Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina F
15.10.2013 19:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Ázerbájdžán - Rusko 1:1

Rusové sice v závěru přišli na půdě Ázerbájdžánu o slibné vedení, i přes výhru Portugalců nad Lucemburskem ale o první místo nepřijdou a letenky do Brazílie si mohou zajistit již nyní. V posledním kvalifikačním duelu se za Capellův tým trefil Roman Širokov, konec ale zvládli lépe domácí. Branka Cavadova znamenala dělbu bodů.

Domácí tým se Rusů v žádném případě nezalekl a od úvodních minut se jal se soupeřem hrát otevřenou partii. Alespoň tomu nasvědčoval neustálý pohyb a také průnik Abdullayeva. Jeho rána ale mířila těsně nad bránu. Stejně dopadl pokus hostujícího Samedova, míč z jeho kopačky se snesl výrazně mimo tři tyče. Bojovný výkon domácích zlomili Rusové po patnácti minutách, když Roman Širokov využil přihrávky do běhu a jemným lobem přehodil brankáře Agayeva!

Svěřenci trenéra Fabia Capella se rozhodli kout železo, dokud je žhavé, což v praxi znamenalo nápor pomocí krátkých přihrávek. Veškerá aktivita ale končila před velkým vápnem domácích hráčů. Po půlhodině mohl pečlivý zámek proměnit v další gól zkušený střelec Aleksandr Keržakov, ale jeho pokus skvělým zákrokem zneškodnil brankář Agayev. První poločas ukončili hosté z Ruska v poklidné rozehrávce a pokusem Fajzulina.

Právě zmíněný Fajzulin se ale při ráně z konce první půle zranil a musel být vystřídán. Jeho místo na hrací ploše zaujal Oleg Šatov. Capellův celek chtěl hned v úvodu druhého poločasu prokázat svou dominanci a obránci Ázerbájdžánu se museli hodně ohánět, aby stíhali bránit kombinace Rusů. Po další z nich mohl unikat na Agayeva Roman Širokov, ale nerozuměl si se spoluhráči. Do další šance se po zvýšeném tlaku dostal Aleksandr Keržakov, ani střela zkušeného internacionála však mezi tři tyče díky obrannému zákroku zamířit nemohla.

Rusové nemohli nic ponechat náhodě, protože na ně portugalský tým neustále vyvíjel nátlak. Ani po hodině hry to však na hřišti nevypadalo na zvrat. Po spolupráci Samedova se do zakončení prodral opět Širokov, ale ani on nebyl úspěšný. Veškeré sny domácího týmu o tříbodovém rozloučení s kvalifikací vzaly za své dvacet minut před koncem utkání, když byl Medvedev po faulu na Keržakova a druhé žluté kartě sudím Mažićem vyloučen. Zkušený taktik Capello dobře ví, jak bránit těsnou výhru, s čímž musel počítat i dnes večer. Jeho hráči správně pochopili, že klíčem k úspěchu je aktivní hra až do konce s míčem na svých kopačkách.

Rusové měli zdánlivě otěže utkání pevně v rukou, ale právě ve chvíli, kdy to bylo nejméně vhodné, Ázerbájdžán udeřil! Na centr ze strany si totiž pouhou minutu před koncem naběhl Vagif Cavadov a přesnou hlavičkou šokoval hostující (a vlastně i domácí) fanoušky! Ani oslabení nezabránilo outsiderovi na domácí půdě vybojovat bod, takže Capellův tým dosáhl jen na remízu. I ta mu však stačila k zajištění přímého postupu do Brazílie.

Autor: Ondřej Pražák / soccernet.com, onlajny.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:5

Reagovat
smazaný uživatel

1:5

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...1:2

Reagovat
veikko

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele