Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

24.11.2016, 18:58, aktualizováno 24.11.2016, 23:02
Komentáře a souhrny
Plzeň nestačila na AS Řím a ztratila šanci na postup. Naopak Sparta porazila Southampton a zajistila si postup do další fáze Evropské ligy. Na ten může myslet i Liberec, který si pro změnu poradil s Karabachem. Zenit Petrohrad porazil Maccabi Tel Aviv a drží si stoprocentní bilanci. Výhry zapisují rovněž Ajax, Schalke nebo Manchester United. Inter definitivně ztratil naději na postup...
Skupina A

Manchester United - Feyenoord Rotterdam 4:0

24.11.2016 21:05

Góly: 35. Wayne Rooney, 69. Juan Mata, 75. Brad Jones (vl.), 90+2. Jesse Lingard

Manchesteru United se konečně podařilo spojit kvalitní výkon i s přesvědčivým výsledkem a zaslouženě opanoval domácí klání proti Feyenoordu Rotterdam. Na konečné výhře 4:0 nese velkou zásluhu Wayne Rooney, jenž si připsal po gólu i asistenci a stal se historicky nejlepším střelcem United v pohárové Evropě.

Jednatřicetiletý anglický reprezentant překonal jemným obloučkem dosavadní metu 38 branek Ruuda van Nistelrooye a má již také na dosah ruky rekordní počet gólů napříč všemi soutěžemi, který doposud přísluší legendárnímu Bobbymu Charlotonovi, na jehož 249 tref již Rooney ztrácí jedinou. Mezi pozitiva čtvrtečního zápasu se jistě řadí také výkon Henrika Mchitarjana, jenž se objevil v dresu United vůbec poprvé od měsíce září a ukázal, že si své místo na hřišti rozhodně zaslouží.

S předstihem odehrané prvenství tureckého Fenerbahce nad Zarjou Luhaňsk dalo Manchesteru jasnou představu o tom, co bude nutné udělat pro udržení šance na postup - neprohrát. Ještě v šestadvacáté minutě měli domácí namále, neboť duo Karsdorp - Kuyt mělo nečekaný průlom skóre na kopačkách, avšak brankář Sergio Romero jejich ranám s vypětím všech sil odolal.

V pětatřicáté minutě se již United dočkali. Ideální pas Ibrahimoviće převzal Wayne Rooney již v hloubi pokutového území a chladnokrevně přehodil vyběhnuvšího brankáře Jonese. Po změně stran už šance přibývaly takřka výhradně jen u branky Feyenoordu a v devětašedesáté minutě také přinesly kýžené pojištění hubeného náskoku. Znovu u toho byl Rooney, který se tentokráte vytáhl s parádní skrytou přihrávkou k nohám Juana Maty, pro nějž už nebyl problém uklidit míč do sítě.

Pouhých pět minut nato pak korunoval dominanci United Zlatan Ibrahimović, jenž z ostrého úhlu napálil míč do brankáře Jonese, od nějž se míč odrazil za brankovou čáru. A aby toho pro Feyenoord nebylo málo, v první minutě nastavení přidal čtvrtý gól večera Jesse Lingard povedenou křižnou ranou z hranice šestnáctky. K postupu do jarní vyřazovací fáze tak anglickému gigantovi nyní schází pouze neprohrát v závěrečném kole na Ukrajině proti Luhaňsku.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Zarja Luhansk 2:0

24.11.2016 17:00

Góly: 59. Miroslav Stoch, 67. Simon Kjaer

Fenerbahce potvrdilo roli favorita, před vlastními fanoušky dokázalo skolit Zarju o dvě branky a udělalo výrazný krok k jarní fázi Evropské ligy. Rozhodující trefu zařídil po přestávce Miroslav Stoch, vítězství pak ještě pojistil Simon Kjaer. Pokud večer Feyenoord uspěje na půdě Manchesteru, stane se pro domácí tenhle výsledek dokonce postupovým. Hosté naopak šanci na play-off definitivně ztratili.

Do jakési první pološance se dostal ukrajinský celek, ovšem Charatin svou hlavičku usměrnil v 8. minutě jen mimo kýžený prostor. Na druhé straně se snažil přesně zacílit Souza po rohovém kopu Potuka, nicméně ani on se nesetkal s přesnou muškou. O pár chvil později Sen uvolnil Emmanuela Emenikeho, také on však poslal svůj pokus jen vedle.

Ve 28. minutě se poprvé třepotala síť. Kulač přebral přihrávku v šestnáctce zcela nehlídaný, otočil se s míčem a poslal ho za brankáře Demirela. Nicméně jeho trefa nemohla být uznána kvůli hodně, hodně těsnému ofsajdu. O tři minuty později se po centru z rohového čtvrtkruhu od Hrečyškina propracoval k zakončení z hafvoleje Sivakow, na bližší tyčce ovšem nezacílil přesně.

Zarja v Istanbulu potřebovala vyhrát, aby si uchovala neděje na zisk alespoň druhé pozice, a v první půli rozhodně herně nepropadla. Sympatický výkon ale mnohokrát ke chtěnému úspěchu nevede, což potvrdil i druhý poločas. Domácí začali po přestávce hodně zostra a se Škrtelovou hlavičkou měl gólman Ševčenko plné ruce práce s jejím likvidováním.

Zhruba po hodině hry se Fenerbahce dočkalo své první branky. Sow, ač faulován Sivakowem, dokázal ještě prostrčit balón na Stocha, který zkusil vypálit z velké dálky, a jeho střela nakonec zapadla parádně za záda marně se natahujícího Ševčenka. Turecký celek pokračoval v tlaku a Sow měl velkou smůlu, že měl míč na dlouhou nohu a ve skluzu ho poslal místo do odkryté svatyně těsně vedle.

V 67. minutě se Fener trefil podruhé. Potuk posadil centr ze standardky z pravé strany na hlavu Kjaera, který zamířil přesně na bližší tyčku. Ševčenko se po míči jen ohlédl. Turecký mančaft si následně pohodlné vedení bez problémů hlídal, snad jen Charatin v 81. minutě malinko zahrozil, ale nemířil přesně. V nastavení pak ještě hosté mimochodem přišli o vyloučeného Sobola.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)53117:610
2.Manchester United (ENG)530210:49
3.Feyenoord Rotterdam (NED)52123:67
4.Zarja Luhansk (UKR)50232:62
Skupina B

Olympiakos Pireus - BSC Young Boys 1:1

24.11.2016 21:05

Góly: 48. Konstantinos Fortounis - 58. Guillaume Hoarau

Olympiakos splnil před vlastními fanoušky svou povinnost, proti Young Boys Bern uhrál alespoň jeden bod a zajistil si postup do jarních bojů Evropské ligy. Zatímco domácí si to v posledním kole rozdají o první pozici s APOELem, hosté proti Astaně budou soupeřit pouze o konečnou třetí příčku ve skupině.

Do první větší možnosti prvního poločasu se propracovali hosté. V 17. minutě se ke střele z pokutového území dostal Hoarau, nicméně ten proti dobře vyběhnuvšímu brankáři Lealimu neuspěl v koncovce. Na druhé straně hlavičkoval Alberto Botía po rohovém kopu Fortounise, zamířil ovšem pouze mimo kýžený prostor.

Těsně před obrátkou ještě levačkou z halfvoleje pálil Sebá pouze do rukavic připraveného gólmana Mvoga, ve 48. minutě se už však domácí celek přece ujal vedení. Fortounis ukázal, že zahrávání přímých volných kop je jeho silnou disciplínou, svou střelou mistrně obstřelil zeď a poslal míč nechytatelně pod břevno.

Navýšit náskok mohl dvě minuty na to Sebá, svůj pokus však nasměroval jen těsně vedle brány. Fortounis měl možnost zahrát standardku ještě jednou o pár okamžiků později, tentokráte však další nebezpečný pokus usměrnil pouze nad břevno. V 58. minutě naopak z ničeho nic udeřili hosté a srovnali stav.

Lecjaks svým pasem našel rozeběhnutého Hoaraua, který z vápna ihned z první uklidil míč přesně k tyči. V 64. minutě se trefil domácí forvard Brown Ideye, radost mu ovšem zhatilo pravidlo o ofsajdu, čtvrthodinu před koncem se do nedovoleného postavení dostal také bernský náhradník Gerndt, takže následná branka taktéž nemohla platit.

Švýcarský celek potřeboval v Pireu naplno bodovat, aby si uchoval naděje na pokračování v této soutěži, ve zbytku utkání si však nic nebezpečného již nevytvořil. Byl to naopak jeho soupeř, kdo mohl vítězství strhnout na svou stranu. Jenže Elyounoussi v 81. minutě nepochopitelně přestřelil prázdnou bránu a po něm se neprosadil ani Diogo Figueiras.

Více informací k zápasu

FC Astana - APOEL Nikósie 2:1

24.11.2016 17:00

Góly: 59. Marin Aničić, 84. Djordje Despotović - 31. Giorgos Efrem

Hráči kyperského týmu APOEL Nikósie nedokázali na půdě konkurenční Astany vybojovat ani bod a jejich cesta do jarní fáze Evropské ligy tak ještě není zpečetěna. Momentálně jsou stále na vedoucí příčce s devíti body, ve druhém střetnutí řeckého Olympiakosu s Bernem potřebují, aby švýcarský celek nezvítězil. Kazašský klub poskočil na třetí místo s pěti body a naopak potřebuje k udržení naděje bodový zisk Young Boys.

Úvodní poločas začali oba soupeři velmi opatrně a v podstatě až do pětadvacáté minuty nebyl k vidění jediný zajímavý moment. Mírnou herní převahu měla Astana, k první dobré ráně se dostal Šomko. Ten využil dobré práce Mužikova na pravé straně a následného centru, po jeho odvrácení vypálil Šomko z voleje z dobrých pětadvaceti metrů a vzdálenější tyčku minul zhruba o metr. APOEL prorazil z ničeho nic ve 31. minutě, skórovat dokázal Giorgos Efrem.

Ten využil krásné přihrávky od Aloneftise po dlouhém sólu a z hranice pokutového území tvrdě rozvlnil síť. Nicméně ihned na to přišla pro hosty velká rána, která nakonec hodně přispěla k jejich prohře. Ve 32. minutě byl totiž vyloučen Iñaki Astiz, který se dopustil jasné surové hry a musel předčasně odejít do sprch. Po změně stran kazašský celek logicky přidal a jeho početní převaha byla znát, vyrovnat mohl v 57. minutě.

Po pasu z pravé strany a nepovedeném obranném zákroku střílel z hranice brankového území osamocený Djordje Despotovič, jenže zblízka na vyběhnutého brankáře Watermana nevyzrál. Astaně se přeci jen povedlo skórovat o necelé tři minuty později, když skóroval Marin Aničič. Velké hrubky se dopustil Waterman, který neudržel míč po rohovém kopu z pravé strany a na hranici brankového území dopravil Aničič snadno balón do odkryté svatyně.

Zhruba čtvrthodiny před koncem se dostal do další velké možnosti Kabananga, jenž se uvolnil na pravém křídle a z ostrého úhlu mířil zhruba o půl metrů nad horní tyčku. Rozhodující moment se zrodil v 84. minutě, kdy se trefil srbský útočník Despotovič. Po pasu Šomka pálil napoprvé do tyče, míč se poté k němu se štěstím odrazil a napodruhé už skóroval, otočil tak vývoj čtvrtečního střetnutí Ve zbývajícím průběhu se oslabení hosté k ničemu nedostali a postup do další fáze si tedy lehce zkomplikovali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.APOEL Nikósie (CYP)53026:69
2.Olympiakos Pireus (GRE)52217:48
3.BSC Young Boys (SUI)51224:45
4.FC Astana (KAZ)51225:85
Skupina C

AS Saint-Étienne - 1. FSV Mainz 05 0:0

24.11.2016 21:05

Góly: -

Důležitý zápas v boji o postup do další fáze Evropské ligy čekal ve čtvrtek večer na francouzské půdě na hráče Mohuče. Svěřenci Rogera Schmidta získali ze čtyř zápasů pouze pět bodů a jelikož už v odpoledních hodinách porazil belgický Anderlecht Qabalu a zajistil si tím postup z prvního místa, šlo souboj Saint-Étienne a FSV označit za bitvu o druhé místo. V ní pak vzhledem k předzápasovému náskoku Francouzů v počtu tří bodů a lepšímu skóre šlo označit výhru pro německý tým téměř jako povinnost.

Ani jedno z mužstvo ovšem k zápasu zvlášť ofenzivně nepřistoupilo a proto jsme si na první větší šanci utkání museli počkat až do čtyřicáté třetí minuty. Po faulu na ekvádorského kanonýra ve službách Mohuče Jhona Cordóbu zahrávali hosté přímý kop, jenž mířil do levého horního rohu branky domácích a Stéphane Ruffier v brance Saint-Étienne musel míč vyrazit na rohový kop.

Další šanci měli Schmidtovi svěřenci v padesáté minutě, když si dal Selnaes po nedorozumění s gólmanem málem vlastní gól, avšak Ruffier se s nenadálou situací popasoval skvěle a míč za svými zády nepřipustil. Příležitosti hostí, jenž by mohl vést ke třem bodům, pokračovaly. V sedmdesáté třetí minutě u toho byl Jhon Cordóba, jenž v dobré šanci v šestnátce hlavičkoval, avšak Ruffier potvrdil svou dnes skvělou formu a stav byl i nadále bezbrankový.

V osmdesáté druhé minutě se konečně ke slovu dostali i domácí, avšak Tannane trefil pouze tyč. Utkání tak skončilo remízou a oba týmy si připisují po bodu.

Více informací k zápasu

FK Qäbälä - RSC Anderlecht 1:3

24.11.2016 17:00

Góly: 15. Ricardinho (pen.) - 10. Youri Tielemans, 90. Massimo Bruno, 90+4. Łukasz Teodorczyk

Gabala utrpěla svou pátou porážku a stále čeká na jakékoli historické vítězství v základních skupinách Evropské ligy. Je ale pravda, že proti Anderlechtu ztratila alespoň nerozhodný výsledek až v samotném závěru, kdy soupeř přidal dvě klíčové branky. Stejně jako v září v Belgii tak mužstvo kouče Romana Hryhorčuka podlehlo 1:3.

Hosté jsou díky tomuto zápasu jednou nohou v play-off. Pokud navíc Mainz ve večerním duelu neuhraje plný bodový zisk v St. Étienne, postup bude definitivně zpečetěný. Každopádně v Baku utkání nevypadalo tak jednoznačně, jak se dalo předpokládat. Až do poslední minuty se rodila remíza, než rozhodující zásah přidal Massimo Bruno.

Svěřenci kouče Reného Weilera vstoupili do utkání tou správnou nohou. Diego Capel prostrčil míč v 10. minutě z pravé strany blíže do středu na Tielemanse, ten potvrdil, že prožívá ve svých mladých devatenácti letech asi životní sezónu, snadnou kličkou se uvolnil na hranici šestnáctky a technickou střelu umístil přesně ke vzdálenější tyčce.

Záhy ovšem bylo vyrovnáno. Nuytinck zahrál v pokutovém území nešikovně rukou a sudí Aranovskij neváhal ukázat na bílý puntík. Ricardinho pak neměl se zahráním penalty větší problém a umístil střelu do protipohybu brankáře Boeckxa. Ve 24. minutě se k hlavičce propracoval Frank Acheampong, který mohl navrátit vedení na stranu hostů, jenže skvěle zasáhl gólman Bezotosnyj.

Royal Sporting se dlouhou dobu marně snažil najít cestu za další brankou. V závěru poločasu se pokusil dvakrát vystřelit Frank Acheampong, jeho první zakončení bylo ovšem zablokované a podruhé jeho střela skončila pouze mimo. Dvacet minut před koncem se Gabala dostala do velké možnosti, avšak Eyyubov z těžké pozice netrefil prázdnou bránu.

V 72. minutě Boeckx sice odebral míč Qurbanovovi zřejmě čistým způsobem, jenže Aranovskij byl jiného názoru a nařídil další pokutový kop pro Gabalu. Ten ovšem nechal následně opakovat a Ricardinho na další pokus neuspěl, neboť poslal svou střelu jen mimo. V posledních minutách utkání pak Anderlecht dokázal vítězství strhnout na svou stranu.

Eyyubov byl v 88. minutě po druhé žluté kartě a rezultované červené předčasně vyloučen. V deseti se pak domácí neubránili, o pár chvil později se totiž míč po standardce odrazil k Brunovi, který z úhlu tvrdou ránou překonal na bližší tyčce Bezotosného. Poslední slovo si pak vzal nejlepší střelec hostujícího celku Teodorczyk, jenž využil elegantní přihrávky nůžkami od Hanniho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.RSC Anderlecht (BEL)532014:511
2.AS Saint-Étienne (FRA)52305:39
3.1. FSV Mainz 05 (GER)51316:106
4.FK Qäbälä (AZE)50055:120
Skupina D

Dundalk FC - AZ Alkmaar 0:1

24.11.2016 21:05

Góly: 9. Wout Weghorst

Hráči irského Dundalku nezvládli důležitý souboj o postup s nizozemským Alkmaarem a po porážce 0:1 si výrazně zkomplikovali účast v jarní fázi. Momentálně se nacházejí na třetí pozici se čtyřmi body a na závěr potřebují zvítězit na půdě izraelského Maccabi Tel-Aviv. AZ se prozatím probojovalo na druhé postupové místo s pěti body, a pokud Dundalk na závěr nebude remizovat s Maccabi, tak musí doma zdolat stoprocentní Zenit Petrohrad.

Hosté se dostali do vedení ze své první vážnější akce, v 9. minutě se dokázal prosadit Wouter Weghorst, který skóroval poosmé v sezóně. Po odvráceném centru získal balón Seuntjes a znovu poslal balón do šestnáctky soupeře. Tam se balón odrazil od nohy Boyleho k volnému Weghorstovi, který z osmi metrů zamířil přesně k pravé tyči. V dalších minutách se do několika dobrých náznaků šancí dostával Kilduff, jenže zakončit nedokázal.

Kilduff byl nejnebezpečnějším hráčem domácího výběru, když nejprve pálil o tři metry nad horní tyčku a pak byl u balónu o chlup později než gólman Rochet. Ve 34. minutě se do míče opřel z dobrých třiceti metrů Finn, jenže brankář Rochet byl připraven a tento nebezpečný pokus zkrotil. O tři minuty později se dostal do dobré pozice znovu aktivní Kilduff, ale jeho hlavičkový pokus se ani tentokráte mezi tři tyče nevešel.

Domácí vstoupili velmi aktivně též do druhého dějství, avšak v 54. minutě mohl navýšit vedení hostujícího výběru Tankovič. Ten se po přihrávce Weghorsta dostal do náběhu a mířil do horní poloviny branky, nicméně těsně minul levou tyč. Po hodině hry mohl podruhé v tomto duelu skórovat Weghorst, po nahrávce z pravého křídla pálili v pádu z osmi metrů a gólman Rogers fantastickým zákrokem jednoruč odvrátil balón na rohový kop.

V 66. minutě mohl odpor soupeře definitivně odrazit Rienstra, avšak v tváří tvář nedokázal propálit Rogerse. Strážce Dundalku se musel činit i v následujících minutách, nejprve zlikvidoval pokus Wuytense a zhruba čtvrthodiny před koncem si poradil i s ranou Seuntjese. V závěrečné desetiminutovce nejprve vyslal chytrý lob domácí Finn a mířil zhruba o metr vedle, vzápětí neuspěl ani Gannon. A když v nastaveném čase nepropálil střídající Friday famózního Rogerse, tak se výsledek již nezměnil.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - Maccabi Tel-Aviv 2:0

24.11.2016 17:00

Góly: 44. Aleksandr Kokorin, 90. Aleksandr Keržakov

Zenit Petrohrad zvládl klíčové utkání s Maccabi Tel-Aviv a na domácí půdě si poradil. V prvním poločase izraelský celek načal Aleksandr Kokorin, zatímco před koncem druhé půle se prosadil jeho jmenovec Keržakov.

Zenit se před zápasem pyšnil nálepkou dosud neporaženého lídra skupiny a dnes to na své půdě hodlal potvrdit. Do bojů vyslal hráče jako Criscito, Neto, Witsel nebo Žirkov, do útoku se postavili Giuliano s Kokorinem. Hostující celek z Izraele chtěl Zenitu oplatit úvodní porážku a spoléhal při tom na schopnosti Ben Haima, Scarioneho nebo Golasy s Medunjaninem. Mezi tři tyče se opět postavil Rajković.

Maccabi od prvních minut patřil vývoj zápasu a izraelský celek hodně tlačil svého soka, třebaže jeho tlak byl spíše statický. Zajímavou akci vymýšlel Djordjević, ale Giuliano, jenž byl adresátem jeho nahrávky, na balon nakonec nedosáhl. Tak to zkusil sám, protože si navedl míč na střelu a ta byla tečována. Hodně aktivním hráčem domácích byl mladík Djordjević, který napadal a vytvářel. Přesný centr Novoselceva hlavou poslal mimo.

Na levé straně podnikl povedený náběh obránce Ben Harush, který následně našel ve středu Golasu. Jeho následná nahrávka však postrádala přesnost. Na pravé straně dostal hodně prostor od domácího celku Ben Haim, jehož následný centr našel ve středu vápna volného Igiebora. Jenomže ten místo zakončení hlavou netrefil míč, který se mu svezl po rameni! Ke konci první půle se domácí pokoušeli dostat do vedení, Axel Witsel dostal do středu hřiště další dobrou přihrávku a míč si zpracoval. Chvíli nevěděl, co s ním, ale pak vykouzlil pas na Djordjeviće. Ten však nezvládl souboj s posledním bránícím hráčem Maccabi.

Když už se zřejmě hosté viděli v šatně, Zenit najednou udeřil. Na straně se perfektně uvolnil Róbert Mak a krásným pasem před bránu oslovil nabíhajícího Aleksandra Kokorina. Zkušený útočník se dostal před svého strážce a z blízka poslal balon do sítě - 1:0 pro Zenit!

Do druhé půle nakráčelo několik nových tváří. V dresu domácích to byl Artjom Dzjuba, za hosty už nenastoupil Ben Haim. Po chvíli a dalším centru ze strany se k zakončení Ben Basat, ale celou akci včas a pohotově zarazil obránce Domenico Criscito. Došlo i na zmatky. Konkrétně se jim nevyhnul hostující brankář Rajković, kterému adresoval ostrou "malou domů" Filipenko. Rajković ale situaci nezvládl a pod tlakem Giuliana musel se štěstím a ve skluzu odkopávat na roh.

Domácí takticky ovládali zápas a nepouštěli soupeře do samostatných akcí. Moc vzrušení neznamenala ani rána Golasy, která mířila hodně mimo tři tyče. A tak znovu trestal Zenit. Ranou ze standardní situace se prosadil Aleksandr Keržakov, takže oba koncoví hráči domácích mohli slavit po brance. Na nic většího už se ostatně hosté nezmohli, takže Zenit zůstává neporažen a nadále ovládá svou skupinu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)550015:515
2.AZ Alkmaar (NED)51223:85
3.Dundalk FC (IRL)51134:64
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)51135:84
Skupina E

AS Řím - Viktoria Plzeň 4:1

24.11.2016 21:05

Góly: 11. Edin Džeko, 61. Edin Džeko, 82. Diego Perotti, 88. Edin Džeko - 18. Martin Zeman

Úplně poslední zápas v pohárové Evropě v této sezoně čeká v prosinci na Viktorii Plzeň. O tom, že v zápase s Austrií Vídeň už fotbalistům Viktorie o nic nepůjde, rozhodla jejich dnešní prohra 1:4 na hřišti AS Řím. S favorizovaným italským celkem přitom svěřenci Romana Pivarníka drželi téměř polovinu zápasu remízu, pak ovšem úřadovala dvojice Džeko-Perotti a naděje na jakýkoliv bodový zisk a tím pádem i na postup do jarních bojů v Evropské lize byly definitivně tatam.

Zápas se pro hosty z Česka nevyvíjel dobře, když dostal římské vlky do vedení už po jedenácti minutách ze hry Edin Džeko. Bývalý hráč Teplic poslal po individuálním průniku na branku výtečnou ranu na vzdálenější tyč, na kterou Kozáčik neměl nárok a domácí šli zaslouženě do vedení.

Plzeňští však nehodili flintu do žita a v osmnácti minutě se Viktorii podařilo vyrovnat na 1:1. Po podařeném rychlém brejku se míč dostal ke Kovaříkovi, jenž centr ve vápně našel Martina Zemana a letní posila českého mistra hlavou nekompromisně poslal míč za záda gólmana Alissona.

Toto skóre, jenž by za určité konstelace stále dávalo hostům naději na postup do jarních bojů v Evropské lize, však platilo jen do šedesáté první minuty. Pak svůj další zásah v utkání přidal Edin Džeko, k čemuž ho parádním boatengovským centrem vyzval stoper Antonio Rüdiger.

Zřejmě definitivně bylo o výhře domácích rozhodnuto osm minut před koncem základní hrací doby. To se opřel do míče Diego Perotti a nádherným způsobem vstřelil třetí branku AS. V osmdesáté osmé minutě lovil Kozáčik míč ze své sítě počtvrté, když svůj výborný večer hattrickem dovršil Edin Džeko. Bosenský kanonýr dostal parádní přihrávku od před chvílí skórujícího Perottiho a svůj velkolepý výkon tak ozdobil tou nejsladší tečkou.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Astra Giurgiu 1:2

24.11.2016 21:05

Góly: 57. Lukas Rotpuller - 79. Daniel Florea, 88. Constantin Budescu (pen.)

Astra dokázala na půdě Austrie zvítězit a před posledním zápasem s AS Řím má postup do jarní fáze Evropské ligy ve svých rukou. Po nepříliš záživném prvním poločase se trefil Lukas Rotpuller, klub z Giurgiu ovšem deset minut před koncem zásluhou Daniela Florey následně srovnal stav a Constantin Budescu na závěr přidal z penalty rozhodující zásah.

Ačkoli se Astra chvástala už před utkáním, nebo alespoň tak se vyjadřoval kouč Marius Sumudica, že bude hrát ve Vídni na vítězství, první poločas tak z její strany rozhodně nevypadal. I když ona Austria toho směrem dopředu rovněž moc nevymyslela. Jak domácí brankář Hadžikič, tak jeho hostující protikolega Lung nemuseli řešit žádnou složitější situaci.

Po deseti minutách hry nějakým způsobem zahrozil rumunský útočník Alibec, o pár chvil později se snažil zakončovat na druhé straně Grünwald, avšak ani jeden z nich neuspěl. Taktéž Venuto chtěl změnit bezbrankové skóre ve 21. minutě, ostatně jako hostující Sapunaru a Budescu v závěru prvního poločasu, nicméně nikdo z nich nemířil přesně.

Do druhého dějství vstoupili lépe hráči rumunského celku. Seto se v šestnáctce dostal k rychlému zakončení, ovšem svůj pokus usměrnil pouze vedle brány. V 57. minutě se na rakouské straně vídeňský celek ujal vedení. Holzhauser přihrál do malého vápna zprava, kde se nacházel zcela nehlídaný Rotpuller a ten pohodlně zakončil do poloodkryté svatyně.

ak se situace zdála být pro Austriu příznivá, pak se vše změnilo v 65. minutě, kdy byl Grünwald po druhé žluté kartě vyloučený. Domácí totiž nakonec v oslabení inkasovali dvě branky a předali před posledním kolem svoje karty, co se postupu do další fáze týče, svému soupeři. Ani vítězství v Plzni jim totiž ve finále nemusí stačit.

Už v 73. minutě mohl vyrovnat Budescu, nicméně z hranice pokutového území namířil svůj pokus z voleje pouze do tyčky. O pár chvil později se trefil Florea, který dorážel vyraženou střelu Alibeca. A dvě minuty před koncem kopali hosté penaltu, kterou nepohrdli. Budescu si proti Hadžikičovi věděl rady a poslal svojí střelu do jeho protipohybu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)532016:711
2.Astra Giurgiu (ROU)52127:107
3.Austria Vídeň (AUT)51229:115
4.Viktoria Plzeň (CZE)50324:83
Skupina F

KRC Genk - Rapid Vídeň 1:0

24.11.2016 21:05

Góly: 11. Nikolaos Karelis

Hráči belgického Genku zvládli roli favorita proti rakouskému Rapidu Vídeň a díky vítězství 1:0 si zajistili účast v jarní fázi Evropské ligy, na závěr budou bojovat na dálku se španělským Bilbaem o první místo v italském Sassuolu. Momentálně jsou na první pozici s devíti body, rakouský výběr je s pěti body na poslední čtvrté příčce a v závěrečném střetnutí proti Bilbau mu půjde o konečné třetí místo, o které se utká na dálku právě s italským sokem.

Genk vsítil rozhodující trefu ze své první vážnější příležitosti již v 11. minutě, kdy se prosadil elitní ostrostřelec Nikolaos Karelis. Po pasu z levé strany od Nastiče hlavičkoval Bailey do břevna, Karelis pak z metru snadno dopravil balón do sítě. O necelou čtvrthodinu později mohl stejný hráč skórovat podruhé, jenže tentokráte mířil o pár decimetrů nad pravý horní roh. Až do konce poločasu se žádná další gólová možnost neurodila.

Pět minut po změně stran měli domácí ještě blíže ke vstřelení uklidňující trefy, avšak Karelis ze šesti metrů nepropálil brankáře Novotu a nabíhající Bailey pak ve stoprocentní pozici před prázdnou brankou netrefil balón ideálně. Ihned na to střílel z hranice pokutového území Buffel a mířil těsně vedle vzdálenější tyčky. Po hodině hry vyrobil obrovskou hrubku jediný český krajánek na hřišti Jakub Brabec a tato minela mohla KRC vyjít hodně draho.

Do samotného úniku se dostal Joelinton, jenže zblízka si na brankáře Bizota nepřišel. V 69. minutě se o nádhernou ránu ze střední vzdálenosti postaral Sušič, jeho pokus směřující k pravé tyči dokázal brankář Novota brilantně odvrátit na rohový kop. Rapid měl blízko k vyrovnání necelou čtvrthodinu před koncem, kdy se dokázal prosadit Schaub, ovšem jeho branka nemohla být uznána kvůli předchozímu ofsajdovému postavení.

S přibývajícím časem se hosté snažili více útočit a otevírali okénka ve své defenzívě, k dalšímu ohrožení branky belgického výběru se však již nedostali. Naopak v 87. minutě mohl pojistit náskok Genku aktivní Bailey, jenž po krásném zpětném přízemním centru pálil po zemi z deseti metrů. Brankář Novota byl připraven a tuto střelu doprostřed branky schoval v náručí. I přes jeho skvělý výkon odjížděl Rapid zklamaný.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - US Sassuolo 3:2

24.11.2016 21:05

Góly: 10. Raúl García, 58. Aritz Aduriz, 79. Iñigo Lekue - 2. Mikel Balenziaga (vl.), 83. Antonino Ragusa

Sassuolo sice skvěle začalo napínavý duel v Bilbau, ale nakonec mu to k ničemu nebylo. Domácí totiž díky trefám Adurize s Lekuem dokázali otočit utkání ve svůj prospěch a ze skupiny spolu s Genkem postupují právě baskičtí Lvi. Sassuolo ve své první pohárové soutěži končí.

V hodně zajímavé skupině F měli svěřenci mladého trenéra Eusebia Di Francesca stále ještě šanci na postup, ale museli začít na vlastním dvorečku a pořádně zapnout. Tři body ale nebyly snadným výdělkem, protože hráli na půdě soka a ještě jím byl protřelý Atjhletic v sestavě s Aritzem Adurizem! Toho v útočných snahách podporovali třeba Williams, Raúl García nebo Muniain.

Hostující celek si teprve prošlapává cestičku mezi evropskými konkurenty. Koneckonců, není to tak dávno, co kopával druhou italskou ligu a hrál poměrně nezajímavý fotbal. Nezkušený a nepříliš široký kádr ale platí za dvě fronty i absenci lídra Berardiho. Dnes dal důvěru hráčům jako Pellegrini, Lirola, Cannavaro, Defrel nebo Ragusa. A právě ten měl velký podíl na první brance Sassuola. Defrel mu přenechal míč, Ragusa odcentroval, ale učebnicový vlastňák si vstřelil obránce Mikel Balenziaga!

Baskové byli jako na trní, ale ihned se jim povedlo vyrovnat. Beñat Etxebarria našel povedeným centrem hlavu Raúla Garcii, který zkušeně překonal brankáře Andrea Consigliho! A to se prosím hrála teprve desátá minuta. Do toho přidal jednu ránu Antonino Ragusa z dobrých dvaceti metrů, na opačné straně se ocitl v dobré palebné pozici Iňaki Williams. Consigli si naštěstí pro hosty poradil.

Poté se tempo utkání trochu uklidnilo a obrana Sassuola měla trochu problémy snad jen s přízemní ranou Ikera Muniaína. Nakonec vše zdárně zažehnal odkop obránce Cannavara. První půle byla u konce, ve druhé nás ale čekalo drámo. Pět minut po změně stran se do výtečné palebné pozice dostal mladík Federico Ricci, jenže ke své smůle pálil jen do bezmocného brankáře Iaga!

Neuplynula ani hodina hry, když nadešel čas pro zkušeného snajpra Aritze Adurize. Toho si našel centr ze strany a vytáhlý útočník ukázal, že se zakončením hlavou nemá žádné potíže - 2:1 ve prospěch domácích Lvů!

Sassuolo se ale nevzdává, což ukázal Grégoire Defrel. Mladý hrot dokonce dvakrát v rychlém sledu mohl vyrovnat, jenže poprvé napálil brankáře Iaga Herrerína, zatímco podruhé pálil těsně vedle! Když do konce hry zbývalo asi patnáct minut, utekl po straně Iñigo Lekue, dostal míč do vápna a přesnou trefou nedal Consiglimu šanci - 3:1.

Sasssuolo se opět nevzdalo a tlačilo. Konečná branka, o kterou se z dorážky postaral Antonino Ragusa po ráně Politana, už byla jen kosmetickou úpravou a loučením Italů s poháry.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)530211:99
2.Athletic Bilbao (ESP)53029:109
3.US Sassuolo (ITA)51229:95
4.Rapid Vídeň (AUT)51226:75
Skupina G

Celta Vigo - Standard Lutych 1:1

24.11.2016 19:00

Góly: 8. Iago Aspas - 81. Konstantinos Laifis

Zatímco amsterdamský Ajax si s přehledem pohlídal postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy již s předstihem, boj o druhé místo ve skupině G zůstává nadále otevřený. Vykročit k tomuto počinu mohl vítěz zápasu Celta Vigo - Standard Lutych, jenž oba celky se nakonec musely spokojit pouze s remízou 1:1, kvůli níž mají stále tentýž počet bodů a rozhodne se tak až v posledním kole.

Celta sice vlétla do zápasu na výbornou a brzy si zajistila vedení zásluhou Iaga Aspase, jenže hosté se z počátečního náporu soupeře oklepali a devět minut před koncem také dokázali srovnat trefou Kostase Laifise. Aby toho pro Celtu nebylo málo, v nastavení ještě střelec Aspas uviděl druhou žlutou kartu a v závěrečném zápase základní skupiny bude svému týmu na půdě řeckého Panathinaikosu chybět. Vzhledem k tomu, že oba vzájemné zápasy Celty se Standardem skončily nerozhodně 1:1, bude v případě rovnosti bodů rozhodovat celkové skóre.

Hned v páté minutě měl průlom skóre na kopačce domácí forvard John Guidetti, avšak z nadějné pozice křižnou ranou pouze orazítkoval tyč. Sotva tři minuty nato už ale v Galicii vypukly gólové oslavy, neboť obrana Lutychu nedokázala zastavit dravý průnik Aspase, který propálil i brankáře Huberta. Další střelecké pokusy si záhy připsali i Pione Sisto a Facundo Roncaglie, ovšem bez úspěchu.

Postupem první půle se hra začala čím dál více vyrovnávat a v sedmatřicáté minutě měl vyrovnání na hlavě Orlando Sá, jenže stejně jako Guidetti si vylámal zuby na brankové konstrukci. Po změně stran měl domácí brankář Blanco co dělat, aby zpacifikoval střelu střídajícího Mbenzy a prověřil jej znovu i aktivní Sá, ale devět minut před koncem gólman Celty stejně inkasovanému gólu nezabránil. Collins Fai totiž vyslal z pravé strany perfektní centr do šestnáctky, kde se zjevil neobsazený Kostas Laifis a ve skoku usměrnil míč hlavou umně k tyči. Ve čtvrté minutě nastavení pak ještě umocnil mizérii Celty vyloučený Aspas a utkání skončilo neuspokojivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Panathinaikos FC 2:0

24.11.2016 19:00

Góly: 39. Lasse Schöne, 50. Kenny Tete

Amsterdamský Ajax potvrdil proti řeckému Panathinaikosu roli favorita a stejně jako v Athénách i tentokráte si připsal tři body, když zvítězil v poměru 2:0. Trefy Lasseho Schoneho s Kennym Tetem potvrdily nizozemskému velkoklubu jistotu prvního místa ve skupině G, zatímco Panathinaikos je naopak definitivně ze hry o postup a stále čeká na své první vítězství.

Domácí kouč Peter Bosz sice učinil oproti poslednímu ligovému triumfu 5:0 nad NEC Nijmegen v základní sestavě hned osm změn, díky čemuž se na trávník dostali mladíčci jako Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt či český talent Václav Černý, ovšem na výkonu Ajaxu se to ani výrazněji neprojevilo. Domácí kontrolovali hru od samého úvodu a v opravdovém ohrožení se ocitli pouze v šestadvacáté minutě, kdy se do nebezpečného úniku dostal Victor Ibarbo, avšak z úhlu pod tlakem napálil svou ránu jen do tyče.

Šest minut před poločasovým odchodem do kabin tak přece jen ukořistili průběžné vedení hráči Ajaxu. Stalo se tak zásluhou povedeného přímého kopu Lasseho Schoneho, který zaskočil brankáře Steelea křižnou ranou okolo hráčské zdi. Po změně stran pak hned v padesáté minutě pojistil vedení favorita Kenny Tete, pro nějž přízemní rána zpoza pokutového území znamenala vůbec první soutěžní gól kariéry.

Amsterdamští pak ve zbytku zápasu mohli přidat ještě pár branek navíc, ovšem Tony van de Beek nejprve napálil jen boční síť a dvacet minut před koncem jeho další tvrdá rána zdálky prosvištěla těsně vedle Steeleovy levé tyče. Ajax tak zvítězil 2:0 a s jednozápasovým předstihem si zajistil první místo ve skupině.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)541010:513
2.Standard Lutych (BEL)51317:56
3.Celta Vigo (ESP)51318:76
4.Panathinaikos FC (GRE)50143:111
Skupina H

Šachtar Doněck - Konyaspor 4:0

24.11.2016 19:00

Góly: 11. Abdülkerim Bardakci (vl.), 36. Dentinho, 66. Eduardo, 74. Bernard

Šachtar Doněck potvrdil jednoznačnou dominanci ve své skupině, čtyřmi brankami skolil nováčka Evropské ligy a i nadále si udržuje pohodlné vedení, o které ho už nikdo nepřipraví. Konyaspor potřeboval ve Lvově vyhrát, aby si udržel naději na postup, k tomu měl ovšem hodně daleko, a tak se v posledním zápase proti Gentu s letošními evropskými poháry pouze rozloučí.

I v okleštěné sestavě se podařilo domácím bez větších problémů potvrdit roli favorita. Trenér Paulo Fonseca, který měl před tímto duelem se svým mužstvem už jistou účast v jarních bojích v play-off, už předem avizoval, že dá šanci jiným hráčům. I ti ho ovšem svými výkony jednoznačně potěšili. Soupeř toho na jejich hřišti opravdu moc nepředvedl.

Už po jedenácti minutách se poprvé třepotala síť za zády brankáře Kirintiliho. Ten se nedohodl se svým spoluhráčem Bardakcim, kdo že převezme centr z pravé strany od Bernarda, a od hostujícího obránce se míč odrazil za brankovou čáru. Následně se pokoušeli zacílit Borjačuk, Dentinho a také Ordec, nicméně ani jeden z nich kýžený prostor netrefil.

Ve 36. minutě Šachtar přidal druhou branku utkání. Taison po chybě soupeřovy obrany zasekl míč na hranici šestnáctky, následně poslal kolmici do vápna, odkud volný Dentinho celkem pohodlně zakončil. V závěru poločasu se ještě pokoušel prosadit Taison, který se ocitl ve velmi slušné pozici, nicméně jeho pokus byl zablokovaný.

Ani ve druhém poločase nepřišlo ze strany Konyasporu nějaké výraznější zlepšení. Sice se v 52. minutě a v 58. minutě snažili přesně zakončovat Meha, který už v 16. minutě nahradil zraněného Camdaliho, a rovněž Hadžiahmetovič, ovšem ani jeden z nich neuspěl. Ukrajinský celek naopak v dalším průběhu střetnutí přidal ještě další dva góly.

V 66. minutě usměrnila doněcká ikona klubu Srna centr na hlavičku Eduarda, jenž těsně předtím vystřídal za Taisona, a po jeho následné střele se Kirintili jen marně natahoval. Poslední slovo si vzal zhruba čtvrthodinu před koncem Bernard, který si naběhl na hranici ofsajdu na kolmici Borjačuka a vyběhnuvšího Kirintiliho drzým obloučkem překonal.

Více informací k zápasu

KAA Gent - SC Braga 2:2

24.11.2016 19:00

Góly: 32. Kalifa Coulibaly, 40. Danijel Miličević - 14. Nikola Stojiljković, 36. Koka

Hráči Genku dokázali v domácím prostředí uhrát nerozhodný výsledek s portugalskou Bragou a ještě udrželi reálnou naději na postup do jarní fáze, i když nemají situaci ve svých rukách. Po remíze 2:2 je Genk na třetí pozici s pěti body, portugalský výběr má na kontě o bod více. Všechny čtyři góly padly v prvním poločase. Pokud chce belgický celek vybojovat jarní fázi EL, tak musí na závěr vyhrát v Koynasporu a doufat, že Braga neporazí Šachtar.

Oběma soupeřům Genku a Bragy o nic nepůjde, nicméně papírově těžší úlohu by přeci jen měla mít Braga, ukrajinský favorit totiž v dosavadních pěti zápasech neztratil ani bod a s přehledem vyhrál skupinu. Hosté šli dvakrát do vedení, nicméně KAA dokázalo v obou případech srovnat krok. Braga se dostala do vedení z své první vážnější akce už ve 14. minutě, kdy se prosadil Nikola Stojiljkovič. Ten využil dalekonosné střely Horty.

Dělovku z pětadvaceti metrů dokázal brankář Thoelen vyrazit před sebe a dobíhající Stojiljkovič z pěti metrů dopravil balón do sítě. Domácí mohli srovnat po dvaceti minutách, jenže ránu Neta z hranice pokutového území dokázal hlavou zablokovat bránící Rosič. Gentu se poprvé podařilo vyrovnat ve 32. minutě, kdy po přetaženém centru zleva prodloužil Neto míč špičkou kopačky na Kalifu Coulibalyho a ten po zpracování na prsa akrobaticky zamířil ke vzdálenější tyči, jednalo se vskutku o nádherný gól.

Nicméně za další čtyři minuty znovu vedla Braga, branku vsítil Koka. Po pasu z pravého křídla se dostal k míči Wilson Eduardo a vystřelil z mírného úhlu, Thoelen vyrážel tento pokus před sebe a nabíhající Koka skóroval bez problémů po zemi do odkryté svatyně. Avšak domácí se nevzdali a ve 40. minutě podruhé vyrovnali. Autorem posledního gólu čtvrtečního souboje se stal Danijel Miličevič a znovu se jednalo o dorážku.

Ze střední vzdálenosti vypálil Neto a gólman Matheus vytěsnil míč do strany, Miličevič pak z úhlu ve skluzu rozvlnil síť. Domácí mohli otočit vývoj za další dvě minuty, ale z jasné pozice mířil příliš vysoko Simon. Po změně stran vyložených příležitostí ubylo, oba týmy hrály zodpovědněji v defenzívě. V 56. minutě rozezvučel břevno Horta, o osm minut později mířil na druhé straně mimo tři tyče Simon. Ve zbývajícím průběhu již nebyla k vidění velká gólová možnost a výsledek se tak nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)550017:315
2.SC Braga (POR)51317:76
3.KAA Gent (BEL)51228:135
4.Konyaspor (TUR)50142:111
Skupina I

FK Krasnodar - Red Bull Salzburg 1:1

24.11.2016 19:00

Góly: 85. Fjodor Smolov - 37. Munas Dabbur

Salcburk po příšerném vstupu do skupinové fáze Evropské ligy nutně potřeboval na půdě ruského Krasnodaru podat výtečný výkon a zvítězit, k čemuž nakonec rakouskému klubu scházelo méně, než se před zápasem čekalo. Domácí sice dlouho tahali za kratší konec provazu po úvodní trefě Dabbura, ovšem pět minut před koncem je uchránil od prohry uzdravivší Fjodor Smolov pohotovou dorážkou odraženého míče a Salcburku tak jen zbyly oči pro pláč.

Konečný výsledek 1:1 posouvá do jarní vyřazovací fáze Krasnodar, zatímco rakouský klub se letos s pohárovou Evropou rozloučí již v základní skupině, a to na domácí půdě proti doposud stoprocentnímu Schalke.

Přestože hosté přijeli do Ruska bez svých nejlepších útočníků Jonathana Soriana s Hwanga Hee-Chana, kteří doposud skórovali všechny góly Salburku během uplynulých čtyř pohárových zápasů, jejich ofenziva nadále šlapala na plné obrátky. Ve dvaadvacáté minutě měl ohromně blízko průlomu skóre Valon Berisha, jenže svou ránu z hloubi pokutového území smolně napálil pouze do břevna.

Devět minut před koncem první půle se už ale hráči Salcburku zaslouženě dočkali. Josip Radošević našel perfektním centrem z pravé strany volného Munase Dabbura, který rovněž nasměroval svou hlavičku do brankové konstrukce, ovšem tentokrát se míč navzdory snaze brankáře Kricjuka dostal odrazem až za brankovou čáru. Když pak aktivní Berisha neuspěl v devětatřicáté minutě ani v další tutovce, skončila první půle těsným vedením hostí 1:0.

I po změně stran se dlouho zdálo, že si rakouský celek přinejmenším uhlídá náskok a ještě zdramatizuje boj o postup, jenže nakonec za všechny neproměněné šance přece jenom pykal. Pět minut před koncem totiž Kalešinův zdánlivě nepovedený centr zprava skončil k hrůze hostí na tyči Walkeho brány, čehož pohotově využil Fjodor Smolov a snadno odražený míč doklepl zblízka do sítě. Krasnodar tak navzdory nepřesvědčivému výkonu vyválčil klíčový bod za remízu 1:1 a v závěrečném zápase skupiny I na půdě posledního Nice si již zahraje pouze o prestiž a případné vylepšení koeficientu.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - OGC Nice 2:0

24.11.2016 19:00

Góly: 14. Jevhen Konopljanka, 80. Dennis Aogo (pen.)

V podstatě o nic už v zápase proti Nice nešlo hráčům Schalke. Königsblauen získali z prvních čtyř zápasů v základní skupině Evropské ligy plný počet dvanácti bodů a už před čtvrtečním utkání měli jistotu postupu do jarních vyřazovacích bojů druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže z prvního místa. To svěřenci Luciena Favreho byli ve zcela jiné situaci - z pěti zápasů se momentálně vedoucímu celku francouzské ligové tabulky podařilo vyhrát pouze jediné a pokud si chtěli uchovat šanci na postup mezi dvaatřicet nejlepších, potřebovali ze zápasu v Německu body.

Obejít se ovšem museli bez své největší hvězdy, kontroverzního forvarda Maria Balotelliho, jehož z utkání vyřadilo zraněné lýtko, kvůli němuž ani do Gelsenkirchenu neodcestoval. Jeho úlohu zakončovatele po něm tak převzal Anastasios Donis, který byl ve čtrnácté minutě autorem první velké šance zápasu - s jeho ránou by toho Ralph Fährmann v brance Schalke příliš nezmohl, ale ke štěstí německého gólmana skončila pouze na břevně.

Zcela dle pravidel proslulého hesla nedáš - dostaneš se o minutu později na opačné straně hřiště z gólu radovali domácí. Podivný hybrid mezi střelou a střílenou přihrávkou, jenž na branku na hranici velkého vápna poslal Max Meyer, se tečí jednoho z bránících hráčů Nice dostal až před branku ke zcela volnému Konopljankovi, jenž měl tváří v tvář Cardinalovi v brance Francouzů poměrně snadnou úlohu. Schalke tak de facto hned z první šance v zápase šlo do vedení a mířilo za pátou výhru v Evropské lize v řadě.

Na 2:0 mohl v druhém dějství zvýšit Fabian Reese, jenž na trávníku nahradil Meyera, avšak trefil pouze tyčku a míč za Cardinalova záda nedostal. To se ovšem už podařilo Dennisi Aogovi - ten se po odpískaném faulu v pokutovém území v osmdesáté minutě postavil k penaltě a přesnou exekucí rozhodl o dalším vítězství Schalke v pohárové Evropě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)55009:115
2.FK Krasnodar (RUS)52127:67
3.Red Bull Salzburg (AUT)51134:64
4.OGC Nice (FRA)51043:103
Skupina J

Slovan Liberec - Qarabağ Ağdam 3:0

24.11.2016 19:00

Góly: 11. Egon Vůch, 57. Nikolaj Komličenko (pen.), 63. Nikolaj Komličenko

Své poslední domácí utkání v rámci Evropské Ligy dnes sehrál Slovan Liberec. Svěřenci Jindřicha Trpišovského získali ve čtyřech střetnutích pouhý jeden jediný bod a pokud si chtěli udržet šanci na postup, museli dnes získat tři body. Slovan k zápasu postoupil poctivě a po zasloužené výhře 3:0 nad Karabachem stále drží šanci na postup mezi dvaatřicet nejlepších.

A hned úvod utkání se Trpišovského hráčům povedl náramně. V jedenácté minutě si na Bartošákův povedený centr naběhl Egon Vůch, který se vzdálil obraně hostí, a krásnou rybičkou poslal balon na zadní tyč. Diváci se mohli radovat, Liberec vedl 1:0.

Skóre se ovšem mohlo měnit už za malou chvíli - v devatenácté minutě se totiž do velice slušné šance dostal Muarem, kterému v gólu na 1:1 zabránil pouze svým výtečným reflexem domácí brankář Dúbravka.

Na šance nabitý zápas pokračoval další příležitostí Liberce, kterou si připsal Karafiát v třicáté druhé minutě, jeho pokus však Šehičovu branku těsně minul. Do kabin se tak šlo za jednobrankového náskoku Liberce.

Zhruba deset minut po návratu hráčů na druhou půli dostal příležitost po faulu na Komličenka zvýšit své vedení z pokutového kopu. K balonu se postavil sám faulovaný a pořádnou ranou pod břevno nedal gólmanu hostí nejmenší šanci na úspěch.

Stejný hráč nakonec i završil skóre utkání na 3:0, když v šedesáté třetí minutě po vynikající přihrávce Vůcha přidal svou další branku. Liberec tak po výborném výkonu slaví zaslouženou výhru a i před posledními duely ve skupině může myslet na postup do jarní fáze soutěže.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - PAOK Soluň 2:3

24.11.2016 19:00

Góly: 33. Federico Bernardeschi, 50. Khouma Babacar - 5. Jevhen Šachov, 27. Djalma, 90+3. Garry Rodrigues

Dalším smolným italským týmem je Fiorentina, který na vlastní půdě nedokázala vyhrát nad PAOK Soluň. Fialky upadly do velkého šoku poté, co prohrávaly už o dvě branky, ale dokázaly ještě srovnat. Na závěrečnou trefu Garryho Rodriguese z nastaveného času druhé půle už ale domácí odpověď nenašli.

Před utkáním by se asi našel málokdo, kdo by věřil více hostům. Zvláště za toho předpokladu, že se domácí Fialky ve Florencii dobře cítí a dnes nevyběhly na trávník s úplně laxní sestavou. Od začátku hráli například Astori, Gonzalo Rodriguez, Badelj, Tello, Bernardeschi nebo Khouma Babacar na hrotu. Už v páté minutě ale domácí tribuny utichly. Djalma Campos totiž vypálil a mladý brankář Lezzerini vyrazil míč před sebe. Tam si naběhl Jevhen Šachov a prostřelil mladíka v domácí svatyni!

A to nebylo rozhodně všechno, protože o pouhou minutu později Garry Rodrigues po parádní ráně napálil jen tyč za zády brankáře Lucy Lezzeriniho! Hosté byli na koni a Florencie nechápala, co se s jejím milovaným mužstvem děje. Až po dvaceti minutách o sobě domácí také trochu dali vědět. Cristofóro dostal míč po zemi do druhé vlny a napálil jej do břevna! Od něj se balon odrazil z brány ven.

A hosté trestali. Po rychlé a velmi nápadité akci si skvěle hrající Garry Rodrigues všiml na vápně volného a zcela nehlídaného Djalmy Campose, který už na nic nečekal a lehce míč poslal do odkryté brány - 2:0 pro hosty a Viola byla zcela v šoku.

Naštěstí má v týmu hráče, kteří umí vzít odpovědnost na sebe a když je třeba, strhnou svým příkladem ostatní. To je příklad Federica Bernardeschiho, který má vést Fiorentinu v dalších letech vstříc úspěchům. Po půlhodině hry mladé křídlo na nic nečekalo a když vidělo, že má dost volného prostoru, poslalo balon krásně k tyči - 2:1.

To Fiorentině samozřejmě nemohlo ani v nejmenším stačit. Diváci už dávno pískali a dávali najevo svou nelibost. Domácí záložník Matias Vecino se dokonce dvakrát dostal do zakončení, ale jeho první střela skončila vysoko nad břevnem a druhá taktéž mimo. Trenér Paulo Sousa musel v kabině hodně hlasitě vysvětlovat svým hráčům, jak málo se mu líbí jejich přístup. Do druhé půle vběhla jiná Fiorentina.

Pouhých pět minut po změně stran se totiž domácí dočkali kýženého vyrovnání. Obránce Astori našel přesným centrem do vápna Khoumu Babacara, který si perfektně zpracoval míč a pod brankářem Željkem Brkićem procpal míč do sítě - 2:2.

Opět to ale byli hosté, kterým se dařila akce za akcí. Djalma Campos ještě předtím, než jej chtěl odstavit brankář Lezzerini, z úhlu nahrál volnějšímu Rodriguesovi, který měl před sebou úplně volnou bránu! Tedy, zcela, protože na poslední chvíli se na brankové čáře ukázal Tomović, který obětavě zaskočil za mladého brankáře. Po hodině hry se ukázal také mladý nositel slavného jména Federico Chiesa. Jeho akce skončila ranou mimo.

Když už se zdálo, že se budou body dělit a oba týmy se chystaly do kabin, hosté najednou udeřili! Ve třetí minutě nastaveného času se dočkal muž, který si branku za svůj bezchybný výkon dnes jistě zasloužil. Garry Rodrigues si potáhl míč po straně až k vápnu a střelou pod břevno se nemýlil - 3:2 pro hosty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)531113:510
2.PAOK Soluň (GRE)52125:67
3.Qarabağ Ağdam (AZE)52126:107
4.Slovan Liberec (CZE)51137:104
Skupina K

Hapoel Beer-Sheva - Inter Milán 3:2

24.11.2016 19:00

Góly: 58. Lúcio Maranhão, 71. Anthony Nwakaeme (pen.), 90+3. Ben Sahar - 13. Mauro Icardi, 25. Marcelo Brozović

Inter Milán naprosto nezvládl druhou polovinu utkání s Hapoelem Beer Shevou, třebaže po prvním poločase vedl o dvě branky. Ani góly Maura Icardiho s Marcelem Brozovićem mu ale nestačily, protože domácí Hapoel díky mimořádnému obratu otočil v závěru utkání ve svůj prospěch.

Inter Milán chtěl konečně prolomit smůlu a pod novým trenérem Piolim ukázat, že i v Evropě se mu může dařit. Nastoupil do utkání na půdě Hapoelu s poměrně silnou sestavou, v níž jsme našli mimo jiné jména jako Handanović, Melo, Banega, Brozović, Icardi nebo Eder. Jediným střelcem izraelského týmu byl Brazilec Lucielmo Palhano Soares. Domácí fotbalisté byli od začátku mnohem aktivnější, ale chvíli se jim nedařilo vytvořit si pořádnou šanci.

Postupem času přebírali Nerazzurri aktivitu a stávali se nebezpečnějšími. Mauro Icardi se na bližší levé tyči po přízemním centru ze strany ocital ve slibné šanci, jenže v rozhodující chvíli mu míč uskočil. To ale hostům zase tak moc vadit nemuselo, neboť ve 13. minutě Eder z levého křídla poslal do šestnáctky nebezpečný přízemní centr, na který si naskočil Mauro Icardi a poslal míč do sítě - 1:0 pro Inter!

Hapoelu se v těchto chvílích pranic nedařilo, vázla mu rozehrávka a jeho snažení bylo patetické. A tak Inter udeřil podruhé. Po Ederově nahrávce se chorvatský záložník Marcelo Brozović předvedl pohlednou individuální akcí, zasekl míč a krásnou ranou poslal balon do sítě - 2:0 pro Nerazzurri.

Interu patřilo utkání a domácí se na jeho tempo vůbec nechytali. První půle vyznívala jednoznačně pro Inter a to se ještě netrefil Eder, který se před koncem první půle povedenou ranou zastřeloval. Jen málokdo by si v tu chvíli vsadil na domácí, tím spíše předvídal to, co se událo po změně stran. V prvních chvílích nic nenaznačovalo pádu Interu. Mauro Icardi si na pravé straně šestnáctky krásně zpracoval míč a tvrdou ranou napálil břevno!

Jenže po necelé hodině hry se začaly dít věci! Střídající Marahan Radi krásně odcentroval z pravé strany a brazilský útočník Lúcio Maranhão proměnil jeho centr hlavou v gól!

Domácí přidali na tempu a málem vykřesali další branku. John Ogu se dostal po centru z pravé strany k odraženému míči a zpoza šestnáctky napřáhl, jenže pálil těsně nad! Netrefil se ani Maor Buzaglo, kterého si našel míč na vzdálenější tyči, jenže Buzaghlo ho nedokázal usměrnit do sítě. Stejného hráče pak o minutu později doslova sestřelil brankář Samir Handanović a sudí Estrada pískal penaltu!

Inter navíc přišel o brankáře, takže mezi tři tyče přišel Juan Pablo Carrizo. K penaltě se postavil Anthony Nwakaeme a proměnil. V samém závěru utkání byl Inter pod obrovským tlakem domácích, kteří se snažili ze všech sil vstřelit další gól. Nejprve se netrefil Mohammad Ghadir, pak na Carriza narazil také Buzaglo. Maharan Radi vypálil zpoza šestnáctky a jeho technická střela zamířila mimo! Přesto se Inter vrací bez bodů, protože Ghadir nádhernou patičkou našel Ben Sahara a ten už si s Carrizem poradil - 3:2.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Southampton FC 1:0

24.11.2016 19:00

Góly: 11. Costa Nhamoinesu

Čekal to před startem letošního ročníku asi málokdo - přeci jenom, za favority skupiny, do níž byla nalosována pražská Sparta, byly považovány spíše týmy Interu Milán a Southamptonu. Pražský klub však v pěti zápasech nasbíral dvanáct bodů a právě dnešní domácí výhra nad anglickým týmem mu zajistila účast v šestnáctifinále Evropské ligy, které se bude hrát na jaře.

Hosté mohli jít na Letné do vedení už po třech minutách hry, avšak ve slibné šanci ani jeden z dvojice Redmond - Rodriguez zakončit nedokázal. Pak se kormidla zápasu ujala Sparta a v jedenácté minutě z toho pramenil úvodní gól utkání. Ten si připsal Costa, jehož v pokutovém území výtečně našel Bořek Dočkal a na střelu sparťanského obránce byl gólman Southamptonu krátký.

O pět minut později mohl krok srovnat McQueen, avšak s jeho střelou si Koubek poradil a Sparta v utkání nadále vedla. Stejný hráč se mohl gólově prosadit i ve dvacáté minutě, avšak jeho střela vůbec netrefila prostor mezi třemi tyčemi a branku zcela minula.

Po návratu z kabin na druhý poločas byli na trávníku výrazněji aktivnější Sparťané, avšak na skóre se stále nic neměnilo - nezměnila na tom nic ani šance Lukáše Marečka, jehož pokus z pětašedesáté minuty anglickou branku minul. V šedesáté osmé minutě se do velmi slibné pozice na hranici velkého vápna dostal autor asistence u prvního gólu Bořek Dočkal, když se k němu po nedůrazu jednoho z hráčů Southamptonu dostal míč, avšak jeho střela postrádala potřebnou razanci a pro brankáře Forstera nebylo nejmenší potíží se o ni postarat.

Anglickému mužstvu se ale ve zbytku zápasu vyrovnat nepodařilo a Sparta tak dokázala svému soupeři oplatit vysokou venkovní porážku z prvního utkání skupiny. Od té doby letenští navíc čtyřikrát za sebou dokázali v Evropské lize zvítězit a definitivně si dnes zajistili nejen postup do jarního šestnáctifinále, ale také výhru ve skupině a postup z prvního místa.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)54017:412
2.Southampton FC (ENG)52125:37
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)52125:57
4.Inter Milán (ITA)51045:103
Skupina L

Steaua Bukurešť - Osmanlispor 2:1

24.11.2016 19:00

Góly: 68. Marko Momčilović, 86. Gabriel Tamaş - 30. Papa Alioune N'Diaye

Hráči rumunského klubu Steaua Bukurešť dokázali zvítězit poprvé v základních skupinách a tříbodový zisk vskutku přišel v ten správný čas. Domácí výběr zdolal turecký Osmanlispor po výsledku 2:1 a oživil svou naději na postup do jarní fáze. Momentálně je na poslední čtvrté pozici se šesti body, ovšem je pouze o skóre za dvěma svými soupeři. Turecký výběr má i přes porážku stále situaci ve svých rukách a na závěr mu stačí bod.

Pokud se chce Steaua podívat do další fáze, tak bude muset za čtrnáct dní zvítězit ve Španělsku proti vysoce favorizovanému Villarealu a to rozhodně nebude jednouchá úloha. Tříbodový zisk mu na druhou stranu dá stoprocentní jistotu. Osmanlispor na závěr přivítá druholigový švýcarský Curych a k jarní fázi EL potřebuje bod, jistotu prvního místa bude mít při případném tříbodovém zisku. Tak či tak, závěr skupiny L bude nesmírně dramatický.

Hosté se dostali do vedení ze své první vážnější akce přesně po odehrané půlhodině. Na pravé straně se uvolnil Vršajevič, předložil balón do pokutového území pro Papu Alioune Ndiayeho a ten nadvakrát zamířil z deseti metrů přesně ke vzdálenější tyči. Hosté mohli zvýšit svůj náskok necelých deset minut před přestávku, kdy z hranice pokutového území vypálil Regattin a jeho přízemní ránu dokázal brankář Nita famózně vyrazit kolem pravé tyče.

Po změně stran se hosté snažili vyznávat defenzivní taktiku a nakonec na to doplatili v 68. minutě, kdy vyrovnal Marko Momčilovič. Ten po přímém volném kopu Boldrina byl ve správnou chvíli na správném místě a po zákroku Nity dorážel balón do sítě ze tří metrů. Zhruba čtvrthodiny před koncem mohla Steaua otočit vývoj čtvrtečního duelu, ale proti ráně z necelých pětadvaceti metrů skvěle zasahoval brankář Karčemarskas.

Rozhodující okamžik utkání se zrodil v 86. minutě, kdy rozdílovou trefu vsítil Gabriel Tamaş. K přímému volnému kopu se opět postavil Boldrin a nadýchaným centrem od pomezní čáry našel v brankovém území nabíhajícího Tamase, který z pěti metrů zamířil naprosto přesně do bližšího horního rohu. Ve zbývajícím průběhu se hosté na žádný velký odpor nezmohli, v jejich dresu odehrál celé utkání český reprezentační obránce Václav Procházka.

Více informací k zápasu

FC Curych - Villarreal CF 1:1

24.11.2016 19:00

Góly: 87. Roberto Rodriguez (pen.) - 14. Bruno Soriano

Curych se doma ukázal jako poctivý a houževnatý soupeř, který ani silnějšímu Villarrealu nic nedaruje. Ačkoli španělský celek poměrně rychle vedl, domácí se nevzdali a pár minut před koncem utkání se díky proměněné penaltě mohl radovat Roberto Rodriguez.

Villarreal nutně potřeboval vyhrát, takže nasadil jména jako Musacchio, Ruiz, Soriano, Čeryšev, Bakambu nebo Pato. Do zajímavé šance se dostali hosté, když dos Santos zahrával standardní situaci. Jeho centr hledal na zadní tyči Ruize, před kterým si ale včas poradil brankář Andris Vanins. Ve středu hřiště se dokázal uvolnit Bruno Soriano, který následným centrem našel Bakambua, který sice obešel i brankáře, ale dostal se už mimo střelecký úhel!

Do pokutového území dostal povedený centr Rukavina, který hledal Čeryševa, jenže na toho si počkal Cédric Brunner. Pak už se ale Villarreal konečně dočkal zasloužené branky. Hosté byli jasně lepší a v úvodních minutách měli několik šancí, které ve 14. minutě konečně proměnili. Exekuce rohového kopu se zhostil Manu Trigueros, který našel centrem Bruna Soriana. Na jeho hlavičku byl brankář Andris Vanins krátký!

Po dvaceti minutách málem Villarreal navýšil své vedení. Pato poslal míč na Cédrica Bakambua, který mu balon vrátil. Jenže Pato napálil v obrovské šanci a prakticky nikým nebráněn jen brankáře domácích! I domácí se ale pokoušeli dostat se na střeleckou listinu. Koné na pravé straně pláchl Ángelovi a následně vypálil, takže brankář Asenjo musel zasahovat!

Pět minut před koncem první půle před vápnem napřáhl ke střele zkušený záložník Soriano a brankář Vanins musel do akce. Musel se ale vypořádat také s dorážkou Čeryševa i Bakambua! V těchto chvílích měli domácí obrovskou porci štěstí, že neinkasovali.

Deset minut po změně stran vyrobili domácí obrovskou chybu v obranné fázi, když Sarr nahrál nepochopitelně zpět a nevšiml si startujícího Bakambua. Ten udržel míč a nahrál jej před prázdnou bránu do běhu Patovi, který ale nesmyslně pálil mimo tři tyče! Po hodině hry dostal dos Santos míč k Bakambuovi, který vypálil v pádu, ale brankář Vanins byl připraven a jeho střelu na zemi zachytil!

Curych se rozhodně ještě nevzdal a s končícím utkáním zvyšoval své tempo. Po rohovém kopu se dostal na levé straně k míči Roberto Rodriguez, jenže jeho technický pokus mířil jen do břevna! Pět minut před koncem utkání však zkušený obránce Rukavina pokazil svému týmu celé utkání, když fauloval ve vápně Koného. K penaltě se postavil Roberto Rodriguez a v rozhodující chvíli zachoval pevné nervy - 1:1.

Oba týmy tak berou jen bod. A to přesto, že ještě v závěru utkání jsme se dočkali jednoho zajímavého momentu. Ve vápně se dostal ke střele domácí Winter, jenže brankář Sergio Asenjo jeho pokus vyrazil mimo tři tyče, čímž zachránil alespoň bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Osmanlispor (TUR)52128:77
2.Villarreal CF (ESP)51317:76
3.FC Curych (SUI)51315:56
4.Steaua Bukurešť (ROU)51314:56

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
REPLIKATOR

M*dky italský se zase předvedly

Reagovat
Rišan

Přesně tak jsou křivý jako šavle (stačí si jen připomenout, jejich roli v obou světových válkách). Fiorentina to buď prodala nebo odflákla, ale v každém případě poškodila Liberec, který se i při letošní slabosti asmůle drží hrdinsky nad vodou!

Reagovat
Desmond Glazebrook

Inter

Reagovat
smazaný uživatel

"Zenit Petrohrad zvládl klíčové utkání s Maccabi Tel-Aviv"

v čem bylo klíčové? na tiketech?

skupina L

Reagovat
Spalovač šancí

Klíčové bylo pro plnou bodovou bilanci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
monty25

Schalke Snad vyhraje i v tom Salcburku, aby to bylo bez ztráty kytičky...

Reagovat
Pipo123

To čo sú za výsledky ? Talianske kluby klasika hrajú hovno ale čo tie španielske ? Strašné výsledky

Reagovat
Zaschrona

skupina L fakt nema chybu, zamotany jak blazen

Reagovat
naheCZ

Procházka rozhodne o osudu svého klubu

Reagovat
Kang & Kodos

Koukám, že si můžeme dát repete s Krasnodarem.

Reagovat
El Campeon

Zase je u nich naučit jak se to má hrát

Reagovat
smazaný uživatel

lol Kuyt takové vybučení

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole co ten Inter ? Tam by se na to fakt měli už vysrat, to je normálně k pláči...

Reagovat
smazaný uživatel

Inter

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele