Evropská liga - preview pátých zápasů základních skupin

24.11.2016, 09:19, aktualizováno 24.11.2016, 09:19
Previews
Evropská liga pokračuje pátými zápasy základních skupin. Do hry znovu zasáhnou tři čeští zástupci: Liberec přivítá Qarabağ, Sparta si chce zajistit postup proti Southamptonu, zatímco Plzeň čeká náročné utkání na půdě AS Řím...
Skupina A
Fenerbahçe SK - Zarja Luhansk  (čtvrtek 17:00)
Nováčka Evropské ligy los základních skupin vůbec nešetřil. Jenže Zarja si vede v opravdu tvrdé konkurenci velmi dobře a i nadále živí naději na postup do play-off. Jestli měla svému premiérovému vítězství blízko, pak právě v úvodním domácím zápase s Fenerbahce. Teď musí ukrajinský celek v istanbulské odvetě bodovat naplno doopravdy.

Svěřenci Jurije Verniduba měli být dle očekávání pouze do počtu. Jenže ve všech čtyřech zápasech své slovutnější soupeře notně potrápili. V Manchesteru a v Rotterdamu prohráli o pouhou jedinou branku, doma v oděském azylu pak dokázali dvakrát remizovat. Přitom v září opravdu nebyli daleko od plného zisku bodů.

Fenerbahce bylo v tu dobu ve velké krizi a málem si utržilo velkou ostudu. Alespoň bod zachraňovalo až v šesté minutě nastavení. "Mnoho lidí o nás píše, že už nemáme šanci. Já s tím nesouhlasím. Dokud existuje ta nejmenší možnost, musíme za ní bojovat," burcoval ukrajinský stratég na tiskové konferenci.

Zarja je v současnosti třetím nejlepším celkem Ukrajiny za vedoucím Šachtarem a druhým Dynamem Kyjev, úplně dobře si však nevedla o víkendu, neboť smolně prohrála s Oleksandrijí 1:2. V lize tak trošku zbytečně přišla o sérii čtyř kol bez porážky. Celkově však za pozicemi zaručující Ligu mistrů zaostává jen o tři body.

Domácí budou pochopitelně v tomhle střetnutí velkým favoritem. "Když se podíváte na začátek sezóny a současnost, osu týmu tvoří stále patnáct stejných hráčů. Nevidím tam velké změny oproti prvnímu utkání v Oděse," myslí si Vernidub. "My žádné hvězdy nemáme, jsme silní jako celek. Evropská liga je pro nás každopádně neocenitelná zkušenost."

Žlutí kanárci z Istanbulu mohou slavit postup dokonce už předčasně kolo před koncem, to by však kromě povinného zisku tří bodů museli také doufat ve výhru Feyenoordu na půdě Manchesteru. V takovém případě by nizozemský a turecký klub proklouzly dále a v posledních prosincových střetnutích by se pouze rozhodovalo jen o konečném umístění.

Mužstvo kouče Dicka Advocaata je zcela jistě hodně povzbuzeno o víkendový skalp v derby nad Galatasarayem. Celkově má na kontě už pět výher v řadě, včetně toho minulého v rámci Evropské ligy nad Manchesterem. V turecké lize se po mizerném začátku vyhouplo už na chvályhodnou třetí pozici.

Nizozemský stratég vylučuje jakékoli podcenění svého soupeře. "Podívejte se už na náš první vzájemné zápas. Budeme navíc čelit nebezpečným brejkům. Neřekl bych ani, že by si hráči mysleli, že to bude jednoduché," uvedl. "Nemáme jen jedenáct hráčů, ale dvacet dva. Je zde velká konkurence, každý se snaží prosadit se do sestavy," těšilo ho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:05)
Manchester United se v posledních týdnech výkonnostně zvedá, ovšem příznivé výsledky Rudým ďáblům i nadále unikají. Naposledy se tak stalo v lize proti Arsenalu, kde United měli po valnou většinu utkání hru pod kontrolou, ovšem přesto minutu před koncem inkasovali z jediné střely na bránu a remizovali 1:1. Nyní čeká svěřence Josého Mourinha další domácí zápas proti nizozemskému Feyenoordu, který by již v zájmu postupu do jarní vyřazovací fáze bylo nanejvýš záhodno vyhrát...

Anglický velkoklub doposud v Evropské lize uhrál dvě domácí vítězství a dvě venkovní porážky, které mu vynesly až průběžné třetí místo právě za Feyenoordem a istanbulským Fenerbahce. Prostor pro další zaváhání je tak již takřka nulový a José Mourinho si to velmi dobře uvědomuje: "K postupu potřebujeme ještě čtyři body, prohra již nepřichází v úvahu. Zítra nás čeká zápas, kde máme dvě možnosti - vyhrát, nebo remizovat."

"Jestli prohrajeme, jsme ze hry venku a s tímto vědomím k zápasu náležitě přistoupíme. Je to pro nás už jako vyřazovací zápas, který nesmíme prohrát," zdůraznil portugalský manažer, jenž také potvrdil, že se po drahné době dočká šance i opomíjený Henrik Mchitarjan. Letní posila z Borussie Dortmund se na trávník podívala naposledy v září.

"V sobotu jsem mu řekl, že si zahraje v zápase s Feyenoordem. Snaží se. Není ze své situace samozřejmě nadšený, ale svou frustraci si vybíjí pozitivním způsobem, tedy že zavře pusu, tvrdě na sobě pracuje a pokouší se adaptovat," vysvětluje Mourinho, který by mohl nasadit do hry i Lukea Shawa, jehož před dvěma týdny zkritizoval za údajnou nechuť nastoupit s drobným zraněním.

Feyenoord se svého favorizovaného soka rozhodně nemusí příliš obávat, neboť na Rudé ďábly v úvodu skupinové fáze vyzrál v poměru 1:0. Trenér Giovanni van Bronckhorst ovšem nyní od slavného soupeře očekává podstatně lepší výkon, než jakým se United prezentovali v září. "Na (stadionu) De Kuip jsme byli svědky toho, že i proti Manchesteru United lze uhrát příznivý výsledek. Teď ale bude jejich přístup o dost jiný, protože nutně potřebují zvítězit, což ze zápasu udělá odlišnou podívanou než tu v Rotterdamu."

Hosté se navíc momentálně potýkají s početnou marodkou i karetními tresty, přičemž do Manchesteru vůbec neodcestovali Karim El Ahmadi, Terence Kongolo či Eric Botteghin. "Chybí nám řada hráčů obzvláště ve středu obrany, kde jsou mimo hru hned tři hráči z pěti," podotýká van Bronckhorst, jenž se dále rozpovídal na téma svatostánku United. "Sám jsem na Old Trafford několikrát nastoupil, a tak vím, jaká je zde fantastická atmosféra. Bude to teprve potřetí, co se Feyenoord utká s United za posledních dvacet let, a tak pro mé hráče jde o velkou událost, kde mohou poměřit síly s těmi nejlepšími."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)42113:27
2.Fenerbahçe SK (TUR)42115:67
3.Manchester United (ENG)42026:46
4.Zarja Luhansk (UKR)40222:42
Skupina B
FC Astana - APOEL Nikósie  (čtvrtek 17:00)
Již v pět hodin odpoledne započne utkání v kazachstánské metropoli, kde domácí FC Astana přivítá kyperský APOEL. Čerstvý kazašský mistr sice na domácí půdě dlouhodobě neprohrává, ovšem v dosavadním průběhu Evropské ligy zde pouze dvakrát remizoval a je až na posledním místě skupiny B, zatímco jeho soupeř si vede nadmíru dobře a s devíti body na kontě naopak vévodí tabulce.

Domácí celek tak pro udržení alespoň teoretické šance na postup potřebuje již nutně zvítězit a zároveň doufat v zaváhání Olympiakosu proti bernským Young Boys. Mohou se v tomto ohledu opřít o výtečnou bilanci jedenácti domácích zápasů v pohárové Evropě bez porážky, což se hosté pokusí nabourat ve snaze zajistit si předčasně postup do jarní vyřazovací fáze bez ohledu na výsledek z Řecka.

Pro Kypřany se rozhodně nejedná o všední zápasový výjezd. Cesta dlouhá 3500 kilometrů, navíc spojená s masivním čtyřhodinovým časovým posunem rozpoložení hráčů APOELu rozhodně nepřidá, ovšem ani domácí celek na tom není nejlépe, co se zápasové připravenosti týče. Astana totiž již takřka před měsícem ukončila ligovou sezonu, když v domácí soutěži triumfovala 26. října již potřetí za sebou. Od začátku listopadu, kdy kazašský mistr remizoval rovněž doma s Olympiakosem v poměru 1:1, však klub z hlavního města Kazachstánu neodehrál jediný soutěžní zápas.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympiakos Pireus - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:05)
Olympiakos potřebuje ke splnění svých cílů jediné, a to neprohrát před vlastními fanoušky s Young Boys Bern. Švýcarský celek naopak potřebuje v Pireusu naplno uspět, aby si před posledním kolem uchoval matematicky možnou šanci na postup. V opačném případě se s letošním ročníkem Evropské ligy rozloučí.

Hosté v nynější sezóně na evropské scéně jednoduše nepřesvědčili. Vlastně si vedli velmi dobře pouze ve 3. předkole Ligy mistrů proti Šachtaru, jinak se dobrými výsledky pyšnit nemohli. Ve skupině dokázali porazit ze čtyř utkání pouze APOEL, s ním ovšem o dva týdny později padli. A právě tenhle neúspěch je dostal do aktuální složité situace.

Young Boys teď potřebují urvat všechny body zvenku, přitom na půdách soupeřů v rámci soutěží UEFA z posledních sedmi zápasů hned šestkrát prohráli a jen jednou remizovali. Tým trenéra Adiho Hüttera alespoň nějakým způsobem dobře působí v lize, v níž je na druhé příčce. O víkendu dokázal přestřílet Sion poměrem 4:3.

Zato domácí celek nesehrál soutěžní utkání už skoro tři týdny, neboť Řecký fotbalový svaz odložil víkendové kolo kvůli žhářskému útoku na předsedu rozhodčích Giorgose Bikase. "Nemyslím si, že bychom tím měli být ovlivněni," uklidňoval fanoušky kouč Paulo Bento. "Nemyslím si, že bychom věci neměli pod kontrolou."

Olympiakos od nečekané domácí porážky od APOELu z uplynulých osmi utkání hned sedmkrát zvítězil, remizoval pouze na půdě nepříjemné Astany. Celkově je v poměrně dobré pohodě, takže v tomhle střetnutí bude favoritem. Jeho soupeř mimochodem venku nevstřelil jedinou branku ani v jednom ze dvou utkání.

Pokud chtějí Thrylos zabojovat o první příčku ve skupině, měli by hrát na vítězství. Jinak by jim APOEL, který zavítá na půdu Astany, mohl uniknout na nedostižitelný rozdíl. "Naším cílem je se hlavně kvalifikovat se dál, prioritou je získat tři body, abychom ještě mohli skončit první. Na nic jiného opravdu nemyslíme," dodával domácí stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.APOEL Nikósie (CYP)43015:49
2.Olympiakos Pireus (GRE)42116:37
3.BSC Young Boys (SUI)41123:34
4.FC Astana (KAZ)40223:72
Skupina C
FK Qäbälä - RSC Anderlecht  (čtvrtek 17:00)
Anderlecht na půdě daleké Gabaly bude usilovat o postup ze skupiny již kolo před koncem. Pokud uhraje své třetí vítězství ve skupině, bude jednou nohou v play-off Evropské ligy. A jestli za tohoto předpokladu večer Mainz nezíská tři body na půdě St. Étienne, může pak definitivně oslavovat účast v jarních bojích na evropské scéně.

Hostům generálka na tenhle souboj nevyšla úplně podle představ. Celkově si v lize nevedou dle vlastních očekávání a obsazují až šesté místo. Na druhou stranu špička tabulky je i nadále hodně vyrovnaná, takže vyloženě panikařit není potřeba. Každopádně klíčový víkendový mač na půdě překvapivě vedoucího Zulte Waregem nezvládli a padli těsně 2:3.

V Evropské lize má naopak belgický celek rozehrané vše slušně. Ve čtyřech kolech nastřílel už jedenáct branek a je díky lepšímu skóre ve vedení před druhým St. Étienne, které má shodný počet osmi bodů. Mainz je pak třetí o tři body pozadu. Nyní Les Mauves et Blancs čeká papírově nejslabší protivník, jenž už nemá žádnou šanci proklouznout dále.

Asi nejtěžší bylo pro Anderlecht vyrovnat se s náročnou cestou dlouhou kolem tři a půl tisíce kilometrů. Stadion v Baku si většina hráčů velmi dobře pamatuje, už loni tam Royal Sporting nastoupil proti Karabachu. Tentokráte však nemíní opakovat nečekanou porážku 0:1. V tomhle duelu bude favoritem a opravdu jen výhra ho notně přiblíží postupu.

Největší zbraní výběru kouče Reného Weilera by mohl být teprve devatenáctiletý záložník Youri Tielemans, jenž se pomalu a jistě hlásí i do belgické reprezentace. Odchovanec Anderlechtu je druhým nejlepším střelcem týmu a v Evropské lize letos dokázal vsítit už dvě branky, z toho jednu z pokutového kopu.

Aktuálně asi prožívá životní sezónu. "Cítím se opravdu dobře," přiznával v rozhovoru pro uefa.com. "V tuhle chvíli je naším cílem postoupit ze skupiny. Až poté se uvidí, kam až můžeme dojít. Bude záležet, proti komu bychom případně nastoupili v další fázi. V lize pak hodláme skončit tak vysoko, jak jen to půjde."

Gabala by si měla dát kromě Tielemanse pozor též na útočníka Lukasze Teodorczyka. Polský ostrostřelec letos ve dvaceti utkání dokázal nasázet hned sedmnáct gólů a je hlavním hnacím motorem anderlechtské ofenzívy. Ani po reprezentační přestávce evidentně neztratil formu, o víkendu zaznamenal obě dvě trefy, byť ty nakonec k úspěchu nevedly.

Ázerbájdžánský klub je na poli evropských pohárů poměrně nezkušeným mužstvem. Už loni si však zahrál základní skupiny Evropské ligy, takže není radno ho podceňovat. Pořád ho však trápí fakt, že za dvě sezóny tu ještě nezískal jediné vítězství. "Teď ale máme nejlepší herní projev. Šance na tři body existovat bude," burcoval trenér Roman Hryhorčuk.

Ačkoli ve čtyřech skupinových zápasech Gabala padla ve všech případech, hned třikrát pouze o jednu branku. Pouze v Anderlechtu na úvod podlehla 1:3. "Všichni soupeři jsou silnější než my," sportovně uznával Hryhorčuk. "I když už nemůžeme postoupit, chceme předvést dobrý fotbal. Pro nás je totiž každé utkání v Evropské lize velkou událostí."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.90 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - 1. FSV Mainz 05  (čtvrtek 21:05)
Důležitý zápas v boji o postup do další fáze Evropské ligy čeká ve čtvrtek večer na fotbalisty Mohuče. V tabulce jinak poměrně vyrovnané skupiny C jim totiž patří třetí místo se ztrátou tří bodů právě na svého dnešního soupeře.

Vzhledem k tomu, že se příliš nedá očekávat ztráta vedoucího týmu skupiny Anderlechtu v zápase s outsiderem skupiny Qabalou, jenž dosud ve čtyřech zápasech ani jednou nebodoval, dá se očekávat boj o druhou postupovou pozici právě mezi dnešními protivníky. Případná šestibodová ztráta na druhé postupové místo by už byla pro svěřence Martina Schmidta fatální.

Tým z karnevalového města může jít do zápasu v pohárové Evropě alespoň povzbuzen povedeným posledním bundesligovým vystoupením. V nejvyšší německé soutěži porazili Die Nullfünfer doma v Opel Areně ligového nováčka z Freiburgu 4:2 a trochu si tak spravil sebevědomí po výprasku, jenž mu v Evropské lize před třemi týdny uštědřil v Belgii Anderlecht.

Soupeř, jenž je důvěrně známý i pražské Slavii, kterou dvakrát suverénně porazil v srpnovém play off, Mohuč vůbec neštědřil a nasázel německému celku za devadesát minut rovných šest gólů. Nulapětky se zmohly pouze na jediný gól, o který se postaral produktivní Pablo de Blasis, který tak potvrdil roli jednoho z nejlepších hráčů Mohuče v této sezoně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RSC Anderlecht (BEL)422011:48
2.AS Saint-Étienne (FRA)42205:38
3.1. FSV Mainz 05 (GER)41216:105
4.FK Qäbälä (AZE)40044:90
Skupina D
Zenit Petrohrad - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 17:00)
Zenit Petrohrad hodně vzpomíná na předešlé utkání proti izraelskému soupeři, protože v něm ukázal neobvyklou dávku morální síly i schopností. I díky tomu si s velkým předstihem zajistil první místo ve skupině, které mu už nikdo nevezme. Minimálně o tři body by jej ale izraelský Tel-Aviv chtěl obrat.

Tak obrovská porce zápasů, kterou každý pořádný fanoušek hry s kulatým nesmyslem zažije a shlédne, se velmi často vytratí a splyne. Pár zápasů či výsledků si ale každý pamatuje a vzpomíná na ně. Utkání na Netanya Stadium v Izraeli, které se hrálo koncem září, k takovým duelům určitě patří. Hostující Zenit Petrohrad totiž ještě v 76. minutě prohrával hrozivým výsledkem 3:0 a zdálo se, že o utkání je jasně rozhodnuto. Jenže stačila jedna branka Kokorina spolu s vyloučením domácího Dasy, aby se začal psát ruský zázrak. V rozmezí tří minut totiž hosté postupně srovnali a v nastaveném čase díky brance Luky Đorđeviće dokonce otočili utkání!

Něco podobného se stává málokdy, ale Zenitu to ohromně pomohlo. Ruský celek nastartoval skvělou sérii a aktuálně má 12 bodů! Nikdo jej o první místo neobere, protože druhé Maccabi ztrácí celých osm bodů. Alespoň mu bude chtít vrátit poslední porážku a stadion Petrovskij vyloupit. V případě, že věci nepůjdou podle plánu, má totiž izraelský celek hodně co ztratit. Aktuálně je sice druhý, ale stejný počet bodů má také třetí Dundalk a poslední AZ Alkmaar má jen o dva body méně, takže se během chvíle může vše změnit.

Zenit má solidní formu a snad až na porážku s ligovým rivalem Těrekem Groznyj mu vše vychází. Hráči jsou navíc dobře motivovaní, což zdůraznil i mladý obránce Ivan Novoselcev. V rozhovoru pro webové stránky klubu zmínil: "Jsme ve formě, v Evropské lize nám patří první místo a můžeme dohrát skupinu s klidem. Podařila se nám generálka, když jsme vyhráli nad Samarou, takže jsme dobře naladění. Domácí utkání nám jde vždy velmi dobře. Doufám, že před našimi fanoušky předvedeme dobrý zápas a získáme další body," přeje si mladý obránce.

Maccabi také generálku na tento důležitý duel zvládlo, když v 10. kole těsně porazilo celek Ironi Kiryat Shmona. V Evropské lize si ale připisuje jedno zaváhání za druhým a výjimkou nebylo ani minulé kolo. Nejen izraelští fanoušci určitě čekali od svých hráčů mnohem víc, než jen utrápenou remízu s AZ Alkmaar, ještě k tomu bez branek. Teď se musí mít na pozoru především jeho obrana, protože Zenit má průměr 3,25 branek na utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.90 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundalk FC - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině D hned tři celky mohutně bojují o postup do jarní fáze Evropské ligy a nyní na sebe v přímém souboji narazí fotbalisté irského Dundalku s nizozemským Alkmaarem. Favoritem na postup bude hostující výběr, ovšem irský nováček zatím předvádí vskutku výborné výkony a již několikrát ukázal, že je hodně nebezpečný. Dundalk je prozatím třetí se čtyřmi body o skóre za izraelským Maccabi Tel Aviv, AZ je poslední čtvrté se dvěma body.

Domácí výběr hned při své premiéře vybojoval nerozhodný výsledek, když s velkým štěstím uhrál bod po remíze 1:1. Vyrovnávací branku vsítil v 89. minutě Ciarán Kilduff. "V tomto utkání jsme měli zatím nejblíže k vítězství a je velká škoda, že jsme náskok neudrželi. Teď bychom byli v mnohem lepší pozici, takhle máme nůž na krku. Pevně doufám, že tentokráte nezklameme a připíšeme si na konto důležité tři body," uvedl stratég AZ John van den Brom.

Dundalk vzápětí překvapil Maccabi po výhře 1:0, statečné výkony předvedl i proti vysoce favorizovanému Zenitu Petrohrad, kterému v obou případech podlehl shodně nejtěsnějším poměrem 1:2. Jako jeden z mála klubů už dohrál letošní ligovou sezónu, nakonec dokázal obhájit titul se sedmasedmdesáti body, před druhým Corkem City si vtvořil sedmibodový náskok. AZ jako jediný celek skupiny D ještě nevyhrálo a příliš se mu nedaří ani v lize.

Alkmaar je v Eredivisii momentálně na pátém místě s jednadvaceti body a boje o titul se mu začínají vzdalovat. Před čtvrteční generálkou pouze remizoval s poslední Rodou po výsledku 1:1. Ve skupinové fázi EL utrpěl velký debakl 0:5 se Zenitem, s Maccabi ve dvou střetnutích uhrál jediný bod. Hosté potřebují k možnému udržení naděje uhrát alespoň bod, jenže ten by jim k postupu pravděpodobně nestačil.

"Našim úkolem je zvítězit, teď by měl tříbodový zisk cenu zlata. Dobře si uvědomujeme, že v Dublinu nás nečeká procházka růžovým sadem, náš protivník skvěle zvládá taktické pokyny a je nesmírně nebezpečný ze standardních situací, což ukazuje po celý průběh. Úlohu mírného favorita registrujeme, nicméně já očekávám vyrovnaný duel, o kterém mohou rozhodovat maličkosti," dodal s velkou dávkou opatrnosti padesátiletý van den Brom. Dundalk se naposledy ukázal v soutěžním utkání ve finále národního poháru, kde podlehl Corku City 0:1 v prodloužení.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)440013:512
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)41125:64
3.Dundalk FC (IRL)41124:54
4.AZ Alkmaar (NED)40222:82
Skupina E
AS Řím - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Mimořádně těžký úkol před sebou mají fotbalisté Plzně. Aby měli reálnou naději na postup ze skupiny do jarních bojů Evropské ligy, potřebují zvítězit na hřišti aktuálně druhého týmu italské ligy AS Řím. Pokud se jim to nepodaří, musí doufat, že Austria Vídeň doma remizuje s Astrou Giurgiu. V opačném případě bude Plzeň hrát v posledním kole už jen o čest.

Viktoria sice svádí ve skupině vyrovnané bitvy se všemi třemi soupeři, ale dosud se jí nepovedlo vyhrát. Třikrát remizovala a jednou prohrála. Se třemi body je na posledním místě, přesto boj o postup nevzdává.

"Sami víme, že to nemáme ve vlastních rukách. Stále myslíme na postup, ale bude to hodně náročné. Uvidíme, jakou šanci budeme mít před posledním zápasem," řekl trenér Roman Pivarník.

Klíčový je zápas v Římě, AS však ve skupině ještě neprohrál a v průměru dává tři góly na zápas. Plzeň s ním doma po velmi dobrém výkonu remizovala 1:1. Celkově se českým týmům proti italským klubům v poslední době daří. Z posledních devíti soubojů vyhráli Italové jediný. Plzeň s účastníky Serie A neprohrála poslední čtyři zápasy.

Zároveň se však českým šampionům nedaří na evropské scéně dotáhnout zápasy k výhře, na kterou čekají už 13 zápasů od loňského září.

Tentokrát by Plzni mohlo pomoci, že Římané už mají postup ze skupiny velmi blízko a připravit je o něj nemusí ani porážka. Naopak v lize o víkendu po devíti soutěžních zápasech bez prohry nestačili na Bergamo a na vedoucí Juventus ztrácejí už sedm bodů. Trenér Luciano Spalletti by tak mohl šetřit některé opory na ligový zápas s Pescarou, zvláště když má už nyní poměrně početnou marodku.

"Ještě nevím, kdo bude hrát. Musíme však výrazně zlepšit koncentraci. Dostáváme zbytečné góly ve chvílích, kdy polevíme. Jinak se ale naše hra od začátku sezony zlepšuje," prohlásil Spalletti.

Aktuálně je největší oporou kanonýr Edin Džeko. Bosenský útočník, který hrával za Teplice, dal v této sezoně v 18 zápasech 12 gólů. Zdatně mu sekunduje Mohamed Salah. Legenda římského klubu Francesco Totti je na marodce.

S Plzní do Říma neodletěl obránce Radim Řezník, který dostal chřipku. Místo něj by měl na pravém kraji nastoupit Aleš Matějů a nalevo by se měl vrátit klíčový zadák David Limberský, jenž kvůli nemoci nehrál o víkendu v Mladé Boleslavi.

Zápas mezi AS Řím a Plzní začne ve čtvrtek ve 21:05, přímý přenos odvysílá ČT Sport.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Bruno Peres, Manolas, Juan, Rüdiger - De Rossi - Perotti, Nainggolan, Strootman, El Shaarawy - Džeko.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Petržela, Hromada, Hořava, Hrošovský, Zeman - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Austria Vídeň - Astra Giurgiu  (čtvrtek 21:05)
Jestli chtějí mít oba týmy před posledním kolem nejlepší možnou výchozí pozici, bod z tohoto duelu bude málo. Austria je v tuhle chvíli nejblíže zisku druhé příčky. Jestli se jí podaří zvítězit i podruhé ve skupině, definitivně vymýtí šance na postup Astry. A pokud za tohoto scénáře Plzeň neuspěje naplno v Římě, může rakouský celek slavit předčasně.

Oba mančafty se nepyšní příliš pevnou defenzívou, devět inkasovaných branek během uplynulých čtyř kol je poměrně nelichotivé číslo. Na druhou stranu umějí střílet góly. Astra jich zaznamenala pět, Austria dokonce osm. Už první vzájemný zápas, v němž padlo dohromady pět přesných zásahů, by mohl slibovat znovu útočnou podívanou.

Rakouský klub má s rumunskými mužstvy vyrovnanou bilanci, z deseti utkání čtyřikrát zvítězil, třikrát remizoval a třikrát prohrál. Zato Astra na soupeře z Rakouska vůbec neumí. Už v předminulé sezóně v Evropské lize padla v obou případech Salzburgu a ani v nynějším ročníku si tuhle statistiku v září nevylepšil.

Klub z města Giurgiu tíží finanční potíže, takže případné jarní boje na evropské scéně by znovu přinesly nějakou tu kačku do pokladničky. A to je zajisté velká motivace pro mužstvo kouče Mariuse Sumudicy, jemuž se nedaří naplňovat ambice v lize a je až desáté. Na druhou stranu po reprezentační přestávce dokázalo venku skolit Craiovu.

Astra nebude ve Vídni v žádném případě taktizovat. Sumudica si uvědomuje, že situace velí bodovat naplno. "Budeme útočit," sliboval. "Připravujeme se na hru života a smrti. Věřím, že mí hráči udělají vše pro výhru a budeme mít naději před posledním kolem. Řekl bych, že když uspějeme, na 80 až 90 procent opravdu postoupíme."

Austria potřebuje být především daleko pozornější v obraně. Poslední vysoká porážka 2:4 s římským protivníkem hodně pochroumala její sebevědomí, následně totiž domácí v lize utrpěli nečekaného búra od Altachu. Generálka na nynější klíčové střetnutí však vyšla Fialkám solidně, udržely čisté konto a Ried skolily 2:0.

Sportovní ředitel Franz Wohlfahrt by z případné další plichty nedělal žádnou vědu. V nejhorším případě by totiž Austria ještě mohla zabojovat o postup v Plzni. "Jsme rádi, že jsme vlastně teď v pozici, jako kdybychom hráli play-off," říkal. "Přeji si každopádně, abychom si vše zajistili ještě před osmým prosincem."

Domácí lodivod Thorsten Fink cítil z kabiny velký entuziasmus. "Astra má zkušený tým a vepředu top útočníka Alibeca. Máme respekt, ale ne strach," říkal. "Máme neuvěřitelně skvělý tým, který si věří a táhne za jeden provaz. Můžeme dosáhnout něčeho hmatatelného. Pro druhý nejmladší tým Evropské ligy by byl postup velkou věcí."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.90 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)422012:68
2.Austria Vídeň (AUT)41218:95
3.Astra Giurgiu (ROU)41125:94
4.Viktoria Plzeň (CZE)40313:43
Skupina F
KRC Genk - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Asi nejzamotanější situace v hlavní fázi Evropské ligy je ve skupině F, kde se o postup perou všechny čtyři celky a ani po pátém kole nemusí být rozhodnuto o jediném účastníkovi jarní fáze. V obou případech se jedná o velmi důležité střetnutí, v tomto případě bude za mírného favorita považován belgický Gent. Ten doposud získal šest bodů a je na vedoucí pozici o skóre před druhým Bilbaem, rakouský Rapid má o bod méně a patří mu čtvrté místo.

Pokud dokáže zvítězit domácí výběr, tak si buď zajistí postup, nebo se mu alespoň velkou měrou přiblíží. Nerozhodný výsledek by nic neřešil, v případě výhry rakouského klubu by bylo závěrečné kolo hodně pikantní. Belgický výběr se utkal s Rapidem hned na úvod a utrpěl porážku po divokém výsledku 2:3. V následujících dvou duelech porazil italské Sassuolo 3:1 a i Bilbao 2:0, před třemi týdny prohrál ve Španělsku po hokejovém výsledku 3:5.

Rapid naopak zvítězil jen právě proti Genku, následně podlehl Bilbau 0:1 a se Sassuolem se rozešel dvakrát smírně (1:1 a 2:2). V domácí soutěži je momentálně po patnácti odehraných duelech až na páté pozici s dvaceti body, na vedoucí Sturm Graz s Altachem ztrácí už hrozivých deset bodů. Genku patří v belgické lize osmé místo se čtyřiadvaceti body a za vedoucím Waregemem zaostává o devět bodů, taktéž na tom není nejlépe.

Genk má letos na evropské scéně stoprocentní domácí bilanci, když v předchozích pěti zápasech na vlastním stadionu zvítězil. "Rozhodně to není pravidlo a může se to změnit, teď by se to stalo v hodně nevhodnou dobu. Zápas s Rapidem je pro nás opravdu klíčový, rádi bychom měli za čtrnáct dní v Itálii klid. Pozor si musíme dát na standardní situace soupeře a také rychlý protiútok," řekl s velkou vážností trenér KRC Peter Maes.

V domácím dresu by se v základní jedenáctce měl znovu objevit český reprezentační obránce Jakub Brabec. "Forma Genku v domácím prostředí opravdu budí respekt a my musíme udělat všechno proto, abychom tuto jeho výtečnou bilanci zlomili. Na závěr přivítáme podle mého největšího favorita skupiny ze španělského Bilbaa, proto potřebujeme bodovat. Na duel se opravdu těším, chybět rozhodně nebude výborná atmosféra a ani emoce," řekl s očekáváním trenér vídeňského výběru Damir Canadi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - US Sassuolo  (čtvrtek 21:05)
Pokud byste hledali skupinu, která je nejvyrovnanější a v jejímž pořadí se může úplně všechno zkomplikovat či přeskupit, byla by to dost možná skupina s označením F. Na prvním místě je belgický Genk se šesti bod, poslední Rapid Vídeň má jen o jeden bod méně! Nás ale teď budou zajímat především dva zbylé týmy. Na stadionu San Mamés se představí domácí Athletic Bilbao, jehož vyzyvatelem bude evropský nováček ze Sassuola.

A oba týmy mají šanci postoupit! Druhému Bilbau nevyšel úvod soutěže a musel se hodně otáčet, aby se dostal na průběžnou druhou příčku. Pro hosty z Itálie zase hovoří lepší vzájemné zápasy, protože hned na úvod šokovali Evropu jasným debaklem zkušených Lvů poměrem 3:0. Od té doby už Sassuolo poznalo, že je hodně náročné s nezkušeným a úzkým kádrem hrát dvě soutěže, což se začalo podepisovat na výsledcích i marodce.

Sassuolu došly síly a z výhry se svěřenci trenéra Eusebia Di Francesca radovali naposledy v osmém kole Serie A! Tehdy se psala polovina října a Sassuolo dokázalo porazit nováčka z Crotone, jenže od té doby se trápí a klesá tabulkou Serie A dolů. Od Atalanty Bergamo dostalo tři branky a v minulém kole na jeho psychiku dopadlo utkání ještě hůře. Sassuolo sice nad Sampdorií Janov vedlo už 2:0, jenže Námořníci zabrali a v závěru otočili stav utkání na 3:2!

A trenér Eusebio Di Francesco si moc dobře uvědomuje, co všechno Sassuolo ztratilo. V rozhovoru pro Rai Sport uvedl: "Tahle porážka nás srazila na kolena, protože se zdálo, že jsme konečně po dlouhé době zase na správné cestě. Pro naši morálku je to hodně smutné a zdrcující. Musíme přijít na to, co je vlastně špatně. Opravíme to, budeme teď muset hodně držet při sobě a dostaneme se z toho zase ven. Myslíme i na Athletic, který nás čeká v příštím utkání. Bude to rozhodující a hodně náročné utkání, na které se chceme připravit co nejlépe."

Bilbao naopak chytilo formu a porážky od sebe vzdaluje jak jen to jde. Po úchvatné show jedinečného střelce pěti branek si připsalo tři body s Genkem a v LaLize naposledy porazilo Villarreal. Athletic dál spoléhá na Aritze Adurize, který by se rád stal nejlepším střelcem EL podruhé za sebou. Aby Athletic postoupil, musí vyhrát a Rapid Vídeň prohrát s Genkem. Sassuolo teď nesmí prohrát a v ideálním případě doufat, že druhý zápas skončí remízou.

To pro něj bude náročné, protože Bilbao doma neprohrálo už šest duelů základních skupin Evropské ligy. V dosud odehraných čtyřech venkovních duelech v rámci evropských pohárů se Sassuolo navíc střelecky prosadilo jen jednou, takže musí najít recept na obranu domácích.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.70 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)420210:96
2.Athletic Bilbao (ESP)42026:86
3.US Sassuolo (ITA)41217:65
4.Rapid Vídeň (AUT)41216:65
Skupina G
Celta Vigo - Standard Lutych  (čtvrtek 19:00)
Na Estadio Balaídos ve Vigu se ve čtvrtek večer strhne pořádná bitva o to, kdo se připojí k Ajaxu v další fázi Evropské ligy. Mezi hlavními uchazeči bude domácí Celta Vigo, kterou vyzkouší hosté z Lutychu.

Poslední duel mezi těmito dvěma týmy skončil remízou 1:1, která sice slibně začala, ale především ve druhé půli toho mnoho nenabídla. Obě branky padly v prvních 13ti minutách a další už se připojit nepovedlo. Standard doma hodně chtěl a cítil příležitost konečně porazit Celtu, což se mu ještě nikdy v oficiálních střetnutích nepovedlo. Jenže si bude muset ještě počkat. Zkusí to proto přímo ve Vigu, kde mají oba týmy šanci ještě víc zamotat skupinu G.

V mírně lepší pozici je hostující Standard, který má lepší skóre a proto se drží na průběžné druhé příčce. K ní Belgičanům hodně pomohlo minulé utkání s řeckým Panathinaikosem, ve kterém se i díky dvěma brankám střelce Ishaka Belfodila radovali právě hráči Standardu. Generálka na klíčový duel Evropské ligy se ale Belgičanům moc nepovedla, protože prohráli 2:1 s domácím Mechelenem i přesto, že měli utkání slušně rozehrané a po brance Sáa vedli.

Standard teď bude bojovat i proti historickým statistikám, protože se mu proti španělským klubům nikdy moc nedařilo. Ve dvanácti zápasech pod hlavičkou UEFA se belgický celek dočkal jen tří výher. Celta má navíc dobrý útok, který se projevuje také v jejích pohárových duelech. Od zmíněného střetu se Standardem si udržuje vysokou laťku alespoň dvou vstřelených branek za utkání. Proti belgickému soupeři navíc Celta Vigo ještě nikdy neprohrála, když si dosud připsala dvě výhry a tři remízy.

Ani Celtě se poslední generálka na tento duel moc nepovedla a s Eibarem prohrála nejtěsnějším možným rozdílem. Je ale pravda, že měla hodně těžkou úlohu a k bodům hodně daleko od začátku, neb jediná branka padla už v 9. minutě utkání. Nyní je v rámci LaLigy Celta na devátém místě se 17 body na kontě. Do utkání, které odřídí Francouz Benoît Bastien, chce ale jít motivovaná, jak dokládá vyjádření jejího trenéra.

Eduardo Berizzo v rozhovoru pro média zmínil: "Minulé kolo LaLigy se nám vůbec nepovedlo. Bylo to takové to utkání, kdy je všechno špatně. Doufám, že jsme si smůlu vybrali a teď se k nám zase trochu natočí štěstí. Chci své hráče pochválit, že to nevzdali ani ke konci. Čeká nás důležité klání Evropské ligy, my si sílu soupeře uvědomujeme a nehodláme nic podcenit. Standard umí hrát dobrý a rychlý fotbal, my proto musíme eliminovat jeho silné stránky," uvědomuje si mladý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.10 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Panathinaikos FC  (čtvrtek 19:00)
Po všech stránkách zajímavou sezonu prožívá Ajax. Amsterdamský velikán, jenž před sezonou vyměnil trenéra, neboť Franka de Boera nahradil Peter Bosz, je momentálně na druhém místě v domácí soutěži, kde se dá očekávat stejně jako loni tuhý boj o titul až do úplného závěru ligy. Mozná trochu překvapivě však o prvenství v holandské nejvyšší soutěži nebojuje slavný amsterdamský celek s PSV, ale se svým tradičním rivalem z Rotterdamu. Feyenoord totiž zažívá fantastickou sezonu a fanoušci týmu, kde září i Dirk Kuyt, touží po dlouho očekávaném titulu.

Zda se Ajaxu podaří náskok odvěkého rivala v domácí lize stáhnout nevíme. Co ale víme určitě, je to, že v Evropské lize bude možné sledovat slavný nizozemský klub v jarních měsících. Svěřenci Petera Bosze totiž ze čtyř zatím odehraných zápasů získali deset bodů a již nyní mají zajištěný postup mezi třicet dva nejlepších týmů celé soutěže.

Zda ho v roli postupujícího ze skupiny G doplní belgický Lutych, nebo španělská Celta Vigo, je zatím nejisté. Oba celky totiž v tuto chvíli disponují pěti body a právě jejich dnešní vzájemný zápas hodně o postupujícím napoví. V zápase Holanďanů tak vlastně o nic nejde - Ajax má už postup jistý a řecký Panathinaikos s jediným bodem už na účast v šestnáctifinále myslet nemůže.

Zajímavostí je, že na zápas s řeckým celkem nebyl nominován Bazoer, a to i přesto, že se již zotavil ze zranění. Trenéru Boszovi se údajně nelíbil jeho přístup k tréninku a rozhodl se defenzivního univerzála z utkání Evropské ligy vynechat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)43108:510
2.Standard Lutych (BEL)41216:45
3.Celta Vigo (ESP)41217:65
4.Panathinaikos FC (GRE)40133:91
Skupina H
Šachtar Doněck - Konyaspor  (čtvrtek 19:00)
Jedním z velkých suverénů letošního ročníku Evropské ligy jsou fotbalisté Šachtaru. Ti jsou spolu se Schalke a Zenitem jediní, kteří mají po čtyřech zápasech stoprocentní bilanci. Postup a zároveň první místo mají už s velkým předstihem zajištěné, takže v utkání proti Konyasporu se potřebují jen udržovat v herní pohodě.

Domácí trenér Paulo Fonseca si uvědomuje, že nějakou velkou prioritu tenhle duel vlivem předchozích čtyř vítězství vyloženě nemá. A proto přislíbil, že s obvyklou sestavou zarotuje. "Samozřejmě dám šanci hráčům, kteří ještě v Evropské lize nehráli. I když trochu postrádáme ambice, očekávám plné nasazení," uvedl Portugalec.

Volno by mohl dostat záložník Taras Stěpaněnko, který není úplně fit, a ačkoli již trénuje bek Márcio Azevedo, doněcký stratég jeho start rezolutně vyloučil. "Všichni víme, že dlouho chyběl. Tady můžu říct s jistotou, že ještě nenastala chvíle, aby se proti Konyasporu objevil v sestavě. Stále potřebuje čas," upřesňoval.

Jeho mužstvo vlastně ani nemá výraznější problémy v ukrajinské lize. Jako jediné po odehraných patnácti kolech neprohrálo, získalo už třináct výher a před druhým Dynamem Kyjev disponuje luxusním náskokem osmi bodů. Vyvážená je obrana i v útok. V podstatě Šachtar prožívá jeden z nejúspěšnějších podzimů za poslední léta.

V prvním utkání Šachtar uhrál v Turecku tři body nejtěsnějším možným způsobem. Výsledkově to byl vlastně jeho dosavadní nejhorší zápas ve skupině. Následně si poradil s Bragou a poté hned dvakrát nasázel pět branek Gentu. I když poslední přestřelku z belgické půdy by určitě nerad opakoval.

Jen nic nepodcenit, asi s takovým posláním budou chtít Horníci odehrát ve Lvově tenhle zápas. "I když jsme v Konyasporu uspěli naplno, soupeř nám dělal obrovské problémy," připomínal Fonseca. "Má perfektně organizovanou defenzívu. A musím zdůraznit, že je silný v protiútocích. Respektujeme ho, protože víme, že to proti němu nebude snadné."

Svěřenci kouče Aykuta Kocmana živí už jen malé naděje na postup do jarního play-off. Nejenže potřebují na hřišti suverénního lídra bodovat naplno, zároveň musejí doufat, že Braga neporazí venku Gent. Velkým problémem Konyasporu je ofenzíva, z dosavadních čtyř kol dokázal zaznamenat pouhé dvě trefy.

Hosté v žádném případě nemají poraženeckou náladu. A hodlají ze skupinové fáze proklouznout dále. "Matematicky šanci máme. A budeme se za tři body rvát," sliboval útočník Ioan Hora. "Jsme dobře připraveni. Budeme hrát srdcem, abychom Šachtar porazili. Nehodláme ustupovat, o postup se porveme."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté belgického Gentu si to v přímém souboji o postup do jarní fáze rozdají s portugalskou Bragou a dá se tedy očekávat velmi napínavé střetnutí. Domácí výběr je v tuto chvíli na třetím místě se čtyřmi body, jeho protivník získal o jeden bod více a je druhý. Do hry o postup se ještě může zapojit turecký Konyaspor, ten však potřebuje zvítězit na půdě Šachtaru Doněck, který jasně postupuje z první pozice a doposud neztratil ani bod.

KAA na závěr základních skupin zavítá právě do Turecka a k udržení naděje na dvaatřicítku nejlepších v EL potřebuje získat alespoň bod, ovšem jen v případě výhry by mělo osud ve vlastních rukách. Po úvodní remíze na portugalské půdě v poměru 1:1 dokázalo doma zdolat Konyaspor 2:0, pak však nemělo šanci proti ukrajinskému gigantovi. Nejprve utrpělo debakl 0:5 ve Lvově, v následné domácí odvetě podlehlo Šachtaru po hokejovém výsledku 3:5.

Svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka se v belgické lize nacházejí na třetí pozici se sedmadvaceti body, na vedoucí Waregem mají po patnácti odehraných kolech manko šesti bodů. "Jedná se o klíčový zápas, nemůžeme si dovolit prohrát a ani remíze nám příliš nepomůže. Tomuto faktu musíme přizpůsobit styl hry a je potřeba být aktivní v ofenzívě, naopak soupeř může čekat na naše chyby," uvedl Vanhaezebrouck s jasnými cíli.

Braga má v tomto duelu mírnou psychickou výhodu, v případě tříbodového zisku se totiž stane druhým postupujícím a v závěrečném střetnutí se Šachtarem by ji už o nic nešlo. "Pochopitelně bychom si představovali vyšší bodový zisk, ale v této těžké skupině úplně nespokojeni být nemůžeme. Situaci máme ve svých rukách a chceme postoupit, proto potřebujeme odvést maximum," řekl s velkým odhodláním stratég Bragy José Peseiro.

Jeho svěřenci nedokázali na evropské scéně zvítězit venku již čtyřikrát v řadě, navíc vsítili jen jednu branku. V portugalské lize jsou na pátém místě s dvaceti body a na vedoucí Benficu ztrácejí bodů šest. "Genk je jedním z nejofenzivnějších klubů v celé soutěži, dokázal skórovat jedenáctkrát a s touto statistikou musíme počítat. Nesmíme ho nechat hrát, našim úkolem je mít balón více pod kontrolou než soupeř," dodal vzápětí šestapadesátiletý Peseiro.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)440013:312
2.SC Braga (POR)41215:55
3.KAA Gent (BEL)41126:114
4.Konyaspor (TUR)40132:71
Skupina I
FK Krasnodar - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 19:00)
O sedmé hodině večerní se rozběhne lákavý duel ruského Krasnodaru se Salcburkem, v němž se oba zúčastnění utkají o post druhého postupujícího ze skupiny I za zcela suverénním Schalke. V lepší pozici se nacházejí první jmenovaní, kteří v Rakousku uhráli nečekanou výhru 1:0 a mají tak nyní o tři body více. Pokud navíc poslední Nice nepřekvapí suverénní Schalke, může ruskému klubu stačit i remíza.

Výhra Krasnodaru nad Nice i Salcburkem by vlastně neměla být až tak velkým překvapením, vždyť loni si na družině Igora Šalimova vylámala zuby i samotná Borussia Dortmund. Dobrou zprávou je pro domácí i uzdravení Fjodora Smolova, jenž v posledním ligovém kole přispěl k utnutí série tří zápasů bez vítězství trefou do sítě Uralu při celkovém triumfu 3:0, díky němuž se Krasnodar v ruské Premier lize drží na průběžném pátém místě.

Salcburk se nachází v o poznání zoufalejší situaci, kdy potřebuje zvítězit stůj co stůj. Největší otázkou z pohledu hostí zůstává, kdo se postará o gólový přísun, neboť obvyklí kanonýři Jonathan Soriano a Hwang Hee-Chan, kteří dohromady nasázeli v letošní sezoně dvanáct branek a kromě nich za rakouský klub v Evropské lize ještě ani nikdo jiný neskóroval, do zápasu v Krasnodaru nezasáhnou. A aby toho nebylo málo, hostům chybí i třetí volba do útoku, brazilský forvard Wanderson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - OGC Nice  (čtvrtek 19:00)
Zatímco úvod bundesligové sezony se fotbalistů Schalke 04 nepovedl vůbec, když z úvodních pěti zápasů v nejvyšší německé soutěži nezískali svěřenci nového kouče Markuse Weinzierla jediný bod, a postupným zlepšováním výkonů i výsledků stoupají bundesligovou tabulku na příčky, kde se chtěli nacházet od samého začátku, v Evropské lize je to pro Königsblauen zcšela jiná káva.

Na evropských bojištích je totiž tým z Gelsenkirchenu suverénní a po čtyřech odehraných zápasech v Evropské lize nejenže Schalke nepoznal hořkost porážky, ale dokonce neztratilo jediný bod. Vše odstartovala výhra 1:0 na hřišti francouzského Nice, na kterou Weinzierlovi hráči navázali domácím vítězstvím 3:1 proti rakouskému soupeři ze Salcburku, znovu jednobrankový triumf na hřišti ruského Krasnodaru a naposledy před třemi týdny další výhra proti soupeři z východu, tentokrát v domácí Veltins Areně.

Pro Schalke tedy není co řešit, jelikož s dvanácti body má už nyní zajištěn postup do jarní fáze Evropské ligy. To Nice, jenž vede bývalý zkušený bundesligový kouč Lucien Favre a v jehož kádru řádí napravený hříšník Mario Balotelli, stále o svou účast mezi nejlepšími dvaatřiceti celky musí bojovat. V jinak vyrovnané skupině totiž Francouzi získali pouze tři body a na druhé postupové místo, jenž momentálně patří Krasnodaru, chybí Nice právě jedno vítězství.

V souboji se slavným bundesligovým celkem se však francouzské mužstvo bude muset bez své největší hvězdy obejít. Italský útočník, jenž se v novém angažmá uvedl ve velmi dobré formě, je totiž momentálně mimo hru se zraněným lýtkem a do Německa s týmem vůbec neodcestoval. To Schalke chybí útočníků hned trojice - kromě Huntelaara a Embola se na marodku přidal i Franco di Santo, dá se tedy čekat, že se na hrotu objeví Choupo-Moting.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.75 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)44007:112
2.FK Krasnodar (RUS)42026:56
3.Red Bull Salzburg (AUT)41033:53
4.OGC Nice (FRA)41033:83
Skupina J
Slovan Liberec - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 19:00)
Liberečtí budou hrát v předposledním 5. kole skupiny Evropské ligy doma s Karabachem o udržení postupových nadějí. Severočeši s jediným získaným bodem uzavírají tabulku a pokud nechtějí před závěrečným prosincovým zápasem na půdě PAOK Soluň ztratit šanci na jarní vyřazovací boje, potřebují zastavit nepříznivou sérii pěti utkání bez vítězství a ázerbájdžánského mistra porazit.

Liberec sice na úvod skupiny remizoval na půdě Karabachu 2:2, když o tři body přišel až v 93. minutě, ale poté následovaly tři porážky, naposledy 0:3 na hřišti Fiorentiny. Slovan tak potřebuje k postupu vyhrát oba zbylé duely a zároveň doufat, že Karabach už nezíská ani bod.

Naopak ázerbájdžánský celek vyhrál poslední dva zápasy s PAOK a má před Slovanem šestibodový náskok. V případě vítězství by si s předstihem zajistil postup, remíza mu bude stačit tehdy, pokud zároveň Soluň nezvítězí ve Florencii.

"Ztrácíme šest bodů. Dokud to není úplně matematicky vyloučeno, budeme se o to prát," řekl obránce Vladimír Coufal. Se spoluhráči by rád v hlavní fázi Evropské ligy konečně zvítězil doma, což se Slovanu nepovedlo už osmkrát za sebou.

"Budeme chtít doma Karabach porazit, abychom potěšili fanoušky a zlomili tu domácí nepříznivou sérii," uvedl Coufal. "Máme vůči fandům velký dluh v podobě domácího vítězství," dodal trenér Jindřich Trpišovský.

Oba celky jsou v rozdílném rozpoložení. Zatímco Karabach, který v létě po dvou remízách jen kvůli menšímu počtu gólů venku vypadl ve 3. předkole Ligy mistrů s Plzní, sedm soutěžních utkání po sobě vyhrál a navíc v nich neinkasoval, Liberec v posledních pěti duelech nezvítězil a dal jen jeden gól.

O víkendu Severočeši utrpěli porážku 0:3 v derby v Jablonci. "Musíme se s tím vyrovnat. Jsme profesionálové, jsme za to placeni. Je na nás, jak se k tomu postavíme. Ale musíme podat o 180 stupňů lepší výkon oproti tomu, který jsme předvedli proti Jablonci," prohlásil kapitán Lukáš Pokorný.

Ten se po uzdravení letos poprvé představí v základní skupině Evropské ligy, naopak dlouhodobé zranění vyřadilo ze hry jeho stoperského kolegu Davida Hovorku. Chybět bude i klíčový útočník Milan Baroš. Trpišovský už ale zase může počítat s Radimem Breitem, který si ve Florencii odpykal trest za vyloučení.

Zápas v Liberci začne ve čtvrtek v 19:00.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Latka, Pokorný, Sýkora - Folprecht, Breite - Bartl, Ševčík, Vůch - Markovič.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Šehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli - Míchel, Garajev, Richard Almeida - Dani Quintana, Ndlovu, Reynaldo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - PAOK Soluň  (čtvrtek 19:00)
Na stadionu Artemia Franchiho se představí PAOK a čeká ho velmi náročné utkání. Zatímco domácí celek se v lize pochlubil výhrou v rámci toskánského derby, hosté ze Soluně minulý zápas nedohráli a nebudou moc rozehraní.

PAOK je jasným outsiderem a to nejen proto, že minulé kolo domácí ligy nedohrál. Především proto, že mu to nejde v Itálii. Abyste se prosadili v Itálii, proti tradičně velmi do pevné a takticky organizované obraně, musíte mít schopný a kvalitní útok. A právě v tom má PAOK velké potíže. Za poslední tři dohrané duely vstřelilo jen jediný gól. A v Itálii samotné to je vlastně stejné, protože za čtyři minulé duely proti italským sokům se Soluň střelecky prosadila taktéž jen jednou.

Zkrátka a dobře jsou všechny překážky proti. Řecký celek ale není zvyklý ani ochotný se vzdávat a navíc má velkou motivaci, proč vyhrát tento duel. Kromě možných financí od UEFA či prestiže je to především výhled do budoucna. Soluň má stále reálnou šanci se kvalifikovat, protože sídlí na třetím místě skupiny a na druhé - tedy postupující - místo ztrácí jen tři body. Musí ale zlepšit svou ofenzívu, chce-li pomýšlet na větší úspěch.

Utkání 11. kola řecké Super League PAOK nehrálo z důvodů odložení utkání a předtím mu to také moc nešlo. Porážky proti Panionisu a Olympiakosu znamenají až sedmou příčku PAOK v tabulce. Evropská liga také nenabídla mnoho štěstí, protože cestu za případným postupem si Řekové zkomplikovali především v minulém kole. Doma hráli s Qarabağem Ağdam a utkání kvůli jediné brance Míchela prohráli. Teď budou chtít překvapit ve Florencii.

To ale není nic jednoduchého. Viola je na prvním místě tabulky, doma se jí tradičně daří a má mnohem zkušenější kádr. Ten je navíc posílen nedávným vítězstvím nad Empoli v rámci souboje dvou toskánských mužstev. Dva góly vstřelil mladík Federico Bernardeschi, stejný počet měl na svědomí Slovinec Josip Iličić. Fialky navíc udržely čisté konto a v Serii A jim nyní patří osmá příčka, přičemž mají jedno utkání k dobru.

O možné budoucnosti a dalších plánech klubu pak mluvil sportovní ředitel Pantaleo Corvino, který v rozhovoru pro Toscana Radio zmínil: "Snažíme se jít cestou rozumných investic, pečlivě promyšlené stavby kádru. A chceme dávat šanci našim odchovancům, kteří si ji určitě zaslouží. Víme, že máme kvalitní kádr na to, abychom dosahovali dobrých výsledků, ale zároveň se chceme neustále zlepšovat. Jsme pyšní na práci trenéra Sousy, který dává týmu náboj i směr a my se můžeme těšit i z pohárových klání. Doufám, že další opět vyhrajeme a zpečetíme první příčku," dodal Corvino.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)431011:210
2.Qarabağ Ağdam (AZE)42116:77
3.PAOK Soluň (GRE)41122:44
4.Slovan Liberec (CZE)40134:101
Skupina K
Hapoel Beer-Sheva - Inter Milán  (čtvrtek 19:00)
Inter Milán v Evropské lize hoří a jeho výkony jsou zklamáním. Pod vedením nově dosazeného trenéra Pioliho to ale ještě nevzdává a hodlá se poprat alespoň o čest. Proti bude domácí celek Hapoel Beer-Sheva, kterému se daří.

Inter Milán už má za sebou změnu kouče podruhé za krátký časový úsek. Poté, co krátce před sezonou usedl na jeho lavičku Frank de Boer, se i on musel kvůli neuspokojivým výsledkům poroučet. Vedení vsadilo na člověka, který má zkušenosti, charisma a italskou ligu téměř dokonale zná: ke kormidlu se posadil Stefano Pioli. A jeho první týdny u Nerazzurri se zatím nesou v duchu boje o vlastní tvář i podporu fanoušků.

V rámci ligy čekala na Pioliho pořádná dávka nervů hned na úvod, protože se Inter utkal s AC Milán. Derby mu sice delší dobu nevycházelo, ale ve druhé půli se Interu začalo dařit o trochu víc a nakonec se v nastavení trefil Ivan Perišić, čímž srovnal na konečných 2:2. První náznaky Pioliho práce již byly lehce vidět, ty další ukáže čas. Toho nemá Inter mnoho, protože už ve čtvrtek jej čeká důležitý duel Evropské ligy. Inter v ní totiž zoufale potřebuje vyhrát.

Trenér Pioli naskakuje za jízdy do rozjetého vlaku nejen v Serii A, nýbrž i v Evropské lize. Tam Inter tápe a má zatím jen jednu výhru. Když k tomu přidáme i zbylé tři porážky, vyjdou nám pouhé tři body a nelichotivé skóre. Hapoel na tom není o mnoho lépe a pokud chce mít naději na postup, nesmí prohrát. Pokud by prohrál, pak musí doufat v pomoc Southamptonu. Izraelský celek má jen o jeden bod víc než Inter a k tomu nepříjemnou bilanci s italskými týmy. Po dlouhých sedmi duelech bez porážky italský celek poprvé padl proti Hapoelu právě v posledním vzájemném duelu.

V polovině září se Hapoel představil na San Siru a dokázal jej sympatickým fotbalem vyloupit! Proti hvězdám v domácích barvách udržel čisté konto a díky brankám Vítora s Buzaglem si odvezl tři body. Od té doby uplynulo hodně času a Hapoelu se stala osudným Sparta Praha, která oba duely s izraelským sokem vyhrála. Přesto Hapoel doufá v další zázrak. Stejně jako milánský Inter.

Jeho hlavní problémy vidí někdejší obránce Francesco Colonnese v obraně. "Inter nemá špatný kádr a s trenérem Piolim by toho mohl hodně dokázat. Potřebuje vůli, organizovanost a vhodné doplnění. Velké rezervy vidím především v obraně. Inter nemá moc kvalitních hráčů na stoperu a rovněž na krajích mu chybí adekvátní náhrady. Pokud v lednu posílí právě tyto řady, bude tabulkou určitě stoupat," myslí si někdejší obránce Neapole a Interu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.50 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Southampton FC  (čtvrtek 19:00)
Sparťané Sparty ve čtvrtek přivítají v Evropské lize Southampton, a pokud získají bod, zajistí si kolo před koncem místo v jarní vyřazovací části. Kdyby ve druhém utkání skupiny K remizoval Hapoel Beer Ševa s Interem Milán, měl by letenský celek jistý postup bez ohledu na výsledek vlastního zápasu.

Ve prospěch Sparty hraje špatná forma Southamptonu, který vyšel střelecky naprázdno v posledních třech pohárových zápasech venku. Situaci jí však už několik týdnů komplikuje řada absencí, mezi které se na poslední chvíli zařadili také útočník David Lafata a stoper Mario Holek.

"Nejde o žádné zranění, ale oba mají teplotu a netrénují s týmem," řekl na tiskové konferenci trenér David Holoubek. "Jsou v péči lékařů a uvidíme, jak to bude zítra vypadat," uvedl kouč, který nemůže počítat ani s vykartovaným Matějem Pulkrabem a dlouhodobě zraněnými hráči, mezi nimiž jsou mimo jiné Tomáš Rosický, Martin Frýdek nebo Václav Kadlec s Lukášem Váchou.

Oproti nedělnímu duelu s Karvinou však můžou nastoupit Bořek Dočkal s Ondřejem Mazuchem, kteří v domácí lize nehráli kvůli disciplinárním trestům. "Je to pro nás strašně důležitá věc. Jsem rád, že se můžou s námi připravovat na takhle důležitý zápas pro Spartu," uvedl Holoubek.

Ocenil to také proto, že proti Southamptonu nejspíš bude muset opět nasadit hráče z juniorky, kteří nejsou na podobné zápasy zvyklí. "Musíme je na to připravit. Trošku spoléhám, že kluci jako Havelka, který nastoupil v lize, nebo Dudl, co hrál v Beer Ševě, už jsou malinko otrkaní," řekl sparťanský kouč.

"A také jim musí pomoci hráči, co jsou základními stavebními kameny. Dočkal, Mazuch nebo Mareček je musí podpořit a strhnout je," přidal Holoubek, pro kterého ve čtvrtek proti Southamptonu možná půjde o poslední zápas v roli hlavního trenéra Sparty.

Šestatřicetiletý kouč zatím nemá licenci a udělená výjimka mu skončí v pátek. "Je to pravda, v tuhle chvíli to musí převzít někdo jiný. Ale nepředpokládám, že by se něco měnilo z hlediska vedení týmu, tréninku a koučinku při zápasech," uvedl Holoubek.

Sparta už v dosavadním průběhu evropských pohárů vydělala čtyři miliony eur (asi 108 milionů korun). V případě postupu do jarního play off by si přišla minimálně na dalších 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun).
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Dudl, Mareček, Havelka, Dočkal, Holzer - Juliš
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Martina, Jošida, Van Dijk, McQueen - Romeu, Ward-Prowse - Höjbjerg, Redmond, Tadič - Austin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)43016:49
2.Southampton FC (ENG)42115:27
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)41122:34
4.Inter Milán (ITA)41033:73
Skupina L
Steaua Bukurešť - Osmanlispor  (čtvrtek 19:00)
Rumunská Steaua Bukurešť má doslova nůž na krku, v dosavadních čtyřech zápasech ani jednou nezvítězila a ve skupině L se nachází na posledním čtvrtém místě se třemi body. Pokud si chce udržet reálnou naději na postup do jarní fáze, tak nyní musí v domácím prostředí porazit konkurenční Osmanlispor. Teoreticky by její naději mohl udržet i nerozhodný výsledek, ovšem v tomto případě by to už na závěr měla hodně obtížné.

Oba dva výběry se spolu utkaly hned na úvod skupiny a tehdy uspěl turecký favorit, který svého protivníka přehrál po výsledku 2:0. Následně nejslavnější rumunský celek třikrát po sobě remizoval, smírně se rozešel s Villarrealem (1:1) a dvakrát s druholigovým švýcarským Curychem (1:1 a 0:0). V domácí soutěži je Steaua momentálně v čele, v šestnácti odehraných utkáních získala třiatřicet bodů a před druhým klubem CFR Cluj má jednobodový náskok.

Osmanlispor má před sebou naprosto jasnou postupovou matematiku. Pokud dokáže v Rumunsku zvítězit, tak se jistě podívá do jarní části EL, a navíc se výrazně přiblíží prvnímu místu. Turecký výběr vede skupinu L se sedmi body, před Villarealem a Curychem má dvoubodový náskok. Po výhře nad bukurešťským týmem sice prohrál v Curychu 1:2, pak ale dokázal překvapit španělského favorita čtyřmi získanými body po výsledcích 2:2 a 2:1.

O senzaci se postaral hlavně před třemi týdny ve Španělsku, kde nečekaně zvítězil 2:1. "Pochopitelně je to silný soupeř a jeho dobré výsledky tomu napovídají. Mírnou slabinou mohou být nevyrovnané výkony, nicméně musíme se připravit na agresivní útočný styl. Pokud chceme uspět, tak musíme výborně pracovat na všech postech a také proměňovat nabídnuté příležitosti," uvedl domácí stratég Laurențiu Reghecampf.

Hosté jsou ve vlastní lize až na sedmém místě s patnácti body a boj o nejvyšší příčky se jim vzdaluje, ovšem na evropské scéně předvádí zcela opačné výkony. Utkání by mělo mít velmi speciální náboj pro Raula Rusesca s Łukaszem Szukałou, oba dva totiž ve Steaue nějakou dobu působili. "Máme výhodu domácího prostředí a fanoušci jsou pro nás vždy dvanáctým hráčem, určitě nás budou výrazně tlačit po celý průběh," dodal natěšeně Reghecampf.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.65 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Curych - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00)
Curych je v oslnivé střelecké formě, ale teď jej čeká velká zkouška. V rámci hodně vyrovnané skupiny L bude čelit Villarrealu s nadějí, že mu dokáže vrátit nedávnou porážku. Villarrealu se naopak v posledních týdnech nedaří.

Villarreal měl být jedním z možných černých koní soutěže, ale zatím se mu příliš dobře nevede. Je na druhém místě, má na kontě 5 bodů a jen lepší skóre ho vyneslo na druhou příčku. Třetí Curych, se kterým má zatím lepší vzájemné duely, ale má stejný bodový počet a navíc dobrou formu. To se o Žluté ponorce rozhodně říct nedá. Villarreal totiž v posledních zápasech strádá.

Za posledních pět soutěžních duelů Žlutá ponorka padla už třikrát. Naposledy odcházela zklamaná v duelu s Bilbaem, protože od Basků dostala jediný a rozhodující gól. Villarreal se domů vracel smutný a jeho ofenzíva tak znovu ukázala, že není vše úplně v pořádku. V Evropské lize, k níž se mnohé týmy upínají v naději na úspěch či zvednutí týmové morálky, je to v případu Žluté ponorky dost podobná záležitost. V minulém kole Villarreal nestačil na turecký Osmanlispor, který se díky rozhodující brance Raula Rusescua radoval ze tří bodů i z průběžného prvního místa.

Skupina L je všeobecně hodně zajímavá a těžko se v ní tipuje případný lídr. Druhý a třetí celek tabulky ztrácí na první Osmanlispor jen dva body a ani poslední Steaua Bukurešť ještě není úplně ze hry, protože má tři body. Pro Villarreal tak nyní půjde o zřejmě rozhodující utkání skupinové fáze. A ví to i trenér Fran Escriba.

V rozhovoru s médii zmínil: "Je pravda, že máme za sebou několik porážek a nepříjemných výsledků, ale důležité je neobracet se do minulosti moc dlouho. Snažíme se z toho poučit a dívat se vpřed. Teď nutně potřebujeme zabrat, aby se týmová morálka zlepšila a my se mohli zase soustředit na ligu. I proto potřebujeme Curych porazit. Nebude to snadné, ale naposledy jsme našli recept, jak s ním hrát. Doufám, že si domů povezeme dobrý výsledek a především pocit dobře odvedené práce," dodává trenér Escriba.

Curych se pyšní dobrou formu a kraluje především v útoku. Za poslední dva duely v rámci švýcarské Challenge League vstřelil neuvěřitelných 10 branek! Naposledy rozmetal Servette Ženevu poměrem 4:0 a v rámci ligy má na čele náskok pohodlných deseti bodů. Utkání Evropské ligy už ale takový počet branek nevykazují, naposledy si Curych rozdělil body se Steauou a nevstřelil ani jeden gól. Napraví si chuť nyní?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Osmanlispor (TUR)42117:57
2.Villarreal CF (ESP)41216:65
3.FC Curych (SUI)41214:45
4.Steaua Bukurešť (ROU)40312:43

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

Stoch

Reagovat
REPLIKATOR

Černý v základu Ajaxu

Reagovat
Coutinho10

nase bejvala trojka Brad Jones chyta na United

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Coutinho10

taky sem si nejdriv myslel, ze to je jenom shoda jmen ale neni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele