Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

26.11.2015, 18:53, aktualizováno 26.11.2015, 23:07
Komentáře a souhrny
Liberec neudržel vedení na hřišti Bragy a propadl se před posledním zápasem na třetí příčku. Sparta porazila Asteras Tripolis a zajistila si postup do vyřazovací fáze, naproti tomu Plzeň znovu prohrála a definitivně tím přišla o naději na postup. Ten naopak slaví Liverpool, Krasnodar, Braga, Lazio, Saint-Étienne, Basilej, Tottenham nebo Schalke...
Skupina A

Molde FK - Fenerbahçe SK 0:2

26.11.2015 21:05

Góly: 68. Fernandão, 84. Ozan Tufan

Pod vedením českého rozhodčího Miroslava Zelinky se fotbalistům Fenerbahce podařilo získat důležité vítězství na půdě lídra skupiny z Molde a v posledním kole budou mít postup čistě ve svých rukou. Domácí přišli o svou dosavadní neporazitelnost díky trefám Fernandaa a Ozana Tufana ve druhém poločase.

V prvních dvaceti minutách si oba celky vytvořily po jedné dobré příležitosti. Zatímco Elyounoussiho pokus skončil mimo tři tyče, Fenerbahce mohlo skórovat zásluhou Ozana Tufana, nebýt dobrého zákroku gólmana Horvatha. Následně vypálil slušně Diego, tentokráte však směrem na branku nezamířil.

Ve 24. minutě musel poprvé výrazněji zasahovat také hostující gólman Fabiano, se šancí Singha si ovšem poradit dokázal. Šest minut před koncem málem hřmělo zase na obou stranách. Tentokráte musel zakončení Alpera Potuka likvidovat až Horvath, Svendsenovu ránu zase polapil skvěle Fabiano.

Na vytvořené příležitosti celkem slušná první půle slibovala pěknou ofenzivní podívanou určitě i po přestávce. Horvath v 54. minutě musel hasit nebezpečí po střele Diega, v 58. minutě napřáhl ze střední vzdálenosti Elyounoussi, jenže jeho pokus těsně minul vzdálenější tyčku svatyně Fabiana.

Branky se i přes ofenzivní snažení obou mužstev dočkali diváci v Norsku až v 68. minutě. Alper Potuk z levé strany poslal centr dozadu na Fernandaa, který hlavou nikým nehlídaný a osamocený neměl problém přesně zacílit. A šest minut před koncem si pak tým kolem Vítora Pereiry definitivně pojistil vítězství.

Horvath sice dokázal včas vyběhnout proti unikajícímu Fernandaovi, jemuž míč přece z kopačky odebral, k dorážce se však dostal Ozan Tufan, jenž zakončil do prázdné brány. V závěru ještě předvedl zbytečné a nechutné gesto Rindaröy. Frustrován porážkou totiž šlápl na ležícího Alpera Potuka a po právu byl vyloučený.

Více informací k zápasu

Celtic FC - AFC Ajax 1:2

26.11.2015 21:05

Góly: 3. Callum McGregor - 22. Arkadiusz Milik, 87. Václav Černý

Letošní pouť Celticu evropskými poháry je u konce. Skotský mistr totiž prohrál na vlastním stadionu Ajaxu Amsterdam v poměru 2:1 a už před posledním kolem skupinové fáze Evropské ligy je jasné, že postup do vyřazovacích kol na jaře mu zůstane zapovězen. O vítězný gól utkání se v závěru postaral střídající Václav Černý, jenž beze zbytku využil hrubé chyby domácího Allana.

Vše se přitom zprvu vyvíjelo slibně - hned ve třetí minutě poslal domácí do vedení záložník Callum McGregor. Hned záhy však vyrovnal Arkadiusz Milik a zábavný zápas mohl směle pokračovat. Na další gól si však diváci počkali až do osmaosmdesáté minuty, kdy střídající Václav Černý prchl s přispěním Milika všem a ranou na přední tyč strhnul vítězství na stranu nizozemského klubu. Přesto to s postupovými šancemi Nizozemců vypadá bledě, o jejich snížení se totiž podepsal výsledek z Molde, kde turecké Fenerbahce dokázalo s přehledem zvítězit. Celtic zůstává na dně tabulky a v posledním zápase na horké turecké půdě již bude hrát jen o čest.

Ne že by se na to mohl Celtic plně vymlouvat, ale je namístě podotknout, že mu do ideálního složení záložní řady chybělo velmi mnoho. Postupně totiž ze hry odpadli kapitán Scott Brown, Kris Commons a kvůli karet chybělo také duo Bitton - Johansen. Do základní sestavy se tak výjimečně dostal například Callum McGregor, jenž si prožil rozhodně povedený debut. Byl to totiž právě on, kdo zachytil pas Mackay-Stevena, posunul si míč blíže k brance soupeře a vypálil takovou rychlostí, že se o jeho trefě ani nepochybovalo.

Hosté se však po krutém vystřízlivění začali pomalu probouzet. Hned v jedenácté minutě dokonce srovnal Viktor Fischer, jenže kvůli postavení mimo hru mu nakonec byla branka upřena. Hosté se však do svého soka i tak plně zakousli a brzy mohli slavit kýžené vyrovnání. Na průběžných 1:1 upravil Milik z dorážky Fischerova pokusu, který ještě Craig Gordon dokázal vyrazit, zato na další pokusy již bude plně připraven. Čtyři minut po hodině hry se na hřiště podíval i uzdravivší Charlie Mulgrew, ovšem na průběžný stav ani to žádný vliv nemělo, snad až na tečovanou ránu McGregora, která skončila až na břevně.

V závěru pak střídající Scott Allan lehkovážně zavinil ztrátu, z níž hráči Ajaxu vyběhli jako čertíci z krabičky a rychlým protiútokem s pěti minutami do konce. Na jedno drama však přeci jen ještě došlo - Younesova rána skončila jen na tyči, zatímco Černý z protiútoku si to naštrádoval až do pokutového území Celticu a chladnokrevně skóroval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)53119:610
2.Fenerbahçe SK (TUR)52216:58
3.AFC Ajax (NED)51315:56
4.Celtic FC (SCO)50237:112
Skupina B

Liverpool FC - Girondins Bordeaux 2:1

26.11.2015 21:05

Góly: 38. James Milner (pen.), 45+1. Christian Benteke - 33. Henri Saivet

Když po hrubém pochybení Simona Mignoleta dokázal hostující Henri Saivet z nepřímého kopu krásnou ranou poslat Bordeaux do vedení, vypadalo to s šancemi Liverpoolu na zajištění postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy všelijak. Domácí Reds však zabrali hned záhy a ještě do poločasu dokázali vývoj utkání otočit na konečných 2:1. Hrdinou večera se stal útočník Christian Benteke, jenž vybojoval pokutový kop a posléze povedenou pumelicí zkraje šestnáctky sám skóroval vítězný gól.

Bentekemu byly ke všemu také neuznány další dva vstřelené góly, přesto belgická reprezentant stihnul své ještě předtím. Vzhledem k výhře Kazaně nad Sionem nyní Reds kromě jistoty postupu schází pouhý bod k tomu, aby opanovali svou skupinu.

Bentekeho důležitost exponenciálně vzrostla s dalším zdravotním neduhem Daniela Sturridge, jenž se nakonec vinou blíže nespecifikovaného zranění chodidla nedostal ani na lavičku náhradníků. Šestadvacetiletý útočník tak už stihnul chybět skoro v tolika zápasech, jako v kolika za Liverpool nastoupil - poměr je nyní 68 absencí ku 70 startům. A nutno podotknout, že tentokrát drahá posila z Aston Villy alespoň vsítila klíčový gól utkání.

Ještě před Bentekeho úspěšnými momenty se však musíme zastavit v třiatřicáté minutě, kdy Simon Mignolet nepochopitelně držel míč v náruči celých dvaadvacet (!) vteřin. Rozhodčímu Yefetovi tak nezbylo nic jiného než odpískat nepřímý kop, který po přistrčení Jaroslava Plašila krásnou ranou přetavil v první gól utkání Saivet.

Návrat do zápasu zabezpečil domácím tentýž rozhodčí, jenž je dříve po právu potopil. Tentokrát totiž Ludovic Sané zbytečně podržel Bentekeho v náběhu do šestnáctky, a přestože míč v tu chvíli skončil bezpečně v náruči hostujícího brankáře, píšťalka sudího zavelela jasně. Krátce před odchodem do kabin navíc Benteke přidal svou typickou pumelici zdálky, když propálil Cédrica Carrassa, jako by v brance Bordeaux.

Liverpool tak po změně stran mohl znovu kontrolovat dění na hřišti a opakovaně chybělo jen málo k tomu, aby své vedení ještě navýšil. Benteke, Milner, i Ibe však selhali (někdy kvůli nepřízni rozhodčích), avšak Mignolet se zároveň již do žádné větší akce rovněž nedostal. Tak jako tak si svěřenci Jürgena Kloppa udrželi výsledkovou fazonu a postupují v Evropské lize dále.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - FC Sion 2:0

26.11.2015 17:00

Góly: 72. Blagoj Georgiev, 90. Marko Dević

Hráči Rubinu Kazaň zvládli domácí utkání se švýcarským Sionem a dvěma brankami v závěrečné dvacetiminutovce ho porazili po výsledku 2:0. Díky tomu si ruský celek zachoval naději na postup do osmifinále, k tomu potřebuje na závěr zvítězit ve Francii proti Bordeaux a bude čekat na výsledek duelu švýcarského protivníka s anglickým Liverpoolem. Sionu i přes porážku stačí k postupu uhrát v posledním domácím duelu s Liverpoolem bod.

V úvodní čtvrthodině nebyl k vidění nijak zajímavý průběh, do první vážnější možnosti se až krátce na to dostal domácí Ozdojev. Ten vypálil z přímého vilného kopu po zemi a jistý zákrok si připsal gólman Vaņins. Za dalších zhruba patnáct minut poprvé zahrozili hosté. Z pravé strany pokutového území ze zhruba dvanácti metrů střílel Konaté, ale na silně zasněženém trávníku při zakončení podklouzl a poslal míč vedle vzdálenější tyče.

Jeden z důležitých okamžiků byl k vidění v 34. minutě. Birama Ndoye obdržel ve 13. minutě první žlutou kartu, deset minut před koncem první půle velmi nevybíravě podrazil Kanunnikova, po druhé žluté a následné červené kartě se musel předčasně pakovat do sprch. O tři minuty později zahrozil Sion i v deseti, když po rohovém kopu z levé strany hlavičkoval Assifuah o kousek vedle vzdálenější tyče. Po změně stran Kazaň přidala a už ve 48. minutě se mohla dostat do vedení. Z dobré pozice pálil Kanunnikov, jenže hostující svatyni o nějaký ten metr přestřelil.

O pět minut později byla k vidění největší příležitost dosavadního průběhu. Po pasu z pravého křídla hlavičkoval ze sedmi metrů k tyči střídající Ďaďun s brankář Vaņins se vytasil s fantastickým zákrokem. Za dalších šest minut hlavičkoval stejný hráč z podobného místa po rohovém kopu z pravé strany a orazítkoval břevno, míč následně dokázal chytit brankář Sionu. Domácí nadále tlačili a nakonec se v 72. minutě dočkali zaslouženého vedení.

Po hezké přízemní kombinaci vypálil z necelých pětadvaceti metrů Blagoj Georgiev, jeho pokus se odrazil od zad jednoho z hostujících hráčů a nakonec zapadl pod břevno do protipohybu bezmocného Vaņinse. Za další dvě minuty spálil už svůj třetí hlavičkový pokus v utkání aktivní Ďaďun. Ten po centru z pravého křídla mířil zhruba o půl metru vedle bližší tyče.

Švýcarský celek se ve zbývajícím průběhu snažil tlačit, jenže mu nevycházela kombinace a v početní nevýhodě nakonec inkasoval ještě jednou v první nastavené minutě. Marko Devič zůstal v šestnáctce soupeře nikým nehlídán a z deseti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě, Vaņins nemohl nijak zakročit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC (ENG)52306:49
2.FC Sion (SUI)52215:58
3.Rubin Kazaň (RUS)51224:45
4.Girondins Bordeaux (FRA)50323:53
Skupina C

PAOK Soluň - FK Qäbälä 0:0

26.11.2015 21:05

Góly: -

Těžko se oba celky mohly motivovat na tohle utkání. Odpoledne se totiž dozvěděly velmi špatnou zprávu z Ruska, kde Krasnodar nečekaně skolil Dortmund a zabral ve skupině C druhé postupové místo. PAOK i Gabala se snažili hrát se ctí, podat výkon hodný Evropské lize, gólu se ale diváci v Soluni nakonec nedočkali.

Pro PAOK je trošku kruté, že i když z pěti utkání jen jednou prohrál, loučí se s evropskými poháry tak brzy. Jeho neschopnost vítězit mu jednoduše zavřela vrata před jarním play-off. Podobně jako Gabala se tedy pokusí o tříbodový výsledek v prosincovém posledním kole. Tam domácím půjde jen o to udržet třetí příčku ve skupině.

Jelikož vítězství nebylo v tomhle souboji ani pro jednu stranu žádnou vyloženou nutností, hrály oba týmy nadmíru slušně. Vždyť rozhodčí Kehlet musel přerušovat hru kvůli nedovolenému přestupku pouze osmnáctkrát, k tomu nemusel udělovat ani jednu žlutou kartu. První půle zkrátka neměla ten potřebný náboj a nabídla jen dvě šance.

Ve 13. minutě střílel z voleje z pokutové značky Rafael Santos, nicméně mířil jen doprostřed branky, kde stál připravený brankář Glikos. Minutu před obrátkou naopak mohl PAOK dostat do vedení Mak po rohovém kopu Pelkase, šancí byl ale trošku zaskočený, takže jeho hlavičku v pohodě sebral ze vzduchu gólman Bezotosnyj.

Ve druhém dějství na řadu přišlo přece nějaké to zlepšení, gólových příležitostí bylo poněkud více. Zkraje druhé půle napřáhl z dálky Gai, jeho pokus si však Glikos vychutnal. Po hodině hry mohl skórovat Sabo, jenže jeho střela z vápna minula trestuhodně Bezotosného svatyni. A v 75. minutě na hostujícího muže v rukavicích nevyzrál ani Mak.

Více informací k zápasu

FK Krasnodar - Borussia Dortmund 1:0

26.11.2015 17:00

Góly: 2. Pavel Mamajev (pen.)

Jediný gól stačil domácímu Krasnodaru, aby překvapil fotbalovou veřejnost. Domácí totiž vyhráli nad favorizovanou Borussií Dortmund, která se nezmohla na vstřelení branky a končí utkání bez bodů!

O ofenzívu se v dresu domácího týmu starali borci jako Achmedov, Smolov, Pereyra nebo Mamajev, kteří podporovali jediného vysunutého útočníka. Tím byl Ari. Hosté přijeli bez několika osvědčených jmen. Od prvních minut hráli Hofmann, Castro nebo Mchitarjan, kteří měli míči zásobovat Adriána Ramose.

Německý celek určitě chtěl začít aktivně a napadat, ale trochu to přehnal s důrazem. Výsledkem byla po faulu Matse Hummelse na Achmedova penalta. K ní si už ve druhé minutě stoupl domácí oblíbenec Pavel Mamajev a přesnou střelou se prosadil! Brankář Roman Weidenfeller na jeho střelu nedosáhl a kapituloval - 1:0 a Dortmund měl před sebou ještě hodně náročné utkání.

Pomalu se však Vosy dostávaly do zakončení. Ze střední vzdálenosti se o zajímavou ránu postaral Henrik Mchitarjan, Hofmannova dorážka mířila nad branku. Následně se k míči dostal Adrian Ramos, který efektivně Dikana přehazoval. A lob se mu povedl skvěle, jenže míč nakonec zamířil do břevna a od něj zpátky do hřiště!

Viděli jsme osm minut opravdu rychlého fotbalu s množstvím šancí. Pak aktivita opět opadla. Po kombinaci Piszceka s Hofmannem na pravé straně se dostal míč do středu hřiště Ramos, jenže jeho zakončení ani tentokrát neslavilo úspěch. Brankář Dikan musel následně likvidovat i zakončení záložníka Ilkaye Gündogana, který se dostal k odraženému míči po spolupráci mezi Kolumbijcem Ramosem a obráncem Schmelzerem.

Pak se opět naskytla taková trochu hluchá pasáž, kdy se ani jeden z týmů nedokázal dostat do větší šance. Borussia sice více tlačila, ale tlačila hru středem hřiště, který domácí velmi dobře zahušťovali a tím hostům znemožňovali projevit aktivitu góly. Krátce před odchodem obou celků do kabin se ještě k míči ve vápně natlačil Adrian Ramos, jenže jeho pokus zablokoval dnes skvělý brankář Andrij Dikan.

Nástup do druhé půle se povedl lépe Borussii, protože Marcel Schmelzer si zpracoval míč a krásně vypálil. Brankář Dikan musel opět do práce, kterou dnes odváděl skvěle! Ilkay Gündogan odvedl ve středu hřiště dobrou práci a následně nahrával Hofmannovi, jenže ten byl o míč připraven. Deset minut po změně stran našel Henrik Mchitarjan Lukasze Piszceka, jehož hlavička opět neskončila v bráně.

Marcel Schmelzer byl dnes hodně platný v obraně i ofenzívě. Po chvíli opět servíroval před bránu zajímavý centr, na který si naběhl útočník Adrian Ramos. Jenže jeho zakončení ztroskotalo na skvělém Dikanovi! Dvacet minut před koncem se v akci blýskl i střídající Januzaj. Jeho akce pokračovala až ke Gonzalu Castrovi, jenže jeho zakončení zablokoval skvělým zákrokem obránce Granqvist.

O chvíli později se do akce zapojil opět aktivní obránce Marcel Schmelzer, který posunul míč na kraj na rozeběhnutého Henrika Mchitarjana. Jeho pohotová rána však skončila na tyči! Borussen hráli mnohem lépe a aktivněji, ale štěstí jim dnes nepřálo.

Střídající Mattias Ginter se dostal k míči na pravé straně, jenže Gündogana nenašel. Závěrečnou hlavičku Ariho, která by mohla uklidnit domácí davy, vychytal brankář Roman Weidenfeller skvělým zákrokem. Borussia nakonec nestačila na domácí, ačkoli byla jasně lepší a několikrát jí scházelo jen štěstí k lepšímu výsledku. Oba týmy tak mají stejný počet bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)531110:410
2.FK Krasnodar (RUS)53116:410
3.PAOK Soluň (GRE)50412:34
4.FK Qäbälä (AZE)50232:92
Skupina D

Legia Varšava - FC Midtjylland 1:0

26.11.2015 21:05

Góly: 35. Aleksandar Prijović

Legia Varšava si po výhře 1:0 ještě udržela malou naději na postup do jarní fáze. Polský výběr dosáhl na své první vítězství ve skupině po brance Aleksandara Prijoviče deset minut před přestávkou. Dánský výběr sice prohrál potřetí v řadě, ovšem i tak je v tabulce na druhém místě se šesti body a v posledním domácím utkání s Bruggami mu může stačit i bod. Legia se dostala na prozatímní třetí místo se čtyřmi body o skóre před belgické Bruggy.

Legia se v závěrečném utkání představí na půdě suverénní italské Neapole, která má po pěti odehraných duelech plný počet bodů a fantastické skóre 17:1! K postupu potřebuje v Itálii zvítězit a zároveň doufat, že závěrečný duel Midtjyllandu s Bruggami skončí jakoukoliv remízou. Dánský celek potřebuje k jistotě postupu s belgickým protivníkem zvítězit, remíza mu stačí v případě neprohry Neapole. Případná porážka ho vyřadí ze hry.

V hostujícím dresu opět nastoupil v základní sestavě český obránce Filip Novák a odehrál celé utkání. Domácí rozvlnili síť již v 8. minutě, kdy se z pravé strany prosadil Nikolič, jenže kvůli správně odmávanému ofsajdu nemohla být branka uznána. O deset minut později neuspěl na druhé straně Sviatchenko v tváří tvář proti brankáři Malarzovi, nicméně i tak bylo vzrušení zbytečné kvůli předchozímu ofsajdovému postavení hostujícího hráče.

V polovině první půle pálil z osmnácti metrů hostující Sisto těsně vedle přední tyče, po půl hodině hry střílel z osmi metrů jen do rukavic brankáře Andersena domácí Prijovič. Ten vsítil jediný gól zápasu o pět minut později. Po centru kapitána Lewczuka z pravé strany hlavičkoval zhruba z deseti metrů a jeho padáček zapadl přímo pod břevno. Ve čtvrté nastavené minutě mohl vyrovnat Poulsen, avšak z hranice šestnáctky zakroutil balón o pár decimetrů vedle vzdálenějšího horního rohu.

Zhruba deset minut po přestávce vypálil tvrdě Royer a brankář Malarz nadvakrát balón zkrotil. O tři minuty později vystřelil na druhé straně z přímého volného kopu Vranješ a pravou tyč minul o necelý půl metr. Po hodině hry vypálil nebezpečně dvakrát během minuty střídající Mabil, domácí svatyni ani jednou netrefil. Zhruba dvacet minut před koncem se pokusil skórovat ze střední vzdálenosti Tričkovski, svou střelou zakroutil těsně vedle.

V 83. minutě podržel Legii Malarz, který na poslední chvíli vyběhl proti Onuachovi a odvrátil míč do bezpečí. V samém závěru se polský výběr dostal ještě do dvou obrovských možností. Nejprve Nikolič patičkou netrefil prostor tří tyčí, ve třetí nastavené minutě vystřelil z hranice šestnáctky Kucharczyk a Andersen se vytasil s brilantním zákrokem.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - SSC Neapol 0:1

26.11.2015 21:05

Góly: 41. Vlad Chiricheş

Neapol si dokázala poradit s domácími Bruggami a skupinu D zakončí na prvním místě. O jedinou branku čtvrtečního duelu se postaral obránce Vlad Chiriches, který rozhodl o třech bodech krátce před koncem první půle.

Domácí Bruggy chtěly odčinit poslední vzájemné utkání, které rozhodně nezvládly. Dnes jsme na trávníku od prvních minut viděli například obránce Denswila nebo Meuniera, do zálohy se postavili Vormer, Simmons nebo Vázquez. O ofenzívu se starali Jelle Vossen a José Izquierdo. Neapol přijela bez některých hvězd v základu, takže šanci dostali mimo jiné Valdifiori, Chalobah, El Kaddouri a Strinić.

Hned od prvních minut se Neapol usadila na polovině svého soupeře a na tu vlastní ho moc nepouštěla. Kreativita měla být rozdělena mezi kapitána Marka Hamšíka a Omara El Kaddouriho. Mladý talent prožil skvělé časy v turínském FC, ale v Neapoli po návratu moc nehrával. Dnes dostal šanci a hodlal se jí chopit. Byl od začátku hodně aktivní a pokoušel se vyzvat spoluhráče pasy i krátkými nahrávkami.

Po spolupráci se Španělem José Callejónem vypálil poměrně tvrdě Marek Hamšík, avšak jeho rána neměla ani náhodou gólové parametry. O mnoho přesněji zamířil David López, který se protáhl až do zakončení, jenže nastřelil jen boční síť! Po Hamšíkově přiklepnutí našel Chalobah nádherným pasem El Kaddouriho, kterého však zastavila obrana domácích. Pět minut před koncem natáhl zpoza vápna ke střele Mirko Valdifiori a donutil domácího brankáře ke skvělému zákroku.

A pak Neapol opravdu udeřila. Zase u toho zkušený defenzivní záložník Mirko Valdifiori, který poslal míč do vápna. V něm projevil nejvíce přehledu a důrazu obránce Vlad Chiriches, který krásnou a tvrdou ranou poslal míč do sítě - 1:0 pro Neapol.

Neapol útočila i po změně stran a nedovolovala domácímu týmu se příliš zabydlet v útoku. Partenopei velmi dobře napadali, čímž znemožnili domácímu celku nějakou větší aktivitu s míčem. Nezdařená Vázquezova kolmice na Vossena byla zastavena Koulibalym, neuspěl ani Meunier, kterého zastavil s přehledem hrající Strinić.

Hodně aktivní byl domácí Felipe Gedoz, který se snažil posílat do vápna Neapole jeden pas za druhým. Centry to byly dobré, ale nebyl nikdo, kdo by je zpracoval a zužitkoval. Po hodině hry se na bezmocnost svých kolegů nemohl dívat obránce Stefano Denswil a vzal to na sebe. Jeho krásná a tvrdá rána prosvištěla jen těsně nad břevnem!

Z následné akce si balon navedl ke střele José Maria Callejón, který kroutil míč k tyči, jenže mu chybělo pár čísel. Dvacet minut před koncem se do šance dostával Izquierdo, který zpracoval míč do běhu a pokusil se obejít stopera Kalidoua Koulibalyho, jenže neuspěl. Skvělým výkonem se dnes prezentoval rovněž obránce Stefano Denswil, který nejprve zastavil Callejóna a pak si poradil i s akcí Chalobaha.

Pak si Omar El Kaddouri narazil míč s Davidem Lópezem, jenže pak se jim do party přidal třetí, nechtěný hráč. Tím byl domácí De Fauw, který míč odkopl do autu a zabránil tak rozvíjející se akci Partenopei. Další velká šance na definitivní rozuzlení duelu přišla pět minut před koncem utkání, když Maggio posunul za obranu na Hysaje.

Mladý obránce se tak dostal sám před brankáře, jenže jeho zakončení mělo být daleko lepší. Brankář Sébastien Bruzzese si skvěle poradil a zachránil svůj celek od dalšího nechtěného zásahu. Radovat se přesto nemůže, protože inkasoval a výsledek znamená, že Bruggy jsou zatím na posledním místě ve skupině. Neapol je jednoznačným vládcem skupiny a na kontě má 15 bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)550017:115
2.FC Midtjylland (DEN)52035:116
3.Legia Varšava (POL)51132:54
4.Club Bruggy (BEL)51133:104
Skupina E

Villarreal CF - Rapid Vídeň 1:0

26.11.2015 21:05

Góly: 78. Bruno Soriano

Villarreal oplatil Rapidu Vídeň porážku z úvodního kola skupiny a po výhře 1:0 se svému rakouskému soupeři vyrovnal na čele tabulky se ziskem dvanácti bodů. O jedinou branku utkání se postaral dvanáct minut před koncem kapitán Bruno. Netřeba dodávat, že oba celky již mají postup do jarní vyřazovací fáze zajištěn.

Pro rakouský celek šlo o jubilejní dvě stě padesáté vystoupení na poli evropských pohárů, stylovým výsledkem jej však vídeňští neozdobili. Na zmíněnou trefu Bruna Soriana mohl záhy odpovědět Stefan Stangl, jenže svou střelu z bezprostřední blízkosti nedokázal nasměřovat mezi tři tyče. Villarreal tak pokračuje ve své vítězné sérii a v posledním kole skupinové fáze zavítá na půdu Viktorie Plzeň, která už bude hrát snad jen o čest a koeficient. Rapid se ve stejný čas doma utká s Dinamem Minsk.

Domácí vstoupili do utkání pozitivně a Dennis Suárez na levé straně hřiště přímo hýřil aktivitou. Nebýt statečného zákroku Jana Novoty, povedlo by se prolomit bezbrankový stav Cédricovi Bakambuovi. Tentýž hráče posléze na konci první půle zahodil i další příležitost skórovat z bezprostřední blízkosti a po změně stran na nemohoucnost Villarrealu v zakončení navázal také Roberto Soldado dvěma střeleckými pokusy, které ke smůle domácích prosvištěly vždy těsně vedle.

Do třetice měl Soldado ke gólu snad vůbec nejblíže - jeho rána zblízka po Novotově zákroku při pokusu Samúa však skončila jen na brankové konstrukci. Necelou čtvrthodinu před koncem se ale domácí přece jen dočkali zaslouženého vedení. Suárezův rohový kop doletěl bezpečně k Brunovi, jenž s ledovým klidem umístil míč do levého dolního rohu branky, a bylo vymalováno.

Přesto se právě po úvodní brance utkání dostali k ojedinělé gólové šanci i hosté, to by však Stangl po svém odvážném průniku středem hřiště musel na dlouhou nohu zamířit přesněji a trefit branku. Rapid ovšem již s výsledkem nic udělat nedokázal a jeho stoprocentní bilance je tím pádem v tahu. Oba celky budou v posledním kole skupiny hrát o relativně výhodnější první místo.

Více informací k zápasu

Dinamo Minsk - Viktoria Plzeň 1:0

26.11.2015 17:00

Góly: 90+3. Nenad Adamović

Plzeňští hráči v Evropské lize prohráli počtvrté za sebou, když podlehli Dinamu Minsk na jeho hřišti 0:1. O jediný gól se v nastavení postaral Adamovič dorážkou neproměněné penalty po Baránkově faulu. Plzeň tak ztratila i teoretickou naději na postup. Pro Minsk jde o první body ve skupině.

Utkání v Borisov Areně se hrálo za velké zimy, což se promítlo i do hry. Plzeň sice měla utkání pod kontrolou, kombinovala, ale nemohla se dostat do potřebného tempa. Na tom měl zásluhu i domácí tým, který se většinou jen bránil v hlubokém bloku.

Promrzlí diváci, z nichž polovinu tvořil místní vojenský sbor kvůli alespoň částečnému zaplnění tribun, tak čekali přes dvacet minut na první vážnější příležitost. V sestavě Plzně dostali překvapivě šanci Kučera s Mahmutovičem a jejich spolupráce přinesla gól. Kučera se ve vápně uvolnil a našel Mahmutoviče, který se trefil pod břevno, jenže bosenští sudí svému krajanovi gól kvůli ofsajdu neuznali.

Chvíli nato zahrozili i domácí, když po série soubojů propadl míč na Bečiraje, který byl sám před brankářem Bolkem, ale ten rychle vyběhl a šanci mu chytil. Do té doby byl přitom téměř bez práce.

V 52. minutě měla Plzeň vyloženou šanci, když se Mahmutovič dostal do brejku, ještě přiťukl míč Kovaříkovi, který měl odkrytou branku, ale svou slabší pravačkou přestřelil.

Jinak se ale Mahmutovičovi příliš nedařilo a po hodině hry ho nahradil nejlepší střelec ligy Ďuriš. Ani on ale nerozhýbal plzeňskou ofenzivu. Viktorii nepomohlo ani to, že v závěru dostal Veretilo druhou žlutou kartu za to, že při střídání sundal dres, a domácí dohrávali o deseti.

Naopak přišel brejk, při kterém fauloval ve vápně Baránek a sudí nařídil penaltu. Míč si vzal Adamovič, jeho střelu sice Bolek vyrazil, ale znovu jen k nohám domácího hráče a ten dorážkou rozhodl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)54019:312
2.Rapid Vídeň (AUT)54018:512
3.Viktoria Plzeň (CZE)51045:73
4.Dinamo Minsk (BLR)51042:93
Skupina F

SC Braga - Slovan Liberec 2:1

26.11.2015 21:05

Góly: 42. Marek Bakoš (vl.), 90+2. Crislan - 35. Dmitrij Jefremov

Slovan Liberec po velice bojovném výkonu nakonec prohrál na hřišti favorizované Bragy, a pokud chce hrát Evropskou ligu i na jaře, musí v posledním kole U Nisy porazit silnou Marseille. V dnešním zápase se sice Liberec zásluhou Jefremova ujal vedení, ještě do přestávky však bíločervení vyrovnali a rozhodující trefu vsítili v 92. minutě....

Diváci na Estádio Municipal de Braga se dnes rozhodně nenudili, na obou stranách bylo spoustu zajímavých momentů. Nejdůležitějšími postavami na trávníku v úvodní dvacetiminutovce byli oba brankáři - nejdříve se blýskl Matheus, když konečky prstů vyrazil nad břevno dělovku Milana Kerbra zpoza vápna, o chvíli později se předvedl i Tomáš Koubek, fantastickým reflexivní zákrokem vykopl střelu Ahmeda Hassana.

V další obrovské šanci se ve 28. minutě ocitl po centru Coufala Marek Bakoš, ovšem ten nedokázal potvrdit svou pověst a z malého vápna zamířil vysoko nad. Za chvíli se už ale hrstka libereckých fanoušků na stadionu mohla radovat. Lukáš Pokorný dalekonosným diagonálním pasem našel přesně kopačky Dmitrije Jefremova, kmenový hráč CSKA Moskva se perfektně zbavil obránce a dokonale zakončil - 0:1.

Od této chvíle začali mnohem více hrozit domácí, v krátkém časovém sledu nejprve Koubek zlikvidoval prudkou hlavičku Ricarda Ferreiry po centru z přímého kopu, následně svěřence Jindřicha Trpišovského po Hassanově zakončení zachránilo břevno. Ve 42. minutě už ale bylo srovnáno. Krásnou kombinaci rozjel Rafa Silva, Hassan přiťukl Allanovi, jehož ránu si ještě před dotírajícím Ferreirou srazil do vlastní sítě Marek Bakoš.

Ve druhém poločase bylo po většinu času na trávníku pouze jedno mužstvo, Slovan však dlouho odolával a navíc měl jít i do vedení, jenomže běloruský sudí Kulbakov nepochopitelně neuznal regulérní gól Jefremova. Nevšiml si totiž, že přihrávka na Kerbra, po jehož centru ruský křídelník skóroval, šla od domácího hráče.

Velké problémy dělal defenzivě Severočechů Ahmed Hassan, naštěstí pro hosty dnes reprezentant Egypta neměl svůj den a své velké příležitosti nevyužil. V 52. minutě dokonce podruhé orazítkoval brankovou konstrukci, o pár momentů později zase ztroskotal na Koubkovi. Když už odchovance Hradce Králové Allan překonal, zachránil ho na brankové čáře dobře postavený Pokorný.

Závěrečná dvacetiminutovka se nesla ve znamení obrovského tlaku Bragy a bylo jen otázkou času, kdy vstřelí vítěznou branku. Osm minut před koncem ještě předvedl další bravurní zákrok Koubek, když zneškodnil samostatný nájezd Rafy Silvy. Velký talent portugalského fotbalu se v nastaveném čase proměnil do role nahrávače, vysunul střídajícího Crislana a ten rozhodl o vítězství Fonsecovi družiny.

Úřadující vítěz českého poháru se za svůj výkon na severozápadě Pyrenejského poloostrova rozhodně nemusí stydět, nakonec ovšem zaslouženě přenechal všechny body domácím a o postup do vyřazovací fáze si to za dva týdny v přímém souboji rozdá s Olympiquem Marseille. To už by měli být k dispozici i dvě největší opory - Josef Šural s Davidem Pavelkou, kteří dnes kvůli zdravotním problémům scházeli.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Groningen 2:1

26.11.2015 21:05

Góly: 28. Georges-Kevin N'Koudou, 88. Michy Batshuayi - 50. Hedwiges Maduro

Marseille doma nakonec dokázala porazit FC Groningen, ale musela se hodně trápit. Domácí dobře začali, když se dostali do vedení díky N'Koudouovi, ale Maduro srovnal. Marseille však může spoléhat na Michyho Batshuayie, který dvě minuty před koncem vystřelil Francouzům výhru.

Marseille chtěla vyhrát a spoléhala na pomoc Bragy. Teď je totiž po výsledku 2:1 na druhém místě a má náskok dvou bodů na třetí Slovan Liberec. Do zápasu vložila veškeré síly. Před brankářem Mandandou se pohybovala čtveřice Dja Djedjé, N'Koulou, Rolando a Mendy. Poměrně ofenzivní sestava čítala jména jako Ocampos, Cabella, N'Koudou a Batshuayi.

Obranu Groningenu vyzkoušela největší zbraň domácí ofenzívy, mladík Batshuayi. Jeho první střelecký pokus ale nakonec odvrátil brankář Sergio Padt na rohový kop, ze kterého už domácí ohrozit jeho bránu nedokázali. Na Batshuayie mířil přízemní centr z levé strany, jenže střelec OM míč nezpracoval ideálně a ten mu nakonec odskočil.

Groningen byl tlačen, domácí ochozy povzbuzovaly své miláčky k větší aktivitě. Tu naznačil Remy Cabella, který se prokličkoval až k vápnu a tam vystřelil, ale jeho pokus nebyl z nejpresnějších. Po pětadvaceti minutách minul tyč jen o vlásek střílející Michy Batshuayi, kterému se obránci nizozemského celku příliš nevěnovali. Defenzivní část hostům moc nevycházela a viděli jsme poměrně dost individuálních chyb.

Jako o minutu později. Zpoza šestnáctky napřáhl ke střele opět aktivní Batshuayi a míč před brankářem Padtem ještě skončil. To mu znesnadnilo zákrok, takže míč jen vyrazil. Vyrazil jej ale jen k nohám dobíhajícího Georgese-Kevina N'Koudoua, který balon pohodlně doklepl do brány!

Poté se chvíli nic nedělo. Až pět minut před koncem se do vápna dostal míč po centru ze strany, v něm si na balon počkal opět Batshuayi a hlavičkoval. Nemířil vůbec špatně a balon musela zastavovat až tyč za brankářem Padtem! Po dalším Cabellově centru opět hrozilo nebezpečí pro Padtovu bránu, což jen dokazovalo, jak bezradní jsou hosté. Marseille diktovala tempo hry a nechtěla na tom nic měnit ani do druhé půle.

To ale nedokázala, protože neudržela vedení v zápase. Pouhých pět minut po tom, co se oba celky vrátily ze šaten na hřiště, se hosté prosadili. Jako blesk z čistého nebe. Rusnák zahrával rohový kop, míč se po chybě obrany Marseille dostal k volnému Hedwigesu Madurovi, který neměl moc práce. Před ním byl jen překvapený brankář Steve Mandanda, který musel kapitulovat!

Chvíli poté se na hřišti objevil Romain Alessandrini, který vystřídal unaveného a ne moc viditelného Lucase Ocampose. Po hodině hry udělala chybu také obrana hostí, když se míč dostal ve vápně až k Rémymu Cabellovi. Ten neváhal a poslal jej na vzdálenější tyč, jenže míč ve vzduchu mírně zaplaval a skončil vedle tyče.

O chvíli později napřáhl v pokutovém území ke střele Batshuayi, ale jeho pokus byl zablokován obranou Marseille. Domácí se však přeci jen dočkali, když se dvě minuty před koncem hrací doby do centru ze strany položil Michy Batshuayi a hlavičkou prostřelil Padta!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)54017:412
2.Olympique Marseille (FRA)53028:59
3.Slovan Liberec (CZE)52124:47
4.FC Groningen (NED)50142:81
Skupina G

SS Lazio - Dněpr Dněpropetrovsk 3:1

26.11.2015 19:00

Góly: 4. Antonio Candreva, 68. Marco Parolo, 90+3. Filip Đorđević - 65. Bruno Gama

Lazio dokázalo vyhrát nad Dněprem, prohloubilo jeho krizi a samo na tu svou úspěšně zapomíná. Domácí ochozy viděly celkem čtyři branky, z toho tři vstřelilo právě Lazio.

Lazio si chtělo v Evropské lize napravit dojmy z nepovedené fáze v Serii A, což nebyl snadný úkol. Dnes se muselo obejít bez hvězdy Felipeho Andersona. Místo něj nastoupili borci jako Candreva, Kishna nebo Klose v útoku. Do zálohy se podívali Parolo s Cataldim. Dněpr chtěl navázat na loňské dobré dojmy, ale zatím se mu moc nedaří. Dnes byl v bráně opět těžko překonatelný Bojko, před ním pak čtveřice Fedeckij, Douglas, Gueye a Matos. O ofenzívu se měl starat především Selezňov.

Do první šance se dostali hosté. Danilo si navedl míč po rozehrání rohového kopu a nemyslel to vůbec špatně. Jeho střela totiž skončila jen těsně vedle tyče! Nedáš - dostaneš. To je známé úsloví, které mnozí neradi slyší, ale něco na něm přeci jen je. A potvrdilo se to i dnes večer. Parolo skvělou nahrávkou našel Antonia Candrevu, který jako zkušený mazák proměnil skvělou šanci a prostřelil brankáře Bojka! To byl úvod jako hrom a hosté neměli moc ponětí, jak se s tím vypořádat.

Lazio bylo i nadále aktivnější a chtělo kopat pokutový kop po pádu Alessandra Matriho ve vápně. Jenže sudí nesdílel tyto pocity a nepískal. Konko z pravé strany chtěl najít před brankou Kloseho, jenže jeho pokus zamířil nad bránu. Domácí Biancocelesti velmi dobře napadali, čímž nenechávali svému soupeři moc prostoru na konstruktivní rozehrávku. Dněpr se sice občas dostal k zakončení, ale jeho pokusy mířily velmi často hodně mimo bránu.

Po třiceti minutách se do dobré šance dostal veterán Miroslav Klose, kterého skvěle našel Danilo Cataldi. Jenže zkušený útočník zakončoval těsně vedle! Deset minut před koncem první půle se do střelecké pozice dostal i Čihrinskij, jenže jeho pokus mířil vysoko nad. Domácí krátce před koncem zahrávali ještě rohový kop a míč si našel hlavu Gentilettiho, který tvrdou hlavičkou nastřelil jen před sebou stojícího Douglase!

Mimochodem to je právě hráč, o kterého se Lazio intenzivně zajímá. Dněpr musel ještě před odchodem do kabin střídat, když se na hrací ploše představil Anderson Pico. Do druhé půle vstoupily oba celky bez dalších změn. Jako první se o zajímavou akci pokoušelo domácí Lazio, když obránce Mauricio vysouval Alessandra Matriho. Jenže vše dobře přečetla hostující obrana.

Místo Bezuse pak na hrací plochu zavítal Roman Zozulja. Dlouho se nic nedělo, ale po hodině hry si hosté podrobili obranu Lazia ve velkém stylu. Danilo z pravé strany přenesl hru na Andersona, který zkoušel střílet. Jenže míč se odrazil k Brunovi Gamovi, který srovnal! Lazio ale nesmutnilo a o pouhé tři minuty později Marco Parolo vrátil domácím vedení v zápase! Zkušený záložník dostal nahrávku od Kishny a krásnou tečovanou ranou skóroval!

Na poslední desetiminutovku se do hry přihlásil i domácí Senad Lulić, který vystřídal unaveného Ricarda Kishnu. Volný přímý kop se dostal k Douglasovi, který však nakonec nezakončil podle představ a brankář Berisha si poradil.

Do utkání se podíval také mladík Sergej Milinković-Savić, jenže jeho výraznější zápis do utkání byla pouze žlutá karta ze závěru duelu. Dněpr se samozřejmě pokoušel docílit vedení, ale Lazio velmi dobře bránilo. Naopak se samo dostalo ještě k jedné šanci, kterou senzačně proměnilo! Rohový kop rozehrál Antonio Candreva a našel přesně Filipa Djordjeviće. Ten už si věděl rady a Lazio vyhrálo 3:1!

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - AS Saint-Étienne 1:1

26.11.2015 19:00

Góly: 40. Alexander Søderlund - 80. Nolan Roux (pen.)

St. Étienne zachránilo deset minut před koncem remízu na půdě Rosenborgu, a to díky proměněné penaltě Nolana Rouxe. Domácí tak ani na pátý pokus nezískali vítězství a zároveň si zavřeli brány do další fáze Evropské ligy. Tam nakonec postoupili právě hosté, jimž také pomohla výhra Lazia nad Dněpropetrovskem.

Ve skupině G je o tom nejdůležitějším jednoduše rozhodnuto. Rosenborg potřeboval nutně vyhrát v obou dvou zbývajících duelech, a kdyby se mu podařilo v tomhle souboji udržet těsný náskok, který nemohl zařídit nikdo jiný než nejlepší střelec týmu Alexander Söderlund, ještě by poslední kolo mohlo být pořádně zajímavé.

Jenže zbytečný zákrok Selnaese na Hamoumu v pokutovém území v 79. minutě nemohl arbitr Meškov vyřešit jinak než pokutovým kopem, který Roux střelou do protipohybu brankáře Hansena bezpečně proměnil. Na další branku se norský celek už nezmohl. V posledním utkání na Ukrajině musí zvítězit, aby se alespoň posunul na třetí příčku.

Domácí kouč Kare Ingebrigtsen před utkáním avizoval, že očekává od soupeře především soustředěnost na defenzívu. A měl pravdu. ASSE si moc dobře uvědomoval, že nerozhodný výsledek mu může stačit a směrem dopředu se nijak moc nehnal. To Rosenborg naopak ano. A Selnaes už ve 20. minutě zpoza vápna trefil tyčku.

Selnaes o pár chvil později už mířil mezi tři tyče, ovšem gólman Ruffier tentokráte v pohodě zasáhl. Devět minut před koncem napřáhl ze střední vzdálenosti Björdal a jeho pokus Ruffiera určitě vystrašil. Skončil však nakonec jen na boční síti. Ve 40. minutě se již prosadil Söderlund, jenž z pokutové značky jemně dorazil za brankovou čáru odražený míč.

Po obrátce hosté přece zabrali, například Roux v 54. minutě pěkně vystřelil, na Hansena si ale nepřišel. Čtvrthodinu před koncem naopak mohlo být rozhodnuto, to kdyby Meškov posoudil zákrok obránce Assoua-Ekotta vůči střele Konradsena jako hraní rukou a zapískal penaltu. Na bílý puntík ruský sudí ukázal o chvilku později, ale na druhé straně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)541012:513
2.AS Saint-Étienne (FRA)52219:68
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)51133:84
4.Rosenborg BK (NOR)50234:92
Skupina H

Lokomotiv Moskva - Sporting CP 2:4

26.11.2015 19:00

Góly: 5. Maicon, 86. Aleksej Mirančuk - 20. Fredy Montero, 38. Bryan Ruiz, 43. Gelson Martins, 60. Matheus Pereira

Skupina H bude pořádně napínavá až do posledního kola. Lokomotiv Moskva si mohl zajistit postup, ale doma v divoké přestřelce se Sportingem selhal 2:4 a celou situaci tím pořádně zamotal. V tuto chvíli nemá z tria Besiktas, Lokomotiv a Sporting nikdo jistotu.

V chladné Moskvě viděli diváci celkem šest branek, ale vítězství domácího celku se nedočkali. Výhra Sportingu navíc překazila i postup Besiktasi, který v souběžně hraném utkání porazil Skenderbeu. Ten je jako jediný ze hry.

Branky začaly padat už v páté minutě. Marques Maicon byl na hraně ofsajdové pasti úplně bez povšimnutí, převzal balón a svůj úprk na Marcela proměnil v rychlou vedoucí branku Lokomotivu. Na druhé straně se o okamžitou odpověď pokusil Matheus Pereira, ale skvěle proti němu zasáhl brankář Guilherme. Sporting byl aktivnější, více držel balón a ve 20. minutě po zásluze srovnal na 1:1. Fredy Montero byl ve správný čas na správném místě, na malém vápně rychle zužitkoval přizvednutou ránu svého kolegy Ricarda Esgaia.

Portugalský celek po vyrovnávací brance ještě více ožil a obrana Lokomotivu přestala stíhat. Ve 38. minutě zakončil pohlednou kombinaci hostů Bryan Ruiz a čtyři minuty na to nasadil potupné jesle brankáři Guilhermemu Gelson Martins. Sporting tak ovládl první poločas výsledkem 3:1.

Ve druhém dějství byli zase o něco lepší domácí, jejichž snaha o kontaktní branku byla evidentní. Hned dvakrát měl na kopačce jasný gól Baye Oumar Niasse, poprvé ho zastavil praporek pomezního, ve druhém případě se do cesty postavilo břevno. Lokomotiv si ale musel dávat pozor i na zadní vrátka, z ostrého úhlu nebezpečně zakončoval Martins a krátce na to vstřelil čtvrtý gól Matheus Pereira. Ruská obrana úplně zaspala, Pereira šel na Guilhermeho sám a uspěl - 4:1 pro Sporting.

Lokomotiv to ani za tohoto výsledku nevzdával, ale snížit se mu podařilo až čtyři minuty před koncem. Alexej Mirančuk si ve vápně zpracoval přihrávku a poté překonal Marcela. Více už ovšem domácí nestihl.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - Skënderbeu Korça 2:0

26.11.2015 19:00

Góly: 35. Cenk Tosun, 78. Cenk Tosun

Beşiktaş v souboji s albánským Skënderbeu potvrdil roli favorita a díky dvěma gólům Cenka Tosuna z obou poločasů získal povinné tři body. Postup ale pořád nemá zajištěný, jelikož mu v souběžně hraném klání nepomohl Lokomotiv, jenž padl se Sportingem. Hostům mimochodem čtvrtá porážka v sezóně stvrdila poslední příčku ve skupině.

Turecký celek bude mít ještě velkou hoňku, aby udržel aktuální vedoucí pozici. V prosincovém posledním utkání totiž svede obtížný souboj v Lisabonu, kde by ho porážka mohla odsunout na nepostupovou třetí příčku. Pokud však v Portugalsku bude jakkoli bodovat, o místo v jarní části Evropské ligy se bát nemusí.

Domácí tenhle souboj rozhodně nechtěli podcenit. Vždyť jejich soupeř na začátku listopadu senzačně skolil Sporting o tři branky. Jako by byla vidět v první půlhodince na obou stranách jakási nervozita. Beşiktaş se mohl radovat z branky už ve 3. minutě po chybě hostující obrany, nicméně Tosun ještě zaváhání soka netrestal.

Na druhé straně o pár chvil později málem udeřil Salihi, na něhož istambulská obrana zcela zapomněla, albánský reprezentant zakončoval z úhlu šajtlí a zamířil jen mimo. Kouč Senol Günes mohl být na svůj tým po právu naštvaný, neboť právě na tohoto hráče své svěřence určitě varoval. Přesto si na tohoto tichého zabijáka Besiktas v tuhle chvíli nedal pozor.

Ve 35. minutě již mohl Atatürk Olimpiyat slavit, tedy až na pár desítek příznivců albánského celku. Köybasi z levé strany poslal centr do šestnáctky, kde si na míč i přes tíseň dvou obránců nejvýše naskočil Tosun, jenž prudkou hlavičkou zamířil k tyčce. Do poločasu zahrozil z dálky ještě Köybasi, nicméně gólman Shehi dokázal zasáhnout.

Ve 48. minutě měl gól na kopačce opět Tosun, z blízkosti však nevyzrál na Shehiho. O pár chvil později na jeho rukavicích skončil i střídající Tošič. Na druhé straně se málem podařilo srovnat Latifimu, jehož hlavičku musel zlikvidovat až brankář Zengin. Dvanáct minut před koncem už bylo definitivně rozhodnuto.

Tosun celkem úspěšně nahradil v útoku Gómeze, jenž celý zápas proseděl pouze na lavičce, ve vápně nyní těžil z dobré práce svých spoluhráčů, kteří soupeře skvěle vymíchali, náhradník Ricardo Quaresma pak předal balón tureckému forvardovi a ten se z blízkosti umístěnou dělovkou pod břevno zasadil o konečný výsledek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Beşiktaş JK (TUR)52306:39
2.Lokomotiv Moskva (RUS)52219:78
3.Sporting CP (POR)521211:107
4.Skënderbeu Korça (ALB)51044:103
Skupina I

FC Basilej - ACF Fiorentina 2:2

26.11.2015 19:00

Góly: 40. Marek Suchý, 74. Mohamed Elneny - 23. Federico Bernardeschi, 36. Federico Bernardeschi

Návrat domů pro trenéra Sousu nedopadl úplně ideálně. Jeho noví svěřenci nad Basilejí vedli dokonce o dvě branky, ale Basilej se dvakrát dokázala zvednout a dorovnat skóre utkání.

Trenér Paulo Sousa se vrátil na místo činu. Domácí chtěli tři body a nasadili poměrně očekávanou sestavu. V obraně působil i Marek Suchý, v záloze pak nastoupili Embolo, Bjarnason, Elneny, Zuffi a Boëtius před jediným vysunutým útočníkem Jankem. Hosté nasadili silnou zálohu ve složení Bernardeschi, Vecino, Badelj, Valero a Iličić, která podporovala Nikolu Kaliniće.

Fiorentina vlétla do utkání velmi aktivně a s chutí. Jako první se sice do šance dostávala mladá hvězda Embolo, jenže rychlý útočník nebyl úspěšný. Pak se stala kontroverzní věc. Josip Iličić dostal míč do vápna, tam si jej zpracoval a chtěl střílet, ale Elneny mu jej sebral. Zahrál při tom evidentně rukou, ale sudí mlčel!

Fialky kontrolovaly jednoznačně průběh utkání a domácí si nevěděli rady s jejich napadáním. Trenér Paulo Sousa, který se tímto vrátil "domů", svůj celek dobře připravil. Po nahrávce od stopera Gonzala Rodrigueze málem pelášil na bránu útočník Nikola Kalinić, jenže míč mu sebral Marek Suchý.

Josip Iličić dostal na pravé křídlo zajímavý centr od Valera a posílal jej ještě na lépe postaveného Milana Badelje, jenže jeho střela nebyla dobře umístěná a nenadělala mnoho škody. Fiorentina byla mnohem aktivnějším týmem a dostala se za to do vedení. Po pětadvaceti minutách se jí povedlo vstřelit první branku, když obránce Safari ve středu hřiště chyboval a dovolil Valerovi nahrávat na Federica Bernardeschiho. Ten už si poradil i s Vailatim a radoval se ze vstřelené branky!

Jenže tím dobré zprávy na delší dobu ustaly. Ostrý zákrok totiž vytasil Facundo Roncaglia, který sestřelil domácí hvězdu Breela Embola a byl okamžitě vyloučen! Následný centr od Xhaky však stačila obrana Fiorentiny odvrátit včas. Mladík Taulant Xhaka byl celkově hodně aktivní a zásoboval své kolegy centry, jenže zbytečně. Po třiceti minutách opustil hrací plochu záložník Iličić, kterého nahradil stoper Nenad Tomović.

Basilej tím ale trochu zapomněla na obranné povinnosti a to se jí hrubě nevyplatilo. Deset minut před koncem první poloviny se totiž Borja Valero rozjel akci na Marcose Alonsa. Ten našel ve vápně Nikolu Kaliniće, který nesobecky posunul balon na mladíka Federica Bernardeschiho, který přidal svůj dnešní druhá zářez!

To však nebylo všechno, protože zabrali i domácí. O pár minut po inkasované brance totiž Basilej rozehrávala rohový kop a míč se dostal od Bjarnasona až na hlavičku Embola. S jeho zakončením si mladík Luigi Sepe ještě poradil, ale na dorážku Marka Suchého už neměl nárok - 2:1.

Nástup do druhé půle se také povedl spíše domácímu týmu. V něm se o míč hodně hlásil především Breel Embolo, kterého měli obránci často nehlídaného. Mužem, který naopak vůbec nezaujal, byl mladík Boëtius, takže byl po hodině hry stažen. Fiorentina dál bránila náskok, ale domácí začali přebírat aktivitu.

Ani kombinace domácím nepomáhala, protože Viola velmi pečlivě bránila. Švýcarský záložník Callá si vzal míč ve středu hřiště a krásně vypálil. Jeho rána ale v síti neskončila. To až dvacet minut před koncem, kdy Basilej srovnala! Po rohovém kopu Zuffiho míč propadl až na vápno, kde se do něj opřel Mohamed Elneny a poslal jej přímo do sítě - 2:2.

Fiorentina chtěla tři body, ale musela pro to něco dělat. Do další šance se pomalu dostával Federico Bernardeschi, jenže tomu už patrně zvlhl střelecký prach. Nakonec se tedy oba celky rozcházejí s bodem na kontě.

Více informací k zápasu

CF Os Belenenses - Lech Poznań 0:0

26.11.2015 19:00

Góly: -

Před zápasem portugalského a polského výběru se očekával velmi vyrovnaný průběh s minimem šancí a tento scénář se nakonec do puntíku vyplnil, oba dva výběry se totiž ve druhém vzájemném zápase v základní skupině Evropské ligy opět rozešli smírně v bezbrankovém poměru. Belenenses i Lech Poznaň mají na kontě pět bodů a stále živí šanci na postup do jarní fáze, avšak v závěrečném duelu to budou mít hodně těžké.

Portugalský výběr musí na závěr zvítězit na půdě italské Fiorentiny a zároveň doufat, že Lech neporazí Basilej. V tomto případě by Belenenses muselo zvítězit podle situace minimálně tříbrankovým rozdílem. Polský výběr musí doma porazit Basilej a doufat, že Belenenses vyhraje ve Fiorentině, což jsou vskutku velmi náročné podmínky. Blíže k vítězství měl domácí výběr, který ještě v prvním poločase neproměnil pokutový kop.

V úvodní čtvrthodině byl k vidění velmi opatrný průběh a dobrá práce obou defenzív, za zmínku stojí pouze nebezpečný centr Pinta, který dokázal výborně zneškodnit hostující gólman Burič. Ihned na to vypálil na druhé straně z třiceti metrů Lovrencsics a domácí svatyni přestřelil. Přesně v polovině druhého dějství se po pravé straně pokutového území protáhl Tiago Silva a adresoval míč před branku na spoluhráče, míč však skončil v náručí Buriče.

V dalších minutách měli navrch hosté, nicméně buď střely blokovali obětaví domácí hráči nebo předváděl jisté zákroky brankář Ventura. Jeden z důležitých okamžiků zápasů se zrodil v rozmezí 36. - 37. minuty. Ve vlastní šestnáctce to přehnal s důrazem Dudka a za svůj zákrok uviděl žlutou kartu. Míč na penaltový puntík si postavil Tiago Silva a zakončil naprosto příšerně, horní tyčku minul o více jak dva metry.

Stejný hráč mohl své zaváhání napravit o pět minut později, ale z hranice pokutového území mířil těsně vedle levé tyče. Po změně stran měli navrch hosté a vytvořili si dvě gólové možnosti. Nejprve v 67. minutě vystřelil z první střídající Pawłowski a jen o decimetry minul horní tyčku, o devět minut později se uvolnil stejný hráč na levé straně a jeho tečovaný pokus z deseti metrů orazítkoval bližší tyč. Až do závěrečného hvizdu si oba výběry hlavně hlídaly zadní vrátka a k ohrožení ani jedné branky již nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)53119:510
2.ACF Fiorentina (ITA)521210:67
3.Lech Poznań (POL)51222:55
4.CF Os Belenenses (POR)51222:75
Skupina J

AS Monaco - RSC Anderlecht 0:2

26.11.2015 19:00

Góly: 45+1. Guillaume Gillet, 78. Frank Acheampong

Monaco si zkomplikovalo cestu za postupem, protože v přímém souboji o druhé místo prohrálo na vlastním stadionu s Anderlechtem. Belgický celek se tak dostal o bod před svého francouzského soupeře.

Monaco chtělo tři body a nasadilo poměrně ofenzivní sestavu. Před Subašićem nastoupili Fabinho, Raggi, R. Carvalho a Coentrao. Trojčlenná záloha měla vytvářet akce pro trojici Silva, Traoré a El Shaarawy. Hosté přijeli i s hvězdami jako Praet, Tielemans, Defour nebo Okaka, který byl jediným vysunutým hrotem.

Jako první málem udeřili domácí, když Mario Pašalić ukradl míč soupeři a vystřelil. Brankář Proto však bystře zareagoval a chytil balon do náruče. Několikrát po sobě se do šance dostal Stefano Okaka, ale zkušený cestoval po italských mužstvech nezakončil ani jednou přesně. Po dvaceti minutách mělo Monaco další skvělou šanci, když si míč navedl na střelu italský talent Stephan El Shaarawy, jenže jeho ránu naprosto skvělým zákrokem zlikvidoval brankář Proto!

Poté musel hřiště opustit zraněný Jéremy Toulalan, který udělal prostor mladého Adamu Traorému. Dendocker napřáhl z velké dálky, jenže mířil příliš vysoko. Krátce před odchodem do šaten se ale skóre přeci jen měnilo, i když ne tak, jak by si domácí fanoušci přáli. Rohový kop Anderlechtu sice ještě domácí obrana odvrátila, ale míč zpoza vápna napálil odražený balon Guillaume Gillet přesně pod břevno!

Monaco muselo zabrat a dobře to vědělo. Hned na začátku druhé půle brankáře Prota pořádně protáhl krásnou ranou obránce Fabinho, ale Proto si poradil a vytáhl ji mimo tři tyče. O chvíli později měl Proto opět plné ruce i nohy práce, když mladík Stephan El Shaarawy opět dokázal obejít protihráče, nevedl si míč na střelu a krásně ji kroutil pod břevno!

Centr Coentraa z levé strany našel přesně hlavu El Sharaawyho, jenže ten se netrefil. Po hodině hry pálil skvěle Moutinho, který však narazil opět na dnešního hrdinu Anderlechtu. Brankář Proto se natáhl k tyči a míč vyrazil. Dvacet minut před konce se talent Dennis Praet zastřeloval z úhlu a brankář Subašić musel předvést skvělý zákrok, aby jeho ránu vyrazil alespoň před sebe.

Dennise Praeta pak vystřídal mladík Frank Acheampong, který měl pomoci ofenzívě belgického celku. Ta s postupem času upadala a potřebovala nový impuls. Tohle střídání bylo minimálně zlaté, protože právě Acheampong se o pár minut později prosadil. Mladý hráč si naběhl na parádní pas Mbodjiho z hloubi pole a balon krásně poslal k tyči!

Deset minut před koncem utkání se zaskvěl i brankář Proto, který musel likvidovat krásnou střelu Carrilla. Závar ve vápně belgického celku nakonec Carrillo neproměnil, takže Monaco i přes aktivní přístup prohrálo s Anderlechtem. Belgický celek dnes dokázal vyhrát především díky brankáři Protovi.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Tottenham Hotspur 0:1

26.11.2015 19:00

Góly: 78. Harry Kane

Tottenham potvrdil roli favorita a z půdy nebezpečného Karabachu vydoloval cenné tři body za vítězství 1:0. O jedinou branku utkání se postaral Harry Kane, jenž tak svému celku vystřelil jistotu postupu do jarní vyřazovací fáze.

Mauricio Pochettino neponechal nic náhodě a nasadil až nečekaně silnou základní sestavu, přestože Tottenham čeká již brzké nedělní odpoledne důležité londýnské derby proti Chelsea. Tah argentinského kouče se ovšem vydařil - právě hlavní ofenzivní hvězda Spurs totiž dvanáct minut před koncem prolomila bezbrankový stav. Pouť dlouhá tisíce kilometrů do hlavního města Ázerbájdžánu tak skončila úspěchem a postup ze skupiny J je zdárně završen už jedno kolo před koncem skupinové fáze.

Dlouho to však vypadalo na frustrující podvečer, neboť Son Heung-min i Delle Alli svými střeleckými pokusy pouze orazítkovali brankovou konstrukci. Vše ale nakonec zachránil Kane, jenž se po chabém vstupu do sezony skvostně rozstřílel - šlo již o jeho devátou trefu v posledních šesti zápasech!

První šance utkání připadla čerstvému anglickému reprezentantovi Delle Allimu, ovšem záložník Spurs poslal svou první ránu večera po přesné zpětné přihrávce Trippiera mimo tři tyče. Další rány Sona s Alderweireldem zablokovala pozorná obrana domácích a když už se Allimu podařilo procpat míč správným směrem, zasáhl gólman Karabachu Ibrahim Sehić. Ani Harry Kane v první půli nijak zvláště nevynikal a uvedl se snad jen jedovatou ranou z hranice pokutového území, s níž si Sehić nakonec nemusel dělat přílišné starosti, neboť skončila těsně mimo.

Domácí se sice prezentovali především defenzivním výkonem, ovšem na sklonku první půle to byli oni, kdo se dostal k vůbec největší brankové příležitosti utkání. Nečekané přečíslení dva na jednoho však Dani Quintana zakončil pouze ranou do dobře postaveného Huga Llorise. Tottenham tak přežil svou malou klinickou smrt a po změně stran již znovu diktoval tempo hry. Ani rána Christiana Eriksena ovšem nepřinesla kýžený průlom skóre a domácí tak nadále mohli držet naději na povedený výsledek, aktivní Quintana navíc zlobil Llorise i nadále dalšími dvěma pokusy.

Na přelomu hodiny hry napálil zkraje šestnáctky jihokorejský reprezentant Son břevno Sehićovy branky a deset minut nato se potázal se stejně smolnou nepořízenou i Alli, jemuž překazila radost pro změnu pravá tyč. Hned záhy ale přece jen hosté dosáhli svého - Son přizvedl Eriksenův rohový kop a Harry Kane hlavičkou doklepl míč do sítě. Tottenhamská pouť evropskými poháry tak bude pokračovat i v roce 2016, nyní se však veškerá pozornost Kohoutů obrací na domácí soutěž a prestižní derby s Chelsea.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)53118:510
2.RSC Anderlecht (BEL)52126:57
3.AS Monaco (FRA)51314:56
4.Qarabağ Ağdam (AZE)51133:64
Skupina K

Schalke 04 - APOEL Nikósie 1:0

26.11.2015 19:00

Góly: 86. Eric Choupo-Moting

Schalke si doma dle očekávání poradilo s kyperskou Nikósií a společně se Spartou postupuje do vyřazovací fáze. Z jakého místa to bude ale rozhodne až závěrečné kolo. Německý celek rozhodl o svém vítězství až čtyři minuty před koncem brankou Choupo-Motinga, v nastavení navíc neproměnil penaltu.

APOEL ve věhlasné aréně v Gelsenkirchenu dlouho odolával. Tradiční bundesligový celek měl celou řadu skvělých příležitostí, ale v brance stál nepřekonatelný Waterman. Už v prvním poločase se mohlo skóre několikrát měnit. V první desetiminutovce ztroskotali na Watermanovi Matip a dvakrát Choupo-Moting. V pokutovém území APOELu to několikrát pořádně hořelo a byl takřka zázrak, že se hrálo 0:0. Hosté ale také vystrčili růžky. Po čtvrthodině hry se zjevil před Fährmannem De Vincenti, avšak ke smůle podklouzl a míč přeletěl branku. Jinak se ale hrálo převážně v pokutovém území APOELu. Schalke si vytvořilo ohromný tlak, další šance Choupo-Motinga, Huntelaara nebo Saného zůstaly nevyužity. Neschopnost proměnit celou řadu šancí mohl potrestat těsně před odchodem do šaten Pieros Sotiriou, ale z malého vápna nedokázal přesně trefit branku.

Druhý poločas už nebyl ze strany Schalke tolik dominantní. V 67. minutě měl dokonce další šanci soupeř. Nuno Morais se sám řítil na Fährmanna, ale ten výborně zasáhl a pokus o rychlé přehození zmařil. Stejně velkou šanci měl osm minut před koncem i střídající Vander, šikovný Brazilec se zbavil Fährmanna, ale následně netrefil prázdnou branku, nýbrž jen boční síť. Tato, ale i ta předchozí šance musela APOEL pořádně mrzet.

Domácí totiž v 86. minutě vstřelili vítězný gól. Riether na hraně ofsajdu převzal balón a přesným centrem našel na malém vápně neomylného Choupo-Motinga - 1:0 pro Schalke. Následně měli domácí možnost pokutového kopu, když Astiz zahrál rukou, ovšem Aogo penaltu odflákl, Waterman ji chytil a ještě udržel malou naději na bodový zisk. Ve druhé minutě nastavení ještě jednou a naposled nechal Sané vyniknout Watermana a skóre 1:0 už se nezměnilo. Schalke tak postupuje do další fáze, společně se Spartou, která stejným výsledkem udolala řecký Asteras Tripolis.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Asteras Tripolis 1:0

26.11.2015 19:00

Góly: 33. Jakub Brabec

Hráči Sparty si na jaře zahrají play off Evropské ligy. Pomohla jim k tomu dnešní domácí výhra 1:0 nad Asterasem Tripolis a také vítězství Schalke nad APOEL Nikósie. O triumfu letenského celku v předposledním kole skupiny K rozhodl Jakub Brabec, posledních osm minut domácí dohrávali bez vyloučeného Ladislava Krejčího.

Spartě se sice po dvouzápasovém trestu za kritiku rozhodčích po úvodním utkání skupiny s Tripolisem vrátil na lavičku trenér Ščasný, v sestavě se ale musela obejít bez vykartovaných záložníků Matějovského s Jiráčkem. Do základní jedenáctky se tak dostal navrátilec Vácha, který tři měsíce nehrál kvůli operaci kolena.

Tripolis začal na Letné zostra a v páté minutě Kurbelis trefil tyč. Následnou dorážku zastavil Brabec rukou, rozhodčí však penaltu pro hosty nenařídil. Na opačné straně se do obrovské šance dostal Fatai, jeho střelu ale brankář vyrazil.

Sparta poté zabrala, ale do vyložených šancí se nedostávala a brankář Theodoropulos si se dvěma pokusy Dočkala i nepovedenou střelou Krejčího poradil. Domácí se nakonec prosadili po půlhodině hry, kdy je do vedení poslal po rohovém kopu hlavičkující Brabec.

Druhý poločas začal z obou stran vlažně a až v 59. minutě se dostal k zakončení Lafata, ale jeho hlavičku brankář vyrazil na roh. Po něm z voleje střílel nad Dočkal a Lafata nedosáhl na Fataiovu přihrávku před prázdnou branku.

Jedinou kaňkou na třetím postupu do vyřazovací části pro Spartu bylo osm minut před koncem vyloučení Krejčího, který musel ze hřiště po druhé žluté kartě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)532011:311
2.Sparta Praha (CZE)52307:49
3.Asteras Tripolis (GRE)51134:84
4.APOEL Nikósie (CYP)51042:93
Skupina L

AZ Alkmaar - FK Partizan 1:2

26.11.2015 19:00

Góly: 48. Dabney dos Santos - 65. Aboubakar Oumarou, 89. Andrija Živković

Hráči nizozemského Alkmaaru nedokázali ani ve svém čtvrtém zápase v řadě v Evropské lize bodovat a srbskému Partizanu podlehli v domácím prostředí po výsledku 1:2. V tabulce skupiny L jsou na posledním čtvrtém místě s pouhými třemi body a v závěrečném duelu na půdě španělského Bilbaa jim už půjde pouze o čest a koeficient, na prozatímní třetí místo Augsburgu se totiž dostat nemohou. Naopak Partizan je jarní fázi velmi blízko.

Díky tříbodovému zisku má na kontě devět bodů a v závěrečném souboji s německým protivníkem si může dovolit prohrát i 0:2 či jakýmkoliv jednobrankovým rozdílem. AZ se dostalo do vedení krátce po změně stran, ovšem hosté dokázali za zhruba čtvrthodiny vyrovnat a rozhodující branku vsítili v předposlední minutě utkání. Úvodní dějství nebylo nijak divácky atraktivní a v podstatě se zrodila jediná vážnější příležitost.

Přesně po dvaceti minutách hry dostal parádní přihrávku na pravou stranu Dabney dos Santos a vystřelil z úhlu na zadní tyč, brankář Kljajič vyrazil balón skvělým zákrokem do bezpečí. Stejný hráč se dokázal prosadit ihned po přestávce v 48. minutě a trefil se právě Dabney. Ten si po střílené přihrávce Brežančiče z levé strany zpracoval míč, elegantně se otočil a skrz několik protihráčů vystřelil ze čtrnácti metrů nádherně do vzdálenějšího horního rohu.

Srbský výběr od této chvíle přidal a využil defenzivní pojetí protivníka, v 65. minutě vyrovnával Aboubakar Oumarou. Z levého křídla odcentroval Ninkovič do středu pokutového území přímo na hlavu Oumaroua, který nikým nehlídán pokořil ze sedmi metrů bezmocného Coutinha. Bělehradský výběr mohl zvýšit své vedení o sedm minut později, oba dva aktéři vyrovnávací trefy si tentokráte své úlohy vyměnili.

Oumarou našel krásnou přízemní kolmicí nabíhajícího Ninkoviče na levé straně šestnáctky a ten se pokusil přelobovat Coutinha, jenže zamířil těsně vedle levé tyče. Alkmaar byl blízko kýžené druhé trefě v 87. minutě, ale po obloučku na hranici brankového území tečoval Luckassen míč mimo tři tyče. O dvě minuty později přišel trest v podobě vítězného gólu Partizanu.

Hlavním strůjcem tohoto momentu byl opět hrdina utkání Oumarou, který se na pravé straně protáhl do pokutového území přes dva protihráče, poté zpětnou přihrávkou našel před brankou volného Andriju Živkoviče a ten střelou po zemi kolem Coutinha rozvlnil síť. V hostujícím kotli v tu chvíli vybouchla obrovská vlna radosti.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Athletic Bilbao 2:3

26.11.2015 19:00

Góly: 41. Piotr Trochowski, 59. Raúl Bobadilla - 10. Markel Susaeta, 83. Aritz Aduriz, 86. Aritz Aduriz

Utkání mezi Athleticem a domácím Augsburgem ovládli Baskové v poměru 3:2. Athletic se dostal do vedení gólem Susaety, ale přesné trefy Trochorowského a Bobadilly daly naději na tři body domácím. Vítezství však nakonec přeci jen patřilo Lvům, když se v poslední desetiminutovce dvakrát trefil Aritz Aduriz. Athletic má postup v kapse, Augsburg musí vyhrát v Bělehradě.

Hosté na svého soupeře v úvodu utkání vlétli a byli lepším týmem. Aktivita se Valverdeho týmu vyplatila už v 10. minutě. Po autovém vhazování Balenziagy se k míči dostal Susaeta, jenž využil volného prostoru před sebou, navedl si míč a naprostou přesností zakončil nechytatelně k tyči - 0:1! Domácí mohli odpovědět v 19. minutě. Po rohovém kopu a chaosu před gólmanem Herrerínem se k balónu dostal Janker, hrdinou okamžiku pro Athletic se však stal Gurpegi, který srazil střelu třicetiletého obránce a šikovně se postavil do cesty i jeho dorážce. Junker tak premiérovou branku v sezóně oslavit nemohl.

Náskok Lvů na dlouhou dobu nebyl v ohrožení, přestože Augsburgští mohutně povzbuzováni svými fanoušky vyrovnali hru. Obětavé napadání Weinzierlovy družiny přineslo ovoce až krátce před přestávkou. Stafylidis vybojoval míč na polovině hostí a přihrál Piotru Trochowskému, jenž tvrdou střelou otřenou o obránce Laporteho srovnal na 1:1!

Gól do šatny německý celek výrazně nakopl a po změně stran šli domácí tvrdě za obratem. V 51. minutě vymyslel Trochowski výborný pas za obranu pro Dong-Wona, ale korejského fotbalistu na poslední chvíli připravil o míč jeden z obránců. V 59. minutě už však kombinace Augsburgu vyšla. Aktivní Dong-Won vyslal na Herrerína tvrdou ránu z poza vápna, kterou brankář Athleticu jen vyrazil před sebe a přesná hlavička Raúla Bobadilly do protipohybu Herrerína zaznamenala vedení Augsburgu 2:1!

Bavorský celek prožil v minulém bundesligovém kole velké oživení a energie z výhry 4:0 ve Stuttgartu byla na hráčích znát, ovšem Athletic má aktuálně dobrou formu i přes víkendové zakolísání. Baskové Augsburg v dalším průběhu hry dostali pod tlak a z něj vyplynula kýžená vyrovnávací branka. V 83. minutě se trefil nejlepší střelec Basků Aritz Aduriz, jenž zužitkoval pas Iturraspeho a hlavou zamířil neomylně k tyči - 2:2! Augsburg závěr zápasu vůbec nezvládnul a Aduriz dostal šanci rozhodnout v 86. minutě. Na pravé straně se výborně uvolnil Williams, jenž před brankou našel nepokrytého Adurize a čtyřiatřicetiletý forvard už měl před prázdnou brankou lehkou práci - 2:3!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)540114:612
2.FK Partizan (SRB)53029:119
3.FC Augsburg (GER)52039:106
4.AZ Alkmaar (NED)51046:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (90)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Útočník Matěj Pulkrab ze Sparty vstřelil 6 branek v jednom soutěžním utkání

http://martintran7.blogspot.cz/2015/11/utocnik-matej-pulkrab-vstrelil-6-branek.html

Reagovat
stas87

Davate niekto podobne kraviny?Ja nie ale zapacili sa mi tie kurzy na to,no nedopadlo to dobre.

http://www.ifortuna.cz/cz/sazeni/tiket/index.html?ticket_id=ODk5MDE1NzMwNjI1OTgwMTqPvV8PHl4gZcE9M%2Bo%3D&kind=LIVE

Reagovat
Kiko12

to si hážeš korunů?

Reagovat
kubys

Kdysi jsem hrál akorát první roh apod. Ale známý sázel i to, v jakém dresu vyběhne rozhodčí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je právě ono , není to komedie , není to ani horor , je to napětí ,mrazení v zádech, bušení srdce , výdech a nádech. Splet sem se v sobě, v lidech a v kamarádech. Teď žiju pravý život , hm no tak už chápeš ?

Reagovat
Posledni Kovboj

nechapu

Reagovat
Pipo123

Paráda, nečakal som že B.cko vyhraje takto v pohode skupinu EL, navyše proti Dnipru a AS

Reagovat
Hiko

a hlavně proti RBK

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham profesionálny výkon a postup v kapse. Jediná škoda, že Eriksen a Kane odohrali celých 90 minút.

Reagovat
smazaný uživatel

66% držení míče

Reagovat
smazaný uživatel

Hergot, ale mohli jsme je trochu šetřit na neděli...Doufám, že motivace předčí únavu

Reagovat
smazaný uživatel

Som si istý, že tréneri a fyzio vedia, čo robia. Musia byť 100% fit.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to beru spíš z dlouhodobého hlediska prosinec/leden se bude rozhodovat na co máme a nechci aby se někdo teď utavil, ale je fakt, že teď můžem mít poslední zápas ve skupině na háku :)

Reagovat
smazaný uživatel

snad aspon v tom poslednom zápase nasadime komplet lavičku...

Dnes to bolo trochu zbytočne si myslim mali sme sa viac posetrit. Ved hráme s cukotkov dofrasa nejaká EL nikoho nezaujíma

Reagovat
smazaný uživatel

mna celkom zaujima, a vyzera to tak, ze aj Pochettina

Reagovat
smazaný uživatel

myslel som samozrejme v kontexte derby ja som rad ze Poche EL bere vazne,

akurat derby je pre mna neporovnatelne viac ako nejaky tretotriedny zapas s azerbajcancami ci co to bolo

Reagovat
smazaný uživatel

Na derby se všichni nahecují a fyzicky pojede každý na 100% v tom nevidím problém, jen kdyby přišlo víc zranění, tak zase tolik jsme tu sestavu netočili a to by mohl bát problém hlavně směrem dopředu, ale snad se nám to vyhne. Navíc za chvíli tu bude FA Cup.

Reagovat
Kokesh

To uz zase neplati, ze anglicke tymy vypousti EL?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
Pospovič

Reagovat
Zdechlina

Partizan To je jinačí mančaft než ten Arzenál

Reagovat
Free_player

COYS ! ... Kane

Reagovat
Minister

Celtic - Ajax celkom pekný zápas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

paráda, konečně nějaký český hráč s pořádným sebevědomím, 99% Čechů by nahrávalo pod sebe a trefilo by vracejícího se obránce

Reagovat
Znalec

+ střela pravačkou

Reagovat
smazaný uživatel

on je levák?

Reagovat
stajnko

komentator rikal, ze skoroval slabsi nohou....moh se ale mylit

Reagovat
smazaný uživatel

je to levák :)

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

s prehledem

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

krutej gol!

Reagovat
zelda

naučte se házet pořádný linky, youtube vždycky zablokujou a ještě je ta kvalita obrazu na dvě věci

https://streamable.com/gv0w

Reagovat
Josifek

Moc hezky to udělal, bylo vidět, že všichni (obránce ve skluzu, a na střed nakročený golman) čekali přihrávku, stačilo pak jen trefit se na přední tyč a ani to nemusela být nějaká super umístěná bomba. Jak tu někdo píše, má určitě super sebevědomí, ale na druhou stranu stojí nohama na zemi, né jako když u nás někdo na půl roku zazáří a už se vidí v BL..

Jooo, pokud se hráč vypracuje takhle v cizině a zvládne to, tak mu to určitě do budoucna může hodně pomoci. Na něj jsem fakt zvědav, jak doroste :)

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Kokesh

Nabeh a provedeni jak od Cristiana.

Reagovat
Znalec

škoda, že Ajax pravděpodobně nepostoupí.... mohl by celé jaro dostavat šance, ukazat se a možna by jel i na euro

Reagovat
smazaný uživatel

Na Euro bych ho vzal, škoda, že nejel tedka na přípraváky, jemu by to prospělo a posunulo by ho to.

Reagovat
dave30

Napred musi zacit pravidelne nastupovat v kvalitni lize. Vim, ze byl zraneny, ale zatim toho moc neodehral. Za acko par minut v lize a EL, k tomu par zapasu za becko, jinak dorostenci. Do budoucna ovsem velky prislib...

Reagovat
monty25

Schalke+Liverpool

Reagovat
Jajinek

Tak to vypadá, že Itálie bude opět jediná země, která v základních skupinách uhraje všechny postupy

Reagovat
andycek1

nevim či myslíš iba EL alebo aj LM ale v EL aj ESP idú obidvaja. v LM by som v prípade AS bol ticho

Reagovat
Jajinek

osobně jsem přesvědčen, že AS doma nemůže prohrát s BATE

Reagovat
smazaný uživatel

jak zavedli postup do LM za výhru v EL, tak najednou vylezli z kanálů

ale však jo, za to UEFĚ, jednou po milionu let taky něco dobrýho udělala

Reagovat
Jajinek

nemyslím si, že by to bylo tím. Italské celky EL hrajou stále s béčkovýma sestavama. Že jsou nyní natolik kvalitní, že si to vodí i s nimi, nemá s UEFOU co dělat.

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

určitě

Reagovat
Jajinek

Neapol - nejlepší hráči Neapole letos a ligové opory Higuain, Allan, Insigne a Jorginho nastoupili v EL z 5ti zápasů v základu každý jednou, přesto mají 15 bodů...

Lazio - opory Lazia F. Anderson, Biglia a Candreva hráli v EL v základu 2x, Biglia dokonce jen 1x - přesto postup.

Viola pravidelně sestavy točí, nicméně letošní opory Kalinič, Iličič a ten Polák ,kterého nemůžu nikdy napsat správně opět v základu z 5ti zápasů jen 2x.

Italský týmy stále úplně stejně nasazují slabší sestavy a šetří své opory v EL, to je neoddiskutovatelný fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

ty Bčka ale hrajou na postup, dávaj do toho max a je to tak tak na ten postup (ok, Neapol je válec)

dříve hrály ještě horší sestavy a aj tak na to mrdali

to je taky neoddiskutovatelný fakt

nebo chceš říct, že se ta liga tak najednou zvedla? zrovna náhodou v době, kdy benefikovali toho vítěze EL?

Reagovat
Jajinek

na to nemá cenu reagovat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš čim no, ale tos neměl ani předtim a stejně jsi to dokázal

Reagovat
Pipo123

Podla mna, aj keď neviem na koľko to môže byť pravda je veľkým dôvodov tréner, momentálne na lavičkách Fiore, Neapolu či Lazia sú tréneri čo fakt majú aj nejakú snahu v tej EL niečo uhrať, jasne nasadia B.cko, ale tá príprava na zápasy je kvalitná a dôsledná. Možno hovorím viac za Lazio, ktoré pod Rejom na EL kašlalo brutálne a stejne sa dostalo hodne daleko, lenže tá EL nikoho netrápila. Teraz keď čítam rozhovor tak hráči či tréner tvrdia ako je EL dôležitá a že chcú v nej hrať svoju úlohu, prvotné slová Pioliho boli že chce vyhrať skupinu a vyhnúť sa klubom čo vypadnú v LM. Ale inak samozrejme súhlasím stým čo si povedal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jajinek

ani jeden z italských týmů... v 15 zápasech EL... ještě letos nepostavil nejsilnější sestavu z ligy.

Reagovat
10

takhle zákeřně na ně vytáhnout faktický argument

Reagovat
smazaný uživatel

pls

Reagovat
smazaný uživatel

anglicke muzstvo tiez nie no... neviem pride mi to bezna prax ze muzstva z top lig hraju so slabsimi zostavami ako by hrali v lige..

ako ja nesledujem talianske muzstva takze vobec neviem ake silne maju A/B timi, len mi prislo vtipne ako si to v tom prispevku podal ta celkova kvalita talianskych muzstiev stale daleko zaostava za top celkami a neda sa to porovnat s ACM/Juve dekadu dozadu. To si podstavujem pod pojmom "natolik kvalitni"

Reagovat
Jajinek

co to plácáš? diskuze je přeci úplně o něčem jiném.

První teze byla, že italským týmům se daří v EL proto, že UEFA zavedla pravidlo Ligy mistrů pro vítěze. Já naopak říkám, že i přes to se přístup italských týmů k EL nezměnil oproti letům, kdy se jim tam nedařilo. Stále nasazují sestavy bez nejlepších hráčů, ale na rozdíl od minulých let i s tím v pohodě postoupí, protože i ty béčkové sestavy už jsou natolik kvalitní, aby ze skupin postoupili (což je taky fakt, páč budou asi 3 postupy, z toho 2 s prstem v nose). A ty mi tady začneš něco plácat o ostatních ligách či AC a Juve dekádu dozadu. Já někdy nechápu, kam ty diskuze vedou...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebude to třeba i kvalitou skupin?

Reagovat
Jajinek

jakože v minulosti měly italské týmy lehčí skupiny? to si nemyslím...dokázali vypadnout i s daleko lehčích...nebo třeba se Slovanem Bratislava...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, zle som ta pochopil. urcite mas z casti pravdu, ale rovnako si myslim ze ta motivacia v podobe LM tiez robi svoje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nema to cenu reagovat na nich

Reagovat
10

1) "ja nesledujem talianske muzstva takze vobec neviem ake silne maju A/B timi"

2) "ta celkova kvalita talianskych muzstiev stale daleko zaostava za top celkami a neda sa to porovnat s ACM/Juve dekadu dozadu"

Reagovat
smazaný uživatel

LM sledujem a okrem par zableskov Juve to bola od obdobia AC totalna bieda... nechapem ze ani toto si nepriznate

Reagovat
Hokaido

s nim vubec nediskutujte, ztrata casu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Prej že si to vodí... Děláš, jak kdyby měly ve skupinách to nejlepší z Evropy. Jedinej, kdo z těch italských skupin za něco stojí, je s přivřením očí Basilej a snad St. Etienne a Dněpr, a to bych se ještě bál nazvat nějakou širší špičkou. Jinak tam ty Lechy a Mydtjilandy a Rosenborgy, to už by na tom Série A byl hodně špatně, kdyby si to nevodily s béčkama. To glorifikování svých oblíbených a jediných lig je v některých případech neskutečně směšný.

Reagovat
Jajinek

Já ale nikde nepíšu, že jsou ty skupiny těžké. Někdy by mě zajímalo, jestli tu někdo chápe psaný text. Skutečnost, že si Neapol a Lazio ty skupiny vodil s béčkem a že v minulosti s béčkem z podobně kvalitních skupin EL vypadávali, je prostě fakt.

Reagovat
mayday

No dobrý, ale tvoje vyjádření ,,vodí si to tam s prstem v nose s béčkama", to zní tak arogantně, jakože nad týmy z Itálie není, a přitom o těch skupinách s kdejakými pastevci škoda mluvit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
10

To je ale jen tvůj problém, že si to takhle nesmyslně přeložíš, protože fakta, o kterých mluví Jajinek, jsou jasná.

Reagovat
Jajinek

to je ten problém, když si někdo za psaným textem dokáže najít i něco, co tam není. To pak nemohu sloužit.

Reagovat
mayday

Jak myslíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prosimtě

zas nám tady nemaž med kolem huby

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
mayday

To je skvělý pravidlo, aspoň do toho půjdou naplno všichni.

Reagovat
Pospovič

Ale Molde i Sion celkem překvapují

Reagovat
smazaný uživatel

Ta černá 99 z toho albánskýho Sranda kolce převyšovala své spoluhráče o dvě třídy... Nechtěl by to někdo twítnout, aby ho někdo v čechách koupil? Nezná ho někdo - jestli takhle hraje normálně nebo to byl jen jeden zápas?

Reagovat
zelda
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

určitě chtěl být večer v televizi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele