Evropská liga - preview 5. zápasů základních skupin

26.11.2015, 08:38
Previews
Liverpool se doma střetne s Bordeaux a do utkání půjde s vědomím, že výhra mu zajistí postup. Atraktivní souboj se chystá v Basileji, kam přiletí Fiorentina. Ve vyrovnané skupině J letí Tottenham na půdu Qarabağu, AS Monaco hostí Anderlecht...
Skupina A
Molde FK - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:05)
Norské Molde letos šokuje fotbalovou Evropu svými výkony v základní skupině a už po čtyřech zápasech má jistou účast v jarní fázi Evropské ligy, když vybojovalo solidních deset bodů. Ještě překvapivější je tento fakt vzhledem k soupeřům - turecké Fenerbahce, nizozemský Ajax i skotský Celtic patří dlouhodobě mezi tradiční účastníky vyřazovacích bojů. Nyní v domácím prostředí přivítá právě tureckého favorita.

Norskému výběru se vůbec nevydařilo působení v domácí soutěži, v tabulce skončil až na šestém místě a v příštím ročníku zřejmě nebude v evropských pohárech účinkovat vůbec. V základní skupiny nejprve překvapivě vyhrál právě na půdě tureckého soupeře v poměru 3:1, poté se rozešel doma smírně s Ajaxem po výsledku 1:1. V následujících dvou duelech dokázal porazit skotský Celtic 3:1 a 2:1. K vítězství ve skupině mu stačí uhrát s Fenerbahce bod.

Turecký celek kromě již zmiňované porážky s Molde následně remizoval v Glasgow s Celticem 2:2 a po šťastné domácí výhře 1:0 nad Ajaxem remizoval v odvetě v Amsterdamu v bezbrankovém poměru. Již nyní si může zajistit postup do další fáze při případné výhře a nerozhodném výsledku mezi nizozemským a skotským týmem. V turecké lize je po dvanácti odehraných kolech na druhém místě se sedmadvaceti body o dva body za vedoucím Besiktasem.

Na soupisce hostujícího celku se nachází český reprezentační obránce Michal Kadlec, který ale nastoupil letos pouze ke čtyřem zápasům a jeho start v základní jedenáctce se tak očekávat nedá. "Výkony Molde v letošním ročníku jsou trochu překvapením. Nicméně náš protivník hraje hezký kombinační hru, v útoku je přímočarý a dokáže využít nabídnuté šance. Čeká nás nesmírně těžké střetnutí, avšak my chceme zvítězit a přiblížit se k postupu," řekl sedmačtyřicetiletý portugalský kouč.

Jeho protějšek Ole Gunnar Solskjær působí na lavičce Molde něco málo přes měsíc a svému čtvrtečnímu protivníkovi rozhodně nechce ulehčit postup do další fáze. "Splnili jsme si svůj sen a budeme působit v Evropské lize i na jaře, jenže stále ještě nemáme jisté první místo ve skupině znamenající papírově snazší soupeře. Se svými fanoušky se chceme v letošním roce rozloučit vítězstvím a opět do toho půjdeme na sto procent," uvedl domácí stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - AFC Ajax  (čtvrtek 21:05)
Skupina A se rozhodně nevyvíjí podle papírových předpokladů, protože až na chvostu tabulky jsou velikáni jako Celtic a Ajax. V dalším kole se tyto dva celky střetnou spolu a budou usilovat o dobrý výsledek.

Celtic Glasgow i Ajax Amsterdam jsou týmy, které patří každým rokem mezi hlavní kandidáty minimálně na postup ze svých skupin v Evropské lize. Oplývají zkušenostmi, daří se jim dlouhodobě na poli vlastních domácích lig a jsou schopné produkovat kvalitní fotbal. Tento ročník je ale poměrně odlišný, protože se v Evropské lize nedaří ani jednomu z nich.

Tým manažera Ronnyho Deily je až posledním ve skupině, což předpokládal málokdo. Po čtyřech odehraných duelech má na svém kontě jen dva body. Remizoval s Ajaxem a Fenerbahce, ale hned dvakrát prohrál s Molde, což se do tabulky znatelně promítlo. Pokud Celtic nevyhraje nad nizozemským Ajaxem, končí. A sami hráči vědí, že to je náročný úkol, ačkoli zbraně rozhodně neskládají.

Záložník Tom Rogić ostatně poznamenal: "Musíme si věřit. Věřit, že dokážeme vyhrát a kvalifikovat se do další fáze Evropské ligy. Je to velká šance, kterou nesmíme promarnit. Mrzí nás několik posledních duelů a naše výkonnost, která rozhodně není dobrá. Ale děláme vše pro to, abychom postoupili a pracujeme na svých slabinách."

"Hrajeme doma, což je pro nás dobré. Naši fanoušci nám vždy dokáží dodat dostatek sebevědomí a díky nim hrajeme mnohem lépe. Poslední utkání se nám sice moc nepovedlo a chtěli jsme hrát mnohem lépe, ale to nic nemění na faktu, že týmu stále věříme a víme, že postoupit můžeme. Musíme pro to ale hodně udělat," uvědomuje si záložník Rogić.

Celticu se proti Ajaxu moc nedaří. Nedokázal udržet čisté konto už v posledních sedmi utkáních, za posledních devět zápasů v rámci Evropské ligy navíc nevyhrál. Pokud existuje hráč, který se na utkání těší hodně a doufá, že mu opět vyjde, pak je to Kris Commons. Ten, pokud dostane povolení od klubových lékařů, měl prsty v pěti ze šesti gólů Celticu v letošní sezoně Evropské ligy.

Celtic nebude ve čtvrtek moci spoléhat na duo Stefan Johansen a Nir Bitton, které je suspendováno. Kapitán skotského klubu Scott Brown si poranil koleno a bude taktéž mimo hru. Početné absence má také Ajax, který si bude muset poradit bez trojice Thulani Serero, Riechedly Bazoer, a Daley Sinkgraven.

Tým trenéra De Boera má také stále ještě šanci na postup do další fáze, ale nesmí zaváhat proti Celticu. Pokud by prohrál, skončil by. Ajax v této sezoně Evropské ligy ještě nevyhrál, tři ze čtyř jejich zápasů skončily remízou. Ajax navíc nemůže najít správnou střeleckou pohodu, což se projevilo ve dvou posledních duelech. Ajax navíc vyhrál jen jedno ze všech předcházejících duelů proti Celticu ve Skotsku.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Gordon - Lustig, Boyata, Simunović, Izaguirre - Ambrose, Mulgrew - Forrest, Rogić, Armstrong - Griffiths
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Tete, Veltman, Riedewald, Dijks - Gudelj, Schöne - Fischer, Klaassen, Younes - Milik
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.60 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)43109:410
2.Fenerbahçe SK (TUR)41214:55
3.AFC Ajax (NED)40313:43
4.Celtic FC (SCO)40226:92
Skupina B
Rubin Kazaň - FC Sion  (čtvrtek 17:00)
Nečekanému lídrovi skupiny B ze Sionu stačí v předposledním klání vyhrát a definitivně si zajistí účast v jarní fázi Evropské ligy. Zajíždí na půdu posledního celku tabulky, takže jeho přání by mohly být vyslyšeny. Jenže Rubin hraje na rozdíl od soupeře o všechno a míní svůj cíl splnit. Pokud totiž nezvítězí, vypadává.

Za normálních okolností by se Kazaň s dvěma body na kontě po čtyřech odehraných zápasech mohla s postupem vlastně rozloučit. Jenže ani Liverpool a Bordeaux si nevedou vyloženě podle svých představ, čili reálná šance pořád existuje. Každopádně domácí prakticky počítají s tím, že v závěru musejí urvat šest bodů.

Co se týče aktuálního souboje se Sionem, za určité situace mohou právě mezi švýcarským a ruským celkem rozhodovat o postupu vzájemné zápasy. A protože Rubin s ním v prvním klání venku padl 1:2, velí mu nyní povinnost nejen jakkoli zvítězit, ale přidat nějakou tu vstřelenou branku navíc a v nejlepším případě ještě neinkasovat.

Svěřenci Valerije Čalyje nemají problémy pouze na poli evropském. Ani na domácí scéně se jim nedaří tak, jak by si představovali, a k pohárovým příčkám mají ze středu tabulky pořád daleko. Poslední zápasy však přece přinesly nějaké zlepšení, v lize vyhráli už třikrát v řadě. Naposledy na půdě Permu, kde dvakrát skóroval v dobře hrající formě Marko Devič.

Sion z první příčky vzhlíží předběžný postup už v Kazani. I remíza z ruské půdy mu může pomoci, pokud tedy Bordeaux nevyhraje v Liverpoolu. "Během losu každý říkal, že Sion se základních skupin jenom zúčastní. My se ale play-off nebojíme. Hrajeme tak, abychom tyhle spekulace vyvrátili," pyšně říkal kouč Didier Tholot.

Hostující lodivod ujišťoval, že k zápasu přistupuje jako k dosud každému v Evropské lize. "Plně respektujeme každého soupeře," uvedl. "Soupeř v posledních třech kolech v lize ukázal, že je efektivnější, ale styl hry příliš nezměnil. Budeme čelit drsným podmínkám, zimě i sněhu, ale ničeho se nebojíme."

Obránce Reto Ziegler pak věří, že už po čtvrtečním odpoledni se spolu se svými spoluhráči bude radovat z postupu ze skupiny. "V prvním zápase s Rubinem jsme nevěděli, do čeho jdeme. Teď je to jiné. Ovšem víme, že nás čeká těžké utkání," říkal na tiskové konferenci. "Rubin má poslední šanci, takže bude bojovat. My se musíme soustředit na sebe."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 21:05)
Liverpool již pod Jürgenem Kloppem začíná nabírat svou tvář a formu po skvostné výhře na půdě Manchesteru City se bude snažit doplnit o prvenství v Evropské lize. Na Anfield Road přijede Bordeaux a bude rozhodně o co hrát - postupová matematika ve skupině B je totiž nadále zamotaná.

Od nahrazení Brendana Rodgerse se Klopp prezentoval snahou být ke svým hráčům co nejvlídnější a zatím za to spolu se změnou taktiky na typický vysoký pressing sklízí ovoce. Naposledy se o tom přesvědčil dosavadní ligový lídr Manchester City, jemuž liverpoolští na jeho vlastním stadionu nasázeli hned čtyři góly a zvítězili tak jasně 4:1.

Nyní s příjezdem svěřenců Willyho Sagnola mají Reds nový úkol - k postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy je třeba buď zvítězit, anebo uhrát alespoň bezbrankovou remízu za předpokladu, že překvapení skupiny ze Sionu si vyšlápne i na Rubin Kazaň.

O tom, jak moc na hráče působí Kloppův nakažlivý optimismus a přátelské jednání, se před zápasem s Bordeaux rozpovídal Simon Mignolet. "Objal se naprosto se všemi hráči. To vám samozřejmě dodá příjemný pocit, protože tím víte, že stojí za vámi a podporuje vás. A přesně to my hráči potřebujeme - cítit sebevědomí manažera a celého realizačního týmu s vědomím, že stojí za vámi a všichni jdete stejným směrem."

"Když zvítězíte venku proti velkým týmům, dodá vám to také pořádný nával sebevědomí," připomenula liverpoolská brankářská jednička nedávné úspěchy Reds. "Dokázali jsme to na Chelsea, uhráli jsme skvělý výsledek proti Arsenalu a také s Tottenhamem. A pokud k tomu ještě přidáte vítězství (proti Manchesteru), navíc takovým výsledkem, je to všechno ještě o stupeň lepší. Rozhodně nám to pomůže v nadcházejících zápasech."

Zatím se v Kloppově krasojízdě objevilo jen jediné zaškobrtnutí, když Liverpool doma v Premier league podlehl překvapivě Crystal Palace v poměru 2:1. Postavení liverpoolských v ligové tabulce na deváté příčce tak nadále nepůsobí nijak okázale, ovšem ztráta na čtvrtý Arsenal nyní činí pouze šest bodů. Bordeaux je na tom podstatně hůř - série pouhých tří výher za posledních čtrnáct utkání ve všech soutěžích přinesla nejistou situaci v Evropské lize a průběžné třinácté místo v Ligue 1.

První vzájemný zápas obou celků přinesl nezáživnou remízu 1:1, kdy Jussie vyrovnal po úvodní brance Lallany. Tentokrát již budou domácí jasným favoritem, ovšem značnou potíž představuje absence Philippa Coutinha, jenž se zranil ve zmíněném zápase s ManCity.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Sion (SUI)42205:38
2.Liverpool FC (ENG)41304:36
3.Girondins Bordeaux (FRA)40312:33
4.Rubin Kazaň (RUS)40222:42
Skupina C
FK Krasnodar - Borussia Dortmund  (čtvrtek 17:00)
Skupinu C čeká hodně zajímavý boj o první místo. Lídr tabulky z Dortmundu totiž zajíždí na půdu FK Krasnodar, a přestože ruský tým nemá ve světě ani zdaleka takový zvuk jako jeho soupeř, rozhodně nepůjde do zápasu v poraženecké náladě..

Parta kolem borců jako Andreas Granqvist, Andrij Dikan, Odil Achmedov nebo Ari Ferreira má letos velice slibnou formu a neměli bychom být obzvlášť překvapeni, pokud to potvrdí i proti Borussii, zvlášť před vlastními fanoušky. Tam totiž letos soupeři zkrátka nevyhrávají. Krasnodar sice generálku na tento zápas nezvládl, těsná víkendová prohra 2:3 se Spartakem však přišla venku; předtím podceňovaný tým porazil CSKA a celkově to pro něj byla první ztráta po sérii pěti soutěžních triumfů.

Krasnodar má nyní na kontě sedm bodů, o tři méně než jeho dnešní soupeř, který už se může s předstihem těšit na play-off; pokud domácí uspějí, bude postupová tajenka skupiny C definitivně rozluštěna. V prvním vzájemném zápase sice Borussia vyhrála 2:1, rozhodovalo se však až v samém závěru, takže kouč Thomas Tuchel dobře ví, jaké nebezpečí ruský sok představuje. Koneckonců v Dortmundu dokonce vedl a favorit musel otáčet.

Čtyři výhry ze čtyř domácích zápasů dělají z Krasnodaru opravdu tuhé sousto, také Borussia má ale pár trumfů v rukávu - a to i přesto, že stejně jako její soupeř o víkendu v lize prohrála (1:3 v Hamburku). Zaprvé, Rusům se proti německým týmům nedaří - loni hráli s Wolfsburgem a doma padli 2:4 (venku dokonce 1:5). Zadruhé, dortmundští se v Rusku doposud představili třikrát a neztratili ještě ani bod. A konečně zatřetí je jejich evropská forma podobně impozantní jako ta soupeřova: pod Tuchelem ostatně v kontinentálních bojích vyhráli sedmkrát z osmi pokusů a zůstávají dosud neporaženi.

Domácí kouč Oleg Kononov tak bude doufat, že se mu protentokrát proti Borussii povede lépe než před pěti lety, kdy stejnému týmu čelil coby kouč Karpat Lvov; tehdy doma prohrál 3:4 a venku 0:3. Mezi autory branek byli i současní členové žluto-černého kádru Nuri Sahin, Shinji Kagawa a Mats Hummels.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PAOK Soluň - FK Qäbälä  (čtvrtek 21:05)
Možná že v tomhle souboji nakonec předem nepůjde o nic. Jen však pakliže by Krasnodar odpoledne před vlastními fanoušky porazil nečekaně Dortmund. V tom případě by PAOK i Gabala, dva celky, které stále čekají ve skupině na vítězství, hrály už jen o konečné umístění. Ve hře o postup je jinak oba udrží pouze tři body.

V tuhle chvíli je na tom nejhůře ázerbájdžánské mužstvo. Jestli totiž na řecké půdě neuspěje naplno, může se s evropskými poháry pro tento ročník rozloučit. Soluňský klub ovšem rovněž remízový výsledek pošle do kopru, protože ztrácí na druhý Krasnodar čtyři body. Má s ním ovšem horší vzájemné zápasy.

Gabala má na svém kontě jediný bod, který urvala v domácím klání právě se svým aktuálním soupeřem. Od té doby na řadu přišly jen tři porážky. Pokud tak nyní nevyhraje, ostatně jako v posledním zápase s Krasnodarem, jeho dny v Evropské lize budou sečteny. "Nemáme co ztratit. Budeme bojovat," říkal útočník Oleksij Antonov.

Prozatím se oběma týmům ve skupinové fázi nedaří hlavně směrem dopředu, na kontě mají jen dvě vstřelené branky. Zatímco góly v dresu PAOK zařídil slovenský reprezentant Mak, aktuálně nejlepší střelec, za Gabalu skóroval dvakrát pouze Dodo. Přitom právě nyní musí ofenzíva u obou definitivně zabrat.

Jenže hostům brazilský rodák bude chybět, ostatně jako obránce Rafael Santos, k dispozici nemusí být ani brankářská jednička Bezotosnyj či důležitý forvard Zenjov. Tyhle absence můžou s Gabalou pořádně zamávat. "Vzadu musíme být opatrní. Jinak čekám zajímavý zápas. Jen těžko můžeme předem očekávat výsledek," dodával Antonov.

Soluňskému mančaftu se nedaří prorazit směrem dopředu, a to přitom v předchozích sezónách patřil právě k těm útočnějším. Jenže Stefanos Athanasiadis nebo slovutný Dimitar Berbatov zatím nenašli optimální pohodu. Kromě Maka tým spoléhá spíše rovněž na góly Dimitriose Pelkase nebo Garryho Rodriguese.

Berbatov může dorovnat jeden historicky milník. Pokud skóruje, v tabulkách se dotáhne na bulharskou legendu Hrista Stoičkova, který v evropských pohárech nasázel celkově 35 branek. "Snažíme se projít dál, tahle soutěž nám ovšem přináší hlavně skvělé zážitky. Byla pro nás radost hrát v základní skupině," uvedl hostující kouč Roman Hryhorčuk.

Ani domácí nebudou mít k dispozici kompletní kádr a musejí se vypořádat s některými absencemi. Dlouhodobě zranění jsou Leovac a Charisis, zhruba před dvěma týdny si zlomil kotník také klíčový bek Ricardo Costa. Chybět navíc může kvůli problémům se stehnem také další článek defenzívy Miguel Vítor.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)431010:310
2.FK Krasnodar (RUS)42115:47
3.PAOK Soluň (GRE)40312:33
4.FK Qäbälä (AZE)40132:91
Skupina D
Legia Varšava - FC Midtjylland  (čtvrtek 21:05)
Polská Legia nezažívá v základní skupině Evropské ligy nejlepší rok a nyní už má jen velmi malou šanci na postup do jarní fáze. Po čtyřech zápasech vybojovala pouze jeden bod a na svého čtvrtečního protivníka ztrácí už bodů pět. V závěrečných dvou zápasech potřebuje zvítězit a ani to zřejmě stačit nebude. Polský výběr navíc na závěr skupiny zajíždí do italské Neapole, která neztratila ani bod a má naprosto neuvěřitelné skóre 16:1.

Varšavský celek svůj jediný dosavadní bod získal ve 3. kole doma proti belgickým Bruggám po výsledku 1:1. Jinak stejnému soupeři podlehl v následné odvetě 0:1, na italského protivníka nestačil doma v poměru 0:2 a hned na úvod utrpěl porážku 0:1 v Midtjyllandu. Na domácí scéně si Legia vede poměrně slušně, po šestnácti odehraných kolech má na kontě devětadvacet bodů a je druhá, na vedoucí Piast Gliwice ztrácí bodů osm.

V poslední době se Legii celkem daří, dokázala zvítězit ve třech ligových duelech v řadě a navíc postoupila do semifinále národního poháru. Midtjylland ve dvou úvodních duelech porazil Legii a pak senzačně vyhrál v Bruggách 3:1, ovšem proti italskému favoritovi neměl nejmenší šanci. Nejprve s ním před domácím publikem prohrál 1:4, poté na jeho půdě utrpěl debakl 0:5. V dánské lize je druhý s jednatřiceti body o bod za vedoucí Kodaní.

V základní sestavě by se měl opět objevit český krajánek Filip Novák, který patří k oporám svého týmu. Od zimy navíc bude mít nového českého spoluhráče - útočníka Václava Kadlece. Midtjylland si může zajistit postup již po tomto kole, když dokáže v Polsku zvítězit a Bruggy nezískají tři body doma s Neapolí. "Takový scénář bychom si určitě přáli, nicméně musíme počítat i s variantou, že si to o postup rozdáme doma v přímém souboji s Bruggami," řekl na úvod trenér dánského celku Jess Thorup.

Pětačtyřicetiletý stratég očekává opatrný a velmi vrovnaný souboj. "Už v úvodním zápase to bylo nesmírně napínavé, v remízovém utkání jsme udělali ten rozhodující krok my a nakonec zvítězili. Teď nás v Polsku čeká ještě mnohem náročnější úkol, Legia je v dobré formě i pohodě a navíc nemá co ztratit. Našim cílem je si zajistit postup v tomto duelu a vzhledem k formě Neapole by nám výhra měla stačit, jenže náš čtvrteční soupeř nám body určitě zadarmo nedá."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Club Bruggy - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
Neapol cestuje do Belgie se značným strachem o vlastní bezpečnost. Nefotbalové problémy ovlivňují nejedno utkání, ale Bruggy se soustředí jen na jedno - chtějí italskému celku vrátit poslední utkání, které skončilo debaklem jejich týmu.

Neapol je suverénem v Evropské lize a sbírá body i chválu za předvedené výkony. Italský celek zažívá přesný opak toho, co Belgičané. Bruggy totiž na poli Evropské ligy příliš neoslňují a nyní nemají situaci tak úplně ve svých rukou. Aktuálně jsou třetí, mají jen 4 body a na druhé místo ztrácejí body dva.

Italský celek zažívá skvělé časy. Od té doby, co šel trenér Rafael Benítez rozdávat štěstí a radost do Madridu, Neapol prosperuje. Pod taktickým vedením trenéra Maurizia Sarriho hraje velmi efektivně, střílí množství branek a vládne v Evropské lize suverénním způsobem. Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady neprohrála ani jednou, jen jednou remizovala a devětkrát vyhrála.

Neapoli se celkem vyhýbají zranění či diskvalifikace za karty, takže kádr je ustálený, našel své hvězdy a pracuje jako dobře promazaný stroj. Partenopei jsou nyní v Serii A na druhém místě o dva body za prvním Interem Milán a přispělo k tomu také minulé kolo. V něm se utkali s Hellasem Verona a neměli slitování. První branku vsítil mladý útočník Lorenzo Insigne, na nějž pak navázal zkušenější kanonýr, kterým je v Neapoli Gonzalo Higuaín.

Když se oba celky utkaly poprvé, tak se belgické mužstvo moc neukázalo a na utkání by nejraději zapomnělo. Dostalo totiž od Neapole potupnou pětku a nedokázalo vstřelit ani jednu branku. Dvakrát se trefili José Callejón a Dries Mertens, jednu branku pak přidal ještě Marek Hamšík. Od té doby se forma belgického celku moc nezměnila.

Hráčem, který by chtěl určitě dostávat více šancí, je Manolo Gabbiadini. I přes velkou konkurenci je však evidentně spokojen, což dokreslují slova jeho sestry, Melanie. Ta v rozhovoru pro média zmínila: "Manolo se cítí velmi dobře. Na každém tréninku tvrdě pracuje, aby se zlepšoval a dostával více šancí. Ví, že to chvíli trvá a konkurence je v Neapoli velká. Ale rozhodně chce zůstat a být součástí tohoto skvělého projektu."

"Jsem ráda, když ho vidím spokojeného. A v Neapoli on našel domov. Daří se mu, dostává šance a se spoluhráči skvěle vychází. Neapol je skvělý tým, který dostal vlastní tvář a produkuje skvělý fotbal, který se fanouškům musí líbit. Manolo pracuje velmi tvrdě a snaží se využít každou možnou příležitost, kterou dostane. Nepochybuji, že tady bude hodně úspěšný," dodala útočníkova sestra.

Bruggy svůj minulý zápas rovněž vyhrály. Tým trenéra Michela Preud’hommea si na svém stadionu skvěle poradil s SV Zulte Waregemem, kterému nasázel tři branky a dokázal udržet čisté konto. Z posledních pěti zápasů ve všech soutěžích dohromady vyhrály Bruggy všechny, dařilo se jim i v Evropské lize. O těsné výhře nad Legií Varšava rozhodl jediným gólem mladý obránce Thomas Meunier.

Hostům bude chybět právě italský útočník Manolo Gabbiadini a kromě něj také zraněný Dries Mertens, pro kterého by to mohl být hodně speciální zápas. Za domácí nenastoupí hráči jako Laurens De Bock, Bjorn Engels a Bernie Ibini-Isei, kteří jsou dlouhodobě zranění. Bruggy naposledy nějaký italský celek porazily v roce 2003, když si na Stadio Giuseppe Meazza poradily s AC Milán. Zopakují historii?
Club Bruggy - pravděpodobná sestava:
Bruzzese - Meunier, Mechele, Denswil, De Fauw - Claudemir, Vazquez, Simons - Gedoz, Diaby, Izquierdo
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Chiriches, Koulibaly, Ghoulam - David Lopez, Valdifiori, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.80 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)440016:112
2.FC Midtjylland (DEN)42025:106
3.Club Bruggy (BEL)41123:94
4.Legia Varšava (POL)40131:51
Skupina E
Dinamo Minsk - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 17:00)
Plzeňští hráči mají v Evropské lize už jen malou naději na postup ze skupiny a k jejímu udržení musí bezpodmínečně vyhrát v Borisově nad Dinamem Minsk. Pokud se jim to povede, budou ještě muset fandit Rapidu Vídeň, aby v druhém utkání skupiny E vyhrál na hřišti Villarrealu. Jen tak bude moci hrát Viktoria v posledním kole doma s Villarrealem o postup.

"Tyto zápasy jsou pro nás svátek, makáme kvůli nim celý rok, takže i když je šance na postup minimální, tak tam jedeme s tím, že se chceme důstojně rozloučit s Evropskou ligou a uhrát co nejvíce bodů," řekl trenér Karel Krejčí.

Plzeň v prvním vzájemném utkání vyhrála doma 2:0. Byl to ale její jediný vydařený zápas ve skupině. Následně třikrát prohrála vždy o gól a výrazně si zkomplikovala boj o jarní pokračování v soutěži.

"Šance je malá, musíme věřit Rapidu, že vyhraje ve Španělsku nad Villarrealem. Určitě je ale o co hrát, je to stále utkání Evropské ligy. Chceme vyhrát a potěšit fanoušky dobrým výkonem," řekl záložník Patrik Hrošovský. "Budeme Rakušanům držet palce, ale zásadní je pro nás duel v Borisově," dodal.

Minsk je na tom však ještě hůř. Prohrál všechny čtyři zápasy, dal v nich jediný gól a už je bez šance na postup. S českým šampionem se utká alespoň o šanci na třetí místo ve skupině.

"S Rapidem i s Villarrealem hráli doma velmi vyrovnané zápasy a prohráli opravdu těsně. Nebude to tam vůbec lehké. Uvidíme, co na ně vymyslí naši trenéři. Pevně věřím, že to bude podobné jako v Plzni a že ten souboj i podobně dobře zvládneme," připomněl Hrošovský domácí výhru, kterou góly zařídili Tomáš Hořava a Milan Petržela.

Stadion Minsku nesplňuje potřebné požadavky, a tak se bude hrát v 80 kilometrů vzdáleném Borisově na hřišti, na kterém se v úterý utkalo místní BATE Borisov v Lize mistrů s Leverkusenem. Dá se očekávat, že trávník se za dva dny nedostane do ideálního stavu. A to ani když tam žádný z týmů neabsolvuje předzápasový trénink a připravovat se oba soupeři budou v Minsku, kde Plzeň bude i bydlet.

"Je tam nový stadion, takže si myslím, že tam problém s trávníkem nebude. Že to připraví dobře," řekl trenér Krejčí. "Moc času na to nemají, ale věřím, že mají dobrého trávníkáře," dodal záložník Daniel Kolář.

Utkání začne ve čtvrtek v 17:00, kvůli časovému posunu v Bělorusku tedy o dvě hodiny dříve než obvykle. Přímý přenos odvysílá Nova Sport 1.
Dinamo Minsk - pravděpodobná sestava:
Gutor - Běgunov, Politević, Bangura, Vitus - Adamović, Premudrov, Voronkov, Rassadkin - Bečiraj, Udodji
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, Kolář, Kovařík - Ďuriš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Na první pohled to vypadá, že tady snad ani jasnější favorit být nemůže - Villarreal hraje nejlepší ligu na světě a má za sebou opravdu velmi vydařenou sezonu, takže se počítá nejen s jeho postupem do play-off, ale rovnou i útokem na nejvyšší příčky. Na druhé straně máme Rapid Vídeň, klub z rakouské Bundesligy, jehož období slávy uplynulo už před několika dekádami. Aktuální vývoj skupiny E však říká něco trochu jiného..

Ačkoliv zápas na Madrigalu bude pro vídeňské doposud jasně nejtěžší zkouškou, suverenita, s jakou zatím soutěží proplouvají, bere dech - a to i proto, že něco takového nikdo nečekal. Rapid má po čtyřech odehraných zápasech plný počet bodů, naposledy zvítězil v Plzni a už teď má jistotu, že mu postup nikdo nevezme. Villarrealu se daří jen o něco hůře; z dvanácti možných bodů jich vydoloval devět (jediná prohra přišla právě v Rakousku).

Skupinová matematika je v tomto případě velice jednoduchá - Dinamo Minsk ještě nezískalo ani bod a je ze hry venku, Plzeň má na kontě tři. Pokud tedy Západočeši chtějí postoupit, musí vyhrát oba zbývající zápasy a doufat, že Villarreal dvakrát padne. Jinými slovy, pokud Ponorka dnes ve Vídni získá alespoň bod, má postup zajištěn s předstihem. Španělský tým má zkrátka vše ve svých rukou.

Není pochyb, že se domácí budou chtít pomstít za nečekanou porážku 1:2 na soupeřově půdě; možná zaúřadoval faktor překvapení, vždyť do té doby se Villarreal z rakouských soupeřů potkával pouze se Salzburgem (se smíšenými výsledky). Suverénní výkon by jim hodně pomohl také po psychické stránce, neboť doma v La Lize je jejich forma v tuto chvíli všelijaká. Od začátku října třikrát prohráli, dvakrát remizovali (naposledy doma s Eibarem) a porazili pouze Sevillu.

Rapid, který zůstává spolu s Neapolí jediným klubem se stoprocentní bilancí, se bude muset obejít bez tří hráčů - Huspeka (záda), Kuena a Schrammela (oba koleno). Na druhé straně je marodka ještě o něco delší. Ponorce budou určitě chybět Adrián, Leo Baptistao (oba stehno), Bonera (lýtko) i Sergio Asenjo (koleno), přičemž u mladého stopera Érika Baillyho se vznáší otazník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rapid Vídeň (AUT)44008:412
2.Villarreal CF (ESP)43018:39
3.Viktoria Plzeň (CZE)41035:63
4.Dinamo Minsk (BLR)40041:90
Skupina F
SC Braga - Slovan Liberec  (čtvrtek 21:05)
Liberečtí hráči mohou v případě příznivé shody výsledků ve čtvrtek s předstihem oslavit historicky druhý postup ze základní skupiny Evropské ligy. Severočeši však k tomu potřebují v 5. kole soutěže vítězství v Braze a zároveň domácí porážku Marseille s již vyřazeným Groningenem. Té hráči Slovanu příliš nevěří, proto berou duel na hřišti portugalského lídra tabulky spíš jako možnost vytvořit si lepší výchozí pozici před závěrečným soubojem skupiny doma s Marseille.

Liberec je po čtyřech duelech skupiny na postupovém druhém místě se ztrátou dvou bodů na Bragu a s náskokem bodu před Marseille. Pokud francouzský celek podle očekávání porazí Groningen, bude hrát Slovan v Braze o to, zda mu bude v závěrečném zápase s Olympiquem stačit remíza. Pro takový případ musí v Braze vyhrát.

"Myslíme si, že Marseille to doma zvládne tak, jak to zvládla v Groningenu. Nepočítáme s tím, že by Marseille zaváhala, to by byl pro všechny šok. Jestli to dopadne, jak by mělo, tak ten nejdůležitější zápas nás asi bude čekat až 10. prosince. Tak bychom to měli vnímat a můžeme teď hrát uvolněněji," řekl novinářům kapitán David Pavelka.

"Stát se samozřejmě může všechno, při nás v Marseille taky stáli všichni svatí a vyhráli jsme tam 1:0. Může se ale stát, že ani případná výhra (v Braze) nic nezmění a ten mečbol pořád držíme v zápase s Marseille. Paradoxně z těch evropských výletů v tomhle nejsou takové nervy. I kdyby to dopadlo hůř, což nechceme, pořád máme ve vlastních rukách to poslední utkání," dodal trenér Jindřich Trpišovský.

Liberec před soubojem v severoportugalském městě s necelými 200 tisícovkami obyvatel motivuje i devět let starý debakl, který v Braze utrpěl v Poháru UEFA. Slovan tehdy podlehl 0:4 a stále jde o jednu ze dvou nejvyšších porážek klubu v historii pohárů. Pamětník už ale v libereckém kádru není.

"Bavili se o tom hlavně maséři, kteří to zažili. Zmiňovali, že to nebylo úplně dobré. Je to takový vykřičník, abychom to nezopakovali," podotkl Pavelka.

Liberec bude chtít v Braze potvrdit výborné pohárové výsledky ze hřišť soupeře. Zvítězil ve všech čtyřech venkovních utkáních této sezony Evropské ligy bez inkasovaného gólu a v pohárech prohrál na stadionech soupeřů jediný z posledních dvanácti duelů. Defenziva je zatím velkou zbraní Slovanu, protože v osmi letošních duelech Evropské ligy dostal jen tři góly.

"V určitých ohledech to bude asi nejtěžší prověrka. Braga je minimálně na stejné úrovni jako Marseille," podotkl Trpišovský. Braga také těží z dobré obrany, neinkasovala v deseti z šestnácti duelů sezony. "Je to asi nejdisciplinovanější mužstvo, které jsem v poslední době viděl," dodal Trpišovský.

Slovan se naladil víkendovou výhrou 1:0 nad Spartou, přestože mu scházeli hráči hostující z Letné i někteří marodi. Brankář Koubek, záložník Shala či stopeři Hovorka se Švejdíkem se do sestavy vracejí, chybějí ale jiní. Doma zůstal nemocný Šural a problémy trápí i krajní záložníky. "Na Spartu jsme měli ofenzivní mužstvo, teď máme defenzivní. Ale my jsme zvyklí a poradíme si," dodal Trpišovský.

Zápas začne v Braze ve čtvrtek ve 21:05, přímý přenos odvysílá ČT Sport.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Baiano, Pinto, Ferreira, Goiano - Eduardo, Vukčevič, Mauro, Rafa Silva - Hassan, Fonte
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Kerbr - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - FC Groningen  (čtvrtek 21:05)
Že by Marseille konečně nacházelo ztracenou formu? Les Phocéens zažívají turbulentní podzim, v domácí soutěži i v Evropě si připsali několik zbytečných ztrát a nový kouč Míchel musí přetvářet tým za pochodu, poslední týdny ale naznačují, že se s nimi přece jen musí počítat. Doma proti Groningenu bude cokoliv jiného než tři body velkým neúspěchem..

Sebevědomí v bleděmodrém táboře podpořila nesmírně cenná víkendová výhra 2:0 v Saint-Étienne; pro Míchelův tým šlo už o čtvrtý úspěch v pěti zápasech (statistiku mu kazí pouze domácí prohra v derby s Nice). V tabulce skupiny F je Olympique stále až třetí, poslední triumf nad vedoucí Bragou (1:0) jej však drží ve hře o postup - a jelikož Portugalci hrají s druhým Libercem, je jasné, že dnešní tříbodový zisk by jej katapultoval do výhodné pozice.

Triumf nad Bragou byl důležitý i z psychologického hlediska, neboť ukončil dlouhou pětizápasovou šňůru domácích evropských proher. Dnes je zapotřebí na tento úspěch navázat. Groningen je ve skupině poslední s jediným bodem a šanci na play-off už ztratil; pokud půjde vše podle představ, bude se na Vélodrome radovat domácí tábor. Jestliže však Nizozemci překvapí a zvítězí a Liberec zároveň triumfuje v Portugalsku, může si Marseille balit kufry.

V prvním vzájemném zápase se Les Phocéens se svým soupeřem příliš nepárali a na jeho půdě zvítězili hladce 3:0, což byl pro Groningen zároveň nejhorší evropský výsledek před vlastním publikem. Historická tabulka střetů Marseille s nizozemskou opozicí je sice naprosto vyrovnaná, dnes by se to ale mělo změnit. Pohárové zkušenosti, forma i celková hráčská kvalita mluví jasně v domácí prospěch.

Míchel má také, na rozdíl od svého soupeře, k dispozici takřka kompletní kádr - nejistý je pouze start pravého beka Brice Djadjedjého. Na druhé straně bude určitě chybět suspendovaný De Leeuw, k němuž se mohou přidat i Hiariej, Lindgren a Mahi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)43015:39
2.Slovan Liberec (CZE)42113:27
3.Olympique Marseille (FRA)42026:46
4.FC Groningen (NED)40131:61
Skupina G
SS Lazio - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 19:00)
Lídr skupiny G uvítá na Stadio Olimpico návštěvu z Dněpropetrovsku. Ukrajinský celek touží zasáhnout do bojů o postup, ale pro to musíme něco udělat - porazit domácí Lazio a doufat v pomoc Rosenborgu. Výhodou by pro něj mohla být forma Lazia, která rozhodně není ideální.

Lazio se poslední dobou spíše trápí. Na půdě Evropské ligy ještě jeho hráči dokáží vyhrávat a strhnout utkání ve svůj prospěch, ale na scéně Serie A se jim nedaří. Za posledních pět zápasů vyhrálo mužstvo, které vede zkušený italský stratég Stefano Pioli, jen jednou! Vzdalují se mu tak cíle na umístění mezi italskou elitou a pod palbu kritiky se dostává trenér i někteří hráči.

Velkou ránou bylo pro Biancocelesti také římské derby s AS, což je vždy velmi emotivní záležitost. Tentokrát se ale nevyvíjela pro Lazio dobře a Orli prohráli s AS poměrem 2:0 po jedné sporné penaltě a skvělém úniku Gervinha. V minulém kole fanoušci určitě také čekali něco lepšího, než jen utrápenou remízu s bojovným Palermem. Po ní je Lazio až na osmé příčce, což zdaleka neodpovídá kvalitě kádru nebo představám před sezonou.

S Dněprem se už Lazio jednou utkalo a zrodila se remíza. Italský celek přitom vůbec nehrál špatně, ale doplatil na neproměnění několika šancí. Hosty poslal na Ukrajině do vedení Sergej Milinković-Savić, ale v nastaveném čase druhé půle se prosadil ještě Jevhen Selezňov. Do odvety nás tedy čeká zajímavá podívaná, protože na půdě evropských pohárů se Laziu velmi daří. Kromě této remízy si Biancocelesti připsali tři výhry a vévodí tabulce.

Nyní jim bude stačit jen jeden bod, aby měli jistotu postupu do další fáze Evropské ligy. Sergej Milinković-Savić ale doufá ve všechny tři body. "Chceme si doma potvrdit dobré statistiky v pohárech a doufáme, že se nám podaří vyhrát. Je pravda, že se nám teď moc nedaří a prohráváme, ale usilovně pracujeme na tom, abychom se z této situace dostali. Jsem přesvědčen, že nám bude stačit jeden dobrý zápas, aby se vše zlepšilo."

"Skvěle jsem zapadl do týmu, po individuální stránce jsem velice spokojen. Jsem obklopen kvalitními hráči a mám čas i prostor se zlepšovat. To je v mém věku klíčové. Doufám, že dokážu svým spoluhráčům pomáhat v dobrých výkonech a celý tým půjde nahoru. Teď se chceme soustředit jen na Evropskou ligu, Serie A přijde na řadu až potom," uvědomuje si mladík.

Lazio decimuje množství zranění. Velkou absencí je především ztráta nizozemského stopera Stefana de Vrije, který v Laziu vyrostl v hlavní postavu defenzívy. Kromě něj nenastoupí zraněné duo Stefano Mauri a Ogenyi Onazi, zatímco diskvalifikován pro toto utkání bude Keita Balde Diao. Jedinou absencí ukrajinského týmu bude záložník Jevhen Šachov.

Dněpru se rovněž moc nedaří a z pěti posledních klání vyhrál jen dvakrát. V Evropské lize to také není ono, naposledy mu tři branky nadělilo francouzské AS Saint-Étienne. Právě tento tým je nyní v tabulce před Dněprem a ten tak chce nutně tři body. Statistiky také nejsou právě na straně Dněpru, protože Lazio nikdy v historii ještě neprohrálo na domácím trávníku utkání proti ukrajinskému týmu. Zlomí Dněpr tuto statistiku, nebo se z definitivy budou radovat domácí?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, Hoedt, Radu - Cataldi, Parolo, Biglia, Candreva, Lulić - Matri
Dněpr - pravděpodobná sestava:
Bojko - Douglas, Gueye, Fedeckij, Pico - Fedorčuk, Leo Matos, Kankava - Gama, Matheus, Selezňov
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rosenborg BK - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 19:00)
Jestli si chce Rosenborg udržet naději na postup, musí ve zbývajících dvou zápasech bezpodmínečně zvítězit. A ani tak se mu nemusí podařit prodrat se na druhé místo. V posledním domácím utkání sezóny přivítá St. Étienne, které má naopak situaci nalajnovanou jednoznačně. Tři body ho totiž definitivně posunou dále.

Mužstvo Kareho Ingebrigtsena bude vstupovat do tohoto duelu v určitě lepší náladě než jeho soupeř. Zatímco Les Verts v Ligue 1 padli s Marseille, Troillongan naopak díky vítězství 2:0 nad Sarpsborgem triumfovali v Norském poháru a spolu s ligovým titulem mají double. Jen na evropské scéně se domácí neprezentovali podle svých představ.

Ve skupině G získali pouhý jeden bod, a to právě na samotném začátku na půdě St. Étienne, kde uhráli remízu 2:2. Od té doby však třikrát padli a mají už jen opravdu minimální šanci účastnit se jarních bojů. "Ještě jsme v Evropské lize nevyhráli. To bude v závěru náš cíl. Jsme určitě motivováni," říkal norský stratég.

Ingebrigtsen přiznal, že možným důvodem pro dosavadní neúspěch mezi evropskými týmy byl náročnější program, než na jaký je jeho mužstvo zvyklé. "Je to velmi dlouhá sezóna. Uvědomuji si, že přijde únava. My ale musíme vyhrát. Pokud ještě bude existovat případ, jak se budeme moci kvalifikovat, pokusíme se o to i v prosinci v Dněpru," burcoval.

ASSE si v letošním ročníku Evropské ligy vede rozhodně lépe než minulý ročník. Aktuálně disponuje tříbodovým náskokem na třetí Dněpropetrovsk, s nímž má i lepší vzájemné zápasy. Za určitých okolností jim tak může stačit uhrát v Norsku i remízu. To v případě, že ukrajinský celek nevyhraje na půdě Lazia.

Hosté mají celkem velkou marodku. Bayal Sall, Berič, Eysseric, Lemoine, Pogba a Théophile-Catherine by v Trondheimu nastoupit neměli. "Když jsme hráli proti Laziu, byl na tom soupeř obdobně, co se týče zraněných. A stejně nám to nepomohlo," mávl rukou Ingebrigtsen. "Myslím, že St. Étienne bude hrát více defenzivněji. Bod mu může stačit."

Domácí kapitán Mike Jensen ujišťoval, že i přes nepříznivé výsledky ve skupině má jeho tým pořád o co hrát. "V St. Étienne jsem byl ohromen útočníkem Beričem a fyzičkou celého týmu. Teď ale Slovinec hrát nebude," připomněl fakta. "Přestože máme po sezóně, Rosenborg má mladé hráče, kteří chtějí hrát evropské poháry. Nemáme problém s motivací."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.50 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)43109:410
2.AS Saint-Étienne (FRA)42118:57
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)41122:54
4.Rosenborg BK (NOR)40133:81
Skupina H
Lokomotiv Moskva - Sporting CP  (čtvrtek 19:00)
Kouč Sportingu Jorge Jesús před sezonou vyhlásil jasný cíl - získat prvenství v portugalské lize. A zatím to vypadá, že by se to mohlo povést. Evropská liga tak v žebříčku priorit zaujímá pro Lvy podřadné místo, což je také vidět na výsledcích..

Zatímco doma v Primeiře vyhráli už pětkrát v řadě (včetně demolice Benfiky 3:0 na jejím stadionu) a trůní na čele tabulky s úctyhodným pětibodovým náskokem na Porto, poslední evropské představení skončilo ostudou - albánský outsider Skenderbëu Korca před vlastními fanoušky vypráskal Lvy 3:0 a zasadil jejich postupovým nadějím nepříjemně tvrdý direkt. Nyní mají na kontě čtyři body, což stačí pouze na průběžné třetí místo; druhý Besiktas jich nasbíral šest, vedoucí Lokomotiv osm.

A právě moskevský tým bude dalším soupeřem. Svěřenci Igora Čerčesova ještě v tomto ročníku EL neprohráli a pokud dnes získají všechny body, mohou slavit postup; tento scénář by zároveň s největší pravděpodobností znamenal vypadnutí pro lisabonský tým, tedy za předpokladu, že Besiktas splní svůj úkol a ve druhém skupinovém zápase udolá Skenderbëu.

Že se Sporting v Evropské lize nejspíš nebude snažit na 100% bylo zřejmé už po prvním zápase, v němž Lokomotiv zvítězil v portugalské metropoli 3:1; přidejte k tomu fakt, že zelenobílí stále čekají na historicky premiérový triumf v Rusku, a výsledek je jasný. Ruské týmy jsou pro Sporting obecně nepříjemnou konkurencí, zejména CSKA Moskva, které jej porazilo ve finále Poháru UEFA 2005 a letos opět v předkole Ligy mistrů.

Co více, lisabonští nevyhráli venku v Evropě už sedmnáctkrát (!) za sebou. Tato série trvá už déle než čtyři roky. Bez distancovaného gólmana Ruie Patrícia a s rozsáhlou marodkou, čítající hned pět hráčů, to s dnešními šancemi Lvů vypadá opravdu bledě. Mimo hru jsou Bruno Paulista, Carlos Mané, Teofilo Gutiérrez, Jefferson a William Carvalho. Na druhé straně chybí pouze Vedran Ćorluka (disciplinární trest) a Nemanja Pejčinović (stehno).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Beşiktaş JK - Skënderbeu Korça  (čtvrtek 19:00)
Celkem čtrnáctkrát slavil turecký celek výhru nad tím albánským v historii evropských pohárů. V tomhle trendu hodlá Besiktas pokračovat, neboť vítězství nad Skënderbeu mu může zajistit předem jarní boje v Evropské lize. Musí však na dálku fandit Lokomotivu, aby před vlastními fanoušky neprohrál se Sportingem.

Ne že by domácí ve skupině H vyloženě zářili, ale v současné chvíli jsou na tom spolu s Lokomotivem opravdu nejlépe. I kdyby jim nakonec postup nevyšel už po tomto kole, tři body jsou důležité z toho důvodu, aby v posledním utkání měli vše ve svých rukou. "Nechceme žádné překvapení," uvedl kouč Senol Günes.

Je trošku s podivem, že i když Besiktas má na soupisce taková střelecká esa, jakými jsou Ricardo Quaresma, jenž mimochodem do tohoto klání kvůli možným problémům se stehnem ani nenastoupí, nebo Mario Gómez, nasázel ve čtyřech utkáních pouze čtyři branky. I díky tomu pouze třikrát remizoval, na druhou stranu ještě neprohrál.

Gómez bude mít určitě motivaci, aby střelecký účet týmu o něco vylepšil, a to rovněž kvůli svým osobním statistikám. Vždyť mu chybějí pouze dvě branky k tomu, aby se dostal v historických tabulkách nejlepších německých střelců v rámci evropských pohárů na třetí místo před Ulfa Kirstena. Zatím jich nasázel celkem čtyřicet jedna.

Skënderbeu se s Besiktasem utkal už na začátku základních skupin Evropské ligy a nakonec padl o pouhý gól. Günesovo mužstvo by si nejen proto mělo dát obrovský pozor. Vždyť albánský celek naposledy senzačně dokázal skolit favorizovaný Sporting, díky čemuž svému soupeři výrazně zkomplikoval cestu za postupem ze skupiny.

Aby si hosté uchovali jakoukoli naději na zisk alespoň druhé příčky, musejí v Istanbulu zvítězit. "Soupeř je sice slabý na papíře, avšak čekáme těžké utkání. Snad se už teď kvalifikujeme dále," dodával Günes. "Doufám, že fanoušci nás zítra přijdou podpořit. Nevím, jaké zítra bude počasí, takže se jim dopředu omlouvám za možná horší fotbal."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)42207:38
2.Beşiktaş JK (TUR)41304:36
3.Sporting CP (POR)41127:84
4.Skënderbeu Korça (ALB)41034:83
Skupina I
FC Basilej - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Trenér Paulo Sousa, který sklízí chválu i úspěchy za hru ve Fiorentině, se vrací domů. Do Florencie zavítal před touto sezonou právě z Basileje a ve čtvrtek večer se pokusí získat tam tři body. V případě výhry by se Viola dostala na čelo právě před Basilej.

Stadion St. Jakob-Park v Basileji uvidí napínavou bitvu mezi prvním a druhým celkem tabulky. Fiorentina by chtěla vyhrát a není to vyloučeno. Je to totiž - na rozdíl od svého soupeře - v dobré formě. Viola sídlí na třetím místě Serie A, což je oproti minulému týdnu mírný propad. Ale stále produkuje kvalitní fotbal, hraje pohledně a přináší to výsledky.

Snad jen minulé kolo Viole nevyšlo. Utkala se v rámci prestižního toskánského derby s Empoli a byla jasným favoritem. Neuběhlo však ani třicet minut a Viola prohrávala o dvě branky. Pravdou je, že nenastoupila v nejlepší sestavě a mnozí hráči odpočívali. Třeba takový Nikola Kalinić, kterému to perfektně střílí. A bylo to vidět i z tohoto utkání, protože Kalinić nastoupil do druhé půle a vstřelil dvě branky. V závěru zápasu pak mohl dát ještě třetí branku, ale zastavilo jej břevno.

Fiorentina už pět zápasů neprohrála a nehodlá s tím začít nyní. V minulém kole Evropské ligy se jí také dařilo, když jela navštívit Poznań. Tam byl hlavní postavou záložník Josip Iličić, který se prosadil dvakrát a potvrdil, že se Viole na hřištích soupeřů velmi daří.

Jednou z hlavních postav je bezesporu mladý italský útočník Federico Bernardeschi, který se neustále zlepšuje a dostává více prostoru. S tím je samozřejmě spojen zájem jiných klubů, ale sám hráč nikam nespěchá. Jak vidí svou budoucnost a utkání s Basilejí? "Mým cílem je samozřejmě zůstat tady ve Florencii a vyhrávat tady. Těší mne zájem jiných klubů, protože to ukazuje, že dělám něco správně."

"Nespěchám odtud, mám ještě hodně co ukazovat. Je tu skvělá parta, máme dobrého a charismatického trenéra, který s námi pořád komunikuje a má jasné představy. Těšíme se na výlet do Basileje, ale jedeme tam především pro tři body. Ty jsou pro nás klíčové, neboť se chceme kvalifikovat co nejdřív do další fáze Evropské ligy," zmiňuje mladý talent.

Basilej si sice v minulém kole Evropské ligy poradila s portugalským Belenenses, ale to byla za minulé tři zápasy také její poslední výhra. Od té doby dvakrát prohrála, naposledy v lize nestačila na St. Gallen a dostala od něj dvě branky. Oba celky spolu sehrály jen jedno utkání, v Toskánsku se radovali hosté. Ti sice nejdříve prohrávali, ale nakonec díky zásahům Bjarnasona a Elnenyho porazili oslabeného soupeře.

Fiorentina bude mít zřejmě jen dvě větší absence, mimo hru zůstává duo Marko Bakic a Jakub Blaszczykowski. Basilej bude bez zraněného Philipa Degena a veterána Waltera Samuela, který není zcela fit a má svalové problémy.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Lang, Suchý, Ivanov, Traore - Gashi, Zuffi, Kuzmanović, Boetius - Embolo, Janko
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sepe - Tomović, G. Rodriguez, Astori - Alonso, Suarez, Vecino, Bernardeschi - Mati Fernandez, Iličić - Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CF Os Belenenses - Lech Poznań  (čtvrtek 19:00)
Oba dva čtvrteční protivníci ještě mají šanci na postup do jarní části Evropské ligy a nyní spolu sehrají velmi důležitý vzájemný souboj. Poražený tým definitivně ztratí šanci, vítěz pak bude usilovat o postup v závěrečném duelu. Lech i Belenenses dosáhly shodně na jedno velké překvapení, teď se dá očekávat vyrovnaný souboj. Ani nerozhodný výsledek by nemusel naděje obou výběrů pohřbít za předpokladu, že Fiorentina nevyhraje v Basileji.

Ani jednomu celku se nedaří na domácí scéně. Portugalský výběr je v lize na desátém místě s třinácti body, naposledy dokázal zdolat Tondelu po výsledku 2:1. Lech je na tom ještě mnohem hůře, když je po šestnácti odehraných kolech až na čtrnáctém místě se šestnácti body, v poslední době však šly jeho výkony nahoru. Postoupil do semifinále národního poháru a v minulých dvou střetnutích v lize vyhrál po výsledcích 3:1 a 2:0.

Hostující výběr letos prozatím nemá nějakého vyloženého střelce, se šesti brankami je nejlepší finský záložník Kasper Hämäläinen. Lech se na úvod rozešel s Belenenses na domácím stánku v nerozhodném bezbrankovém poměru, poté prohrál v Basileji 0:2. Pak se ale postaral o obrovskou senzaci na italské půdě, když porazil Florentinu 2:1, nicméně naposledy v domácím prostředí prohrál se stejným protivníkem 0:2.

Belenenses je na tom podobně, po bezbrankové remíze a debaklu 0:4 od Florentiny zvítězilo nečekaně v Basileji 2:1 a v domácím prostředí ji naposledy podlehlo taktéž 0:2. Domácí výběr má letos problémy se střílením branek a trenér Ricardo Sá Pinto věří, že jeho svěřenci se v této činnosti zlepší. "Je to opravdu velmi důležité utkání, nemůžeme hrát na remízu jako v prvním utkání a musíme proměňovat nabídnuté příležitosti. Budeme bojovat do posledního dechu a já pevně doufám, že nás fanoušci dotlačí ke kýženým třem bodům."

Jeho protějšek Jan Urban si myslí, že k postupu povede pouze zisk tří bodů. "Nejsme v úplně nejlepší pozici, nicméně stále máme situaci ve svých rukách. Pokud si to chceme v posledním utkání rozdat o postup, tak nyní musíme vyhrát, je to pro nás v Evropské lize prozatím nejdůležitější utkání roku. Belenenses se spoléhá na kvalitní defenzívu a hrozí z rychlých protiútoků, musíme hrát po celý zápas koncentrovaně a na sto procent," řekl s velkým odhodláním.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)43017:39
2.ACF Fiorentina (ITA)42028:46
3.Lech Poznań (POL)41122:54
4.CF Os Belenenses (POR)41122:74
Skupina J
AS Monaco - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
Dvě soutěžní prohry v řadě a hrozba vyřazení z EL - taková je akutní situace Anderlechtu, který v Monaku nutně potřebuje uspět. Což nebude nic jednoduchého, neboť knížecí klub je letos v pohárech doma neporažen, a navíc má na Belgičany dlouhodobě pifku..

Oba dosavadní domácí zápasy proti soupeřům z této země totiž monačtí vyhráli, a to ne ledajakým skóre, ale rovnou 5:1 a 6:1. Něco podobného by dnes bylo velkým překvapením; je sice fakt, že Anderlechtu se v tuto chvíli bůhvíjak nedaří, také Monaco však stoupá ke svému jarnímu standardu spíše pozvolně, i když poslední ligová výhra nad zrádným Nantes jeho sebevědomí určitě povzbudí.

Svěřenci Leonarda Jardima jsou ve skupině druzí, s jednobodovou ztrátou na vedoucí Tottenham; jak Anderlecht, tak ázerbájdžánský Qarabag Agdam přitom mají shodně o dva body méně, což znamená, že postupová tajenka může být rozluštěna už dnes. Stačí, aby oba favorité své zápasy zvládli beze ztrát. Belgičané tak musí na Stade Louis II urvat alespoň bod, ideálně však všechny tři.

To se jim málem povedlo 17. září v prvním vzájemném zápase, kde dlouho vedli 1:0, až jim radost v samém závěru zkazil střídající Lacina Traoré. Těsná ztráta proti francouzskému soupeři je však pro tento tým už jakýmsi koloritem; nejčastějším výsledkem s týmy z Ligue 1 je pro RSC remíza, body se dělily v devíti z devadenácti dosavadních zápasů (venku v pěti utkáních z devíti). Aktuálně pak Belgičané čekají na výhru nad Francouzi už šest duelů.

Ještě tristnější je jejich celková venkovní forma v Evropě - na cestách nevyhráli třináctkrát v řadě, naposledy se jim to povedlo v Litvě ve třetím předkole Ligy mistrů proti Ekranasu (to se psal podzim 2012). Pokud tedy chtějí zachovat úctyhodnou statistiku stoprocentní úspěšnosti ve skupinách Evropské ligy (či Poháru UEFA), musí se dnes překonat. Mohly by k tomu stačit dva vstřelené góly - Monaco letos v Evropě pokaždé skórovalo právě jednou.

Jardim se bude muset obejít hned bez čtyř hráčů - univerzála Nabila Dirara (kotník) na marodce doplňují tři ofenzivní hvězdičky, Ivan Cavaleiro (záda), Thomas Lemar a Alain Traoré (oba kotník). Na druhé straně absentují Hassan (rameno), Iseka a Obradović (oba koleno), přičemž otazníky se vznáší nad starty domácího Bakayoka (kotník) a hostujícího Mbodjiho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Qarabağ Ağdam - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Tottenham se v posledních měsících těší výtečné formě, kterou hodlá potvrdit i na výjezdu do ázerbajdžánského Karabachu. Zatímco na domácí scéně Spurs válí a ani jednou neprohráli od neúspěchu na Old Trafford z prvního kola, v Evropské lize mají stále ještě co napravovat.

Prohra s Anderlechtem z minulého měsíce Kohoutům poněkud zkomplikovala situaci ve skupině J, a tak by čtvrteční vítězství bylo záhodno - znamenalo by totiž jistotu postupu do jarní vyřazovací fáze. Zároveň však trenér Mauricio Pochettino musí po očku pošilhávat po blížícím se víkendovém zápase s Chelsea.

"Vytvořili jsme si hodně šancí," vrací se k poslednímu ligovému úspěchu proti West Hamu (4:1) krajní bek Spurs Danny Rose. "Působili jsme pevným dojmem a stanovili tím skvělý základ pro blížící se víkendový zápas s Chelsea, stejně jako s Karabachem ve čtvrteční večer. Máme za sebou parádní týden tréninků, kde nám kouč přesně vysvětlil vše potřebné a my to pak na hřišti náležitě ukazujeme," pochvaluje si Rose práci Mauricia Pochettina.

Navzdory protestům argentinského manažera se ovšem nadcházející ostře sledované londýnské derby s Chelsea odehraje již v sobotu v brzkém odpoledni, což po cestě 4 000 km do Ázerbájdžánu a zpátky není ani náznakem ideální. Lze tak očekávat výrazné promíchání sestavou, kdy po dlouhém šestihodinovém letu dostanou příležitost především náhradníci. Výjimku by však mohl představovat jeden z objevů letošního ročníku Premier League, Delle Alli. Mladičký záložník si za své výkony vysloužil dokonce i pozvánku do anglické reprezentace, ovšem v posledním kole proti West Hamu dostal již pátou žlutou kartu a proti Chelsea tak nemůže nastoupit.

První vzájemný zápas těchto celků odstartoval nečekaným gólem Richarda Almeidy, ovšem Spurs posléze zásluhou letní posily Sona Heung-mina otočili vývoj zápasu a zvítězili na White Hart Lane 3:1. Na stadionu Tofiga Bahramova je však nečeká nic lehkého - Karabach zde v letošních pohárových zápasech ještě nepoznal přemožitele. Spurs naopak na posledních čtyřech venkovních cestách nedokázali ani jednou naplno bodovat a hned ve třech případech se rovnou poroučeli s prohrou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)42117:57
2.AS Monaco (FRA)41304:36
3.RSC Anderlecht (BEL)41124:54
4.Qarabağ Ağdam (AZE)41123:54
Skupina K
Schalke 04 - APOEL Nikósie  (čtvrtek 19:00)
Sezona Schalke je zatím dost nevyrovnaná: po slibném začátku přišla krize, která uvrhla Königsblauen do dlouhého čekání na soutěžní výhru. To nyní trvá už měsíc, přesně sedm zápasů. Pokud však dnes domácí potvrdí roli favorita a porazí APOEL, dosáhnou prvního velkého úspěchu v sezoně..

Tři body proti kyperskému soupeři by totiž posunuly klub Andrého Breitenreitera do play-off. Důvod k optimismu je na místě, Schalke ještě letos v Evropské lize neprohrálo a na Kypru dokonce zvítězilo hladce 3:0. Jenže hosté se nehodlají vzdát bez boje. O víkendu sice v domácí lize prohráli před vlastními fanoušky s Famagustou, jenže dnes jim jde o všechno: porážka znamená matematické vyřazení.

Zejména bojovnost, odhodlání a solidní defenziva budou klíčovými faktory, na něž se APOEL musí v Gelsenkirchenu spoléhat. Kvalitativní rozdíl mezi oběma týmy staví Kypřany do pozice outsidera. Doma na středomořském ostrově je sice tým z hlavního města uznávaným velkoklubem, jenže proti německým soupeřům se mu nedaří; z posledních patnácti duelů vyhráli jediný, a pokud toto měřítko zúžíme na výjezdy, dopracujeme se k šesti prohrám a jedné remíze.

Leč tato jediná plichta přišla právě v Gelsenkirchenu. Bude se dnes historie opakovat? Pro hosty by to byl skvělý výsledek - poslední tři evropské zápasy mimo svoji domovinu prohráli, aniž by vstřelili branku, navíc Schalke je v EL uznávanou veličinou. Aktuálně je APOEL se třemi získanými body na posledním místě skupiny K, situace je však otevřená; vedoucí Schalke má bodů osm, což vzhledem k tomu, že do konce základní fáze zbývá odehrát dva zápasy, znamená, že Kypřané stále ještě mohou celou skupinu i vyhrát. Sparta zatím korálků navlékla šest, Asteras Tripolis čtyři.

Hosté se ve snaze o překvapení budou muset obejít bez zraněného Ioannoua (koleno); otazníky navíc visí nad případnými starty Artymatase (kotník) a Efrema (stehno). Také André Breitenreiter hlásí tři absence: mimo hru jsou Höger, Uchida (oba koleno) a Nastasić (chodidlo).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Asteras Tripolis  (čtvrtek 19:00)
Hráči Sparty mají před čtvrtečním utkáním Evropské ligy proti Asterasu Tripolis na dosah postup do jarní vyřazovací části. Musí však na Letné řeckého soupeře porazit a současně ve druhém zápase nesmí APOEL Nikósie zvítězit na hřišti favorizovaného Schalke.

Situaci Spartě komplikují absence klíčových záložníků Marka Matějovského a Petra Jiráčka, kteří nesmí nastoupit kvůli trestu za žluté karty. Nahradit by je mohl navrátilec po zranění Lukáš Vácha a po dvouzápasovém zákazu činnosti se také na lavičku vrací trenér Zdeněk Ščasný.

"Jestli nastoupí, tak tam zdravotní riziko bude vždycky. Takže se nabízí otázka, jestli by nebylo lepší, aby nastoupil až v přípravě. Ale ještě nejsem rozhodnutý," prohlásil trenér Zdeněk Ščasný, který se pro změnu vrací na lavičku po dvouzápasovém zákazu činnosti.

Osmapadesátiletému kouči skončil trest, který dostal po kritice rozhodčích po úvodním utkání skupiny v Tripolisu, kde Sparta remizovala 1:1, když jí sudí v závěru neuznali gól. Bez hlavního kouče letenský celek poté uhrál dvě remízy se Schalke a spolu s německým týmem, který si může zajistit postup vítězstvím nad Nikósií, ještě ve skupině neprohrál.

"Víme, za jakých okolností můžeme postoupit, a nepředpokládám, že by APOEL na Schalke zvítězil, i když se to samozřejmě stát může," uvedl Ščasný. "Každopádně hrajeme doma, jsme favorit, takže věřím, že vyhrajeme a postup si zajistíme už zítra," přidal letenský trenér.

Na domácí scéně už se však Spartě v posledních zápasech příliš nedaří. V úterý prohrála úvodní osmifinále s druholigovými Pardubicemi, a i když v neděli v Liberci předvedla mnohem lepší výkon, tak po porážce 0:1 přišla o vedení v tabulce nejvyšší soutěže.

V pohárech se ale Sparta může opřít o skvělou domácí formu, když na Letné z posledních dvaceti zápasů v Evropské lize prohrála jediný. V roce 2013 v Praze uspěl pozdější vítěz celé soutěže Chelsea. "Víme o kvalitách, které máme doma. A byla by velká chyba, kdybychom si postup nechali vzít," prohlásil obránce Jakub Brabec.

Tripolis je na tom zcela opačně. Z dosavadních jedenácti pohárových zápasů venku totiž ještě nevyhrál a připsal si pět remíz a šest porážek. Ani aktuálně třetí celek řecké ligy však není před utkáním na Letné bez šance na postup, protože od druhé Sparty ho dva zápasy před koncem dělí dva body.

"Utkání na Spartě nejde spojovat s jinými zápasy v minulosti. Zajímá nás jenom to, že dobrý výsledek z Prahy nám může pomoci k postupu," prohlásil trenér Asterasu Staikos Vergetis. "Sparta sice prohrála poslední dva zápasy, ale to také moc neznamená, protože každý zápas je jiný," dodal.

Zápas na Letné začne ve čtvrtek v 19:00 v přímém přenosu Nova Sport 2.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Holek, Brabec, Costa - Mareček, Vácha, Dočkal, Frýdek, Hybš - Fatai, Lafata
Asteras Tripolis - pravděpodobná sestava:
Bantis - Lluy, Sankaré, Zisopulos, Panteliadis - Kurbelis, Iglesias - Papadopulos, Bertoglio, Lanzarote - Mazza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)422010:38
2.Sparta Praha (CZE)41306:46
3.Asteras Tripolis (GRE)41124:74
4.APOEL Nikósie (CYP)41032:83
Skupina L
AZ Alkmaar - FK Partizan  (čtvrtek 19:00)
Nizozemský Alkmaar je před dvěma závěrečnými zápasy ve skupině v obtížné situaci a pokud chce ještě myslet na postup do jarní fáze, tak musí bezpodmínečně zvítězit v domácím prostředí nad srbským Partizanem. Ten má na kontě šest bodů a je na třetím místě o skóre za Augsburgem. Pokud dokáže v Alkmaaru bodovat, tak si to v závěrečném utkání v Německu rozdá s Augsburgem o postup mezi dvaatřicítku nejlepších.

AZ je prozatím poslední čtvrté se třemi body, své jediné dosavadní vítězství získalo překvapivě proti největšímu favoritovi skupiny z Bilbaa po výsledku 2:1. Hned na úvod prohrálo v Bělehradu 2:3, naprostý neúspěch zaznamenalo ve dvojzápase s Augsburgem, když svému protivníkovi podlehlo 0:1 a 1:4. Partizan naopak vstoupil do skupiny L naprosto famózně, po výhře nad Alkmaarem uspěl také v Augsburgu 3:1.

Nicméně v předchozích dvou duelech byl nad jeho síly favorit z Bilbaa, po úvodní domácí porážce 0:2 utrpěl na jeho půdě debakl v poměru 1:5. AZ na tom není příliš dobře ani v Eredivisii, po třinácti odehraných kolech má na kontě 18 bodů a patří mu devátá příčka. V předchozích dvou zápasech ale předvedlo velmi dobrý výkon a porazit dokázalo silný Arnhem (2:0) i naposledy konkurenční Heerenveen (3:1).

Partizan na domácí scéně také nikterak nezáří a obhajoba loňského titulu bude velmi obtížná. V tuto chvíli je na čtvrté pozici s devětadvaceti body a na naprosto suverénního městského rivala FK Crvena Zvezda ztrácí těžko uvěřitelných 21 bodů. Domácí kouč John van den Brom se bude nejvíce spoléhat na elitního ostrostřelce Markuse Henriksena, který letos skóroval už jedenáctkrát, velkou oporou byl měl být i Vincent Janssen s devíti vstřelenými góly.

Van den Brom má k dispozici kompletní výběr a doufá, že jeho svěřenci navážou na poslední vydařené výkony. "Na nepovedené zápasy s Augsburgem jsme už zapomněli. Stále máme o co hrát a šance na postup žije. Chceme navázat na dobré střetnutí s Arnhemem a s Heerenveenem, ovšem v Evropské lize se jedná o úplně jiné zápasy. Partizan má velmi kvalitní kádr, na druhou stranu se mu venku příliš nedaří a určitě ho můžeme porazit."

Trenér srbského celku Ljubinko Drulovič se obává útočných kvalit protivníka. "Hráči jako Henkriksen či Janssen dokážou skórovat z každé pozice, mají skvělý tah na branku a v gólových pozicích se mýlí jen málokdy. AZ navíc hraje kompaktně a obezřetní tak musíme být ve všech směrech. Dobře víme, že soupeř je pod větším tlakem a pokusíme si zápas užít, tříbodový zisk rozhodně není nereálný," řekl optimisticky Drulovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Blýská se v Augsburgu na lepší časy? Bavorský tým se pomalu odráží ode dna a po těžkém startu do sezony začíná opět vyhrávat. Dnes by to chtěl potvrdit i v dalším důležitém zápase EL, Athletic ale bude hodně těžkým soupeřem..

Svěřenci Markuse Weinzierla nyní drží velmi solidní statistiku: z posledních sedmi soutěžních zápasů prohráli pouze dva, a to proti Dortmundu (0:1) a Brémám (1:2). Naposledy v lize vykradli ve veledůležitém záchranářském souboji stadion konkurenčního Stuttgartu hladce 4:0 a přímo tak přispěli k vyhazovu tamního kouče Alexandera Zornigera. Co se Evropské ligy týče, je situace ještě lepší - po dvou výhrách nad Alkmaarem je Augsburg průběžně druhý, a pokud triumfuje i dnes, dotáhne se bodově na baskického lídra.

Pro pohárového nováčka by případný postup do play-off představoval obrovský úspěch; vždyť po dvou kolech měl na kontě dvě prohry 1:3, v Bilbau a doma s Partizanem. Situace ve skupině L se však může vyvinout ještě jakkoliv, šanci na postup mají všechny čtyři mužstva.

Pro Athletic je tato šance maximálně reálná - pokud dnes hosté neprohrají, jsou v play-off, bez ohledu na další výsledky. Venku proti Němcům se jim však příliš nedaří, a i celkově platí, že domácí prostředí San Mamés jim svědčí mnohem více; teprve výhra v Bělehradě (2:0) byla po třech neúspěších prvním tříbodovým výjezdem. Augsburg ale bude představovat těžší oříšek. Na co se hosté určitě mohou spolehnout, jsou zkušenosti - zatímco Bavoři v Evropě hrají vůbec poprvé, Athletic je stabilním pohárovým celkem, v roce 2012 dokonce došel v EL až do finále. O rok později sice neuspěl, ale aura historicky velkého klubu tím nikam nezmizela.

Oba trenéři hláší několik absencí a otazníků. Na domácí straně určitě nenastoupí Hong Jeong-Ho (kotník) a Werner (třísla), k nimž se mohou přidat ještě Feulner (nemoc) a Schuster (třísla). Hosté se budou muset obejít bez Ibaie Gómeze (chodidlo), přičemž u Kike Soly (koleno) a Ikera Muniaína (třísla) ještě není jasno.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.60 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)430111:49
2.FC Augsburg (GER)42027:76
3.FK Partizan (SRB)42027:106
4.AZ Alkmaar (NED)41035:93

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (92)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že SPURS postaví náhradníky, derby s Chelsea je daleko důležitější...jen malá oprava, nehraje se v sobotu ve 13:00 , ale v neděli, ale i tak je to dost brzo po večerním zápase v Azerbajdžánu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Liberec by mohol remizovať.. A potom 10.12. si príde Marseille pre postup

Reagovat
smazaný uživatel

* vyhrať

Reagovat
Tomanatura

Dneska proste Viola musi.

Reagovat
Stiksxx

Všechny holandský týmy zabrat!

Ajax musí vyhrát, i když o tom dost pochybuju. Ale bylo to určitě příjemné překvapení.

Groningen proteče. Tam je to slabota.

AZ vyhraje.

Reagovat
monty25

Máte nějaké tipy na ovary (3 a více gólů)?

Já to vidím na tyhle zápasy:

Alkmaar - Partizan

Augsburg - Bilbao

Lazio - Dněpr

Villareal - Rapid

Reagovat
Uwe háže buly

Nazio Dněpr ne.

Reagovat
monty25

Tam taky váhám... Ale co teda místo toho?

Reagovat
Spalovač šancí

spartu

Reagovat
Uwe háže buly

Alkmaar-P.Beograd

26.11.2015 19:00 Padne 3 a více gólů 1.74 nevyhodnoceno

Augsburg-Bilbao

26.11.2015 19:00 Padne 3 a více gólů 1.76 nevyhodnoceno

FK Krasnodar-Dortmund

26.11.2015 17:00 Padne 3 a více gólů 1.67 nevyhodnoceno

Sparta Praha-A.Tripolis

26.11.2015 19:00 Padne 3 a více gólů 1.66 nevyhodnoceno

Reagovat
smazaný uživatel

LFC s Bordeaux.

Reagovat
Shevchenko

Ale no tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Za poločas hotovo, nevadí no.

Reagovat
Shevchenko

gratuluju

Reagovat
db18

FCA

Reagovat
monty25

To už tam mám.

Reagovat
db18

...aha, já to pochopil, že to chceš z toho výběru "potvrdit"

Reagovat
db18

tak teda ještě Sparta

Reagovat
monty25

Nevím, u Sparty se trochu obávám, aby se to nezaseklo na dvou gólech. Navíc ten kurz tam není nic moc... Asi dám ty svoje původní tipy kromě Lazia.

Reagovat
db18

Sparta minimálně gól dostane, ale přesto věřím, že vyhrají.

Reagovat
Uwe háže buly

2:1 to bude

Reagovat
Hokaido

Na Live je luxusní kurz na over, to nejde nedat, ještě když hrajou s Bordeaux.

Reagovat
fenixLFC

lenze pod kloppom sme tri goly dali len chelsea a city....inak vsetkym len jeden

Reagovat
Hokaido

však nehrajete jen vy

Reagovat
fenixLFC

a nedostali sme viac ako 2 a aj to raz

Reagovat
Hokaido

tutáč

Reagovat
Uwe háže buly

Tak si to měl dát no

Reagovat
monty25
Reagovat
monty25

Tak nic, měl jsem se spokojit s málem. Škoda, že ten gól nepřišel dřív...

Reagovat
smazaný uživatel

dnes to treba jednoznacne vypustit. posetrit hlavne Harryho, Eriksena, Walkera, Dembeleho, Rosa a stoperov.

vdaka haluzovej vyhre v predoslom kole si mozme dovolit sa na to vysrat, treba to vyuzit a ist na cukotku oddtychnuty. navyse hrame so superom kde mozme kludne nieco uhrat aj s Bckom.

COYS

Reagovat
PP

ale klidně prohrát s Ačkem..

Jinak trochu prasárna, že vám neposunuli ten termín..

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud sledují zdejší diskuse, tak se není čemu divit.

Reagovat
PP

Já chtěl zkusit být hodný, i když toť ten nade mnou si to vůbec nezaslouží..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

ja sa na taketo veci nerad stazujem... hrame s podstatne slabsim timom a ved presne na to mame nahradnikov a mladych hracov aby sme ich mohli skusat v takychto zapasoch. nie je to idealne ale tak co uz

Reagovat
smazaný uživatel

Walker, Dembélé a Rose zůstali v Anglii. Ale Eriksen, Dier a hlavně Harry by taky potřebovali oddych.

Reagovat
smazaný uživatel

matějovský a jiráček klíčoví hráči v tom smyslu, že si můžu v klidu podat na jedničku

Reagovat
smazaný uživatel

tripolis zabrat!!!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Hokaido

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

tak dnes vyhru poprosim, a zostava Vorm - Trippier, Carter Vickers, Wimmer, Davies - Dier, Alli - Townsend, Onomah, Son - Njie

Reagovat
Uwe háže buly

Jak se vlastně daří Wimmerovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Odohral jeden zapas zatial, nedostal ziadny priestor. Uvidime, ze ci dostane sancu dnes..

Reagovat
smazaný uživatel

Fazio místo CCV, Dierovi určitě taky pauzu - místo něj bych chtěl vidět Winkse. A místo Sona/Townsenda Carroll, Onomah na kraj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Ideální scénář:

Liberec - výhra

Groningen - výhra

Tripolis - výhra

Minsk - výhra

Reagovat
Uwe háže buly

Už vidim, jak Dinamo někoho v EL porazí

Reagovat
smazaný uživatel

určitě snáz, než liberec rozjetou bragu venku

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Už konečně víš, kde je v Liberci stadion?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopím jak může hrát Ázerbájdžánský klub evropskou soutěž

Reagovat
Spalovač šancí

Tak to raději víckrát nepiš ...

Reagovat
smazaný uživatel

az nas ovladnou spinavci a cigani, bude jednou i indie v evrope.....

Reagovat
smazaný uživatel

A co teprve Angličani. Vždyť ani nejsou na kontinentu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Ani Irsko, Island, Kypr nebo Malta tam nemají co dělat

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
domingo

Pokud vim, je to nejak takhle, ale rikam to z hlavy, tak se mozna pletu...

Po rozpadu SSSR nabidla UEFA vsem zemim byvaleho sovetskeho bloku pripojeni k evropske konfederaci. Nastupcem SSSR (historicky) se stalo Rusko (podobne jako Srbsko je historickym nastupcem Jugoslavie nebo CR Ceskoslovenska). Z novych statu tuto nabidku vyuzily Azerbajdzan, Armenie, Gruzie a Kazachstan, plus samozrejme ty, ktere geograficky patri do Evropy.. Turkmenistan, Tadzikistan a tyhle stredoasijske zeme odmitly.

Izrael je pak v UEFA jednoduse proto, ze v asijske konfederaci nemuze hrat z bezpecnostnich duvodu. Zbytek zemi UEFA lezi v Evrope.

Reagovat
smazaný uživatel

to dá rozum, že šli do Evropy, když mohli, ale proč jim to UEFA nabídla, toť otázka

proč to nabídla Izraeli, je asi jasný

ještě by mě zajímalo, proč Turecku?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si jenom, že Kazachstán vstoupil do UEFA o něco později, tak kolem roku 2000, ale možná se pletu.

Reagovat
fantomas

Jj, Kazachstán si prve myslel, že se má větší šanci dostat na MS přes Asii.

Reagovat
smazaný uživatel

ok díky za objasnění. Takhle to už dává smysl...

Reagovat
Uwe háže buly

+ nejsou přesně určený hranice Evropy, existují asi 4 teoretický hranice a podle některých z nich tyhle státy aspoň částečně do Evropy patří.

Reagovat
C-M@ster

Asi to bude vypadat, že jsem spadl z jahody, ale co se stalo se skotským fotbalem?

Vím, že to není, co bývalo, ale nikdy mě nenapadlo přemýšlet proč. Má to nějaký specifický důvod? V tabulce koeficientů se na ně zezadu tlačí Azerbajdžán.

Reagovat
smazaný uživatel

-výpadek Rangers, jenž v Evropě žádný klub nedokázal zalepit

-všeobecný propad skotského fotbalu

-všeobecný vzestup ázerbajdžánského fotbalu

Trochu zjednodušeně by se dalo říct, že je to Celtic proti Qarabagu. A Ázerbajdžánu ještě pomohla účast Neftchi Baku (minulý rok?) a Qabaly tenhle rok.

Reagovat
mickey mouse

To je tak SUPER pocit, když vám někdo domrví tiket hned v 2. minutě zápasu.

Reagovat
fenixLFC

aspon sa dlho nestresujes

Reagovat
smazaný uživatel

Takže v Ázerbájdžánu žádný šetření, no úžasný.

Reagovat
Hokaido

Alespoň se bude na co vymlouvat v neděli

Reagovat
vrabejka

Preview EL Liverpool FC - Girondins Bordeaux

The Reds dnes přivítají ruský Girondins Bordeaux a když vyhrají zajistí si postup do jarní fáze Evropské Ligy.

A měli by jsme vyhrát. Doma máme výsledky jako na houpačce ale dnes věřím že vyhrajeme.

Tým se celkově zvedá, všichni hráči se těší na příští zápas a požene nás (snad) plný Anfield.

Máme určitě na co navazovat. O víkendu jsme rozebrali nejlepší tým ligy Manchester City, ale tahle výhra se strašně znehodnotí pokud ztratíme dnes nějaké body nebo o víkendu proti Swansea.

Další výbornou zprávou je že se nám zmenšuje marodka.

Benteke už je 100 % fit a bude v základě.

Sturridge trénuje už týden v plné zátěži a možná dnes dostane taky nějaké minutky.

Henderson se vrací do tréninku a za par dnů bude schopen zvládnout i zápasovou zátěž.

Skrtel sice ochořel a Coutinho si poranil koleno ale do týdne budou zpět.

Liverpool FC - zranění:: Coutinho, Enrique, Flanagan, Branagan, Gomez, Ings, Rossiter, Sakho, Skrtel

posledních 5 zápasů LFC: (9. v lize)

Bournemouth 1:0(H), Chelsea 3:1(A), Kazaň 1:0(A), Crystal Palace 1:2(H), Manchester City 4:1(A)

Bordeaux: Troyes 1:0(H), Ajaccio 0:2(A), Sion 1:1(A), Monaco 3:1(H), Rennes 2:2(A)

Girondins Bordeaux - zranění: Wahbi Khazri , Grégory Sertic, Nicolas Maurice-Belay, Adam Ounas

Poslední 5 zápasů Girondins Bordeaux: ( 13. v lize)

Rennes 2-2 (A), Monako 3-1 (H), Ajaccio 0-2 (A), Troyes 1-0 (H)

Montpellier 0-0 (A)

Hráči ke sledování LFC - Roberto Firmino

Tento hráč proti City uchvátil svou rychlosti, pohybem a technikou. Předvede své brazilské kousky i dnes?

Věděli jste že .......

- Snad nejznámějšími hráči, kteří v minulosti dres francouzského klubu oblékali jsou Alain Giresse, Jean-Pierre Papin, Jean Tigana, ale hlavně legenda Zinedine Zidane.

- Bordeaux vyhrál z jedenácti vzájemných zápasů s anglickými kluby jenom jeden, bilance 1-3-7 (venku 0-0-5), na anglické půdě ještě neskóroval.

- Liverpool FC vyhrál z třinácti domácích zápasů proti klubům z Francie až deset, bilance 10-1-2.

- Mamadou Sakho a hráč Bordeaux Clément Chantome byli spoluhráči v PSG.

Slovo na závěr:

Když vstřelíme brzký gol, vyhrajeme jasným rozdílem.

Tip: 4-0 Firmino 2, Benteke, Ibe

Pravděpodobná sestava: Mignolet, Clyne, Lovren, Toure, Moreno, Lucas, Allen, Milner, Firmino, Ibe, Benteke

Reagovat
smazaný uživatel

první věta zcela mění moji pomyslnou mapu světa

Reagovat
smazaný uživatel

tyvle :D taky prewiev a toto zadre :D

Reagovat
stas87

Když vstřelíme brzký gol, vyhrajeme jasným rozdílem.

Hlboka myslienka...kto ti s nou pomohol?

Reagovat
mastakillah

Chiriches

Reagovat
stas87

Zasa kurva jedna chyba...potrebujem dva goly v zapase Villarreal-Rapid.Ked uz mi vyjde Lazio,Marseille a Liverpool,dojebu ma spanieli...

Reagovat
monty25

Já potřeboval tři góly...

Reagovat
stas87

Vraj potom isli dvaja na brankara a nedali. aspon tak to pisal na onlajnoch typek..dnesok pekne vyjebany den,ani v eurolige sa mi nedarilo.Zaklincoval to Olympiakos,59-52 patri do zenskeho basketbalu.

Reagovat
monty25

Po tom gólu se to hodně otevřelo. Škoda, že nepadl dřív...

Reagovat
stas87

Tak Soldado posle dorazku do zrdky..bol v sklze a tazkej pozicii ale gol mohol dat.Mal som dat na instinkt a napalit tam FCA.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Černýýýýýýýýý

Reagovat
Hokaido

Reagovat
GarethBaleCZ

Mohl dát hned druhý, napral míč z malého vápna do gólmana, škoda

Reagovat
Coutinho10

musi bejt neskutecny dat 1. gol na Celtic parku a navic rozhodnout

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Reagovat
Znalec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele