Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula

05.07.2014, 11:49
Názory a komentáře
Obsahuje i podcast. Dungova Brazílie plus Neymar a Blancova Francie jen s větší perspektivou - dvě menší déjà vu jsme včera prožili při sledování obou zbývajících čtvrtfinálových duelů. Domácím kanárkům přitom i tento poněkud zpátečnický herní projev přinesl postup, naopak nevyzrálí les Bleus ztroskotali na pomalu zrajících Němcích...


Francie - Německo 0:1 (0:1)

Pro všechny Löwovy interní revoluce to včera chvílemi vypadalo, že jsme se vrátili zpět do doby vytyčené letitými předsudky. Francouzi měli více střel, kdyby se však hrálo do dalšího rána, gól by zřejmě nedali. Němci se prosadili po jednoduché standardní situaci a vyhráli, protože Němci prostě v těchto fázích turnaje vyhrávají. Být na hřišti od začátku ještě Lukas Podolski, málokdo by uvěřil, že ve skutečnosti není rok 2012.

Löw působil od začátku turnaje mimořádně tvrdohlavým dojmem a zdálo se, že Němci na tento přístup nakonec "dojedou"; z Lahma udělal defenzivního záložníka, vzdal se hry na klasického hrota, na kraj obrany stavěl stopery a místo dělníků a dříčů přeplnil střed pole kreativními hráči, kteří se předháněli v kumulování krátkých přihrávek. Za těchto okolností vypadala přímočará a sebevědomá Francie jako mírný favorit; Deschampsův systém 4-3-3 se osvědčil jako vysoce funkční, a čekalo se tedy pouze na to, s čím přijde jeho konkurent. A Löw překvapil.

Překopaná základní jedenáctka dávala jasně najevo, že se podle mnohých vyčpělý stratég rozhodl kontrovat sázkou na návrat ke kořenům - Lahm se vrátil zpět na svou pozici pravého beka, na pivotu Matuidimu s Pogbou postavili podobně fyzicky disponovaní Schweinsteiger s Khedirou, Toniho Kroose coby ofenzivního záložníka doplnili ze stran Müller s Özilem a na hrotu se objevil šestatřicetiletý veterán Klose. Papírově šlo vlastně o vyvážené 4-3-3. Deschamps oproti tomu vsadil na klasiku, jedinými výraznějšími změnami byl návrat Sakha do středu obrany a nasazení Griezmanna na levé křídlo, což posunulo Benzemu doprostřed útoku a na Girouda tak zbyla pouze lavička.

Utkání samo o sobě bylo naprosto vyrovnané - oba týmy si připsaly shodně 50% držení míče, Francouzi měli více střel (9), Němci zase působili uvědomělejším a dokonce sehranějším dojmem (což je hodně překvapující vzhledem k tomu, že jejich tým prodělal mnohem výraznější obměnu). Jedna věc Löwovi vyšla na jedničku - nasazení fyzicky silného středu a perfektní vyřešení krajů obrany efektivně otupilo francouzskou ofenzivní sílu. Les Bleus tak nejenže vůbec nepokoušeli štěstí zpoza vápna (což ostatně na tomto MS nedělali nikdy), ale neprosazovali se ani z jeho kraje - nejklasičtějším obrázkem byl v tomto směru Karim Benzema pálící z prostoru kolem penalty do blokujícího německého obránce. Francie hrála atraktivní fotbal už na Euru 2012, tam je však zradila efektivita; největší Deschampsovou zásluhou bylo, že z tohoto týmu vytvořil gólovou mašinu, Němci však našli jednoduchý recept. Integrální součástí přitom bylo otupení smrtící pravé strany, a tím už se dostáváme k možná největšímu překvapení zápasu..

Benedikt Höwedes je původním posláním stoper, rozhodnutí postavit jej na levého beka se však ukázalo jako trefa do černého - a Löwovi je nutno přiznat pořádnou dávku odvahy, neboť Francie má napravo Mathieu Debuchyho, Paula Pogbu a geniálního Mathieu Valbuenu. Můžeme sice (oprávněně) spekulovat, nakolik šlo ze strany německého trenéra o jakési prozření a nakolik jej svazoval nedostatek alternativ (jediným levým bekem v kádru je nezkušený a nebránící Durm, zatímco napravo se zranil Shkodran Mustafi), faktem však zůstává, že se Němcům podařilo - byť možná nechtěně - najít ideální defenzivní rovnováhu: Lahm brázdil pravou lajnu jako zamlada, nekazil přihrávky a byl skvělý ve vzduchu (!), a Höwedes se mu vyrovnal výborným, kompaktním obranným výkonem. Neměl to přitom jednoduché; zejména Pogba vypadal na pravé straně hodně sebevědomě, nebál se brát odpovědnost na sebe a svojí drzostí přidělával Němcům velké problémy. Höwedes však nepovolil. Symbolickým potvrzením jeho výkonu budiž fakt, že Valbuena zaznamenal největší francouzskou šanci první půle ihned poté, co se na chvíli "přestěhoval" na levé křídlo.

Skutečným klíčem k německému triumfu však byl trojúhelník Hummels - Khedira - Schweinsteiger, prostě proto, že jejich prezence naprosto anulovala jakoukoliv francouzskou snahu o konstruktivní útoky středem pole. Pogbovy pověstné náběhy na obranu probíhaly po diagonálách směrem napravo, Matuidi opět zůstal daleko za svým maximem (únava?), Benzema strávil celé utkání v pozici klasického "hroťáka" do vápna, a Francie tak uprostřed spoléhala na stahujícího se Valbuenu, kterého strážila mohutná přesila. Navíc, jak jsme už zmiňovali, Deschampsův tým nestřílí zpoza šestnáctky. Důsledkem byla řada centrů a pološancí, s nimiž si však německá defenziva věděla rady. Deschamps navíc nedokázal hru adekvátně oživit, jeho střídání týmu vůbec nepomohla, a Němci si pro postup dokráčeli nakonec poměrně komfortně.

Neznamená to však, že by Löwovi vyšlo úplně vše - jestliže jsme právě "sepsuli" francouzský útok, ten německý si to zaslouží zrovna tak. Výhru vystřelil obránce Mats Hummels, po primitivně jednoduché standardní situaci, a právě standardky byly hlavním způsobem, jak se čerstvý semifinalista vůbec dostával k nějakému ohrožení Llorise; zatímco Francouzi, byť vytlačeni mimo vlastní komfortní zónu, zaznamenali několik šancí ze hry, Němci spoléhali převážně na přímé kopy, rohy a osvěžující vliv přímočarého Schürrleho. Bylo zábavné pozorovat Miroslava Kloseho: Löwův systém bez klasické devítky mají jeho svěřenci zažitý už natolik, že i s Klosem na hřišti se nejvýše pohybovali záložníci Özil s Müllerem, zatímco šestatřicetiletý veterán hrál de facto AM (což se mu, nepřekvapivě, vůbec nedařilo).

Škoda, že tuto potenciálně epickou bitvu nakonec rozetnula jediná hlavička, jediná chyba Raphaëla Varaneho z úvodu zápasu. Němci však hráli to, co potřebovali, a přestože Francouze vlastně pořádně neohrozili, nedá se jejich vítězství označit za nezasloužené. Deschampsovi byla hozena rukavice, a on ji za téměř 80 minut nedokázal zvednout. Francie se loučí s MS se ctí a skvělými vyhlídkami do budoucna, zatímco Löwův tým nadále živí klišé o turnajovém mužstvu.. a vlastně to celé dohromady tak nějak dává smysl.

(dz)


Brazílie - Kolumbie 2:1 (1:0)

José Pékerman je vynikající stratég se sklony zmatkovat a v kritických okamžicích činit podivná rozhodnutí; to teď zřejmě s okamžitou platností můžeme definitivně považovat za dogma.

Včera to sice nebyl tak úplně "případ Riquelme" ze čtvrtfinále mistrovství světa 2006, o to komplexnějšího rázu však Argentincovo zaváhání bylo. Veškeré jeho změny totiž nevedly k ničemu jinému, než že Kolumbii připravily na otřesný první poločas a vůbec první (tak nějak očekávaně neúspěšné) dotahování na turnaji...

Těžko říct, jaké byly přesně Pékermanovy pohnutky. Pravděpodobně vyhlídky na rozlítaný brazilský střed bez Gustava, zato s Paulinhem, potažmo lepší podpora dozajista natěsno stráženého Jamese Rodrígueze ho každopádně vedly k roztržení osvědčeného double pivotu Sánchez-Aguilar a představení takticky nevyzrálého box-to-box záložníka Freddyho Guarína na místě druhého jmenovaného. Dosud přitom bylo veřejným tajemstvím, že se středopolař Interu netěší přehnané trenérově důvěře a koneckonců mu ani nesedí do systému. Přesto v rozhodujícím duelu začínal.

Prostým důsledkem tohoto tahu pak byla permanentní dálnice uprostřed pole. V kombinaci s tím, že Paulinho mírně zlepšil tackling, Oscar se více stahoval do středu a náladový Fernandinho se opět ukazoval být tím dirigentem, jakého v něm Brazílie potřebuje nacházet zápas co zápas, byl střed Los Cafeteros velmi snadno vymazáván. Navrch ani samotný Sánchez bez svého parťáka nehrál dobré utkání, když na něm přirozeně ležel větší díl zodpovědnosti. Respektive ne větší, spíše nelidský.

Sánchez musel non-stop pendlovat od beka k bekovi a zejména Zúñiga na nikterak trvalou protekci pořádně trpěl. I jen jeden jediný Hulk ho neustále zval na párek, a aby tam na pravé straně někdo soustavně ucpával prostory, na to jednoduše Kolumbie neměla kapacity. Guarínův přínos byl přitom stěží hmatatelný také směrem dopředu, když někdejší fotbalista Porta předvedl pouze jeden vydařený průnik s balonem a obecně působil jaksi dřevěně. Ať už byly tedy Pékermanovy úmysly jakékoliv, tohle hrubě nevyšlo.

A podobně bychom mohli mluvit rovněž o celé změně rozestavení ze 4-2-2-2 na 4-2-3-1, které argentinský kouč zdárně aplikoval pro první dva skupinové zápasy. Tentokrát to bylo jiné. Levý křídelník a druhý novic v sestavě Víctor Ibarbo si pro toto střetnutí vypůjčil Rumburakův plášť neviditelnosti (dostal ubohých 45 minut, během nichž zkompletoval dvě přihrávky - z toho jednu při rozehrávce ve středovém kruhu); Cuadrado prožil od první fáze turnaje neuvěřitelný úpadek a přeměnil se v pouhého sólujícího atleta (Kolumbijci dohromady za celých 90 minut přišli o míč 19krát, z toho Cuadrado sedmkrát); no a James Rodríguez - ten se zpravidla hned při rozjezdech svých výpadů stával obětí taktických faulů.

To byl obecně poněkud nešťastný fenomén včerejšího latinskoamerického čtvrtfinále. Samotný James byl už ve 47. minutě nedovoleně odstaven od balonu rovnou pětkrát a frekventovaně se faulovali i jiní. Konečné "skóre" o 54 takových zákrocích je pochopitelně rekordem šampionátu a vpravdě alarmující vizitkou španělského sudího Velaska. Ten byl dlouho až příliš benevolentní, prvotní nesmlouvavé zákroky odmítal hodnotit karetním napomenutím, a to se pak takovému řádění nelze dost dobře divit. Nakonec z toho navíc byly jen čtyři kartonky - z toho jeden pro gólmana a jeden pro Thiaga Silvu, jenž ho vyfasoval za učiněnou klukovinu.

Především Fernandinho by správně neměl do semifinále vůbec zasáhnout, což by Brazílii - soudě dle včerejšího středopolařova výkonu - mohlo poznamenat obdobně jako absence kapitána Silvy. Záložník Manchesteru City byl totiž včera zase jednou tím správným metronomem kanárčí hry: pokud úvodní půlhodina měla vynikající tempo a zároveň se celá odehrávala pod taktovkou domácích, šlo v první i druhé řadě o dílo zlepšeného Fernandinhova projevu. Devětadvacetiletý fotbalista rozdával balon rychle a účelně, přičemž hlavně perfektně roztahoval hru do stran, a přispíval tak ke kvalitnějšímu zapojení krajních beků (primárně Marcela).

Právě Fernandinhův výkon lze zřejmě z brazilské perspektivy vnímat jako jedno z mála pozitiv na dalším upoceném postupu přes (menšího) kontinentálního rivala. Ani on sám však logicky nezvládl zahladit veškeré neduhy, které Brazílii celým turnajem provází.

Že třeba Kanárci za příznivého stavu 1:0 a ve 22. minutě připustili přečíslení 4v1, to ještě můžeme považovat za takovou neškodnou legrácku (i když nebýt Cuadrado patlal, ehm...); že ale ani za stavu 2:0 nebyli s to podržet balon a zklidnit hru, to je jednak jejich velká klasika, jednak zároveň rakovina, se kterou v dalších kolech prostě nemohou jinak než pohořet.

Brazilci zkrátka dál působí jako takoví "šampioni na náhodu" a možná právě v tomto směru bude zajímavé sledovat, jak se v semifinále vypořádají s absencí svých dvou nejlepších hráčů - respektive hlavně Neymara. Jeho individuální zdatnost samozřejmě potřebu nějakého ultrafunkčního systému omezuje, jakmile tam však Neymar nebude, musí se Luiz Felipe Scolari konečně (!) vytasit s nějakými čitelnými vzorci na zaskočení soupeře.

A otázka za milion brazilských realů teďka zní: je toho vůbec schopný? Případně vrátí se u této příležitosti ke svému zlatému 3-5-2 z roku 2002?

(td)


PODCAST #21

• Reportová část (01:40-11:00)
- Hrdina: Benedikt Höwedes (Německo)
- Shrnutí: Který z navracejících se stoperů měl větší vliv na hru týmu?
- Zklamání: Carlos Sánchez (Kolumbie)
- Shrnutí: Nepředvídatelná bitva o kraje hřiště


• Preview Argentina-Belgie (11:00-28:10)
- Jako vejce vejci: Střet dvou individualismů
- Má Sabella v záloze změnu taktického plánu?
- Chybějící argentinský playmaker
- Jak uhlídat Lionela Messiho?
- Belgická šance na brejky
- Epické epicentrum zápasu: Mrtvoly na hrotech útoků


• Preview Nizozemsko-Kostarika (28:20-41:40)
- Útočný fotbal podle Louise van Gaala
- Vzdají se Nizozemci "reaktivního fotbalu"?
- Souboj efektivity a holandská křídla
- Bitva o (vzdání se) středu pole
- Epické epicentrum zápasu: Arjen Robben vs. kostarická ofsajdová past





Autor: Dominik Zezula, Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Africký zápisník X. aneb Vyhrajeme titul a poletíme nwa Bali
11.02., 16:11
Africký zápisník IX. aneb Nigérie vs. Bafana Bafana, Kongo vs. Fofana Fofana
07.02., 16:50
Africký zápisník VIII. aneb Čtvrtfinále jen pro Zwane
03.02., 15:02
Africký zápisník VII. aneb Neblú a hraj
02.02., 17:50
Africký zápisník VI. aneb Maroko je velký favorit, Burkina Faso Mali
30.01., 15:43
Africký zápisník V. aneb Sloni vběhnou do Mané že
29.01., 15:40
Africký zápisník IV. aneb Guinejské derby? To je Sylla
28.01., 14:33
Africký zápisník III. aneb Kdo si dá dnes angóla?
27.01., 17:39
Africký zápisník II. aneb Špatné sloNoviny pro domácí
22.01., 20:09
Africký zápisník I. aneb Kdo nekouká na Afcon, bude Hotto mrzet
18.01., 15:28
Afcon 2023: Power rankings před turnajem
13.01., 20:57
Jak Argentina dokráčela ke zlatu? Analýza finále MS 2022
19.12.2022, 23:59
Zápisník z Kataru XXI. aneb Maroko se s medailovými ambicemi ounáhlilo
18.12.2022, 15:15
Zápisník z Kataru XX. aneb Tak co, Francouzi, přeKonaté i Messiho?
15.12.2022, 17:10
Zápisník z Kataru XIX. aneb Prohrát s Marokem? To nesyri
11.12.2022, 21:00
Zápisník z Kataru XVIII. aneb Evropské semifinále? Noppert!
10.12.2022, 15:04
Zápisník z Kataru XVII. aneb Penalty? Bono a klid
07.12.2022, 17:17
Zápisník z Kataru XVI. aneb Penalty proti Chorvatům bývají Yoshidné
06.12.2022, 15:38
Zápisník z Kataru XV. aneb Poláci a Senegalci ssé loučí
05.12.2022, 14:39
Zápisník z Kataru XIV. aneb Favorité postupují, USA a Austrálie mají sMolinu
04.12.2022, 14:20
Zápisník z Kataru XIII. aneb Korejská výhra sladší než Ferrero Rochet
03.12.2022, 15:58
Zápisník z Kataru XII. aneb Španělsko jde dál. Japonsko? Ito
02.12.2022, 15:10
Zápisník z Kataru XI. aneb Austrálie předvádí skok daLeckie do osmifinále
01.12.2022, 14:34
Zápisník z Kataru X. aneb Írán a play-off se prostě neReamuje
30.11.2022, 14:44
Zápisník z Kataru IX. aneb S kim chtějí Korejci vyhrávat?
29.11.2022, 13:09
Zápisník z Kataru VIII. aneb Španělsko mířilo za postupem, ale došla mu siala
28.11.2022, 14:16
Zápisník z Kataru VII. aneb Argentina prolomila beton, Poláci byli szczesnější
27.11.2022, 15:37
Zápisník z Kataru VI. aneb Ostrovní týmy? Dest a hrůza
26.11.2022, 15:20
Zápisník z Kataru V. aneb Neymarnější úvod pro Afriku
25.11.2022, 17:51
Zápisník z Kataru IV. aneb Mdloby navas!
24.11.2022, 13:51
Zápisník z Kataru III. aneb Arabové odsaúdili favority ke ztrátám
23.11.2022, 14:01
Zápisník z Kataru II. aneb Asijské země jsou na MS zatím tírány
22.11.2022, 11:30
Zápisník z Kataru I. aneb Představují se Enneři strýčka Homeboye
21.11.2022, 11:30
Africký zápisník VI. aneb Senegalci ukoulibaly dalšího soupeře
05.02.2022, 02:25
Africký zápisník V. aneb Sliby Chibi
02.02.2022, 18:32
Tipy pro sázkaře: Kdo vyhraje letošní Africký pohár?
28.01.2022, 22:37
Africký zápisník IV. aneb Who's not Ghana win?
23.01.2022, 13:54
Africký zápisník III. aneb Nováčci, plnou Barrow vpřed!
22.01.2022, 00:09
Africký zápisník II. aneb Kamerun stále on Fai-r, Alžířané stále Benlemry
17.01.2022, 19:14
Africký zápisník I. aneb V Kamerunu odstartovala Rallye Abou Bakar
13.01.2022, 19:40
Eurozápisník XVIII. aneb Penalty jak z kRicekého přeboru
13.07.2021, 08:41
Eurozápisník XVII. aneb Penalta? Rozhodčí posLar sen
09.07.2021, 12:36
Eurozápisník XVI. aneb InaMorato celé Itálie
07.07.2021, 14:57
Eurozápisník XV. aneb Dánové nejsou žádná neMæhla
04.07.2021, 20:51
Eurozápisník XIV. aneb Takové vyřazení Švýcarů není koSchär
03.07.2021, 14:25
Eurozápisník XIII. aneb Že Anglie doma porazí Německo? Stone se
30.06.2021, 18:24
Eurozápisník XII. aneb QuaSimóndova msta a vražda favorita v MidSommeru
29.06.2021, 17:38
Eurozápisník XI. aneb Nizozemsko de Roonit slzy, "dva nula je dobrej výsledek"
28.06.2021, 16:08
Eurozápisník X. aneb Un cane in Chiesa
27.06.2021, 02:02
Eurozápisník IX. aneb Dramatická Botka za skupinovou fází
24.06.2021, 17:23
Eurozápisník VIII. aneb Ono sa to podá, ty si predsa Foda
23.06.2021, 17:49
Eurozápisník VII. aneb Slunce, Şenol a pár facek
22.06.2021, 18:26
Eurozápisník VI. aneb Francie výhru netreFiola, a Španělé? Olmost
20.06.2021, 15:26
Eurozápisník V. aneb Nuda v céčku? KDepay! Ta přišla až fo den později
19.06.2021, 12:18
Eurozápisník IV. aneb Dánové sahali po výhře, ale na KdBy se nehraje
18.06.2021, 11:52
Eurozápisník III. aneb Slováci zaujímají Pole position
16.06.2021, 14:13
Eurozápisník II. aneb Sterling se uvedl dRaheem gólem, Patrik schickanoval Skoty
15.06.2021, 13:56
Eurozápisník I. aneb Uffff
13.06.2021, 12:41
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46
Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées
16.07.2018, 08:46
Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku
15.07.2018, 09:19
Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá
12.07.2018, 14:22
Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil
11.07.2018, 12:51
Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka
08.07.2018, 14:24
Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina
07.07.2018, 13:09
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (2/2)
05.07.2018, 18:02
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (1/2)
04.07.2018, 20:23
Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane
04.07.2018, 13:53
Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi
03.07.2018, 13:05
Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů
02.07.2018, 11:37
Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe
01.07.2018, 12:30
Ruský zápisník XV. aneb Senegal při rohu nevěděl, která Kolumbie
29.06.2018, 14:30
Ruský zápisník XIV. aneb Nablýskaný Rolls Reus předjela i Löwná Kia
28.06.2018, 12:36
Ruský zápisník XIII. aneb Postup s tRojou štěstí
27.06.2018, 11:08
Ruský zápisník XII. aneb Sklíčené Ta Re Mi Fa Sol La Si Do
26.06.2018, 13:09
Ruský zápisník XI. aneb Jejda Mané, Poláci to Sabalyli
25.06.2018, 10:59
Ruský zápisník X. aneb Sudí se chyb nevyVARoval, má jich plnou Kroosnu
24.06.2018, 11:56
Ruský zápisník IX. aneb Fágní Brazilci a švýcarský X faktor
23.06.2018, 13:05
Ruský zápisník VIII. aneb VýLuka na trase Argentinců do osmifinále
22.06.2018, 11:39
Ruský zápisník VII. aneb Španělé jednou íránou vycostili houževnatého soka
21.06.2018, 10:26
Ruský zápisník VI. aneb Sama hvězda naději nevykřeSalah
20.06.2018, 11:20
Ruský zápisník V. aneb Princ Harry do toho praštil
19.06.2018, 11:34
Ruský zápisník IV. aneb Khedíra v plánech neyvětších favoritů
18.06.2018, 10:20
Ruský zápisník III. aneb Menší tahouni, než jsMessi mysleli
17.06.2018, 14:24
Ruský zápisník II. aneb Nacho obrana, na krize máte Crise
16.06.2018, 12:55
Ruský zápisník I. aneb Saúdská Al-Ergie na Golovina
15.06.2018, 09:01
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41
Brazilský zápisník XXV. aneb Bez rváče nejsou koláče
14.07.2014, 12:53
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů
10.07.2014, 12:01
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping
02.07.2014, 11:58
Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení
01.07.2014, 15:55
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku
22.06.2014, 11:18
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů
17.06.2014, 15:59
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad poprvé mají Brazilci výraznější obranu a zálohu než útok. Bez Neymara už jednoznačně. Fandit jim ale nedokážu, když to není ta Dinhovská samba.

Reagovat
domingo

Uprimne doufam ze Scolari na Nemce vytahne 352, to by mohl byt nejzajimavejsi souboj turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

to plus obrovská volnost pro Oscara, na něm bych postavil celou ofenzivu bez Neymara

Reagovat
domingo

Jj, akorat nevim koho k Hulkovi na levou stranu toho utoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď by tam byl zlatej Lucas. Asi není jiná volba než Bernard. Já moc Scolarimu nevěřím na 352, byť by to v nějakém složení Luiz,Dante,Maicon Marcelo,Oscar,Fernandinho,Gustavo,Alves - Hulk, Jo/Fred

Podle mne je tam ta změna prostě nutná jak prase, jestli tam dá Bernarda místo Neymara a bude se tvářit jakoby nic, tak to neskončí vůbec ale vůbec dobře.

btw můj tip by byl Willian v základu, i když se zdá defenzivnější, což by nemuselo být nutně na škodu, tak umí ofenzivu dobře protáhnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne tam chýba Coutinho, nechať takého hráča doma pri tejto sranda nominácií Brazílie

Reagovat
smazaný uživatel

isto, stačí že to Liverpool posral anglie, tak proč ještě brazílii

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám osobně hrůzu z obrany, kterou šéfuje Luiz.

Reagovat
domingo

Sefuje Silva, ta dvojice je vyborna :)

Reagovat
domingo

Jo on ma vlastne stopku, debile

Tak to bude zabavny, no.

Reagovat
smazaný uživatel

jsem myslel, ze se karty mazou?

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel.

Reagovat
Counter

Maže se ti, když do toho semi jdeš s jednou na kontě (aby se předešlo trestu na finále). Ale když se vykartuješ ve čtvrtfinále, tak ten trest máš.

Reagovat
smazaný uživatel

To dává smysl

Reagovat
Kily

mě včera po druhém gólu napadlo, co si o současné Brazílii takový Ronaldinho myslí, když se musel dívat, jak tři kolumbijské akce skončily tím, že se k míči vždycky dostal nějaký Brazilec a bez jakékoli snahy hrát ho jenom napálil někam směrem dopředu

Reagovat
Bayernista18

Přesně, takovýhle odkopy bych čekal třeba v poslední pětiminutovce a ne zhruba od 70. minuty.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tam Německo hodí zálohu Khedira,Schweini,Kroos, tak je Brazílie bez šance.

Reagovat
bayern987

hodí

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. Debuchy do Arsenalu za 7,8mil liber. Hotovo.

Reagovat
smazaný uživatel

Aurier pápá

Reagovat
domingo

Takze Messi do PSG, Jallet do Lyonu.

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
Counter

Messi = Aurier

Reagovat
fantomas

Reagovat
bayern987

Reagovat
Godwinson

S trochou štěstí ho ještě vezme Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Za tu cenu slušné.

Reagovat
fantomas

Achjo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

ko ko ti. ať jim naskáčou vředy.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to úžasný turnaj, takřka dokonalý. V základních skupinách se hrál nádherný fotbal, spousta krásných fotbalových bitev, minimum nudných zápasů. V osmifinále vždy rozhodla kvalita a postoupili ve všech případech ti, kteří skončili v základních skupinách na prvních místech a byli považováni za favority. Tak to pokračuje i ve čtvrtfinále. Skvělý, VELKÝ turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A brazilští hráči za to šílenství, které přesahovalo rámec fotbalu, zaslouží palec. Po tomhle MS se už vždy budu těšit na chilskou a právě brazilskou hymnu.

Reagovat
Ángel di María 22

Mně přijdou skvělí i fanoušci. Ať už ti, kteří přijeli podpořit svůj tým, nebo Brazilci, kteří navštěvují každý zápas. Prakticky neustále je plno, navíc ani ti neutrální nejsou jen diváci, ale zapojují se do dění zápasu, pískaj, když někdo moc nechce hrát dopředu, podpoří tým, který předvede nějakou dobrou akci. Neřikám, že jsem čekal krom zápasů Brazílie nějakej extrémní bojkot, ale možná se ty protesty taky dost zveličily, nebo prostě s odstartováním šapmionátu většina Brazílie obměkčila.

Reagovat
Counter

Nebo je jednoduše nevidíme, protože se jim nedostává pozornosti. Hádám, že protestujou hlavně chudí, tzn. ne lidi, kteří mají x tisíc na vstupenky...

Reagovat
Ángel di María 22

To je dost možný, ale na stadionech je to super.

Reagovat
smazaný uživatel

"Němci však hráli to, co potřebovali, a přestože Francouze vlastně pořádně neohrozili,"

wtf? veď Schurrle mal viac čistých šancí ako francúzi za celý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu to. Chybí tam objektivita. Němci byli celý druhý poločas vždy nebezpeční, když už se rozhodli přejít půlku hřiště. Že spoléhali na standartky je divné vyjádření. A nešťastné.

Reagovat
domingo

Vzdyt tam Nemce chvalim a Francouze kritizuju, tak jak neobjektivni?

http://images.cdn.fourfourtwo.com/sites/fourfourtwo.com/files/styles/inline-image/public/ft_chances_0.png?itok=0SBt9Jwo

Tady mas sance ze hry..

Reagovat
smazaný uživatel

Neznamená to však, že by Löwovi vyšlo úplně vše - jestliže jsme právě "sepsuli" francouzský útok, ten německý si to zaslouží zrovna tak. Výhru vystřelil obránce Mats Hummels, po primitivně jednoduché standardní situaci, a právě standardky byly jediným způsobem, jak se čerstvý semifinalista vůbec dostával k nějakému ohrožení Llorise; zatímco Francouzi, byť vytlačeni mimo vlastní komfortní zónu, zaznamenali několik šancí ze hry, Němci spoléhali opravdu pouze na přímé kopy a rohy. Bylo zábavné pozorovat Miroslava Kloseho: Löwův systém bez klasické devítky mají jeho svěřenci zažitý už natolik, že i s Klosem na hřišti se nejvýše pohybovali záložníci Özil s Müllerem, zatímco šestatřicetiletý veterán hrál de facto AM (což se mu, nepřekvapivě, vůbec nedařilo).

Reagovat
domingo

Chybi tam zminka o Schurrlem, to je pravda.. doplneno :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
Switchback

A co čekáte? však tyhle články píšou fanoušci Francie takže chill

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

Schweini,Kroos,Khedira - Schurrle,Klose,Muller Amigos Kanárcos!

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Deschamps naprosto nezvladl stridani

Reagovat
domingo

Velky zklamani z jeho strany, Low to zvladl mnohem lepe.

Reagovat
Godwinson

Celkově ty zásahy do základní sestavy moc nedává. Viz Ekvádor nebo Cabella.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo nepovolání Gonalonse, Greniera a Lacazetta

Reagovat
smazaný uživatel

a gomise

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, jak jsem mohl zapomenout. Ten by byl platnější 100x víc, než Giroud

Reagovat
smazaný uživatel

no ono je vtipne, ze na hrotu by fakt mohl dat vic golu jak benzema, nebo giroud, ten pohyb ve vapne ma lepsi, navic si umim predstavit, ze i jako zolik by byl lepsi nez treba vcerejsi remy, prestoze treba neni lepsi hrac

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si to myslím, určitě by toho zvládl víc, než právě Rémy. Škoda, že nikdy pořádně nedostal šanci v repre. Nějaké pumelice z 35 metrů a Neuer by vůbec netušil.

Reagovat
Godwinson

Z nich bych tedy vzal jen Alexe, ten tam podle me byt mel. Ti dva by mne tam moc nesedli.

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons možná, ale pro Greniera by tam fakt nebylo místo no.

Reagovat
Godwinson

No, jsem strasne zvedavy, s jakym kadrem vstoupi Deschamps do 'kvalifikace' smerem k domacimu sampionatu. Trochu se tesim, trochu bojim.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Cuadrado za Florenziho plus nějaká éčka....nevim no, chtěl za něj 50 a Florenzi by to tolik nesnížil. A i tak mám Florenziho celkem rád, a nepouštěl bych ho jentak..

Reagovat
stas87

v podobnej krci hralo Nemecko proti Taliansku na eure,proti Spanielsku dokonca dvakrat po sebe,velke stastie ze dali prvy gol,ak by to bolo naopak tak by som v remizu moc neveril

toto Francuzsko je nekreativne,jediny kto tomu vie dat myslienku je Valbuena,po zemi sa nemohli k Neuerovi dostat vobec a nakopami tiez nie lebo tie posbierali stoperi a odrazene lopty mal Basti a Sami,plan B ziadny nie je to o skusenostiach ako tvrdi vela ludi,Francuzi v sebe nemaju kreativitu a chytrost,je to len silovy futbal s centrami,vcera to bolo krasne vidiet,skupinu s tym ale vyhraju vzdycky

Reagovat
Atlético de Madrid

Scolari tam pro příště bude muset dát to 3-5-2. Bez Neymara je potřeba se soustředit na defenzivu, protože vepředu stejně nebude nikdo, kdo by spolehlivě dokázal střílet góly. Ten ofenzivní systém byl ušitej na míru Neymarovi a bez něj vůbec nemá smysl snažit se to replikovat s někým jiným, neboť žádnej jinej brazilec takhle kreativní ani gólovej neni.

To 3-5-2 (nebo spíš takový 3-4-1-2) by mohlo být zajímavý takhle:

César-Dante, Luiz, Henrique-Marcelo, Gustavo, Fernandinho, Maicon-Oscar-Willian, Hulk

Je důležitý si uvědomit, že Německo bude prvním týmem, kterej bude držet balon na kopačkách celej zápas víc než Brazílie. Tím pádem tam bude mnohem větší prostor na hru z brejků. Scolari by měl trošku zkrotit entuziasmus těch hráčů, protože divokej vysokej presink soupeřovy obrany je sice super, ale pak za nima občas v záloze zůstává dálnice. Tím pádem by měli hrát více z hloubky, disciplinovaně se držet za míčem a napadat nejvýše německý CM. Do brejku je Fred poměrně nepoužiltenej, takže bych ho vyndal a nechal hrát Joa (kterej je do toho lepší) nebo klidně Williana.

Reagovat
domingo

Presne tohle ocekavam, teda mozna s Gustavem na CB a Paulinhem na CM.

Reagovat
domingo

Respektive ocekavam.. preju si spis.

Zajimava varianta by mohl byt i diamant Gustavo - Fernandinho, Paulinho/Ramires - Oscar - Hulk, Fred/Willian

Reagovat
Atlético de Madrid

hmm, ale nakonec stejně bude César-Maicon, Luiz, Dante, Marcelo-Paulinho, Fernandinho-Hulk, Oscar, Willian-Fred

Reagovat
fantomas

Takle no.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jo, to asi i spíš, protože je nepravděpodobný, že tam najednou dá Henriqueho s Dantem, který moc prověřený nejsou (a navíc by neměl žádnýho stopera na lavičce). A je asi fakt, že Paulinho může teoreticky nabídnout větší mobilitu a zároveň Gustavo nebude tolik chybět v záloze, když budou tři stopeři.

Reagovat
bayern987

Ale Paulinha.

Reagovat
smazaný uživatel

nevim jestli si troufne v takhle dulezitym zapase takhle zmenit styl hry a rozestaveni.teda pokud to nema vyzkouseny z drivejska.

Reagovat
Atlético de Madrid

hrál to na MS 2002, s těmahle hráčema to nemá vyzkoušený...ale on to změnit bude muset, pokud chce mít vůbec šanci postoupit, všechno co zkoušeli totiž prostě počítalo s naprosto klíčovou rolí Neymara

Reagovat
smazaný uživatel

dik.tak jestli si troufne na takhle narocnou zmenu rozestaveni ,s tymem ktery to vubec nevyzkousel, tak to bude frajer.podle me budou hrat stejne a spolehat nastandartky nebo na simulaci freda

Reagovat
Tsigi

Willian by mohl být dost klíčový, snad bude hrát. On by dost značně pomohl zavřít celou pravu stranu Němců, obzvlášť pokud Lahm zůstane na kraji, tak bych nechtěl vidět Bernarda v základu

Reagovat
Ferguson6

prečo tu ešte nie je článok o Debuchym?

Reagovat
smazaný uživatel

asi nikdo nevěří že by arsenal udělal přestup takhle brzo

Reagovat
Arne

On snad přestoupil?

Reagovat
Ferguson6

Sám povedal, že ide do Arsenalu hneď viacerým zdrojom.

Reagovat
fantomas

Ale neni to potvrzený prostě, klídek

Reagovat
Ferguson6

Cabaye nikde sám neoznamoval, že ide do Arsenalu, že? Len nechcel hrať za Newcastle minulý rok.

Reagovat
fantomas

Newcastle United's Mathieu Debuchy tells @lequipe Instagram account with his supposed Arsenal post is not his. Confirms talks.

Debuchy to @lequipe: "Nothing is done at this moment. For now, we are in talks. Arsenal is a top club, we will see what happens."

Reagovat
Arne

A podle jiných (třeba BBC) oba kluby teprve jednají, hotovo zkrátka není.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele