Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!

04.07.2016, 13:10
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Čtvrtfinále už bylo na Islanďany přeci jen příliš. Pokud Francie dříve na turnaji v první půli nevstřelila ani gól, tentokrát se před pauzou prosadila hned čtyřikrát a měla vystaráno. Pod drtivou prohrou ostrovanů je výrazně podepsán mimo jiné Olivier Giroud, jenž se stal prvním Francouzem, kterému se kdy na Euru podařilo soupeřovo konto zatížit dvěma góly a jednou asistencí...

Ještě, než se pustíme do rozboru utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Didier Deschamps se poučil ze zápasu s Irskem a využil ofenzivní rozestavení, které vedlo v osmifinále k důležitému obratu. Francie tedy zahájila utkání ve formaci 4-4-2, kdy se na pravý kraj zálohy postavil Sissoko, na ten levý Payet a útočnou dvojici vytvořil Giroud s Griezmannem.

Hře reprezentantům země galského kohouta tato změna rozhodně pomohla. Po dlouhém hledání tak dost možná Deschamps našel systém, který jeho hráčům vyhovuje nejvíce. Francie nepřichází o převahu ve středu hřiště, jelikož se do něj z pravé strany stále velmi často stahuje Sissoko, zároveň je také nebezpečnější, poněvadž se Griezmann uprostřed pole cítí jako ryba ve vodě a jeho spolupráce s Giroudem může obranu protivníka doslova roztrhat. Už v duelu s Irskem vedla jejich vzájemná souhra ke druhé brance a posléze i vyloučení jednoho z protihráčů, ve čtvrtfinále si pak famózním způsobem vypracovali čtvrtý gól.

Dále také roste i výkon středních záložníků - především na začátku turnaje, kdy Francie využívala rozestavení 4-3-3, se snažila své útoky budovat hlavně po křídlech, často tedy okolo obranného bloku soupeře. V takovém případě si proto střední záložníci obvykle odskakovali do stran, na což reagovali krajní obránci, kteří se také posunuli do ofenzivnějších pozic. Navzdory tomu byla často k vidění situace, kdy se mezi liniemi nacházel jen jediný hráč, a tak byly možnosti hráče s míčem výrazně omezené. Proti Islandu ale oba střední záložníci zůstávali v těžišti hry a minimálně Pogbovi tato role svědčí o dost víc. A díky přítomnosti hned dvou útočníků má zároveň větší možnosti pro vertikální přihrávky, kterých v první půli zrealizoval hned několik - a jedna taková také zahájila akci vedoucí ke čtvrté brance.

Je ovšem otázkou, jestli stejný způsob hry budou svěřenci Deschampse praktikovat i proti silnému Německu v semifinále. Bude zajímavé sledovat, jaké zvolí personální obsazení středu hřiště - zda tam ponechá Matuidiho s Pogbou, u kterých ale mohou vyvstat pochybnosti, zda budou dostatečně disciplinovaní v defenzivní fázi, nebo jestli se do sestavy vrátí defenzivní záložník v podobě Kantého nebo Cabayeho. Případně se může opět změnit základní rozestavení - je tedy jasné, že Francouzi budou mít k dispozici hned několik variant, a bude jen na trenérovi, aby zvolil tu správnou.

2) Island nepředvedl vůbec žádný beton a ani se o něj nepokusil. Pokud je na začátku turnaje Ronaldo označil za malý tým s malou mentalitou, který se o nic nepokusil, minimálně v zápasech ve vyřazovací fázi to rozhodně neplatí.

Stejně jako proti Anglii totiž hráči vycházeli ze středního bloku. To znamenalo, že se úvodní dvoučlenná linie nacházela na polovině protivníka, na což samozřejmě reagovala záloha a obrana, která také postoupila o pár metrů vpřed. Ve výsledku se tak za defenzivní linií Islandu odkryl prostor, který mohla Francie atakovat. A na rozdíl od Anglie, která v ofenzivní fázi prakticky neměla žádný reálný plán, a sevřenou formaci Islandu proto nebyla schopna prorazit, Francie těchto nabízených prostorů naplno využila.

Jako důkaz můžeme použít první či čtvrtý gól. Pravdou je, že stopeři Islandu měli celkem zásadní potíže se zachytáváním náběhů obou útočníků, vyvstává tedy otázka, zda byla tato taktika tou správnou, která dala outsiderovi největší šanci na výhru. Tato snaha působila rozhodně sympatickým dojmem, nicméně ke kýženému efektu už nevedla. Oba střední obránci se totiž v té vysunutější roli najednou necítili příliš pohodlně a i díky tomu vyrobili společně s ostatními řadu chyb, kvůli kterým bylo po 45 minutách po zápase.

3) V utkání prakticky nebyl k vidění nějaký hodně vytažený presink. A to za jakéhokoliv stavu - ačkoliv Island rychle prohrával, tenhle aspekt hry se neměnil.

Oba týmy jednak nechtěly svou defenzivu zahajovat extra vysoko, zároveň také využívaly stejného mechanismu při rozehrávce, který jakoukoliv byť i minimální snahu o rychlé napadání otupil. Střední záložníci obou celků si sbíhali mezi stopery, čímž vytvořili dočasnou situaci 3 na 2. Útočníci bránícího celku proto poměrně logicky nenapadali, nýbrž se zatáhli a pouze se pozičně pohybovali tak, aby znepříjemňovali možnou rozehrávku na střední záložníky.

Tento charakter zápasu každopádně způsobil větší trable Islandu, který měl daleko větší problémy ve vlastní rozehrávce, jelikož jeho hráči na takovou hru nejsou úplně zvyklí. Proto tedy působili dojmem, že si zcela neví rady, co mají s míčem provést, což nakonec vyústilo v nějakou technickou chybu, díky které získala balón Francie. A protože ta zůstávala také ve středním bloku a nesnažila se o nějaký bláznivý presink, snížilo to i efektivitu dlouhých nákopů. Její formace zůstávala velmi kompaktní, což ji dávalo velké šance, že vyhraje buď prvotní souboj, nebo zachytí odražený míč - a to je při snaze otupit tuto taktiku víceméně to nejdůležitější.

Nakonec ještě můžu Francouze pochválit za to, jak disciplinovaně si proti outsiderovi počínali. Samozřejmě se už jen ze samého principu očekává, že fotbalisté ke čtvrtfinále evropského šampionátu přistoupí maximálně zodpovědně, navzdory tomu se tak ale ne vždy opravdu stane. V tomhle ohledu bych každopádně vyzdvihl rychlé návraty ofenzivních hráčů za míč. V první půli bylo několik momentů, kdy se Islanďané mohli vydat do rychlého kontru, tomu ale obvykle zamezil rychle se vracející hráč, který okamžitě podstoupil souboj, zatímco se zbytek týmu okamžitě vrátil do svých defenzivních pozic. Tedy příkladná defenzivní práce.

4) Minimálně první půle zároveň nabídla i pohled na tradiční přednosti a slabiny obou celků. Ačkoliv tomu výsledek první části nenapovídá, rozhodně se nekonala žádná ofenzivní smršť v podání domácího týmu, který by svého protivníka zasypal spoustou střel. Spíše prokázal maximální efektivitu v proměňování těch několika velkých šancí, do kterých se dostal.

Například prvotní rozehrávka Francouzů je stále extrémně zdlouhavá. Favorité sice byli nebezpeční prakticky okamžitě poté, co dostali míč na své střední záložníky, nicméně tomu obvykle předcházela dlouhá pasáž, ve které míč horizontálně cirkuloval pouze v rámci obranné trojice (stopeři + zatažený záložník). To samozřejmě nepředstavuje potíž v situaci, kdy se rychle dostanete do vedení 2:0 (pak je to víceméně zcela irelevantní), nicméně Francouzi už na šampionátu několikrát ukázali, že zkrátka jde o slabinu v jejich hře - s Islandem to bylo totiž poprvé, kdy skórovali v průběhu prvního poločasu. V ostatních vyhraných zápasech museli buď čekat na změnu formace (s Albánií, Irskem), nebo na únavu protivníka, kvůli které přestane být defenzivní blok tolik těsný (Rumunsko).

Oproti tomu Island opět prezentoval svou silnou zbraň - dlouhá autová vhazování. Sice z něj tentokrát přímo nevstřelili gól, nicméně si vypracoval víceméně totožnou šanci jako proti Anglii - tenhle secvičený signál dělá soupeřům tradičně značné potíže a ostatně nechybělo moc ani tentokrát, aby se díky němu Island alespoň na chvíli vrátil do hry.

5) Poločas druhý nabídl obrácené role. Asi se nikdo nemohl divit, že se po pauze hrál spíše bezstarostný fotbal. O výsledku bylo rozhodnuto, Francie měla jasně nakročeno do semifinále a otázku představovalo pouze závěrečné skóre.

Domácí celek logicky trochu stáhl nohu z plynu, zatáhl se do bloku, míč přenechal soupeři a sám chtěl pošetřit nějaké ty síly. Krom toho také vystřídal kartami ohrožené hráče, mezi které patřil i Giroud, který měl tou dobou nakročeno k hattricku - a už to tak tedy vypadá, že se tento počin na francouzském šampionátu nikomu nepovede.

Island se naproti tomu nevzdal a snažil se alespoň o čestný úspěch. Odměnou mu nakonec byly branky dvě a pozápasový aplaus věrných fanoušků, kteří jejich tažení šampionátem náležitě ocenili.

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (107)

Přidat komentář
Counter

Titulek

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

chvíli mi to trvalo rozlousknout, ale pak jsem se zasmál

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Taiger

O level jinde než ty předcházející.

Reagovat
smazaný uživatel

zatim nejlepsi

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale hloupý titulek

Reagovat
Switchback

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Reagovat
fenixLFC

bolo jasne ze to aj do tretice v rade budes kritizovat...

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to je konec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
domingo

Muj navrh byl lepsi

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

"Evra je pořád píča"?

Reagovat
smazaný uživatel

Prcat Evru kaktussonem do prdele

Reagovat
domingo

Francie vyhrala Payet dva

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že Payet jeden, jinak by to bylo super

Reagovat
Hokaido

To je ale fakt skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

taky dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Kdyby dal Payet dva, tak je to tutový

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

ok, nechapem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Pokud se v tom neskrývá zrada, tak jde o výslovnost Payet - pjet - pět.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mi to chvíli trvalo.

Reagovat
Murtago

Reagovat
Usty

Reagovat
Losinho

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

proč to nevyšlo, co je špatně se světem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
bbbauch

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
icemike

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Girwood sa 2x ukopol? Tak aspon si to vybral teraz a v lige budeme mat od neho zase na polroka pokoj, resp. nas bude bavit iba svojou nadpozemskou drevenostou

Reagovat
fefo

Od niekoho Kanom v nicku to sedi :)

Reagovat
Azazelo RD

OT: TdF Dnes jsou ti komentátoři zábavnější než Šmíca.

Reagovat
smazaný uživatel

Kicktipp: Nezapomeňte na tipy, jdeme do finiše.

První pozici stále drží fenomenální pornstar, který jako první překonal stobodovou hranici. O 14 bodů zpět je slovanaak, který má zatím famózní finiš. Naopak svojí skvělou pozici vyklízí Mirek65, který ignoruje pravidla a sype tam remízy! Připomínám, že budou ještě rozhodovat bonusy za vítěze a za střelce....

Naopak mé skvělé skoro poslední místo dokazuje, že si raději budu všímat stále rozhodčích

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem byl vcera mimoradne hafo nasracky a nevidel to...

Jak hral, prosim Vas, Olivier? Ja tu Francii snad na tom Euru ani nevidel....Klape to Olivierovi s Antoinem? A Matuidi je...az....tak strasnej, jak sem slysel? A Umtiti to zvladl?

Reagovat
Counter

Včera jim to šlo výborně, obdobně jak v druhém poločase s Irskem. Nejlepší tady ten čtvrtý gól:

http://arsenalist.com/f/2015-16/other/olivier-giroud-4-0-flick-assist-vs-iceland.html

Matuidi nahrál Giroudovi pěkně na první gól:

http://arsenalist.com/f/2015-16/other/olivier-giroud-1-0-goal-vs-iceland.html

+ Giroudův pátý: http://arsenalist.com/f/2015-16/other/olivier-giroud-5-1-goal-vs-iceland.html

Umtiti dobrý s míčem, ale už horší bez něj, čekal bych proti Němcům zpátky Ramiho.

Reagovat
Le Gunner

Matuidi podle mě včera velmi nadstandardní výkon, pokud vezmeme v potaz jeho předešlé počínání na turnaji. Oli ve vzduchu neporazitelný, přidal dva góly, spolehlivý dozadu... Kdyby takto hrál třeba každý druhý zápas za Arsenal, přestanu volat po koupi útočníka. S Antoniem si sedí, ale imho by si tam seděl s jakýmkoliv ofenzivně laděným záložníkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky jeste jednou, cetl sem spis to Counterovo, to tvoje je skvely

Reagovat
Le Gunner

Zapomněl jsem ještě Matuidiho, tady se budu krýt asi s Counterem, Rami na turnaji není kdoví jaké terno (vím, že Francie v základní hrací době inkasovala po Německu nejméně gólů), ale nedá se předpokládat, že Deschamps upřednostní Umtitiho, který si vyloženě o další zápas neřekl. Bude zajímavé sledovat jeho vývoj a kariéru v reprezentaci, protože stopery má Francie co se týče výhledu do budoucna pořešené snad nejlíp na světě - Zouma, Varane, Umtiti, Laporte...

Reagovat
Le Gunner

Samozřejmě jsem zapomněl Umtitiho, můj překlep.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste lepsi, diky

Ten Rami nevim proc hraje, na my pomery dost zmatkuje, ale ja videl Francii na tomhle Euru fakt snad jednou, ale tam stal za vylizprdel a primo z neho salala nejistota ( Rami). Umtiti mel hrat od zacatku turnaje...to bych rekl pred turnajem, ale ocividne jim ta obrana klape jako celek a vymena chlap za chlapa jim nijak nesnizi kvalitu

Reagovat
smazaný uživatel

Diky oboum

Ja je prave fakt snad nevidel zive...Me primarne prave slo o tu souhru tech dvou utocniku a formu Blaise jako takovou, na celym Euru. Ze je Olie skvelej to vim :D Matuidiho sem v repre moc nevidel, tak me zajimala ta forma jeho, co si tam prinesl do toho ctvrtfinale...

Reagovat
smazaný uživatel

Olina dela Griezze, takze jim to spolu klape naramne

Reagovat
smazaný uživatel

Dikec

Reagovat
Nihilister
Reagovat
smazaný uživatel

Snad všem haterům sklaplo

Reagovat
smazaný uživatel

Aarone?

Reagovat
smazaný uživatel

Mastny pls

Reagovat
smazaný uživatel

co

Reagovat
Mastný Chobot

hm

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Masopust tu rozohral inú partiu

Reagovat
smazaný uživatel

*nemala byť reakcia na teba

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Mastný Chobot

Mesut Özil is the only German player to score in all of the last 4 major tournaments. [WC 10' & 14', Euro 12' & 16']

na to, že dáva gól raz za uhorský rok, tak veľmi slušné... a na to, že má len 27, tak ešte slušnejšie

Reagovat
smazaný uživatel

Chhci, aby daval vic golu...Myslis, ze je toho schopnej? Nezajimaji me asistence, goly...Kolik myslis, ze by mel davat pravidelneji?

Reagovat
Counter

To chtějí všichni v čele s Wengerem, snad to Mesutek v příští sezoně hecne. Aspoň tak 15 ve všech soutěžích by dávat měl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja chci, aby ti dva s Alexisem davali vic...Sam vis, ze Sanchez byl bez pripravy a Mesut regeneroval myslim pres leto..Sou zataveni v nekterych zapasech a Mesut se mi nelibi, jaky ma prumerny zapasy co se tyce bodu...letosek neberu, tam jel jak pila, ale sezonu predtim....hmmm, slabota....myslim v kontextu te ceny...v te dobe sme kupovali sexyzbozi

Letos to bude stejny, Alexis Copa...nulanula nic volno a Ozil zas Euro...

Reagovat
pan_Péťa

Spis co pro Alexise bude horsi nez malo odpocinku je ta jeho sjeta noha

Reagovat
smazaný uživatel

to co daval na Instagram vypadalo silene...Na to sem navic zapomel.

Reagovat
SunFells

S jeho šancemi určitě, ale vůbec neočekávám, že toho bude schopný.

Reagovat
Mastný Chobot

ale to by musel veľa zeleniny popapať s tou jeho pravačkou a celkovo zakončením

Reagovat
smazaný uživatel

neboj, Muller to v příštím zápase taky prolomí, už jsem ho sundal z fanty

Reagovat
Error
Reagovat
smazaný uživatel

se jim tam zase probudí nějaká sopka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Paul Anka

Fotka podával si ruku s Lowem?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele