Ruský zápisník III. aneb Menší tahouni, než jsMessi mysleli

17.06.2018, 14:24
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Včerejšek byl fotbalovým svátkem, který řada z nás celý strávila u televizí. Skoro osm hodin fotbalu, to se tak často nepoštěstí. Stejně jako vidět v jeden den pět pokutových kopů v základní hrací době. Zatímco Griezmann, Jedinak a Modrić byli na puntíku úspěšní, Lionel Messi s Christianem Cuevou situaci nezvládli a v pozici lídrů svých mančaftů selhali.

Ještě, než se pustíme do rozboru všech čtyř utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Ruského zápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Didier Deschamps po dvou letech zase netrefil složení zálohy. Je to jenom první zápas — a nutno říct, že Deschamps leccos vyspravil dvěma prvními střídáními — ale už tahle 90minutovka do jisté míry stačila coby připomínka toho, kde vězí největší francouzský problém. Není to v rezervoáru talentu. Je to v jeho soustavně neefektivním skládání na hřiště.

Před čtyřmi lety jsme se na tomto místě rozplývali nad funkčností středu pole les Bleus. Pravda, bylo to proti Hondurasu, ale uskupení Cabaye (tvůrce hry z hloubi pole, schopný krátkých i dlouhých příher) - Pogba - Matuidi (dva skvělí atleti, box-to-box záložníci) budilo respekt. O dva roky později už to bylo horší, když Francie bez klasického playmakera především plašila. Stále to ale bylo jakž takž v pořádku, neboť měla Payeta, upgrade dřívějšího vlivu Valbueny.

Tentokrát Deschamps jediného člena útočného trojzubce schopného za určitých okolností tvořit (Griezmanna) odeslal rovnou na jeho úplný hrot, a francouzský plán tak na úvod turnaje vypadal povětšinou zoufale, hrozivě čitelně. Mbappé dostal jedinou kolmici za obranu, a vůbec žádnou po 10. minutě; Dembélé útoky primárně rozbíhal a v takovém rozpoložení se trápil.

Ač je tohle už třetí Deschampsův turnaj, trenér jako by své hráče pořád poznával. Corentin Tolisso zprvu vypadal jako dobrý nápad, jenže potom jeden přihlížel statické hře všech třech středopolařů vesměs na jedné úrovni, aniž by se kdokoliv z nich posouval pod útočné trio. Trojlístek Mbappé - Griezmann - Dembélé rovněž vypadal jako dobrý nápad, jenže potom jeden přihlížel, kterak si navzájem překáží, sotva někdy si navzájem vyhoví v kombinaci, a jak je nikdo není schopen nastartovat, protože jim nikdo není dostatečně blízko.

Potom opravdu stačilo, aby Australané měli vzadu jednoho nesmírně inteligentního stopera, který perfektně čte hru (Sainsbury), dva precizní, nekompromisní, ochotné tacklery (Mooy, Milligan), a bylo vymalováno. Byť modří drželi míč a podnikali útočné výpady, jeden se koncem první půle neubránil dojmu, že je kompaktně bránící Socceroos přesto tak trochu šikanovali.

2) Přesto lze Francii do konce turnaje poměrně snadno vyspravit. Třebaže si tenhle zápas na místě Tolissa patrně žádal Adriena Rabiota, který zůstal doma, a tomu, co Deschamps proti Austrálii hlavně potřeboval, by v záloze spíše odpovídal i takový Ndombele, zatratit Francii nelze. Po příchodu Fékira a Girouda se les Bleus přetočili do jakéhosi diamantového 4-4-2, a ačkoliv sám Fékir zaujal i zkaženými přihrávkami, trasa, po níž se udála vítězná trefa, do 70. minuty prostě nebyla k dispozici. Nahrát na gól zády k brance, to je Giroudova devíza (Griezmann se ho akorát jednou snažil skoro až komickým stylem napodobit), a rovněž atribut, bez kterého se favorit do budoucna na hrotu nejspíš jen málokdy, pokud vůbec někdy, obejde.

Cesta nahoru pro Francii nicméně nevede pouze skrz Girouda. Konkrétně proti Austrálii se nabízela také volba ofenzivněji laděných krajních beků vzhledem k tomu, že Kruse i Leckie nesmírně vytrvale pracují směrem dozadu, a vpředu se včera soustředili hlavně na včasné vyhrávání standardek pro Mooye. Pravý bek Austrálie Risdon byl navíc už před výkopem evidentním slabým článkem sestavy soupeře, což se potvrzovalo i ve chvílích, kdy byl zkoušen Lucasem Hernándezem namísto směrem dopředu přeci jen zdatnějšího Benjamina Mendyho.

Vrchem se pak konečně nabízí sázka na klasičtější 4-4-2 — nikoliv to typicky diamantové, nýbrž s tvořivými hráči na krajích zálohy vtočenými do středu hřiště, pro což má Deschamps v Rusku dva ideální kandidáty. Florian Thauvin s Thomasem Lemarem společně v uplynulé sezoně Ligue 1 vytvořili 22 branek (přičemž Thauvin dalších 22 sám vstřelil), a mají na to dodat týmu hlouběji v poli jiskru, nevyzpytatelnost, kterou v úvodním duelu hrozivě postrádal. Zejména Thauvin, další zlobivý kluk napojený na Marseille, by klidně mohl být "letošním Payetem"...

3) Jedinak proměňuje penalty, ale jinak už v základu nemá co dělat. Austrálie se proti Francii prezentovala bezchybnou organizací defenzivní hry, ovšem sám kapitán, a na papíře nejníže položený středopolař, na tom měl jen pramalou zásluhu. Větší díl připadá pracovitým křídelníkům, defenzivně zlepšenému Behichovi, v zákroku jistému Milliganovi, ... a hlavně potom Aaronu Mooyovi, který má pro Socceroos hlavně tvořit hru z hloubi pole a rýsovat pasy za obranu, místo toho se ale prezentoval zejména ve skluzu, jako vrchní rozrážeč útoků. Během pouhých 36 minut mu šlo napočítat až pět čistě odebraných balonů. Nezvyklé.

Problém byl v tom, že jakmile se Mooy musel v takové míře soustředit na to, co by ideálně neměl mít v popisu práce (kompenzovat Jedinakův nedostatečný pohyb a neschopnost čistě intervenovat), rázem trpěla ofenzíva. Andrew Nabbout na hrotu sice běhal ažaž, ovšem míčů jeho směrem mířilo mizivé množství; a pokud se situace opticky nezměnila ani po příchodu Tomiho Juriće na jeho místo, říká nám to o nedostatečném zásobování věru mnohé důležité.

Pravdou zůstává, že Mooy s Jedinakem už coby double pivot fungovali mnohem hůře. Fatálně obnaženi byli v přátelském duelu s Norskem i v obou kvalifikačních zápasech se Saúdskou Arábií, kterou toho času kuriózně vedl právě Bert van Marwijk. Tentokrát to nebylo vůbec tak zlé; to však hlavně proto, že se Mooy mohl (doslova) přetrhnout a ukázal svou drsnější tvář.

Jedinak už na tuto úroveň nestačí, a jestliže si kouč nemůže dovolit dopředu posunout předělaný štít v Milliganovi (což při dostupných alternativách vážně nemůže), nabízí se vsadit na v přípravě testovanou variantu s Massimem Luongem. Záložník QPR toho oběhá více, je všestrannější a má potenciál lépe propojit zálohu s ofenzivní řadou, což se včera dařilo akorát po křídlech. Jistě, Rogićův čas by ještě měl přijít, jakmile jeho veškeré pokusy o silový driblink nebudou narážet na Kantého, ale k jeho maximalizaci bude nejspíš potřeba posadit kapitána.

(td)





1) Messi, Messi, Messi... A co takový plán B? Mít ve středu všeho dění vašeho nejlepšího hráče je samo o sobě správná taktika, ovšem jak se říká, nic by se nemělo přehánět. Především v první půli bylo až komické, jak se Argentinci snaží najít Lionela Messiho bez ohledu na to, zda se jejich kapitán nachází v dobré pozici (výjimečně), anebo jej obklopuje trojice nabroušených Islanďanů (neustále).

Jednou z obrovských výhod pouhé Messiho účasti na hřišti je přitom právě tato mimořádná pozornost soupeře, díky níž mají jeho spoluhráči o to více prostoru pro vlastní kejkle. O této užitečnosti nás sezonu co sezonu přesvědčuje Barcelona, a to vůbec nejpatrněji ve chvíli, kdy najednou Messi na trávníku chybí. Je tedy s podivem, že tak našlapaná ofenziva, jakou Argentina bezpochyby disponuje, stále není schopna cokoli vymyslet sama o sobě.

Teprve až s příchodem Cristiana Pavóna s Éverem Banegou na úkor neviditelného Ángela di Maríi a Lucase Biglii působili Albiceleste dojmem, že skutečně nejsou pouhým týmem jednoho muže. V tu chvíli už ale bylo pozdě, Islanďané byli do favorita zakousnutí jako buldok a v závěru již žádné velké drama nepřipustili.

Srovnávání Messiho s Cristianem Ronaldem je již útrapným evergreenem, který nemáme v úmyslu přiživovat, ovšem do značné míry zde šlo o paralelu s pátečním zápasem týmů z Pyrenejského poloostrova. Jak Argentinci, tak Portugalci v prvním zápase na MS vložili svůj osud do rukou jediného hráče: jeden zázračným výkonem zachránil remízu, druhý smolným vystoupením remízu zapříčinil. Je klidně možné, že v druhém kole skupiny se role obou hráčů zase otočí, na každý pád se ale nejedná o nic jiného než hru s ohněm.

2) Islanďané překonávají nové a nové milníky. Nejmenší země na šampionátu nepřestává překvapovat. První MS, první gól, první bod, a to rovnou v debutovém zápase proti obhájci stříbra. Už po veleúspěšném představení ostrovních válečníků na mistrovství Evropy před dvěma lety muselo být všem jasné, že Island není radno podceňovat, a přesto jsou jejich výsledky stále stejné, ne-li lepší. Nyní se do dlouhé řádky slavnějších protivníků, kteří si na Islandu vylámali zuby, přidává i Argentina.

Lze namítnout, že na islandském bojovném až nepříjemně fyzickém herním stylu v čele s hlubokou defenzivní linií zde nebylo moc co obdivovat. I když pomineme hmatatelné rozdíly mezi oběma celky, co se hráčského materiálu týče, a s tím související přízvisko vždy populárního outsidera, Island se těší fanouškovské přízni díky viditelné tvrdé píli a perfektní soudržnosti, o níž si mohou argentinské individuality nechat zdát. Nikoho by tak nemělo překvapit, že vůbec nejvyšší počet obranných zákroků (8, z toho 5 úspěšných) si připsala největší ofenzivní hvězda Hallgrímssonova výběru, Gylfi Sigurdsson.

Další možnou odpovědí těmto škarohlídům je pak islandská efektivita. Argentinci se 78% držením míče sice zasypali Halldórssonovu branku sedmadvaceti střeleckými pokusy, ovšem jednalo se vesměs o rány z dálky, ostrého úhlu nebo obtížných pozic pod nátlakem. Zato když kupředu vyrazil Island, byla argentinská obrana pravidelně v jednom ohni, což potvrzuje i bilance populárních "expected goals", podle níž na tom byly oba týmy vyjma Messiho penalty prakticky nastejno.

3) Jorge Sampaoli pověst vizionáře stále nepotvrzuje. Po jmenování někdejšího kouče Sevilly do role trenéra národního týmu byla očekávání velká, Argentina měla konečně v Sampaoliho schopných rukou vyrůst z věčně druhé v mistra. Po utrápené kvalifikaci však ani první zápas MS nenasvědčuje tomu, že by se u Albiceleste oproti předešlým šampionátům cokoli výrazně změnilo.

Po náhlém odpadnutí závěrečného přípravného zápasu s Izraelem si Sampaoli pochvaloval, že se svým týmem stejně potřebuje spíš tréninkový dril než přáteláky, přesto se v prvním testu proti Islandu žádná hitparáda nekonala. Na vině se zdá být především nevhodná skladba základní sestavy, v níž napříč všemi liniemi nepřesvědčili stoper Rojo, středopolař Biglia ani ofenzivní křídelní stálice Ángel di María.

Sampaoliho střídání Pavóna s Banegou na úkor posledních dvou jmenovaných byla v tomto ohledu správným korekčním tahem, který přispěl k dominantnějšímu výkonu v druhé půli (poměr střel byl dokonce drtivých 17:0), ovšem víc než bod se nakonec stejně ukořistit nepodařilo. V příštím kole čeká ještě těžší soupeř v podobě skupinového lídra Chorvatska, prostor pro další nepovedené experimenty se ztenčuje a není vyloučeno, že před závěrečnými skupinovými zápasy nebudou mít Argentinci ani vše ve svých rukou. Začíná jít do tuhého.

(mk)





1) Tohle byl v podání Peru dost možná nejlepší výkon dosavadního turnaje, a přesto nestačil ani na bod. Na Jihoameričanech byla od první minuty patrná ryzí verva, s níž se do soupeře pustili. Dánům trvalo dobrých dvacet minut, než se z hyperaktivních hráčů s šerpou na dresu vzpamatovali a mohli jen děkovat Bohu a Kasperu Schmeichelovi, že tento bláznivý zápas dokončili s čistým kontem.

Obzvláště zmíněná dvojka Advíncula-Carrillo na pravé straně, podporovaná ve středu pole Cuevou byla z týmu Inků nezastavitelná síla. Napohled krásný fotbal plný bleskových narážeček, zaseknutí míče a množství střel však postrádal jednu klíčovou přísadu v podobě přesného zakončení. Na překonání výtečného Schmeichela nakonec nestačilo ani sedmnáct pokusů, a to ještě Peru řadu dalších nadějných akcí nedotáhlo do konce.

Stinnou stránkou takto rozjíveného výkonu je občasné otevření zadních vrátek, na což mazaní Dánové celý zápas čekali. V první půli ještě stihl na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu karetní hříšník Tapia, ale krátce po změně stran už u Christiana Eriksena v jediné gólové situaci večera nebyl nikdo a záložník Tottenhamu ideálně načasovaným pasem na střelce Poulsena protivníka nemilosrdně vytrestal. Seveřané zkrátka soupeři uštědřili lekci z produktivity, jakkoli si sami po celý zápas s výsledkem notně zahrávali.

2) Dánsko má do dalších kol paradoxně více co zlepšovat. Zatímco energickému Peru ve zbylých zápasech o všechno stačí "jen" zlepšit koncovku, jejich evropský soupeř z prvního kola může být zatím spokojen pouze se samotným výsledkem. Hareideho družina nezachytila nástup do poločasu, závěr poločasu a od jediné světlé chvilky v podobě vstřeleného gólu se zbylou půlhodinu jen zoufale bránila.

Stabilitě dánské hry nepřidala ani zranění defenzivních stálic Kvista s Christensenem, a tak můžeme v příštím týdnu proti Austrálii očekávat kromě taktiky i personální změny. O posazení na lavičku si svým výkonem řekl také útočník Nicolai Jorgensen, jemuž nevyšlo zhola nic, a Kasper Dolberg s Martinem Braithwaitem tak mají při čekání na ohlášení příští základní sestavy oprávněné naděje na start.

O vítězství Dánů kromě střelecké nemohoucnosti Peru nakonec rozhodla zkušenost. Brankář Schmeichel výtečnými zákroky sympaticky kráčí ve stopách legendárního otce, Simon Kjaer byl jediným světlým bodem propustné dánské obranné linie a Christian Eriksen předvedl své umění, když se mu naskytla jedinečná příležitost. Od špílmachra Tottenhamu se sice očekávalo více, ale podobně jako Lionel Messi v argentinském týmu se bude muset vypořádat s abnormální pozorností soupeře, který dobře ví, že odstřihnout Eriksena značí odstřihnout gólový přísun seveřanů.

3) Zdá se, že penalty budou hýbat celým šampionátem. S pokutovými kopy se v sobotu roztrhl pytel, ovšem úspěšnost byla nakonec sotva nadpoloviční. V obou neproměněných případech navíc šlo o jednu z hlavních příčin bodového neúspěchu, který byl obzvláště v podání Peru hodně bolestivý a z potenciálního muže zápasu Christiana Cuevy učinil spolu s Messim smolaře dne.

Hned dvakrát sudím při rozhodování incidentů v šestnáctce vypomáhala videotechnika a nutno dodat, že je to jen ku prospěchu věci. Zdržení bylo minimální, penalty po revizi odpískány správně a soupeři nemohli říct ani popel. Na každý pád budou spolehliví exekutoři, stejně jako brankářští penaltoví mágové na MS ceněni zlatem...

Přínos moderních technologií má v tomto ohledu ještě jednu přidanou hodnotu v podobě úbytku simulací před brankou soupeře. Hráči vědí, že obalamutit rozhodčího již nebude tak snadné, a podle toho se také chovají. Jen tak dál.

(mk)





1) Nigerijci, celkově vzato, podali vyloženě retro výkon. V předturnajovém podcastu jsme vypichovali dvě věci: A) že Nigerijci mají papírově nejslabší tým ze všech Afričanů na turnaji, a B) že jejich největší síla leží v sevřeném a obětavém kolektivu, což je aspekt, který jsme u Super Eagles dříve nevídali. Při prvním ostrém testu se potvrdila pouze první domněnka: Rohrův výběr se kvalitou skutečně Chorvatům nemůže rovnat. Místo týmového výkonu, který by pro nigerijské fanoušky představoval vítané osvěžení, ale přišel jakýsi mentální návrat o dekádu nazpět.

Že je tato Nigérie sebevědomá, to je samozřejmě v pořádku; ustrašné týmy ještě na Mundialu neuspěly nikdy. S takto nesoustředěným, rozháraným přístupem to ale nepůjde; jediné, co Super Eagles reálně dokázali, bylo nabít všudypřítomným rasistům tetelícím se nad každou příležitostí zopakovat, jak černoši neumí bránit, kreativně přemýšlet či spolupracovat. Toto byl skutečně extrémně matný výkon, v němž Nigerijci sice ukázali záblesky potenciálu, ale podařilo se jim je dokonale pohřbít pod lavinou nepřesností, zkažených přihrávek a neschopnosti jakkoliv reagovat na chorvatské tempo: ať už šachovnicový výběr bránil či útočil, Nigérie byla vždy pouze reaktivní. Jediný, kdo se nebál převzít iniciativu, byl Victor Moses; škoda, že jeho výkon poskrvnilo několik zbytečných pádů poblíž soupeřovy šestnáctky.

"Chybí mi stará generace s Amokachim, Amunikem, Kanuem," vzdychal jeden fanoušek na fóru WhoScored. "To byl skutečný tým s ambicemi. Toto vypadá jako výběr dětí, které jely do Ruska na výlet." A i když vyčítat nejmladšímu účastníkovi celého MS určitou herní naivitu či psychickou labilitu by bylo poněkud příkré, frustrace příznivců je pochopitelná. Nejde o to, že Nigérie prohrála, dokonce ani o to, že zahrála výrazně pod svoje možnosti - jde o to, že podala stereotypní výkon plný zbytečných chyb v obraně (Etebo a Ekong zahráli vyloženě schizofrenně, když se jim oběma podařilo zkombinovat evidentní přehled na hřišti s festivalem rozdílových hrubek), zbabraných přihrávek a kontraproduktivního individualismu v útoku. Jinými slovy absolutní klasiku všech neúspěšných afrických týmů 21. století. Jinými slovy absolutně polární opak slova _progres_.

2) Chorvaté hráli, co potřebovali, v dalších zápasech ale musí zabrat. Ačkoliv chorvatský tým nepodal žádný excelentní výkon, musíme jej za včerejšek pochválit - podařilo se mu pošetřit síly, vyzkoušet hned dvě potenciální herní varianty, a zároveň po celých 90 minut v poklidu kontrolovat zápas. Zpočátku se nerozehřátí Modrić a spol. dostávali do tempa, kazili jednoduché přihrávky, a také dost faulovali (hlavně Domagoj Vida byl v úvodu hodně agresivní); čekání na nigerijskou chybu a spoléhání na standardky se jim ale vyplatilo. Taktická zkušenost sice není taková zábava na sledování, ale body zkrátka přináší.

Mnohem lépe působil šachovnicový tým v poslední půhodině zápasu, kdy Kramariće na nahradil Brožović a nominální 4-2-3-1 se tím změnilo na mnohem efektivnější a přirozenější 4-1-2-3. Toto je ideální chorvatský systém: Brožović coby inteligentní defenzivní záložník poskytnul Rakitićovi s Modrićem více volnosti a kreativity výše na hřišti, a jestliže s Kramarićem na desítce nedokázali Chorvaté navzdory výrazně lépe obsazené záloze opanovat střed hřiště (on taky Kramarić žádná desítka není, že ano), po změně rozestavení už to šlo zcela intuitivně. Nejvíce to bylo vidět na Modrićovi, který v první půli nebyl příliš výrazný a často kazil; tandem Modrić - Rakitić je zkrátka příliš rozdílový na to, aby se utápěl na double pivotu ve 4-2-3-1.

Proti Nigérii, která měla největší problém sama se sebou, si Chorvatsko podobné experimenty mohlo dovolit. Pokud ale v zápasech se silnějšími soupeři nevyužije svůj potenciál dominovat středu pole hned od začátku, může z toho být mrzení. Se skvělým Mandžukićem na hrotu a aktivními Rebićem a Perišićem na křídlech nedává smysl, aby Modrić - jeden z nejkreativnějších hráčů planety - seděl zapuštěný příliš hluboko. Argentinci by podobně vágní systémovou nesrovnalost pravděpodobně dokázali vytrestat.

3) Gernot Rohr by měl proti Islandu vyzkoušet plán B. Nigerijský kouč připravil svůj tým na dvě eventuality - výchozí 4-2-3-1 s Mikelem na desítce, a také 3-5-2, ve kterém by Mikel hrál ve středu pole s Ndidim a Iwobim. Včerejší zápas ukázal, že právě tato druhá možnost by mohla efektivně vyřešit několik problémů.

Zaprvé, Iwobi se na křídle prakticky nedostával do hry. Ve 4-2-3-1 je totiž klíčové, aby se Mikel dostával k míči a mohl jej následně distribuovat ke krajům hřiště; nigerijský double pivot ale vypadal slabě pod tlakem chorvatského pressingu, většinu míčů posílal zpět na stopery a od stavu 0:1 dál už hru tvořil nejčastěji Ekong. Takový Etebo se na hřišti pohyboval v prostorech, které náleží deep lying playmakerovi, jenže rozdal víc malých domů než chytrých přihrávek dopředu - a to už je Rohrova chyba, protože deep lying playmaker je Mikel, to je jeho nejpřirozenější pozice (v národním dresu). Ndidi si svoje na štítu odvedl, jinak byla ale nigerijská záloha špatně poskládaná. Ve 3-5-2 by byl lépe zapojený jak Mikel, tak Iwobi, nejkreativnější hráč Orlů směrem dopředu. Pokaždé, když se včera dostal k míči, byla z toho potenciálně zajímavá situace; jenže kolikrát se to stalo?

A ještě jedna věc: Nigérii teď čeká Island a musí bezpodmínečně vyhrát. Proti Chorvatsku dostala oba góly ze standardních situací. Je to její dlouhodobý, známý problém; standardky Orlové bránit prostě neumí. Islanďanům by tak ke třem bodům mělo stačit prostě obětavě bránit, nechat soupeře tvořit hru a udeřit z přímáku nebo z rohu. Jediný způsob, který by na tuto primitivní, ale účinnou taktiku měl platit, je zajistit, aby byl nigerijský střed co možná nejkreativnější a nejpřímočařejší: tedy s Mikelem na DLP, Iwobim na centrální pozici a Mosesem coby volným hráčem vepředu, spolu s klasickou devítkou (Ndidi, Mikel, Iwobi - Moses, Ighalo). Jinak z toho bude 90 minut házené proložených několika údery ze vzduchu a vypadnutí po další prohře.

(dz)

Autor: Tomáš Daníček, Martin Kantor, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées
16.07.2018, 08:46
Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku
15.07.2018, 09:19
Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá
12.07.2018, 14:22
Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil
11.07.2018, 12:51
Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka
08.07.2018, 14:24
Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina
07.07.2018, 13:09
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (2/2)
05.07.2018, 18:02
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (1/2)
04.07.2018, 20:23
Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane
04.07.2018, 13:53
Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi
03.07.2018, 13:05
Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů
02.07.2018, 11:37
Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe
01.07.2018, 12:30
Ruský zápisník XV. aneb Senegal při rohu nevěděl, která Kolumbie
29.06.2018, 14:30
Ruský zápisník XIV. aneb Nablýskaný Rolls Reus předjela i Löwná Kia
28.06.2018, 12:36
Ruský zápisník XIII. aneb Postup s tRojou štěstí
27.06.2018, 11:08
Ruský zápisník XII. aneb Sklíčené Ta Re Mi Fa Sol La Si Do
26.06.2018, 13:09
Ruský zápisník XI. aneb Jejda Mané, Poláci to Sabalyli
25.06.2018, 10:59
Ruský zápisník X. aneb Sudí se chyb nevyVARoval, má jich plnou Kroosnu
24.06.2018, 11:56
Ruský zápisník IX. aneb Fágní Brazilci a švýcarský X faktor
23.06.2018, 13:05
Ruský zápisník VIII. aneb VýLuka na trase Argentinců do osmifinále
22.06.2018, 11:39
Ruský zápisník VII. aneb Španělé jednou íránou vycostili houževnatého soka
21.06.2018, 10:26
Ruský zápisník VI. aneb Sama hvězda naději nevykřeSalah
20.06.2018, 11:20
Ruský zápisník V. aneb Princ Harry do toho praštil
19.06.2018, 11:34
Ruský zápisník IV. aneb Khedíra v plánech neyvětších favoritů
18.06.2018, 10:20
Ruský zápisník II. aneb Nacho obrana, na krize máte Crise
16.06.2018, 12:55
Ruský zápisník I. aneb Saúdská Al-Ergie na Golovina
15.06.2018, 09:01

Komentáře (72)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Úžasný nadpis hele

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
oddy

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
ZB 07

Titulek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Zatím máš s osvětou 50% úspěšnost

Reagovat
aurelio

Minimálne v slovenčine sú to synonymá a nevidím dôvod, prečo by to v češtine malo byť inak...

nadpis - jednoslovný al. viacslovný názov nejakého textového celku vyjadrujúci obyč. jeho hlavnú myšlienku, titul, titulok

Reagovat
Euphael

Tampa Bay Lightning are shite!

Reagovat
C-M@ster

#TeamNadpis

Reagovat
ZB 07

Chtěl jsem jen udělat Pikymu radost, od zítřka to je zase nadpis

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

veľký palec hore za nadpis

Reagovat
SixtoRodriguez

výborný nadpis

Reagovat
Darren Fletcher

Skvely titulok

Reagovat
monty25

Hlavní nadpis

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Counter

Nadtulek

Reagovat
smazaný uživatel

Dopr... proč pořád serou toho di Maríu na křídlo? Vždyť nejlepší výkony podáva víc z hloubky pole.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten cervenej text

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sali5

Underrated comment

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se nám povedl doopravdy vtipný, hravý titulek, který by se uplatnil snad i jako nadpis v poznámkách či notýsku na črtání stručných postřehů z aktuálního mundialu.

Reagovat
db18

Chybkou je jen to, že o Messim jako tahounovi repre na MS už asi nikdo nepřemýšlel.

Reagovat
oli9

Ale zatím toto MS strašně moc baví padá hodně golů , nevíte jak je na tom s průměrem zatím ? Ty zápasy jsou všechny hodně dobré...Jinak video do fotbalu určitě jo

JEdiné minus zatím snad ty vuvuzely když je dotáhnou a občas nesmyslné rasija rasijaa v ostatních zápasech

Reagovat
Kepy_FCB

Tak anglani na euru96 zpívali i hymnu svou v zápasech oostatních týmů plus skandování england

Reagovat
oli9

To si nepamatuju to mi bylo 6 ale také by mi to asi vadilo

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska nadpis OK

Reagovat
Spasitel

No podľa whoscored je hráč zápasu Kante a Pogba gól ani nedal

Reagovat
smazaný uživatel

to preceňovanie je smiešne. Nemá formu, nezbláznime sa z toho...

Reagovat
fantomas

Co to tady rozjizdis, OG to byl oficialne az asi tak hodinu pred vydanim clanku a davno po vytvoreni tabulky. Pogbu jako hrace WS si tady nikdo nevymejslel, puvodne to tak proste bylo...

Reagovat
smazaný uživatel

Ok. No problem.

Reagovat
C-M@ster

Nedal ani podle fantasy

Reagovat
TheAdy

je to napsané jako vlastní gol

Reagovat
smazaný uživatel

Super věta

Reagovat
sk333

Aj Jay Jay Okocha sa teraz vyjadril, že kreatívny Iwobi by mal hrať v strede. Podľa mňa by mal hrať od začiatku Iheanacho a na pravom strane obrany Ebuehi, nová posila Benfici. Ten Ebuehi je rýchly a technický, možno trochu slabší v obrane, ale vie prečísliť. Nigéria možno s Islandom opäť vyhorí, ale možno aj príjemne prekvapí.Ešte sa to môže zmeniť.

Reagovat
TheTopFootbaler

Titulární nadpis

Reagovat
Tuard.MUTD

Reagovat
diastan

Ty nadpisy nemají chybu jako vždy

Reagovat
smazaný uživatel

Titulok clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Ta skupina C je parádní. Frantíci jsou myslím jasní, ale jinak bych přál postup všem 3 týmům. Škoda

Reagovat
Mateo16

Skor Missi znova uraduje

Reagovat
smazaný uživatel

Pogbovi ten gol sebrali #vlastni

Reagovat
smazaný uživatel

Krysa di Maria... konecne se uakzuje, proc si tenhle lempl nekopl ani pres Younga, neschopnost nahrat, nebo nacentrovatn a par metru... nejhorsi prestup desetileti zlaty BEBE

Reagovat
davios

Za sebe musím říct, že mě Francouzi vůbec nepřesvědčili... Útok jalovej, zejména protože Griez byl utopený ve středu be pořádné podpory, Mbappé se vždycky ukličkoval k rohovému praporku a Dembelé mi přišel zase moc zabitý někde u půlící čáry, chyběl mi u něco nějaký výraznější pohyb s míčem u pokutového území... Budou muset hodně máknout, jestli chtějí udělat nějaký hodně dobrý výysledek..

Reagovat
Malresi

Mne sa z Chorvátska najviac páčil Kramarič. V prvom polčase jednoznačne najaktívnejší hráč a prišlo mi, že si ako jediný neustále trúfal 1 v 1, pričom mu to aj vychádzalo. To hrá takto aj v BL ?

Reagovat
stas87

Hlavne Kramaric je MS a nie kridlo. Lenze aby to Dalic poskladal, tak musi prave Kramarica upratat na kridlo, kedze jednotka je Mandzukic.

V TSG je v podstate jedno, kde nastupi. Tam su ti hraci do ofenzivy flexibilni a on si dokaze porozumiet hlavne s Uthom, takze zahra v podstate vsetko. MS, HS, SS , OM, RA aj LA. Podobny typ hraca je aj Gnabry, ten tiez zahra viac postov. A to je prave vyhoda Hoffneheimu, pretoze ti zahraju v podstate vsetko a vsetko kvalitne.

Reagovat
andrew96

Pořiďte si zahradu a uvidíme, jestli strávíte 8h u TV.

Reagovat
smazaný uživatel

Doporucuju : Betonova nebo dlazebni zahrada

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Benfica

prve ma celkom bavilo, že Messi nič neuhral.. teraz mi je ho už, ale tak trocha ľúto.. nie je to iba jeho vina.. nehraje len on hraje celý tím.. tak ako Ronaldo sám nevybojoval remízu pre Portugalsko tak Messi sám nespackal zápas proti Islandu.. síce sú najviac vidieť (čo je logické keď sú najlepší), ale nehrajú sami!!

Reagovat
Gazdo

Ja si paradoxne myslim ze ta nepremenena penalta je uplne v poho a mohla by leosa tak trosku nasrat a mihol by to tam teraz zacat valit. Ja mu verim

Reagovat
Kokesh

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uz mi zacina Messi vazne vadit v ARG repre. Zbytecne na sebe herne upozornuje, kdyby byl trenerem vyuzivanej jen jako treba SS tak mu to herne pomuze. Od tvoreni tam je Banega/Lo Celso´nebo treba ten traged Biglia. Messi se tak zbytecne vycerpava v zaloze a pritom je to furt utocnik. V kooperaci treba s Kunem i nebo s Tucnakem v utoku by to nebylo urcite horsi, takhle se zbytecne vycerpava kdesi na hristi dole a chybi pak vepredu a stejne ta hra neni o moc lepsi. V kvalde byli Argentinci doslova tragicti (a ano, vim, ze bez nej byli jeste vic ultrtragicti).

Zacarovanej kruh, Argentina nema mmt dobrou zalohu. Chtelo by to nejakyho druhyho Verona co by to strhnul s sebou, pojebal je tam vsechny a zas by to treba slapalo...

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba na to fakt nemají, protože dlouhodobě špatný výsledky. Žádný přesvědčivý výhry, postupu kvaldy tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

v tomhle slozeni na to rozhodne nemaj, uz jen papirove je to sracka v zaloze a na hristi to tak vypada. Jako ja je moc nesleduju, videl sem je v te kvalifikaci spis az na konci jak dohaneli ten postup, ale celkove uz to je roky v te zaloze bida no. Mozna jim uskodilo to, ze jim zrusili tu posledni pripravu, takhle fakt vypadali na hristi nekompaktne. Spis sem narazel na toho Messiho v zaloze a hrani vse pres nej.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím asi nejlepší nadpis.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele