Afcon 2023: Power rankings před turnajem

13.01., 20:57
Názory a komentáře

Svátek afrického fotbalu právě začíná! Připravili jsme si pro vás k této příležitosti power rankings všech 24 reprezentací, které se v Pobřeží slonoviny představí - od největších favoritů až po totální outsidery.

Koncept power rankings, tedy řazení týmů podle jejich (subjektivní) šance na celkový triumf, budeme následovat až do čtvrtfinále. Po každém hracím kole ve skupinách vydáme aktualizovaný žebříček, následně (po konci skupinových bojů) máme v plánu publikovat "turnajové vysvědčení” všem 8 týmům, které se nedostaly do play-off. Zbývající šestnáctku opět seřadíme od prvního do posledního místa, a stejný cyklus se bude opakovat i po osmifinále. Závěrečnou fázi Afconu (po odehrání čtvrtfinálových bojů) už následně budeme pokrývat "klasickou” formou zápasových analýz, známých z mistrovství světa či Evropy.

Takže... kdo je favoritem? Samozřejmě Senegal, obhájce titulu a nejstabilnější africký výběr posledních let. Dál už je to ale zamotanější. Mnohem, mnohem zamotanější. Pojďme na to!

1. SENEGAL

Obhájci titulu jsou i letos největšími favority, a to z velké části kvůli zkušenostem. Jejich největší opory sice stárnou, ale pořád jde o živoucí africké legendy; Lvi z Terangy navíc pod Aliou Cissém nadále prakticky vůbec nedostávají góly a mají jedinečnou schopnost rozhodnout nudný zápas jediným zábleskem, jako v generálce s Nigerem, kterou vyhráli 1:0 brankou v nastavení. Nebuďte překvapení, pokud stejným stylem proplují na Afconu až do finále. Nebylo by to ostatně poprvé.

Senegal prohrál v roce 2023 jediný zápas - nejde ani tak o to, že by Cissého výběr drtil soupeře, jako spíše o to, že se zdá (minimálně na kontinentální úrovni) prakticky nemožné mu vstřelit gól, natož jej porazit. Viděli jsme to ostatně na posledním Afconu, kde Lvi opanovali svoji skupinu s jednou výhrou a dvěma remízami při celkovém skóre 1-0. Brutální efektivita.

Samozřejmě se může stát několik věcí; Senegalci například mohou propadnout pocitu, že se jim nemůže nic stát, v objektivně těžké skupině párkrát inkasují a následně se rozsypou. Jejich největší ikony a opory (Mané, Koulibaly, Mendy) hrají všechny v Saúdské Arábii a jejich kariéry se pomalu, ale jistě blíží ke svým koncům. Cissé má stále k dispozici dravé mládí v podobě borců jako Nicolas Jackson nebo Lamine Camara (podceňovaný, ale výborný playmaker z Mét), ale tento Senegal i přesto působí trochu staticky, jako tým, který všichni známe jako své boty. Jenže zkuste si ho porazit. Jde to?

2. MAROKO

Můžete mít mistrovskou kocovinu po zisku 4. místa? Pokud jste první africký tým, který se v historii MS dostal do semifinále, určitě ano - Maroko získalo první a poslední kontinentální titul v roce 1976 a výběr kouče Walida Regraguiho je tak letos pod obrovským tlakem: Kdo jiný by měl vyhrát? Porazili jste Španělsko a Portugalsko na největší světové scéně!

Není to tak jednoduché. Zaprvé, Maroku se díky Regraguiho hernímu stylu (založenému na pohyblivém hlubokém bloku a bleskových, skvěle nacvičených brejcích) daří lépe v situacích, kdy je spíše outsiderem, což na Afconu platit rozhodně nebude. Zadruhé, prakticky ihned po semifinálové katarské jízdě Lvi z Atlasu nedokázali porazit Kapverdy a prohráli s Jihoafrickou republikou. Regragui nyní musí vymyslet, jak proměnit očekávání v realitu; teď už nemá koho překvapit, maximálně negativně.

Jak se Lvům bude dařit proti týmům, které zaparkují autobus na vlastním vápně? Na MS jejich držení míče dosáhlo v průměru 37,8%, což je radikálně odlišná situace. Problémem může být i efektivita. Hráči jako Bono, Hakimi, Saiss, Aguerd či Amrabat jsou samozřejmě na mnohem vyšší úrovni než většina konkurence, ale klíčové ofenzivní opory - Hakim Ziyech a Youssef En-Nesyri - tradičně nejvíc září při standardkách a brejcích, zatímco teď budou Maročané dobývat. Těžko říct. Čistě na základě papírové síly je ale Maroko pořád favoritem.

3. POBŘEŽÍ SLONOVINY

Vzhledem ke stavu nigerijského výběru je Pobřeží slonoviny jasným favoritem skupiny A, a to i přesto, že kouč Jean-Louis Gasset nechal doma řadu zkušenějších opor (Zaha, Cornet, Bailly, Deli). Sloni mají pod současným lodivodem bilanci 9-3-2, přičemž jedna prohra přišla na závěr kvalifikace v Zambii, kdy už měli jistý postup; na úvod bojů o MS rozprášili Seychely 9:0, následně vyhráli 2:0 v Gambii a generálku proti Sieře Leone opanovali 5:1. Kromě toho vypadají i herně dobře, jejich 4-3-3 funguje a hlavně záloha ve složení Franck Kessié, Seko Fofana, Ibrahim Sangaré působí dominantním dojmem.

Obecně má Pobřeží k dispozici vyvážený, talentovaný tým, který s domácími fanoušky v zádech může dokázat velké věci. Gasset vypadá, že ví, co dělá, borci jako kapitán Serge Aurier, Nicolas Pépé, Kessié či (zejména) šestatřicetiletý veterán Max Gradel dodávají potřebnou zkušenost, a nová mladá generace - v čele s křídelníkem Simonem Adingrou, stoperem Evanem N’Dickou a teenagerem na hrotu Karimem Konatém - už teď dělá vlny na nejvyšší evropské úrovni. Přidejte k tomu střelecký instinkt Sébastiana Hallera a výsledkem je tým, který jednoduše vypadá dobře.

4. EGYPT

Egypťané mají důvod k optimismu - od začátku roku 2023 prohráli jediný zápas (přátelák s Tuniskem), jinak zaregistrovali devět výher a jednu remízu, přičemž v posledních třech utkáních mají skóre 10:0. Co víc, kouč Rui Vitória je mnohem ofenzivnější než jeho předchůdci jako Héctor Cúper a Carlos Queiroz; místo reaktivních protiútoků se Faraoni pod jeho vedením snaží více držet míč a dusit soupeře na jeho polovině. Vitóriovo pohyblivé 4-3-3 / 4-4-2 navíc vyhovuje i Mohamedu Salahovi. Ten byl dříve často v nároďáku využíván jako jakýsi "zachránce”, od kterého se očekávalo, že mu nahrajete míč a on něco vymyslí; teď je více zapojen do hry, což může Faraonům jedině pomoct. Ofenzivní trojka se Salahem, Trezeguetem a hroťákem Mostafou Mohamedem z Nantes skutečně budí hrůzu.

Vitória jinak sází na zkušenost: průměrný věk egyptské soupisky je 28,67 let, což je nejvíce ze všech týmů na turnaji. Zároveň na ní ale nenajdeme prakticky žádné vyčpělé hráče - Mohamed Elneny je v nároďáku stále klíčovou figurou, a mezi třicátníky se řadí i gólmani El Shenawy a Gabaski, kteří před dvěma lety opanovali brankářské statistiky celého turnaje (Gabaski se stal přímo jedním z jeho hrdinů, když po zranění známějšího kolegy svými heroickými výkony dotáhl Egypt až do finále).

5. ALŽÍRSKO

Alžířané musí zvládnout tři věci: proměňovat šance, být mentálně stabilní, a zapomenout na Afcon 2021. Je to skoro až bizarní - kouč Djamel Belmadi má fantastickou bilanci, alžírský tým je pod jeho vedením perfektní mašinou na pohyblivý ofenzivní fotbal, soupeře drtí jako nic a dokáže si poradit i s konkurencí nevyššího kalibru. Pokud tedy nepočítáme ten Afcon 2021, který skončil strašlivou ostudou a exitem ve skupině. Od té doby jsou Fenci opět skvělí, loni neprohráli jediný duel (sedm výher, tři remízy) a dokonce porazili Senegal na jeho hřišti. Senegal předtím doma neprohrál deset let.

Logická otázka tak zní - dočkáme se na turnaji "kvalifikačního” Alžírska, nebo je čeká další výbuch? Na první pohled dělá Belmadiho výběr všechno správně. Zapojuje mladší hráče (jako Anthony Mandréa, který v bráně vystřídal nesmrtelného titána Raise M’Bolhiho), pokračuje v pilování fluidní útočné strategie, a jediní třicátníci, kteří v týmu zůstávají (Feghouli, Mahrez, Slimani, Mandi, Bounedjah), patří nadále mezi africkou elitu. Nebýt toho prokletého posledního turnaje, mluvili bychom tu o favoritech. Bude zajímavé sledovat, jak se Belmadi s touto výzvou popasuje.

6. TUNISKO

Je Jalel Kadri dobrým trenérem? Samotní Tunisané by vám řekli, že nejspíš ne - a to i přesto, že Orlové z Kartága na posledním MS porazili Francii (v béčkové sestavě, ale stejně) a remizovali s Dánskem. Rozhodně jde stále o jeden z nejsilnějších týmů v Africe, ale všichni tak nějak očekávají, že jeho maximem je "klasicky” čtvrtfinále nebo semifinále. Bez Wahbi Khazriho, který ihned po MS pověsil reprezentační kopačky na hřebík, a Hannibala Mejbriho (kterého nicméně žádný tuniský kouč zatím stejně nedokázal pořádně využít), to zkrátka opět vypadá na nějaké šesté, sedmé místo.

Kadri má stále k dispozici řadu rozdílových hráčů; jeho 4-3-3 hodně spoléhá na overlapy krajních beků Wajida Kechridy a (legendárního) Aliho Maaloula, což by na play-off mělo bohatě stačit. Plus je tu pořád třiatřicetiletý míčový génius Youssef Msakni (ten je sice pomalý, ale to byl i jako teenager, takže v pořádku). Otázkou je ofenziva, jelikož tradiční hroťáci Khenissi s Jazirim už ve svém pokročilém věku nejspíš novou mízu nenajdou, což platí i pro křídelníka Naima Slitiho. Na druhou stranu Orlové čtyřikrát v řadě nedostali gól. Budou v pohodě, skupinu zvládnou, ale na žádný velký průlom to ani letos nevypadá.

7. KAMERUN

Dokážou Vincent Aboubakar a Karl Toko Ekambi předvést podobné výkony jako před dvěma lety na domácí půdě? Pokud ano, má Kamerun šanci. Pokud ne, je s ním nejspíš amen.

Střelecké duo, které se naposledy na Afconu podělilo o 13 gólů, v podstatě samo drží naděje Nepřemožitelných lvů na další turnajovou medaili. Jinak to s týmem kouče Rigoberta Songa vypadá všelijak. Takticky působí Song přinejlepším jako snaživý učeň, v zákulisí se stále řeší finanční problémy (což je v Kamerunu už taková klasika), a jakkoliv je vynechání Erica-Maxima Choupo-Motinga z nominace obhájitelné (útočník v Bayernu po příchodu Harryho Kanea moc nehraje), toto je Afcon - scéna, kde by Choupo-Moting mohl i v pokročilém věku zazářit. Ale Song je mužem pevných zásad, jak ostatně ukázal předloni na MS, kde poslal domu Andrého Onanu proto, že nerespektoval jeho strategické pokyny (tedy nesnažit se o rozehrávku a prostě jenom chytat). Ach jo.

Na druhou stranu - Kamerun má pořád hromadu skvělých hráčů, v čele s Frankem Zambo-Anguissou, a jeho poslední kontinentální titul v roce 2017 přišel v podobné situaci. Tehdy se Lvy také vůbec nikdo nepočítal; my sami jsme je dokonce před čtvrtfinále označili za nejslabšího zbývajícího účastníka celého pelotonu. Podceňování není na místě; opatrnost ano.

8. BURKINA FASO

Edmond Tapsoba je jedním z nejlepších stoperů v Evropě, co se týká vyvážení balonu z obrany. Pro Burkinu Faso, která ve svém 4-4-2 bude spoléhat zejména na bleskurychlou tranzici, je to skvělá zpráva. Hřebci nejspíš budou ve svých zápasech často vypadat vachrlatě, dělat zbytečné defenzivní chyby, ale nebuďte překvapení, až zase dokráčí daleko - posledně se jim po prvním zápase všichni smáli a nakonec z toho bylo semifinále. Z posledních pěti turnajů mají na kontě hned tři postupy mezi závěrečnou čtyřku (a jednou i stříbrné medaile). Spolu se zkušenostmi a talentem lídra Bernarda Traorého, který se v reprezentačním dresu automaticky mění v bestii bez ohledu na to, jak se mu zrovna daří v klubu, se rozhodně nevyplatí Burkinu jakkoliv podceňovat.

Největším problémem tak může být pozice kouče Huberta Veluda, kterého většina fanoušků v zemi nenávidí; kdyby bylo po jejich, bude v čele nároďáku pořád stát Kamou Malo, architekt úspěchu na minulém Afconu. Vypadá to, že Malovo odvolání a akvizice Veluda je čistě dílem šéfa tamní fotbalové federace, což... asi nebude dobré pro morálku. Ale jinak vypadá Burkina hodně silně, zvláště se skvělým Hervé Koffim v bráně. V generálce porazila DR Kongo 2:1. Hřebci jsou připraveni.

9. JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

Bafana Bafana jsou jedním z nejméně čitelných týmů na turnaji. Na jednu stranu by se klidně mohli řadit k černým koňům - třeba proto, že polovina jejich týmu (včetně skoro kompletní defenzivy) hraje klubový fotbal v Mamelodi Sundowns, naprosto dominantním celku lokální scény, který dokonce vede klubový žebříček CAF poté, co vyhrál premiérový ročník African Football League (v podstatě africké superligy). Nebo proto, že je vede Hugo Broos, který v roce 2017 dovedl podceňovaný Kamerun ke zlaté medaili.

Zároveň jsou tu ale i varovné signály. Jihoafričané mají tradičně hodně solidních křídel a ofenzivních záložníků, ale chybí jim kvalitní šestky a devítky: v nominálním 4-2-3-1 bude největší zodpovědnost ležet na borcích jako Percy Tau, křídlu z egyptského Al-Ahli, který nicméně nepatří mezi nejspolehlivější zakončovatele. Pokud se "nezblázní” hroťáci Zakhele Lepasa a Evidence Makgopa, bude mít Broosův tým (opět) dost možná problémy s efektivitou. Pak je tu otázka aktuální formy - v kvalifikaci na MS prohráli Bafana Bafana 0:2 ve Rwandě, načež nedokázali v generálce udolat slabé Lesotho (0:0). Pořád jde ale o tým, se kterým se musí počítat. Minimálně teoreticky.

10. NIGÉRIE

Super Eagles před výkopem Afconu vypadají nejhůře za dlouhé roky, za což může kombinace hned několika faktorů: aktuální formy (jediná výhra z posledních 5 zápasů, kde průměrné hodnocení soupeřů na FIFA žebříčku bylo 104,6 a Nigerijci dostali v každém utkání minimálně jeden gól), zranění (mimo hru jsou Wilfried Ndidi, Victor Boniface a Umar Sadiq), ale i neschopnosti kouče Josého Peseira vtisknout svým svěřencům aspoň minimálně funkční herní styl.

Nigérie je zvyklá hrát 4-4-2 se středem zálohy Ndidi - Iwobi, což je samo o sobě dost "průchoďák”, ale bez leicesterského štítu můžeme očekávat ještě větší problémy. Super Eagles útočí ve čtyřech, pěti, šesti lidech, ale absolutně jim nefunguje přechodová fáze, nedokážou vybojovat zpět ztracený míč, soupeři procházejí jejich středem jako nůž máslem a obrana, byť obsazená solidními hráči (Sanusi, Troost-Ekong, Omeruo, Aina), je tak pod konstantním tlakem. Vachrlatý gólman Uzoho tomu navíc rozhodně nepomáhá, a Victor Osimhen může být jedním z nejlepších forvardů na světě, ale sám také nic moc nezmůže.

11. MALI

Dva roky zpátky vypadali Malijci pod vedením kouče Mohameda Magassouby výborně až do předfinální fáze - a následně s železnou pravidelností naráželi. Buď doslova (do protihráčů), nebo obrazně (na vlastní neschopnost zakončit). Magassoubův nástupce Éric Chelle se proto od začátku snaží hlavně vyřešit tento problém, což se mu zatím celkem daří - Orlové mají z posledních sedmi zápasů bilanci 6-1-0 při souhrnném skóre 20:5. Naposledy rozbili Guineu-Bissau poměrem 6:2. Bude zábava!

Proč tedy není Mali v žebříčku výše? Jedno slovo - zranění. Chelleho 4-3-3 je kriticky závislé na kvalitní devítce, což je v nároďáku tradičně Ibrahima Koné; ten si ale v přáteláku s Ugandou poranil kotník a na turnaji bude chybět, stejně jako další opory Cheick Doucouré, El Bilal Touré, Massadio Haidara a Moussa Djenepo. To je brutální oslabení. Soupiska Orlů je pořád více než solidní - Adama Traoré, Amadou Haidara, Moussa Doumbia a hlavně Yves Bissouma rozhodně patří mezi africkou elitu - ale co naplat, mohlo to být papírově lepší. Mnohem lepší.

12. GHANA

Málo platné, Ghana zkrátka vypadá slabě. Kouč Chris Hughton sice přinesl do týmu zkušenosti z Premier League, ale zatím to moc nefunguje - Černé hvězdy vyhrály jediný z posledních pěti duelů, naposledy remizovaly s Namibií, a co hůře, za celé toto období vstřelily jeden gól (!). Ono to dává smysl: Hughton je ve své nové práci možná až moc opatrný, hraje přísně defenzivně, a přestože nominální rozestavení 4-2-3-1 možná nevypadá na papíře až tak špatně, v reálu mu skutečně něco chybí. Mohammed Kudus je výborný, ale na jaké pozici má přesně hrát, to nejspíš netuší ani kouč sám. Iňaki Williams zatím zaznamenal jeden gól ve třinácti repre startech. André Ayewovi je 34 let, a jeho bratr Jordan je ve skutečnosti jednou z klíčovým postav Hughtonova systému - protože umí výborně bránit.

A pak jsou tu zranění. Thomas Partey je mimo, takže celá obrana se bude muset opírat o Salise Abdula Sameda - solidní šestku, ale Partey dokázal svojí průbojností propojovat defenzivu s ofenzivou, což Samed moc neumí. Ze zdravotních důvodů chybí i Tariq Lamptey, Kamaldeen Sulemana a Joseph Aidoo, zatímco Baba Rahman a Issahaku Fatawu se turnaje pro změnu vzdali dobrovolně. Pokud tato Ghana zaznamená jakýkoliv úspěch, bude to spíše překvapením.

13. ROVNÍKOVÁ GUINEA

Rovníková Guinea má spoustu důvodů k optimismu. Kouč Juan Micha, který podceňovaný tým před dvěma lety dovedl do čtvrtfinále, nejenže zůstává u kormidla, ale Nzalang Nacional pod jeho vedením jako by hráli stále lépe - kvalifikaci na MS odpálili dvěma výhrami nad Namibií a Libérií (shodně 1:0) a celkově v roce 2023 nepoznali jediného přemožitele (skóre 9:3 napříč 7 zápasy). Hrají disciplinovaně vzadu a oportunisticky vepředu, bývají dobře připravení, motivovaní a technicky překvapivě solidní.

Problémem může být aktuální střelecká forma - v posledních šesti duelech dali Guinejci vždy maximálně jeden gól, ale na druhou stranu také vždy maximálně jeden dostali, takže žádné gólové hody se tu asi očekávat nedají. Remíza 1:1 v generálce s Džibutskem je velkým varováním, ale pokud se na turnaji vyšvihne kapitán a nejlepší reprezentační střelec Emílio Nsue, a pokud jej podpoří mladý gólman Jesús Owono z Alavésu, mohou Michovi svěřenci opět zamíchat kartami a dojít si pro další play-off. To se jim ostatně na Afconu zatím povedlo úplně pokaždé.

14. ZAMBIE

V roce 2012 získala Zambie pod vedením Hervého Renarda zlaté medaile; to bylo také naposledy, co na Afconu dokázala v zápase zvítězit. Následující dva turnaje se poroučela hned po skupinách, a v letech 2017-2021 se pro změnu nekvalifikovala vůbec. Nyní, pod vedením izraelského veterána Avrama Granta, který je sice příšerným taktikem, ale zato na stará kolena exceluje v nastolení atmosféry v kabině a komunikaci s týmem, přichází čas tento nelichotivý trend zvrátit. My si z Granta můžeme dělat srandu, ale asi by koneckonců nebylo dobré zapomínat, že Ghanu dokázal na kontinentálním turnaji dovést k medaili. Dvakrát.

Chipolopolo takticky oscilují mezi systémy 4-3-3, 4-2-3-1 a 4-4-2, vždy je ale největší důraz kladen na snaze dostat míč co nejrychleji dopředu - k hvězdným forvardům Patsonu Dakovi a Fabrice Sakalovi. Jinak v zambijském kádru moc známých jmen nenajdeme, snad s výjimkou mladého forvarda Lamecka Bandy z Lecce a kapitána Stoppily Sunzua, jediného pamětníka jedenáct let starého titulu. Dnes mu je 34 let a hraje v Číně, v reprezentačním dresu ale stále představuje klíčovou součást defenzivní čtveřice. Zambijci se nejspíš nebudou dostávat do turnajových highlightů, ale působí dojmem pracovitého, sevřeného celku, který nedá nikomu nic zadarmo. Skupina s Marokem, Kongem a Tanzanií navíc vypadá hratelně, takže... kdo ví?

15. DR KONGO

Sébastien Desabre, kouč Leopardů, má v Africe velmi dobré jméno - etabloval se na klubové úrovni, kde získal ligové tituly v Angole, Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Tunisku, než se přesunul ke kormidlu nároďáku Ugandy, který v roce 2019 dovedl k překvapivému osmifinále. Stále teprve sedmačtyřicetiletý stratég převzal DR Kongo po vyčpělém Héctoru Cúperovi; v té době trpěl tradičně silný tým na dně své kvalifikační skupiny, pod Desabreho vedením se ale dokázal vzepřít a nakonec si místenku na Afcon zajistil s relativním komfortem.

Francouzský trenér preferuje rozestavení 4-2-3-1 a opírá se o služby borců jako Arthur Masuaku (na levém beku), Chancel Mbemba (na stoperu) nebo starý známý Gael Kakuta. Největší síla Konžanů leží určitě v ofenzivě: už kvůli křídelním pozicím, které obsazují Yoane Wissa a Meschak Elia, a devítce, kde stále neohroženě vládne veterán Cédric Bakambu. Problémem naopak může být defenziva. Leopardi neumí bránit kompaktně, často dělají poziční chyby a spoléhají na individuální schopnosti svých obránců při "hašení” soupeřových šancí.

16. KAPVERDY

Kapverďané patří pod vedením kouče Bubisty k týmům, které mohou těžit ze solidní taktické organizace: ať už někdejší obránce hraje 3-4-3 nebo 4-3-3, vždy se snaží instruovat své hráče k maximálnímu roztahování hry do stran, útočení přes centry a bránění v relativně vysokém, pohyblivém bloku. Před dvěma lety takto Žraloci postoupili do osmifinále, a stejný cíl budou mít i letos, v těžké skupině s Egyptem, Ghanou a Mozambikem.

Problémem může být aktuální forma. Kapverdy vyhrály jediný z posledních šesti duelů, 2:0 ve Svazijsku; jinak mají v tomto období na kontě bezbrankovou plichtu s Angolou a prohry s Togem (2:3), Alžírskem (1:5), Komorami (1:2) a Tuniskem (0:2). Obranná fáze vypadá na začátku turnaje jako zásadní problém - gólman Vozinha může být lokální legendou, ale je mu už 37 let, vůdce obrany Stopira je jen o dva roky mladší (a hraje kapverdskou ligu), a klíčový forvard Ryan Mendes, jehož úkolem bude tento handicap vyvažovat na druhé straně hřiště, hraje ve čtyřiatřiceti letech za turecký Fatih Karagümrük. Obecně se Žraloci hodně spoléhají na borce na sklonku kariér; otázkou je, jestli se to projeví spíše pozitivně (jako zkušenost), nebo negativně (jako vyčpělost).

17. GUINEA

Kouč Kaba Diawara naposledy dovedl Guineu do osmifinále, což je takový standardní výsledek pro jeden z nejpředvídatelnějších afrických týmů: Syli National nejsou špatní, ale ani nějak zásadně dobří. Prostě tak nějak... jsou, neustále lehce nad průměrem, příliš kvalitní na nějaký výbuch, příliš nezáživní na výraznější průlom. Zopakování postupu do play-off by ve skupině se Senegalem, Kamerunem a Gambií bylo vlastně úspěchem.

Nadšení v guinejském táboře by přitom mohlo být výrazně hmatatelnější, kdyby se v generálce s Nigérií (kterou Diawarův tým mimochodem vyhrál 2:0) nezranila bundesligová senzace Sehrou Guirassy. Kanonýr Stuttgartu v nominaci zůstává, minimálně ze začátku jej ale bude muset zastoupit Mohammed Bayo - solidní forvard, hraje Ligue 1 za Le Havre, ale oproti Guirassymu je to přece jen výrazný propad. Přidejte k tomu povadající kariéru kapitána Nabyho Keity a výsledkem je další očekávatelný turnajový průměr... pokud se nějak nezblázní dvacetiletý Ilaix Moriba z Lipska, který bývá už teď přirovnáván k Pogbovi či Yayovi a který může v dalších letech zkusit dosáhnout úrovně, které se chudák Keita nakonec nikdy nedočkal.

18. GAMBIE

Je trochu zvláštní, jak rezervovaná atmosféra panuje před turnajem v gambijském táboře: před dvěma lety se od Škorpionů coby nováčků nečekalo vůbec nic, a oni přitom došli až do čtvrtfinále (a to zaslouženě). Kouč Tom Saintfiet zůstává, většina klíčových opor jako Ceesay, Barrow, Jallow a Colley také, a k tomu se do nominace vešel i devatenáctiletý talent Yankuba Minteh, který patří Newcastle a aktuálně hostuje ve Feyenoordu. Tak proč ten pesimismus?

Zaprvé - Gambie je v těžké skupině se Senegalem, Kamerunem a Guineou. Zadruhé je tu aktuální forma: Škorpioni nedokázali vyhrát třikrát v řadě a kvalifikaci na MS zahájili dvěma prohrami, doma s Pobřežím slonoviny (to by ještě nebyl takový problém) a v Burundi (to už je horší). Zatřetí - po opadnutí dva roky starého nadšení je pravděpodobné, že soupeři budou na Saintfietův disciplinovaný defenzivní styl lépe připravení a gambijští forvardi možná nezvládnou ve ztížených podmínkách nadále využívat těch málo šancí, kterých se jim v zápasech dostane, se stejnou spolehlivostí. Gambie je pořád těžký soupeř a nedá nikomu nic zadarmo, ale spíše než navázání na nedávné úspěchy čekejte vystřízlivění.

19. MOZAMBIK

Dva nejznámější hráči mozambické reprezentace hrají v obraně - Reinildo Mandava z Atlética Madrid se navíc zotavuje po zranění a jeho účast na turnaji tak obestírají otazníky, a Méxerovi je pětatřicet a aktuálně hraje druhou tureckou ligu. Nejzkušenější borec v týmu, záložník Domingues, je ještě o pět let starší. V těžké skupině s Egyptem, Ghanou a Kapverdami je proto pravděpodobné, že Mamby si své čekání na první výhru na Afconu ještě chvíli protáhnou (zatím jim to nevyšlo čtyřikrát).

Výhodou pro Mozambik může být absolutně nulové očekávání. Kouč Chiquito Condé navíc tamní fotbalovou scénu zná více než dobře, sám svou zem reprezentoval na Afconu třikrát (poprvé v roce 1986), a pozitivní signály vysílá i zápas s Alžírskem v kvalifikaci na příští MS - Mamby sice prohrály 0:2, ale silnému soupeři se herně i statisticky vyrovnali a inkasovali až v závěrečné dvacetiminutovce. Tak uvidíme.

20. MAURITÁNIE

Upřímně? Mauritánie nemá moc dobrý tým. Většina její soupisky sestává z borců z domácí soutěže, nižších evropských lig, a hned tři obránci hrají v Iráku. V generálce sice Mauritánci ubránili Tunisko (0:0), ale předtím zopakovali stejný výsledek v kvalifikaci na MS proti Jižnímu Súdánu. Gól dali naposledy v září. A i když jedou na třetí Afcon v řadě, což je samo o sobě úctyhodné, stále čekají na první výhru; posledně dokonce nezískali ani bod a nevstřelili ani gól.

Zároveň jsou tu ale dva klíčové faktory, kvůli kterým je nutné tento tým brát vážně. Tím prvním je postava kouče Amira Abdoua, který před dvěma lety vedl Komory - suverénně největšího outsidera celého turnaje, který nicméně slavně vyprovodil Ghanu ze skupiny a následně v osmifinále s céčkovou sestavou do posledních minut deptal domácí Kamerun. Tím druhým je jeho obdivuhodná mentalita a bojovnost. Kvalifikaci totiž Mauritánie zvládla relativně bez problémů, s tříbodovým náskokem na Gabon, a to i přesto, že po utkání s DR Kongo musela zkousnout kontumační prohru 0:3 kvůli nasazení nelegálního hráče. Takže tak. Dokud bude existovat teoretická šance, budou se Lvi rvát... no, jako lvi.

21. GUINEA-BISSAU

Vypadá to, jako by Guinea-Bissau narazila na svůj přirozený strop: kouč Baciro Candé převzal vedení v roce 2016 a od té doby jeho Djurtus postoupili na každý Afcon, jen aby následně vypadli hned ve skupině. Žádné spektakulární výbuchy, žádná ostuda, spíš takové... vyprchání. Během tří turnajů pod Candého taktovkou má tým bilanci tří remíz a šesti proher, přičemž v posledních šesti duelech nevstřelil ani gól. Těžko očekávat, že to letos bude jiné. Guinea-Bissau zkrátka působí dojmem reprezentace, která je tak akorát silná na to, aby se na kontinentální turnaj nějak protlačila, ale potom už nepřidá nic navíc.

Candé je fanouškem ortodoxního 4-3-3, v posledních zápasech ale experimentoval s rozestavením se třemi stopery, zvláště proti silnějším soupeřům; to může být na Afconu efektivní z defenzivního hlediska, ale těžko si představit, že by se Djurtus s touto strategií dostali nějak závratně daleko. Zvláště když nejlepší střelec na soupisce, Zinho Gano z Waregemu, má na kontě všehovšudy čtyři góly, a největší hvězda Mama Baldé z Lyonu ještě o jeden méně. Klíčovým hráčem tak opět bude gólman a kapitán Jonas Mendes, aktuálně hrající druhou řeckou ligu.

22. NAMIBIE

Peter Shalulile. Útočník jihoafrického superklubu Mamelodi Sundowns je pro Namibii natolik klíčovou postavou, že jakýkoliv případný zádrhel (zranění, karty, ztráta formy) znamená prakticky okamžitý konec. V týmu, který jinak zůstává zalezlý ve svém 4-4-2 a čeká na protiútoky (jako většina průměrných či podprůměrných afrických reprezentací), je přítomnost takové superhvězdy oním rozhodujícím faktorem, který z Válečníků dělá potenciálně nebezpečného soupeře. V kvalifikaci na Afcon skóroval v každém zápase (!), z toho dvakrát proti Kamerunu - a právě domácí triumf 2:1 nad Nepřemožitelnými lvy byl jednoznačným highlightem namibijského fotbalu v roce 2023.

Tým kouče Collina Benjamina navíc dokázal remizovat v Yaoundé, takže jeho taktika "solidní vzadu, uvidíme vepředu” rozhodně může způsobovat problémy i mnohem silnějším soupeřům. Pořád jde ale o jeden z papírově nejslabších celků na turnaji, jehož cílem bude zaregistrovat první turnajovou výhru v historii - zatím se Namibie na Afconu představila třikrát a z devíti zápasů si připsala všehovšudy dvě remízy.

23. ANGOLA

Kouč Pedro Goncalves je na angolské fotbalové scéně váženou figurou, proto když před turnajem označil Černé antilopy za nejslabší tým ve skupině E (kde kromě Alžírska a Burkiny figuruje i Mauritánie), nezvedla se žádná vlna odporu; angolští fanoušci jsou sice vášniví, ale realisté. Jejich tým na turnaj proklouzl z lehké skupiny s devíti body ze šesti zápasů, nedokázal porazit Madagaskar a efektivně jej tak na Afcon katapultovaly dvě výhry nad Středoafrickou republikou. Nic moc.

Šance Antilop by přece jen mohly být vyšší, kdyby byl členem výpravy i jejich nejlepší hráč, forvard Fiorentiny M’Bala Nzola; ten se ale v prosinci omluvil s tím, že nechce riskovat svoje místo v klubu. V zákulisí se navíc spekulovalo o tom, že za jeho rozhodnutím stojí i nízká důvěra v Goncalvesův tým. Očekávejte relativně pohyblivý, technický fotbal v rozestavení 3-5-2, ovšem bez klinického zakončení: nejdůležitějším hráčem nakonec může být gólman Neblú, díky jehož reflexům Angola v pěti utkáních v řadě neinkasovala ani gól. Což by bylo super, kdyby čtyři z těchto zápasů neskončily 0:0.

24. TANZANIE

Jediný východoafrický tým turnaje může být vlastně rád, že se na turnaj vůbec kvalifikoval - ve skupině s Alžírskem, Ugandou a Nigerem získal pouhých osm bodů při skóre 3:4, což rozhodně nejsou čísla, kterými by se výběr kouče Adela Amroucheho mohl nějak chlubit. A nemůže se ani vymlouvat na to, že by výsledky neodpovídaly výkonům; Tanzanie je naivní v defenzivě, má obrovské problémy udržet tempo po celých 90 minut, nedokáže efektivně vytvářet šance a zejména po stranách obrany často hoří jako papír.

Útok vedený Mbwanou Samattou a Simonem Msuvou možná vypadá dobře, ale v tanzanském hurá stylu, kde se míč dopředu dostává víceméně náhodně, je to slabá útěcha - tím spíše pokud se podíváme i na zbytek soupisky, kde figurují borci jako Haji Mnoga a Tarryn Allakharia (oba z páté anglické ligy), případně Anthony Ben Starkie, který hraje v Anglii dokonce až SEDMOU nejvyšší soutěž. Tady asi opravdu můžeme očekávat maximálně rychlý exit (i když nuda by to být neměla).

Novinky o Africkém poháru národů naleznete také na Livesportu.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (180)

Přidat komentář
Kryptos_

Ještě jsem nečetl, ale souhlasím!

Reagovat
fenixLFC

akoze len z toho popisu zneju ako najvacsi favoriti Sloni.tim vyzera silny na kazdom poste, maju skvelu formu a realne tam nevychadza nic preco by mali byt jednotky. u senegalu sa spolieha na stare hviezdy a na to ze vsetko ubrania a u maroka to ze im to bude vychadzat ako na MS

Reagovat
domingo

Ta prvni trojka je extremne vyrovnana, Senegal ma zkusenosti, Maroko ma nejlepsi tym a Sloni vypadaji objektivne nejlip, ale je otazka, jak se poperou s tim tlakem, no :) Je to zabavny, fakt tam neni jedinej vylozene jasnej favorit

Reagovat
domingo

(objektivne nejlip kdyz vezmes v potaz soucasnou formu)

Reagovat
Seydou Doumbia

Takže prostě takové klasické APN, kde to díky labilitě černých a konkurenceschopné kvalitě 8-10 repre může vyhrát právě více týmu. Jinak nevíš proč nejel Oukidja za Alžír a Mata za Angolu?

Reagovat
ZB 07

Škoda, že se nehraje ve formátu 16 týmů. Mauritánie, Namibie a podobný reprezentace jsou sice zárukou bizáru, ale přijde mi, že od toho roku 2019 přibývá zápasů, který jsou docela o ničem.

Reagovat
domingo

Zrovna tyhle dve muzou byt jeste fajn, Angola a Tanzanie tam ale nemaji co delat, no

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
ZB 07

Já to myslel tak obecně. Formát, ve kterým teoreticky stačí na postup i třetí místo, vybízí týmy s už tak neschopnýma ofenzivama ještě míň útočit a hrát to na nulu vzadu. Ale když už zmiňuješ Tanzanii, tak na tu se zrovna těším, tam je velkej potenciál na nějaký kuriozitky

Reagovat
mayday

Na všech APN, který se hrály ještě v 16 týmech, vždy nějaký tyhle sračky stejně byly a naopak na každým chyběl někdo z těch TOP 8-10.

Reagovat
Seydou Doumbia

to dělalo APN ještě více jedinečným a postup pro top repre nebyl zdaleka tak samozřejmý jako dnes...formát o 16 týmech se mi taky zdal lepší

Reagovat
mayday

Tak máš samozřejmě pravdu, to platí i pro Euro.

Ale já se přiznám, že mi formát 24 týmu na Euro i APN vyhovuje. V Evropě stále neplatí, že se tam dostane "každej", a kromě TOP špičky si tam zahrají i ostatní s dobrými hráči, kteří by se tam ale v 16 týmech zase nedostali. A na APN mám možnost aspoň jednou za dva roky vidět bizáry typu Tanzanie nebo Mosambik

Reagovat
Seydou Doumbia

Řeknu ti to takhle maydayi. Kdyby Ojro a APN bylo na 16 týmu tak je brutálně zajímavá kvalifikace a hltal bych ji podobně jako vrcholový turnaj. Proč? Protože by moje oblíbené reprezentace neměli zadarmo postup, když tam postoupí kdejaka chcanka a 80% kontinentu (když mezi kontinent nepočítám somalsko, san maríno a podobné vesnice). A to mě nebaví, proč sledovat kvalifikaci když se tam stejně moji oblíbenci dostanou, když to je zadarmo. A na turnaji by byl každý duel atraktivní, protože jak říkáš nehrálo by se třeba Euro na 0:0 a na postupy ze třetích míst a tyto hovna. Jenže ted kvůli prachům je důležité aby se na vrcholový turnaj dostalo každé hovno, hlavně aby každý mě šanci tam hrát. A potom aby ve skupinách nebyli rozhodnuté zápasy, tak proto se postupuje ze třetích míst, aby bylo pořád o co hrát. Skvělý no, ale že to celé degraduje prestiž turnaje to už je každému volné. Brzy ani říct že jsem dostal na MS jako albánec nebo podobně nebude mít žádnou váhu. A to mě mrzí. Cením bizáry, co jsou na vrcholovém turnaji, ale mnohem radši bych byl kdyby tam byli jen top země a klidně i ty top země aby vypadli ve kvalifikaci, zrovna labilní Afrika je zralá na to že by každé APN mohlo pohořet ve kvalifikaci více favoritů.

Reagovat
mayday

Respektuji každý názor

Jak říkám, mně to spíše vyhovuje, rád uvidím aspoň na tom Euru někdy třeba Halanda nebo ty Slovince. Proč ne. Dalšímu rozšíření třeba na 32 týmů už říkám rezolutní ne (jakkoliv si myslím, že to tak jednou dopadne), stejně jako MS na 48 týmů - to už by měl být opravdu výběrový turnaj. Ale Euro a APN s 24 týmy jsem skousl.

Reagovat
alias

No bizáry...Mosambik včera předvedl, že to nejsou žádní kašpaři Stejně jako ostatní týmy.

Reagovat
milan78

hlavně poselství..., krom Německa vám žádná země negarantuje pečený holuby do huby

Reagovat
zorz767

Přitom Češi jsou v natahování rukou ke státu mistři světa. O to je vtipnější, když to někomu předhazujou.

Reagovat
lajka30

Reagovat
Mass

Tohle bys možná mohl rozvést, jinak je to takové plácnutí do prázdna. Nejsme stát s ani nejvyšším daňovým zatížením, ani s nejvyšším přerozdělováním veřejných prostředků, nezaměstnanost nejnižší v E. Předpokládám, že nemluvíš o sobě jako o Čechovi, takže kdo a jak natahuje ty ruce?

Reagovat
zorz767

Viz např. reakce na nedávné snížení valorizace důchodů. Naprosto logická věc, která měla být udělána už dávno, vyvolala reakce, jako kdyby měl nastat konec světa. Při každém problému je okamžitá a nejsilnější reakce lidí "státe, postarej se". No a pak je tu taky naprostá absence pravicové politiky. Věci, které by jinde pravice dávno zaváděla, jako je školné nebo nadstandardy ve zdravotnictví, o těch si tady nedovolí ani potají snít, protože by ve volbách totálně propadla, jak je naše společnost levicově nastavená.

Reagovat
Mass

Valorizace důchodů byla v ČR dobrým zvykem a je jen ostuda současné vlády, že reálná hodnota důchodu a vlastně i platů státních zaměstnanců se snížila. Pokud si někdo spořil na důchod jako třeba moji rodiče, dnes má díky inflaci z toho hovno. Naopak zisky z dividend akcionářů energetických firem se zvýšily. To že by všichni křičeli "státe postrej se", je další tvoje plácnutí. Není nic špatného na tom, aby občané po státu chtěli, aby byl efektivnější, když už vybírá takové daně. Současná vláda zvyšuje daně a chtěla by snižovat servis jako školy a zdravotníctví? No twl, rozmazlení nevděční občané, proč se jim to nelíbí? Méně pěnez důchodcům, více politických náměstků!

Reagovat
zorz767

Vše je o tom, že v době konjunktury 2015 až 2020 se rozdávaly peníze plnými hrstmi a nebyli jsme připraveni na další krizi. A důvod je ten, že po tom nebyla poptávka. Voličům vyhovovalo rozhazování namísto investování. O investování se tady mluví jen v krizi, jakože se z ní proinvestujeme k prosperitě. Ale jakmile krize skončí, na investice se okamžitě zapomene a udělá se místo toho velká párty. Voliči to tak chtějí. A ano, služby se musí jednoznačně začít osekávat (mimochodem nadstandardy nejsou snížením servisu ve zdravotnictví). Lidi se musí konečně naučit starat se o sebe sami. Když to šlo bezbolestně, tak nechtěli, ale to je opět jejich problém. Nicméně to vše je jenom teorie. Nevěřím, že by se tady mohlo něco změnit. Proto pozorně sledujme dění v Argentině, protože nás to jednou taky čeká.

Reagovat
Mass

Mezi lety 2015-2020 nebyla žádná výrazna konjuktura, ten vývoj HDP byl stejnej prakticky jako teď. Koukám, že jedeš lživej narativ současný vlády.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:EU,_EA,_Total_market_production,_2015-2023_(seasonally_adjusted_data,_2015%3D100)_Fig_1_11-12-2023.png

Kdyby současná vláda něco šetřila, tak ti dám za pravdu, že se důchody nemůžou dorovnávat podle inflace, jako předtím. Ale tak to není, vždyť oni dělají ještě mnohem větší dluh. Mmch tady se můžeš podívat, kdo ten dluh zvyšoval, a kdo se ho snažil snižovat. A to i přesto, že měl na valorizace důchodů.

https://investici.cz/wp-content/uploads/2023/02/Vyvoj-statniho-dluhu-CR-v-miliardach-od-roku-1993-do-roku-2023.jpg

Reagovat
zorz767

Dluh nám roste hlavně proto, že za minulé vlády se nastartoval růst mandatorních výdajů. Každé jejich zvýšení se projeví v budoucnu o to víc, nabaluje se to jako sněhová koule. U důchodů to platí dvojnásob, protože roste počet důchodců. vrátit se to nedá. Ten dluh měl v letech 2013-2019 klesat mnohem víc, měla to být priorita, což ale nebyla. Normální je se v krizi zadlužovat a po krizi to umazat. Jenže politik, kterej by tu chtěl u nás udělat, by okamžitě skončil.

Reagovat
Mass

Podle mě nezbývá doufat, že příští vláda udělá daňovou reformu a dokáže z ekonomiky získat víc peněz, aby bylo i na ty vzrůstající mandatorní výdaje.

Reagovat
mistr129

já hlavně doufám, že se zkrouhnou ty mandatorní výdaje

Reagovat
Mass

Tak to se koukám v historii ČR stalo jen jednou v roce 2012, kdy byl pokles HDP a jestli si pamatuju dobře, tak tenkrát Kalousek omezil státní podporu stavebního spoření a porodné.

Reagovat
mistr129

Asi jo, což neznamená, že nemohu doufat

Reagovat
Mass

Mmch kde tam vidíš nějaký dramatický růst mandatorních výdajů minulé vlády v % rozpočtu?

2016 - 58,2%

2017 - 57%

2018 - 55%

2019- 52,6%

2020- 51%

2021- 53%

Čísla mám z https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Reagovat
Muffi

https://ekonom.cz/c1-66580350-dalsi-deficit-babis-vzdal-rizeni-statu-jako-firmy-a-definitivne-preradil-doleva

Mas to tam tucne.

A k duchodum. S valorizaci bez vis kam.

Uz kdyz jsem koncil pred cca 20 lety SS, hovorilo se, ze si maji lide setrit. Pokud je dnes nekomu 70 a nic nema, bylo mu pred 20 lety 50 a je to jeho problem.

Navic nejdulezitejsim cislem je u duchodu pomer k ciste mzde (duchod se nedani a neplati odvody) a ten je naprosto sileny a neudrzitelny

https://www.finance.cz/548521-vyvoj-pomeru-mzdy-a-duchodu-v-letech/

Reagovat
Mass

No twl děsivé zjištění, že mandatorní výdaje od roku 2014 do roku 2019 stouply o stejný poměr jako HDP. Katastrofa lol. Opravdu nevím, co tím autor chtěl říct, asi jen nachytat podobný lidi jako ty. A 40 mld. schodek? No kolik je teď, 270,290?

Ano, lidé si šetřili, ale díky inflaci mají co? Před dvaceti lety si třeba člověk dával stranou měsíčně pětistovku, co si za ní dnes koupí? Opravdu velká" motivace" si šetřit.

Reagovat
Muffi

diskuze o ekonomice s totálním ekonomickým analfabetem. Lidem jako ty bych přál 8 let vlády Babiše a následný bankrot ČR.

zkus si ten článek přečíst, třeba ti pomůže pochopit v čem je problém.

nemáš spořit, máš investovat a v 50 je 500 korun měsíčně nic.

Reagovat
Mass

ok, nadávky, přesvědčil si mě.

Babiš tu 8 let vládl a nebýt kovidu, byl by ještě v plusu. Článek sem četl. Psal sem o 500 Kč před dvaceti lety, to ty nečteš, co tu píšu a jedeš si svojí.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Mass

Ten lol si dej sám, potom co si tu předvedl. Nejdřív si napsal, že bys nevalorizoval důchody, tzn. v podstatě okradl lidi, kteří poctivě platili sociální pojištění. Pak že by si měli šetřit v době, kdy je 10-15% inflace, to si potom stáhl a napsal, že by měli investovat. To je takové plácnutí. Když platba sociálního pojištění je v podstatě taky investice. Pak že nejdůležitější číslo je poměr důchodu k čisté mzdě. Když se důchod vypočítává z odvodů ze sociálního pojištění, tzn. mnohem důležitější je tam poměr k hrubé mzdě, přesněji k těm odvodům. Pak mi dáš odkaz na článek, který píše o tom, že se mandatorní výdaje zvýšily od roku 2014 do 2019 o 240 mld. a samozřejmě zcela ignoruje, že mandatorní výdaje byly v roce 2014 57,8% rozpočtu a v roce 2019 52,6%. Samozřejmě napsat částky bez kontextu v částkách a ne v procentech z rozpočtu zní líp a víc alarmisticky. Pak mi přeješ vládu Babiše (mmch já ho nevolil) , kterej objektivně v době ekonomicky stabilních let (nárůst gpd EU 2-4%, stejně do čeho se Evropa mimo ČR vrátila teď) schodek snižoval a to přitom dokázal valorizovat důchody a nezvyšovat daně. A nakonec mi napíšeš, že sem ekonomickej analfabet. Jo, seš fakt dobrej ekonomickej mág a perfektní rétorik, "přesvědčil" si mě.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Já ale nepsal vůbec nic kamaráde

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Mass

Jo sry, to mělo bejt pod Muffiho.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mass

Popravdě, strach o svůj názor bych měl v případě, že zrovna ty bys mi dal palec.

Reagovat
fenixLFC

preco? ved aj tak ignorujes co ti kto povie. zrovna ten nezmysel s tym ze bez covidu by bol babis v plusu ti tu uz vyvracali opakovane

Reagovat
Mass

Protože seš největší trouba na ef bezkonkurečně.

Neignoruju, jen píšu, že nemají pravdu ti, co tvrdí, že 58% (mandatorní výdaje za Nečase) je míň jak 53% (mandatorní výdaje za Babiše). https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#/media/Soubor:Vyvoj_a_podil_celkovych_vydaju_cr.png

Nemyslím si že, ti co tvrdí, že tři černý čísla a dvě červený sou průser, mají pravdu https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_J/3AHn2v.jpeg?fl=cro,0,1,1276,717%7Cres,722,,1%7Cwebp,75

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Kiss Me Polka!

sam jsi psal sporit, radit duchodcum investovat, kdyz je oberou prodejci hrncu, je tezka picovina

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Presne tak, oni napechujou bitkojnmaty usporama a on je chce nechat investovat. Navic mimo prazskou bublinu se sice taky nezije spatne, to nelze poprit, ale zaroven jde podstatna cast lidi v produktivnim veku od vyplaty k vyplate a od splatky ke splatce. Pokud tedy rovnou nejsou v exekuci. Ano, melo by byt povinne bezplatne celoplosne skoleni o financni gramotnosti, ovsem ti lidi realne ty finance nemaji, takze by to stejne bylo vsechno v tezko predstavitelne abstraktni rovine. Zacarovany kruh. A brat duchodcum je svinstvo nejhrubsiho zrna, v tom jsem zajedno s Massem. Dost, ze po revoluci byla oholena nizsi stredni a nejnizsi vrstva pracujicich, ktera po dekadach casto velmi tezkych delnickych profesi dostala vylozene almuznu. Ja porad verim, ze uz jsme, co se tyce empatie a socialni inteligence, prece jen o slepici krucek dal. (A verim v to, prestoze denne zjistuju, jak moc se mylim, protoze na manazerskych a dalsich rozhodujicich pozicich jsou vetsinou totalni psychopati.)

Reagovat
Kily

psychopati, kteří jsou často rekrutováni ze skupiny "náhodných kolemjdoucích" a k pozicím se dostanou díky tomu, že na nich končí jejich kamarádi, jejichž posledním úkolem je najít za sebe náhradu

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Rezan

Nechci příliš narušovat diskuzi odborníků.

Není náhodou právě mandatorní výdaj na úrovni přes 50 % právě ten zásadní problém? Neměl by se stát snažit snížit mandatorní výdaje někam o 10 % níže?

Reagovat
zorz767

Jo a to ani nemluvím o důchodové reformě, na kterou politici už dekády kašlou a voličům je to úplně jedno.

Reagovat
alias

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Muffi

Muzes sva tvrzeni dolozit?

Staci porovnat vyhled rozpoctu od MF pod Schillerovou a realne Stanjurovy.

Dekuji.

Reagovat
alias

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
mistr129

Vždyť to je furt napříč generacemi a skupinami, každý odborník tvrdí, že by se mělo šetřit, ale jak zjistí, že by se ho to dotklo, začne brečet.

Seberou prachy rozežraným důchodcům (čímž nemyslím všechny, naštěstí třeba moji prarodiče do téhle kategorie nespadají ), kterým se tu nejvíce zvyšovala v posledních letech životní úroveň - "né, my chcípneme hlady!"

Zruší slevy na jízdné na trajdání po republice, vedle důchodců začnou nadávat studenti, že stát nepodporuje vzdělání a měl by jim naopak platit koleje.

Zmíní se zvýšení nějaké daňové progrese - "né, komunismus, to nejde"

Reagovat
mistr129

A to nemluvím o specifických skupinách jako třeba vinařích u zdanění tichého vína nebo romech a aktivistech, když stát chtěl využití dávek kontrolovat skrze bankovnictví

Reagovat
mistr129

ještě samozřejmě doplním učitele a částečně doktory... "chápeme, že je potřeba šetřit, ale opovažte se nepřidat nám, bude stávka".

Reagovat
Nieuwendyk

Kucí ve všech směrech erudovaní a k objektivnímu posouzení ekonomické a politické situace kompetentní, serte na to a užívejte AFCONu, tam je vše

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
John Obi Mikel

Tak já taky hodím tip na vítěze: Pobřeží Slonoviny

Ale budu fandit Nigérii samozřejmě

Reagovat
Chandy

Tip: Pobřeží slonoviny

Fandím: Egypt

Reagovat
Kucka

To jsi asi jediný, kdo tu fandí Egytpu, navíc jako fanoušek Poolu by sis měl přát co nejdřívější vypadnutí

Reagovat
mistr129

Já bych řekl že Egyptu fandí všichni fanoušci Arsenalu, City a dalších

Reagovat
Uwe háže buly

taky bych přál svému hráči úspěch na turnaji. Obzvlášť, kdyby od nás pak Gómeze někdo koupil.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
srandamač

Egyptu fandím od dob Zidana.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tip - Senegal

Přání - Senegal, Nigérie, Slonoviny

Reagovat
Stannis Baratheon

Tip: Maroko

Přání: Zambie, Namibie, Angola

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Nieuwendyk

Tip: Senegal. Ale fandím Zambii a stejně jako v rugby hlavně Namibii

Reagovat
Seydou Doumbia

Ani nevím že Namibie hraje rugby

Reagovat
Nieuwendyk

No příteli hraje a výsledky má mnohem lepší než fotbal - pravidelný účastník MS

Ale ten tým by se ti nelíbil. Je téměř celý bílý

Reagovat
Chandy

Je někde diskuze k Asian cupu?

Reagovat
Coutinho10

asi ne, ale přidám info, že Filip Nguyen chytá za Vietnam teď proti Japonsku

Reagovat
Shevchenko

A včera Ousou v základu proti Uzbekistánu.

Reagovat
Coutinho10

já měl za to, že se snaží dostat do švédský repre, jak hrál dřív za jejich U21

Reagovat
John Obi Mikel

Letos na podzim změnil občanství

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Uwe háže buly

Nejezdil i s naší repre na srazy?

Reagovat
paver

Jezdil, ale do žádného zápasu nenastoupil.

Reagovat
mrtvej ofsajd

*autobusu

Reagovat
Coutinho10

btw. na zádech má N. FILIP

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Coutinho10

a klidně bych diskutoval o něm pod AFCONem

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Seydou Doumbia

míchat bambusaky mezi černochy to nedělá dobrotu najdi jiný článek

Reagovat
Coutinho10

ne

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Coutinho10

tam to je mrtvý

Reagovat
Seydou Doumbia

respektuj černochy a nezneužívej je ke svému prospěchu

Reagovat
Nieuwendyk

...třeba je to tradiční typ

Reagovat
johnik

Jo? Tak mrkni kdo chytá za Japonsko?

Reagovat
Seydou Doumbia

znám i jednoho utočníka co je v toulouse nebo byl a to byl taky nigga japonec

Reagovat
johnik

No tak vidíš, stejně už je to všechno promíchané

Reagovat
uff

Reagovat
johnik

Každopádně Japan - Vietnam - what a match!

Reagovat
paver

Reagovat
Hasan Šáš

Vietnam hraje parádně, pokud to nějak neposerou, musej se dostat na MS. Nguyen pak bude jedinej Čech na MS za posledních asi 80 let.

Reagovat
johnik

Jako čumím, že na tom vůbec nejsou technicky špatně. Jinak Nguyen

Reagovat
Coutinho10

zapnul jsem bohužel až teď, ale jsem zvědavej, co ten zápas ještě přinese

Reagovat
johnik

No teď už to moc na divočinu nevypadá, ale 1. poločas zábava v topu

Reagovat
Chandy

První poločas byl super, ale Nguyen se u toho prvního gólu moc nevyznamenal

Reagovat
johnik

Jn radši měl zůstat na lajně

Reagovat
Kiss Me Polka!

no imo to nebyla zas tak nejak jeho chyba, mel tam jinak par dobrych zakroku. u ostatnich golu nemoohl dealt nic

to uz spis ten suzuki na druhe strane se moc nevyznamenal, hlavne druhy gol hodne posral

Reagovat
paver

Post brankáře bude u Japonců největší slabinou (Suzuki je v podstatě v ideálním složení až třetí volbou), v pozdější fázi turnaje by to mohlo hrát v jejich neprospěch.

Reagovat
Shevchenko

Asi půjdu proti proudu a budu přát Arabům kromě Egyptu.

Reagovat
Seydou Doumbia

fuj fandíme černochům, ne teroristům, cikánům a uzenáčum

Reagovat
Čenda

A co somálský piráti? Jsou to sice černoši, ale taky bez debat teroristi, otravní jsou jak cikáni a určitě smrdí jak uzenáči

Reagovat
Seydou Doumbia

ti tam nejsou a asi ani nikdy nebudou

Reagovat
Nieuwendyk

No až bude rozšíření AFCOnu na 48, tak jo. Ale budou tam i perly jako Eswatini a Lesothooo

Reagovat
Seydou Doumbia

Afrika má 48 zemi...?

Reagovat
Nieuwendyk

Myslím že 55 dokonce

Reagovat
Čenda

Já to myslel obecně. To jsou všichni černí tak nedůvtipní?

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Shevchenko

A černí koně turnaje Mosambik a Mauritánie.

Reagovat
Seydou Doumbia

Za mě černý kůn DR Kongo

Reagovat
mayday

Doktorům fandím na každým APN

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
alias

Reagovat
Nieuwendyk

doktoři bez hranic

Reagovat
Lemond Laws

DR Nec

Reagovat
Uwe háže buly

Tip Maroko

Přání Burkina Faso

Reagovat
mayday

Škoda, že už nejezdí démon Aristide

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Kucka

Takže na YT to letos nejede?

Reagovat
Seydou Doumbia

včera to klukum nešlo, dnes jsem nečuměl ale tyto streamy jsou na pohodu tak už ani nehleádm jinde

Reagovat
SunFells

Svět poznává kvalitu Zaidua

Reagovat
ZB 07

Egypt

Reagovat
mayday

Zatím nad očekávání gólový festival Čtyři zápasy a ještě ani jeden kříž 0-0?

Reagovat
ZB 07

Kapverďanům to přeju, pro mě velký překvapení, jakou hrou se prezentovali

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
John Obi Mikel

To byl den včera, Nigérie, Egypt i Ghana ztráta

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Seydou Doumbia

Paradoxně až na Egypt žádné překvapení. Škoda že to Mozambique neudržel.

Reagovat
domingo

ten Egypt me prekvapil hodne, protoze tam fakt skoro nic neukazovalo na prusvih, prijde mi ze to nedali psychicky, ten tlak na ne je letos fakt obrovskej (i tim ze tam neni vylozene jasnej favorit). Nigerie jestli neco tak prekvapila spis pozitivne, cekal jsem vetsi bramboracku... Ghana podle ocekavani, mel jsem je srazit jeste niz

Reagovat
johnik

No Osimhen tam měl ještě 2 tutovky, mohl dát hattrick a Nigérie v klidu vyhrát.

Reagovat
domingo

Jj, Owono zachytal, je tam urcite pro Nigerii nejaky pozitivum do dalsich zapasu. U Ghany nevim

Reagovat
Pablos

Kapverdy nejsou překvapení ? To ta Ghana šla takhle hrozně dolů ? Nesleduji to, takže prostě o tobě vím, že ty jo... tak je to docela zajímavé zjištění... Kapverdy jsem měl jako nějaké sráče do počtu (čistě pocitově... nikdy jsem o nich pořádně neslyšel, ale třeba mají dobrou generaci no)

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak Kapverdy nejsou žádná posraná Tanzánie nebo Namibie, mají kvalitní hráče a určitě by CeepFandy bojovali i o postup na turnaj, kdyby se hrálo o 16 týmech. Ghana šla raketově dolů, poslední APN byl začátek jejich přestavby a skončilo to katastrofou a ani po MS ani s letošním týmem to zatím nevypadá o moc lépe. Ghana nemá špatné fotbalisty, ale nepodařilo se ty nové hráče zakomponovat do týmu, nejsou oporami a celé je to takové nemastné neslané. Čekal jsem upřímně kříž, nakonec prohra v nastavení no. Ghana není co bývala.

Reagovat
Pablos

ok dík za malý střípek objasnění

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Seydou Doumbia

Senegal - Gambie

5. minuta Gej dal gola gejovi...

Reagovat
ZB 07

Koukám, že přenos Senegalu spadl komplet všude i na sázkovkách, skvělý

Reagovat
Seydou Doumbia

aspon že nejsem jediný komu spadl

Reagovat
John Obi Mikel

Jak hrál ten z české ligy?

Reagovat
Seydou Doumbia

to neví nikdo, celoplošně vypadl stream a ukazovali smyčku na fanoušky senegalu tak jsem šel spát

Reagovat
ACSeRw!n

zvlada to Gomez?

Reagovat
Pablos

dostali trojku, určitě zvládá na pohodu

Reagovat
ACSeRw!n

treba hral dobre

Reagovat
sk333

Fanúšikovia v Nigérii sú z remízy sklamaný, ale brankár Owono chytil snáď 5 šancí. Navyše Eagles objavili nového Ngola Kanteho menom Yusuf Alhassan z Royalu Antwerpy. Do svojho zranenia bol najlepší na ihrisku. Dnes som Senegal nevidel, ale mladík z Fc Metz Lamine Camara strelil 2 gól. Lamine Camara bol vyhlásený za najlepšieho mladého hráča z Afriky za minulý rok.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lamin nový mistr z Ligue 1, v létě nebo za rok o level výše.

Reagovat
Greny

Tak jsem zkoukl na druhej poločas Kamerunu a Onana dost chyběl, nikdo kreativní ve středu pole tam nebyl

Reagovat
Stannis Baratheon

Dost chyběl Guineji?

Reagovat
Seydou Doumbia

jako hrát ve středu zálohy s kemenem to je sabotáž reprezentace

Reagovat
Seydou Doumbia

Kamerun teda extrémně trapnej na to že hral polovinu zápasu přesilovku proti Guinei. S takovým výběrem se ani nemuseli obtěžovat jezdit na šampionát. Další zápas prohra se Senegalem a remíza s Gambii na závěr a konec ve skupině. Klidně můžou napodobit minulý turnaj a Ghanu.

Reagovat
Kucka

Někdo link na Alžírsko Angola? Nemůžu to nikde najít

Reagovat
Modroočko

Tak už sme dvaja

Reagovat
Modroočko
Reagovat
mota1709

diki

Reagovat
Kucka

Top, dík!

Reagovat
Chandy

V minulým článku dával někdo tenhle odkaz na internetovou TV s nějakym africkým kanálem, kde zatím dávali všechny zápasy.

Je to sice nahovno kvalita, ale zase to nepadá a nemusíš se proklikávat přes milion reklam

https://mw.vidivu.tv/portal/index.html?content_type=1&content_id=623793&track_id=9865828824&watch=1

Reagovat
Modroočko

Tento APN mi zatiaľ atmosférou aj herne príde o niekoľko tried lepší než všetky od roku 2013.

Reagovat
Kucka

+ průměr gólů na zápas musí zatím atakovat nějaký rekord

Reagovat
mayday

Reagovat
mayday

Už 7 špilů a zatím žádnej 0-0

Reagovat
lajka30

A rozhodčí také velmi dobří.

Reagovat
Kucka

Ta pentle byla zajímavá - pokud by to rovnou nebyl od břevna gól, tak by imao dorážka střelce penalty neměla platit. A Bentaleb je tradičně hroznej, vůbec nechápu, že ten výmaz ještě hraje na top úrovni.

Reagovat
John Obi Mikel

Zatím turnaj plný překvapení, dnes opět dvě ztráty favoritů, hpavně tu Alžírskou jsem nečekal. Ale Doumbia musí mít radost.

Reagovat
0:1

Tohle je na tomto turnaji klasika, protože Afrika je mnohem vyrovnanější, než si lidi třeba u nás myslí. Větší překvapení je, že padají góly.

Reagovat
Seydou Doumbia

Dumbia má více než radost, ještě když dnes prohráli uzenáči.

Reagovat
John Obi Mikel

Egypt, Alžírsko ztráta, Tunisko prohra. Pokud by ztratilo i zítra Maroko, což by bylo asi největší překvápko z těchto výsledků, tak by to byl hororový vstup pro severní Afriku. Ale to si moc nedokážu představit.

Reagovat
Seydou Doumbia

Doufám že někdo z nich zařve už ve skupině, i když na turnaji, kde postoupuje 80% týmů do PO to bude těžký.

Reagovat
Stannis Baratheon

Tu máš tu tvoji "posranou Namibii", ty burane.

Reagovat
Kucka

Další článek bude až po prvním kole skupin?

Reagovat
Radin

Jspu tu články i k zápasům, ale nové ef je úplně upozadí tak, že si toho většina nevšimne. Musel sem přímo hledat turnaj mezi ligama a vyskákaly mi ty souhrny, které nikdo nekomentuje

Reagovat
Modroočko

Zambia - DR Kongo zatiaľ africká divočina v najlepšom zmysle slova

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele