Africký zápisník II. aneb Špatné sloNoviny pro domácí

22.01., 20:09
Názory a komentáře
Angola zůstává překvapivě bez porážky (© AFP)

Druhé hrací kolo na Afconu orámovaly dva týmy se shodnou koloniální minulostí - Kapverdy jako první postupují do osmifinále, Guinea-Bissau naopak končí. Trápení severoafrických reprezentací pokračuje, nově se k nim ale přidává i domácí Pobřeží slonoviny...

Sloni po úvodní povinné výhře nad Guineou-Bissau nečekaně klopýtli s Nigérií; pořád ale mají na kontě tři body, což je stále více než Ghana, Alžírsko, Tunisko, Egypt a Kamerun. Dočkáme se letos podobného překvapení jako v roce 2012? Ten úpadek favoritů je skutečně do očí bijící; nahoře se suverénně drží jen Senegal, přičemž týmy jako Kapverdy, Mali, Burkina Faso nebo právě Rovníková Guinea vypadají připraveny zaútočit na hodně vysoké pozice. Jo, a Angola je jednou nohou v osmifinále. Angola.

Viděli jsme také první hattrick na Afconu od roku 2008 - vsítil jej Emilio Nsue proti Guinei-Bissau. Kapitán Rovníkové Guiney, který hraje třetí španělskou ligu, se tak vyhřívá na čele tabulky střelců spolu s Baghdadem Bounedjahem z Alžírska. Mimochodem, právě rok 2008 naposledy zaregistroval více než 3 branky na zápas; letos to průběžně vychází na 2,79, což je od té doby nejvíce. Zase padají góly!

Jak druhé hrací kolo zamíchalo s našimi Power rankings?

1. SENEGAL (=) 2-0-0, vs. Gambie (3:0), Kamerun (3:1)

Senegal nejenže stále trůní na čele našeho žebříčku, ale s každým dalším zápasem navíc navyšuje průběžný náskok. Rozstřílet letos slabou Gambii v regionálním derby je jedna věc, ale zopakovat něco podobného proti Kamerunu? To už si zaslouží zvýšenou pozornost, přestože kamerunští Lvi zatím patří mezi zklamání turnaje. Senegalci před dvěma lety vyhráli svoji skupinu s pěti body za jednu výhru a dvě plichty při souhrnném skóre 1:0, přičemž jedinou branku vstřelili z penalty. Teď se prosadili ve dvou zápasech už šestkrát.

Největší změnou je určitě záložní řada, která pod vedením mladíků Lamine Camary a Pape Sarra působí mnohem pohyblivějším, živějším a kreativnějším dojmem; Senegal zkrátka ve středu pole dominuje, přičemž se stále může chlubit i jednou z nejzkušenějších obran na turnaji, a i když Sadio Mané už má nejlepší léta za sebou, pořád patří k elitním africkým forvardům (ostatně proti Kamerunu dal gól). Obhájci titulu měli i trochu štěstí, v závěru mohli inkasovat na 2:2, ale nebylo by to zasloužené - jinak totiž prakticky po celý zápas kontrolovali hru se suverenitou šampionů. Solidní, soustředěný výkon převážil pár ojedinělých defenzivních chyb.

2. MAROKO (=) 1-1-0, vs. Tanzanie (3:0), DR Kongo (1:1)

První zhruba čtvrthodinu to proti Kongu vypadalo jako až trapně jednoznačná záležitost. Maročané od úvodních vteřin rozjížděli nebezpečné útoky, rychle vstřelili vedoucí gól a zdálo se, že jejich cílem je dostat se brzy do pohodlného náskoku a následně zvolnit, v poklidu dohrát a pošetřit síly na play-off. A možná to tak i doopravdy mělo být. Jenže pokud ano, tak Regragui zatáhl za brzdy příliš brzy: skoro jako by si Lvi z Atlasu mysleli, že se jim proti soupeři, kterého předloni porazili v play-off o MS, nemůže nic stát.

Výrazný pokles aktivity z jejich strany totiž přišel už někdy v polovině prvního dějství, a po změně stran už nejenže tahali za kratší konec, ale ještě mohou regulérně mluvit o štěstí - Konžané totiž k vyrovnávací brance navíc zahodili penaltu a několik dalších šancí. Když hraje Maroko svoji hru, stále působí jako jeden ze dvou nejlepších týmů Afriky, ale toto byl trestuhodný kolaps, kterého se Ziyech a spol. musí v dalších zápasech bezpodmínečně vyvarovat. Leopardi je dokázali rozhodit, vnutili jim svoji hru a v samém závěru vyplaval na povrch i "starý dobrý” problém se sebeovládáním, když se po finálním hvizdu hráči pustili do sebe přímo na hřišti. Soustřeďte se!

3. MALI (+4) 1-1-0, vs. Jihoafrická republika (2:0), Tunisko (1:1)

Malijci jsou zatím největšími skokany tohoto žebříčku - podruhé za sebou se posouvají o čtyři příčky nahoru, a to i přesto, že tentokrát nedokázali zvítězit. Letošní Afcon ale vypadá extrémně vyrovnaně a rozdíly mezi jednotlivými týmy v horní polovině (kromě dominantního Senegalu) jsou minimální. A Orlové sice možná nedokázali porazit Tunisko, ale předvedli dobrý výkon, se čtyřmi body mají prakticky jistotu play-off a v závěrečném skupinovém duelu je čeká papírově nejjednodušší soupeř (Namibie).

Svěřenci Érica Chelleho přesto nemohou být spokojení s druhým poločasem. Tunisko, se kterým se potkali i na dvou předchozích Afconech a v play-off o MS 2022, měli takříkajíc na lopatě - převzali iniciativu, byli jasně lepší, ale jejich převaha se projevovala hlavně v pohybu po hřišti a kontrole středu pole. Předfinální a finální fáze stále drhnou, což je taková ozvěna z období pod předchozím koučem Magassoubou. Ibrahima Koné na devítce citelně chybí. Jinak je ale Mali nebezpečné, hraje velice dobře (hlavně Doumbia a Sinayoko) a určitě může pomýšlet na turnajový úspěch.

4. BURKINA FASO (+1) 1-1-0, vs. Mauritánie (1:0), Alžírsko (2:2)

Několik desítek vteřin dělilo Burkinu Faso od definitivního stvrzení postupu do osmifinále. Proti Alžírsku přišla o výhru až v páté minutě nastavení. Znamená to důvod k panice? Určitě ne - remíza zápasu nakonec slušela, a přestože Alžířané zatím turnaj spíše nezvládají, pořád jde o jeden z papírově nejsilnějších týmů Afriky. Hřebci navíc předvedli dobrý výkon, absorbovali tlak, spokojili se s držením míče 36% a potvrdili pověst nebezpečného brejkového mužstva. Talisman Bertrand Traoré už sice začíná zápasy na lavičce, i napodruhé ale coby náhradník dokázal skórovat z penalty.

Možná to přece jen bylo od Burkiny až moc defenzivní, hlavně ve druhé půli; celkově se ale dá říct, že kouč Velud nastavil funkční herní plán a výhra byla skutečně na dosah. Toto je navíc klasické turnajové mužstvo. Už posledně jsme podotýkali, že Hřebci mají ve zvyku pomalejší rozjezdy; dokud se budou i nadále zlepšovat s každým dalším zápasem, pozici černých koňů si v pohodě obhájí, zvlášť s přihlédnutím k nevídané dlouhodobé efektivitě (už 16x v řadě dokázali na Afconu vstřelit alespoň jeden gól). Teď je čeká Angola, proti které budou jasnými favority.

5. POBŘEŽÍ SLONOVINY (-2) 1-0-1, vs. Guinea-Bissau (2:0), Nigérie (0:1)

No... zpátky na zem, chtělo by se říct. Že domácí fotbalisté klopýtnou proti silné Nigérii samo o sobě neznamená žádnou tragédii, pořád patří ke spolufavoritům turnaje, ale způsob, jakým se protrápili k porážce, otevřel oči mnoha nekritickým fanouškům i pozorovatelům (včetně mě). Nigérie totiž nehrála nijak světoborně; vlastně to byl takový klasický remízový zápas, který rozhodla jedna penalta. Slony by ale mělo varovat, jak snadno Super Eagles eliminovali jejich útočné snahy - i s přihlédnutím k tomu, že teď je čeká Rovníková Guinea, která je v bránění a brejcích tradičně velmi silná. Toto může být Nigérie 2.0, s tím rozdílem, že Guinejci to umí dlouhodobě lépe.

Pobřeží sice drželo míč, ale nedokázalo s ním nic vymyslet. Jeho střelecká aktivita byla omezena na vesměs neškodné pokusy z dálky, ofenzivní trojice byla bizarně odstřižená od zbytku týmu (což je většinou problém týmů, kteří nemají míč, ne obráceně), a z vychvalované záložní řady se tentokrát blýskl jenom Fofana (Kessié i Sangaré působili stejně bezradně jako zbytek týmu). Sterilní výkon, který ponechával reaktivní Nigérii příliš mnoho prostoru, neschopnost přetavit optickou převahu v cokoliv smysluplného, nedostatek kreativity - to jsou reálné problémy, které kouč Gasset zkrátka musí vyřešit, a to hned. Jinak z toho ještě může být pořádný průšvih.

6. ALŽÍRSKO (=) 0-2-0, vs. Angola (1:1), Burkina Faso (2:2)

Existují v podstatě dva možné scénáře: Buď se Fenci v závěrečném duelu s Mauritánií zmátoří, papírového outsidera smáznou ze hřiště a v play-off budou začínat opět od nuly jako jeden z medailových aspirantů, nebo nedokážou vyhrát ani napotřetí a stvrdí tak pověst Djamela Belmadiho coby kouče, který od triumfu v roce 2019 na nejvyšší úrovni selhává. Je vlastně obrovské štěstí, že je výchozí pozice Alžírska po dvou duelech stále takto pozitivní. Přitom první poločas Belmadiho svěřenci opět ovládli: stejně jako proti Angole byli i tentokrát skvělí na míči, dostávali se do šancí, soupeře k ničemu nepustili... ale nedokázali si vypracovat náskok, a když se Burkina Faso ve třetí minutě nastavení první půle dostala po chybě veterána Mandiho do první šance, okamžitě proměnila.

Pozitivem je, že inkasovaný gól tentokrát Fenky totálně "nevypnul” - naopak, dokázali dvakrát vyrovnat, z toho podruhé hluboko v nastaveném čase. To může být velká psychická vzpruha, jak pro celý tým, tak pro dvojnásobného střelce Baghdada Bounedjaha, který na turnaj navzdory očekávání přijel ve famózní formě. I přesto ale můžeme říct, že Alžírsko opět zklamalo. Belmadi působí takticky vyčerpaně a jeho tvrdohlavé spoléhání na "starou gardu” vypadá jako chyba, zvláště s přihlednutím k tomu, že Alžířané zatím pokaždé herně zářili pouze v prvním dějství, načež po změně stran začali poměrně rychle ztrácet fyzicky. Borci jako Mahrez a Feghouli patří mezi legendy alžírského fotbalu, ale možná je načase více zapojovat mladší, hladovější hráče (Amoura, Chaibi). Bentaleb jako samotná šestka v poměrně otevřeném 4-1-4-1 jednoduše nestíhá, to samé Mandi na stoperu. Zápas s Mauritánií bude naprosto klíčový - nejen pro osud Fenků na tomto turnaji, ale celé Belmadiho éry jako takové.

7. ROVNÍKOVÁ GUINEA (+1) 1-1-0, vs. Nigérie (1:1), Guinea-Bissau (4:2)

Jaká je vlastně pozice Rovníkové Guiney na tomto turnaji? Můžou pomýšlet na medaile? Na čtvrtfinále? Bude samotný postup do play-off úspěchem? Těžko říct - toto je tým, který se papírově nemůže s tradičními velmocemi měřit ani náhodou, ale na Afconu prostě neprohrává. Proti Guinei-Bissau naprosto dominoval; jistě, je to jen Guinea-Bissau, ale zakopnout s outsiderem je na Afconu poměrně běžná věc. Ne pro Nzalang Nacional. Sedmé místo v žebříčku se může zdát příliš optimistické, jenže co jiného s takto jednoznačně turnajovým týmem?

Kouč Micha opět potvrdil pověst dobrého motivátora, pod jehož vedením hráči přesně ví, co mají dělat, mají jasnou herní strategii a plní ji do puntíku. Rovníková Guinea je intenzivní tým, nedá vám vydechnout, otravuje, dotírá, neustále hledá skulinky a umí efektivně trestat chyby. Proti takto tvrdohlavému soupeři zkrátka nechce hrát vůbec nikdo - ani favorité, které Michův systém umí jednoduše "zavřít” a dorazit z brejků, ani outsideři. Ti zase pro změnu pod jeho nepříjemným tlakem zkolabují a dostanou čtyři góly.

8. NIGÉRIE (+2) 1-1-0, vs. Rovníková Guinea (1:1), Pobřeží slonoviny (1:0)

Po prvním hracím kole jsem tady tepal do kouče José Peseira, že neumí vtisknout svému týmu jasnou herní tvář a příliš spoléhá na individuality. To víceméně platí pořád: jakmile jde Nigérie dopředu, opravdu v podstatě záleží na tom, co zrovna vymyslí Victor Osimhen. Proti Slonům zahodil první tutovku, pak si ale svou šikovností došel pro penaltu - a Nigérie zvítězila. Žádné zázračné zlepšení jsme v tomto ohledu neviděli, stále je to v ofenzivě dost o náhodě. Nejvíce by tomu utkání slušela bezbranková plichta.

Na druhou stranu musím uznat, že pokud něco Peseiro umí, je to zavřít vápno a zadusit soupeře negativním, reaktivním fotbalem. Proti Rovníkové Guinei, která do zápasu vstupovala z pozice outsidera, Nigérie tuto šanci nedostala. Proti Pobřeží už ano - a bránila opravdu dobře. Portugalský kouč tentokrát zvolil rozestavení 3-4-3, což výrazně pomohlo hlavně kapitánovi Troost-Ekongovi s Basseym; statistiky jako držení míče (36%) a úspěšnost přihrávek (74%) potvrzují, s jakou strategií Super Eagles vyrukovali tentokrát. Zatím jsou z toho dost šťastné čtyři body a nejjednodušší zápas stále na obzoru, takže nakonec - i přes právem kritizovanou hru - má Nigérie našlápnuto nad očekávání dobře.

9. KAPVERDY (+2) 2-0-0, vs. Ghana (2:1), Mozambik (3:0)

Skvělý výkon. Mozambik je jeden z těch týmů, které zkrátka na nějakou větší jízdu turnajem nemají kvalitu, pořád ale dokážou potrápit kohokoliv; zeptejte se Egypťanů. Kapverdy mu nedaly ani čuchnout. Tři góly - z toho hlavně ten první (Bébé) a třetí (Lenini) měly vyloženě highlightové kvality - znamenají nejen předčasné zajištění postupu do play-off, ale rovnou i z prvního místa. To před turnajem nečekal vůbec nikdo.

Asi můžeme pomalu začít o Žralocích mluvit jako o jednom z černých koňů turnaje; pořád je na místě opatrnost, přece jen Mozambik předvedl spoustu defenzivních hrubek a Kapverďané se na tři body příliš nenadřeli, ale maximální počet bodů se zkrátka počítá, zvlášť když jediným dalším týmem se stejnou bilancí je suverénní obhájce ze Senegalu. Bubistův tým je i nadále naprosto soustředěný, dobře brání, efektivně útočí, nechybí mu bojovnost ani technika. A teď si navíc může proti Egyptu i trochu odpočinout.

10. EGYPT (-6) 0-2-0, vs. Mozambik (2:2), Ghana (2:2)

Vypadá to jako kacířská myšlenka, ale... může být Egypt bez zraněného Salaha lepším týmem? Proti Ghaně se Faraoni skutečně rozjeli až po změně stran, kdy jejich největší hvězda musela opustit hřiště, a i v prvním zápase - navzdory vyrovnávací penaltě - působil Salah místy spíše jako přítěž, což vyniklo hlavně v porovnání s hroťákem Mustafou Mohamedem. Ten i nadále plní roli nejdůležitějšího (a nejlepšího) egyptského forvarda. Jako by Salahova přítomnost na hřišti svazovala Faraonům nohy.

Bez Salaha najednou Vitóriův výběr působil aktivnějším, týmovějším dojmem; v první půli nedokázal pasivní Ghanu pořádně přitlačit, ve druhé přidal na rychlosti, plynulosti a ofenzivním snažení. Pořád existuje důvod Egyptu věřit - působí dojmem týmu, kterému stačí jedna výhra a může se rychle "odšpuntovat”. Na druhou stranu tu máme fakt, že i se zlepšeným herním projevem proti slabé Ghaně dvakrát prohrávat a dvakrát vyrovnal díky individuální chybě soupeře, a teď jej čekají zatím suverénní Kapverdy. Plus jedna z tradičních egyptských zbraní - gólmani a obrana celkově - zatím spíše plavou, El-Shenawy jako by přijel na turnaj z formy a zadáci jsou podivně pomalí. Padesát na padesát.

11. JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA (+2) 1-0-1, vs. Mali (0:2), Namibie (4:0)

Percy Tau tentokrát nebyl hlavní postavou jihoafrické ofenzivy - tuto roli převzal dvougólový veterán Zwane - přesto ale zaslouží pochvalu. V prvním duelu s Mali totiž za stavu 0:0 neproměnil penaltu, do té doby aktivní Bafana Bafana jako by se zalekli a nakonec po zásluze prohráli. Proti Namibii byli svěřenci Huga Broose zkraje regulérně horším týmem, opět ale dostali šanci kopat desítku - a míč si na puntík opět postavil devětadvacetiletý Tau. Tentokrát proměnil, Jihoafričany to nakoplo a zklamaného soupeře dorazili dalšími třemi góly.

Broosův systém 4-4-2 s forvardy Zwanem a Makgopou na hrotu a vyloženě ofenzivním Tauem na pravém křídle je určitě odvážný; jihoafrická záloha působí poměrně propustně, čehož ostatně Namibijci v úvodu hojně využívali. Jakmile ale žluto-zelení dostanou míč, jsou schopní jej bleskurychle převézt do útočného pásma a soupeře vyšachovat ze hry. Tentokrát to vyšlo (i proto, že ofenzivní kvartet zprava doplňoval místo Maseka agilní Morena), a výsledkem byl hotový útočný koncert ve Zwaneho režii. Proti Tunisku se může asi stát cokoliv - Broosův tým umí vypadat jako favorit na medaile i vyloženě frustrovat, podle toho, jestli mu to tam zrovna padá nebo ne (a jak daleko od vlastního vápna se mu daří držet míč).

12. DR KONGO (+2) 0-2-0, vs. Zambie (1:1), Maroko (1:1)

Dva body za dvě remízy vypadají všelijak; pořád platí, že pokud má Kongo skutečné ambice, musí ukázat, že dokáže soupeře nejenom přehrávat, ale i "dorazit”. Nicméně herně to od Leopardů je zatím skutečně nad očekávání dobré, a v posledním zápase je čeká nejslabší tým skupiny (Tanzanie). Tohle už by do play-off měli dotáhnout.

Kouč Sébastien Desabre dokázal tradičně chaotickému týmu vtisknout určitý systém; pořád je to hodně o explozivitě, fyzické síle a rychlosti, ale hráči už neběhají nazdařbůh sem a tam jako za dob Florenta Ibengého. Proti Maroku byli jasnými outsidery, ale dokázali se za stavu 0:1 rychle vrátit do zápasu a nakonec jej mohli klidně i vyhrát - zahodili penaltu a v závěru měli další stoprocentní šanci. Desabremu vychází i střídání, kterými se mu podařilo ještě vystupňovat tlak (a vyrovnávací gól vstřelil jeden z náhradníků, Silas Katompa Mvumpa). Ty útoky jsou propracované, sehrané a energické. Dvě věci: Zaprvé, Leopardi musí začínat hrát od první minuty (zatím vždy inkasovali první gól a "zapnuli” až potom). Zadruhé, musí využívat šance na vítězství. Alespoň se do nich ale dostávají, a to i proti jednomu z největších favoritů turnaje.

13. GUINEA (+2) 1-1-0, vs. Kamerun (1:1), Gambie (1:0)

Guinea se škrábe nahoru potichu, stranou pozornosti, bez nějakých imponujících výkonů nebo skvělých individuálních představení. Proti Kamerunu (1:1) byla větší pozornost logicky upřena na slavnějšího (a trapnějšího) soupeře, výhra 1:0 nad Gambií je zase spíš takovou povinností než něčím mimořádným. Jenže tým kouče Kaby Diawary už je prakticky v play-off, a to stále hraje bez hvězdného útočníka Sehrou Guirassyho. Solidní nadprůměr, ostatně jako vždy.

Navíc skóre 1:0 může trochu klamat; Guirassyho náhradník Bayo dvakrát trefil brankovou konstrukci, křídelník Guilavogui pokračuje v nenápadně dobrých výkonech a ofenzivní záložník Aguibou Camara zatím regulérně patří mezi nejlepší hráče na turnaji. Guinea je hodně živelná, fyzická, nevypouští ani centimetr prostoru a navrch i dobře brání. Proti Gambii to byl z její strany suverénní výkon.

14. TUNISKO (-5) 0-1-1, vs. Namibie (0:1), Mali (1:1)

Paralympiáda severoafrických týmů pokračuje - velká arabská čtyřka zatím z osmi pokusů vyhrála jediný zápas (!!!), zatímco ale Maroko pořád míří za postupem a Alžírsko s Egyptem si navzdory remízám drží realistické postupové šance, Tunisko už nemá věci ve svých rukou. Nejde přitom jen o výsledky: i herně působí Orli z Kartága o úroveň hůře než jejich sousedé. Proti Mali sice berou první bod, ale můžou za něj být ještě rádi.

Velkou otázkou před výkopem byla strategie kouče Jalela Kadriho: úvodní výbuch s Namibií jde do velké míry za její absencí, takže napodruhé bylo zapotřebí něco změnit. Kadri se rozhodl reagovat na problém s absencí kvalitní devítky tak, že z výchozího 4-3-3 přeskupil svůj tým do jakéhosi 4-4-2 se dvěma falešnými hroťáky, Msaknim a Ben Slimanem. Zní to, jako že to nemůže fungovat? Bingo! První půlhodinu ještě Tunisané působili alespoň herně dobře, nabízeli se, hráli na jeden dotek, také vyrovnali na 1:1; po změně stran ale jednoduše zmizeli ze hřiště, zpomalili, byli líní na krok. Podobně jako Alžírsko. Rozdíl je ale v tom, že Alžírsko má na kontě o bod více a před sebou zápas s Mauritánií, zatímco Tunisko stále přešlapuje na místě, Kadri stále neví kudy kam, a teď musí bezpodmínečně porazit Jihoafrickou republiku (a to ideálně o několik gólů).

15. GHANA (+1) 0-1-1, vs. Kapverdy (1:2), Egypt (2:2)

Rozdíl mezi Kamerunem (viz níže) a Ghanou je ve dvou detailech - zaprvé, Černé hvězdy mají trenéra, který je sice možná příliš defenzivní, jeho fotbal působí úmorně a celkově to prostě nefunguje, ale aspoň dokáže vtisknout svým svěřencům nějaké základní defenzivní mechanismy. No a zadruhé: Mohammed Kudus. Ofenzivní univerzál proti Kapverdám chyběl a ghanský útok prakticky neexistoval, proti Egyptu už naskočil na hřiště a v podstatě vlastními silami dotáhl svůj tým k remíze.

Kromě Kuduse byly Černé hvězdy mimořádně apatické, jako by jim stačilo hrát na klidnou remízu; hráči působili pomalým, unaveným dojmem, hlavně ve druhé půli, a navrch přihodili i dvě naprosto zbytečné individuální hrubky (od Iňakiho Williamse a Osmana Bukariho), které vyústily ve dva egyptské vyrovnávací góly. Remíza s Faraony je sama o sobě fajn výsledek, ale ne když máte na kontě 0 bodů a víte, že v případě další ztráty neexistuje jiná možnost než v závěrečném duelu porazit Mozambik. Což by Ghana měla zvládnout... stejně jako měla zvládnout v podobné situaci před dvěma lety zdolat Komory. Nebo jinými slovy - musíte vyhrát, ale to se vám na Afconu nepovedlo už šestkrát (!!) v řadě.

16. KAMERUN (-4) 0-1-1, vs. Guinea (1:1), Senegal (1:3)

Hodně se mluví o André Onanovi, a právem - brankář Manchesteru United je v tuto chvíli pro svůj tým skutečně přítěží, ne ale proto, že by neuměl chytat míče. Proti Senegalu si sice připsal další šílený kiks, ale zdá se, že to spíše vychází z jeho hlavy - nedokáže se soustředit, je křečovitý, neustále na někoho pokřikuje, pobíhá sem a tam, peskuje obránce, radí ostatním, jak mají hrát, a v této roztěkanosti potom inkasuje hloupé góly, načež všechno začíná opět nanovo. Já chápu, že Rigobert Song není moc dobrý trenér, ale Onana není vůbec trenér, i když se tak trochu chová. Je to bizarní.

A jinak nic nového, klasický současný Kamerun - pár dobrých záblesků uprostřed moře chaosu, na hřišti i mimo něj. 4-3-3, roztahování hry k lajnám a milion centrů na Aboubakara, který tam není. Bylo by férové dodat, že Nepřemožitelní Lvi jednoduše nemají individuálně tak silný tým jako Senegal (nebo Nigérie, nebo Pobřeží, nebo severoafrické celky), jenže i tak je to prostě nekreativní ostuda, takový stereotypní "africký fotbal na náhodu”, který už jinak existuje pouze v utkáních týmů z druhé stovky žebříčku FIFA, historických zápisech a rasistických představách. Bravo. Paradoxní je, že i přesto mohli Kamerunci v závěru vyrovnat na 2:2 - to jsou ty zmiňované záblesky. Někdy má ale i fotbal logiku.

17. ANGOLA (+3) 1-1-0, vs. Alžírsko (1:1), Mauritánie (3:2)

Nejzábavnější zápas dosavadního průběhu Afconu? Dost možná - pokud vám tedy jde opravdu čistě o to, aby se neustále něco dělo, bez ohledu na celkovou kvalitu hry. Angolská výhra nad Mauritánií (3:2) nabídla přehlídku skvělých gólů i amatérských pozičních hrubek, a vůbec to celkově vypadalo jako duel dvou outsiderů, kteří na play-off spíše nemají, ale přece jen něco umí a rozdávají si to naprosto bez tlaku očekávání. Jenže Angola má teď čtyři body a play-off napůl v kapse, takže... máme tu dalšího černého koně? Mají se soupeři bát?

Upřímně řečeno, spíš ne. Nic proti Černým antilopám, proti Mauritánii opravdu bavili a ty Gelsonovy góly byly skvostné, ale on to byl opravdu takový hurá fotbal nahoru-dolů, který nakonec rozhodly hlavně mauritánské defenzivní kiksy. Angola ukázala, že umí pressovat, má spoustu energie, dokáže soupeře zatlačit a hlavně umí získávat body, což rozhodně není málo. Celý turnaj takto nevyhrajete, ale na Afconu občas k dílčímu úspěchu skutečně stačí pár sehraných ofenzivních akcí, entuziasmus, trocha štěstí a prvek překvapení. Vzpomeňte na Madagaskar.

18. NAMIBIE (-1) 1-0-1, vs. Tunisko (1:0), Jihoafrická republika (0:4)

Utkání mezi Namibií a Jihoafrickou republikou by mohlo sloužit jako učebnicová ukázka toho, jak je občas důležité chytit začátek zápasu. Brave Warriors (v graficky naprosto děsivých venkovních dresech) zahájili druhý skupinový duel ve stejném duchu jako ten předchozí proti Tunisku - byli všude, dotírali jako vosy, tlačili se dopředu a měli i regulérní šance jít do vedení. Jenže Peter Shalulile zkrátka na tomto turnaji nemá nabito. Tunisanům mohl dát dva góly, tady zahodil hned v úvodu další tutovku, načež Jihoafričané dokonale využili nabídnuté (první) šance a šli do vedení z penalty.

A pak už to byla čistá frustrace - Namibie se pokoušela o vyrovnání, místo toho ale rychle dostala gól na 0:2. Kouč Benjamin následně svým opařeným svěřencům nařídil zvolnit, zkonsolidovat se a hlavně to nějak přežít do poločasu, jenže ve 40. minutě místo toho přišla další branka v Kazapuově síti. (Jeden z hrdinů utkání s Tuniskem byl mimochodem celý zápas mezi tyčemi hodně nejistý.) A s tím už pak nic neuděláte, zvlášť když jste na velké mezinárodní scéně pořád v podstatě nováčkem. Brave Warriors mají stále tři body, takže mohou pomýšlet na postup; pravděpodobně to ale bude znamenat nutnost získat body proti Mali, i proto, že si výrazně zhoršili skóre.

19. ZAMBIE (-1) 0-2-0, vs. DR Kongo (1:1), Tanzanie (1:1)

Pro mě osobně je Zambie jedním z největších zklamání na turnaji: od Ghany, Tuniska či Kamerunu se nějaká imploze dala čekat, Guinea-Bissau či Mauritánie jely na šampionát jako outsideři, ale Zambie? Toto měl být jeden z "hipsterských černých koňů”, podceňovaný, ale překvapivě silný tým, pracovitý, takticky vyspělý a přímo dělaný na úspěšné brejky. Pod Avramem Grantem to ale prostě nefunguje, Chipolopolo dělají chyby, obrana pod vedením zkušeného Stoppily Sunzua pravidelně kolabuje (jakto? proč?) a vůbec mám pocit, jako by izraelský veterán na lavičce obestřel celý tým podivnou letargií.

Ne že by se Zambie nesnažila proti Tanzanii o vyrovnání - hlavně šikovný křídelník Banda způsoboval obráncům spoustu problémů, což platí i o Patsonu Dakovi (ten sice nepřijel v bůhvíjaké formě, ale umí si na hrotu najít místo a prostě je nebezpečný, už svým pohybem). Taky se to nakonec povedlo, dokonce v oslabení. Jenže smutným faktem je, že Chipolopolo nakonec může být úplně jedno, jestli ten zápas skončil 0:1 nebo 1:1; hráli proti největšímu outsiderovi celého turnaje a museli bezpodmínečně vyhrát, protože teď je čeká Maroko, které navíc samo pořád nemá nic jisté. Mít na kontě jeden nebo dva body nedělá rozdíl: pokud chcete postoupit, potřebujete vítězství. Proti Maroku. Hodně štěstí.

20. MOZAMBIK (-1) 0-1-1, vs. Egypt (2:2), Kapverdy (0:3)

Skóre 0:3 proti Kapverdám vypadá děsivě, ale ve skutečnosti to nebyla od Mozambiku až taková ostuda. Ne že by snad hráli dobře - naopak - ale prohráli díky špatným řešením konkrétních situací, individuálním chybám a neschopnosti dotáhnout útočné akce do finálky. Navíc Kapverďané hráli opravdu skvěle a věděli, jak svého soupeře k oněm chybám donutit. Kouč Chiquinho Condé ale přesto zaslouží pochvalu za to, že jeho svěřenci věděli, co mají hrát, kde se mají na hřišti pohybovat, jak si nabíhat do volných prostor a jak vykrývat soupeřovy útočné nájezdy. Výkon to byl špatný, ale ne bezvládný nebo chaotický.

Spíše můžeme ukazovat na konkrétní postavy - hlavně gólmana Ernána, který daroval Bébému kuriózní gól skoro z půlky. Mozambická defenziva se rozpadala pod kapverdským tlakem a vepředu Mambám chyběla i trocha štěstí (trefili břevno a párkrát jim k lepšímu řešení chyběly decimetry). Toto nejspíš znamená konec na turnaji, ale plichta s Egyptem je pořád super výsledek. A kdo ví, třeba Ghana v závěrečném zápase zase imploduje jako posledně.

21. TANZANIE (+3) 0-1-1, vs. Maroko (0:3), Zambie (1:1)

Hodně krutý výsledek, ale tak nějak očekávaný - o síle Tanzanie asi nejvíce pojednává fakt, že nedokázala uhájit poločasové vedení. Proti mátožné Zambii, která byla rozhodně k poražení (ostatně Tanzanci skoro celou první půli zápas kontrolovali, byť bychom asi spíše mohli mluvit o nedostatku kontroly ze zambijské strany). Navíc v přesilovce. A nejen to, ale Tanzanie se po obrátce regulérně bránila! Jinými slovy: Zambie mohla přijet na turnaj bez systému, z formy, nechat si vyloučit kapitána, prohrávat, a stejně ji východoafrický výběr nebyl schopný dorazit, ba naopak doufal v udržení náskoku.

Škoda, protože Tanzanie ještě na Afconu nikdy nevyhrála a těžko říct, kdy k tomu bude příště tak blízko. Proti Kongu by se museli vyloženě zbláznit oba forvardi, Samatta s Msuvou, kteří se v rozestavení 4-4-2 doplňují docela dobře. Ale spíš to bude konec na turnaji s jediným (hořkým) bodem.

22. MAURITÁNIE (-1) 0-0-2, vs. Burkina Faso (0:1), Angola (2:3)

Mauritánie dělá individuální hrubky a na každý gól se hrozně nadře, ale aspoň konečně (!!!) dokázala skórovat na Afconu ze hry, na osmý pokus. A nebyl to jen tak ledajaký gól: Bouna Amar postupně vymíchal tři angolské obránce a mazácky levačkou srovnával skóre na 1:1. I druhá trefa, kterou výtečný Koita po obrátce snížil na konečných 2:3, snesla hodně přísná měřítka. Tak aspoň že tak.

Jinak je totiž západoafrický tým ukázkovým příkladem reprezentace, jejíž strop leží v tom, že se na Afcon vůbec kvalifikuje; kouč Amir Abdou se sice snaží, opravdu to má jasnou strategii, hráči o sobě ví, doplňují se, přemýšlejí, hrají ofenzivně, jenže co naplat, když obrana je děravá jak řešeto a útoku chybí finálka? S tím prostě neuděláte vůbec nic. Ale jsou to sympaťáci.

23. GAMBIE (=) 0-0-2, vs. Senegal (0:3), Guinea (0:1)

Pořád ještě teoreticky existuje šance na postup - Gambie by musela zdolat Kamerun a doufat v ideální souhru ostatních výsledků - ale realisticky je tu nejspíš hotovo. Zaprvé Škorpioni nedali na turnaji ještě ani gól, zadruhé jsou v mimořádně těžké skupině, a zatřetí by se skóre 0:4 museli Kamerunce nejspíš úplně rozmlátit, což se na 99,9% nestane (nějaká upachtěná výhra je možná, ale to je asi tak všechno).

Tom Saintfiet je možná až moc opatrný; ten tým působí odevzdaně, chybí mu inspirace, je příliš defenzivní, jako by se soupeřů bál. Což je naprosto přesný opak toho, jak Gambijci hráli před dvěma lety. Opory jako Barrow, Jallow a Colley by v takovém případě měly spoluhráče vyburcovat, strhnout, ale místo toho se s nimi spíše vezou v podprůměrnosti. Konec.

24. GUINEA-BISSAU (-2) 0-0-2, vs. Pobřeží slonoviny (0:2), Rovníková Guinea (2:4)

První vyřazený tým na turnaji je Guinea-Bissau, což se asi dalo čekat; ta skupina je brutální a svěřenci Bacira Candého už na minulých Afconech ukázali, že mají problém střílet góly. Alespoň ale platili za defenzivně zdatného soupeře, který je těžko k udolání - v roce 2021 zakončovali skupinu se skóre 0:3, dva roky předtím 0:4. Tady inkasovali po dvou zápasech už šestkrát. Ne že by selhal Candého systém, spíš jednotlivci vypadají mnohem nervózněji, než jsme u této reprezentace zvyklí; ať už jde o gólmana Djoca nebo stopera Sangantého.

Proti Rovníkové Guinei přitom Djurtus nehráli tragicky, opravdu měli pasáže, kdy se lepšímu soupeři herně vyrovnali, vstřelili dvě branky, jenže reálně byl ten výsledek od začátku jasný. Toto byl zkrátka duel, kde jeden tým evidentně patří do play-off a druhý může být rád, že se na turnaj vůbec kvalifikoval.

Novinky o Africkém poháru národů naleznete také na Livesportu.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (229)

Přidat komentář
domingo

Disclaimer - chtel jsem to vydat pred vykopem poslednich zapasu v acku (logicky), ale ten writeup mi nakonec trval o dost dyl nez jsem cekal, protoze jsem jeste premyslel nad tim poradim a samozrejme nechal Slony na patym miste Pak jsem se snazil dohnat to co nejrychleji, ale je to 30k znaku a spis nez vydat nejakej zmatenej pahyl jsem si rekl, ze no a co, aspon se mi muzete smat

Takze jo, celej ten text vubec nebere v potaz zapasy EQG - CIV a NGA - GNB. Ale myslim ze kdyz clovek odhlidne od toho, kolikati jsou Sloni v zebricku, tak ty konkretni body se vicemene potvrdily

Reagovat
John Obi Mikel

Je to text po druhym kole, dnesni zapasy by to jeste nemelo brat v potaz.

Ale Rovnikova Guinea teda neuvěřitelně překvapila.

Reagovat
Benfica

tak

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Modroočko

No, už na začiatku som nemal Pobrežie slonoviny v užšom okruhu favoritov, ale toto je vyslovene trapas.

Reagovat
domingo

Uplne se jim to rozpadlo pod rukama, je to fakt ostuda, to necekal nikdo... a to rikam jako clovek ktery mel EQG od zacatku hodne vysoko a tipoval jsem je na jasnej postup, akorat na ukor Nigerie, no

Reagovat
fenixLFC

ja som sa nechal obalamutitpreview podla ktoreho mi prisli ako najvacsi favorit

Reagovat
John Obi Mikel

Ono když se koukneš na soupisku, tak tam jsou slušná jména.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jenže pořád to jsou labilní negři, kdyby se nepostupovalo ze 3 míst a kdyby Afcon měl 16 týmu a ne 24 tak z těch 10 top silných repre je v PO tak 4 zbytek by zahučel ve kvalifikaci a ve skupině

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
domingo

Tak ale oni hrali fakt pred turnajem fakt dobre, meli formu, prvni zapas vyhrali na pohodu, ve druhem to byla proste vyrovnana holomajzna dvou silnych tymu a vylozene vybouchli az ted... Btw na strely vyhrali 22:10, ale na strely na branu prohrali 3:7. Bizarni zapas

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Benfica

vzhľadom na to, že nevypredali ani jeden domáci zápas, ich brali aj domáci tak

Reagovat
John Obi Mikel

In Peseiro We Troost. Naopak Egypt i zaSalahla deprese A te ya taky rozumim.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
John Obi Mikel

Bez i

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Po dnešku ten nadpis rezonuje ještě více, Slonům se to úplně rozpadlo. Dneska propadák.

Reagovat
mastakillah

Co ten Osimhen chce za šance, aby z toho dával góly. Neskutečný co dokáže spálit

Reagovat
John Obi Mikel

Ideálně k nám do Chelsea zapadne

Reagovat
mastakillah

Raději si ho i tak necháme. V reprezentaci, ať pálí klidně jednu šanci za druhou. To nevadí

Reagovat
Seydou Doumbia

Do Arsiku s ním tam to začne proměnovat to není Chelsea, tam by to nešlo nikomu

Reagovat
John Obi Mikel

Zrovna Arsenal poslední dobou je na tom prý podobně

https://youtu.be/0IITveJtv0Q?feature=shared

Reagovat
Seydou Doumbia

Tyhle videa mám rád mě by se Osimhen v Arsiku líbil, ale oni tam jsou převážně hodní hoši a on má v hlavě trochu povysavané, takže reálnější je Chelsea

Reagovat
Front hell

Přesně jak říkáš

Reagovat
SunFells

Reálně zatím tak dvě za turnaj byli tristní, zbytek neměl moc v komfortních pozicích a vytvořil z toho šance jen díky tomu jaký sám je. Lautaro na MS byl jiný extrém.

Reagovat
ZB 07

Ghana mi přijde hrozně nízko. Prohrát s Kapverďanama není ostuda a Egypt držela na uzdě i se Salahem.

Reagovat
John Obi Mikel

Uvidíme, co vymyslí s Mozambikem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jenže Ghana je totálně marná už od minulého APN a pořád se tam nic nezměnilo. To není problém 2 zápasů.

Reagovat
domingo

Nevyhrali na Afconu 6x v rade, ted Mozambik daji, ale porad je to tym, ktery se prezentuje zhruba jako osmifinalista. Uvidime, jsem na ne sam zvedavej, treba v play-off nejak zapnou. V prvnich dvou zapasech byli vypnuti, az na Kuduse proti Egyptu

Reagovat
Seydou Doumbia

No mi dnes přišlo že trenér dělá vše proto aby Ghanu nechal už ve skupině,.ale jak Republique mozambique začal něco hrát tak přišla druhá pencla a konec no...tuhle Ghanu vyřadí kdokoli mi pořád přijde

Reagovat
domingo

Ok, tak nezapnou, ale priznam se ze ackoliv o nich nemam valne mineni (viz ty power rankings) tak tohle jsem necekal ani ja, to je snad jeste vetsi vostuda nez to Pobrezi, kterymu se btw vyrazne zvysily sance na osmifinale

Reagovat
ZB 07

Jako zremizovat takto rozhodnutý zápas, to je fakt umění Neskutečný, co udělal Ofori před tím druhým gólem.

Každopádně pro turnaj asi dobře, že se v něm případně udrží pořadatelská země. Sledovat Slony po tom výprasku by mohlo být hodně zajímavý.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Nedají

Reagovat
domingo

Jeste neco...?

Reagovat
ZB 07

že já něco psal fakt

Reagovat
Seydou Doumbia

Měl si je prohodit s Mozambiquem v power rankingu, moc vysoko Ghana

Reagovat
Komix

Egypt zatim skvělá zábava, forza béčko Kapverd

Reagovat
Vrubozubec

Jenom dotaz. Od kdy je Tunisko arabský tým?

Reagovat
Thelvin

Úřední jazyk je arabština a většina populace jsou míšenci Berberů a Arabů. Nevidím důvod je nepovažovat za arabský tým

Reagovat
Uwe háže buly

1889

Reagovat
Uwe háže buly

Pardon až od roku 1956.

Reagovat
ACSeRw!n

a jaky to je teda tym ? jenom dotaz

Reagovat
Vrubozubec

Ty vole velká arabská čtyřka. Tady někdo nedával pozor při zemáku ne?

Reagovat
domingo

V cem to neni velka arabska ctyrka? Jsou clenem UAFA, ve vsech zemich se mluvi arabsky (ok dialektama, ale to je jedno), a zrovna Tunisko je jednou z nejvic etnicky homogennich zemi na svete, podivej:

https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/tunisia/

Chapal bych mrmlani na Alzirsko nebo Tunisko (kvuli Berberum), ale proste to jsou vsechno arabske zeme, nevim o co ti jde

Reagovat
domingo

Alzirsko nebo Maroko*

Reagovat
Talker

Asi to bere tak, že je to mimo arabský poloostrov a nějak vyignoroval všechno jiné...?

Reagovat
John Obi Mikel

Asi

Reagovat
Thelvin

základy tohleto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Pouč nás.

Reagovat
Kucka

Škoda Mozambiku, první pentle zbytečná a druhá přísná. Jinak ale na AFCONu slušný výkon (kromě výbuchu s Cabo Verde) na to, jaký je to náhodný tým s hráči mj. z domácí (včetně 40letého hráče v poli, který nastoupil ve všech zápasech), angolské nebo třetí portugalské ligy.

Reagovat
fenixLFC

ghana

Reagovat
fenixLFC

ghana

Reagovat
Cotton

Proč je tak malý stát jako Rovníková Guinea tak dobrý? Může pomýšlet i na MS?

Reagovat
SunFells

Dobrý proser

Reagovat
ZB 07

Co to je dneska za zápasy zase

Reagovat
Mihi

Ak Maroko porazí Zambiu, tak Sloní aj napriek tejto blamáži postúpia, to je nonsens

Reagovat
fenixLFC

a ghana potrebuje to+remizu kamerunu

Reagovat
Modroočko

Ghana klauni

Reagovat
SunFells

Chudák Kudus

Reagovat
Salfovic

Teda nevybavuji si, že bych někdy viděl, že někdo (kdokoliv, kdekoliv) hrál ve skupině 3x 2:2.

Reagovat
domingo

a postoupil z druhyho mista, to je na tom nejvetsi bizar

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Modroočko

A v osemfinále je najpravdepodobnejší jeden z dvojice DR Kongo/Tanzánia, proti ktorým teda Egyptu verím.

Reagovat
Shevchenko

Kongo nedají.

Reagovat
GabrielBatistuta

Tak s tim se da skupina i vyhrat

Reagovat
mayday

Na MS 90 měla takovou skupinu Anglie, tam někdo postoupil tuším se skóre 1-1.

Reagovat
srandamač

Tak třeba Portugalsko na EURU 2016 taky uhráli ve skupině tři kříže (1:1, 0:0, 3:3) a jak to nakonec dopadlo

Reagovat
fenixLFC

a gambii teraz de facto staci aj hocijaka upachtena vyhra proti kamerunu....to by bol slusny bizar

Reagovat
Mihi

1:0 nestačí či? 2:5 > 1:4

Reagovat
fenixLFC

staci, stale pocitam s tym ze zambia neboduje proti maroku. v takom priapde by mali tri body zatial co zambia a ghana po dvoch

Reagovat
Mihi

No jedine tak, kazdopadne zajtrajsia vyhra 1:0 im automaticky nezabezpeci postup

Reagovat
fenixLFC

preto som napisal de facto, nie ze to je automaticke

Reagovat
John Obi Mikel

Ghana

Reagovat
paver

Asijské okénko: Hrdinové dnešního dne = Tádžikové. Dlouho se mi nestalo, abych k zápasu sedl jako víceméně nestranný divák a v průběhu začal jednomu týmu tolik fandit (naposledy asi Íránu na MS proti Walesu). Oldschool 4-4-2, vysoký presink, silní na míči, konsolidovaná obrana (samozřejmě vše na poměry AFC), snad jen ten pořádný útočník jim chybí... Dvakrát jim VAR zrušil gól pro milimetrový ofsajd, Libanonci po vyloučení naprosto nechutně zdržovali (jen jejich brankář ležel hned 3x), řvali na rozhodčí, nastavení 16 (!) minut, ke konci totální blázinec, oba týmy na pokraji fyzických sil... Nakonec z toho byl vyloženě "souboj dobra a zla" se šťastným koncem. Všechny tři góly navíc moc pěkný, určitě mrkněte alespoň na sestřih

Reagovat
Modroočko

Tadžikistan hral už v prvom zápase dobre, no je to ďalší tím, ktorý trpí chronickou neschopnosťou dať gól. Na ich šťastie bol Libanon márny a Čína tragická.

Reagovat
Stannis Baratheon

V tom zápase Číně ukradli naprosto regulérní gól.

Reagovat
paver

Čínu měli porazit, tam na ně vlítli v první půlce skvěle, Číňani přežili jen díky jejich nemohoucnosti v samotným zakončení... Zápas s Katarem jsem neviděl, ale podle statistik a sestřihu očividně taky celkem drželi krok (i navzdory vyloučení)... Navíc i jejich trenér je mi svým vystupováním a koučinkem velice sympatický, takže za mě velký palec nahoru do Tádžikistánu

Naopak třeba Kyrgyzstán šílená bída, Thajci si je v prvním zápase zkušeně povodili. Naprosto naivní hra o ničem z jejich strany... Sice drželi míč, ale po celou dobu absolutně nevěděli co a jak... Vůbec tam nebyl ten "drajv" jako v roce 2019, kdy hráli jednoduše a sálalo z nich nadšení.

Reagovat
Shevchenko

Írán proti Walesu byl boží zápas dneska jsem taky přál Tádžikům, a Čína pravděpodobně konec už ve skupině, což je fakt ostuda.

Reagovat
paver

Dalo se to čekat, Čína je dlouhodobě špatná, tenhle turnaj to jen podtrhl. Přestárlý tým, kvalitní mládež není, něco tam soudruzi dělají špatně...

Reagovat
Nieuwendyk

Začal bych tím, že existují.

Reagovat
Cotton

Walesu fakt nešlo přát

Reagovat
Spasitel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Keeper117

Zaujímavé že tu nie je ani spomienka ani komentár ohľadom Emilia Nsueho 34 ročný chalan z tretej španielskej ligy ktorý hrával na pozícii krajného obrancu na staré kolená začal hrávať v klube aj repre útočníka a za skupinu stihol 5 gólov a vybaviť Rovníkovej Guiney postup. Všetka česť

Reagovat
fenixLFC

"Viděli jsme také první hattrick na Afconu od roku 2008 - vsítil jej Emilio Nsue proti Guinei-Bissau. Kapitán Rovníkové Guiney, který hraje třetí španělskou ligu, se tak vyhřívá na čele tabulky střelců spolu s Baghdadem Bounedjahem z Alžírska. "

Reagovat
Keeper117

Okej ale možno skôr aj v tom zápisníku nejakú zmienku predsa len on je jeden z hlavných dôvodov prečo je Guinea tam kde je

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Seydou Doumbia

Nsue velký zabiják, první hráč co po 15 letech dal na APN hattrick. Neznám asi hráče co by měl hlavní pozici beka, ale přeučil se jako hrotový útočník a křídlo. Frayer

Reagovat
oli9

Reagovat
Jordi Alba

Ta Ghana je snad už tak 15 let předurčená jenom k neúspěchu, ne? Pamatuju si několik prohranejch finále i boj o bronz. O kvalifikacích na MS ani nemluvím. Ten Suárez na ně poslal nějakou kletbu v 2010.

Reagovat
Seydou Doumbia

Něco jako Holandsko no

Reagovat
Perzifláž

neb.. oh, wait.. česko!.. bělehrad nepočítej, to byli slováci

Reagovat
sk333

Mňa zaujalo Nsue 5 gólov naproti tomu Top kanonier Osimhen 1 gól. Rovníková Guinea v skupine 9 gólov, naproti tomu Nigéria 3 góly a pritom má Nigéria individuálne kvalitnejších hráčov v ofenzíve. A ešte k tomu, aké góly strelili Eagles. Jeden normálny, jeden z penalty a jeden včera pekný vlastný od Guinea Bissau.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na APN se všechno individuální CV hráčů a jejich kvalita automaticky maže, pokud ten tým nemá žádné automatismy, nemá trenéra který by je něco naučil a nema žádný systém. Potom by takovou Nigérii, Kamerun, Ghanu porazil klidně i Baník. Takže potom stačí aby nějaká repre druhého sledu typu Rovnici, Ceepfandy, nebo Burkina něco z výše zmíněných automatismu měli, jezdili po prdeli a tyhle prehypovany repre klidně porazí.

Reagovat
oli9

Reagovat
Neon

Dr Kongo feat. Dr Dre?

Reagovat
Seydou Doumbia

Maitre Gims je z DR Konga (jdu na něj v dubnu do Berlína) takže to tak nereálný není

Reagovat
Benfica

GIMS, asi najlepsi koncert a ktorom som bol

Reagovat
Seydou Doumbia

Kde si na něm byl? A popiš koncert, upřímně nevím co od něj čekat...2 hodiny zpoždění, remixy a nedospivani ani 1 skladby do konce snad ne...hrál i starší hitovky nebo vždy aktuální album? Dej nějaký report at vím s čím počítat.

Reagovat
Benfica

v Bratislave. to bol koncert pre možno 2k ľudí (bol full). podľa rozpisu koncert začal cca o 40 minút neskôr (čas si nepamätám, ale isto po polnoci) čo je na hip hopové pomery klasika. Len možno to tak bolo v plane lebo na čas prišiel jeho DJ pripraviť si veci, spraviť trochu warm up.

Nebola to tour k poslednému albumu, tak asi preto hral aj staršie veci. No má ich veľa tak musíš byť konkretnejší.. tak z fleku Mi Gna, Bella, Est-ce que tu m'aimes, Changer, J'me tire, La meme, Sape comme jamais.. taký v poho mix a išiel stále od začiatku do konca (ale mal aj nejaké úryvky z featov, ako ten song čo nahral pre MS 2022)

Konkrétne jeho performence bol cca 45 minút, tiež taká klasika pre "klubové" koncerty

ako najlepší koncert ho beriem preto, lebo jeho vystupovanie, spev.. no celkovo jeden z mojich najobľúbenejších interpetov..

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdy byl v Bačce? To vědět jedu tam. Jo chtěl jsem až zahraje ''sape ko žame'' V Berlíně bude hala pro 3,5 k lidi s tím že místa nejsou limitované na nějaké vip atd takže kdo příjde dříve ten dřív a blíž sedí. Tak se nemohu dočkat, byl bych rád kdyby zahrál i něco z těch starších hitovek + nové album samozřejmě.

Reagovat
Benfica

prvú májovú sobotu minulého roku.. to si pamätám presne deň pred tým som si olial notebook 0,5l čaja

ja som sa tiež dozvedel celkom neskoro, som kupoval vsupenku za 50€ pár dní pred bola za menej ale ono to stalo za to.. v BA bolo všetko na státie, VIP boli na balkone, ja som mal obyčajný a bol som takmer úplne v predu

Reagovat
Benfica

celkom si toho aj natočil.. mám aj video

pozri ten link, stiahnúť môžeš do 7 dní.. má to cca 1,3 GB

https://transfer.sapo.pt/downloads/a0e5a5c4-a961-47e0-bc0b-8b2365774bd7/sapotransfer-60f9c196a3f7bNF/

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky, staženo...nechceš na něj i do Berlína?

Reagovat
Benfica

to skôr nie, momentálne to mám na koncert do Berlína ďaleko

Reagovat
Seydou Doumbia

si v lisabonu co?

Reagovat
Benfica

ešte nie, snáď čoskoro, možno ten duben, ale nechcem si už dávať časové limity, aby sa zas niečo nepohnojilo a ja zas ostanem sklamaný

Reagovat
Seydou Doumbia

Mega koncert.skoda že nemáš celé.video sápe ko zame mi tam chybí

Reagovat
Benfica

to sa nedá mať to celé.. až tých 16 minút je najviac čo som natočil

Reagovat
Seydou Doumbia

doufám že v berlíně dá tu hodinu...u vás dal 45 min protože malý honořát, doufám...zpíval i to sape ko žama?

Reagovat
Benfica

Uvidíš, ale 45 minut je taka klasika.. hej mal to

Reagovat
Seydou Doumbia

ty teda jedeš tento francouzsky styl? ja mám dost rád i black m a masku, taky dva z rozpadlého sexion d assaut

Reagovat
Benfica

Nie zasa az tak moc, Francuzska este mam rad Keryho Jamesa a obcas Nisku.. jeden cas som pocuval aj reperku Chilla a aj Zaz

Reagovat
Seydou Doumbia

dik za nové interprety, z těchto znám jen nisku

Reagovat
Benfica

inak Zaz hrala v Bratislave deň pred Gimsom v národnom tenisovom centre, ale Gims u mňa vyhral mám radšej afropop/hip hop ako len pop..

btw ty vieš po francúzsky?

Reagovat
Seydou Doumbia

Sakra u vás se nějak sjíždí ti Francouzi. Nevím hele, sotva zvládnu zpívat pár slov při mých oblíbených pisničkach a doufat že to říkám dobře.

Jinak já mám rád - Alonzo, Amir, Black M, Gambino, KeBlack, Lefa, Lartiste, Maska, M.Pokora, Ridsa, The Shin Sekai, Soprano, Soolking, Yanns tak jestli něco zaujalo tak napiš jestli máš čas si to pustit

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Benfica

uložený, to je tvoj?

Reagovat
Seydou Doumbia

hej hej, jsou tam songy, které se mi líbí, ale líbí se mi tak akorát abych si je nechal na YT, ty nejlepší FR skladby mám stažené v telefonu a pc ale většinu mám pravě na yt

Reagovat
Benfica

chapem, mam to podobne

Reagovat
Lemond Laws

Neviděl jsem ani jeden zápas. Sleduju jenom výsledky, ale děkuji moc za tyto články!

V životě bych si neuměl představit, že Burkina Faso, která ani nevím kde leží bude 4.největší favorit

Ale už jsem tým Rovniková Guinea, Vamos

Reagovat
Nieuwendyk

A to víš, kde leží?

Dyk to jsou naprostý základy

Reagovat
Lemond Laws

Zemák mám rád, ale na slepé mamě Afriky bych asi pohořel..

Reagovat
St. Pauli

Slepá africká máma. Každé zboží má svého kupce.

Reagovat
Lemond Laws

Uhádám to na to, že "p" a "m" je asi jenom 5 kláves od sebe?

Reagovat
johnik

Reagovat
Front hell

Reagovat
domingo

Na to jsem kdysi udelal video na YT

Reagovat
domingo
Reagovat
Lemond Laws

Super video

Někdy se možná podívám

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Lemond Laws

Tak jsem koukal, hezky udělaný. Baví mě, jak tomu rozumíš

Pár tipu jsem si snad zapamatoval, ale u nějakých jsem to vzdal dopředu

Uvidiíme, až to zkusím za pul roku

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Lemond Laws

Ale baví mě to jdu si dát i Evropu a Asii

Reagovat
Free_player

Outsideři letos docela překvapují. Zajímavý ročník

Reagovat
alias

Reagovat
Coutinho10

stáhnul jsem si oba highlighty těch zápasů od 21:00 a pecka hodně záplatek a drama v závěrech

Reagovat
Nieuwendyk

AFCon je nejvíc!

Reagovat
alias

Reagovat
Seydou Doumbia

kde bereš hajlajty? čekal jsem tě tu v debatách o afconu více

Reagovat
Coutinho10

na redditu: https://www.reddit.com/r/footballhighlights/

konkrétně ty zmíněný 2 zápasy:

https://www.reddit.com/r/footballhighlights/comments/19d8ljy/cape_verde_vs_egypt_afcon_2023_22jan2024/

https://www.reddit.com/r/footballhighlights/comments/19d8q81/mozambique_vs_ghana_afcon_2023_22jan2024/

stahování celkem dlouhý 10-15 min., klidně můžu někam uploadnout, kdyby někdo chtěl, dejte vědět kam...1 zápas má cca 150 mb, a kolem 9-10 minut

co se týká debat, tak zatím jsem teda žádný živý zápas neviděl, bylo to v konkurenci víkendových zápasů, kde jsem dal přednost PL či i BL Leverkusenu, takže zatím jsem se k tomu tolik nedostal, ale jak budou přibývat ty vyřažovací zápasy, tak už mě to láká víc, takže když nebude konkurence z evropskýho fotbalu (Anglie) či bitva o titul (Leverkusen) a bude mě ten zápas zajímat (někdo zajímavý v základu), tak se rád podívám, to samí pak u Asian Cupu, protože ty skupiny, zvlášť poslední dobou, jak postupujou i ze 3. míst, tak je to takový klidný nebo zkrátka nejde do tuhýho, to drama, postoupíš x vypadneš, takže já spíš čekám, až půjde o vše a nebude zároveň něco, čemu bych dal přednost

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky, uložil jsem si reddit a budu tam sbírat hajlajty, protože dnešní a zítřejší duely bohužel neuvidím kvůli práci. ´Jo je to na prd že postupuje 80% repre, takhle mohlo dost favoritu zařvat už ve skupině a oustideři by měli volnější cestu k zisku medailí.

Reagovat
Coutinho10

nz

j, takže nepostoupěj jenom největší luzři

Reagovat
Seydou Doumbia

takže alžír a ghana jsou vlastně na úrovní botswany, zimbabwe, keni a dalších kteří se ani na turnaj nedostali...dostat se tam a nepostoupit při jejich síle...

Reagovat
sk333

Napíšem príspevok na tému Ghana. Mužstvo hrá fakt mizerne. Problém môže byť aj ten, že tréner si vyberie určitú skupinu hráčov a má malú ochotu skúšať nováčikov, hoci len v priateľských zápasoch. Možno je problém aj zlý skauting. Na to sa sťažujú aj fanúšikovia v Nigérii . Tréneri sú vraj príliš lazy -lenivy. Ak teda v iných mužstvách žiaria hráči z menej kvalitných klubov, tak Ghana by kľudne mohla vyskúšať hráčov ako Gidi zo Žiliny alebo Ofori z Trnavy. Napadajú ma aj ďalšie mená ako Amankwah z RB Salzburg, Osman z Midtjyllandu alebo Sulemana z Cagliari. Určite by sa pri dobrom skautingu našli aj ďalší adepti. Dobrým príkladom toho čo píšem je hráč Nigérie a Royalu Antwerpy Yusuf Alhassan. Do kádra sa dostal len kvôli zraneniu Ndidiho. Nikdy predtým nehral za národné mužstvo, ale proti Rovníkovej Guinei bol najlepší hráč Nigérie. Teraz sa lieči zo zranenia a osemfinále asi bude k dispozícii.

Reagovat
Shevchenko

https://www.geoguessr.com/vgp/3163

Tak jak jste na tom? Já 54/55 Zaměnil jsem akorát Rwandu s Burundi.

Reagovat
Kucka

53/55, já Seychelly za Komory a Libérie za SL

Reagovat
Lemond Laws

Ježiš, takový základy.. Každej normální ví, že Rwanda a Burundu se pozná podle pomůcky jako je fotbalový pokřik... Rwan - da -, Bu - run - di...

Reagovat
johnik

Reagovat
Lemond Laws

Ale jinak jestli si fakt věděl všechno bez jakýkoliv nápoved, tak klobou dolu...

Reagovat
frankiefcb

55/55 za 2:13

Reagovat
Shevchenko

dal jsem si pak speedrun a dal jsem všechny za 1:38

Reagovat
frankiefcb

dobrá práce

Reagovat
sk333

Čítal som na FB niečo o plánoch Etoa s Kamerunom. V budúcnosti, kto chce hrať za Kamerun, vraj bude musieť podstúpiť test vlastenectva.

Reagovat
Seydou Doumbia

Skočit hlavou z nějaké skály a udělat otisk své tváře do písku? Počkej to se děje v Papou Nová Guinea tak nic

Reagovat
sk333

Reagovat
mistr129

Lol, takže před neochvějnou jedničkou Manchesteru United dostane v rozhodujícím zápase přednost brankář ze 3. francouzské ligy

Reagovat
O.Giroud

a borec dobre, 3 strely a 0 gólov. To moc s Onanom nehrozí

Reagovat
mistr129

Hezky to vystihl The Mirror: "That gives Onana the worst save percentage of any goalkeeper at AFCON: zero."

Reagovat
Kucka

Beztak se zase pohádal se Songem

Reagovat
pobody's nerfect

Nezná přísloví koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Reagovat
Seydou Doumbia

paradoxně ve dvojici onana song není jednoznačný kdo z nich je větší tragéd

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
pobody's nerfect

Třeba si tím vyslouzil nové angažmá.

Reagovat
Seydou Doumbia

3 francouzská liga > PL je moc i na mě ale než tam mít Onanistu, který si hraje na trenéra a peskuje obranu za každý pohyb tak to je fakt lepší tam mít týpka, který nemá tolik povysavané v hlavě

Reagovat
John Obi Mikel

Nejlepší bylo jak to kopnul do autu a vyčinil obráncovi jak to nezachytil

Reagovat
Seydou Doumbia

to už ani nevím

Reagovat
Seydou Doumbia

Špatný pohyb, kdyby tam stal mohl to mít a rozehrávat akci...samozřejmě že za to může hráč že se Onana trefil mezi dva hráče.

Reagovat
Marisic

Gomez mi kurví zápasy i v dresu Gambie, paráda

Reagovat
Sali5

Sanneh

Ten letošní turnaj má zatím asi všechno

Reagovat
fenixLFC

a ghana out uz po skupinach

Reagovat
domingo

Tohle je fakt nejlepsi Afcon co pamatuju :)) Poprvy jsem videl 2010, ale letos je to fakt silenstvi. A rad bych podotkl, ze ta celkova kvalita se za tu dobu brutalne zvysila. Jasne, furt hromada tymu dela chyby, ale i ty nejhorsi jsou porad na uplne jine urovni nez treba Niger nebo Botswana kdysi. Z toho mam radost

Reagovat
Modroočko

Reagovat
alias

Já to sleduji pravidelně od roku 1992, kdy to poprvé vysílal Eurosport od té doby jsem nevynechal jediný ročník. Letos zatím opět super šampionát, kde každý může porazit každého

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hasan Šáš

Ty krávo, tam byla někdy Botswana, jo? Ty bych tam chtěl někdy vidět. To je přesně ten nejvíc cool tým pro hipstery. Další jsou třeba Rwanda, Čad a Svatý Tomáš & Princův ostrov.

Reagovat
Shevchenko

Rwanda už tam taky hrála. Mimochodem, Rwanda má docela luxusně rozjetou kvalifikaci o MS.

Reagovat
Hasan Šáš

Nemaj to špatně rozjetý, ale je tam Nigérie, ta nakonec urve ten první flek. Ale mohli by jít z druhýho do baráže a tam už je to loterie.

Reagovat
Shevchenko

Ale Komory to mají rozjeté ještě lépe bude zajímavé tyhle dvě země sledovat jak jim to půjde dál.

Reagovat
Hasan Šáš

Ono ještě zbejvá dost zápasů a jak vidíme, tam může každej vojebat každýho. Ale Komory super, maj i celkem hratelnou grupu, to musí bejt minimálně baráž.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten hipstersky tým kterému jsem minule APN přál bylo Malawi

Reagovat
Hasan Šáš

Jasně, ja taky, Malawi a Komory.

Reagovat
ZB 07

Mauritánie vede, Angola průběžně první ve skupině Já ten turnaj fakt nechápu.

Reagovat
mistr129

Podle mě když si spustíš náhodný generátor výsledků, tak máš větší šanci trefit průběh turnaje než nějakým erudovaným odhadem

Reagovat
ZB 07

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

Vem 11 alžířanů a dej je do týmu top 5 lig tak budou hrát podobně jako jejich spoluhráči v těch klubech a ligách. Dej je do repre tak budou hrát na podobné úrovní jako jejich soupeři, jednoduchý...většina těch top repre až moc spoléha na individuální stránku hráču (což je taky jediný faktor díky kterému často maji převahu nad dědinami typu namibie, mauritanie, mozambik atd) ale když chybí trenér, systém, automatismy, taktika, nasazení tak s alžírska máš najednou druhou mauritanii...a tenhle popis sedí asi na polovinu papírově silných repre na tomto afconu, takže to není tak divný a dá se to pochopit v klubech mají trenéry a spoluhráče co umí přemyšlet, tady máš jen bandu negru, arabu, cikánu a teroristu kteří prostě toho moc jako tým nevymyslí

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
OranžováKarkulka

kde prosim sledujete probihajici zapasy?

Reagovat
ZB 07

totalsportek nebo sport365.live

Reagovat
OranžováKarkulka

diky:))

Reagovat
Stannis Baratheon

Angola

Reagovat
pobody's nerfect

Doteď vzpomínám na anketu ct při MS 2006, kdy to angolsti hráči valcovali a jeden z nich myslím i celkově vyhrál.

Reagovat
Modroočko

Nebolo to kvôli tomu, že ľudia poväčšine chceli hlasovať za Michaela Owena, ale namiesto sms kódu eng10 posielali ang10 a všetky hlasy nabiehali angolskému kapitánovi Akwovi?

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

Něco jako když anketu o největší českou osobnost vyhrál Cimrman.

Reagovat
John Obi Mikel

A kdo jiný by měl vyhrát ?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Salfovic

Agua ?

Reagovat
mayday

Akwá

Reagovat
Kucka

Fredy je skvělý režisér a kapitán

Reagovat
Seydou Doumbia

Alžirsko konec jooooooooooooooooooooo jdu se ožrat neskutečné cikáni končí možná budu muset přehodnotit že to je druhý nej repre turnaj světa, možná je to lepší i než MS

Reagovat
alias

a u nás to nikdo nevysílá...

Reagovat
Seydou Doumbia

zaostala země no, hlavně že všude po světě to někdo vysílá

Reagovat
Hasan Šáš

Já už si to ve svým žebříčku dal definitívně na druhý místo před Copu. Mmch trapácký EURO stále na 6. místě, daleko za Kirin Cupem a brzo jej asi dožene i Mistrovství Asie.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
John Obi Mikel

Alžírsko

S Ghanou kopírujou poslední turnaj koukám a taky konec ve skupině

Reagovat
Seydou Doumbia

Akorát že od Ghany se to teoreticky dalo čekat, ale od Alžíru v konkurenci nějaké Angoly, Fasačanů a Mauritanie jsem to nečekal ani teoreticky

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Modroočko

U Alžírska je ten koniec podľa mňa ešte väčšia blamáž než u Ghany. V skupine herne dominovali, ale finálnu fázu mali extrémne slabú, do istej miery ako Nemecko v 2018. Skončiť ale poslední v papierovo asi najslabšej skupine na turnaji, to je kumšt

Reagovat
Benfica

Angola, Kriolu, Eq. Guina čo najďalej pls!!!!!

Reagovat
sk333

Takže prvé dve dvojice osemfinále sú známe. Rovníková Guinea -Guinea a Nigéria - Kamerun.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nigérie - Kamerun bude duel blbého s blbějším, ale minimálně individuální kvalitou to Nigérie musí zvládnout

Reagovat
Csaplárova past

Alžírsko dobrej výbuch ...

Reagovat
Modroočko

Aby to nebolo len o zlyhaniach favoritov, tak Mauretánia si za doterajší turnaj a hlavne za včerajší defenzívny výkon zaslúži absolutórium. Prehry s Angolou a Burkinou boli len tesné a tá prvá aj dosť smolná, včera ale boli v obrane výborní - a keď im tam aj niečo prepadlo, brankár ukážkovo podržal v osemfinále síce budú outsideri, ale keď zopakujú včerajší výkon, môžu Kapverdy slušne potrápiť.

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda že jdou zrovna na Ceppfandy, jinak bych jím i postup dale přál. Každopádně hezky úspěch pro takovou repre, skoro jako Komory. Historické výhry pro tyto repre.

Reagovat
Hokaido

Ahoj, může mi tu prosím někdo napsat, kteří hráči z české ligy na Afconu hrají? Nemůžu nikde najít seznam.

Reagovat
Hokaido

Nezajímá, chtěl jsem seznam. Ale díky za snahu.

Reagovat
Lemond Laws

Gomez (Sparta) - Gambie

Sakala (MB/Harrachov) - Zambie

Mafwenta (Vyškov) - Zambie

Sanneh (Baník) - Gambie

Eneme (Vyškov) - Rovn.Guinea

Reagovat
Lemond Laws

google cca 7 vteřin. Napsat do vyhledávače "hráči z české ligy na afconu". Ale rád pomůžu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele