Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli

06.02.2017, 16:07
Názory a komentáře
Kamerun slaví svůj pátý triumf na Africkém poháru v dějinách a jedná se bezesporu o ten nejpřekvapivější ze všech. Naproti tomu egyptská šňůra 24 turnajových zápasů bez porážky končí v ten nejméně vhodný okamžik, a to navíc skrze menší kolaps - ztrátu vedení a obrat skóre z 0:1 na 2:1...

Tvrdit, že si Faraoni ve finále ani neškrtli, samozřejmě není tak úplně fér - faktem ovšem zůstává, že s postupem času hřišti čím dál víc dominoval jeden tým, a to ten ve výsledku vítězný, kamerunský.

Egypťané se ujali vedení skrze krásnou kombinaci na pravé straně a zakončení Elnenyho z těžkého úhlu, později však zcela výjimečně kapitulovali ze vzduchu a nakonec je popravila senzační individuální akce Vincenta Aboubakara.

Teď už si ale pojďme na finále posvítit z trochu jinačí, analytické perspektivy...




Egypt - Kamerun 1:2

05.02.2017 20:00
Více informací k zápasu

Rozbor kolektivních výkonů



V prvním poločase to chvílemi vypadalo, že egyptská a kamerunská defenziva ani nehrají stejný sport.

Když Mohamed Elneny po dvaceti minutách hry otevíral skóre zápasu, bylo to zčásti dílem skvělé orientace a nekompromisního zakončení a zčásti vinou nevídaného kolapsu kamerunské obrany. V tento okamžik, snad jedinkrát za celý zápas, vypadali Nepřemožitelní Lvi jako tým, který najednou otevřel oči a uvědomil si, že je ve finále - a právě tento scénář, tedy že Kameruncům v konfrontaci s přísně pragmatickými Egypťany spadne euforický hřebínek a hráči, kteří dosud překonávali svoje možnosti, si je najednou "uvědomí", se v předzápasových prognózách objevoval poměrně často. Když levá strana obrany trestuhodně dovolila Elnenymu najít místo a vystřelit, na což překvapený Ondoa nedokázal zareagovat (na turnaji chytil jinačí gólovky, ale ve finále ho překonala střela na bližší tyč), zdálo se být napůl hotovo.

Faraonům se v první půli podařilo identifikovat jedno důležité slabé místo Kamerunu. Zatímco totiž ve čtvrtfinále i semifinále si Hugo Broos sám vybíral taktiku, která by na favorita měla platit - proti Senegalu defenzivní destrukce, proti Ghaně odvážné útočné výpady - tentokrát mu to Héctor Cúper jednoduše nedovolil. Prostě zaparkoval své tanky Hegazyho s Gabrem do vápna, obložil je dvěma štíty a dvěma beky, a nakázal útočníkům Wardovi s Trezeguetem, aby se - bude-li to potřeba - vraceli klidně šedesát metrů dozadu. Strategie "suverénně bránit a čekat, co udělá Salah" se Egyptu v první půli vyplatila.

A tak jsme prakticky celé úvodní dějství sledovali, jak Hegazy s Gabrem kralují vzdušnému prostoru, jak se defenzivní červené řady vzájemně prolínají a doplňují, jak pružně působí celý Cúperův obranný val. Egypťanům se dařilo vystupovat proti soupeři a vytlačovat jej do nepohodlných pozic; stejně jako Burkina v semifinále, i Kamerunci tentokrát pálili často pánubohu do oken, prostě proto, že jinak se nebylo kudy k bráně dostat. Vlastně to vypadalo jako věrná kopie semifinálového duelu, samozřejmě s tím rozdílem, že tentokrát šel Egypt rychle do vedení.

Oproti tomu kamerunská obrana po obdrženém gólu zmatkovala, a když se zranil Alphonse Teikeu a musel být nahrazen Nicolasem N'Koulouem, vypadalo to se šancemi Lvů všelijak. Jestliže totiž egyptští stopeři působili perfektně sehraným dojmem, ti kamerunští, nezvyklí jeden na druhého, se pletli jeden druhému pod nohy, N'Koulou neustále vbíhal do Ngadeuova prostoru a výsledkem byly poziční kiksy, které by odvážnější soupeř nejspíš trestal. Cúper se ale rozhodl nepokoušet štěstí, výsledkem tak bylo jen několik nebezpečných (a nevyužitých) Salahových náběhů, a to se nakonec ukázalo jako velká chyba.

Cúper opět vzdal boj o střed hřiště, tentokrát se mu to už ale nevyplatilo.

Argentinský kouč totiž stejně jako proti Burkině přenechal soupeři míč, stáhl své šiky dozadu a drtivou většinu útoků tahal po křídlech. Což ovšem v egyptském případě neznamená rychlé brejky podél lajny, ale spíše čtyřicetimetrové diagonály rovnou do útočné třetiny. A Faraonům je nutno přičíst k dobru, že tato elementární strategie vlastně docela fungovala, nebo minimálně působila možná nebezpečnějším dojmem než kamerunské zastřelování.

Průběh celého zápasu z egyptské strany se dá poměrně dobře ilustrovat na postavě Mohameda Elnenyho. Papírově vypadala červenočerná záloha poměrně vyváženě: Hamed coby štít, Said jako klasická desítka a Elneny vyplňující prostor mezi nimi. Jenže v reálu si svoji nominální pozici držel pouze Hamed; Said často operoval spíše jako volná falešná devítka (čímž vyplňoval prostor uvolňovaný toulajícím se Wardou), a Elnenyho jsme v první půli mohli vidět jak ony zmíněné diagonály rozdávat, tak i přijímat. Buď vzadu, nebo vepředu. Nic mezi tím zkrátka neexistovalo; ve středovém kruhu mohl být klidně přišpendlen nápis Hic est Siani.

Kamerunský tým není stavěný na nějaké postupně budované útoky, takže se to na hřišti hemžilo dlouhými rozehrávkami z obou stran; dokud egyptská obrana držela, zdálo se, že Faraoni zápas bez problémů zvládnou. Nakonec je potopily především dvě věci: zaprvé, Elneny po obrátce "odešel" a s ním i jakékoliv zbytky organického propojení obou konců hřiště. Zadruhé, Essam El Hadary v závěru první půle dvakrát trestuhodně podskočil centrovaný míč, čímž vyslal Broosovi jasný signál - nevadí, když nás Egypťané vytlačují mimo vápno, pokud i rutinní centr může způsobit paseku.

Faraonům v poslední půlhodině jednoduše došly baterky - a Nepřemožitelní lvi trestali.

Po změně stran tak stále více motivovaní Kamerunci začali zasypávat egyptskou šestnáctku vysokými míči. Dlouho to vypadalo, že jejich snaha bude k ničemu - stožár Hegazy odklízel balony mimo oheň s rutinní samozřejmostí. Jenže potom udělal svoji první chybu, nechal se ve vzdušném souboji přeskočit Nicolasem N'Koulouem... a v ten okamžik přestala celá ta pečlivě budovaná, piplaná a obávaná egyptská defenziva reálně existovat.

I zde se můžeme vrátit k zápasu s Burkinou, kde Egypťanům ke konci viditelně došel dech a sám Cúper přiznal, že jeho hráči už vyloženě čekali na penalty. Ve finále se tatáž situace opakovala. Faraonům jako by kolektivně odešla fyzička - jistě to bylo i tím, že s pádem "mýtu o bezchybných stoperech" vstoupil do jejich zadních řad dosud neznámý zmatek - a Kamerunci toho využili. Rutinní chyby v rozehrávce, poziční lapsy (!), unavený Hadary zdržující už v 73. minutě, a na druhé straně možná trochu splašení (Bassogog), možná místy až příliš pozičně neukotvení (Moukandjo), ale asi o tři sta procent živější a hladovější Lvi. Dopadlo to tak, jak muselo: střídající hrdina Vincent Aboubakar donutil k chybě i posledního dosud "držícího" Egypťana (Aliho Gabra), nádherným gólem otočil na 2:1 a na stadionu mohly propuknout červeno-žluto-zelené oslavy.

(dz)

Rozbor vybraných individuálních výkonů



Mohamed Salah
Takhle zhruba má hrát vlajková loď ofenzívy finalisty velkého turnaje - hvězda AS Řím zkraje opět číhala na oblíbené diagonály svých kolegů, opět si je stahovala svým parádním lepidlem, a opět se přičinila o gól, když dokonale načasovala přihrávku pro přibíhajícího Elnenyho. Zároveň ale také Salah makal dozadu víc než kdy dřív na šampionátu a vrchem prokázal nejlepší fyzičku ze všech Egypťanů. Ještě v 66. minutě, kdy všichni kolem vypadali na umření, si troufl na tři hráče a míč udržel. Problém je, že ke konci zápasu už zkrátka nikde nenacházel podporu a sám už na nic protentokrát nestačil.

Ahmed Hegazy
Po dlouhou dobu se jevil jako ten dominantní Hegazy, kterého jsme znali z dosavadního průběhu turnaje. Potom ovšem prohrál téměř jistě svůj první vzdušný souboj na šampionátu vedoucí k vyrovnávací brance a v tu ránu jako by se pod ním půda rozestoupila a vcucla veškeré jeho sebevědomí. Snad za to mohlo i (patrně) nedoléčené zranění z tréninku, ale Hegazy byl v závěrečných cca 20 minutách epitomem unaveného, znejistěného Egypta. Okamžitě chyboval v rozehrávce, jindy mu nesedl rutinní pokus o odkopnutí balonu a trochu se zapomněl i při Aboubakarově osudové show.

Amr Warda
Velice příjemné překvapení. Když se poprvé začalo spekulovat o jeho nasazení na hrot útoku (přičemž obvykle operuje z levého křídla), fanoušky Egypta unisono polévalo horko. Warda se jevil jako zoufalé řešení, ukázal se být ale přesným opakem: v mezihře byl užitečnější než Mohsen a naběhal toho věru neuvěřitelné množství. Jeho záběh na pravé křídlo byl tím pomyslným jazýčkem na vahách, který vyvedl z rovnováhy kamerunskou defenzívu při jediné egyptské brance, přičemž jindy Warda šokoval svými obrannými zákroky na vlastní polovině. Že zrovna jeho už nějakých deset minut před koncem popadly křeče, to bylo zcela pochopitelné, ba přirozené. Pro svůj tým se vážně strhal.

Christian Bassogog
Držitelem ceny pro nejužitečnějšího hráče turnaje není nezaslouženým, ovšem finále bylo asi jeho nejslabším představením vůbec. V prvním poločase ho ze zálohy naháněl Elneny, takže se přes něho a zodpovědného Fathyho v podstatě neprosazoval, a ani po pozdějším přesunu nalevo se Christian Bassogog do finální fáze nedostával. Za to mohlo v první řadě jeho nezdravé sólování a typicky i velké oči při obcházení protivníků - soubojů 1 na 1 hbité křídlo podstoupilo mnoho přemnoho, vyhrálo jich ovšem absolutní minimum. Přesto nicméně právě Bassogog vyhrál ten roh, z něhož Kamerun vyrovnal.

Sébastien Siani
Náš favorit na cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje obstál i v cílové rovince a opět byl užitečný v tom pravém slova smyslu. Pokud Kamerunci zezadu často rozehrávali na velkou vzdálenost, o většinu takových dalekonosných pasů se (speciálně po zranění rovněž aktivního Teikeua) staral právě Siani - a že ten pro Aboubakara před zlatým gólem byl vážně delikátní. Mimoto se opět výborně naladěný Siani často pokoušel o ohrožení soupeřovy branky, třebaže jeho pumelice nezřídka úplně postrádaly přesnost. Hřiště ho zkrátka opět bylo plné a to byla pro Kamerun vždy dobrá zpráva.

Vincent Aboubakar
Parádní game-changer, a to nikoliv pouze s ohledem na tu dechberoucí gólovou akci. Aboubakarův vstup na scénu byl svým způsobem o 45 minut zpožděný; už dopředu bylo téměř jisté, že si Gabr s Hegazym namažou statického Tambeho na chleba, a to se taky víceméně stalo, jakkoliv El Hadaryho tápání ve vzduchu občas nějaký ten vysoký míč učinilo nebezpečným. To pro běhavého Aboubakara už byla neexpanzivní defenzivní hra obou stoperů vyloženě vodou na mlýn - roztahal je, uběhal je, a nakonec je při gólové akci oba symbolicky vyautoval. Je samozřejmě nesmysl graduální únavu egyptské obranné hráze přičítat jednomu žolíkovi (Moukandjo s Bassogogem taky udělali své), ovšem že Aboubakar celou ofenzivní vozbu Kamerunu svým způsobem strhl, to je nepopiratelné.

(td)



Tímto rozborem nejgólovějšího finále Poháru za posledních 13 let se s vámi ovšem ještě neloučíme. Zhruba za 24 hodin (v úterý večer) se na tomto místě objeví podrobný turnajový speciál, shrnující vše podstatné - kdo nás na turnaji příjemně překvapil, kdo zklamal, kdo se vešel do all-stars sestavy (a kdo zůstal těsně vzadu, na pomyslné lavičce), plus výběr nejhezčích gólů a nejzajímavějších trenérských tahů. A taky tři největší memy celého Poháru (schválně, kdo bude první?).

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (104)

Přidat komentář
Walter_Sobchak

Nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě horší jak v bulvárních mrdkách typu Blesk a Sport.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

druha moznost byla:

Egypt havaroval na Rallye Abou Bakar

Reagovat
smazaný uživatel

zřejmě dobrej dealter

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Zase Tě Fantomas poslal demokraticky k šípku?

Reagovat
domingo

Jj, je to diktator

Reagovat
Azazelo RD

A blb k tomu.

Reagovat
db18

A ještě znárodnil cizí nápad.

Reagovat
fantomas

Oba napady sou domingovy

Reagovat
ZB 07

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

ten by byl snad nejlepsi ze vsech zatim (mozna i vcetne eura)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
pejsek5

Reagovat
smazaný uživatel

coze? vzdyt dakar je hlavni mesto senegalu a pres kamerun se zadna etapa snad nikdy ani nejela. spis bych jako zalozni variantu hodil neco jako "zlato v egypte proste neny. v kamerunu po letech jo a lvi rozhodne neslavi dietni n'kolou."

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
smazaný uživatel

hodně dobrá, především ten Elneny

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

drogy dávaj pocit chvilkového objevu neobjeveného a pak střízlivost a nadpis už běží online

Reagovat
Alons0

Mohlo to být i horší. Když se podívám na finálové soupisky, tak se nabízí titulky typu: Egypťané finále doAmrdali, nebo Kamerunci nakopali Egypťanům N'Koule.

Reagovat
domingo

N'Koule strop

Reagovat
ZB 07

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ach ty vtipné nadpisy snowé vánoce, půjčovná ližý, karCOOLka....Patačeština jak vyšitá

Reagovat
Azazelo RD

Z tebe ta nenávist přímo Salah.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cejen13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
uff

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

musíte mať hrozné životy, keď neviete toto stráviť, pritom je to originálne...

Reagovat
smazaný uživatel

žádné ekskjůzy ,pls

Reagovat
smazaný uživatel

A při tom vlastně velmi stupidně neoriginální, nápad je to hrozně nízký.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Uz to vidim i v ligach. Tottenham poslal chelsea do prDele

Reagovat
domingo

Exkluzivni pohled do zakulisni debaty o takticke analyze zapasu:

https://s23.postimg.org/6k827jeh7/elneny.png

Reagovat
db18

btw. anketa je sice správně postavená, ale nejde v ní hlasovat.

Reagovat
smazaný uživatel

ale jde....samozřejmě demokraticky jediná možnost jako v Bancé

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

To nevadi, my jsme docela prekvapeni uz tim, ze to slo ulozit

Reagovat
Gryphonheart

potvrzuju, anekta není funkční

Reagovat
smazaný uživatel

Ako nejde hlasovat? sak je to spravene tak,aby mala 100% hlasov (Bance)

Reagovat
smazaný uživatel

no teda plagiatorstvi nejhorsiho stupne... je suis ferguson6

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
fantomas

Hmmm, Dom mi ji posílal jako návrh v 0:59! Tak snad má čistý svědomí

Reagovat
smazaný uživatel

jinak chystáte něco podobného i na Gold Cup? nebo aspon to, jak to bylo minulý turnaj?(asi docela předčasná otázka, ale at víte, že minimálně jednoho čtenáře by to mělo )

Reagovat
fantomas

Neptal ses už náhodou? V létě asi dostanou přednost "21" a Konfederační pohár, pokud vůbec bude čas na tyhle dvě, takže spíš s ničim nepočítej no...

Reagovat
smazaný uživatel

myslel jsem si ze ne, ale je to mozne(mozna i pravdepodobne) ale stejne GC je mnohem vys, nez nejaky konfederacni pohar, uz jen kvuli tomu, co by delal dolar(a i nekteri ostatni), az by zjistil, ze tam bude francouzska guyana a martinik

Reagovat
domingo

Pokryvat Gold Cup takovymhle zpusobem je nerealny ze vsech stran. Potrebujes nejakej rozpocet na redakci, ale jako protivaha musi byt nejaka kvalita a ctenost tech vyslednych clanku. Zaroven plati, ze cim min lidi to zajima, tim min je EF (logicky) ochotnej platit lidi co to pisou, pricemz zaroven tyhle obskurni clanky zaberou nepomerne vic casu.

Nemuzes uplne prijit za vedenim a rict "Francouzska Guyana je super, chceme pokryvat Gold Cup. Potrebujeme tri tydny prostoru na mainpage a mesicni extra budget pro dva silence, kteri si pojedou full time reserse sestavy a systemu Curacaa a Martiniku. Go."

Reagovat
smazaný uživatel

no ale francouzska guyana je super.. spis jsem vzpominal, ze minule to tu bylo. ale ok beru to, pokud si dobre vzpominam, tak tam minule bylo tak okolo 15 komentaru , takze z logickeho hlediska to moc nedava smysl o tom psat. jen rikam, ze to bylo super a chtel jsem probudit nejaky hoodne nelogicky zapal ve vas

Reagovat
domingo

Minule jsem to psal ja a pokud si vzpominam, tak byly jenom previews skupin, turnaji samotnymu uz jsme se nevenovali. Jako to by asi slo no, to jsou 3 clanky... Uvidime.

Reagovat
fantomas

Psali sme to spolu a ano, dělali sme jen medailonky účastníků.

Reagovat
domingo

Fakt? Tak sorry, uz je to davno

Reagovat
Azazelo RD

Ty vole, úplně stačí, když zas budete používat ty přiblblý nadpisy a čtenost bude adekvátní APN.

Reagovat
celeb

uz hej. Posunut timestampy cez DB a zmazal logy

Reagovat
fantomas

Tohle je na me moc IT rec, sorry

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Kamerun rozcupoval Egypt na Hadary.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem nějak přehlédl

Reagovat
REPLIKATOR

Lžeš

Reagovat
smazaný uživatel

Dostals mě, ty jsi ale Gabrňák.

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

Nadpis a anketa zase raz nesklamali. Musim pochvalit fantomasa s domingom, takto zabavne ponat futbalovy turnaj by nevedel nikto.

Reagovat
Ferguson6

Konečne poriadny nadpis... Takto si to predstavujem a nie tie trápne ako doteraz. Škoda, že to prišlo až na konci turnaja

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
placa

Ta anketa je genialni

Reagovat
smazaný uživatel

anketa bohů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Mike

takovou anketu nemá ani Zlatan

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka na autorov - spravíte v novembri sumár africkej kvalifikácie na MS? Bolo by to skvelé čítanie, už teraz je tá kvalda zaujímavo rozbehnutá a som si istý, že článok by si našiel kopu čitateľov. Ja by som ho bral všetkými desiatimi

Reagovat
fantomas

Tohle je hele ciste na Doma, ja sleduju akorat asijskou kvaldu.

Reagovat
domingo

Po konci cyklu uz ne, to pak pokryjou predturnajovy previews. Mozna po jarnim okne by sel udelat nejakej sumar toho, jak se vyviji kvalda mimo Evropu.

Reagovat
fantomas

Neco spojit dohromady by asi slo.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

To je tiež fajn

Reagovat
Xaviercreus

Chlapi, díky skvělej a vtipnej servis

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký to bylo kluci, sympatický multikulti zpestření

Reagovat
smazaný uživatel

Multikulti

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobře, Egypt dokázal být úspěšný vždy jen na domácím poháru, na MS nikdy, většinou přes ty stejné soupeře tam ani neprošel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele