Ruský zápisník VII. aneb Španělé jednou íránou vycostili houževnatého soka

21.06.2018, 10:26
Názory a komentáře
Tři výhry 1:0, tři výhry papírových favoritů, dva nepřesvědčivé výkony od žhavých kandidátů na medaile. Portugalsko se nechalo přehrát neúnavně presujícím Marokem, Španělé proti vzdorujícím Íráncům museli sázet na šťastný odraz a zásah VAR. Saúdové se proti Uruguaycům částečně revanšovali za úvodní výbuch, za týden si však stejně sbalí saky paky...

Ještě, než se pustíme do rozboru všech tří utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Ruského zápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Portugalci vykázali ještě větší závislost na své hlavní hvězdě. Cristiano Ronaldo svůj celek výrazně táhl už proti Španělsku, kterému nasázel hattrick a zařídil tak pro svůj národ zisk cenného bodu, tehdy se ovšem alespoň mohl spolehnout na kvalitní výkony svých spoluhráčů.

V prvním klání základních skupin se Portugalsko naproti očekávání prezentovalo aktivním fotbalem, přímočarou hrou založenou na rychlých protiútocích, na kterém se kvalitním výkonem podílela téměř celá základní sestava. Ve finální třetině už to bylo převážně o útočníkovi Realu Madrid, který tři branky vstřelil a další velkou šanci skvěle vypracoval, přesto se to se středečním vystoupením proti Maroku nedá ani zdaleka srovnávat.

Pokud totiž nebudeme počítat stoperskou dvojici a brankáře Patricia, dalo by se v nadsázce tvrdit, že na to byl držitel pěti zlatých míčů úplně sám. Zbytek jeho spoluhráčů totiž zahrál pod psa, a to tedy především v té ofenzivní části. Bernardo Silva z Manchesteru City odehrál jeden z nejhorších duelů sezóny, kupil laciné technické chyby a vůbec se nedokázal popasovat s agresivním presinkem soupeře. Joao Mario si na druhé straně nepočínal o nic lépe, načež takový William Carvalho ve středu pole působil ve srovnání s dravými Maročany jako slon v porcelánu.

Hvězda Realu Madrid tak za to musela vzít sama - ve čtvrté minutě předvedla precizní pohyb ve vápně zakončený rozhodující brankou, v polovině první půle ještě vypracovala gólovou příležitost pro svého parťáka Guedese, a když po pauze v další nadějné pozici tentokráte sama selhala, člověku se tomu snad ani nechtělo věřit. Znovu se každopádně ukázalo, že ti nejlepší hráči se naplno ukáží v situacích, kdy se týmu nedaří a je zoufale potřeba, aby své spoluhráče svým umem vytáhli z bryndy. Cristiano Ronaldo tohle ve středu zvládl náramně.

2) To Maroko udělalo přesně opačný dojem. Týmově v tomto klání fungovali takřka na jedničku, jenže jim až zoufale chyběl někdo, kdo by na hřišti v okolí pokutového území udělal jakýkoliv rozdíl.

Nedá se jim upřít, že zanechali dojem dobře připraveného celku, který má jasně definovaný herní styl a takříkajíc ví, co hrát. Jenže na šampionátu zároveň doplatili na to, že ve svém kádru nemají hráče, který by na této úrovni znamenal spolehlivý přísun branek.

Přitom vyzdvihnout se dá hned několik věcí - okamžitý presink po ztrátě míče patřil v podání Maroka k tomu nejlepšímu na turnaji, však tím svěřenci Hervého Renarda takřka kompletně vyřadili záložní řadu svého soka. Dosáhnout takové souhry mezi jednotlivými hráči přitom dá pořádný kus práce - a tím spíš na reprezentační úrovni, kdy trenéři s týmem stráví jen minimum času a je tak pořádně těžké vše správně sladit. I to bude ostatně jedním z důvodů, proč v porovnání s klubovým fotbalem více (byť nesmírně kvalitních) reprezentací vychází spíše ze zajištěného bloku.

Dál za zmínku stojí i individuální výkon Amrabata, který si s levým bekem Guerreirem dělal přesně to, co si kdy usmyslel. Obránce Borussie Dortmund na něj jednoduše nestačil, hned v první půli se hráč Maroka zjevil minimálně pětkrát za svým osobním strážcem a pronikl až do pokutového území. Tam však narazil na starý známý problém - buď jeho řešení finální situace postrádalo větší přesnost, nebo se naopak žádný z jeho spoluhráčů nestihl včas dostat do výhodného postavení.

A když už se Maroko do nějakých těch větších šancí (převážně po standardních situacích) dostalo, mělo tu smůlu, že připadly na kopačky tomu nesprávnému hráči. Místo ofenzivních es si balón minimálně třikrát našel Benatiu, který však neměl seřízená mířidla a z výhodných míst branku bohužel pro africký celek minul.

3) Nebylo by však úplně moudré tvrdit, že Portugalci měli jen a pouze kliku. Jak ukázal evropský šampionát před dvěma lety, tohle mužstvo má netradiční talent vytěžit z minima maximum - a pravidelně také zvládat vypjaté momenty.

Výhodou úřadujících mistrů Evropy bezesporu je, že se obvykle mohou spolehnout na pevnou defenzivu - ta tradičně v zápase neinkasuje více než jednou, o čemž třeba vypovídají 4 inkasované branky v 10 kvalifikačních zápasech. Ostatně není náhodou, že i v té středeční bídě patřili k nejlepším ti defenzivní hráči, kteří nakonec fowardy Maroka nějakým způsobem zvládli udržet na uzdě.

(vs)





1) Gratulujeme! Zdárně jste přežili nejméně záživný zápas tohoto šampionátu. Upřímně řečeno, čím dříve duel Uruguaye se Saúdskou Arábií dokážeme vytěsnit z paměti, tím lépe se nám bude usínat. Od začátku bylo úplně každému ze zúčastněných i diváků jasné, kdo utkání vyhraje, a podle toho to také vypadalo. Nulové napětí, nulová snaha, jen si tu povinnost co nejrychleji odbýt, abychom už to měli z krku.

Známý manažer Arséne Wenger po neuspokojivých výkonech londýnského Arsenalu s oblibou říkával, že jeho svěřenci hráli se zataženou ruční brzdou. Uruguay ve středu sice vyhrála, ovšem Wengerova replika ne její hru sedí dokonale. Obranná čtveřice Celeste za celý zápas nakoukla na soupeřovu polovinu snad jen během standardních situací a vyměnit si alespoň deset přihrávek v kuse byl pro záložní řadu nefalšovaný herkulovský úkol. Na papíře nepřemožitelné ofenzivní duo Suárez-Cavani tak muselo opakovaně sbíhat pro míče dobrých šedesát metrů od soupeřovy brány, odkud se góly navzdory vší snaze na světě dávají jen těžko.

K ubíjející tuposti střetnutí ovšem vydatně přispěli i Saúdové. Ano, jedná se pravděpodobně o nejslabšího účastníka turnaje, proti němuž stanula naopak jedna z nejlepších defenziv. Jenže s přibývajícími minutami bylo víc a víc patrné, že zástupci asijské kvalifikační sekce ani nemají v úmyslu dát "decentní porážku" všanc, přestože znamenala konec jejich nadějí na postup ze skupiny. Rozkaz zněl jasně: důležitější bylo prohrát jen o gól než zariskovat ve snaze o vyrovnání. Říkejte si o defenzivně laděných Egyptu, Íránu, Islandu, Kostarice či Panamě, co chcete, ale takovouto apatii za nepříznivého stavu u nich nikdy neuvidíte.

2) Uruguay plní roli favorita, ale je načase zařadit vyšší stupeň. Přání hráčů populární fantasy jsou Óscaru Tabárezovi pochopitelně ukradená, s dosavadními výkony však Celeste v nadcházejících zápasech nemají šanci uspět. Nezbývá než doufat, že suchopárný uruguayský výkon proti Saúdům nebyl nic jiného než klid před bouří. Jihoameričané doposud o svůj výkonnostní strop ani nezavadili a předturnajová očekávání na techničtější a dominantnější herní projev se jeví jako bláhová.

Prvním ostrým testem budou nebývale rozjetí Rusové v souboji o "výhodnější" první místo ve skupině (půjde o ránu naslepo mezi Španělskem a Portugalskem, jež své závěrečné zápasy hrají později), přičemž díky lepšímu skóre postačí Rusům k udržení na čele i remíza. Bude zajímavé sledovat, jak Uruguayci k tomuto zápasu přistoupí.

Tabárez je sice na jednu stranu mazaný taktik, který na minulých šampionátech střídal formace i složení jedenáctky jako na běžícím páse, ovšem současná soupiska mu tyto kejkle nemůže dopřát, aniž by to znamenalo vyšoupnutí jednoho z dvojice "nedotknutelných" hrotových útočníků ať už do strany, anebo na lavičku. Jak Suárez, tak Cavani již na pilování postranní čáry se svědomitým plněním defenzivních úkonů nejsou stavění, a tak jsou Tabárezovy možnosti limitovány čistě na rozestavení 4-4-2, kde na kraji doposud přesvědčil snad jen 33letý Carlos Sánchez. Střed zálohy navíc rovněž nepůsobí kdovíjak jistým dojmem a útočnou podporu tak musel se střídavými úspěchy obstarávat Diego Godín. Dočká se po matných výkonech Vecina své šance možná posila Arsenalu Lucas Torreira, nebo se do role rozehrávače posune Nahitan Nández? Alespoň zde by se Tabárez mohl vyřádit.

3) Saúdové těžili z nulových očekávání, na přepsání odkazu z MS je už ale pozdě. Po naprostém fiasku v zahajovacím utkání s Rusy se ze Zelených sokolů stal v očích fotbalové veřejnosti fackovací panák, který rázem posloužil tu jako důkaz stupidní myšlenky na rozšířené mistrovství, tu jako symbol podceňované asijské konklávy, která nakonec po prvním kole skupin ukořistila více vítězství než celý jihoamerický kontinent. Nadějné výsledky z přátelských zápasů byly zapomenuty a pozice nově dosazeného kouče Pizziho byla předmětem vášnivých spekulací.

Vzhledem k tomu všemu se saúdský tým v zápase s Uruguayí prezentoval sympatickým dojmem, a především záložní řada v čele s Abdullahem Otayfem zvládala plnit práci směrem dozadu i tvorbu hry na podporu jediného útočníka Al Muwallada. Výsledkem tak byla hra ne nepodobná výkonu Tuniska v zápase s Anglií, kde se africký celek nevyhnul špatnému bránění standardních situací, ovšem v mezihře favoritovi směle konkuroval... dokud s míčem operoval v uctivé vzdálenosti od soupeřovy branky.

Přesně totéž bylo k vidění i ve středu. I když se Saúdové těšili vyššímu procentu držení míče a drželi pasivní Uruguay na uzdě, brankář Muslera musel za celý zápas zlikvidovat jen pár náhodných centrů a střel z uctivé vzdálenosti. Poslední šancí, jak si spravit chuť a zapsat na turnaji alespoň čestný gólový úspěch má Pizziho družina v závěrečném duelu s Egyptem, kde už půjde jen o národní čest, zatímco okolní svět již svůj veskrze skeptický první dojem nezmění, ať se stane cokoli.

(mk)





1) Írán vstoupil do zápasu s absolutním antifotbalem, který jsme ještě na turnaji neviděli. A to už jsme si užili ledajakých defenzivních valů. Oproti tomu, co prvních pětačtyřicet minut předváděli svěřenci Carlose Queiroze, to však byly jen bábovičky z písku, které by někdo s kvalitou i povahou Diega Costy hravě rozšlapal a ještě se u toho zlomyslně smál.

Takže pěkně od začátku. Íránci postavili velmi pospolitou obrannou hradbu, která se nejčastěji vyskytovala v systému 6-4-0, výjimečně pak 6-3-1. Vedle klasické defenzivní čtyřky totiž Queiroz vyslal ještě dva další muže, aby eliminoval španělskou oblibu v útočení po stranách i prostřednictvím obránců. Hlavně Jordi Alba, jenž v Barceloně působí spíš v roli levého křídla než beka, tak byl z velké míry utlumen.

Íránci navíc aplikovali jednoduchý spouštěcí mechanismus okamžitě, jakmile ztratili balón. Na rozdíl například od velmi sympaticky presujících Maročanů se Asijci v momentě ztráty naopak co nejrychleji stáhli za míč - a to v kompletním počtu 10 hráčů v poli. Jejich presink začal až někde na 35, 40 metrech od vlastní brány, díky čemuž adekvátně zahustili nejen španělské kraje, ale i střed pole, který nebyl tak kreativní. Zároveň pevně drželi linii, takže nepropadali níž a nevpouštěli Španělsko do nebezpečných prostor.

Ač to byl velmi destruktivní, pro většinu fotbalových diváků zcela nekoukatelný styl hry, nutno Íráncům uznat, že byl dokonale efektivní. Hráli prostě to, na co měli (byť druhá půle ukázala, že jejich potenciál byl o fous větší) a pragmaticky si vyhodnotili, jak mají největší šanci na úspěch. O to s větším podivem je, že tento fungující systém po pauze sami dobrovolně opustili.

2) Španělé si totiž s jejich prvotní taktikou absolutně nevěděli rady. Přestože jsou Iniesta, Busquets, Isco či David Silva zvyklí útočit proti defenzivně laděným celkům, takhle soudržný a úzký blok byl i pro ně příliš. Přihrávali si daleko od brány, marně hledali skulinku, kterou by mohli poslat míč. Úplně k ničemu byl v té době na hřišti takový Lucas Vázquez, který je spíše než cokoli rychlostním a tahovým křídelníkem. No a v první půli se za tehdejší konstelace prakticky neměl kam rozběhnout. Totéž platilo i Carvajalovi - celá pravá strana Španělska zaostávala.

V prvním dějství se favorit dostal do nebezpečného prostranství všehovšudy třikrát. Jednou přímým kopem Davida Silvy, dvakrát pak po sekvenci krátkých, rychlých a přesných přihrávek, které způsobily lehkou dezintegraci íránského bloku a tedy kýženou mezírku v defenzivě jako takové. Dalším "trikem" pak byly přechody 1 na 1, jež byly speciálně ve druhém poločase doménou skvělého Isca.

O přestávce tak Fernando Hierro mohl do hry poslat dalšího technického šikulu typu Thiago, který by svou genialitou mohl soupeřovy šiky rozbít. Nebo naopak kladivo do vápna - neboť centry taktéž chvílemi způsobovaly Íráncům potíže. Prototyp takového hráče však v Moratovi zůstal doma, což se do budoucna může (ale samozřejmě také nemusí) Španělsku vymstít - ať už měl výtečný hlavičkář na jaře formu jakoukoli.

3) Nic z toho však nakonec Hierrův tým řešit nemusel, protože Írán se de facto porazil sám. Byť se to dá považovat za maximálně sympatické, z hlediska logiky a pragmatické snahy získat body je to ve stejnou chvíli taky úplně stejně nepochopitelné. Írán po pauze upustil od pospolitého konsolidovaného bloku, začal Španěle napadat o něco výš, no a to okamžitě rezultovalo v problémy.

Když se k tomu totiž přičetla hbitější hra španělského celku, obraz hry se úplně změnil. Íránci byli při pokusech o dostupování proti technicky famóznímu soupeři vždy o krok pozadu, jejich defenzivní val se rozpustil a nájezdníci okolo Isca do něj začali vstupovat. Právě záložník Realu Madrid na levé straně první minuty druhé půle působil na soupeře jako kryptonit, přecházel přes jednoho i dva obránce a zahájil jakousi ofenzivní revoluci.

Ta vygradovala gólem, kdy se díky Iniestově průniku asi čtyři fotbalisté Íránu ocitli o zmíněný krok mimo hru. Nakonec onen krok chyběl i Rezaeianovi, který si přes Costu vlastně vstřelil vlastní gól. Írán zkusil hrát na oko líbivější, živelnější fotbal, vytvořil si i několik nebezpečných situací po brejcích či centrech do vápna. Dal i gól, který nakonec kvůli ruce a/či ofsajdu neplatil. Odehrál zkrátka velmi solidní druhý poločas. Jenže dost možná za cenu prohry.

(mu)

Autor: Víťa Srp, Martin Kantor, Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées
16.07.2018, 08:46
Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku
15.07.2018, 09:19
Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá
12.07.2018, 14:22
Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil
11.07.2018, 12:51
Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka
08.07.2018, 14:24
Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina
07.07.2018, 13:09
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (2/2)
05.07.2018, 18:02
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (1/2)
04.07.2018, 20:23
Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane
04.07.2018, 13:53
Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi
03.07.2018, 13:05
Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů
02.07.2018, 11:37
Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe
01.07.2018, 12:30
Ruský zápisník XV. aneb Senegal při rohu nevěděl, která Kolumbie
29.06.2018, 14:30
Ruský zápisník XIV. aneb Nablýskaný Rolls Reus předjela i Löwná Kia
28.06.2018, 12:36
Ruský zápisník XIII. aneb Postup s tRojou štěstí
27.06.2018, 11:08
Ruský zápisník XII. aneb Sklíčené Ta Re Mi Fa Sol La Si Do
26.06.2018, 13:09
Ruský zápisník XI. aneb Jejda Mané, Poláci to Sabalyli
25.06.2018, 10:59
Ruský zápisník X. aneb Sudí se chyb nevyVARoval, má jich plnou Kroosnu
24.06.2018, 11:56
Ruský zápisník IX. aneb Fágní Brazilci a švýcarský X faktor
23.06.2018, 13:05
Ruský zápisník VIII. aneb VýLuka na trase Argentinců do osmifinále
22.06.2018, 11:39
Ruský zápisník VI. aneb Sama hvězda naději nevykřeSalah
20.06.2018, 11:20
Ruský zápisník V. aneb Princ Harry do toho praštil
19.06.2018, 11:34
Ruský zápisník IV. aneb Khedíra v plánech neyvětších favoritů
18.06.2018, 10:20
Ruský zápisník III. aneb Menší tahouni, než jsMessi mysleli
17.06.2018, 14:24
Ruský zápisník II. aneb Nacho obrana, na krize máte Crise
16.06.2018, 12:55
Ruský zápisník I. aneb Saúdská Al-Ergie na Golovina
15.06.2018, 09:01

Komentáře (195)

Přidat komentář
Frantszek

Fotbalová bída aneb tÍrání oka fotbalového fanouška a španělské Koketování s remízou.

Reagovat
Kucka

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Reagovat
MySch017

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Counter

Reagovat
Ligter

jediný zápas Uruguaye s Araby byl tak na hovno, že na něj snad žádnej titulek vymyslet nejde

Reagovat
Ligter

Fotbal Saúdské Arábie do očí.

Reagovat
JarousFCB

OčeCavany debakl se nekonal. Naopak se zdálo, že duel trvá snad sto Godin.

Reagovat
jk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

to je fajn, to mý je jen asi na říkání nahlas

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Reagovat
Mimalu

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Herry31

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Pyroman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fairplay

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
db18

Reagovat
forma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Nebelung

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lenckoj

Reagovat
-Carles-

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
Kejza

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

s TaRemízou

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fairplay

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kejza

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Gajdy38

Neviete niekto náhodou ako to je s tým ak majú 2 mužstvá v skupine rovnako bodov? Rozhoduje vzájomný zápas alebo skóre?

Reagovat
smazaný uživatel

Skóre

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
jenage

Reagovat
Csaplárova past

Vcera sem Portugalsko nevidel cele, Ronaldo pry chtel nafilmovat penaltu ... mate nekdo odkaz? Dik

Reagovat
salaminoo

tyvle v dnešní době nejsi schopný si najít video?

Reagovat
Csaplárova past

tvle a kde, vse, co sem nasel, tak bylo smazano za poruseni prav.

Reagovat
pantondavo

Jaký filmování, obránce mu skoro zlomil nohu zezadu!!!! Videorozhodčí zaspal a situaci nehcal bez trestu!!!! Spiknutí proti nejlepšímu střelci historie!!!! Zapalte ohně!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Zezadu ne. Trknul primo na stojne koleno na vnejsi strane koleno. Ale na penaltu to moc nebylo, pac sel strasne ochotne dolu. To video dole je dost dobre videt.

Thle se neda ustat, kdyz zaseknes a otocis a nekdo ti trkne do stojne noze. Ale mel pokracovat a zkusit ustat a pokracovat, to padani bylo az moc evidetni. K VARu se da vratit zpetne, takze je zbytecne vymodlit si penaltu, ikdyz kontakt tam byl na kolenou.

Reagovat
TheTopFootbaler

Hlavně bylo jasně vidět, že to Ronaldo ustál a pak až spadnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, jako kontakt byl. Ale zkousel to moc okate. Kdyby pokracoval v pohyby, mozna by i vystrelil. Obcas proste se smeju, jak oni to proste nemaji tak vychytane tyhle situace a padaji strasne ochotne. Simulant jeden

Reagovat
TheTopFootbaler

Já se spíš divím, že to vůbec má zapotřebí, takhle trapně simulovat. Vždyť tím jeho renomé strašně trpí. Střelec je to skvělý, tak proč si kazí jméno takovýmihle excesy?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni takhle nepremyslis, proste je to automatika, ze dostane kontakt a pada. S tim oni nic neudelaji, maji to naucene. Ikdyz zrovna Ronaldo padal dost chytre v PL, ale v PD je to horsi a horsi, strasne okate...

Navic je rozdilne obraz v medii a v kabine. Tam nevidis do hlavy hracu a jejich chovanim...

Zazil jsem i zakovsky zapas(u vyssi rocnik je jasne co se tyce padani na penaltu), kde jsem byl se kouknout a na ferovku nadaval trener a spoluhraci na utocnika, ktere nepadl po jasnem faulu. Zkousel to ustat a pak poslal strelu nad branou. Penalta nebyla a souperuv trener zacal nadavat na kricici trenera at nevychovavaji simulanty. Ve druhem polocas se to stalo jeho hracovi a nadaval stejne na hrace jako ten prvni trener

A to tam bylo tak 25-30 rodicu, stejne kazdy rodic z jedne ci druhe strany tleskali ty nadavky na trenera na stejno. A u vyssi rocniku uz uplne skoda mluvit a to tady v CR neni zas tak simulantsky raj jako je tomu v jiznejsi statech

Reagovat
TheTopFootbaler

Tak to je fakt silný humus, odporný... Ono by nešlo o to spadnout po faulu, to je ještě pochopitelný, ale vyloženě simulovat a vymýšlet si kontakty? Nechápu, jak se sebou můžou ti lidi žít.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze tohle se natloukaji do hlavu ti uplne nejmladsi Vidim to vsude a to i takovy vesnicke turnaj, kde ti tricatnici(tatove/dedku) berou mladika(13-16let) sebou.

A tem je natloukan i zpusob padani, kdyz neumi padnout, tak dostavaji vynadano i na "vesnicky turnaj" !!!!!!!!

U techle dospely se to bere jako chytrost pro hru nebo co

Vidim to u velmi cestneho chlapa v normalni zivote, kdy nepadl a v satne rekne, ze je hloupy a mel padnout a kvuli nemu tym prohral

No, takze to neni tak easy obcas...

Reagovat
smazaný uživatel

Za coz neber, ze si vymyslim vymluvy a omluvy pro Ronalda nebo pro jine simulanty.

Ja bych to rad vymytil, ale ty priklady zde uvadim, ze vymytit tohle svar neni skoro vubec mozne a to s VARem nebo bez

Reagovat
TheTopFootbaler

To je pro mě docela šok, protože na pralesní ligu chodím občas u nás do vesnice a s ničím takovým jsem se nikdy nesetkal, ani u dětí, ani u dospělých. Chápu, že v závalu soutěživosti se to občas stane, taky jsem hodně horká hlava a mám s tímhle trochu problém, ale dělat něco takového na té nejvyšší úrovni, kde, jak tu dnes někdo psal, je spousta kamer a všichni ten simul vidí, je vrchol trapnosti. Když na tebe kouká dvacet pivních pupků a ani nemají k dispozici video, je ti celkem i jedno že padneš když nemáš no. Ale jak ti fotbalisti můžou ze sebe dobrovolně dělat blbce internetu, to prostě nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, tak me se to stava docela casto. Nejhorsi jsou ty vesnicke turnaj co jsou blizko vetsi mestech, kde maji vicero kluby.

Tam jsou takovy kluci co odpadavali z mladeze nebo spise hravali pak nizsi lig. A ti to s jejich ratolesti a deti mysleji vazne

Ale jak jedeme dal od vetsi mest, tak fakt to nevidam.Nejspise by mu to hodili na hlavu i ti vlastni spoluhraci z vesnici. A ti mladsi kluci jsou mnohem v pohode a nestressuji nad kazdou chybu co udelaji(ikdyz oni hraji proti chlapy )

Reagovat
TheTopFootbaler

Jojo, takoví ti tryhardi, kteří fotbalově nemají na víc než kraj, ale papá řekne, že z nich bude Ronaldo, ti jsou fakt hrozní.

Reagovat
mayday

Vyloženě simulovat ke samozřejmě ubohost. Pak je druhá věc, když jsi fakt faulovanej a snažíš se to ustát a jít do šance. Ja se to třeba snažím vždycky ustát a jít do gólu, ale chápu i to padání. Jsi faulovanej, jdeš dál, neproměníš a máš hovno. Spadneš a máš penaltu no.

Reagovat
TheTopFootbaler

To samozřejmě chápu. Ale většinou když je faul, spadne se tak jako tak, pokud to není nějaké tahání za dres nebo něco podobného.

Reagovat
Benfica

Bola by penalta, keby sa tak nehodil..

Reagovat
JarousFCB
Reagovat
Csaplárova past

Dik

Reagovat
Abstinence

Škoda, že je jedním z nejlepších fotbalistů současnosti Ronaldo. Podle mě ten simulantský trend posledních 10 let nastolil on. Určitě se to dělo i do té doby, ale myslím, že než to začal dělat on pravidelně v každém zápasu, tak se to především ty největší hvězdy styděly a dvakrát si rozmyslely, kdy a kde s sebou plácnout a především - nedělaly po nulovém kontaktu 10 přemetů, kotrmelců a nerozbrečely se. Ronaldo s tímto trendem začal a jelikož mu to procházelo, získával tím penalty a góly a většina fotbalového světa se k tomu postavila tak, že to je v pořádku a že to nevadí, tak jsme se dostali tam, kde jsme teď.

Reagovat
Abstinence

Jak mám rád fotbal, tak mám rád i tenis a tam jednou udělat jakýkoliv hráč něco takto trapného, tak ho ta tenisová komunita tak semele, že by si to podruhé rozmyslel. Především by se za sebe tak styděl ten hráč, že by pak půl roku nic nevyhrál, jak by ho to ovlivnilo. To už je ale o té komunitě. V tenisu by za to i přišel trest, dít se něco takového v každém zápasu, nebo by toho hráče ostatní hráči odsoudili do médií, fanoušci by ho vypískali atd.

Reagovat
Frantszek

Srovnáváš nesrovnatelné. Simulování také nesnáším. Ale v tenise tím trestňák nebo penaltu nezíská.

U nás na tréninku si tak nehorázně vynadáme, když někdo zasimuluje......Ale pak v zápase neumíme upadnout a rozhodčí nepíská fauly, protože to radši ustojíme. Pak nás trenér seřve, proč nepadáme ve vápně

Reagovat
Abstinence

Nemyslím jen simulování, ale celkově ostudné chování. Ve fotbalu se každý druhý hráč chová jako totální hovado, krypl, retard.. dělají před celým světem věci, za které by se normální člověk propadl hanbou, kdyby je udělal byť jen před jedním kámošem, holkou nebo tak. A to je přesně ono. V tenisu jsou zvyklí chovat se slušně, taky se tomu říká hra gentlemanů. Naopak Ronaldo ve fotbalu nastolil trend chovat je jako krypl. Jelikož s tím nikdo nic neudělal a stal se z něj nejuznávanější fotbalista současnosti, tak si z něj i obrovské procento ostatních hráčů vzalo příklad..

Reagovat
Frantszek

to bohužel ano. Nechápu, že se to prostě zpětně netrestá nějak výrazněji. Já ho za příklad nikdy nebral. Uznávám jeho "fotbalové" kvality, ale převažuje spíš dojem negativního chování. (rozhazování rukama, padání půl vteřiny před kontaktem, neradování se z golu někoho jiného)

Pro mě vzor Henrik Larsson a pracovitostí na hřišti Radja Nainggolan.

Reagovat
Abstinence

Tak díky za uznání, od teď už mě tu budou jen hejtovat Ronaldovi fanoušci

Reagovat
Xaver

Naprosto souhlasím, a kdo tvrdí opak, je obluzen Ronaldovou zářivou aurou - největší "laskomina" bývá El Clasico, na to už se pár let nedívám, páč je mi z nich na blití .... Pořád si říkám, jestli mají hráči zapotřebí, dělat ze sebe takové kokoty ...

Reagovat
smazaný uživatel

Plíšková approves

Reagovat
Abstinence

Pokud myslíš to, jak rozsekala umpire, tak tam k tomu měla dobrý důvod (samozřejme to bylo přehnané, ale "pochopitelné"). Srovnatelné s tím, jak se chovají fotbalisté, je třeba to, jak Chela při výměně stran flusnul na Hewitta a to je doteď mezi tenisovými fanoušky odsuzováno.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím. Je to srovnatelné s tím, že by si hráč, na kterého třeba nebyl odpískaný faul za žlutou kartu, přímo před rozhodčím sundal kopačku a roztrhal mu ji před ksichtem na kousky

Reagovat
Abstinence

Já psal o tom, že hráči sami bez cizího zásahu se chovají jako dementi. Ok, Plíšková se třeba taky zachovala jako "dement" v tu chvíli, ale bylo to v afektu, když ji rozhodčí úplně WTF způsobem prohrála zápas (jasný, mohla to otočit a breaknout, ale kdo viděl tu situaci, tak chápe).

Pokud někdo rozhodčímu řekne, že je to kokot, když udělá nějaký šílený zářez, tak s tím nemám problém, protože k tomu od něj dostal podnět

Reagovat
mayday

U Plíškové jsem se vůbec nedivil. Rozhodčí úplně nesmyslně domrdaly zápas a člověk občas bouchne.

Reagovat
Azazelo RD

Při tom podle precedentu anglického práva z roku 1875 je plivnutí na Australana projevem slušnosti.

Reagovat
TheTopFootbaler

Ještě že moc Australanů v PL nehraje.

Reagovat
mayday

Nic ve zlým, ale vy simulujete i na tréninku? Co to má za význam?

Reagovat
Frantszek

Tak řekl jsem to blbě. Právě že nikdo nesimuluje, ale když někdo upadne i po faulu, tak ho seřveme at nesimuluje..

Reagovat
mayday

Jo takhle Tak to děláme taky, to bude asi skoro všude.

Reagovat
Azazelo RD

Djokovič v Davis cupu.

Reagovat
Rezan

Simulování není jen o Ronaldovi. Když přišel do Anglie, bylo to příšerný a taky na něj pískali vlastní fanoušci a trochu se to odnaučil a ke konci byl docela v pohodě (pořád na poměry PL byl padavka, ale nebilo to tolik do očí).

Za simulování ani tolik nemůžou hráči jako rozhodčí a tlak na hráče. Jde o obrovské peníze, hráč chce jen získat výhodu, je to jeho práce. Má dobrý pocit z toho, že pomohl týmu. Rozhodčí má být rozhodující faktor v tom, jestli pískne nebo ne. Někteří rozhodčí nastaví metr na začátku, drží to a postupem zápasu simulování opadá. Jenže spousta rozhodčí píská jak o závod každej dotek. Před mistrovstvím dávali na ČT staré zápasy, tam simulování nebylo ani u jižanů, kteří jsou k tomu dost náchylní.

Reagovat
Abstinence

Nesouhlasím, samozřejmě si to má rozhodčí pohlídat a potrestat, ale je to snad o tom, kdo se tak chová, ne? Tj jak obviňovat stát z toho, že někdo krade, protože nemá co do huby a stát se o něj nepostará.. nebo když si děcka stěžujou, že mají špatnou známku, protože je učitel neumí nic naučit.. přitom ani neotevřou sešit a v hodinách spí

Reagovat
Rezan

Před krádeží tě ale odrazuje vězení, před spaním ve škole neúspěch, před simulováním nic. Za simulování dostaneš odměnu a pochvalu, kdyby za něj byl trest (tvrdší než benefit ze simulování), simulování by bylo méně a méně četné.

Reagovat
Abstinence

Před simulováním by je mělo odradit právě to, že budou za kokoty před celým světem.. ale to jim nevadí. Ale samozřejmě s tebou z části souhlasím, akorát hlavní vinu dávám hráčům.

Reagovat
Rezan

nejhorší je na těch simulacích to neustálý přerušování hry. občas se skoro nehraje, jen se získává území, dokud nejsou s přímákem tak blízko aby stříleli.

Reagovat
smazaný uživatel

sefe v zasade suhlasim a viem co chces povedat, len neviem ci ten tenis je prave ten spravny priklad nakolko simulovanie (myslim tym osetrovanie ked sa nedari) je podla mna dost problem a to hlavne v zenskom tenise. Rozdiel vidim v tom, ze tam je prakticky nedokazatelne, ze hrac ma/nema problemy, kde naopak pri futbale je rovno vidiet ci pri faule kontakt bol alebo nie

Reagovat
Abstinence

S tímto souhlasím, máš pravdu. To je jedna z věcí, která se v tenisu taky bere jako neférová a občas ten úmysl jde vyčíst z průběhu zápasu nebo z toho, jak hráč hraje, i když by ho mělo něco bolet. Třeba takový Murray pořád v zápasech "kulhá", dělá, že ho něco bolí, ksichtí se, ale při výměně běhá líp než Bolt. Takže s tím souhlasím, ale pořád v tom vidím dost nepoměr. Vzít si medical time-out, abych rozhodil soupeře v porovnání s tím, že pořád padám, brečím a ještě si stěžuju a nadávám rozhodcímu, když mi to nesežere..

Reagovat
Staenly10

Reagovat
Staenly10

Reagovat
valloire

Ten trend nastolila FC Barcelona.

Reagovat
Abstinence

Barcelona a Ronaldo nezávisle na sobě. S tím se dá souhlasit

Reagovat
valloire

Ne. Každej, kdo přijde do Barcelony, začne simulovat jak o závod. Viz třeba Umtiti.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Rezan

nastolila to velká část hráčů z jižní Evropy a Jižní Ameriky a hlavně rozhodčí, kteří jim to pískaj

Reagovat
Staenly10

Škoda, že nejsem v čele FIFA. Buď bych okamžitě zavedl dodatečný tresty a nebo aspoň (i když tohle asi před těma trestama) po zápase koleno do koulí, aby se to ti teploušové odnaučili.

Reagovat
Rezan

s tím se nedá než souhlasit

Reagovat
Staenly10

Škoda, že nejsem v čele FIFA. Buď bych okamžitě zavedl dodatečný tresty a nebo aspoň (i když tohle asi před těma trestama) po zápase koleno do koulí, aby se to ti teploušové odnaučili.

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

A v Realu nikdo ne? Vždyť po odchodu Neymara měl teď Real tak 2x víc simulací než Barcelona

Reagovat
valloire

no ani boha

Reagovat
Mr.Mike

Simulovalo se určitěi dřív hodně, ale nebylo všude tolik kamer jako dneska.. Spís se divim teď, že si to hráči dovolej když je všechno tolik vidět

Škoda že se to netrestá.. Dva tři zapasy stop a simulanti by si to rozmysleli

Reagovat
mayday

Jednoznačně, to tady mělo být už dávno. Třeba ten Senegalec s Polskem, borec se ho ani nedotkl, rozhodčí mu pak domlouvá a on ještě kroutí hlavou a je uraženej. Dva zápasy distanc, 10 % z platu dolů a velmi rychle by s tím přestali.

Reagovat
Gareth Bale 11

Tohle bylo uz davno prednim, vzdycky si vzpomenu na Rivalda, ktery jde kopat roh, oni mu hodi balon a on se tam zacne svijet, jak kdyby ho postrelili.

Reagovat
clinger

nechápu jak může mít tolik obdivovatelů.ale normální chlap mu fandit snad nemůže

Reagovat
CHONG

Kdo je to normální chlap?

Reagovat
Abstinence

Člověk, který má penis a aspoň trošku soudnosti a zdravého rozumu.

Reagovat
smazaný uživatel

tiež mám taký pocit, že C. Ronaldo spravil z toho normu, ale začali to samozrejme zneužívať viacerí.

Reagovat
smazaný uživatel

sefe v zasade suhlasim a viem co chces povedat, len neviem ci ten tenis je prave ten spravny priklad nakolko simulovanie (myslim tym osetrovanie ked sa nedari) je podla mna dost problem a to hlavne v zenskom tenise. Rozdiel vidim v tom, ze tam je prakticky nedokazatelne, ze hrac ma/nema problemy, kde naopak pri futbale je rovno vidiet ci pri faule kontakt bol alebo nie

Reagovat
Acrocephalus

Maroko včera hodně sympatický výkon.

A taktika Íránu mi dost připomínala tu naši z minulého EURA, kdy Španělé podobně dobývali český val a taky vyhráli o jeden gól.

Reagovat
Frantszek

Maroko mělo více ze hry. Záloha kvalitnější jak u Portugalců. Ta jejich generace je zajímavá. Něco jako Alžířané. Sˇkoda že to nedokážou přetavit v nějaký úspěch.

Reagovat
Gajdy38

Škoda že Maroko nemá nejaké útočníka zo Senegalu alebo aspoň z Nigérie, mohli by tak dosiahnuť veľa. Je mi ich ľúto hrajú veľmi pekný atraktívny futbal, škoda že už budú hrať len raz.

Reagovat
smazaný uživatel

Chýba im kvalitný hroťák, tam to celé padá. Inak hrali parádne, min. vyrovnanú partiu. Patrício mal včera šťastíčko na svojej strane. Naopak Maroko premrhalo všetky šance. Do prvého zápasu išli s rešpektom. Mať tri body by bola veľká motivácia do posledného zápasu v skupine. Na ten zápas sa teším.

Reagovat
TheTopFootbaler

Alžířané jsou proti nim o level slabší, Maroko má fakt dobré hráče. Belhanda, Amrabat, ti tu kvalitu prostě mají.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
stas87

Hmm, podla toho co sa clovek dozvedel o zapase Maroko-Portugalsko z toho clanku, tak Portugalsko bude bez Ronalda uplne v pici. A to mi tu nemenovany expert pisal, ako sa ten tim zbavuje zavislosti na Ronaldovi.

Reagovat
smazaný uživatel

V titulku máte chybu. Ve slově "rána" máte na začátku navíc "í" a ve slově "vykostili" máte místo "k" "c". Opravte si to.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Když jsem viděl závěr Portugalska s Marokem, tak by mi víc seděl titulek "Pepe je píča", ale budiž

Reagovat
technecium

Reagovat
Ligter
Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

je, byl a vždycky bude

Reagovat
Puskas

to by autor dostal ban

Reagovat
Staenly10

Reagovat
Staenly10

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
blade115

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
lenckoj

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt je Pepe za dva zapasy bez karty? Neuveritelny

Reagovat
C-M@ster

Tak ten borec včera moc karty dávat nechtěl...

Reagovat
C-M@ster

Až za týden Írán porazí Portugalce, prohodím oběma ksichty a dám tam "máte postupy?"

-.-

Reagovat
smazaný uživatel

Sni dál

Reagovat
Nihilister

Nuda ale odpovídá to Tvé úrovni.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Diego2

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Slyšel jsem dobře vuvuzely v zápase Íránu?

Reagovat
Pride

Jojo, bzučelo to pěkně, ale nebyl to první zápas letos. Už to bylo myslím u Kostariky nebo Panamy.

Reagovat
Staenly10

Je fakt smutný, kam se fotbal postupně dostal, když 2 ze 3 nejsledovanějších hráčů na světě (ke vší úctě k jejich fotbalovejm schopnostech) jsou takový buzny. Pak se nemá fotbalu každej vysmívat.

Reagovat
smazaný uživatel

Kto je tretí?

Reagovat
Staenly10

Ronaldo, Neymar, Messi. Neřikám, že Messi taky občas neupadne trochu snáze, ale oproti těm dvěma to je zanedbatelný množství.

Reagovat
Staenly10

Ronaldo, Neymar, Messi. Neřikám, že Messi taky občas neupadne trochu snáze, ale oproti těm dvěma to je zanedbatelný množství.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
johnik

Salah ale není buzna

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal: Emery, Lichtsteiner, Leno, Sokratis, Torreira

Liverpool: Naby Keita, Fabinho

Manchester City: Jorginho

Manchester United: Diogo Dalot

Chelsea: Fuck all

Reagovat
Xaver

Čukotka má skvělý team, posily nepotřebuje ....

Reagovat
TheTopFootbaler

Fucka Alla náhodou modrákům celkem závidím, měl dobrou sezónu v Champu a má solidní potenciál. Když na sobě zamaká, nevidím důvod, proč by se jednou neprobojoval do základní sestavy, je to pořád mladej kluk.

Reagovat
Frantszek

Nejlepší jsou jeho oslavy golů, kdy si vezme mobil od někoho z tribuny a vyfotí se s pindourama spoluhráčů u pusy. Prostě blázen

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

za příběh

Reagovat
smazaný uživatel

omg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Diego2

Reagovat
teenz

Reagovat
TheTopFootbaler

Dělá to pro diváky, i při hře je hodně temperamentní, což se projevuje trochu větším počtem karet, které dostává. Na druhou stranu, přesně takového rváče a srdcaře Chelsea potřebuje, navíc jeho virální oslavy přitáhnou ke klubu pozornost i lidí, kteří jinak fotbal nesledují. Podle mě skvělý kauf.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

íránou to je skoro na urovni toho vcerejsiho kotoulu

Reagovat
Kejza

Reagovat
Benfica

Prvý bod: Portugalsko závisle na Ronaldovi

Posledný bod: Zápas vyhrala obrana..

Reagovat
Frantszek

demagog

Reagovat
Benfica

no to je autor článku

Reagovat
Benfica

a ešte k Pepemu.. dobré vedel čo robí keď ho Benatia udrel po pleci a potom po ňom dosť nasrane gestikuloval.. keby, že sa nezvalí na zem tak by ešte spravil niečo za čo by dostal červenú a bolo vidieť, že nepričetnému Benatiovi o to šlo..

Reagovat
vladino10

Už len ten slovný zvrat "o to nepricetnemu islo" je perla

Reagovat
Error
Reagovat
REPLIKATOR

tvůj nick k tomu sedí

Reagovat
fabec1222

Poražený dne: fanoušek fotbalu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele