Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci

26.06.2016, 09:39
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Až do druhé části prodloužení se v Lens hrály taktické šachy bez střelců. Pak jako by oba týmy dostaly svou příležitost vypálit, a zatímco Chorvaté ji nevyužili, na Ronaldovu první portugalskou střelu mezi tři tyče úspěšně navázal Quaresma. Ani britské derby příliš zábavy nenabídlo. To Švýcaři vypadávají i navzdory Shaqiriho parádě...

Ještě, než se pustíme do rozboru utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Oba týmy sice nastoupily ve stejném rozestavení 4-2-3-1, nicméně jejich úspěch byl diametrálně odlišný. Alespoň to tedy platilo pro první poločas. Při rozehrávce se u obou celků objevoval stejný mechanismus - střední záložník se zatáhl mezi stopery a vytvořil tříčlennou řadu, což mělo proti dvoučlennému bloku útočníku usnadnit prvotní cirkulaci balónu. Zatímco ale u Polska tato strategie fungovala velmi dobře a umožnila jim tedy míč opakovaně dostávat do ofenzivních pozic, Švýcaři měli daleko větší potíže.

Jejich střední záložníci totiž ani zdaleka tak dobře nespolupracovali. Nezřídka se stávalo, že se Behrami zatáhl mezi stopery, načež si k nim seběhl ještě další záložník. V důsledku tedy sice mohli bezproblémově cirkulovat míč v defenzivní řadě, jenže jim kompletně chyběli hráči uprostřed pole a mezi liniemi, což výrazně limitovalo jejich možnosti jak dostat míč do ofenzivnějších pozic.

Krom toho zrovna Behrami nevykazoval zrovna největší herní inteligenci - jestliže se mezi stopery zatáhl jeden z jeho kolegů, vůbec svou pozici neupravil, místo toho zůstal viset pár metrů od zadní linie, čímž se prakticky vyřadil ze hry. Často proto působil dojmem, že snad ani nemá zájem obdržet přihrávku.

Polsko v první půli dominovalo i díky výbornému re-presinku. V porovnání například s hrou české reprezentace bylo celkem jasně patrné, že Poláci neotevírali žádné laciné prostory, takřka vždy měli pokryté odražené balóny, což jim v konečném důsledku umožňovalo na soupeře vyvíjet soustavný tlak. Vedoucí gól Blaszczykowského tedy byl jen logickým vyústěním dění na hřišti.

2) ... poločasová přestávka však průběh střetnutí razantně změnila. Švýcarsko získalo nad utkáním kontrolu a svého soka postupem času zatlačilo do čím dál větší defenzivy.

Tento obrat byl způsoben několika faktory. Ten první byl v rukou Poláků - po pauze totiž zatáhli svou defenzivní linii o pár metrů blíže vlastní brance a vycházeli tedy z hlubšího bloku. Zároveň Švýcaři upravili postavení svých ofenzivních hráčů při zakládání akcí - nyní si totiž daleko více sbíhali mezi linie, což logicky nadělalo defenzivní vozbě protivníka problémy. Tato změna byla patrná okamžitě, například již v nějaké 47. minutě byla k vidění situace, kdy Behrami konečně vyvezl míč a měl možnost ke kolmé přihrávce, jelikož si mezi linie seběhl jeden z křídelních hráčů.

Poslední faktor, který ovlivnil obraz hry v druhé půli, představoval způsob bránění polského celku. Při prvotní rozehrávce soupeře totiž krajní záložníci přivírali střed pole a blokovali tak Švýcarům přístup do těchto míst. Jakmile se pak soupeř dostal do souvislejšího tlaku a měl míč v držení na polovině Polska, pak tito záložníci začali bránit své krajní obránce individuálně.

A právě vzhledem k tomu, že Švýcarsko v druhém poločase získalo převahu, byli krajní záložníci zatlačeni dost hluboko - což pak při zisku míče vedlo k tomu, že byli oba útoční hráči dost izolováni, kvůli čemu se prakticky vůbec nedostali do hry.

3) V prodloužení pak mohl vyhrát jediný tým - Švýcarsko. Hráči Polska totiž fyzicky kompletně odpadli, začali dostávat křeče a doslova se modlili, aby utkání dospělo k pokutovým kopům. Nebýt pár neproměněných šancí, dost možná se do čtvrtfinále mohli podívat Shaqiri a spol.

Vzhledem k fyzickému stavu hráčů proto bylo velmi překvapivé, že se trenér Polska dlouho neodhodlal k žádným personálním změnám - tu první provedl až ve 101. minutě. Při zpětném hodnocení se dá říct, že může hovořit o slušném štěstí, že se mu zmíněné čekání nakonec krutě nevymstilo.

(vs)





1) O’Neill se ze zápasu s Německem poučil dokonale. Hned od začátku utkání nasadil do obrany sice očekávané čtyři stopery, k nim ale přiložil coby křídelního beka i Stuarta Dallase, jenž se s touto rolí popasoval rozhodně se ctí. A tenhle systém na pět beků Severním Irům vycházel opravdu dlouho, de facto vydržel celý zápas s jedinou osudovou výjimkou.

Podceňovaný tým se držel naprosto neprůstřelné taktiky, která nejen odstřihla ze hry hlavní velšské hvězdy, ale zároveň ve finále utlumila vlastně veškeré ofenzivní možnosti svého soupeře. Před vápnem se totiž pohyboval místy až osmičlenný defenzivní blok, který vůbec nebyl tak děravý jako proti Německu - hráči působili o sto procent živěji a pohyblivěji, kvůli čemuž nemohli Ramsey ani Bale podnikat nebezpečné průniky do šestnáctky a ze hry odpadly i očekávané kolmice za obranu.

Michael O’Neill navíc postavením pětičlenného valu eliminoval i další silnou zbraň Walesu, a totiž hru po křídlech. Taylor s Gunterem mají zdánlivě nekonečné plíce a, je-li to v jejich rychlostních schopnostech, zvládnou oběhat celou svou lajnu. Hughes s Dallasem ovšem kraje hřiště účinně zavřeli. Výsledek? Taylor poslal do vápna jediný centr, Gunter centroval třikrát - pokaždé neúspěšně.

2) Severní Irové aplikovali perfektní pasivně-agresivní systém, díky kterému trápili fotbalisty Walesu nejen u vlastního, ale dokonce i u jejich vápna. Tím mě osobně překvapili asi ještě víc než precizní defenzivní hrou. Jejich presink byl totiž v dosavadním průběhu Eura dost možná nejvyšší a nejkvalitnější, jaký jsme mohli vůbec vidět. Minimálně trojice borců napadala beky Walesu až na hranici šestnáctky a znesnadňovala jim rozehrávku, kterou takto ovládal snad jen výborně hrající James Chester.

To však není všechno. Na takto vysokém presinku je samozřejmě nevýhodné, že když se soupeři podaří jej překonat, může se dostat do přečíslení. Jenže Severní Irové nepresovali vždy; většinou pouze v momentech, kdy to (bůhvíproč) bylo vhodné. Často totiž automaticky zaujali pasivní pozici a Wales byl v okamžiku přepnutí do tohoto systému uzavřen mezi půlící čarou a soupeřovou šestnáctkou.

3) Wales zachránila i dvě pozitivní střídání v ofenzívě. V základní sestavě byla totiž Colemanova parta zoufale neefektivní. To až do takové míry, že byli po většinu utkání nebezpečnější Severní Irové. Pětičlenná obrana podceňovaného soupeře byla dlouho praktickým vítězem klání a Velšanům scházel jakýsi moment překvapení. Po stranách to vinou široké defenzivní řady nešlo a kvůli příliš statické hře především Joea Ledleyho ztráceli Draci i uprostřed pole.

V tomto případě Wales nutně potřeboval aktivovat svoji třetí silnou stránku - vířivou hru ofenzivního dua-tria, které vytvoří v obraně soupeře chaos. Jenže Coleman vyrukoval na Severní Iry s vysokým Vokesem, jenž logicky přitahuje spíš vysoké míče než přihrávky po zemi. Proto v průběhu hry přišli na trávník pohybliví Jon Williams a Hal Robson-Kanu. Především drobný blonďák si vedl skvěle a skutečně vnesl do hry Velšanů potřebný pohyb a odvahu v soubojích 1 na 1. Útočník Robson-Kanu sice neměl přínos takřka žádný, ale vzápětí vyvinul tlak na autora vlastence McAuleyho, a de facto pro svůj národ vybojoval postup do čtvrtfinále.

(mu)





1) Portugalci neprodali svůj bavičský potenciál, zato poprvé měli fungující plán. Ten byl, ano, v první řadě orientovaný na defenzívu a eliminaci soupeřových zbraní, ale to ho nutně nediskredituje. Ve skupinové fázi byla portugalským evergreenem neefektivita v zakončení, tentokrát to byla notně efektivní práce v obranném bloku, pročež Seleção vůbec poprvé na turnaji opravdu připomínalo tým vedený Fernandem Santosem, a pročež se s ním také v klidu dá počítat mezi favority na celkové vítězství.

Protřelý stratég moc dobře věděl, že s Chorvaty nemůže hrát otevřenou partii po vzoru předešlého portugalského duelu s Maďarskem, a tomu vlastně uzpůsobil už složení své základní jedenáctky. Na stoperu se místo Carvalha objevil důraznější a nic moc komplikující José Fonte. Na beku Vieirinhu vystřídal Cédric Soares, a místo jedné přerušené akce z utkání s Maďary se Cédrikovým dílem u pravé lajny tentokrát zastavovalo hned šest takových výpadů soupeře. A konečně uprostřed zálohy dostal před Moutinhem přednost dynamičtější Adrien Silva, jenž s klubovým spoluhráčem Williamem vytvořil vpravdě úžasný blok.

Adrien tedy jednak nedal dýchnout Modrićovi, na kterém po většinu času visel (a donutil ho i k několika nezvykle laciným odevzdávkám), pouze takhle jednostranně však zaměřený rovněž nebyl. Prostory ukázkově zavíral kdekoliv ve hřišti, přesně věděl, kdy být agresivní a kdy se raději držet zkrátka, a výborně si osvojil řemeslo taktického faulu. Rozhodčí obecně v první půli nastavil hodně mírný metr, do kapsy měl pro napomenutí až nezdravě hluboko, a toho Portugalci zvládali šikovně využívat. Rakitićovi jenom před pauzou otrávili hru pěti nedovolenými zákroky a při citlivějším posuzování situací by o kartě do kabin kráčeli minimálně tři Portugalci. Zvláštní pozornosti se dále krom obávaného dua R + M dostávalo také Perišićovi, který se Andrého Gomese nezbavil ani po přeběhnutí na opačný, pravý kraj zálohy. A jeho první poločas? Inu, posuďte sami - neškodnost sama.

Nakonec jsme tedy v prvních 45 minutách registrovali všehovšudy sedm dotyků s míčem v obou šestnáctkách dohromady, zatímco však pro převážně tvořící Chorvaty šlo o zcela frustrující situaci, Portugalci se mohli přes svou vlastní ofenzivní bezradnost (kdy nejlépe na míči vypadal levý bek Guerreiro) upokojovat alespoň do puntíku plněným obranným plánem. A na jeho funkčnosti se pranic nezměnilo ani s brzkým odchodem Gomese, příchodem silového dribléra Renata a Naniho přesunem na pravé křídlo.

2) Trenér Ante Čačić se nakonec přeci jen ukázal být slabinou. Už před turnajem byl tradičně zmiňován jako pravděpodobný viník případného chorvatského neúspěchu na letošním Euru, a těmto prognózám nakonec přeci jen dostál. Ačkoliv pro zahajovací utkání zdánlivě na jedničku trefil podobu základní sestavy, nyní se mu ta samá jedenáctka hrubě neosvědčila, přičemž sám na vývoj zápasu nedokázal vhodně reagovat. Přestože se mu proti Španělsku osvědčil Vrsaljko, tak oběma směry neefektivního levého beka Striniće nechal na hřišti tak dlouho, až Portugalcům pomohl ke gólu, a další strůjce minulé výhry Marko Pjaca určitě mohl na hrací plochu vkročit podstatně dříve. Od Guerreira si ihned divže nevyžádal penaltu, která by se také nebýt nevšímavého rozhodčího kopala, a jeho schopnost individuálního průniku by Vatreni bezesporu užili i jindy než jen v prodloužení.

Chorvatský postupný přechod do útoku byl totiž co do kombinace naprosto bezútěšný. V první půli Balkánci na útočné polovině nezkompletovali ani 60 % přihrávek a vůbec jim nefungovala páka Rakitić - Modrić. Prvně jmenovaný se obvykle blíže útočníkovi než hlavnímu tvůrci hry, který se naopak možná až příliš stahoval mezi stopery, kde mohl těžko naplno prodávat svůj nadlidský přehled o hře. Rakitićovo ukotvení vesměs na úrovni Mandžukiće v tomto případě neprospívalo vůbec nikomu a je zarážející, že mu Čačić alespoň o pauze očividně nezadal jiné instrukce.

3) Cristiano Ronaldo přešel od jednoho extrému k druhému, a nyní je zřejmě hlavně na trenérovi Santosovi, aby ho příště navedl blíže tomu ideálnímu středu. Před utkáním se hvězdě Realu Madrid tak trochu vyčítalo, že na sebe strhává až moc pozornosti. Ve studiu britského ITV ji dokonce věnovali celý jeden úsek předzápasového programu, kdy názorně demonstrovali, kterak Ronaldo své spoluhráče aktivně odsouvá na vedlejší kolej, ne-li přímo utlačuje - jak odmítá dělat záběhy za obrannou linii, a i při dobrých příležitostech se radši zasekne a vyžádá si míč v hloubi pole, kde není nebezpečný; jak ignoruje kolegy v lepších pozicích a raději sám pokouší střelecké štěstí. Ronaldovo ego bylo zkrátka příliš výraznou dominantou portugalských výkonů ve skupinové fázi a do jisté míry snad i příčinou oněch trablí s gólovou nadílkou.

Včera Cristianova role zřejmě nemohla být odlišnější. Za obrannou linii Chorvatska se tentokrát sám chtěl vydávat, ale nikdo ho tam pro změnu nehledal - místo toho se ikonická sedmička násilně tlačila do hlavičkových soubojů, z nichž všech pět očekávaně prohrála. Krom toho hned šestnáct z 22 Ronaldových pasů mířilo směrem od chorvatské branky a speciálně v druhém dějství jeho dashboard vyloženě pobízel k pláči. Dříve možná přehnaně aktivní borec byl protentokrát na úplné periferii hry svého týmu, což samozřejmě stále není ta správná cesta.

Přesto si portugalský fanoušek patrně nebude stěžovat. Nebo ne, jinak - spíš si nebude stěžovat vůbec. Nezapomínejme totiž, že Cristiano Ronaldo rovněž navléká kapitánskou pásku a takovému faktu nyní už podruhé v řadě učinil zadost. Jinačím způsobem, ale učinil. Tentokrát soupeřovu branku nezasypal deseti střelami, ovšem v této druhé extrémní poloze zároveň nijak neventiloval svou frustraci, defenzivní strategii se plně podvolil, a nakonec vlastně i zařídil postup Seleçãa. Spolu s Quaresmou na své polovině obrali o míč Striniće, a sami rovněž Chorvatsko na opačném konci hřiště popravili...

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal, Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (112)

Přidat komentář
kylo ren

hruza co chorvati predvedli

Reagovat
smazaný uživatel

v podstatě Naniho přihrávka na Ronalda byl jediný krásný okamžik zápasu a taky ten rozhodující

Reagovat
smazaný uživatel

Těch okamžiků tam bylo samozřejmě víc.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, hotová plejáda šancí

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud chceš sledovat šance a góly najdi si nějakou hezkou kompilaci na youtube.

Reagovat
smazaný uživatel

spravně ,my chceme vidět vice takovych zapasu jako byl ten včerejši

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

#FDF

Reagovat
smazaný uživatel

Nee, fanda kvality.

Reagovat
smazaný uživatel

na co si tady pořád hraješ na hipstera? byl to taktický výkon, ale nuda, protože nikdo se nesnažil dát gól, hrát takticky a snaži se dát góla je o něčem jiném

Reagovat
smazaný uživatel

Na co si hraju bys měl vědět ty. Ty jako pozorovatel vytváříš škatulky. Klidně mě zařaď třeba do kolonky řidičů kamiónů.

Reagovat
smazaný uživatel

krásný okamžik... po té nepříliš technicky zvládnuté bodle mě zabolely oči..

Reagovat
Pipo123

Tak nakoniec Pepe a nie Adrian ?

Reagovat
fantomas

Jj, protože Adrienovi sem věnoval část bodu v analýze

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko - Chorvatsko fantastický zápas.

Reagovat
Spasitel

No pre mňa najhorší Mandžukič či copatý Vida, ktorý z troch gólových šancí netrafil bránu

Reagovat
Pipo123

Mandzukič hra výborne, kopec lôpt podržal, vyhral súboje, smerom dopredu toho moc nepredviedol, ale na to nemal ani priestor.

Reagovat
fantomas

Jj, s těma pár balonama naložil solidně, neni jeho chyba, že ho spoluhráči nebyli schopný najít víckrát. Navíc nalevo udělal několik obranných zákroků.

Reagovat
Allianz_Arena

Navíc mu při jednom z mála dobrých centrů do vápna sebral gól z hlavy Vida

Reagovat
Kang & Kodos

Strinič jednoznačně. Už jenom za to, jak se v klidu koukal na to, jak ten míč pomalu letí ke Quaresmovi. Místo toho, aby ho ještě zkusil zbourat, klidně i za cenu penalty a červený karty. Bejt jednim z Chorvatů, tak ho nakopu do prdele ještě na hřišti.

Reagovat
PP

celá jeho hra byla katastrofa a v úrovni ostatních hráčů.. jako by jim tam běhal Limba..

Reagovat
smazaný uživatel

nah, Mandžukič s tím málem co měl naložil dobře, je taky třeba pochválit Portugalce za to jak polovinu hráčů Chorvatska prostě odstranili ze hry. Mě osobně nejvíce zklamal Rakitič.

Reagovat
Pipo123

Hráči na oboch stranách to mali zložité, ako píšeš, Portugalsko odstránilo ze hry hráčov Chorvátska, bohužiaľ, ale na úkor vlastnej ofenzívy.

Reagovat
Allianz_Arena

Rakitič docela dobře začal, ale pak ho celkem pokopali, a od toho přišlápnutí byl špatný. Pokazil i dost centrů, ze kterých mohli hrozit daleko víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a Behramiho jako odpadlíka snad nemyslíte vážně, když byl moment v utkání, kdy Švýcaři na stadionu vyvolávali jeho jméno. Jeho práce dozadu a v soubojích smysl měla. Jestli někdo nehrál svůj standard (většina hráčů hrála svůj standard bez přidané hodnoty) byl to Džemaili.

Reagovat
fantomas

Džemaili teda taky OK podle mě, osobně bych jako odpadlíka zvolil Djouroua bez přemejšlení (tady zdůrazňuju, že volby a texty pro tabulku sou čistě na autorovi analýzy - viz iniciály).

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, nezvolil jsem správná slova. Behrami mě praštil do očí a vyjádřil jsem to zbytečně důrazně.

Reagovat
Pipo123

Tiež súhlasím, možno Behrami nebol vidieť na lopte, ale veľa x hasil útoky súpera za Lichtiho a Schaera v obrane

Reagovat
stas87

Tak si vsimni, kolko krat sa dostal Grosicki do prieniku na svojej strane a porovnaj si to s ulohou Behramiho na ihrisku. On sa mal stahovat k pravej ciare a vypomahat Lichtsteinerovi a Shaqirimu. Ja som cakal ovela viac problemov na druhej strane u Rodrigueza, v prvom polcase to ale horelo u svajciarov na druhej strane. A to ako mu frnknul Grosicki naprosto na pohodu... to som sa az smial.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, možná to tak bylo. Proto se o dva řádky výš omlouvám.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
tulen

Behrami to nie je ani futbalista, posúvač lôpt. nikdy nepochopím ako to on mohol dotiahnúť až do repre...

Reagovat
Usty

Třeba proto, že jeho kvalita spočívá v odebírání míčů?

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně ,že maji kostky i na hlavě,pakoši,ti nikdy nic nevyhraji

Reagovat
smazaný uživatel

Nadmíru solidní analýzy. Palec nahoru autorům.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Recoba Inter

Že zrovna Quaresma...

Reagovat
Kostomlat

Chorvatům jsem fandil, ale sami si to pohnojili tím, co (ne)předvedli během 90 minut

Reagovat
Setwo

tiež som im fandil a prial finále.. a som sklamaný z toho čo včera predviedli.. keď dnes naši vypadnú ani neviem komu mám ďalej fandiť..

Reagovat
Azazelo RD

Maďarsku.

Reagovat
Setwo

to už skôr Poliakom

Reagovat
Kostomlat

Fernando Santos je lišák, mají poměrně kvalitní mančaft s rozdílovými hráči. Pokud budou hrát bez chyb a takticky, ten 1 gól vždycky dají a klidně mohou postoupit do finále podceňovaní Portugalci...

Reagovat
Kostomlat

jinak já fandím dobrýmu fotbalu

Titul bych přál Francouzům, tipuju ale, že vyhrajou Němci. Portugalaci můžou hodně míchat karty

Reagovat
smazaný uživatel

"podcenovani"??

Reagovat
fantomas

No tak všeobecně se (nejen) tady favorizovali Chorvati.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ale že byli favoriti, neznamená, že by byli Portugalci podceňovaní (navíc třeba podle sázkovek to bylo takřka vyrovnané). Ta favorizovanost vyplývala ze zápasu ve skupinách, které Chorvati prostě zvládli líp.

A podle mě i ten zápas těm předpokladům dal za pravdu, Chorvati byli o chlup nebezpečnější, třeba Vida měl na hlavě 3x gol...

Reagovat
Setwo

včera to proste posral Strinič... tú odrazenú loptu z predošlej Perišičovej šance mal hneď centrovať do šestnástky a nie sa tam točiť s loptou.. po strate lopty ešte zostal sedieť na tráve a pýtal si faul... na jeho mieste mal hrať Vrsaljko a skôr do hry mal ísť Pjca ako písal autor na tomto šampionáte fandím Slovensku, Česku a Chorvátsku... a je velká pravdepodobnosť, že po dnešku tam z nich nezostane nik komu mam potom fandiť vo zvyšku turnaja?

Reagovat
kiwwi

Northern Irish fans singing to Welsh fans: We voted remain, we voted remain, we aren't stupid, we voted remain.

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

zvláštní, chtějí zůstat v EU, ale Euro opustili, na rozdíl od Walesu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Murtago

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
10

Velká škoda, tahle chorvatská generace je zakletá. Striniće nepochopím, Vršaljko už MS odehrál na levým beku a odehrál ho dobře, minulou sezonu byl možná nejlepší bek v Itálii a on tam dá toho dinosaura.

Jak už psal Tomáš nahoře, trenér byl nakonec slabinou, Chorvati svojí mentalitou potřebujou hlavně silnou osobnost, jako byl Blažević. Obecně mi přišlo, že právě na nedostatek osobností tahle generace dojíždí, což se asi ještě zhorší s odchodem Srny.

Reagovat
božský John

Strinic je Cacicuv kun, neco jako Limba u nas, bohuzel no. Jako tahoun zustane Badelj, jinak tam taky nikoho vyjma maximalne Perisice nevidim

Reagovat
smazaný uživatel

Limba není Vrbův kůň...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

no ještě mi napiš, že Pudil je 3 parníky lepším hráčem a Limba hraje za nějaký zásluhy z doby, kdy byl v Plzni...

Reagovat
Kang & Kodos

Limba je Vrbův řidič

Reagovat
andrew96

jeho nejlepší bourák

Reagovat
fantomas

Tady je hustý, že nezranit se Pivarić - ještě větší Čačićův kůň z Dinama než Strinić - tak je Vrsaljko dost pravděpodobně až třetí volba na LB (a druhá na RB). Fakt absurdní.

Reagovat
smazaný uživatel

Strinić hrál neskutečnou p*ču. Silný prokauč.

Reagovat
božský John

Chorvati nemeli plan B. Furt se snazili o to samy a vcera uzasna portugalska obrana je vygumovala. Cacic na to neumel absolutne reagovat. Skoda, chtel jsem je ve finale, tak snad se tam sosta ou ti Portugalci no

Reagovat
stas87

Ja chapem tu portugalsku taktiku, kedy nechaju hrat chorvatov s loptou na nohe v stredovom kruhu a ak prerkroci polovicu, idu do aktivneho bloku. Preco ale vcera v prvom polcase portugalci nechceli byt viac aktivnejsi a neskusili chorvatov napadat prave v tom stredovom kruhu? Celkom casto som videl situaiciu, kedy mal Modric ci Badelj loptu na nohe a pri aktivnejsim napadani by ju nemal komu rozohrat, tam sa to celkom pytalo. Hlavne teda Ronaldo mi prisiel, ze vobec nema chut popobehnut a napadat. Druhy polcas som videl len poslednych 10 minut.

Reagovat
Hokaido

Chorvati ten závěr absolutně nezvládli. 114 minut bránit a hrát ze zajištěný obrany jen proto, aby se pak zbytečně bezhlavě vrhli do útoku, když je na hřišti Nani, Ronaldo, Renato a Quaresma, to je na odevzdání trenérský licence.

Reagovat
Kostomlat

v týmu Chorvatů neměl nikdo maršálskou hůl

Reagovat
Kang & Kodos

A Strinič spustil na Chorvatsko Damoklův meč

Reagovat
Kostomlat

jejda jejda jejda

Reagovat
Hokaido

A docela bych si přál, aby vyšel ten Nani do Evertonu. Nemám ho moc rád, ale on by na PL pořád měl.

Reagovat
Atlético de Madrid

Portugalsko 10/10. Hrozne vyrostli podali vykon, jakym se takove turnaje hraji. Ofenzivni sila ma ale jeste mnohem vetsi potencial, tam byla smerem dopradu asi miliarda nepresnosti.

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
Whitemedia

Nemůžeš jim dát 10 z 10 a pak napsat, že dopředu měli asi miliardu nepřesností

Reagovat
Riviera Kid

Může si napsat co chce

Reagovat
Whitemedia

Nemůže

Reagovat
Atlético de Madrid

no, jako 10/10 za takticky zamer :D tu souhru v utoku k tomu nutne nepotrebovali, i tak meli nejake sance a nakonec gola dali

Reagovat
Riviera Kid

Tak kdo má teď ucesanou cestu až do finále?

Reagovat
fantomas

Reagovat
kylo ren

cristus ronaldus

Reagovat
Usty

Reagovat
Murtago

Maďarsko

Reagovat
andrew96

Irsko

Reagovat
Wat

Škoda, že Vida neumí hlavičkovat při útočnejch standardkách, taky to mohlo vypadat jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

je mi líto, že se z Ronalda stává takový šašek včera zase běžel slavit sám jako kdyby rozhodl a ostatní běželi za Quaresmou

Reagovat
kylo ren

Reagovat
smazaný uživatel

Co všechno se Ronaldovi ještě vyčte?

Reagovat
smazaný uživatel

ve tvém vesmíru je super taktický výkon, když oba týmy čekají na penalty a nechtějí skórovat

Reagovat
smazaný uživatel

A ve tvém dostat gól ve 117. minutě a ani ty penalty nemít. Ale na vesmíry jsem se neptal.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem bohužel nikde nezmiňoval, jsi docela ztracený

Reagovat
Godwinson

Portugalci jsou směšný, nezbývá doufat, že je zvládnou Poláci. Každopádně po včerejšku už si jsem na 100% jistý, že vítěz bude z druhé poloviny pavouka, Chorvati zklamali

Reagovat
fantomas

Daniel Storey ‏@danielstorey85 2h2 hours ago

Just wish Euro 2016 could be exciting like Euro 96, when the seven knockout matches contained.... err nine goals.

... tolik k těm "nejnudnějšim šampionátum za sto tisíc let". Moje rada: přestaňte tudíž hysterčit a radši se snažte si to nějak užít, ono to (skoro) vždycky jde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Mne jako ani subjektivne neprijde nejak nudny ten turnaj... je naopak super, ze se tolik slabsich tymu tak skvele pripravilo, ze dokaze potrepit favorita. Na tech turnajich jsou stejne vetsinou nejzabavnejsi zapasy, ve kterych nejaky favorit drti slabeho soupere. Coz muze byt zabavny jako exhibice kvality, ale nedela to nejaky turnaj kvalitnim. A opravdu oboustranně zábavných přestřelek jako ta 3:3 Portugalska s Maďarskem je kolik, dvě za každej šampionát?

Reagovat
fantomas

Jj, je to v podstatě uplně normální šampionát, jen těch gólů bylo možná statisticky míň.

Reagovat
Atlético de Madrid

Coz naopak prispelo k napinavejsim zapasum a ubylo golovych exhibic <3

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci hráli na co měli a naopak Chorvati ne ---to rozhodlo,když máte tým s tak kvalitní hrou musíte riskovat utočnou hrou kterou Chorvati předvedli v předečlých zápasech, osmifinale si prohrali sami

Reagovat
fantomas

Portugalci mají samozřejmě na víc. Tam spíš sedí, že hráli to, co zrovna potřebovali.

Reagovat
DreamTeam

Reagovat
F.Torres

To co předvedl Ronaldo ve 117 může být jeden z nejdůležitějších momentů Eura. Doufám, že to finále už urvou a snad i vyhrají. Budu jim fandit.

Reagovat
El Campeon

Vystřelil a brankář mu to chytil.To spíš co udelal Sanchez a nani.

Reagovat
F.Torres

Tam jde spíš o počátek akce, Ronaldo s Quaresmou zdvojili u praporku hráče a pak ten sprint co předvedl přes celý hřiště po 117 minutách byl naprosto klíčovej. Došlo k přečíšlení a Vida o něm ani pořádně nevěděl.

Reagovat
El Campeon

Jo to mas pravdu.Ten úprk po zisku míče byl v ty minutě nadlidskej.

Reagovat
smazaný uživatel

CR sa spolu s Messim behom par rokov dost zmenili v hre. U prvého mi chyba ten jeho kedysi povestny dribling z kridla kedy obide dvoch hracov a spoza 16-tky alebo z 20 m skoruje. Teraz je z neho typicky 16-tkovy hrac ktory skor dava goly z bezprostrednej blizkosti. V tomto sa velmi zlepsil.

Messi sa velmi zlepsil ako tvorca hry. Nebude davat tolko golov ako kedysi ale skor podporovat hru zozadu ako v poslednej sezone.

Tito dvaja ako keby prijali nove ulohy a aj v nich su o niekolko levelov lepsi ako ostatni.

Rozdiel medzi nimi dvoma ale je, ze prvy dava na charitu a druhy kradne

Reagovat
smazaný uživatel

v MU a na začátku v RM byl skvělý brejkový hráč, kdy to tahal z křídla a dlouhé náběhy do vápna, teď už si honí jenom góly

Reagovat
smazaný uživatel

Cikani z Portugalska nevyhrali jste ani jeden zapas a jsou v CF

Reagovat
Benfica

Stále lepšie byť cigán z Portugalska jak čech..

Reagovat
homeles8

Reagovat
Benfica

to podceňovanie hráčov Portugalska je smiešne.. keď Nani, Quaresma, William, Gomes, Sanches, Pepe, Guerreiro, Patrício, Mário sú priemerný hráči, tak 3/4 tímov na Eure majú len podpriemerných hráčov (Rumunsko, Albánsko, Švajčiarsko, Rusko, Wales okrem Belea, Slovensko, Anglicko na pár vinimiek, Poľsko, Írsko, Ukraina, Turecko, Česko, Švédsko mimo Ibrahimoviča, Maďarsko, Island a Rakúsko) ..

a na Copa América okrem Argentíny, Kolumbie, Chille sú všetký ostatné nároďaky amatérske tímy..

Logika v tom nehľadajte.. jak ani v tom že Ronaldo ma len priemerných spoluhráčov..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele