Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek

12.06.2016, 09:24
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Trenér Anglie Roy Hodgson to před utkáním víceméně trefil - vybral tu funkčnější z formací, povedl se mu tah s Lallanou na pravém křídle a Rooney v záloze pro začátek nevypadal nijak špatně. Jenže výsledek je stejný. Angličané i v pátém zahajovacím utkání Eura v řadě vedli, o náskok přišli a nakonec dle tradice nevyhráli; zde až gólem z nastavení. Velšané se dříve proti Slovákům z vítězné branky rovněž radovali až v poslední desetiminutovce...

Úvodem mi dovolte krátce zopakovat podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Albánci mají užitečné návyky a zasloužili si bod, ale pozor i na kritické zlozvyky. Trenér Gianni Di Biasi si po včerejšku zaslouží velký obdiv. Pokud před turnajem hovořil o tom, jak složitě se z pozice puntičkářského kouče ze severu Itálie sžíval s nezkrotnou albánskou náturou, musíme nyní smeknout, protože jím nadrillovaný systém rozhodně měl hlavu a patu. Albánci po většinu času bránili v hlubokém bloku 5-2-2-1, přesto však nešlo o žádnou pasivní formaci - především na soupeřově polovině Jihoevropané nepříjemně presovali, (na styl Rumunů) včas dostupovali soupeřovy středopolaře a konkrétně Djourouovi soustavně připomínali, že by si s balonem na kopačkách vážně neměl tolik troufat. Dalším skvělým produktem Di Biasiho 'výchovy' Albánců je navíc náš třetí bod, přičemž se italského kouče sluší ocenit také za odvahu v oslabení nestáhnout hrotového útočníka Sadikua, nýbrž ho zprvu ještě doplnit Cikalleshim.

Albánci do tohoto utkání nešli prohrát, ba ani remizovat, a za takové pozitivní smýšlení jim - jakožto primárně defenzivnímu mančaftu - náleží pochvala. Přesto se v jejich hře objevily mezery, které pravděpodobně bude hodně složité zalátat ještě během turnaje. V první řadě tedy nelze nezmínit další brankářův kiks při výběhu na balon; Berisha se sice ukázal být velice schopným brankářem v situacích 1 na 1, ovšem jeho zoufalé zalapání po prázdném vzduchu při standardce Shaqiriho nakonec stálo Albánce dva body a nechalo nás zavzpomínat na Tătărușanua z prvního duelu. Zadruhé je potom záhodno si všimnout, že Albánci absolutně nezvládali pokrývat, respektive odchytávat A) diagonální náběhy zprava do středu, kde se Džemailimu i Lichtsteinerovi několikrát nabízely volné prostory, B) vertikální náběhy po levé straně, odkud hned třikrát v téměř sólovém úniku zakončoval Seferović. Při zvážení A) i B) lze nakonec vyzdvihnout rovněž Švýcary, kterým sice k dokonalosti chybělo mnoho přemnoho, ale soupeřových systematických nedostatků zvládali využívat celkem konstantně.

2) Granit Xhaka se představuje. Se všemi svými plusy i mínusy. Je to samozřejmě jen jeden zápas, ale i na základě referencí, které na řízného středopolaře šly z Gladbachu, si fanoušek Arsenalu o herním profilu nové posily včera mohl udělat docela úplný obrázek. Xhaka nebyl ani hráč utkání (což je tedy oficiální údaj) ani jeden z těch horších na place, byl zhruba přesně uprostřed, a to je pro Švýcary tak trochu problém. Jak vidno z tohohle schématu, Helvéti na své urostlé tykadlo uprostřed pole hodně spoléhají, když Behrami především boří a rozjíždí akce v té největší hloubi pole, zatímco Džemaili je takovým 'švýcarským Matuidim', který si akorát místo levého rožku vápna mimořádně oblíbil ten pravý.

Na Xhaku tedy zbývá ta klíčová úloha metronomu, hráče ukotveného přesně uprostřed záložního tria, a v takovém případě na povrch vyplývá jeden zásadní středopolařův nedostatek: relativní neschopnost kontrolovat hru. Xhaka si sice perfektně umí pokrýt balon a následně zvládá rýsovat precizní pasy na libovolnou vzdálenost, dokonce svůj úmysl dokáže i fikaně skrýt, a dvakrát takhle Albánce zaskočil zabaleným pasem Seferovićovi, který pak z volného prostoru nalevo nebezpečně střílel. Jenže zároveň v tomto směru příliš neumí ubrat; Xhaka takřka za každou cenu pracuje v rychlosti a po triviálních přihrávkách sahá zásadně jen pod tlakem (což na druhou dělal v podstatě sám; většina Švýcarů se pod nátlakem Albánců ochotně třásla). Z toho pramení nedostatek přenesení hry na stranu (na tom samém nákresu nahoře si všimněte pro změnu špatně zapojených beků), ale i skutečnost, že Švýcaři ani v přesilovce nikdy delší dobu nedominovali - zkrátka nepůsobili, jako by ze sta procent byli svými pány. A to by měl ideálně obstarávat právě Xhaka.

Dalším neduhem, který se projevoval především zkraje utkání, je potom Xhakova neochota se v adekvátní rychlosti vracet. Ačkoliv jde o navýsost výbušný typ středopolaře, který jakmile ve své blízkosti zavětří balon, tak hráče bleskurychle zmáčkne a často i 'vycucne', jakmile jde o nějaké systematické bránění, svého si Xhaka příliš nehledí. Často ho nachytáte, kterak směrem dozadu kluše - klasický případ nastal ve 27. minutě, kdy svého bratra Taulanta milosrdně pustil ke střele zvnitřku vápna. A s tímhle přístupem to zkrátka dál nepůjde. Xhakovi už tentokrát záda nekryjí dva strážníci jako na předloňském mistrovství světa a při takhle útočně naladěném Džemailim to ani sám příkladný rváč Behrami neurve.

3) Albánští beci jsou možná krotcí, ale pozoruhodně nebezpeční. V dnešní době se běžně za exemplář ofenzivního beka považuje ten, kdo se mnohokrát za zápas ocitá výše ve hřišti než křídlo - ten, co je v rychlosti připraven přebrat přihrávku, dál ji potáhnout a pak nezřídka naslepo vysílat centr do vápna. Albánští beci se takhle ani omylem nechovali, Švýcarům však přesto zatápěli nezdravě často. Speciálně Elsei Hysaj si vystačil s menší rozvahou a precizně odměřeným míčem takřka ze stoje přímo za obrannou linii; dobře načasovaný náběh Sadikua a špatná komunikace stoperů Švýcarska, respektive sám neobratný Djourou, už potom udělaly své. Sám Hysaj takhle dvakrát dal vzniknout legitimní gólové šanci, Agolli ho jednou málem napodobil, a neapolský zadák (kterému se mimochodem v klubu podpora ofenzívy údajně vytýká) se pak v závěru přidal i s jedním odvážnějším výletem, kdy opět slušnou příležitost vytvářel netradičně přízemní příhrou, nikoliv ortodoxním centrem.

Na tomto místě je každopádně nutno zdůraznit, že k efektivitě tvorbě hry obou albánských beků skutečně zásadně přispěla přítomnost kapes, do nichž si Di Biasiho ofenzivní trumfy hravě nabíhaly - což samozřejmě pramenilo z nedůslednosti švýcarských obránců. Schär sice bodoval u WhoScored, protože odvracel kopu balonů (a často i ve chvílích, kdy za ním vlastně ani nikdo ze soupeřů nečíhal), s Djourouem si ale očividně nerozumí, sám špatně přečetl albánský útok, z něhož Gashi v 87. minutě rozhodně měl vyrovnávat, nikdo z tandemu se nezdá být tím správným komunikativním lídrem, a takový zdánlivý detail klidně nositele helvétského kříže může stát výsledek na turnaji.

(td)





1) Pět obránců bylo pro Slováky dlouho příliš velké sousto. Velšský systém se třemi/pěti zadáky fungoval dobrých šedesát minut naprosto ukázkově. Colemanův výběr byl dokonalým úkazem toho, že když se na kraje hřiště postaví dva schopní běžci s kvalitou zvládat ofenzivní i obranné povinnosti, získá tým de facto jednoho hráče v poli navíc. Obzvlášť Chris Gunter měl vepředu řadu dobrých momentů a v defenzivní části ani v nejmenším nehořel.

V konečném důsledku měli Velšané při přechodu do útoku vždy k dispozici celou sedmičku fotbalistů před míčem, jimž vedle Ramseyho a Balea veleli právě křídelní beci Taylor s Gunterem. Když však bylo zapotřebí naopak bránit, oba dva se svorně stáhli za balón a vytvořili naopak pětičlenný obranný val s trojicí stoperů, díky čemuž dlouhou dobu Slovákům nedávali vůbec dýchat.

V poslední třetině utkání se však ukázala i negativní stránka této formace. Úvodní gól Walesu co do herního stylu spíš ublížil, celá defenzivní složka začala bránit příliš pasivně a mnohdy se stávalo, že se šest i sedm hráčů zatáhlo až do vápna a čekalo, s čím soupeř přijde. A on přišel. Mak, Duda nebo Kucka i Nemec využívali příliš bojácné defenzivy a nebezpečnými průniky či střelami z dálky ukázali příštím soupeřům Walesu, kde jsou jeho hlavní slabiny.

2) Kozák výborně vystřídal. Ale šachy se mu ve finále vymstily. Slováci v prvním poločase nedokázali početný val Velšanů efektivně překonat. Především opěvovaný střed zálohy zůstal za očekáváním, když Patrik Hrošovský způsoboval svému týmu spíš problémy a ani jeho slavnější spoluhráč Kucka neukázal to nejlepší ze svého arsenálu. Když potom v šedesáté minutě přišel na hrací plochu Ondrej Duda, slovenský nároďák jako by získal o jednoho muže navíc. Záložník Legie Warsawa dokonce po 52 vteřinách skóroval - taktický sen a také nejrychlejší gól náhradníka (52 vteřin) na Euru od roku 2004 (Juan Carlos Valerón, 39 vteřin).

Kozákovi svěřenci však vstřelené branky nevyužili ke smrtícímu náporu vedoucímu k úplnému otočení skóre, naopak začínali soupeři otvírat čím dál víc okének k protiútokům. Bez Hrošovského ztratili naši východní sousedé defenzivního záložníka a střed pole často zel prázdnotou. Tak jako deset minut před koncem, kdy se k nezkonzolidované prostřední řadě přidal i nepochopitelně couvající stoper Škrtel, což nakonec resultovalo ve vítězný gól Walesu.

3) Coleman má svou osvědčenou jedenáctku a té se drží. Své vyvolené opomene jen kvůli zranění. Šok v podobě gólmanské jedničky Dannyho Warda namísto stálice Wayna Hennesseyho byl zaviněn bolavými zády, někdejší bolístky pak ze základní jedenáctky vyřadily i Joea Ledleyho a Hala Robson-Kanua. Když však oba zmínění hráči vtrhli na hrací plochu, Walesu to okamžitě vlilo krev do žil. Především útočník Robson-Kanu se krátce po příchodu podepsal pod gólovku Aarona Ramseyho, aby si se záložníkem Arsenalu role vyměnil krátce před koncem základní hrací doby a rozhodl o první výhře Velšanů v historii evropských šampionátů.

(mu)





1) Pokud Rusové vybízeli k využití předturnajové rozháranosti, Angličané to aspoň zkraje zkusili. Tohle je pochopitelně samo o sobě slabá útěcha - dojezd stále představuje jedno velké zklamání, speciálně v tom ohledu, že se Hodgson vyšší procento držení míče a spolehlivější ochranu defenzivní linie bůhvíproč vydal zajišťovat zrovna skrze vysvlečení Wilsherea. Pravda, Albion byl po pauze obzvlášť pasivní, a Wilshere by se teoreticky hodil, těžko však až v 78. minutě. Tehdy už bylo pozdě bych honit, a i s přihlédnutím k nějaké herní disciplíně, či chcete-li poziční uvědomělosti, se pro klidné dohrávání daleko spíš nabízel Henderson.

Na každý pád, původní sestavu Hodgson patrně nemohl zvolit lépe. Vardy se v generálce soustředil hlavně na faulování protihráčů, zatímco Sterling v přípravě z lavičky působil vždy svěže, takže si svou šanci zasloužil (a dlužno dodat, že se včera svým neúčelným driblinkem spíš pasoval zpátky do role náhradníka). A vyloženě povedeným tahem potom bylo nasazení Adama Lallany, který Dele Alliho klidně i daleko na ruské polovině, ihned po ztrátě míče, výborně doplňoval v presinku pomalejších soupeřů a zároveň zpočátku utěšeně spolupracoval s Kylem Walkerem. Pokud Anglie v první půli na ruské půlce vyhrávala balony v zajímavých pozicích, bylo to takřka výhradně na Lallanově/Walkerově straně. Následné dynamické kombinace po pravé straně se pak zkraje jevily být skutečně velkou zbraní Ostrovanů a je tedy až s podivem (i varovným prstem směrem k Hodgsonovi), že na tuto silnou stránku Angličané po pauze snad zcela dobrovolně zanevřeli.

2) Rusové jsou slabí a nemají vyřešen v podstatě žádný úsek hřiště. Bod z těžkého duelu, nebod. Remízu by Rusové z takového zápasu před výkopem rozhodně brali. Ale měli jste z nich dobrý pocit? Mohl z nich vůbec někdo mít dobrý pocit? V podcastu jsme většinu času rozebírali chaos, který obklopoval Sluckého nominační proces, a ten bezesporu sehrál svou roli - do silného proudu byli vhozeni dva borci bez jediného soutěžního startu na kontě, 20letý Golovin a naturalizovaný Němec Roman Neustädter, a uprostřed zálohy nám celkem očekávaně žádný vzorový kraul nepředvedli. Ne snad, že by nutně byli tou Achillovou patou ruské sborné, ale k počáteční anglické iniciativě jistě přispěli; u balonu vidět prakticky nebyli (Golovin se dokonce jako CMko potkal s balonem všehovšudy 29krát, méně než kdokoliv jiný z ruských startérů) a Alliho na pravou stranu k Lallanovi zrovna neměli chuť pronásledovat, čímž vznikala nepříjemná přečíslení. Ve výsledku oba nezkušení záložníci střídali za nedoléčené Glušakova se Širokovem, což zřejmě rovněž o lecčems vypovídá.

Otazníky je teď s ohledem na budoucnost pro Sluckého poseto de facto celé hřiště. Ignaševič s Berezuckým sice rychlostně tolik nehořeli, a když už jednou nestíhali, zajistil je Smolnikov, ale pokud zejména prvně jmenovaný nesrovná rozehrávku na větší než malou vzdálenost (a že ho dřív především dalekonosné pasy zdobily), bude problém. Kraje hřišť brutálně skřípaly oběma směry. A samotný útočný trojzubec by si pak zasloužil vlastní článek, protože to je vskutku pořádná patlanice - jak se asi dalo čekat, nenašli se ani Smolov na levém křídle, ani Kokorin na tom pravém, kterým se z druhé či první vlny vůbec nedařilo podporovat Arťoma Dzjubu, jenž hlavně zkraje na hrotu se svou mohutnou postavou odolával i více soupeřům naráz, aniž by měl míč komu předat do náběhu. Když pak Smolova nahradil Mamajev, jeho spoluhráč z Krasnodaru, nabyl jsem definitivně dojmu, že zkušený trenér snad ani neví, jak a kde ti hráči ve vlastním klubu hrají. Tedy pokud nepočítáme jeho CSKA, samozřejmě...

3) Angličané překvapili exekutory standardek a slavili přitom smíšený úspěch. Je vážně otázka, do jaké míry lze tohle přičítat Hodgsonovi a do jaké míry samotným hráčům. Když Kane od rohového praporku nemilosrdně vyhnal chystajícího se Lallanu, vzpomněl jsem si na jedno mistrovství světa v hokeji, kdy sami čeští hráči nezávisle na sobě vesměs přiznali, že přesilovou hru trénují bez asistence hlavního kouče Hadamczika. Také u Angličanů to vypadalo, že si hráči před utkáním na poslední chvíli tahali sirky a Hodgsona do toho nenechali jakkoliv 'kecat': Kane sice rohové kopy kuriózně zahrával už dřív, že aby ale někomu mělo přijít jako dobrý nápad v takové tradici pokračovat, to je věru sotva představitelné. Sehrálo tedy svou roli forvardovo ego? Útočník Tottenhamu každopádně roh třikrát kopnul tak nějak všelijak, potřetí dokonce svůj centr vyloženě přetáhl, a napočtvrté už raději ze samého zoufalství rozehrával nakrátko. Byl z toho nejslibnější centr, ale vcelku žádná střelecká příležitost.

Na druhou stranu, nepředvídatelné tahy jsou občas dobrá věc, a jeden takový ústil i v jedinou anglickou branku utkání. Eric Dier už v anglické Premier League odehrál 65 utkání, nikdy se však nepostavil k přímému kopu takovým způsobem, že by z něho přímo pálil na bránu. Dnes se k takovému kroku odhodlal a trefil se nekompromisně poblíž pravé šibenice. Asi nebudeme dávat naší představivosti příliš velký průchod, když zkonstatujeme, že Akinfejev podobné vyústění nepřehledné situace nad stojatým balonem vpravdě nečekal. A zaskočen musel být i každý divák.

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (273)

Přidat komentář
PaulinhoTheGunner

Škrtěl

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

neuvěřitelnej dement..

Reagovat
Liquid

Reagovat
kylo ren

ted uz to budou mit slovaci tezsi

Reagovat
mario23

Hodgson zase usnul a vzbudil se až při golu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

Ze skupiny postoupí Švýcarsko a Rusko.

Reagovat
Murtago

A ještě někdo?

Reagovat
eder

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsi fabec, nemáš právo na takové názory.

Reagovat
fabec1222

, a mojí podrobnou analýzu o Euro smazali

Reagovat
Civers

Měl jsi to poslat jako článek, to by snad vydali ne?

Reagovat
Murtago

Nezasloužená výhra Švýcarů?

Reagovat
smazaný uživatel

Byli jasně celou dobu lepší, více příležitostí, více na míči, nechápu všudy ty názory, že vyhráli nezaslouženě, hráli nudně atd..

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby Albánii nasypali 4:1, tak nikdo nemůže říct ani popel. Ano, Albánie se snažila, Švýcaři byli mizerní ale ty díry v albánské obraně byly příšerné a neskončilo to pro ně debaklem jen díky neschopnosti Seferoviče a tím, že se nenechal sestřelit od Berishi, protože kdyby nenadskočil, tak je za to penalta a možná druhá červená.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales

Reagovat
Swarley

jako jestli Roy plánuje absolutně nevyužívat Studge, tak si kope vlastní hrob...

Reagovat
kylo ren

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
13

dej tomu čas, Hyský říkal, že to je manažer který sleduje trendy. Tenhle time management určitě odkoukal u Kloppa.

Reagovat
Swarley

ho dá na posledních deset minut ve třetím, posledním zápase Anglie, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Z takové skupiny Anglie postoupí i kdyby nechtěla prosímtě.

Reagovat
Swarley

jasnýýý, zrovna takový turnajový mužstvo jako Anglie nebude mít problém...

Slováci, kteří budou hrát o vše a nepříjemný Wales v ostrovním derby? to mi nezní jako procházka růžovým sadem...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako rusáci nemají šanci. Ten včerejší bod je spíš náhoda.

Reagovat
Mastný Chobot

to by bol dobrý šovinista

Reagovat
smazaný uživatel

ale líbí se mi Rooney v záloze.. včera některý jeho pasy, to byla lahoda pro oko. tady vidím tu jeho pozici. on už prostě není útočník.

Alli musí být potentní, jinak to nemá smysl..

Reagovat
Swarley

jo jo, na toho hrota to není, ale ono to není někdy jednoduchý zahrát...celou dobu jsem četl, jak je tam Rooney v celé kvaldě na hovno a není ho vidět, a včera ho Kane prakticky okopíroval...někdy to prostě není jen o té kvalitě samotného hráče...

Reagovat
C-M@ster

Tam nejde o to, že nevyužil Sturridge nebo Vardyho. Ale že místo nich nasadil Sterlinga, kterej je absolutně marnej celou sezónu a nevím, co čekal, že zničehonic předvede.

Nemůžu tedy souhlasit s autorem článku, že nemohl Roy zvolit líp. Mohl, leč neudělal to. Jak říkám, včera by byl lepší výsledek i s Rashfordem na place.

Reagovat
Swarley

jako zase ok, chtěl to zkusit na křídla, proč ne a ono to podle všeho v první půlce fungovalo, co jsem tak četl...takže tam bych fakt problém ani neviděl i když to třeba Sterlingovi nevyšlo, ale taktickej záměr to byl dobrej, když měla Anglie tolik šancí...

pak ale přichází problém...jestli Anglie uvadala a Roy si s tím neporadil, tak to je prostě průser...a jeho první reakce je, že stáhne jednoho z nehlepších na hřišti a stejně tu ofenzivu neoživí, a přitom má na lavičce Vardyho, Studge nebo kouzelníka Rashforda...

Reagovat
smazaný uživatel

jako by tohle byl ten hlavní problém

Reagovat
Swarley

hlavní problém je Rooney, předpokládám...

Reagovat
smazaný uživatel

ne, taktika

Reagovat
Swarley

zajímavý, že když jsem to psal v době Rooneyho na hrotu, tak to nikdo nechtěl slyšet...jak stačí jeden utopený Kane ke změně názoru...

Reagovat
bbbauch

Reagovat
Counter

Tak víš jak to je... Hodgson celou taktiku podřídí tomu, aby mohl Alli kombinovat stejně jako v klubu s Kanem z role podhrota, podporovaný spoluhráči ze zálohy i obou krajů obrany, ale stejně je to jeho chyba, když ti ňoumové vyhoří.

Reagovat
Swarley

musí být nepříjemný zjištění, že z té stejné pozice jako má teď Kane byl Rooney stejně schopný dávat branky a Anglii to EURO vystřílet...přitom takovej starej tragéd...

Reagovat
smazaný uživatel

To je zase srovnání, mezi kvalitou týmů v kvalifikaci a na šampionátu bude možná malý rozdíl.

Reagovat
Swarley

a já to teda hlavně nemyslím tak, že by měl jít dolů z hřiště Kane, to vůbec...ale nemůžeš ignorovat někoho jako Studge, to je jednoznačně nejnečitelnější hráč Anglie a může úplně lehce udělat rozdíl v tom, jestli bude Anglie úspěšná nebo ne...času bylo dost na to, aby vymyslel něco fungujícího s tím, aby se vlezli na to hřiště oba, Kane i Studge...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
13

Rozdílovej hráč.

Reagovat
mario23

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
pawelFCB

No Vardy, no party

Reagovat
C-M@ster

True story.

Reagovat
Kucka

Reagovat
13

"a dlužno dodat, že se včera svým neúčelným driblinkem spíš pasoval zpátky do role náhradníka"

Reagovat
smazaný uživatel

Já si prostě v 60. minutě říkal, proč sakra nepřijde nějaké střídání Anglie? Ta hra uvadala, stála za starou belu, chtělo to oživení. Ani nemusel přijít Vardy, na střídačce je dalších 10 kvalitních hráčů co můžou nastoupit a oživit hru.. Ale přišel ten 11. - Wilshere, a to ještě pozdě. Obrovská taktická chyba prostě..

Reagovat
fantomas

Reagovat
C-M@ster

Měli náskok, soupeř musel víc útočit a Anglie mohla chodit do rychlejch brejků. To byla přesně chvíle pro Vardyho.

Reagovat
smazaný uživatel

nebylo to podobné i na ms v Brazílii?

já jen, že se tu pořád na silu hledaj pozitiva na Roye a přitom...

Reagovat
Counter

Pozitiva tu hledám jen já

Reagovat
Error

Reagovat
smazaný uživatel

já si říkal, kdo to byl.. první půlku jsem si říkal: hmm, nachystal to dobře..fakt čumím.. a pak ti nakonec dojde, že je to pořád ta stará Anglie.

Ale abych nebyl negativní.. furt o dost lepší než na ms..

jse zvědavej na konfrontaci s Walesem. kterej prostě to postavil na tom, že fotbal je jednoduchá hra..

Reagovat
smazaný uživatel

Pozitiva za jeho cyklus jsou, že ten nároďák brutálně obměnil, a přesto dal kvaldu v suchym triku. Takoví Italové, například, ještě letos litovali, že nejede Pirlo... Negativa jsou, že jako trenér/taktik je sotva průměrný a nějaký motivátor, o tom snad ani nemůže být řeč.

Reagovat
Counter

Tak motivátor říkáš. Jak je možné, že vyhráli v kvalifikaci 10 zápasů z 10? Že nezaváhali ani proti slabším soupeřům nebo v době, kdy už měli jistý postup? A pak přijde první zápas Eura... Tam jako tu motivaci postrádali, že je Hodgson musel najednou nějak hecovat a nezvládl to?

Reagovat
smazaný uživatel

tak v tomto to neberu. já řeším jen herní stránku.. a to především, jak se tým prezentuje, když o něco jde..na velkém turnaji.

Srovnání s Itálií je těžké.. Italové se pravidelně prezentují jasnou základní sestavou, vědí co chtějí hrát, sic jsou často odkázáni na formu jednotlivců.. nicméně ohledně hráčů jako je Pirlo. tady nejde o generační výměnu, to je fotbalová velikost a i nyní by na to měl.. ale rozhodl se sám a rozhodl se na vrcholu a správně.

Reagovat
Azazelo RD

Tak ono bez využití brutální nepřiměřené síly u Roye ta pozitiva nenajdeš.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem to nepochopil. to snad musel videt uplne kazdy. od zacatku druhe pule se nedokazali dostat do hry a bylo nutny neco zmenit a on si jenom v klidu sedel a cekal. minimalne sterling mel jit dolu. meli to davno rozhodnout a ta remize je chybou trenera

Reagovat
Liquid

je to tak, přišlo mi jako by to sám chtěl Hodgson zremízovat

Reagovat
13

Je to škoda, v nastupující anglické generaci vidím větší potenciál, ale Roy to brzdí neuvěřitelným způsobem.

Reagovat
Counter

Jak? Že dal do základu Diera, Alliho, Kanea, Rose, Sterlinga, tzn. samé mladé hráče, kteří mají všecko před sebou? On tu nastupující generaci naopak podporuje a dává jí šanci na úkor prověřenějších hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

Skôr myslel že to brzdí takticky. Tá generačná výmena by bola samozrejmosť bol každým trénerom.

Reagovat
Counter

Kromě Del Bosqueho :-P

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Však to proboha byla druhá nejmladší jedenáctka v anglických dějinách světových i evropských šampionátů.

Reagovat
13

šanci jim dává, však ale tahle sezona PL ukázala, že ti hráči na to mají, šanci by jim na jeho místě dávalo podle mě dost manažerů.

Reagovat
Counter

No ale tím pádem je přece nebrzdí.

Reagovat
13

Taky že jo, tím, že jim dává šanci je nebrzdí, tím jak to celé vede už ano.

Reagovat
Counter

A jak to vede? Postavil Kanea s Allim, zřejmě budoucnost anglického fotbalu, na jejich nejlepší pozice hroza s podhrotem. Víc už po něm chtít nemůžou.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Euphael

Kokorin odpadlíkem? Za mě teda určiě Kane.

Reagovat
KnoxXx

skor Sterling

Reagovat
fabec1222

Hodgson

Reagovat
fantomas

Ne, určitě Rus.

Reagovat
Euphael

Proč to musí být Rus?

Reagovat
fantomas

Protože jejich ofenzíva neexistovala. Smolov, Kokorin i Šatov rozhodně větší kandidáti než kdokoliv z Anglie.

Reagovat
smazaný uživatel

Kane anglickou ofenzivu taky soustavě ničil.

Reagovat
Pipo123

Smolov ? Ten odmakal celý zápas, možno najlepší hráč na ihrisku, súhlas že Kokorin a hlavne Šatov neboli vidieť, ale Smolov to odmakal vzadu, snažil sa podržať loptu, nabehal toho kopec.

Reagovat
fantomas

No naběhal to jo, do defenzívy vypomohl fajn a bez něho by tam asi ta branka padla po tý straně, ale dopředu teda velký zklamání. A z toho sem vycházel. Nicméně v první řadě sem zvažoval Kokorina se Šatovem no.

Reagovat
Euphael

Co to je za nesmysl? Pokud vím, tak Rusové nebyli favorit a nehráli vůbec špatně. Jednoznačně se měl najimt fail v řadách Angličanů

Reagovat
fantomas

No, tak to já teda nesouhlasim. Prakticky s ničim z toho

Reagovat
Euphael

Oka, beru,, že máš právo napsat si co chceš, ale chceš mi snad říct, že Rusove byli favorit? Abys to nepřekroutil, tak chceš snad tvrdit, že Angličani nebyl favorit, který měl jasně vyhrát?

Reagovat
fantomas

Ne, nechci. A proto mezi Rusama nemůžu vybrat odpadlíka nebo co?

Reagovat
Euphael

Jak jsem psal, můžeš. Já jsem spíš směřoval k tvému tvrzení, že nesouhlasíš s ničím, teda ani s tím, že Rusové nebyli favorit.

Reagovat
fantomas

No jo no, nesouhlasil sem tam předevšim s tim, že "nehráli vůbec špatně" a pak s tou poslední větou.

Reagovat
fenixLFC

nehráli vůbec špatně v prvom polcase boli totalne zufali, v druhom sa zdvihli a zacalo sa hrat hore dole ale aj tak dokopy nemali nic okrem standartiek a jednej strely z dialky

Reagovat
Euphael

První poločas moc neútočili, ale druhý poločas byl přinejmenším vyrovnaný. Za to Anglie měla něco v prvním poločase kromě střely Rooneyho doprostřed branky, kterou Akinfeev vyboxoval aniž by se pohnul? Lallana ? Neměli nic.

Reagovat
fenixLFC

coze? lallana sam mal v prvom polcase dve stopercentne tutovky, brejk lallanu so sterlingom a alliho nabeh zablokovany na poslednu chvilu

Reagovat
Euphael

V první byli lepší, než Rusové, ale nemastné neslané.

Reagovat
vitasrp

Celkově ten zápas metrikou očekávaných gólu vyšel 1:0,2 pro Anglii, Angličani si několik šancí vypracovali, několikrát pak nevyřešili výhodnou situaci ve finální fázi dobře (například někdy v 15.minutě zahrál Rose fantastickej střílenej centr, který prošel malým vápnem, tam kdyby Alli lépe reagoval, byl to prakticky tutovej gól), oproti tomu si Rusové nevypracovái takřka nic a ten vyrovnávací gól byl sice krásnej (neskutečná hlavička), nicméně z 20 případů by to do sítě hráč poslal tak jednou či dvakrát, čili žádná velká šance.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť hráli hovno...

nebýt Anglie totálně impotentní v útoku a heroické hlavy v 92 minutě, tak je pod zápasem půlka příspěvků..

Reagovat
smazaný uživatel

Kane? Však hodně na něj bylo spácháno dost faulů, třeba i ten, po němž padl jedinej gól Anglie.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl Alli.

Odpadlík je dost silné slovo na kteréhokoli hráče ze včerejška, ani ten Kokorin podle mě nebyl vyloženě špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Zatím byli ti odpadlíci vesměs jasní. Tak zkušený hráč jako Evra udělal tak hloupou penaltu, obdobně zkušený Cana hloupá červená, Škrtěl jako lídr zápas nezvládl, ale Anglie - Rusko - tam se těžko vybírá vyložený odpadlík.

Reagovat
fantomas

No, stejně tak je "hrdina" dost silný slovo na kohokoliv. Ale holt takový zápasy budou a koncept kvůli tomu měnit nemůžem. A speciálně, když se dá vybrat víc borců, tak snad neni třeba tady házet citróny - stačí normálně nahodit svýho favorita a jít dál.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasný.

Reagovat
smazaný uživatel

proc vubec skoro vsechno rozehraval Kane? dela to v takove mire i v tott? na centrovane balony a rohy by byl mnohem platnejsi ve vapne

Reagovat
fantomas

Nedělá právě.

Reagovat
smazaný uživatel

dik. a jaky smysl ma to ze hrotak kope standartky a vyhyba se vapnu. navic kdyz je to vysoky hovado

Reagovat
fantomas

Neznám nikomu, komu by to smysl dávalo, takže asi bohužel nepomůžu

On jako kopací techniku špatnou nemá a na přímý kopy smysl dává, ale u toho rohovýho praporku je vyloženě zabitej.

Reagovat
fantomas

*nikoho

Reagovat
smazaný uživatel

tak techniku ma dobrou, ale nejak predpokladam ze i vsichni ostatni hraci a slusne kopnout roh dokaze kazdy. ale asi vetsi hruzu ve vapne nahani Sterling nez Kane. a jelikoz tam neni Crouch tak si ty rohy muze zahravat v klidu a nemusi se s nikym hadat

Reagovat
fenixLFC

slusne kopnout roh dokaze kazdy ....skoda ze tam nedal milnera skor, ten by ti to vyvratil

Reagovat
Le Gunner

Tak to je asi špatně adresovaný dotaz...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to beru zpet. jestli tohle byla druha moznost tak to potom chapu

Reagovat
smazaný uživatel

ale očividně ten signál zkoušeli na tréninku

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Hodgsona napadne, že strkat do sestavy 5 labilů z Tottenhamu nebude dobrý nápad.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrdina zápasu Anglicko - Rusko podľa mňa jednoznačne Dier. Gól + milión vybojovaných a zachytených lôpt. Snáď zavrel všetkým pochybovačom hubu.

Reagovat
fantomas

Kdo nad nim kdy před turnajem pochyboval?

Reagovat
smazaný uživatel

Našlo by sa veľa takých.

Reagovat
smazaný uživatel

no to teda nevim

Reagovat
smazaný uživatel

mám stejný názor

Reagovat
smazaný uživatel

Na Wales je to potrebné dosť výrazne obmeniť, či to ale Roy dokáže..

Reagovat
misinho7

dufam ze nie...my musiem verit ze ich Wales porazi a samozrejme my dame rusakov

Reagovat
smazaný uživatel

Kto my?

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci samozrejme, no ja v to nechcem veriť a ani nebudem

Reagovat
misinho7

pockaj v co? ze my dame rusakov abo ze Wales porazi Anglicko?

Reagovat
smazaný uživatel

Wales že porazí Anglicko.

Reagovat
misinho7

tak to by hralo nam do karat preto v to verim sice kvalitu nato nemaju a znova to bude zavisiet od toho ci tam nieco jebne Bale ale vsetko sa moze stat

Reagovat
smazaný uživatel

Ja chcem aby postúpili všetci traja (Wales, Slovensko, Anglicko). Keď som videl včera Rusko, tak tam nič iné ako výhra nepripadá v úvahu, ak nechceme byť len do počtu. Wales verím že potom s Ruskom neprehrá posledný zápas, a tým pádom môže s Anglickom prehrať...a všetko by vyšlo ako má

Reagovat
misinho7

no ale stacili by nam 3 body z tretieho? pripadne 4 ak by bola remizka s anglickom

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, to ma nenapadlo..

Reagovat
misinho7

no bude to velmi zaujimave

Reagovat
Maresma

Dokud tam bude Roy, tak ta repre nikdy ničeho nedosáhne.

Reagovat
Counter

jj, Roy tam je od roku 1966

Reagovat
Maresma

k věci

Reagovat
Counter

Problémy má Anglie 50 let, ale ty ho vidíš v Hodgsonovi.

Reagovat
alcantara

Mozno su problemy 50 rokov v treneroch

Reagovat
Counter

To už by byl setsakramentský pech.

Reagovat
fenixLFC

na rovinu-je to podla teba dobry trener pre repre? teraz ma fajn mladu generaciu, ktora je aj technicky schopna, lenze to furt zabija svojimi oblubencami (wilshere) a tym, aky je skostnateny. furt sa spolieha na to ze co funguje v kluboch (Liverpool, teraz tottenham) tak bude fungovat aj v anglicku....

Reagovat
Counter

Pro mě ano, Roye ohromně respektuju. Je to gentleman, respektovaná osobnost (především v zahraničí, ale řekl bych, že i hráči s ním nemají problém), nebojí se měnit taktiku, dává šanci mladým. Já u něj právě zkostnatělost nevidím, navíc je obklopený (zdánlivě) schopnými lidmi jako Gary Neville (kterému možná angažmá ve Vale nevyšlo, ale pořád toho o fotbale ví hodně a s anglickými hráči musí mít dobré vztahy). Spoléhání na sehranost z klubových spoluhráčů je dle mého správná - soupiska proti Rusům čítala 5 hráčů Spurs, 2 z MU, 2 z ManCity, 1 z LFC a 1 z CFC. Nevidím na tom nic špatného, Kane s Allim i Dier a krajní beci si to zaslouží, můžou těžit ze sehranosti. Kdyby Roy sázel na oblíbence, tak tam takovou sestavu nehodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Roy má veľmi ďaleko od trénerskej špičky, ale zase posledné 2 roky hrali fakt pekne a ako jediný tím vyhrali všetko čo vyhrať mohli v kvalifikácii....

Reagovat
Recoba Inter

OT: A Anglie pokutu nedostane? jooo spravedlnost

Reagovat
smazaný uživatel

anglicani pronikli na stadionu pres zataras a napadli cizi fanousky?

Reagovat
Recoba Inter

jo aha, ono se tam řešil čistě stadion... na to jsem zapomněl... moje chyba, dík za upozornění

Reagovat
smazaný uživatel

ona uefa nemuze trestat nic co se odehrava mimo stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Angličania nie, oni sú v tom nevinne...

Reagovat
smazaný uživatel

Pokutuje sa zrejme útok na štadióne, o ktorom je video dôkaz. Takže ano, spravodlivosť.

Reagovat
smazaný uživatel

Musíš se snažit víc, takhle si tu výplatu nezasloužíš

Reagovat
smazaný uživatel

béééééééééé Jak já si přeji střet Polska s Ruskem, to těm ruským silákům hned sklapne

Reagovat
technecium

Poprvý v životě jsem viděl Rooneyho v záloze a musím říci, že to má smysl. A zároveň je smutný, že angličani nemají žádného jiného hráče, co zvládá dlouhý přihrávky, kolmice, zrychlení hry.

Škoda Vardyho, nevím proč nehrají klasické 4-4-2

Obrana mi je jedno, ale pak Lallana, Dier, Rooney, Sturidge - Vardy, Kane

Reagovat
smazaný uživatel

Sturridge ani náhodou na kraji v zálohe, ani zo žartu. Na Wales kľudne útok Vardy - Sturridge, neverím že by si s Williamsom a spol. neporadili.

Reagovat
technecium

Nemusí to být záloha, může to být klidně hurá taktika 4-2-4 když na to mají hráče

Reagovat
smazaný uživatel

No práve včera som na to myslel, že by to bolo fajn na nich pritlačiť, kým netušili čo sa robí. Do tej 60. minúty bol najvyšší čas prestriedať a poriadne im naložiť. Je fakt smutné neskúsiť na 36 ročných stopérov rýchlosť Vardyho a techniku Sturridgea....

Reagovat
technecium

Anglie má podobnej problém jako Argentina. Ty mají hvězdy v útoku a taky nevědí jak to poskládat a dopadá to tak, že buďto hrajou na hovno, nebo půlka hvězd sedí a hrajou míň na hovno

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie by si přála aby měla podobný problém jako Argentina

Reagovat
technecium

Jasně, tam to je level vejš

Reagovat
smazaný uživatel

Pozerám na zostavu z Copy, tam robí obrovský rozdiel Di Maria v zálohe, to je jackpot.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Práve Messi sa tam sťahuje viac do zálohy na štýl Rooneyho nie? Ale nezávidím im, lebo Martino je u mňa ako tréner ešte pod Hodgsnom

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

já je mám tak nastejno, hodně mě překvapilo že zrovna on je nejlépe placeným trenérem na euru

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš na SVK. Wales bude hrát podobně jako Rusko a tu obranu mají ještě lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak ale Anglicko tam nemá Croucha ani Carolla, aby sa púšťali do vzdušných súbojov s obranou Walesu. Na nich bude najlepšie platiť rýchla hra a individuálna šikovnosť hráčov.

Reagovat
smazaný uživatel

V přípravě to hráli ne ? A docela jim to šlo. Snad na ten systém přesedlají v průběhu ME

Reagovat
Mastný Chobot

Hm, slovné hračky sa chytili, čo?

Reagovat
fantomas

Ani ne, ale když budou nápady, tak budou i hříčky

Reagovat
milan78

hlavně clyne místo walkera...., a lalana na lavičku...., a hlavně mimo tým sterling...., at jde hrát za jamajku..., to je plašil z jamajky...., akorát lítá jak plašák....

Reagovat
tomasinho

WTF, Walekr byl nejlepší hráč včera nejspíš a ty bys ho posadil? V ofenzivě je stokrát lepší jak Clyne.

Reagovat
smazaný uživatel

Walker bol včera nejlepší, ale Clyne má porovnateľný prínos do ofenzívy.

Reagovat
Mastný Chobot

hmm

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm. Ale Clynea by som dal do základu jedine ak by hral aj Milner, aby si kombinovali napravo.

Reagovat
Kowe

Clyne má porovnateľný prínos do ofenzívy..... tak to musel stát Walker včera slušně za hovno

Reagovat
fantomas

Reagovat
Maresma

Trošku přeháníš, ale touhle změnou by si Anglie asi zrovna moc nepomohla, no.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

clyne místo walkera, wat?

Reagovat
stas87

Este trosku ku Xhakovi.. suhlasim s tym, ze ak je tempo hry pomalsie a super zatiahnuty, tak on si s tym nevie rady. To bolo koniec koncov vidiet aj na zaciatku sezony v Gladbachu, kdy Favreho tim nehral svoj typicky tempo futbal hore-dole ale bolo to o dost pomalsie. S nastupom Schuerta sa to vratilo do zabehnutych kolaji a vysledky sa takmer okamzite dostavili. Tam uz Xhaka hral to, na co bol zvyknuty a vedla neho vyrastol Dahoud. Takze Granit ma v tomto velke nedostatky a tie podla mna nedokaze hned odstranit, to moze byt pre Arsenal problem, preto mu ta adaptacia moze kludne zabrat pol sezony, mozno aj celu sezonu... takze by som automaticky neocakaval, ze do PL vtrhne ako velka voda.

Reagovat
stas87

A gol Walesu na 2:1? Tak tam tie chyby boli dve. Prva a primarna bola ta, ze vobec nechali Ramseyho prejst s loptou na nohe a nikto ho neatakoval. Tu by som ocenil to, ze si Ramsey pohybom ukazal, kam tu loptu chce, potom ju dostal a nasi zaloznici boli daleko. Skrtel potom zavahal, zacal cuvat a nechal sa pomerne lahko obehrat, tam ho mal vytlacit do strany. Zbytocny gol.

Reagovat
tomasinho

Tohle je Škrtelovský trademark, couvat, couvat, couvat. Možná by byl lepší řidič než fotbalista

Reagovat
stas87

A uspesnost asi nulova.. nie , tak ja Skrtela vidim len v repre, nie na klubovej urovni. Tu si to ale situacia uplne vyzadovala, aby vyrazil proti Ramseymu a skusil mu tu loptu vziat, pripadne ho vytlacit do strany, skratka nieco urobit. Cuvat do vlastneho vapna je fakt hrozny zlozvyk.

Reagovat
JozkokozleJ

Ale v zavere tam dvakrat vycuvali Baleho vyborne. Hlbsie, nez byva vhodne, ale v tomto pripade (proti Baleovi) uplne akurat...

Reagovat
13

Občas mu to vyjde, při Baleovo brejku ho Hyský za couvačku chválil.

Reagovat
smazaný uživatel

Tam to opravdu ale dělala ta stoperská dvojice dobře.

Reagovat
13

Proto taky píšu, že mu to občas vyjde.

Reagovat
Nikikrew

Skrtel mal byt hlavne vyluceny za ten uplne zbytocny laket. Penalta a cervena karta. Vcera ked som sa nato pozeral v podnku a okolo mna uplny futbalovi amateri ktory este pri Skrtelovej hluposti zacali tlieskat ako dobre mu dal, povedal som si ze som rad za vyssie IQ lebo to nie je normalne. Rozhodca sice piskla na chuja ale za niektore zlte karty si mozeme sami. Aj ten Skrtelov sklz na konci bol uplne zbytocny a nebezpecny, kde dostal zltu, co mal dostat ale aj Taylor. Mozme byt iba radi ze sme dohrali s 10timi. Byt Kozakom tak ho ani nepostavim na dalsi zapas, uz vidim ako spravi penaltu.

Reagovat
Nikikrew

*nedohrali s 10timi.

Reagovat
JozkokozleJ

Pred Skrtelom chybal nejaky slovensky hrac. Uz len to, ze to bolo zrazu (Skrtel vs. Ramsey) 1na1 bola chyba (a to zasadna). A v tom suboji problem s rovnovahou nemal len Skrtel, ale aj Ramsey mal trosku nekoordinovany pohyb, takze pre Skrtela to nebolo jednoduche odhadnut jeho myslienku. Vybehnut ako zajac z kukurice na Ramseyho tiez nemohol...

Reagovat
stas87

No ale mohol mu to urobit tazsie a o to mi ide. Samozrejme ze nemohol na neho vylozene vybafnut ale skusit ho vytlacit do strany ci ho prinutit strielat a potom tu loptu zblokovat...by bolo vhodnejsie ako to, co nakoniec predviedol. S tym hracom co sa mal postarat o Ramseyho som pisal o kusok vyssie.

Reagovat
JozkokozleJ

Skrtel tam vyzeral nemotorne, lebo padol na zadok. Ale ja neviem, co mal urobit v tom suboji inak. Necuval, urobil krok proti Ramseymu. Nez mohol urobit nejaky defenzivny zakrok, Ramsey loptu odovzdal. No a prihravka Ramseyho zvlast signalizovana nebola. Prislo mi, ze Ramsey bol rad, ze sa udrzal na nohach, takze moznost predvidat jeho myslienku bola obmedzena.

Skrtel tam svoje perlicky (laket, sklz), ale hadzat na neho druhy gol podla mna nie je vobec spravne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi to je nebo není správné. Prostě selhal. Jako vražda zůstává vraždou, i když je vrahem jinak mírumilovný schizofrenik.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli

Reagovat
JozkokozleJ

No, a ja sa nebavim o tom, ci sa stala vrazda, ale ci dav lyncuje skutocne vraha

Reagovat
smazaný uživatel

No lynčuje, ale ten vrah měl asi pomocníka.

Reagovat
smazaný uživatel

Od televize se to lehce rika, kdyz ten hrac ma na rozhodnuti tak sekundu Jinak ale souhlas. Jak videl, ze Ramsey nekontroluje pohyb, tak mel hned vystoupit, ale zazmatkoval. Mozna hralo trochu roli, ze si vsiml, ze je proti nemu Ramsey

Reagovat
Nikikrew

Som zvedavy ako to Roy posklada proti Walesu, zmeny musia ale prist. Urcite by som skusil Sturidge ktory je 1vs1 asi z kadra najlepsie. Rooney ze zahral velmi dobre, zevraj aj Jack ked nastupil. Ignorovanie Vardyho asi tiez nebude jednoduche. Je tam mnoho variacii ako to poskladat, moc mu teda nezavidim. Kazdopadne by sme ich mohli poslat v nasom zapase domov

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom nezáviděnihodného? To, že Hodgson neumí z jednoznačného zápasu udělat vítězný zápas, zvlášť při takových personálních možnostech, je tragédie.

Reagovat
SunFells

Ta Hamšíkova akce úplně Thierryovská, fakt škoda že to nevyšlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že ač paradoxně hned na začátku, tak to byla klíčová akce zápasu.

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
13

Dávali si pak na něj většího bacha.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by si dávali a možná ještě víc, kdyby to skončilo brankou. Ale hlavně z psychologického hlediska to mohlo být rozhodující. Troufám si tvrdit, že Slováci jsou mentálně nevyrovnaní. Pokud by vedli byli by schopni uvěřit v sami sebe. A naopak "náhodný" inkasovaný gól z jejich sebevědomí udělal trosky. To šlo vidět hlavně u krajních hráčů, kteří si minimálně dovolili 1na1. Možná Mak postupem času pochopil, že nelze překládat zodpovědnost, ale že ji sám vytváří tím jak bude hrát.

Reagovat
13

jak dojde na lámání chleba, tak je schopný naplnit očekávání jen Hamšík (u nás Rosický). Takhle to na mě působí.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, ale je to možné.

Reagovat
smazaný uživatel

Troufáš si tvrdit celkom výstižne a presne.

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Ben Davies je bůh.

Reagovat
SunFells

Vymyšlený?

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Hamšíka bohužel.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie doplatí na absenci fotbalového myšlení, tradičně. Rooney to sám neutáhne. Možná kdyby dostal prostor Sturridge, tak se dočkáme i nějakého překvapivého řešení kolem šestnáctky.

Reagovat
fantomas

To je mi ale klišé

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vzhledem k tomu, že mají Angličané nejmladší mužstvo na turnaji, tedy by to mělo signalizovat novou krev, ani ne.

Reagovat
fantomas

Ale jo, Francouzi neukázali o nic víc takzvanýho "fotbalovýho myšlení". Tenhle handicap se prostě Anglánum bude předhazovat rok co rok, bez ohledu na realitu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná blbost. Minimálně Payet ukázal toho myšlení tolik, co neukázalo celé anglické mužstvo dohromady a to má horší fyzické dispozice než polovina Anglánů. A to ještě nepočítám Pogbu pod tlakem.

Reagovat
fantomas

Jak proboha souvisí fyzický dispozice s fotbalovym myšlenim? Lallana s Walkerem toho v první půli předvedli zase víc než ten Pogba, no. Ale jak chceš, klidně si tohle tvrď navěky věků.

Reagovat
smazaný uživatel

To není o tom, kdo toho předved víc. Tak většina Angličanů dominovala a bude dominovat fyzicky, jsou zkrátka rychlejší, atletičtější. Už tím jsou napřed před jakýmkoli svým soupeřem, i před Payetem, který bych řekl disponuje jen lehce nadprůměrnou fyzickou vybaveností. Předpokladem pro úspěch v dneších fotbale je právě fyzická vybavenost. Ale samotný úspěch je až fotbalová inteligence, kterou u Angličanů v krystalické podobě vidím jen u Rooneyho a částečně u Sturridge. A ano stačí mi na to všeobecný přehled. Krystalická fotbalová inteligence je totiž viditelná z půl hodiny sledování zápasu. I u Joe Allena jsem to viděl, ač jsem ho dřív pokud si dobře vzpomínám kritizoval za špatný první dotek a ze setrvačnosti svojí arogance vůči PL.

Reagovat
fantomas

Sorry, ale pokud ji částečně vidíš u Sturridge, musíš ji částečně vidět i u asi dalších šesti sedmi osmi Angličanů. Resp. možná vlastně nemusíš - páč na to právě ten "všeobecný přehled" nestačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jmenuj, protože zapamatovatelný na mezinárodní úrovni je pro mě dále právě jenom Sturridge, který dokáže být drzý a překvapivý. Drzost je důkazem inteligence.

Reagovat
fantomas

Drzý byl včera i Walker, Lallana, Sterling drzej bejt rozhodně dokáže, to samý Barkley, Wilshere, Alli drzostí přímo přetejká, Kane je na hroťáka neuvěřitelně kreativní (což bohužel včera tolik neukázal, ale kdo ho sleduje v Tottenhamu, tak ví)... to je sedm. Dier má herní inteligence ažaž, akorát se projevuje spíš v poziční hře než v kreativitě no (ovšem "fotbalový myšlení" to je stejně). To je osm.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ovšem fyzická drzost. Walker či Lallana dominovali v tom, že byli dynamičtější. Sterling to samé. K Barkleymu se nevyjádřím, znám ho jen z před dvou lety. Ale co si pamatuju, tak byl lepší právě fyzickýma aspektama hry. Wilshere souhlasím, tam to částečně je, i když přemýšlím, že fyzická stránka by se měla dělit na fyzickou a technickou. A Wilshere spíš vyniká tím, že je technicky na velmi dobré úrovni než že by měl toho fištróna co má třeba Rooney. Alli je pro mě zatím jen fyzicky a technicky dobře připravený hráč. Kane to samé. Ale souhlasím, že i fotbalová psyché by se měla dále dělit. Na kreativní a poziční inteligenci. No a Dier by mohl mít tu poziční. Fyzická stránka by měla být předpoklad. Duševní nadstavba. A ti nejlepší disponují asi buď dramatickou odchylkou od normálu nebo vyrovnanýma všema čtyřma atributama.

Reagovat
fantomas

To je prazvláštní dělení - vycházející mimo jiné z toho, že "fotbalový myšlení" je tak fádní pojem, že si jeho definici v podstatě můžeš definovat a přetvářet (a taky přetváříš) za chodu. Walker dvakrát vytvořil šance tim, že viděl výborně postavenýho spoluhráče - co je taková "vision", když ne fotbalový myšlení. Lallana to samý, jeho orientace na malym prostoru je uplně skvělá - co je tohle, když ne fotbalový myšlení.

Reagovat
vitasrp

Podle mě třeba Dier v první půli vykázal taky velmi slušnou herní inteligenci, jelikož tam z pozice defenzivního záložníka vyřešil několik situací opravduhodně dobrým způsobem.

Reagovat
fantomas

Však jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Viz níže. To jsou akce řešené podle mě základní inteligencí nebo získanou inteligencí. Ale krystalickou přirozenou inteligenci tam vidím jen u Rooneyho. Abych dal i nějaký příklad odpovídající Dierovi, který samozřejmě je na určité úrovni, tak ta nejvyšší úroveň je tu představována třeba Busquetsem.

Reagovat
vitasrp

Dier tam měl tři naprosto suprový vertikální míče, který rozhodně nepředstavujou naučený akce - to zkrátka vyplynulo z herních situací, kdy se mezi liniemi objevil volný hráč, Dier jej zaregistroval a zvolil správné řešení.

Pro mě je fotbalová inteligence velmi snadno definovatelná - není to teda věc, na kterou bych přišel sám, ale plně se s tím ztotožňuju. Fotbalová inteligence = game insight hráče. Na hřišti mezi sebou jednotliví spoluhráči prostě komunikují (pohybem, verbálně), načež je hráč nucen tyto situace neustále vyhodnocovat a na základě toho se rozhodnout pro řešení. Fotbalově inteligentní hráč bude vybírat ta správná řešení (neříkám, že se mu je povede zrealizovat), naopak hráč, který ji nebude mít na příliš velké úrovni, bude volit řešení horší či mnohem jednodušší.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

S tím se ztotožňuju taky. Uznávám, že jsem dost vágní. Zkusím to ještě promyslet. Zatím jsem přišel na to, že ta krystalická fotbalová inteligence o které mluvím, by mohla být tím, že daný hráč nejenže vybere správné řešení, ale zrealizuje jej v situaci či z pozice, která je krajně nevýhodná.

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba se Angličani dostanou do zápasů s těmi nejlepšími a přesvědčí mě o opaku. Budu jenom rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím no, ta přihrávka pod sebe od Walkera a vůbec ty akce Lalana Walker byly klasický natrénovaný mustr. Tak souhlasím, že ještě by se měla přidat pátá kolonka a to je získaná duševní vyspělost - tréninkem. Jinak si totiž ty akce nedokážu vyložit. To je prostě akce přes kolmici, která sama o sobě není zas tak těžká. Sám tohle umím a myslím si, že tím kreativním myšlením, o kterém mluvím nedisponuju. A jsem tak v rámci své úrovně průměrák. Ale samozřejmě je to vision, nicméně to je základní myšlení. Dá se to dál dělit. To se dostáváme jenom hlouběji do podstaty. Ale jednoduše řečeno to dělení myslím sedí.

Reagovat
fantomas

Sorry, ale i to, že si něco na tréninku zautomatizuješ, a pak tim třikrát za poločas soupeřovu obranu kompletně vyšachuješ, to přece vypovídá o herní inteligenci (tj. jak už sme si ustanovili, jedný z "podkolonek" fotbalovýho myšlení, hehe).

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě vypovídá, to naznačuju. Jen to není ta krystalická schopnost udělat z nevýhodné pozice výhodnou. A to umí ti nejlepší hráči. A já myslím oprávněně Angličany s nimi srovnávám jako jednoho dejme tomu z 6 favoritů turnaje. A to jsem u Angličanů neviděl a troufám si říct, že proti nejlepším neuvidím.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc když nás někteří profesionální fotbalisté přesvědčují o tom, že zautomatizovat akci po lajně zakončenou přesným pasem je téměř nemožné i po několika letech a stovkách akcí ( Krejčí, Sterling, Navas a další). Sám to ale moc nemůžu pochopit, protože když jsem hrával fotbal tak jsem i z pozice krajního beka, kdy jsem přeběhl úplně celé hřiště měl tu úspěšnost vyšší než oni i když to nebyla žádná velká sláva. V záloze byla ta úspěšnost pasů lepší. Je fakt, že jsme to trénovali 2x týdně a já díky slabší technice a dobré rychlosti hrál tyhle křídelní akce kdykoli to bylo nožné, ale to tihle kluci taky a přesto maj třeba sérii 20ti zkažených centrů/přihrávek v řadě, nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejmladší mají Němci.. po povolání Taha za Rüdigera

Reagovat
r.mrazik

Ty slovni hricky v nadpisech jsou bozi...

Reagovat
fantomas

Tak hlavně že se k nim nikdy nezapomeneš vyjádřit...

Reagovat
r.mrazik

Dalo ti to velkou praci? Myslis ze si toho vsimnou ze sportu?

Reagovat
fantomas

Jo, dalo.

Nevim, a je mi to ukradený.

Reagovat
r.mrazik

Uz se tesim na priste,at se k nim zas muzu vyjadrit

Reagovat
fantomas

To my všichni

Reagovat
r.mrazik

Snad to bude zas takovy hravy...ale budou hrat cesi a s tichou VRBOU se daji vymyslet kouzla hele

Reagovat
fantomas

Hm, si mi vzal vítr z plachet teď

Reagovat
r.mrazik

jestli ti to dava velkou praci,tak jsem rad,ze se muzes soustredit na jiny veci

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Swarley

to je fake, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím to tak nevypadá

Reagovat
Swarley

tak to je dobrý no, bezpečnost především

Reagovat
Mimalu

no, je to optický klam, ve skutečnosti zhasla někde v půlce letu nad hřištěm a k tribuně se ani nepřiblížila, ale že se někomu podaří propašovat zbraň na stadion, to je pořádné selhání securiťáků

Reagovat
Cobra

Tak hlavně kvaldu a přípravné zápasy hrát v rozestavení 4-1-2-1-2 a na první soutěžní zápas to celé přejebat na 4-3-3? Tohle prostě Roy posral nehledě na to, že Kane zahrává rohové kopy

Reagovat
fantomas

Naopak, na špatnou přípravu zareagoval velmi slušně.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Uz to tu parkrat bolo rozoberane. Drtivu vacsinu zapasov v kvalde a priprave hral Roy 433. Podla transfermarktu ich bolo z poslednych 16 presne dva zapasy s diamantom. Slovom dva. Z toho jeden proti Portugalsku to bola marnost

Ak niekto cakal, ze Roy na ME zacne vytahovat zajace z klobuka, tak bol proste len naivny.

Reagovat
vitasrp

Až teď mám možnost vidět výkon Anglie proti Rusku, ale první půle se mi hodně líbila. Část druhý půle jsem viděl už včera, tam to bylo o dost horší, nicméně důvody nevím a zajišťovat je nebudu, každopádně k tý první půli.

Hra Ruska byla vážně příšerná. Defenzivní práce ofenzivní dvojice byla úplně k hovnu, protože prakticky vůbec nevykrýváli možný přihrávky do zálohy, takže Anglie neměla žádný potíže s tím prvnotním zahájením ofenzivní hry.

Věc druhá - v záloze jim často scházela horizontální kompaktnost, krajní hráči se několikrát nepohybovali podle pozice míče, což pak otevíralo docela zajímavý možnosti pro přízemní diagonální přihrávky na ofenzivní hráče Anglie.

Rozestavení při vlastní rozehrávce měli hráči Ruska rovněz příšerný. Krajní obránci byli moc vysoko, tudíž je stopeři prakticky nemohli nijak zapojit do hry. Střední záložníci zůstávali uprostřed, tudíž taktéž nepředstavovali variantu pro krátkou přihrávku - byli obsazeni a zády do hry. Kvůli tomu byli stopeři často hrát dlouhé míče do krajů, které ale byly hrozně nepřesný a obecně nejsou moc efektivní.

Naopak poziční rozestavení Anglie se mi líbilo - například Francie měla velký problém s tím, že si hráči až moc vybíhali z obranného bloku soupeře a chtěli balón na krátko do nohy, což pak automaticky limituje možnosti překonáního defenzivního bloku. Angličani měli oproti tomu daleko lepší přítomnost mezi liniemi, kde se takřka neustále nacházeli dva až tři hráči. Samozřejmě se tenhle aspekt nedá izolovat od kvality toho defenzivního bloku - Rumuni bránili opravdu dobře, tudíž měla Francie problém zahájit tu úvodní rozehrávku, což samozřejmě vede k frustraci ofenzivních hráču, kteří chtějí míč - začnou si sbíhat do větší hloubky, před blok soupeře, aby se k balónu konečně dostali, což ale soupeři vyhovuje. Vzhledem k tomu, že Rusové dobře nebránili, tak samozřejmě k žádný frustraci ofenzivních hráčů nedošlo a ti tak logicky zůstávali na svých pozicích. Navzdory tomu určitě stojí za to zmínit, že tý slabši defenzivy Ruska dokázali v přechodové fázi celkem dobře využít.

Škoda, že řešení ve finální fázi už často ideální fakticky nebylo.

Reagovat
tony223

Kane zahrával rohové kopy? WTF...

Reagovat
smazaný uživatel

Rooney už těch pozic za dva roky vyzkoušel dost, ale co ho dát na second strikera vedle Vardyho? Když to takhle fungovalo celou sezonu v Leicesteru s Okazakim/Ulloou, tak mi nerikejte ze to nepujde s Rooneym on je přece taky řízek. Alli si zahraje na Mahreze, Dier Kanteho, Henderson na Drinkwatera, ještě vymyslete jednoho běhavce na lajnu a máme to.

Reagovat
smazaný uživatel

Překvapuje mě, jak málo se zmiňuje Dzjuba - včera byl hlavně ve druhém poločase skvělý, vyhrál snad všechny hlavy, sklepával míče, bez něho by se Rusové snad ani nedostali k bráně. Podle mě strašně platný hráč, takový ruský Koller.

Reagovat
oddy

A míč mu taky nepřekážel, zajímavej hráč.

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Podávam oficíalnu žiadosť, aby sa tu na EF zmenil názov Newcastlu United na Shitcastle.

Dôvody:

1. Je priliehavejší ku klubu a tiež k jeho fanúšikom (Cmuqqq Kissak )

2.Je to tým, ktorý nikomu nebude chýbať v PL, dokonca by nechýbal ani v prípade zrušenia

3. Neviem

4. ARSEnal

Reagovat
13

Bože.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele