Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky

19.01.2017, 16:59
Názory a komentáře
Zatímco před pěti lety Gabon hnalo nadšené domácí publikum, tentokrát je tamější Africký pohár sžírán relativním nezájmem. A pravdou je, že samotní gabonští fotbalisté zatím nedělají mnoho pro to, aby své krajany v ochozech pobláznili. Další remíza je zanechává na pokraji neúspěchu - proti lídrovi skupiny z Kamerunu budou hrát o vše...

Nechybělo mnoho, aby se skupina A po čtyřech zápasech nacházela na dočista mrtvém bodě po stejném počtu remíz 1:1. Za Gabon opět úřadoval Pierre-Emerick Aubameyang, i když tentokrát vyrovnával, a to jen z penaltového puntíku.

Stejnou plichtu mezi Kamerunem a Guineou-Bissau odvracela pěkná rána slávisty Ngadeua ze 79. minuty, která nám konečně poskytla jméno favorita skupiny. Ani lusofonní trpaslík ale není bez šance, bude ostatně čelit Burkině Faso, která včera přišla o dva zraněné borce.

Teď už si ale pojďme výkony všech čtyř aktérů rozebrat zevrubněji a ohodnotit známkou...


Gabon - hodnocení 5/10


1. Panteři předvedli lepší výkon než v prvním zápase, ale k potenciálnímu medailovému kandidátovi mají stále daleko. Jsou na to příliš nevyrovnaní, nevyvážení a především nepředvídatelní: s nadsázkou řečeno můžeme říct, že jestliže u některých týmů se vyloženě špatné zápasy střídají se skvělými, u Gabonu se tyto pasáže střídají v rámci jediného utkání, často až v příliš rychlém tempu.

Kouč Camacho udělal po kolapsu s Guineou Bissau jednu chytrou změnu, když stáhnul ze sestavy Maria Leminu a nahradil jej André Biyogem Pokem; tím změnil systém z výchozího 4-3-3 na pohyblivější 4-2-3-1 s Pokem na pravém křídle a Evounou coby staženým útočníkem. Byl to dobrý nápad; Poko dokázal hru týmu rozhýbat, Evounovi středová role také sedí. Jenže gabonská jedenáctka i tak připomínala sud střelného prachu: hromada individuálních chyb, nepřesné přihrávky a celková nervozita se v její hře plynule prolínaly s efektivním vypracováváním šancí, jež pak - zase - střídalo špatné zakončení (Denis Bouanga).

Situaci před vedoucím gólem Burkiny gabonská obrana naprosto nezvládla; Aubameyang sice ještě před přestávkou vyrovnal z penalty, ale to bylo vše. Výsledkem je už pátá remíza v řadě, což otevírá otázku, jestli Camacho vůbec umí naočkovat svému týmu vítěznou mentalitu. Podle všeho neumí.

A ještě jedna důležitá poznámka: Pokud chce Gabon uspět, musí využívat Aubameyanga jako útočníka. Forvard Dortmundu je jednou z nejlepších devítek světa, u Panterů ale kvalitativně svoje kolegy převyšuje tolik, že je zároveň i nejspolehlivějším křídlem a tvůrcem - a ve své (tradiční) snaze odvést pro svou zemi maximum je tak v důsledku všude a zároveň nikde. Camacho by měl napnout síly k tomu, aby vymyslel systém, který dovolí Aubameyangovi věnovat se tomu, co mu jde nejlíp - střílení gólů. Přizpůsobit celý tým potřebám nejlepšího hráče není ostuda, pokud je tím hráčem borec Aubameyangova kalibru.

2. Výhoda domácího prostředí je letos přinejmenším sporná. Říkat, že gabonská FA není mezi fanoušky zrovna oblíbenou organizací, by bylo podhodnocením situace. Příznivci Panterů jsou frustrovaní špatnými výsledky, zákulisními čachry (viz dlouhodobé žonglování s trenéry) i politickou situací v zemi, a jejich podrážděnost se odráží i na tribunách - Gabon zkrátka nemá ten druh permanentní, oddané podpory, která by ignorovala chyby na hřišti a skutečně pomáhala vytvořit iluzi dvanáctého hráče. Zatím to vypadá, že domácím týmem je letos spíše Mali.

Burkina Faso — hodnocení 6/10


1. Následují Hřebci příkladu z roku 2013? Burkina Faso nepředvedla proti domácím nic úchvatného. Za normálních okolností by se po takovém zápase zívalo nad remízou - zaslouženou, ale jen proto, že se ani jeden z týmů nepřiblížil ideálnímu výkonu - a hned vzápětí žehralo nad dvěma zraněnými hráči (Jonathan Pitroipa a Jacques Zongo). Jenže toto není normální okolnost; toto je prestižní mezinárodní turnaj, v němž rozhoduje každý bod, a Burkina už v podobné situaci jednou byla.

Konkrétně před čtyřmi lety, kdy Hřebci relativně stranou zájmu a bez nějakých větších vln ubojovali dva body z úvodních dvou duelů, načež v posledním kole zdolali outsidera skupiny a nakonec dokráčeli až do finále.

Neříkám, že se to letos bude opakovat, ale turnajový scénář se zatím vyvíjí prakticky totožně. Burkinu čeká v posledním utkání Guinea-Bissau, proti které bude favoritem, a potom už se může stát cokoliv. V play-off je důležitá zejména konzistence výkonů a dobrá obrana, a Hřebci, nenápadní a spolehliví, to dobře ví. Pragmatik Duarte je přesně tímto typem kouče a jeho tým mu naprosto rozumí.

Předvedla Burkina proti Gabonu atraktivní fotbal? Ne. Byla opticky zábavnějším týmem? V žádném případě ne. Zasloužila si bod? Samozřejmě že ano - místy to vypadalo jako souboj božstev Organizace a Chaosu. Není potřeba nějak převratně analyzovat, stačí shrnout fakta: Burkina Faso vypadá, že dobře ví, co dělá. Na rozdíl od Gabonu.

2. Kdo převezme Pitroipovu roli? Samozřejmě, v roce 2013 byl klíčem ke stříbrnému úspěchu hlavně Jonathan Pitroipa; spolu s Charlesem Kaborém, jehož metronomická přesnost a ledový klid ve středu hřiště ale samy o sobě zápasy vyhrávat nemohou. To Pitroipa byl tím, kdo táhl ofenzivu, velel na zteč, tahal na sebe obránce a nakonec po právu získal cenu pro nejlepšího hráče turnaje.

Teď je hvězdný křídelník zraněný, a existuje šance, že už do turnaje nedosáhne. Kdo převezme jeho roli? Na hřišti jej vystřídal Préjuce Nakoulma, který také otevíral skóre, ale role tahouna se musí ujmout někdo kvalitnější. Jako Alain Traoré, ten ale zatím nevypadá, že by toho byl schopen... a kdo dál?

Kamerun — hodnocení 5/10


1. Dobrou zprávou je, že Kamerunci umí být nebezpeční z více pozic na hřišti. I když Broosovo 4-4-2 / 4-2-4 má k dispozici hodně útočných možností, nakonec museli otáčet sváteční střelci: štítový záložník Sébastien Siani a slávistický stoper Michael Ngadeu-Ngadjui. Oba se prosadili zpoza vápna, poté, co pokusy ofenzivní čtveřice probít se zhuštěným guinejským blokem opakovaně selhávaly. Ne nutně na pevnosti onoho bloku - často spíše na nepozornosti, roztěkanosti či nesehranosti forvardů samotných - ale přece. Ačkoliv Guinejci mají k nějaké defenzivní pevnosti daleko, hned od začátku zápasu se jim dařilo to, co Burkině Faso v prvním klání ne, totiž znechutit Lvům snahu o rychlé ofenzivní výpady a časté výměny míčů.

Nebyl to hezký fotbal, ani z jedné strany. Christian Bassogog předvedl (stejně jako v prvním zápase) několik nebezpečných náběhů, nakonec ale ani on, ani hroťáci Moukandjo s Aboubakarem, ani levé křídlo Clinton N'Jie neukázali skoro nic podstatného. Čtyři frustrované ofenzivní hvězdičky, jimž dělalo problém se na hřišti vůbec nějak domluvit a probít se do šancí, natož je potom proměnit.

2. Hugo Broos stále trochu tápe, ale je na dobré cestě. Zlom přišel v okamžiku, kdy belgický kouč v poločase stáhl N'Jieho a poslal na hřiště Karla Toko Ekambiho. Na první pohled to vypadalo jako výměna post za post: křídlo za křídlo. Jenže Broos měl trochu jiný plán - aby byla hra Lvů kompaktnější a jednotlivé řady blíže jedna druhé, zaujal Toko Ekambi trochu defenzivnější pozici, zatímco pravý bek Collins Fai se naopakl vysunul dopředu a Bassogog se postavil do řady k Aboubakarovi s Moukandjem. Výsledný hybrid - který by se dal popsat jako jakési tekuté 3-4-3 - fungoval mnohem lépe, a i když měli Lvi stále problémy dostat se do vápna, nakonec po zlepšeném výkonu skóre otočili.

Guinea-Bissau — hodnocení 5/10


1. Tento tým není stavěn na bránění. Když Piqueti krásným a nečekaným gólem po čtvrthodině hry poslal trpaslíka do vedení, vydržela euforie na tváři Bacira Candého jen pár desítek vteřin - pak si totiž uvědomil tíživou pravdu. Guinea-Bissau měla najednou dvě možnosti: Buď začít hrát aktivně, snažit se o navýšení náskoku a zároveň tak zvýšit riziko vyrovnání, nebo se ještě více zatáhnout a hájit těsné vedení... po 75 minut. Vedoucí trefa zkrátka přišla příliš brzy. Ani jedna z těchto možností nebyla reálně proveditelná.

Candé nakonec logicky zvolil druhou variantu, jenže se ukázalo, jak moc je tento tým nepřipraven na organizační a taktické úrovni. I když Kamerun měl k nějakým plynulým ofenzivním manévrům dost daleko, přesto to prakticky po celý zápas vypadalo, že stačí jeden, dva doteky a gól visí ve vzduchu. Překvapilo snad někoho, že nakonec padly dva?

2. Šance, že Guinea-Bissau postoupí do play-off, je naprosto minimální. Přesto ale kouč Candé zaslouží pochvalu za to, jaké "vlny" dokázal se svým týmem v prvních dvou zápasech vytvořit - urvat remízu s domácím Gabonem a přinutit Kamerun otáčet skóre je pro Djurtus v rámci reálných možností skvělý výsledek. Jakkoliv jsou totiž potomci portugalské kolonie sympatickým, odhodlaně bojujícím týmem, faktem je, že na mezinárodní úroveň prostě nemají.

A není to chyba ani hráčů, ani Candého; je to prostě fakt. Outsider dělal v zápase naprosto základní chyby (individuální i taktické), jež sice doháněl entuziasmem, jenže to nemůže fungovat donekonečna. Vypadalo to - slovy žurnalisty Jamese Bennetta - jako pohárový zápas zkraje FA Cupu mezi průměrným týmem Premier League a soupeřem z nižší ligy. Nic moc záživného, žádné top výkony, ale kvalitativní rozdíl nakonec přece jen rozhodl.

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (57)

Přidat komentář
Coutinho10

dobra haluz ten gol Tuniska

Reagovat
db18

Reagovat
Coutinho10

Alzirsko si to celkem komplikuje....

Reagovat
Frantszek

A pritom tak naslapanej a nadejnej tym. Rikal jsem si, jestlinse dostanou na MS, coz uz i ted maji co delat, tak nebude nahoda, ze potrapi velke tymy a postoupi treba 1/8 ci 1/4 finale

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsku chýba koncepcia, od odchodu Gourcuffa má blbú ruku na trénerov. Škoda Valilhodžića, no, mal by s nimi podľa mňa väčšiu šancu niečo dosiahnuť, než s Japoncami.

Reagovat
Coutinho10

j tjn no se Senegalem to budou mit dost tezky...jediny plus max. pro Leicester, ze sem jim rychle vrati Mahrez a Slimani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Podrazil se uplně sám

Reagovat
db18

Trochu ho strčil, ne? (ale určitě před vápnem)

Reagovat
smazaný uživatel

Ta penalta od Ghoulama? To byl jasný faul od něj. Sice to nechtěl, ale Ghoulam štrejchnul o patu toho útočníka, a ten si kvůli tomu zakopl o vlastní nohu

Reagovat
fantomas

To štrejchnutí sem prostě nezaznamenal no.

Reagovat
db18

Tak asi první spornější penalta... podle mne to bylo před vápnem. Každopádně hrozná blbost od Ghoulama...

Reagovat
db18

aha, sudí musel písknout to, jak o sebe Tunisan sám zakopl

Reagovat
smazaný uživatel

tak většinu těla měl Tunisan ve vápně, ale kontakt, který byl prvotní příčinou pádu proběhl těsně před vápnem. Ale to se těžko posuzuje přes video, natož z pohledu rozhodčího. Ten to bral podle toho, kdy začal hráč padat, a to bylo, když už byl asi 1,5 metru ve vápně

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Tohle už je ale po tom kontaktu ne? Tady mi přišlo, že zakopl sám - a už byl spíš připravená padat, protože ho Alžíran před vápnem "pleskl" přes záda. (tak mi to aspoň přišlo v přímém přenosu)

Reagovat
smazaný uživatel

No byl tam kontakt jen takový, že se mu tlačil na záda. Ale ten skutečný důvod pro pád bylo až toto, kdy ho trefil do paty a on si pak tou nohou zakopl o druhou...

Reagovat
Shevchenko

To jsou výsledky k posrání

Reagovat
Error

Kdo mě trkne s nadpisem?

Reagovat
db18

(g)abonmá - předplatné (aspoň myslím, že to tak domingo myslel)

Reagovat
Error

Ah, tak daleko moje slovní zásoba nesahá.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to znamena

Reagovat
fantomas

Dyt ti to prave napsal

Reagovat
dalu

napsal to i mně... ještěže se Error zeptal

Reagovat
smazaný uživatel

Aha nj

Reagovat
Coutinho10

tak ze by jeste drama ?

Reagovat
KingMaster13

Ty vole ty Alžířani vypadnou A to jsem je tipoval na vítěze

Reagovat
Wat

Tunisko. Co se dělo, Alžířani podcenili?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole Alzirsko takze budu musiet vyhrat nad Senegalom. Skoda, tipoval som ich na vyhru, ale je to na APN tak snad este zabojuju ...inak ta penalta to len na APN a v PD je mozne

Reagovat
mul

ak Senegal dnes vyhra, tak s najvacou pravdeposobnostou koncia

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsko je prehypované, mali by sme si už zrejme zvyknúť, že Halilhodžić je preč a s tým materiálom nemá kto pracovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Keby ze je tam Herve Renard tak to vypada lepsie.

Reagovat
Kang & Kodos

Hledat Costu v sestavě je docela problém. Úplně jsem po těch letech zapomněl, že má i příjmení. A když vidim ty stylový jména, tak mě trochu sere, že se jmenuje tak obyčejně. Představa, že by za nás hrál Hardlife nebo dokonce Marvelous, má něco do sebe.

Reagovat
fenixLFC

budem za tupca (znova) ale co znamena lusofonna? alebo teda ako to vzniklo? odkazuje to na Portugalcov/spanielov myslim ale luso? franko aj anglofonne chapem ale toto nie

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal zatiaľ pekne

Reagovat
Coutinho10

Maaaneeeeee goolaaaaaasoooo

Reagovat
Kang & Kodos

Snoop Dogg kříženej Edgarem Davidsem na lavičce Senegalu.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Aliou Cissé be like

Reagovat
Coutinho10

wow to byl golik

Reagovat
Kang & Kodos

Costa zvěstoval v Africe učení maestra Csaplára, teď to začne lítat.

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal neskutocna hra dopredu fakt. Jednoducho parada, maju na to aby dosli daleko

Reagovat
Kang & Kodos

Tak zase co maj proti sobě za obranu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Musím říct, že dnešní zápasy paráda, Alžírsko s Tuniskem mělo náboj a nebyl to vůbec špatný zápas a teď Senegal se Zimbabwe jakbysmet, tahle skupina je jednou z nejzáživnějších a nejlepších

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, Béčko je jednoznačne najfutbalovejšie.

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten Senegal všechno nedal .. to žu není možný snad ani

Reagovat
sk333

Prvý zápas som nevidel, ale v druhom Senegal pekný výkon až na tie nepremenené šance. Páčili sa mi Mané i Keita Balde. Senegal by hádam dobre reprezentoval Afriku aj na MS 2018 v Rusku Zatiaľ po 2 zápasoch kvalifikácie na MS strácajú na Burkinu Faso a JAR 1 bod. Zimbabwe tiež chcelo hrať útočne, len im nevychádzala finálna fáza a samozrejme v obrane mali veľké diery.

Reagovat
ZB 07

Alžírsko

Reagovat
smazaný uživatel

Výsledky jsem si rozklikl až teď. Můžete mi říci, jak to Alžířané takhle nezvládli? Byl to můj osobní favorit a zatím je to spíš mé osobní zklamání Senegal mě nepřekvapuje, tam ten potencial prostě je a mohli by to dotáhnout i někam dál na WC při dobré konstalaci hvězd. Jsem zvědavý zítra/dnes na DR.

Reagovat
fantomas

Poví ti to zejtřejší analýza, zhruba.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

B skupina zatial najlepsia, tam sa hraje ozajstny futbal

Reagovat
smazaný uživatel

,,Kouč Camacho udělal po kolapsu s Guineou Bissau jednu chytrou změnu, když stáhnul ze sestavy Maria Leminu a nahradil jej André Biyogem Pokem''

Ona to není ani tak chytrá změna, jako spíš vynucená - Lemina je zraněnej a APN pro něj podle všeho skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvětlíte mi někdo nadpis?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele