Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi

24.01.2017, 15:23
Názory a komentáře
Kdybychom chtěli být dramatičtí, mohli bychom zkonstatovat, že vývoj skupiny A nás připravil o největší hvězdu Bundesligy, zatímco vývoj skupiny B nás obral o bývalou největší hvězdu Premier League. Africký pohár takto znovu potvrdil, že pro slavné individuality nemá příliš pochopení, neboť postupují dva mančafty, které opravdu vypadají jako kolektivy...

Senegal se jako soudržný tým prezentoval už minule a včera všechno ještě povýšil, když i bez veškerých členů ideální základní sestavy docela bez problémů stačil (pře)motivovanému Alžírsku. Výsledek 2:2 fenkům ani zdaleka nestačil.

Může za to řádění Tuniska ve druhém zápase, který byl rozhodnut už po prvním poločase. Do druhé půle se šlo již za divokého stavu 1:4, který záhy outsider akorát kosmeticky upravil.

Teď už si ale pojďme výkony všech čtyř aktérů rozebrat zevrubněji a ohodnotit známkou...




Senegal - Alžírsko 2:2

23.01.2017 20:00
Více informací k zápasu


Alžírsko — hodnocení 4/10


1. Georges Leekens ani napotřetí nic moc nevyřešil. Sofiane Hanni na místě Ghezzala celkem obstál, když pěkně asistoval u první trefy, ale druhá (vynucená) změna už stála za starou bačkoru. Liassine Cadamuro je jeden z těch Alžířanů, který zdánlivě nikdy nechybí v turnajové nominaci, a nikdo přitom pořádně neví, kde se vzal. Tentokrát do Gabonu dorazil ze Ženevy s vizitkou autora devíti gólů (jako stoper!) a včera se ukázalo, že bohužel vedle střílení branek neumí příliš bránit. Pokud pomineme pár rozdaných loktů, Cadamuro si nikdy se soupeři nevěděl příliš rady a výrazně přispěl k tomu, že Alžířané poprvé ve své historii (a poprvé od Senegalu roku 2012) inkasovali minimálně dva góly ve všech třech skupinových utkáních.

2. Tahle "zlatá generace" zdá se mi poněkud labilní. Předně nutno podotknout, že standardní Alžířan bude na označení této generace jako té zlaté dozajista háklivý - a má na to veškeré právo. Vždycky se dá ostatně ukázat na úspěšná osmdesátá léta kulminující v triumf na Africkém poháru 1990. Tehdy možná žádný Alžířan neměl zkušenost s anglickou realitou, to se ale zde ukázalo být spíše na škodu. Riyad Mahrez sice z velkého prostoru na pravém křídle občas něco vytěžil (a přihrával na druhý gól), kolem půlící čáry ovšem nezřídka háčkoval čistě sám pro sebe, bez většího účelu a smyslu.

Určitá náladovost Mahreze každopádně nebyla ničím tragickým oproti tomu, jak se prezentoval ex-tottenhamský Nabil Bentaleb. Zhruba kolem 35. minuty se v Alžířanech něco zvrtlo (nejspíš jim někdo netakticky řekl, že Tunisko vede už 3:0) a jejich následné počínání nelze popsat jinak než jako systematické prasení. Sám Bentaleb přitom k takové "zteči" zavelel a sám klidně mohl být za dvě žluté karty v mžiku vyloučen. Když pak Brahimi ve 44. minutě po zásluze uviděl žlutou kartu, sudí byl vysloveně zasypán nadávkami. Alžířané svůj konec na turnaji vážně neunesli.

3. Bonusový poznatek: alžírská fotbalová kultura potřebuje jisté přehodnocení. V průběhu zápasu mi byla jedním Alžířanem v kostce vysvětlena mentalita běžného fanouška: (technicky nepříliš zdatný forvard) Islam Slimani je v zemi stále vnímám jako v zásadě špatný fotbalista, zatímco být (neefektivní driblér) Yacine Brahimi Brazilcem, stál by podle kdejakého Alžířana nejmíň 60 milionů eur.

Taková optika je samozřejmě zvrhlá a svým způsobem vysvětluje letošní alžírský krach. Vůči Islamovi Slimanimu je totiž nefér hned z několika úhlů pohledu: útočník Leicesteru se totiž zaprvé pro svůj tým doslova strhl (včera odstupoval v ukrutných bolestech), když schytal strašidelné množství úderů; zadruhé se včera 25. reprezentačním úderem dostal už na čtvrtou pozici historické tabulky střelců své země; a zatřetí při obou svých brankách ukázal, nakolik by Alžířané užili jeho prvotřídní instinkty v pokutovém území soupeře, kdyby měli adekvátní chuť je vskutku pravidelně využívat.

Pokud vaši fanoušci nábožně oslavují Mahreze s Brahimim, kteří ledacos tahají sami a nikdo se moc nemá k tomu jim pomoci, Slimaniho parádní "fox in the box" vždy bude vypadat poněkud podvyživeně. A nakonec bude ještě hnána do takových absurdních situací, jako když někdejší kanonýr Sportingu ve 26. minutě z levého křídla centroval sám na sebe (čili pro nikoho) a jeho spoluhráči kvapem teatrálně rozhodili rukama, jako by mu vyčítali, že není naráz na dvou místech...

Senegal — hodnocení 5/10


1. Aliou Cissé je cool chlap. A jeho Senegal vypadá cool i bez hvězd. Cool tedy především ve smyslu relativní vyklidněnosti. O efektu šetření opor v posledních zápasech rozhodnuté turnajové skupiny se lze dlouze dohadovat a nejspíš by se musely provést regulérní studie, abychom došli k nějakému pořádnému závěru. Většinou nicméně existuje konsenzus o tom, že čeho moc, toho příliš - a ponechat v sestavě jediného stopera Mbodjiho, to se vskutku zdálo jako extrém.

V takovém případě do té doby rozjeté týmy tradičně předvedou výkon bez patřičného zájmu a do čtvrtfinále naskočí s rozhozeným rytmem, který je snadno může vyjít draze. A ačkoliv je v tuto chvíli příliš brzy na soudy, Senegal nevypadá být tímto syndromem poznamenán.

Namotivovaní náhradníci měli k odchození zápasu na míle daleko, přičemž zároveň působili jako kolektiv a nikoliv pouze jako soubor individualit předhánějících se ve snaze získat si pozornost kouče. Taková nefalšovaná funkčnost improvizované jedenáctky se promítla třeba i do statistiky aktuální k dvěma odehraným třetinám zápasu - tehdy Senegal z 19 útoků zvládl vyždímat úctyhodný počet jedenácti střeleckých pokusů.



Zimbabwe - Tunisko 2:4

23.01.2017 20:00
Více informací k zápasu


Tunisko — hodnocení 7/10


1. Tunisané opět potvrzují pověst těch, kdo si proti outsiderům plní povinnosti. Zatímco Alžířané s nimi dvakrát prohrávali, jejich kolegové z afrického severu Zimbabwanům v první půli skrze čtyři góly uštědřili krutou lekci z efektivity a udělali s nimi krátký proces.

Takový rozpor lze samozřejmě částečně přičíst té skutečnosti, že na Alžírsko byli outsideři čerství a řádně nabuzení. Zároveň ale nelze podceňovat také fakt, že většina Tunisanů je rozeseta po africkém kontinentě a z tamní Ligy mistrů jednoduše ví jak čelit podobně atleticky, přece jen defenzivně zaměřeným týmům. Podobně Tunisko zvládalo předloni Zambii nebo ještě o tři roky dříve Niger.

Obecně se zřejmě bavíme o nejkonzistentnějším nároďáku kontinentu, tak trochu na styl Itálie. Konkrétně ve smyslu, že (téměř) vždy najde cestu za vítězstvím, i když to třeba zrovna není hezké. A že letos to i hezké je...

2. Kasperczak své hochy podle všeho naučil vůbec nespoléhat na útočníka. Jaké překvapení to bylo, když na hrotu tuniského útoku nenastoupil známý hyperaktivní palič s parádní přezdívkou, Ahmed "Helikoptéra" Akaichi. Jeho místo zaujal Khenissi a výsledek byl takřka stejný jako v druhém utkání: operoval dosti na vlastní pěst, zatímco leccos kolem něho fungovalo i bez jeho přičinění.

Jak vidno na tomto náhledu, ve středu pole se často scházeli i nacházeli Msakni s Khazrim, přičemž ten druhý jmenovaný byl opět neodolatelným motorem ledasčeho a zůstává regulérním kandidátem do dosavadní jedenáctky turnaje. Mezitím Khenissi takřka neměl příležitost s balonem pracovat, takže sloužil spíše jen jako taková návnada pro talentovanější spoluhráče. A že ti vážně neměli problém...

Zimbabwe — hodnocení 3/10


1. Zimbabwe se loučí s dojmem patrně nejhoršího týmu na turnaji. Po prvním utkání jsme systém bránění Guiney-Bissau přirovnali k nudlím v bandě, lusofonní tým se ale nakonec zvládl celkem dobře pochlapit a jejich roli převzali spíše Zimbabwané, jejichž brankář i většina obránců zkrátka na tuto úroveň nikdy neměli a ani se jim to nedařilo příliš maskovat.

Takhle voděný tu zatím byl málokdo, pokud vůbec někdo, a jmenovitě Sparťan Costa spolu s ikonickým Willardem Katsandem zároveň přispěli i notnou dávkou něčeho, co nejlíp vystihuje anglické slovo shithousery. Když se například Tunisan po faulu Costy a důsledném ošetření zvedl z trávníku vypadaje v pořádku, neváhal se zimbabwský obránce jednoduše vysmát fanouškům. Zbytečné, až teatrální fauly byly tou hlavní známkou včerejšího nedůstojného adieu Zimbabwe.

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Už aby to bylo

Reagovat
smazaný uživatel

sbohem zAPNětům spojivek

Reagovat
fantomas

Dík, že názorně demonstruješ, jak náročná práce to může bejt

Reagovat
kylo ren

Nerozumim druhe casti nadpisu

Reagovat
smazaný uživatel

Nebolí

Reagovat
smazaný uživatel

Tá druhá časť nadpisu by si našla fanúšikov hlavne v južných oblastiach Slovenska

Reagovat
fantomas

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Bolí? Nem, nem bolí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ze boli, nem, nem boli...

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
smazaný uživatel

Co na tom nejde rozumiet?

Reagovat
db18

Reagovat
Kang & Kodos

Furt jim nadáváte do Maďarů, a najednou nechápete.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Čo M'bolhi, to preM'bolhi,

už to skrýva tvár,

dvaja blázni na mori,

niekto nám veslo vzal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Kasperczak je fakt velmi dobry trener. Tunisko nema boh vie aky kader,ale on s nich vymacka velmi vela a ta hra fakt vyzera neskutocne timovo a pekne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je fakt nepovedený nadpis ale

Reagovat
smazaný uživatel

První polovina je dobrá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mi ten konec byl do očí tak moc, že jsem si té první části všiml až po napsání komentu.

Reagovat
smazaný uživatel

Vážně ti bYl do očí?

Reagovat
smazaný uživatel

Bil, díky za korekci

Reagovat
smazaný uživatel

Od toho korci jako já jsou

Reagovat
fantomas

Dík

Reagovat
Azazelo RD

Ta první je stokrát dementnější, ale přes tu druhou není vidět.

Reagovat
Bakary3

Hodne sesroubovany...

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes nadpis První část super, druhý fórek už tam být nemusel, ale chápu, že pak by to bylo příliš krátké a strohé

Reagovat
fantomas

Hlavně by to samo o sobě nedávalo smysl no. Takle se propojily oba zápasy.

Reagovat
andrew96

Deli v základu

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

čo ti jebe

Reagovat
fantomas

Some cracking shithousery from Togo keeper Baba Tchagouni. Managed to injure himself faffing around outside the area.

Achjo

Reagovat
10

koukám na to...něco takovýho nevymyslíš

Reagovat
Coutinho10

tak to bylo tesny ten primak Maroka brevinko drzi nadeji

Reagovat
Coutinho10

Kalou skodaaaa

Reagovat
ZB 07

Nemá někdo link na Maroko, u kterýho si nebudu připadat, jako že si prohlížím fotoalbum? Sport365 dneska plynulý přenos evidentně bojkotuje

Reagovat
andrew96

Ty se díváš? Tak proto je to taková nuda. Vypni to!

Ale mně Sport365 jede v poho.

Reagovat
ZB 07

Už se mi to taky trošku rozjelo...a nepřišel jsem o parádní gól

Reagovat
Coutinho10

taky mi jede od zacatku vpoho

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to ide v pohode, zapol som si to s holandskym komentom.

Reagovat
ZB 07

Já už jsem se zase díky APN naučil chorvatsky...kdo by to byl řekl jinak už mi to taky jede, ale 1.poločas to byl děs...

Reagovat
smazaný uživatel

ja som kvoli tomu ze eurosport o APN prisiel zistil ze holandcina sa trochu podoba nemcine (trochu viac nez som si myslel)

Reagovat
ZB 07

...já jsem zas zjistil, že tomu jazyku v životě rozumět nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

jinak jeste k tomu chorvatskymu linku...ze zacatku byl jel dobre 1.-2. den, ale pak uz to nebylo ono, tak posledni dobou koukam spis na ten holandskej

Reagovat
ZB 07

Mně právě teď jako jedinej jede ten chorvatskej

Reagovat
mistr129

co hraje Simon? LS zase píše že LB

Reagovat
Ferguson6

Ako nebývam často kritický k článkom a nadpisom, ale už to zachádza priďaleko

Reagovat
fantomas

Reagovat
10

Zaha je hroznej tragéd

Reagovat
Coutinho10

twl takhle se nachytat

Reagovat
smazaný uživatel

Aliouli fakt vystavny kusok,gol turnaja

Reagovat
smazaný uživatel

*Alioui

Reagovat
Coutinho10

mozna nemel Simon tolik couvat, ale brankar byl zbytecne moc venku

Reagovat
Mihi

Dirar nechutný simulant

Reagovat
fantomas

Taneček fimbu se už pomalu stává podobnym fenoménem jako Will Grigg's On Fire.

Reagovat
smazaný uživatel

Proc nehraje Bakambu? Mozna to spojitost s tim nedavnym zranenim?

Reagovat
fantomas

On se spíš moc nehodí typologicky, mi přijde. Tehdy v tom jednom zápase na hrotu vypadal absolutně nevyužitej. Nevěděl moc, co dělat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele