Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí

22.01.2017, 15:04
Názory a komentáře
Po Senegalu jsme se na Poháru dočkali dalšího čtvrtfinalisty - Ghana ale, na rozdíl od Lvů z Terangy, do play-off spíše proklopýtala po těsné výhře 1:0 nad Mali. Také v druhém zápase rozhodoval jediný gól; teprve v 89. minutě ho vstřelil Egypťan Said a poslal tak bojující Uganďany předčasně domů.

V posledním kole se tak bude hrát už pouze o druhé místo, a výraznou výhodu drží v ruce Egypt. Z Cúperova týmu zatím příliš hrůza nejde, nějaká samba se ale od Faraonů příliš čekat stejně nedala; hlavní jsou výsledky a fungující obrana, což zatím platí. Egypt má na kontě čtyři body, o tři více než Mali, se kterým v prvním zápase remizoval bez branek; stačí mu tedy neprohrát s Ghanou a čtvrtfinálové místo je jeho. Naopak Malijci potřebují porazit Ugandu (co největším rozdílem) a držet palce svým včerejším přemožitelům.

Na hrbolatém, písčitém "trávníku" stadionu v Port Gentil také padl jeden zajímavý milník: Asamoah Gyan už není jen ghanským kapitánem, rekordmanem v počtu reprezentačních startů (98) a nejlepším historickým kanonýrem (49), ale nově také nejgólovějším střelcem v dějinách Pohárů. Trefil se už poosmé. Rozvlnit soupeřovu síť se mu přitom podařilo na šestém (!) turnaji v řadě, a to je mu stále teprve (relativně čerstvých) 31 let.

Teď už si ale pojďme výkony všech čtyř aktérů rozebrat zevrubněji a ohodnotit známkou...




Ghana - Mali 1:0

21.01.2017 17:00

Góly: 21. Asamoah Gyan

Více informací k zápasu

Ghana — hodnocení 5/10


1. Budou mít všechny letošní zápasy Ghany totožný průběh? Avram Grant má podle všeho rád drama, protože stejně jako v prvním duelu proti Ugandě, i včera předvedli jeho svěřenci dokonale bipolární výkon. Vlastně můžeme poměrně s klidem zkopírovat staré poznámky:

Prvních 45 minut byly Černé hvězdy jasně lepší. Christian Atsu si na hřišti dělal co chtěl, v čemž mu notně dopomáhal Jordan Ayew; jediná změna je v tom, že proti Ugandě pálil šance hlavně Gyan a Dedé Ayew rozhodl jediným gólem. Proti Mali si oba borci role prohodili. Jinak jsme opět viděli lavinu centrů do vápna, chytré náběhy, šikovné akce, pohyb, křídelní hru... Zkrátka takové představení, jaké bychom od kandidáta na zlato měli očekávat.

Jenže to bylo také ve chvíli, kdy Malijci působili pasivním dojmem, seděli zalezlí vzadu a číhali na brejkové šance. Jakmile ve druhé půli zvolili odvážnější, proaktivní přístup, byl Grant najednou bezradný. Lehkost, s jakou Orli převrátili herní obraz zápasu, je pro Hvězdy navzdory výhře špatnou zprávou. Znamená to totiž, že jejich herním systémem je "hrrr na ně" a doufat, že se podaří vybudovat dostatečný náskok ještě předtím, než se soupeř na hřišti oklepe a aklimatizuje. S tím už potom izraelský stratég nic moc udělat neumí.

2. Ghanská obrana stojí na solidních základech. Dvě hubené, upocené výhry 1:0 nakonec Ghaně stačí k jistotě postupu do čtvrtfinále, takže cíl číslo jedna je splněn. Co se medailových vyhlídek týče, nemění se v černobílém táboře prakticky nic; Ayewové a spol. jednoduše nepřekvapují, spoléhají na kvalitu a zatím mají i dost štěstí. Neměli bychom však zapomínat na to, jaké výkony na turnaji podává gólman Razak Brimah a také oba stopeři - v prvním zápase neohroženě vládnul Daniel Amartey, v tom druhém zase John Boye.

Zejména Brimah byl nakonec pro Ghanu mužem zápasu, v závěru několika skvělými zásahy udržel Malijce na uzdě a fanoušci mu mohou poděkovat za postup. Pokud má tento mimořádně talentovaný, ale takticky rozháraný a reakce neschopný tým dojít daleko (ideálně až na vrchol), bude potřeba, aby tato trojice ze svých výkonů nepolevovala. Dvě čistá konta jsou dobrým začátkem.

(dz)

Mali — hodnocení 5/10


1. Giresseho opatrnost možná stála Mali postup. Alternativní nadpis by mohl znít "Alain Giresse si před turnajem připravil funkční plán, jak oživit hru, ale bohužel to zatím nevychází." Vyberte si - záleží v podstatě jen na úhlu pohledu.

Zkušený francouzský kouč tentokrát zvolil výchozí rozestavení 4-4-2 se Sambou Yatabarém a Bakary Sakem na křídlech, přičemž Moussu Maregu v útoku doplnil veterán Mustapha Yatabaré. Snaha "obkreslit" ghanský systém však nevyšla. Ani jeden z krajních hráčů neukázal, že by se na něj dalo spolehnout, starší Yatabaré byl v absorpční brejkové taktice prakticky k ničemu a výsledkem byla pokažená první půle, po níž mohli být Orli rádi, že prohrávají pouze o gól.

Hned od 46. minuty tak Giresse přivedl na hřiště Yvese Bissoumu - a ten, stejně jako v prvním zápase, okamžitě pozvedl hru celého týmu. Najednou měli Malijci na hřišti hráče, který dokáže být rychlý, přímočarý a technický, nebojí se dribblingu a má jasný tah na bránu. Další náhradníci Moussa Doumbia a Kalifa Coulibaly zafungovali podobně (zejména Doumbia). Nabízí se proto otázka, jaký byl vlastně trenérův plán - počítal s ghanským tlakem, který chtěl v prvním dějství přestát a následně udeřit pomocí střídajících hráčů?

Dost možná ano; v takovém případě ale Giresseho plán jednoduše nevyšel (nehledě na to, že podobně reaktivní taktika bývá nespolehlivá a uchylují se k ní jasnější outsideři, než talentované Mali).

2. Bez spolehlivého zakončovatele to budou mít Orli proti Ugandě hodně těžké. Giresseho tým má stále šanci na postup; stačí mu porazit Ugandu, která stále čeká na první bod, a doufat, že Egypt prohraje s Ghanou (přičemž potřebuje dorovnat aktuální dvougólové manko). Fanoušci i komentátoři budou nyní volat po tom, aby Bissouma (a možná i Doumbia) hráli v klíčovém duelu od první minuty...

...větším problémem je ale zakončování šancí. Ne že by si jich Malijci vytvářeli málo; proti Egyptu i Ghaně se do příležitostí dostat dokázali. Jenže po odchodu Cheicka Diabatého jim zkrátka vepředu chybí dostatečně kvalitní, spolehlivý útočník. Marega spálil dvě tutovky, v závěru na něj navázal střídající Coulibaly, a do solidních pozic se dostali i N'Diaye, Hamari Traoré nebo Sako.

Po 180 odehraných minutách nemají Orli na kontě jediný vstřelený gól, a není to tím, že by se nesnažili nebo že by nedokázali vyvinout tlak. Jenom nemají hráče, na kterého by se mohli v tomto směru spolehnout. Jeden takový dnes rozhodoval - na ghanské straně.

(dz)



Egypt - Uganda 1:0

21.01.2017 20:00

Góly: 89. Abdallah Said

Více informací k zápasu

V první řadě si musíme promluvit o Port-Gentil, to už dál nejde. Čistě výjimečně vykopáváme analýzu zápasu skupinové fáze neutrálním bodem, ale ke zrádnému trávníku dějiště skupiny D, jež v názvu ukrývá ironický přívlastek "milý", se už zkrátka nelze nevyjádřit. Kromě toho, že nás zápas co zápas děsí nemilá zranění, dost možná zčásti způsobená nevyzpytatelným terénem (včera to chvíli vypadalo, že bude muset střídat největší opora Ugandy, brankář Onyango), tak se zároveň nelze ubránit dojmu, že veškeré ty hrbolky zásadně limitují zábavní potenciál této slušně vypadající skupiny.

Ta prozatím žádnou náhodou nabízí nejméně vstřelených branek (tři), protože prostě především ve finální fázi balony ukrutně odskakují od kopaček. To bylo včera vidět hned při několika nadějných akcích Ugandy vedených Miyou a Mawejjem, ale vlastně i před osudovým gólem, který poslal Jeřáby domů - také Salah si nezvládl ideálně zpracovat rutinní přihrávku, vzápětí ovšem názorně demonstroval kvalitativní rozdíl mezi oběma mančafty, když ještě pohotově nakrmil skórujícího kolegu El-Saida.

Uganda — hodnocení 5/10


1. Osud sympaťáků z Ugandy byl zapečetěn už včera a to je příliš kruté. Snad každý turnaj má nějaký ten kurážný tým, který nedostatek ryzí kvality vynahrazuje odhodláním a parádním zápalem, přičemž zároveň zůstává v poklidu konkurenceschopný. Na Euru to byl úspěšnější Island, zde je to Uganda, která v určitých pasážích převyšovala Ghanu i Egypt, dva pravděpodobné postupující, ale nebude jí to ve výsledku nic platné.

Trenér Micho bude nejspíš v Ugandě zlehka kritizován za příliš defenzivní strategii, která poněkud svazovala jediného rozdílového hráče v Tonym Mawejjem, ale skutečností zůstává, že Uganďané zároveň na nějaké ofenzivní výpady nikterak nerezignovali. Příjemným překvapením byl včera forvard Miya, jenž si jednou krásně narážel s Mawejjem a obecně nabízel osvěžující vertikalitu, takže si nakonec lze stěžovat spíše na nepasujícího (statického) hroťáka Massu, potažmo na nehorázný výpadek obranné linie z 88. minuty. Do té doby byla totiž ugandská defenzíva až pozoruhodně zkoncentrovaná a precizní.

(td)

Egypt — hodnocení 5/10


1. Mdlá ofenzíva doznala jediné změny a dočkala se krátkého povzbuzení. Po většinu času Egypt opět nevypadal, že by měl skórovat. O silné ugandské obránce se útoky tradičně tříštily jakoby samy, ochotně a předem, což bylo do jisté míry způsobeno opětovně neschopným Marwanem Mohsenem, který svým fungováním na devítce přispívá k tomu, že Egypt taky zdánlivě hraje pouze s devíti hráči v poli. Že prozatím Ahmed "Koka" Hassan naskočil do hry jen na 15 minut, je smutné. Ani on by ale nejspíš nedal vzpomenout na zlaté časy Zakiho, Mida či střelce poslední zlaté branky Geda.

Tak jako tak, alespoň na jednom postu se Cúper k výměně stráží odhodlal, a minimálně zprvu to vypadalo, že by mohlo jít o rozdílový tah: Ramadan Sobhi zaujal pozici levého křídla, kde se minule topil Trézéguet (včera hrající více zprostředka), a právě mladý útočník Stoke City na sebe zpočátku poutal největší pozornost. Zatímco v prvním utkání se v úvodu každým balonem hledal Salah, tentokrát to byl Sobhi a hvězda AS Řím zjevného polevení v soustředěnosti soupeřových zadáků (a plné koncentraci na silový driblink Sobhiho) v jednom okamžiku divže nevyužila k otevírací brance.

2. Zkušená obrana dál drží čisté konto, především ale taky tvoří hru. Před turnajem možná leckdo očekával, že úspěch Egypťanů bude záležet na kouzlu Moma Salaha, a to patrně do jisté míry dál platí. Jako naprosto stěžejní se však v lecjakém ohledu jeví defenzivní linie Héctora Cúpera. Ta tedy jednak bez nutnosti nějakého přepínání nadále drží čisté konto, což ale v konfrontaci s jedinými dvěma týmy bez vstřelené branky na turnaji nepůsobí jako bůhvíjaký počin, jednak v ní najdeme dvě těžiště tvorby hry.

To první představuje šikovný stoper Ahmed Hegazi se zkušenostmi z Fiorentiny, to druhé zase expanzivní pravý bek Ahmed Fathy (bývalý hráč Hullu). Samozřejmě, vzhledem k tomu, jak ztuhle prozatím ofenzíva Egypta působí, lze se dohadovat, nakolik je takové spoléhání na obránce šťastným východiskem, ale Cúper zřejmě nemá na vybranou. A pokud si soupeř nedá pozor, nějaká ta dalekonosná příhra může klidně vést ke smrtícímu úniku Salaha či Sobhiho. Tak nepředstavitelný zase takový scénář není...

(td)

Autor: Dominik Zezula, Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No tak k trávniku v Port Gentil len toľko, že je fakt biedny, ale keď si spomeniete na Nelspruit pred štyrmi rokmi.... Odvtedy som horší povrch asi nevidel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Dnes slabší nadpis,ale jinak jsou super

Reagovat
smazaný uživatel

to je bolest ty nadpisy

Reagovat
fantomas

Omlouvame se

Reagovat
smazaný uživatel

omluva se přijímá

Reagovat
Paul Anka

Dřív to bylo nápadité, vtipné. Teď moc tlačíte na pilu

Reagovat
fantomas

Rozdělovat to na nějaký "dřív/teď" je podle mě blbost. Někdy se prostě povede, někdy ne. Přirozený. A radši dáme horší, než abysme dali "Egypt a Ghana vyhrály", no. Riziko povolání svym způsobem

Reagovat
smazaný uživatel

Robíte to dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se nadpisy líbí, jak jak píšeš někdy se povede víc, někdy míň ale lepší než strohý nadpis.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Paul Anka

Hele v pohodě, ty si redaktor. Dostal si zpětnou vazbu jak s ní naložíš je jen na tobě. Nicméně čeho je moc toho je příliš, takže radši se budu opakovat než vymyslet něco nového. A prý je ten češtin krásný jazyk

Reagovat
fantomas

Jo? To mi teda přijde jako zvláštní přístup. Ale jak řikáš - za zpětnou vazbu každopádně dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Já souhlasím spíš s tebou - redaktorem. Radši se jednou nezasmát, než každý pátek vídat ty samé, byť legendární hlášky. Děláte to dobře, a ať jsou nápady i nadále

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska o cosi slabsi nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

To je jako narážka na Supermana Haha, to jsem se nasmál

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Auba ale Kamerun si hraje s ohněm teda...

Reagovat
smazaný uživatel

Gabon zatiaľ sympaticky dravý Ako ale mohol Aubameyang minúť

Reagovat
Dominator

fiha, to cuper je este stale taky (relativne) mlady?

Reagovat
Coutinho10

Gabon dobrej nastup

Reagovat
ZB 07

Hm, Burkina už vede...tohle bude mít Gabon hodně těžký

Reagovat
fantomas

Kouká se mnou někdo na Burkinu?

Reagovat
smazaný uživatel

asi jenom já

Reagovat
smazaný uživatel

Aká je tam situácia, má niekto herne navrch?

Reagovat
fantomas

Hele víc balon drží kupodivu G-B, ale jednu tutovku skvěle vychytal Koffi a jinak nemaj nic moc, jen občas záblesk Toniho Silvy.

Reagovat
smazaný uživatel

ten golman Burkiny se mi hodně líbí .. podle mě někdo po něm šáhne po turnaji, nevydrží u ASEC dlouho

Reagovat
fantomas

Já je teda vidim na turnaji poprvý, ale vypadá solidně.

Reagovat
smazaný uživatel

to vypadá

Reagovat
fantomas

Jak si ted doskočil pro ten centr a neupustil balon nereálný Afcon levely.

Reagovat
smazaný uživatel

je to frajer

Reagovat
smazaný uživatel

Dechberoucí závěr. Ale podle mě jinak zaslouženej postup Kamerunu i Burkiny.

Reagovat
KingMaster13

Kamerun postupuje

Reagovat
ZB 07

Fantastickej konec, ta tutovka na konci a zákrok Ondoy ale zaslouženě Kamerun a Burkin a

Reagovat
smazaný uživatel

Ten pocit, keď zachrániš postup tímu a sedíš pri tom na riti

Reagovat
Shevchenko

Ta poslední minuta Takže Burkina - Tunisko a Senegal - Kamerun

Reagovat
Coutinho10

tak to byl krutej zaver pro Aubu a spol a Michael Ngdaeu ve 1/4 finale ale Senegal bude hodne tezkej souper

Reagovat
KingMaster13

Bohužel Senegal bude na ně asi moc

Reagovat
Coutinho10

j asi jo no, ale treba prekvapej

Reagovat
fantomas

Úžasný, jak se zvedl standard golmanů na tomhle turnaji. A povětšinou díky debutantum na APN.

Reagovat
db18

Mne dost překvapilo, že měl Broos koule na nasazení Ondoy.

Reagovat
fantomas

Proč by ne? Dyt tam jedničku dělá už docela dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

Kam se podělo ''Olivoir, statečný Islande''

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele