odveta
17.08.2015 22:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Dlouhé čekání je u konce, Athletic slaví zisk trofeje

U konce je velmi dlouhé čekání Athleticu na zisk nějaké trofeje. Baskický klub opanoval letošní ročník španělského Superpoháru, když si poradil s Barcelonou, po domácí výhře 4:0 uhrál v Katalánsku remízu 1:1...

Domácí trenér Luis Enrique udělal v základní sestavě řadu změn a od prvních minut poslal na trávník to nejsilnější, co měl k dispozici.

Barcelona vtrhla do duelu hodně aktivně s jasným cílem co nejrychleji vstřelit první gól. Už po několika minutách také celý Camp Nou slavil, střelu Piquého ovšem zastavilo břevno.

Athletic přicestoval do Katalánska s pozornou obranou a úmyslem počkat si na svou šanci. Té se nakonec dočkal díky hrubce v domácí rozehrávce, Eraso následně po kličce Mascheranovi postupoval sám na Brava, jenomže míč poslal pouze do boční sítě.

Barcelona si ani přes výraznou převahu nedokázala vypracovat velké množství šancí, před odchodem do kabin se jí recept na baskickou defenzívu ale přece jenom najít podařilo. Centr Rakitiće sklepl Suárez na volného Messiho a ten si sám před Iraizozem už věděl rady - 1:0.

Vstřelená branka ale neznamenala novou krev do domácích žil a po změně stran se nekonal drtivý tlak. Většinu šancí na zisk trofeje pak svým spoluhráčům sebral Piqué, ten si neodpustil poznámky na adresu rozhodčího a po červené kartě putoval pod sprchy.

Možná i pod dojmem ideálního scénáře v tuto chvíli poprvé povolila obrana Athleticu a mohla za to pykat. V 58. minutě se dlouhý pas snesl až k Suárezovi, jehož musel zastavit až Iraizoz. O pouhou minutu později pak po centru z levé strany neproměnil tutovku Rakitić.

Suárez neuspěl ani v 73. minutě, to jeho pokus proletěl vedle tyče. Další desítky vteřin si pak pro sebe pronajal Aritz Aduriz. Nejprve postupoval sám na Brava a chilský brankář předvedl vynikající zákrok. O několik chvil později si pak oba svůj souboj zopakovali s původně stejným výsledkem, Aduriz ovšem tentokráte dostal prostor i k dorážce a před poloprázdnou bránou nezaváhal - 1:1.

V závěrečných minutách na sebe už pouze upozornil Kike Sola, který pět minut po příchodu na trávník fauloval Mascherana a viděl červenou kartu. Více se na Camp Nou již nestalo a Athletic tak zaslouženě získal Superpohár, svou první trofej za posledních 31 let.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (774)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele