finále
16.04.2014 21:30 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Real Madrid porazil Barcelonu a získal domácí pohár

Real Madrid může slavit zisk cenné trofeje, protože dnes večer porazil ve finále Španělského poháru konkurenční Barcelonu. El Clásico bylo plné emocí, šancí a boje až do závěrečných minut. O vítězi rozhodl výtečný sprint Garetha Balea pět minut před koncem.

Duel mezi katalánským gigantem a hvězdami nabitým Realem Madrid bezesporu patří mezi nejvypjatější souboje, které fotbalový svět kdy poznal. A když se odehrává ještě na samotném vrcholu Copa del Rey, pak je program na středeční večer jasný. Španělsko očekávalo další skvělou noc, další krásné momenty a množství emocí.

Real Madrid si dnes musel poradit bez svého nejzářivějšího klenotu, protože držitel Zlatého míče dnes ze zdravotních důvodů nastoupit. Klíčový muž Barcelony naopak chtěl vstřelit další branky a zajistit Blaugranas cennou trofej. Na to snad nikdy nebyl příhodnější čas, neboť pod trenérem Gerardem Martinem se povážlivě kývá židle. Podpořit ho mohl Neymar, který také zůstává za očekáváním.

Jordi Alba už po pár minutách využil krátkého zaváhání Carvajala a přehodil si stínujícího obránce, ale ani jeho pád sudí jako penaltový neposoudil. Naopak se Blaugranas museli bránit, protože do šance se řítil rychlík Gareth Bale. Jeho křížná střela se však mezi tři tyče nevešla. Hvězdný útočník si šikovně počkal na Benzemovu nahrávku a vypálil, ale jeho pokus byl tečován. Bílý balet postupně nacházel půdu pod nohama a k brankáři Pintovi se dostával častěji, než by z pohledu Martinova týmu bylo vhodné.

A Barcelona brzy litovala. Rychlý kontr Realu Madrid putoval od kopaček Garetha Balea přímo do běhu Angelu Di Maríovi, který byl sice tísněn, ale rozhodl jeho lepší start na míč. Brankář Pinto čelil argentinskému střelci sice statečně a na míč si sáhl, ale v cestě do sítě mu zabránit nedokázal!

Emoce v tu chvíli samozřejmě vzplály, což dokládala menší fyzická rozmluva mezi Neymarem a dvojicí Coentrao - Pepe. Sudí Mateu Lahoz ale dal hráčům jasně najevo, že on je tady pán a žádné strkanice tolerovat nehodlá. Problémem Barcelony bylo především pomalé tempo a čitelné nahrávky na křídla, což Real v poklidu eliminoval. Barcelona držela míč, Real vedení.

Navýšit ho mohl mladík Isco, který si seběhl na střed vápna a vypálil, ale Mascherano se včas položil do střely a zablokoval ji. O vyrovnání se pokoušel Lionel Messi, ale jeho rána mířila vedle tyče. Na pozoru musel být i Pinto, který čelil výtečnému pasu Di Maríi a zakončení Karima Benzemy. Francouzský útočník si ale neseřídil mířidla přesně a míč poslal do zámezí. Druhé půle se už v pozici aktivního účastníka nedočkal Jordi Alba, kterého na kraji obrany vystřídal Adriano. Brazilský obránce zažil krátce po svém představení perné chvíle, protože se kolem něj prodral Bale a vypálil. Situace v početní výhodě ale určitě šla využít lépe.

Nemůžu se zbavit pocitu, že hráči Realu Madrid byli v zakončení příliš nervózní, příliš unáhleně. Vidět to bylo také při dalším zakončení někdejšího hráče Tottenhamu, protože se sice skvěle obtočil kolem obránce, ale jeho střela mířila až moc vysoko. Barcelona kazila poměrně velké množství rozehrávek v blízkosti vlastní brány, čehož ale Merengues nedokázali využít. Mimo pálil Karim Benzema, poté se zastřeloval také Xabi Alonso. Pinto sice o pár momentů kapituloval, ale z důvodů faulu se gól nepískal.

Respektive ne na straně Realu. Po rychlé kombinaci se totiž míč od rohového kopu snesl k Marcovi Bartrovi, který hlavičkoval úplně osamocen a dost důrazně na to, aby se brankář Casillas natahoval marně. Bartrova hlava potrestala laxní přístup Bílého baletu, který přestal tančit příliš brzy.

Madridský tým musel znovu zabrat a využil k tomu motoru se superpohonem. Garetha Balea už od dětských let provází pověst výjimečného sprintera, který tradičně převyšoval svou věkovou kategorii. To dokázal i dnes, když vyzval na polovině hřiště k tanci Marca Bartru. Barcelonský obránce sice byl zpočátku u míče dřív, ale Bale rozkmital své rychlé nohy, předběhl Bartru, a v pokutovém území prostřelil i brankáře Pinta!

Ani to ale nemuselo stačit. Hrdinou se mohl stát Neymar, který si v pokutovém území zpracoval míč a vystřelil na brankáře Casillase, který byl dokonce již překonán. Štěstí ale stálo na straně talismanu madridského týmu a zkušeného Casillase zastoupila tyč!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1861)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele