finále
12.05.2012 20:00 CET
5 : 2
(3:1)

Reportáž

Dortmund opět předčil Bayern a poprvé získává double

Ani na pátý pokus nedokázal bavorský velkoklub na BVB najít recept a po ligové soutěži se musí před rivalem sklonit i na poli DFB-Pokalu. Borussen se tak podařila satisfakce na čtyři roky staré zklamání a vedle Meisterschale získává po třinácti letech také pohárový triumf!

Jupp Heynckes nechal oproti očekávání pouze na lavičce v poslední době znovuzrozeného Thomase Müllera, jeho místo tím pádem zaujal Toni Kroos a na defenzivního záložníka se postavil pro změnu Luiz Gustavo. A právě brazilského středopolaře úvodní minuty nezachytily v nejlepší pohodě: hned dvojitá chyba připravila možnost pro Kubu, jenž ve vápně balón ještě posunul na lépe postaveného Kagawu a ten pohodlně, střelou do opuštěné branky, otevřel skóre - 1:0. Bayern ovšem neplnil roli pouhého sparingpartnera a v osmé minutě mohl srovnat krok Gómez, na pohotového Weidenfellera však nevyzrál.

Mnichovský celek se snažil být nadále dominantní a balón koloval především na jeho kopačkách, to pochopitelně nemohlo vyznít do ztracena... Schweinsteiger ve 25. minutě nastartoval opět Gómeze, který se znovu dostal do kontaktu s vyběhnuvším Weidenfellerem, ale tentokráte si zkušený gólman nepočínal dobře (zřejmě i pod vlivem zranění z předchozího souboje s bavorským kanonýrem), sudí Gagelmann tak musel ukázat na pokutový kop. Na ten se postavil sebevědomím překypující Robben (v předchozím vzájemném klání penaltu zahodil) a do protipohybu Weidenfellera srovnal krok - 1:1.

Krátce po půlhodině hry mohla přinést aktivita Bavorům další sladký plod, Ribéry vyzval zpětným pasem k zakončení Lahma, ten ale z dobré pozice napálil jenom blok se jménem Mats Hummels! Minuta třicátá čtvrtá potom přinesla konec trápení pro Romana Weidenfellera, jeho místo zaujal dostatečně rozehřátý Mitchell Langerak. Australský strážce branky se musel hned ukázat, zrovna proti Gómezovi.

Pět minut před odchodem do kabin srazil po Schmelzerově ráně Boateng ve vápně Kubu a rázem mohli být natěšení fanoušci svědky druhé penalty! Balónu se chopil překvapivě Hummels, jemuž pomohlo i tolik potřebné štěstí, Neuer si totiž na kulatý nesmysl sáhl, cestu mezi tři tyče mu však zatarasit nedokázal - 2:1. Předlouhé pětiminutové nastavení pak (po další chybě obrany Bayernu) přetavila dvojice Kagawa - Lewandowski ve dvoubrankový náskok - 3:1.

Častokrát chybující Gustavo už se druhého poločasu aktivně nezúčastnil, místo přepustil Thomasi Müllerovi. Svěřenci Juppa Heynckese opět přidali a snažili se dostat zpátky do utkání, to se jim ale nedařilo, jejich snaha povětšinou končila ještě v zárodku - chybami v rozehrávce. Právě tohle pak zápas definitivně rozklíčovalo v 58. minutě hry: rychlou akci založil Kagawa přihrávkou na parťáka Großkreutze, ten balón křižným pasem ještě přenesl na Lewandowskiho, který ho ze skvělé pozice dopravil přesně k tyči - 4:1. Deset minut nato mohl přidat polský kanonýr další zářez, z úhlu však Neuera nepřekonal.

Známky života projevil Bayern ještě v téže minutě, Ribéry našel znovu Gómeze, ten ale poslal balón jenom do břevna Langerakovy branky! O něco později přece jen vtekla do žil mnichovských hráčů a fanoušků trochu pozitivní krev: Ribéry přízemní střelu z hranice vápna usměrnil přesně k levé tyčce, mimo dosah brankáře a snížil na 4:2. Ten samý hráč natáhl i vzápětí, Langerak si ale tentokrát věděl rady.

Snahu s nepříznivým stavem něco udělat projevoval snad nejvíce ze všech Gómez, ani další snaha si však branku nenašla. Devět minut před koncem pak neudržel snadný míč Neuer, Piszczek to využil a poslal přesný centr na Lewandowskiho, jenž hlavou z bezprostřední blízkosti nezaváhal a hattrickem uzavřel na konečných 5:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (421)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele