semifinále
17.06.2020 17:15 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Liberec udolal Olomouc a po pěti letech si zahraje finále poháru

Z dramatické bitvy na Andrově stadionu vyšel vítězně liberecký Slovan, který se díky vítězství 2:1 po pěti letech dostal do finále národního poháru. Olomouc naopak propásla šanci na záchranu nepovedené sezóny a do pohárové Evropy se určitě neprobojuje. Naopak Liberec tuto naději drží v MOL Cupu i v lize, kde se probojoval do skupiny o titul.

Hosté položili pevné základy pro stavbu středečního úspěchu již v první půli, kdy se prosadili dvakrát. Opařená Sigma zareagovala až po přestávce, ale na víc než korekci skóre se nezmohla. Později se utkání proměnilo spíše v divadelní frašku, nicméně radost tak jako tak zůstala na straně Severočechů.

Kouč Sigmy Látal si byl vědom důležitosti utkání a důvěru vložil do nejsilnější sestavy, jakou mohl složit. To lodivod druhé strany barikády Hoftych dal některým svěřencům vydechnout. Na lavici náhradníků tak figurovali brankář Nguyen, záložník Malinský či útočník Kuchta, místo nichž dostali šanci gólman Knobloch, středopolař Alibekov a křídelník Zeman. Na hrot se pak vysunul rumunský špílmachr Băluţă.

Úvod utkání se nesl v dosti opatrném duchu. Až ve čtrnácté minutě se ke střele odhodlal González, jenž o několik decimetrů přestřelil Knoblochovu svatyni. Od té doby převzala Olomouc otěže a diktovala tempo hry. Ve 25. minutě ale z brejku velmi vážně zahrozil Slovan. Băluţă hledal před bránou Peška, jemuž nechybělo mnoho k tomu, aby zasáhl míč ve stoprocentní šanci. Za dalších pět minut se už liberecký štírek prosadil. Koscelník poslal z pravé strany centr do pokutového území, který propadl až k Peškovi, jenž hlavičkou procedil balón přes brankáře Mandouse za čáru - 0:1. 

Následně to byla opět Sigma, kdo se především snažil o kombinaci, avšak bez viditelného úspěchu. Naopak těsně před přestávkou se domácím ještě více přitížilo. Nejprve při souboji hostujícího Mary s Jemelkou zahrál stoper Olomouce rukou, nicméně sudí Orel i za pomoci videa vyhodnotil, že se vše odehrálo v mezích pravidel. Ovšem za pár chvil fauloval Houska trochu hloupě Peška před šestnáctkou, načež se k exekuci přímého kopu postavil Alibekov, který naprosto precizně přestřelil zeď a zakroutil merunu do šibenice - 0:2.

Snahu Hanáků o korekci stavu zahájil po změně stran Juliš, jehož v 50. minutě našel z pravé strany González, avšak forvard Olomouce z voleje přestřelil. Za pár okamžiků odpověděl na druhé straně Pešek, který prověřil Mandouse nepříjemnou ránou na přední tyč. V 54. minutě už bylo sníženo. Zahradníček našel hlavu aktivního Juliše, jenž přelstil Kačarabu a přesnou hlavičkou zavěsil pod břevno.

Kombinace Zahradníčka s Julišem značně pozvedla hru domácích po přestávce a znovu se tato dvojice uvedla v 60. minutě, tentokrát ale Knobloch zakončení vytáhlého útočníka kryl. Postupem času to na hřišti začalo jiskřit a těžce pochopitelnou one man show předvedl střídající Kuchta. Ten první žlutou kartu obdržel za zbytečné blokování Vepřeka v rozehrávce, načež v 73. minutě završil svůj výkon gólem rukou, čehož si Orel všiml, tudíž se Kuchta po druhé žluté kartě musel pakovat do sprch. Domácí ale nezůstali hostům nic dlužni, takový Houska totiž po lehkém přistrčení od Băluţy předvedl herecký výkon hodný kandidatury na obsazení role Hamleta.

Místo uměleckých etud se domácí měli více soustředit na herní činnost, neboť další solidní příležitost si vypracovali až v 88. minutě, kdy Yunis prodloužil míč na volného Juliše, ten ale trestuhodně pálil nad břevno. A když v nastavení nedosáhl na Jemelkův pas v dobré pozici stojící Beneš, bylo jasné, že Sigmě zůstanou oči pro pláč.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
Strojmír

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
PaYaB

2-1 po prodloužení

Reagovat
Mirek na tenisu

Vlášek a Kalouda....šmarjá to jsou žvásty!

Reagovat
RadekVonCZE

Nazdaaaaaaaar

Reagovat
Mirek na tenisu

Čest práci!

Reagovat
Mirek na tenisu

Výborný hráč ještě nemusí být kvalitní trenér. Látal je toho živým příkladem.

Reagovat
Rišan

Proboha coby v EL asi Olomouc dělala - ta otázka se ovšem týká i Liberce

Reagovat
skat

a kdo podle tebe smí do Evropy? Přeci jedině na EL nalákají tyto kluby lepší hráče, které pak, díky prvnímu ročníku bez pohárů, nemusí hned prodávat, protože si něco ve skupině EL vydělali. Navíc s lepším kádrem, je větší šance, že si ty poháry zahrajou znovu. Mluvím o vítězi poháru, který jde do skupiny EL. Sparta má peněz dost, ta tohle až tak neřeší, ale pro kluby jako je Liberec, Jablonec, Olomouc, a kdokoliv další je tohle jediná šance, jak si navýšit příjmy a zlepšit kádr. Pokud chceme, aby ta liga byla kvalitnější, tak potřebujeme, aby si skupiny pohárů občas zahrály i jiné týmy, než slavia a Plzeň, kteří - "neudělají ostudu".

Reagovat
Fodbalysta

Látal ven !

Reagovat
Mirek na tenisu

John dovnitř!

Reagovat
Fodbalysta

Jlek zpět

Reagovat
Azza

Reagovat
Kucka

Pěknej přímák

Reagovat
Imos

Zasloužený postup nebýt zkratu Kuchty, kdy si nechal dát dvě naprosto zbytečné karty, tak to nemusely být takový nervy hra Sigmy celkem zklamání, tam mě jediný překvapilo, že Juliš tam vypadá jako slušný fotbalista teď prosím doma Spartu a bude to extra top finále

Reagovat
Fodbalysta

finále se tak či tak hraje v Olomouci

Reagovat
sosna

Reagovat
ratusek

Hraje se v Liberci ne?

Reagovat
Fodbalysta

jo sorry, měl sem blbé info

Reagovat
Liquid

Je Kuchta vykartovaný na finále, nebo se trest přenese do ligy?

Reagovat
REPLIKATOR

Zaslouženě

Reagovat
Pablos

To se fakt nikde nekomentuje Sparta - Plzeň? Kurva to nikdo nekoukáte nebo co?

Reagovat
Pablos

Sparta 2:0 a tady je všude ticho. Nebo mi utekl článek kde se komentuje?

Reagovat
Pablos

dík

Reagovat
Mirek na tenisu

Kozohorák, Zelenka a Fitzel na ČT....to jsou moudra! Hlavně Fitzel. Prekabátený Slovačko, kdysi nekopa z Dukly...

Reagovat
chavi.27

nedostal za neco podobnyho Petrzela cervenou?

Reagovat
7kaka7

Jinak teda Heča je opravdu slabina..kolik rohů a následných akcí nemuselo vůbec být kdyby by Heča dominantnější a sebral ze vzduchu míč. Přece nejde, aby míč co páda 4 vteřiny na malý vápno brankář nesebral a malém ho vyhrál útočník (i kdyby to byl Yao Ming)

Reagovat
Selänne

Heča dokáže vytáhnout slušnej zákrok, ale celkově se asi dá říct, že horšího brankaře neměla Sparta hodně dlouho. Je to sice daný hlavně tím, že v bráně byl vždycky kvalitní golman, ale u Heči ta nejistota úplně čiší.

Reagovat
žrout

Proč se hraje finále v Liberci?

Reagovat
kilobyte

Aby se zamezilo dohadování (hlavně kvůli Tvrdíkovi), tak se hraje na půdě "horšího".

Reagovat
žrout

Kvůli Tvrdíkovi? Ten už taky může pomalu za všechno jak Putin

Reagovat
kilobyte

To asi ne. Podle Tvrdíka se mělo loni losovat mezi Letnou a Olomoucí, ale to se nelíbilo Baníku a prý o losu nebyla před soutěží řeč. Za tohle ale může spíš FAČR, protože neměl jasná pravidla.

Tohle hraní na půdě slabšího je sice trochu lepší řešení než se dohadovat týden před, ale zase je to nespravedlivé vůči druhému finalistovi. Škoda že ve vedení FAČRu není nikdo schopný, kdo by vymyslel lepsi způsob.

Reagovat
žrout

Doufám, že už v Liberci budou mít po rekonstrukci a nebude ta kamera zase někde na střídačce, jinak by to byl fakt výsměch celému finále

Reagovat
vestinustarychdubu

Nevím uplně přesně, ale dneska jsem šel ráno okolo stadionu a na hlavní tribuně už nebylo žádný lešení, nic, takže se to asi už stihne.

Reagovat
skat

Tak tak, lešení už je dole a na nadstavbu je hlavní v provozu.

Reagovat
vestinustarychdubu

Teď to koukám na twitteru, že už to bude hotový, což je super, takže opět bude moc být o něco víc lidí. Jinak to vypadá zajímavě, ale hlavně bude konečně svítit na trávník a nebude to trpět.

Reagovat
skat

od 1.července až 5000 lidí včetně účastníků zápasu, t.j cca 4300 diváků v pěti oddělených sektorech

Reagovat
vestinustarychdubu

Tak to už bude důstojný

Reagovat
skat

Stejně by nás tam o moc víc nebylo ani za normálního stavu Možná na to finále...

Reagovat
vestinustarychdubu

Na zapasy se Spartou to docela chodi, pocasi hezky, finale poharu (o kterym ale nikdo poradne ani nevi, ze se hraje :D), jako za normalnich okolnosti by tam bylo max tak 6500 - 7000, mozna vic v navaznosti na pocet spartanu - ty si myslim, ze by na finale dali celou tribunu za brankou.

Reagovat
skat

stejně těch 5000ks je max kapacita, jsem se teď dozvěděl, která se týká jen stadionů s+s. Ostatní můžou max 25% kapacity - takže u nás 2400max

Reagovat
vestinustarychdubu
Reagovat
žrout

Reagovat
Alan_Shearer

Pohoda, Spartu taky zvladneme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele