finále
19.05.2018 18:30 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Chelsea slaví zisk poháru, rozhodla Hazardova penalta

Jose Mourinho ve své druhé sezóně tentokráte nezíská žádnou trofej. O to se zapříčinil hlavně Eden Hazard, který ve finále předvedl vynikající výkon, na Philu Jonesovi si vymodlil pokutový kop, který následně také proměnil. A ačkoliv se Rudí ďáblové v druhém dějství znatelně zvedli, odpověď se jim najít nepodařilo. Antonio Conte tak pro Chelsea získal svou druhou trofej.

Samotné utkání vesměs naplnilo předzápasová očekávání, rozhodně se totiž nejednalo o nějaký ofenzivní festival, místo toho k duelu oba trenéři přistoupili ryze pragmaticky a své hráče svázali množstvím taktických pokynů. V úvodní pasáži však byl o trochu lepší celek italského trenéra, který po deseti minutách také jako první zahrozil - to se aktivní Eden Hazard na hranici vápna uvolnil přes bránícího Jonese, jeho střelu na bližší tyč však brankář De Gea spolehlivě vykopl. Jenže toto varování Rudé ďábly neprobralo, a tak přišel zákonitě trest.

Po zhruba polovině první půle se k míči dostal Fabregas, který do rychlého protiútoku okamžitě poslal svého belgického kolegu na hrotu útoku. Ten předvedl senzační zpracování, díky kterému se dostal před svého strážce, a namířil si to do pokutového území, kde jej vracející se Jones zastavil pouze za cenu faulu. Sudí Oliver byl nekompromisní a okamžitě ukázal na značku pokutového kopu, anglickému reprezentantovi navíc správně ukázal žlutou kartu. S nařízenou penaltou si pak chladnokrevně poradil sám faulovaný Hazard a poslal Chelsea do důležitého vedení.

Manchester United se v první půli nezmohl na nějakou důraznou odpověď, zahrozil pouze nepřesnou střelou Pogby ze střední vzdálenosti a nebezpečnou hlavičkou Jonese, která si ale cestu mezi tři tyče taky nenašla. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0 s tím, že brankář Courtois nemusel předvést ani jeden jediný zákrok.

To se ale změnilo takřka okamžitě po začátku druhého dějství. Belgický brankář musel nejprve likvidovat nepříjemný volný přímý kop Rashforda, tentýž hráč jej pak o chvilku později prověřil i nebezpečnou ranou z hranice pokutového území, i tentokrát však byl Courtois připraven. Po hodině hry parta Joseho Mourinha konečně dopravila míč do sítě, když se po hlavičce Jonese nejprve blýskl parádním zákrokem Courtois, jenže na dorážku Sancheze již byl krátký. Radost chilskému reprezentantovi však překazil správně zdvižený praporek asistenta na pomezí.

Dvacet minut před koncem mohl definitivně rozhodnout Alonso, ten totiž po přihrávce Kanteho stanul tváří v tvář De Geovi, jenže jeho nepříliš prudkou střelu na bližší tyč španělský brankář v klidu pokryl. Na druhé straně se zase za záda defenzivní linie Chelsea protáhl Rashford, jenže ani tentokrát nezvládl překonat strážce londýnské svatyně.

Poslední desetiminutovka přinesla ještě dvě zajímavé možnosti - po rohovém kopu se na penaltě zjevil úplně osamocený Pogba, svou hlavičku však trestuhodně nasměroval metr vedle levé tyče. A když se v nastaveném čase neujala ani hlavička Matiče, která skončila o dobrý půl metr nad břevnem, mohla ona polovina stadiónu oblečena do modrých barev propuknout v bujarý jásot a oslavovat zisk celkem osmého FA Cupu v historii Chelsea.

Autor: Víťa Srp

Komentáře (639)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele