38. kolo
26.05.2024 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Matteo Cancellieri (© AFP)

Bojovnost Empoli ho po senzačním triumfu proti AS Řím zachránila v Serii A

Hráči Empoli porazili v posledním kole Serie A na vlastním hřišti AS Řím 2:1, a udrželi se tak v nejvyšší italské soutěži. Dobře k třem bodům vykročili už ve 13. minutě, kdy čtvrtou sezonní branku vstřelil Metteo Cancellieri, jenž v modrém dresu hostuje z městského rivala Vlků Lazia. O naděje se poskusil připravil domácí tým v nastaveném čase první půle hlavičkující Houssem Aouar, v samém závěru ovšem vrátil vedení Empolesi M’Baye Niang.

Římané vstupovali do posledního kola s vědomím, že jejich místenku v následujícím ročníku Ligy mistrů drželi hráči Bologny a Atalanty. Ti totiž získali trofej pro vítěze Evropské ligy a pokud by až do konce sezony zůstali na páté příčce v Serii A, pak by právě místo v milionářské soutěži připadlo i šestému celku, tedy AS Řím. To se ovšem nestalo, neboť Bologna podlehla v páteční předehrávce Janovu a přepustila Bergamu čtvrtou příčku. Naopak Empoli mělo osud ve svých rukou, k jistotě záchrany potřebovalo zvítězit.

První slibnější příležitost měli v sedmé minutě hosté, kdy poslal přízemní přihrávku skrze malé vápno Nicola Zalewski, na míč však těsně nedosáhl Tammy Abraham. A tak to byli o poznání motivovanější Azzurri, kteří otevřeli skóre utkání. Ve 13. minutě využil zaváhání obrany Vlků Emmanuel Gyasi a vydal se do úniku, ve vápně pak připravil míč osamocenému Cancellierimu, jenž prostřelil Mila Svilara. Giallorossi se vyrovnání dočkali o šest minut později, když se z druhé dorážky prosadil Bryan Cristante, gól však po dlouhém zkoumání odvolal kvůli ofsajdu videorozhodčí. Vedení pak mohl ještě naopak pojistit Cancellieri, po kličce obránci ale nastřelil brankáře Svilara. V závěru úvodního dějství se tak Vlci po hlavičce nehlídaného Aouara v malém vápně dočkali vyrovnání.

Krátce po změně stran mohl remízový stav zvrátit zpět na stranu Empoli Liberato Cacace, gólman ale jeho ránu k tyči zneškodnil. Krátce nato napálil na druhé straně z úhlu brankovou konstrukci Zalewski. O chvíli později zase na druhé straně zahrozil aktivní Cancellieri, gólman však jeho střelu vytěsnil. V 69. minutě pak otestoval pevnost břevna Razvan Marin. Azzurri ovšem bojovali až do závěrečných minut, za což byli odměněni ve třetí minutě nastavení, kdy Cancellieri našel ve vápně Nianga, jenž se prosadil ranou na bližší tyč.

Empoli tak na domácí půdě porazilo AS Řím a po fantastickém úspěchu si zajistilo setrvání v nejvyšší italské soutěži.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele