38. kolo
26.05.2024 18:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Gianluca Scamacca (© AFP)

Atalanta vítěznou kocovinu nedopustila a po výhře nad Býky poskočila na čtvrté místo

Hráči Atalanty potvrdili úspěšný závěr sezony výhrou ve 38. kole Serie A před domácími fanoušky nad Turínem FC 3:0. Lombarďané, kteří před čtyřmi dny ovládli finále Evropské ligy proti Leverkusenu, dominovali od úvodního hvizdu a ještě v první půli byli za svou snahu odměněni, když se povedenou ranou prosadil Gianluca Scamacca, na nějž navázal hrdina duelu s Bayerem Ademola Lookman. Klub z Bergama tak poskočil v tabulce na čtvrtou příčku, díky čemuž se pražská Slavia na dálku kvalifikovala přímo do třetího předkola nemistrovské části Ligy mistrů.

Během koronavirové pandemie se stal fotbal jedinou radostí v regionu Bergamo, jedné z nejzasaženějších oblastí v zemi. Fotbalisté tehdy došli až do čtvrtfinále Ligy mistrů a výkony z posledních týdnů toto tažení připomněly. Orobici vyhráli pět ligových duelů v řadě a zejména opanovali finále Evropské ligy, Turín byl nicméně těžkým testem jejich formy. Býci sice kvůli výhře Fiorentiny přišli o možnost účasti v evropských pohárech, chtěli však sezonu zakončit vítězně a navíc disponovali Duvánem Zapatou, autorem 82 branek v barvách domácích.

Utkání od začátku nabízelo vyrovnaný a bojovný fotbal. Do první velké příležitosti se dostal ve 24. minutě Charles de Ketelaere, ale jeho pokus uvnitř vápna proletěl těsně vedle tyče. Z podobného místa zakončoval o dvě minuty později Scamacca a vedl si o poznání úspěšněji, jelikož míč zapadl za záda Lucy Gemella. Aktivní byl v útoku Bergama také Lookman, jehož střela z úhlu ze 41. minutě sice nenašla svůj cíl, o dvě minuty později se však nigerijský kat Leverkusenu mohl radovat, když dorazil do brány pokus Maria Pašaliče.

V 52. minutě dostali Nerazzurri míč do sítě soupeře potřetí. Ten však těsně předtím opustil hrací plochu, a branka tak uznána nebyla. S balonem ovšem hráli hlavně Býci, jelikož Atalanta pochopitelně po přestávce zvolnila a soustředila se hlavně na udržení náskoku. Ani další Lookmanův zásah neplatil, tentokrát kvůli útočnému faulu. To jej ovšem mrzet nemuselo, neboť v 70. minutě vybojoval penaltu. Míč si na značku postavil Pašalič a nezaváhal. Za pět minut opět skóroval aktivní Lookman, smůla se mu však lepila na paty, neboť jeho radost opět zhatil rozhodčí kvůli ofsajdu. V nastavení mohl přidat alespoň čestný úspěch hostů Ivan Ilič, jeho střele ale vystavil stopku skvělým zákrokem střídající brankář Francesco Rossi.

Vynikající formu Atalanty tak odskákal také Turín. Ten tím pádem zakončil ročník na deváté příčce. Orobici ještě čeká jeden ligový duel, a to 2. června doma proti Fiorentině.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele