1. kolo
20.08.2016 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Higuaín spasil Juventus, Viola padla

Juventus Turín po náročném boji porazil konkurenta z Toskánska. Jako první se domácí ujali vedení už v prvním poločase po trefě Khediry. Ve druhé půli sice srovnal Nikola Kalinić, ale patnáct minut před koncem si hlavní slovo vzal Gonzalo Higuaín. Juventus tak vykročil za obhajobou titulu očekávanými třemi body.

Do hvězdné sestavy trenéra Allegriho se vměstnali hvězdy jako Dybala, Alves, Buffon, Khedira nebo Mandzukić. Hostující Fialky nasadily útočnou dvojiici Kalinić a Iličić. Sudí Davide Massa měl na starosti dodržování fotbalových regulí. Mnoho práce neměl, neb se v prvních deseti minutách nic moc nedělo. Po čtyřech minutách brankář Tatarusanu špatně rozehrál a jeho chyba se málem stala Viole osudnou. Brankář Fiorentiny totiž poslal míč přímo na kopačky Samiho Khediry. Ten ale nemířil přesně a prázdnou bránu minul.

Juventus byl v prvních dvaceti minutách mnohem aktivnějším týmem a Fiorentina často nevěděla, jak jeho útoky zastavovat. Zejména Mario Mandzukić dělal obraně velké potíže. Toskánský celek dlouhou dobu nemohl najít správný recept na překonání pečlivé záložní řady Juventusu. Po nahrávce Chielliniho se ke střele dostal argentinský talent Paulo Dybala, jehož ostrá dělovka letěla jen těsně mimo hostující branku. Svůj podíl na atraktivní hře chtěl přidat také zkušený bek Dani Alves, jehož centr našel Maria Mandzukiće. Zkušený útočník ale o míč přišel a nechtěně navíc pomohl založit protiútok soupeře.

Nerovný souboj sváděl po třiceti minutách Marcos Alonso se zkušeným stoperem Barzaglim, kterého překonal. Zuby si ale vylámal na jeho mladším kolegovi Bonuccim. Deset minut před pauzou se konečně měnilo skóre utkání. Nadšené domácí publikum bylo svědky první branky zápasu, když si na centr obránce Chielliniho naběhl Němec Sami Khedira. Rumunský brankář Tatarusanu byl na jeho hlavičku krátký.

A nebylo to vše. Ještě před odchodem do šaten se málem prosadil Chorvat Mario Mandzukić. První půli uzavřela nepovedená šance obránce Alexe Sandra, který střílel těsně mimo. Ve druhém poločase už neneastoupil mladík Chiesa, kterého vystřídal talentovaný Španěl Tello. Ani to ale Viole nepomohlo k větší aktivitě. Velký kus práce naopak musela zajistit hostující obrana. Svou účast na hřišti se tvrdou ranou pokoušel demonstrovat zkušený záložník Asamoah. Jeho ránu ještě mohl tečovat pohotový Mario Mandzukić, jenže pokus někdejšího hráče Bayernu Mnichov letěl těsně mimo.

Juventus celkem v pohodě odrážel neškodné útoky Fiorentiny a sám se připravoval na rozhodující úder. Dvacet minut před koncem ale jeho plány přerušil Nikola Kalinić. Centr od rohového praporku totiž poslal přesně za záda brankáře Gigiho Buffona. Juventus to ale nezlomilo a pouhé čtyři minuty po inkasované brance se znovu dostal do vedení. Mnoho lidí tvrdilo, že nákup Gonzala Higuaína je čirým bláznovstvím. Argentinský střelec ale vzal tíhu momentu na sebe a 15 minut před koncem utkání zasadil smrtící ránu. Nejprve pálil Kwadwo Asamoah, ale míč nakonec do sítě dopravil právě Gonzalo Higuaín - 2:1.

V poslední desetiminutovce přidat další zásah mladý záložník Mario Lemina, jehož rána skončila těsně mimo tři tyče. Fiorentina už neměla sílu na zvrat a první kolo Serie A se jí nepovedlo. Juventus naopak potvrdil, že měl při nákupu Gonzala Higuaína štěstí. Ten tak navíc přidal svou první trefu za turínský velkoklub. Juventus vykročil za obhajobou titulu tím nejlepším možným způsobem.

Autor: Ondřej Pražák / gazzetta.it, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele