7. kolo
18.10.2008 20:30 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

SSC Neapol - Juventus FC 2:1

SSC Neapol dokázal otočit utkání z Juventusem a díky vítězství 2:1 se posouvá, alespoň do zítra, na první místo. Vedení přiřkl Staré dámě Amauri, ovšem Marek Hamšík a Ezequiel Lavezzi byli proti. Stadio San Paolo tak zatím zůstává nedobytnou pevností.

Oba celky se již setkaly v Serii B, odkud společně rokem postoupily do nejvyšší soutěže a také si hned vybojovaly účast v evropských pohárech. Společné mají ještě něco. Současný trenér Juventusu, Claudio Ranieri, vedl před lety Neapol a dva hráči Neapole – Manuele Blasi a Marcelo Zalayeta – dříve brázdili zelenými trávníky v barvách Bianconeri.

Celý turínský celek a hlavně trenér Ranieri byli před utkáním pod obrovským tlakem. Juventus nevyhrál již čtyři utkání v řadě a jak vidno, svou sérii prodloužil. Nutno podotknout, že Stará dáma byla značně oslabena. Momo Sissoko byl suspendován zatímco hned devět hráčů je zraněno - David Trezeguet, Vincenzo Iaquinta, Cristiano Zanetti, Mauro Camoranesi, Gigi Buffon, Tiago Mendes, Nicola Legrottaglie, Jonathan Zebina a Olof Mellberg. Domácí byli takřka kompletní.

Do první velké šance se dostal slovenský reprezentant Hamšík, ale velmi špatně trefil míč z dobré osmimetrové pozice. Vzápětí po něm pálil Christian Poulsen. Jeho střelu přizvedl tečí Amauri a vše mířilo k šťastnému přehození brankáře Iezza. Veterán však míč ještě přizvedl prsty a dostal jej tak do relativního bezpečí rohového kopu. Následně otestoval Alexe Manningera Marcelo Zalayeta dobrou hlavičkou.

Hrál se velmi otevřený fotbal od samého začátku. Hosté se opět pokoušeli ohrozit branku Azzurri, ale ani střela Del Piera se mezi tři tyče nevešla. Na druhé straně si velmi zavařil rakouský brankář. Hamšíkova hlavička vypadla Manningerovi z náručí, ale Zalayeta nebyl dostatečně rychlý, aby se dostal k míči jako první. Ani Gennaro Iezzo se na chvíli nezastavil. Velmi dobře zasáhl proti hlavičce Amauriho a následujícímu přímému kopu Del Piera.

Krátce před přestávkou se předvedli obránci Grygera a Santacroce. Český bek odvrátil Maggiův centr těsně před naskakujícím Hamšíkem, na druhé straně provedl naprosto totožný obranný zákrok Fabiano Santacorce před Nedvědem. Italský brousek musel být v tomto utkání při chuti, neboť obdržel svou první pozvánku do reprezentace.

Po výměně stran se hosté velmi přiblížili prvnímu gólu. Claudio Marchisio svou střelou země-vzduch trefil břevno. V první půli nebylo příliš vidět kanonýra Ezequiela Lavezziho, ovšem v té druhé se našel. Nejprve krásným centrem hledal Christiana Maggia, jehož pravděpodobně gólovou hlavičku zastavil Molinaro. Chvíli poté rozjel Lavezzi divácky nesmírně atraktivní akci. Nejprve sám obešel tři hráče Juventusu, pak si narazil se Zalayetou a už se chystal vyrazit na brankáře. Spoluhráč z útoku mu však vrátil slabou přihrávku a akce se zbrzdila.

Lavezzi opět střílel o chvíli později. Ovšem jak při předchozí akci bavil domácí diváky, nyní se museli pobavit fandové Bianconeri. Střela Argentince tentokráte ohrožovala rohový praporek, doslova. Nicméně, byli to hosté, kdo se radoval z první branky. Christian Poulsen si sběhl na levou stranu, následovala klička doprostřed a středně vysoký centr na Amauriho. Bývalý útočník Palerma pak z voleje propálil vše co bylo před ním.

Hra nabrala vyšších obrátek a Neapoli netrvalo dlouho vstřelit vyrovnávací branku. Ezequiel Lavezzi našel svým centrem osamoceného Marka Hamšíka, který velmi prudkou hlavičkou nedal Manningerovi šanci. O deset vteřin po vyrovnání sahal Amauri marně po druhé brance skluzem. Edy Reja vystřídal neefektivního Zalayetu a přišel Gustavo Germán Denis. Na druhé straně se dostal do křížku s trenérem Ranierim Alessandro Del Piero, kterému se nelíbilo, že je střídán. Na marodku Juventusu následně přibyl i Christian Poulsen. Dán odstoupil s nataženým stehenním svalem.

Ovšem ani čerstvé síly Juventusu nezabránili jeho zkáze. Germán Denis se ujal míče a ani Salihamidžič, ani Kneževič jej nemohli odzbrojit. Denis poté přihrál před bránu nabíhajícímu Lavezzimu a ten zakončil podél Manningera. Claudio Ranieri změnil rozestavení a do hry poslal Sebastiana Giovinca. Ale ani tato, ani žádná jiná změna už Juventusu nepomohla a z Neapole odjíždí s prázdnou.

Autor: Pavel Bartl / channel4.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele