13. kolo
22.11.2008 18:00 CET
4 : 2
(0:1)

Reportáž

ACF Fiorentina - Udinese Calcio 4:2

Fiorentina v jednom ze šlágrů kola dokázala před vlastním publikem otočit nepříznivě se vyvíjející utkání a nakonec porazila Udinese 4:2. Hosté doplatili na neproměněné šance v prvním dějství. V tom druhém se zaskvěl Riccardo Montolivo, jenž dvěma brankami dokonal obrat.

K první střele duelu se odvážil Simone Pepe, ale brankář Sebastian Frey byl připraven. Po deseti minutách hry vzplály v ostře sledovaném utkání první emoce. Domácí Adrian Mutu totiž loktem udeiřl Maurizia Domizziho, jemuž tím způsobil krvavé zranění. Rozhodčí si ovšem incidentu nevšiml a hru přerušil až po nátlaku hráčů.

Druhý střelecký pokus si rovněž připsal Pepe a pro Udinese vybojoval rohový kop, na nějž si naskočil Antonio Floro Flores a Frey se musel pořádně natáhnout, aby míč vyrazil. Poté se do první šance dostaly i domácí Fialky. Brankář Samir Handanovič nepřesvědčivě vyrazil Montolivovu střelu, ale po míči okamžitě skočil a zachytil ho. Mutu se mu ho sice ještě snažil vzít, ale sudí rumunskému útočníkovi odpískal faul.

V obrovské šanci se na druhé straně ocitl po rohovém kopu v obrovské šanci Gokhan Inler, jehož nechali obránci Fiorentiny úplně volného, ale hostující záložník nechal vyniknout brankáře Freye. Po půl hodině hry se již skóre měnilo. Parádně se trefil Floro Flores. Útočník Udinese měl sice na hranici pokutového území proti sobě tři obránce, ale stihl přesně vystřelit a ačkoliv Frey dělal co mohl, na přesně umístěnou střelu nedosáhl.

Po inkasované brance přišla pro Fialky další špatná zpráva, hřiště musel se zraněním opustit Marco Donadel. Nahradil ho Zdravko Kuzmanovič. Udinese mělo hru víceméně pod kontrolou a mělo velkou chuť k útočení. Z 25 metrů se rozhodl vypálit Floro Flores a brankář Frey musel předvést další akrobatický zákrok. Nakonec se ale útočné choutky nemusely Udinese vyplatit, když se po Gilardinově posunutí ocitl v obrovské šanci Adrian Mutu. Ten ale zklamal, když trefil Handanoviče. Strážce hostující svatyně byl do akce vyslán ještě v nastaveném čase a se střelami Montoliva a Gilardina si poradil.

Velké části prvnímu poločasu dominovalo mužstvo hostů, které nakonec vstřelilo i doposud jedinou branku utkání. Obraz hry se domácí Fiorentině nemohl vůbec líbit a jak se později ukázalo, kouč Cesare Prandelli musel hráčům v kabině pořádně domluvit. Jeho svěřenci totiž do druhého poločasu vlétli jako hurikán a soupeře neuvěřitelně tlačili. První šanci měl z trestného kopu Mutu, ale trefil pouze boční síť. Kýžená branka ovšem na sebe nenechala příliš dlouho čekat. V 52. minutě vyslal Mutu Gilardina, jenž byl v šestnáctce faulován Domizzim a hlavní sudí zapískal pokutový kop. K němu se postavil Mutu a vyrovnal.

Vstřelená branka domácí borce nakopla a zápas ihned vypadal úplně jinak než v první dějství. Fialky se hrnuly do útoku a snažily se strhnout vedení na svojí stranu. Mutuovi se to ale po Santanově centru nepovedlu a ani Gilardino neuspěl, když nedosáhl na Vargasův centr. Trestat ovšem mohlo Udinese. Po rohovém kopu předvedl dobrý zákrok proti Pasqualově teči brankář Frey. Míč ovšem jen vyrazil před sebe, kde stál Floro Flores. Hostující útočník ale neuvěřitelně selhal, když pouze trefil brankáře.

Jak mohlo Udinese potrestat Fiorentinu, o pár sekund později tomu bylo naopak. A nyní již známé přísloví "nedáš, dostaneš" zafungovalo báječně. Z klasického protiútoku se k míči dostal Montolivo a přesnou střelou k tyči dostal Fialky do vedení. Udinese chtělo vyrovnat, čímž se otevírala zadní vrátka pro soupeře. Děr v obraně domácí využívali, ale Mutův centr neumístil přesně Gilardino.

Di Natale v dobré pozici na druhé straně rovněž zklamal a Fiorentina znovu trestala. Po rohovém kopu si připsal druhý přesný zásah v utkání a zároveň v celé sezoně Riccardo Montolivo a zvýšil vedení. Udinese další inkasovaná branka a zároveň vlastní neproměněné šance položily a o minutu později to již bylo 4:1! Protiútok vedený Montolivem zakončil přesným pasem po oklamání dvou obránců Mutu a skluzující Gilardino se nyní již nemýlil.

Zdálo by se, že v 79. minutě za stavu 4:1 je již hotovo, ale kdo byl tohoto názoru, šeredně se mýlil. Za pár minut totiž Freye prostřelil Floro Flores. Míč již mířil do branky, ale zabránit se mu v překročení brankové čáry snažil obětavým zákrokem Gianluca Comotto, jenomže zahrál rukou a vedle nařízené penalty ještě inkasoval červenou kartu. Pokutový kop proměnil Di Natale a sedm minut před koncem vykřesal pro Udinese naději. V té době do hry vnikl Quagliarella a za pár minut pobytu na hřišti. Všechny střely mu ovšem pochytal povedenými zákroky Frey, jednou mu ale muselo pomoci břevno.

Ve vzrušujícím utkání tak nakonec k vítěznému konci dokráčelo mužstvo Fiorentiny a dnešního soupeře předskočilo v tabulce. Fiorentina je aktuálně čtvrtá, Udinese sedmé.

Autor: Ondřej Holzman / channel4.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Diváci: 28,981

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele