1. kolo
31.08.2008 20:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

ACF Fiorentina - Juventus FC 1:1

V šlágru prvního kola Serie A se rozešla domácí Fiorentina s Juventusem Turín smírně 1:1. Viole zachránil bod v předposlední minutě ex-milánský Alberto Gilardino, Juventus vedl díky brance Pavla Nedvěda. Diváci na Artemio Frachi viděli i červenou kartu, kterou obdržel Felipe Melo.

V utkání chyběla řada hvězd. Na straně Juventusu se nepředstavili David Trezeguet, Giorgio Chiellini, Momo Sissoko či Cristiano Zanetti. Domácí byli bez svého loňského kanonýra Adriana Mutu, Riccarda Montoliva a Franka Semioliho. Posledně jmenovaného nahradil Sergio Almiron, pro kterého mělo utkání zvláštní náboj, neboť při své předchozí štaci působil právě v Turíně.

Fiorentina začala velmi zostra. Již v první minutě se řítil do šance Alberto Gilardino. O chvíli později poslal Amauri Del Pierův centr nad branku domácích. Amauri byl aktivní a dobře zachytil Poulsenův pas za obranu. Sebastien Frey však dobrým vyběhnutím Amauriho zastavil. Na druhé straně se dopustil chyby Olof Mellberg, Mario Alberto Santana ji však nepotrestal. Juventus málem vstřelil branku po komediální situaci. Juan Manuel Vargas rozehrál přímý kop pro Sergia Almirona, ten však nezaznamenal, že se již hraje. Hráči Staré dámy tak měli k dispozici protiútok, který však nevyužili.

V 39. minutě se však již vlnila síť. Lovit musel Sebastien Frey. Branka měla ryze českou stopu, neboť Zdeněk Grygera skvěle naservíroval Pavlu Nedvědovi a ten se z šesti metrů nemýlil. Domácí celek mírně znejistil a lehce ztrácel balóny, čehož málem využil Amauri. Svou hlavičku však nasměroval vedle. Del Piero měl o chvíli později ještě lepší příležitost, ale promeškal pravý okamžik ke střele a Frey si situaci pohlídal. O poločase vystřídal Cesare Prandelli nevýrazného Almirona a nahradil jej srbským talentem Stevanem Joveitčem.

Fiorentina po přestávce opět začala zvyšovat ofenzívu a Gigi Buffon v poslední chvíli vyboxoval centr právě před naskakujícím Albertem Gilardinem. Poté nastala chaotická situace před brankou italského brankáře. Nejprve byla Osvaldova hlavička sražena, po chvíli však Pablo Daniel Osvaldo zakončil Jovetičův centr a jen příznivý odskok míče umožnil Buffonovi šanci zneškodnit. Pak si připsal skvělý obranný zákrok Nicola Legrottaglie, když zastavil Alberta Gilardina právě ve chvíli, kdy by už mířil sám na brankáře. Viola nadále tlačila a Juan Vargas se pokoušel skórovat z přímého kopu, nepřesně. Na druhé straně o sobě dal vědět Del Piero, ale netrefil ideálně.

Alberto Gilardino měl na kopačkách vyrovnání v 72. minutě. Skvěle zachytil míč skrz obranu, dokázal přetlačit Mellberga a vypálil na Buffona. Brankář ukázal svou extratřídu, když konečky prstů míč vyrazil. Následovala další Gilardinova nepřesná střela. O chvíli později se červenalo. Felipe Melo spáchal druhý žlutý faul na Poulsena a byl poprávu vyloučen. Fiorentina se ani v desíti lidech nevzdávala a hrála dále do předu. To se jí nakonec vyplatilo. V 89. minutě si aktivní Alberto Gilardino sklepl hrudí Pazziniho nákop, obešel Olofa Mellberga a krásnou střelou vymetl Buffonovi pravou šibenici. V nastaveném čase ještě domácím fanouškům málem vyrazil dech Amauri, prošel mezi dvěma obránci, ale tváří v tvář s Freyem selhal.

Síly byly velmi vyrovnané. Ani pro jednoho ze soupeřů není remíza špatným výsledkem. Ostatní velcí konkurenti také ztratili, takže je situace po prvním kole nadmíru vyrovnaná.

Autor: Pavel Bartl / channel4.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele