38. kolo
17.05.2008 15:00 CET
3 : 3
(2:2)

Reportáž

Sampdoria Janov - Juventus Turín 3:3

Sampdoria Janov se po vzrušující šestibrankové přestřelce rozešla s Juventusem Turín smírně. Sampdoria si tak již zajistila přímý postup do Poháru UEFA, neboť má lepší vzájemné zápasy s konkurentem z Udine.

V závěru Serie A se hraje vždy celé kolo v neděli. Utkání Sampdorie s Juventusem však bylo přesunuto již na sobotu kvůli nedělní návštěvě papeže Benedikta XVI. v Janově. Vedení ligy si myslelo, že by mohly být zablokované silnice a snížená průjezdnost ke stadionu. Oba týmy nastoupily s pozměněnými sestavami. Na straně domácích byla důvodem zaplněná marodka, v sestavě hostí udělaly průvan disciplinární tresty a blížící se Euro, kvůli kterému nechal Claudio Ranieri odpočívat např. Gianluigiho Buffona.

V barvách Bianconeri se trefil dvakrát Alessandro Del Piero, jeden zásah přidal David Trezeguet. Pro útočné duo Juventusu tyto zásahy znamenají předběhnutí dosavadního nejlepšího střelce ligy Marca Borriella. Del Piero vede tabulku střelců s 21 brankami, ovšem Borriello se ještě představí v nedělním utkání. Závěr souboje o nejlepšího střelce Apeninského poloostrova a o titul Capocannoniere se tak značně zdramatizoval.

Juventus začal velmi aktivně. Trezeguetova rána po 30 sekundách ještě mířila mimo, ale po sedmi minutách se již trefil jeho kolega Del Piero. Gólu předcházela velmi krásná akce. Pavel Nedvěd obešel Huga Campagnara a poté přesnou přihrávkou našel Del Piera, který nekompromisně zavěsil. O chvíli později o sobě dala vědět také ofenzíva Sampdorie, konkrétně Antonio Cassano svým spanilým průnikem, jemuž však učinil přítrž Giorgio Chiellini.

Nicméně síť se rozvlnila opět na druhé straně. Del Piero oklamal ofsajdovou past, ovšem čáru přes rozpočet mu udělal nedovoleným zákrokem Mirko Pieri. Faul byl však ve vápně a nebylo o čem diskutovat. Sám tradiční exekutor penalt Del Piero tentokráte přenechal svému parťákovi Trezeguetovi. Francouz se nerozpakoval a bombou jak z děla navýšil na 2:0. O šest minut později se již dočkali i Blucerchiati. Antonio Cassano předvedl další ohromující průnik. Angelo Palombo jej nastartoval přihrávko k levé lajně. Poté Cassano vyškolil dva obránce Staré dámy, z uctivého úhlu vypálil a míč se ještě za pomoci drobné teče Molinara třepotal v síti.

Jenže tři branky nebyly vším, co mohl první poločas divákům na zaplněném Marassi nabídnout. Ve 24. minutě se štěstím unikl Momo Sissoko druhé žluté kartě. Poté se vytáhl Antonio Mirante proti Trezeguetově střele. Ovšem pět minut před koncem prvního dějství se dočkali domácí vyrovnání. Branka přišla z čista jasna. Odražený míč padl do cesty Christianu Maggiovi, jenž zhruba z dvaceti metrů okamžitě vypálil. Zaskočený Belardi nestačil dostatečně rychle zareagovat a bylo vyrovnáno. Ještě v nastaveném čase se mohla Doria dostat do vedení. Emiliano Bonazzoli byl zastaven Chielliniho nešetrným zákrokem a sudí Valeri nařídil pokutový kop. Ovšem Antonio Cassano jej zahrál neuvěřitelně špatně. Míč napálil doprostřed, rovnou do stojícího Belardiho.

Krátce po přestávce se odpoutal Cassano a hnal se sám na brankáře. Emanuele Belardi jej však velmi dobře vychytal. Na druhé straně mířili nepřesně Trezeguet a Stendardo. Sissoko v prvním poločase vyloučení unikl. V 59. minutě však již přišlo nevyhnutelné. Po zákroku na Paola Sammarca musel Momo Sissoko opustit předčasně trávník. Avšak byl to právě oslabený Juventus, kdo se opět ujal vedení. Del Piero se troufale vrhl mezi tři obránce, ale přineslo mu to ovoce. Po zákroku Pietra Accardiho pískl sudí Valeri v pořadí již třetí penaltu. Tentokráte se jí ujal sám kapitán a úspěšně si na své konto připsal již jedenadvacátý zásah.

O chvíli později velmi dobře hlavičkoval Cassano, ovšem míč minul branku o milimetry. Poté se rozhodl Claudio Ranieri vystřídat Del Piera, ovšem Alex chtěl zůstat na hřišti a přidat ještě na své střelecké konto nějakou tu branku. Ze hřiště tak odcházel v rozrušeném stavu. Tečku za úžasným utkáním udělali domácí hráči. Antonio Cassano udělal pořádný kus práce u levé lajny, když vybojoval míč a následně přesně odcentroval. Na centr si naběhl Vincenzo Montella a bombou ze sedmi metrů srovnal na konečných 3:3. Byla to Montellova první trefa od listopadu 2007, kdy se vážně zranil.

Sampdoria tak udělala exhibiční tečku za velmi povedenou sezónou a zajistila si přímý postup do Poháru UEFA.

Autor: Pavel Bartl / channel4.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Del Piero ve vedení tabulky střelců, 2 goly před Borreliem. Přeji mu, aby to udržel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele