14. kolo
28.12.2022 22:15 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Mehdi Taremi (© AFP)

Porto na závěr roku zametlo s Aroucou

Velký návrat do ligových bojů po neobvykle dlouhé reprezentační pauze ohlásilo FC Porto, které potvrdilo roli favorita a na svém stadiónu rozdrtilo Aroucu 5:1. V utkání exceloval hlavně Mehdi Taremi, který se hattrickem posunul do čela tabulky střelců.

Domácí i bez zraněného kapitána Pepeho, za nějž kapitánskou pásku převzal jeho neméně zkušený stoperský kolega Marcano, od úvodní minuty zcela dominovali. Už po 23 vteřinách hry otevřel skóre Otávio, který byl nejblíž k dorážce nebezpečné Veronovy střely a šťastným obloučkem trefil odkrytou bránu.

Hosté se z brzkého gólu nesesypali a snažili s nepříznivým výsledkem něco dělat, ale v modrobílém dresu po hřišti běhal hladový Taremi. Ten za sebe v 17. minutě pustil Galenův přízemní centr a naběhl si do pozice, ve které ho skvěle našel Veron a íránský útočník poprvé rozvlnil síť.

Na druhý gól si musel Taremi počkat přes čtvrthodinu. Otávio dlouhým centrem zachytil jeho náběh za obranu, kde si Taremi zkušeně podržel za zády hostujícího kapitána Bassa a ještě zkušeněji zakončil za záda nešťastného De Arruabarreny.

Během 35 minut bylo po nadějích letos dobře hrající Aroucy na zisk cenného výsledku z půdy Porta, a ani po změně stran se herní projev outsidera příliš nezvedl. Opět v úvodní minutě došlo v obraně hostů k velkým zmatkům a bylo pro ní štěstím, že Mário ve stoprocentní šanci promáchl a střelu Wendella vyhlavičkoval z brány Basso.

V 50. minutě byl ale hrdina Basso opět nešťastníkem, když ve snaze zabránit přihrávce jen namazal do větší šance Taremimu. Ten velké šance umí proměňovat a brzy po změně stran završil svůj hattrick, který ho poslal do vedení v tabulce střelců.

Ani tři góly však nestačily k ukojení Taremiho ofenzivních choutek a v 70. minutě byl dvojnásobný střelec z mistrovství světa u další gólové situace. Po úniku na levém křídle se pokusil o centr šajtlí, který k jeho štěstí srazil stoper Opoku k odkryté bližší tyči a náskok Porta už byl pětigólový.

Hru hodně oživil v útoku domácích střídající Martínez, který se po první neproměněné šanci dokonce prosadil, ale jeho gól nebyl kvůli ofsajdu uznán. Na druhé straně tak přece jenom udeřili i hosté. K ojedinělé střelecké příležitosti se dostal Marques, který z 20 metrů trefil mezeru mezi stopery a uklidil míč k tyči.

Zaplněné tribuny na Estádio do Dragão jásaly před závěrečným hvizdem ještě jednou. Ke gólové dorážce se po hlavičce Cardosa dostal zkušený Marcano, ale v momentě střely se nacházel v ofsajdu a gól byl odvolán. Porto ale tyto okolnosti vůbec nemusely trápit, protože po dominantním výkonu porazilo Aroucu 5:1 a ukázalo velkou formu před novým kalendářním rokem.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele