16. kolo
01.02.2021 22:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Sporting díky gólu v závěru porazil Benficu a upevnil si pozici na čele

Více než pětileté čekání na ligové vítězství proti úhlavnímu rivalovi je u konce. Sporting díky pozdnímu gólu Matheuse Nunese v nastaveném čase porazil na domácím stadionu Benficu 1:0 a upevnil si pozici na čele ligové tabulky. V té má na druhé Porto náskok čtyř bodů.

Sporting byl již před zápasem po dlouhých letech proti Benfice favoritem a od úvodních minut měl trochu více ze hry. Mírnou územní převahu v tvrdě hraném utkání ale domácí nedokázali přetavit ve větší šanci a byla to naopak Benfica, která jako první nebezpečně zahrozila. V 19. minutě pálil z hranice velkého vápna těsně vedle Pizzi.

"Lvi" měli velkou sílu v nakopávaných míčích za obranu, kde dělal velké problémy Tiago Tomás, ale hlavně největší hvězda týmu Pedro Gonçalves. Ten v 35. minutě po jednom z takových nákopů vybojoval míč a zpětnou přihrávkou jej narazil Porrovi, jehož zblokovaná střela skončila těsně nad Vlachodimosovou bránou.

Sporting v závěru úvodního dějství utahoval. Ve 40. minutě prodloužil Mendesův roh na bližší tyč Tomás na tu zadní, kde číhal nikým nehlídaný Neto, který však hlavou nedokázal zamířit přesně a minul odkrytou bránu.

Bezprostředně po změně stran zažívala Benfica asi nejlepší fázi utkání a soupeře zaskočila rychlým nástupem. Hned po půlminutě hry se Darwin v honbě za zakopnutým míčem dostal před krajana Coatese, zpracoval si míč na prsou a prudkou střelou z úhlu prověřil bdělost brankáře Adána. Španělský gólman byl úspěšnější i o pět minut později, kdy uruguayskému útočníku sebral z hlavy nebezpečný centr.

Hra poté přešla hlavně do boje o míč a územní převahu, a ani jeden z týmů nehrál v rukavičkách. Druhá půle tak příliš fotbalové krásy nenabídla. Další velkou šanci si připsali domácí až v 74. minutě, kdy střídající Cabral prokličkoval středem hřiště a předal míč Gonçalvesovi, který nenápadnou střelou málem překvapil Vlachodimose.

Stejně jako závěr prvního poločasu, i konec toho druhého byl v režii domácího týmu. V 80. minutě se k odraženému centru dostal Palhinha a jeho střela z dálky jen těsně minula levou tyč.

Už to vypadalo, že chladný lisabonský večer nabídne pouze nudnou bezbrankovou remízu, ale domácím se ještě povedlo udeřit. V druhé minutě nastaveného času přešli do rychlého protiútoku, a přestože Cabralův centr přeletěl pokutové území, z druhé strany jej do ohně vrátil Porro, jehož centr Vlachodimos odrazil pouze k Nunesovi, který rybičkou trefil odkrytou bránu a poslal Sporting do vedení.

To už si po zbytek nastaveného času pohlídal a dosáhl cenného vítězství nad největší rivalem. "Lvi" nad Benficou v lize zvítězili po více než pěti letech a výhra je to důležitá i z hlediska boje o mistrovský titul. Nad městským rivalem, který je na třetím místě, mají náskok již devíti bodů a před druhým Portem drží čtyřbodový polštář. Na mistrovskou trofej čekají Sportinguistas už devatenáct let.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bookmaker byl zlitý???? Jinak si to nedokážu vysvětlit . Takové zápasy zvládá s přehledem. Stejně tak Eindhoven.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele