34. kolo
19.05.2021 21:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Santa Clara po jednoznačné výhře poslala Farense do druhé ligy a sama si zajistila pohárovou Evropu

Velká radost v jedné kabině a stejně velký smutek v kabině druhé - taková byla nálada na Estádio de São Miguel v Ponta Delgadě na Azorských ostrovech. Domácí Santa Clara totiž smetla Farense 4:0 a zajistila si po devatenácti letech historicky druhý postup do evropských pohárů. Farense naopak posledním kolem sezóny ukončilo svůj roční pobyt mezi portugalskou elitou.

Oběma týmům šlo o hodně a úvodní minuty byly z obou stran opatrné. Domácí byli favoritem zápasu, ale do první velké šance se dostali hosté. Isidoro se ve 22. minutě rozhodl k překvapivému pokusu z voleje z úhlu a orazítkoval břevno Santa Clary.

Po půlhodině hry ovšem domácí zařadili vyšší rychlostní stupeň a začali trestat chyby Farense. Ve 33. minutě se Ramos protáhl s míčem do pokutového území a poslal zpětnou přihrávku na hranici malého vápna, kde číhal Crysan, který ve stoprocentní příležitosti nezaváhal - 1:0.

Nervozita se na hráčích Farense začala pořádně projevovat v závěru prvního poločasu. Nejprve Tavares zbrkle sklepával centrovaný míč na brankáře Beta, který jej na poslední chvíli odkopl před dobíhajícími útočníky. Ve 44. minutě už se ale domácí radovali. Lincoln vyslal na levém křídle Moritu, který si kličkou poradil s hrozivě bránícím Manchou a přesnou střelou poslal svůj tým do šaten s dvoubrankovým vedením.

Hosté chtěli okamžitě po změně stran zvrátit nepříznivý vývoj závěrečného kola, ale do šancí skoro nedostávali. V 52. minutě to zkoušel z dálky Isidoro, ale míč pouze přeletěl břevno Rochovy brány.

Utkání odráželo celosezónní formu obou týmů, a tak na sebe třetí gól domácího celku nenechal dlouho čekat. Lincoln našel mezeru na levém křídle a vyslal do úniku Allana, který utekl Tavaresovi a s přehledem zavěsil.

O tři minuty později Santa Clara udeřila počtvrté a vzhledem k výsledkům na ostatních stadiónech byl osud Farense zpečetěn. Obrana hostů bylo po obdrženém třetím gólu nekoncentrovaná a rychlý domácí útok to dokázal potrestat. Crysan s Carvalhem až příliš jednoduše vykombinovali své soupeře a druhý jmenovaný přesnou střelou přidal čtvrtý gól.

Santa Clara si tak suverénně došla za postupem do premiérového ročníku Evropské konferenční ligy. V evropských pohárech se ukáže poprvé od roku 2002, kdy se představila v Intertoto poháru. Farense naopak čeká smutné léto, neboť se kvůli výhře Rio Ave propadlo na 17. místo a přímo sestoupilo do druhé ligy.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele