34. kolo
25.07.2020 22:15 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Benfica vyhrála i třetí derby v sezóně a odsoudila Sporting ke čtvrtému místu

Jednoznačným vládcem Lisabonu se stala pro uplynulou sezónu Benfica, která ovládla i třetí derby v sezóně a díky vítězství Bragy nad Portem odsunula Sporting na čtvrté místo, tedy pouze do předkol Evropské ligy. O výhře Orlů rozhodl až v závěru zápasu nejlepší střelec ligy Vinícius.

Karty byly před zápasem rozdány zcela jednoznačně. Sportingu stačilo neprohrát, aby udržel třetí místo, a v případě prohry musel doufat v to, že Braga doma neporazí Porto. Benfica měla svou druhou pozici jistou a nemohla se již tabulkou nijak posunout.

Lvi do utkání nastoupili ve velice netradičním rozestavení s pěti obránci, přičemž na zcela novou roli v pozici středního obránce si zvykal Marcos Acuňa, který také převzal kapitánskou pásku po Coatesovi, který se zranil při předzápasové rozcvičce.

Sázka na nové rozestavení se v úvodních minutách jevila jako dobrý tah, hosté byli v první dvacetiminutovce aktivnějším mužstvem na hřišti a míč drželi častěji na svých kopačkách. Pomalá, konstruktivní rozehrávka však také nesla své riziko ve ztrátách míče před vlastní bránou. Jednu takovou předvedl v 10. minutě Ristovski, což mohl gólem potrestat Pizzi, ale brankář Maximiano byl připraven a jeho střelu vyrazil.

Sporting se i nadále pokoušel o ofenzivní výpady, ale narážel na stále stejné problémy posledních zápasů - absence nápadů a kvalitního zakončení ve finální fázi. No a tak po dvaceti minutách začala mít navrch Benfica a hned to přineslo ovoce. Ve 28. minutě se k exekuci rohového kopu postavil Pizzi, který svým centrem přesně našel hlavu Diase, jenž vrátil míč na přední tyč, kde číhal neobsazený Seferovič a švýcarský útočník rybičkou překonal Maximiana.

Od vstřeleného gólu byla jednoznačně lepším týmem Benfica a její vedení se klidně mohlo navýšit. O deset minut později Pizzi z rohového kopu opět poslal přesný centr na hlavu Diase, který tentokrát zakončoval a jen těsně minul bránu. O pár centimetrů netrefil branku v poslední minutě poločasu také Gabriel, který pálil z voleje z hranice šestnáctky.

Benfica i po změně stran hlavně ze standardek, s jejichž bráněním měli hosté velký problém. Hned v druhé minutě druhé poločasu našel Pizzi svým centrem na zadní tyči úplně volného Jardela, ale Maximiano se zvládl rychle přesunout a střelu kapitána hostů zlikvidovat.

V 52. minutě měl Sporting velkou šanci k vyrovnání. Mendes se protáhl s míčem až před pokutové území, kde si narazil se Šporarem, který mu balón přesně vrátil do šestnáctky. Osmnáctiletého křídelníka ovšem zradilo zpracování a z velkého úhlu Vlachodimose nedokázal prostřelit.

Zeleno-bílí si uvědomovali vážnost situace a výrazně přidali ve svých útočných snahách. Quaresma vracel míč hlavou do pokutového území, kde se jej co nejdál pokoušel odkopnout Jardel, ale kapitán domácích míč úplně minul, promáchl a daroval tak šanci Tiago Tomásovi, který však balón ve stoprocentní šanci napálil pouze do tyčky.

V 69. minutě se hosté vytouženého vyrovnání přeci dočkali. Wendel dlouhou přihrávkou ze středu hřiště našel rozběhnutého Tomáse, který mezi dvěma obránci přesně přihrál do běhu Šporarovi a slovinský střelec z hranice pokutového území přesnou střelou k tyči srovnal stav utkání.

Hra se poté hodně uklidnila a oba týmy se hlavně snažili vyvarovat nějaké fatální chybě. Proto musel přijít na řadu opět rohový kop domácích, aby rozhodl o osudu utkání. Přetažený centr od rohového praporku proletěl až na druhou stranu šestnáctky k Pizzimu, kterému centry létaly chirurgicky přesně, a tak další poslal zpět do ohně, kde již číhal Vinícius, který z voleje nedal Maximianovi šanci a srazil Sporting na čtvrté místo v ligové tabulce. Brazilský útočník si zároveň tímto gólem zajistil korunu krále střelců.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele