23. kolo
16.03.2014 20:15 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Sporting CP - FC Porto 1:0

Zapomeňte na Freddyho Montera, teď v Lisabonu frčí jméno Islam Slimani. Alžírský forvard si již přivlastnil Kolumbijcovo donedávna neotřesitelné místo v základní sestavě a namísto důležitých gólů ze střídačky střílí ty neméně důležité coby člen zahajovacích jedenáctek. Dnes kupříkladu Sportingu vystřelil první výhru nad obhájci titulu z Porta od února 2010...

Dragões se museli před výkopem šlágru kola vypořádávat se zraněním stopera Maicona, a tak musel pokračující záskok v roli hlavního trenéra Porta Luís Castro sáhnout po nezkušeném Abdoulayem. Ten pak v dnešním klání nepodal dvakrát přesvědčivý výkon, když si s Mangalou nerozuměl jak v rozehrávce, tak v přebírání soupeřů.

Ostře sledovaná bitva o druhou příčku tabulky Primeiry Ligy odstartovala pěkně zhurta - žlutými kartami pro Adriena s Danilem a jednou krásnou akcí Quaresmy, po níž pouze do Ruie Patrícia zakončoval Varela. Právě skrz navrátilce z toulek po blízkém východě opětovně chodily veškeré ofenzivní, potažmo nebezpečné akce Porta - a byl to rovnou sám Quaresma, kdo se po půlhodině hry málem postaral o první branku zápasu. Jeho fantastický kroucený projektil však bohužel pro hosty skončil akorát na břevně.

Bylo to tedy vesměs Porto, kdo v úvodní části zaujal těmi většími šancemi, jakkoliv na druhé straně měl k průběhu utkání rozhodně co říci také vždy aktivní Islam Slimani. Krátce před pauzou každopádně mohli draci ještě jednou jít do vedení, kdyby Jackson Martínez pod tlakem hořícího Cédrika zakončoval přeci jen přesněji.

Po pauze už si začali za zmínku stojící příležitosti vytvářet také domácí Lvi, kteří dokonce převzali nad celým utkáním takřka plnou kontrolu. První solidní reakci si pak na brankáři Heltonovi vyžádala hlavička Maného, aby hned v 52. minutě okamžitě udeřil Slimani. Ten se prosadil hlavou poté, co setřásl Mangalu; a také poté, co asistent rozhodčího prominul zprava centrujícímu Martinsovi milimetrový ofsajd.

Dragões se tehdy mohli cítit ukřivděni a na náladě jim nikterak nepřidaly ani bezprostředně příchozí okamžiky, které přinesly ošklivě vypadající zranění Heltonovi. Brazilský brankář byl nakonec ze hřiště odnášen na nosítkách za potlesku od obou táborů, přičemž jeho nástupce Fabiano již příliš práce neměl.

Byli to totiž pochopitelně hlavně hostující hráči, kdo se hnal za vyrovnáním, a především Jackson Martínez měl tváří v tvář Rui Patríciovi stoprocentně skórovat. Ve snaze podstřelit reprezentačního gólmana ovšem nepochodil a k úspěšné dorážce do prázdné klece se již nedopracoval kvůli pohotovému bloku Diera.

Sporting se tak nadále třetímu Portu přeci jen ubránil a to samo má nyní o bolehlavy postaráno. Jednak se mu fatálně - na pět bodů - vzdálil přímý postup do Ligy mistrů, jednak se v příštím kole bude muset obejít bez Quaresmy (přespříliš žlutých karet), Fernanda (dnes vyloučeného pro atak zdržujícího Montera) a s velkou pravděpodobností i brankáře Heltona (dost možná zraněného do konce sezony).

Autor: Tomáš Daníček / portugoal.net

Komentáře (7)

Přidat komentář
noustres

Letos snad 2:1 pro Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
Hiko

Sporting neprohrát, prosím

Reagovat
STR

Sporting dnes hraje o Ligu mistrů. Prosím neposerte to....

Reagovat
STR

Jééééééééééééééééééés! :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele