24. kolo
01.04.2013 21:30 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Van Wolfswinkel na velikonoční pondělí koledoval jako divý

Neustále vysmívaný, "chronicky neproduktivní" Ricky Van Wolfswinkel hattrickem potopil aspiranta na Ligu mistrů z Bragy. Ne, to není apríl, nýbrž holý fakt. Nizozemský forvard, který se před časem domluvil na přestupu do anglického Norwiche, zkrátka na velikonoční pondělí řádil - a Arsenalistas si mohou připsat další čárku do soukromé kolonky "co všechno jsme letos zpackali".

Těžko říct, co za tohle zmrtvýchvstání mohlo: zda to byla nová motivace pro samotného Wolfswinkela, který se může předvádět novému zaměstnavateli; nebo velikonoční atmosféra; či snad přítomnost nově jmenovaného předsedy klubu Bruna de Carvalha. Na každý pád dnes Sporting vypadal v kontextu celé sezony opravdu dobře, od samého začátku. Konkrétně Van Wolfswinkel se svou střeleckou aktivitou dvakrát neotálel. Nejprve centrem hledal Andrého Martinse, aby posléze již v osmé minutě nepohrdl záložníkovou "oplátkou" - 0:1.

Braga zanedlouho prohodila křídelníky Alana s Hélderem Barbosou a začala cíleně přetěžovat levou stranu, Sporting se však těmito manévry nenechal vykolejit - dál to byl hlavně on, kdo dohlížel na tempo zápasu. Vyrovnávací trefa Nigerijce Echiejileho tedy přišla jako blesk z čistého nebe: Elderson si taky jen v cukuletu narazil na hraně vápna se spoluhráčem a vyslal na Ruie Patrícia nechytatelnou bombici. Blik cvak - 24. minuta, 1:1.

Avšak stejným "blik cvak" způsobem se hned vzápětí projevili také Lvi, kteří rovněž po celý zbytek poločasu vykazovali větší míru nebezpečí (Capel s Baianem byli velmi aktivní). Právě prvně jmenovaný křídelník pak byl Wolfswinkelovým asistentem u druhého gólu Sportingu z 28. minuty.

Co nicméně hostům celý ročník dělá slušné problémy, je defenzíva a vůbec koncentrace - což dnes šmahem nevymizelo. Nevalná kvalita obou těchto prvků totiž brzy stála za dalším srovnáním, které se narodilo ve 35. minutě. Na svědomí ho měl centrující Mossoró a hlavičkující Carlão, jehož projektil sice nebyl z nechytatelných, Rui Patrício ale zrovna nebyl v ideálním postavení a snad i správně soustředěném rozpoložení.

Už po tomto gólu začali Arsenalistas vykazovat známky zlepšení (Mossoró koneckonců mohl za přispění Carlãa klidně otočit), což byla jedině předzvěst jejich nové tváře z druhého poločasu. Braze hodně pomohlo brzké vysvlečení Joãa Pedra, za jehož asistence se domácí mužstvo konečně dalo považovat za tu lepší stranu. Tedy, opticky: co do šancí, nebyli Arsenalistas nadále příliš schopní. Naopak Van Wolfswinkel byl blízko hattricku už v 51. minutě, když z velké dálky napálil břevno.

Postupem času to každopádně vypadalo na solidní dominanci Bragy; a tuhle domněnku jedině potvrdilo vyloučení obránce Joãozinha po druhé žluté kartě. Jesualdo Ferreira tehdy reagoval defenzivním střídáním a Sporting by i ve finále určitě s radostí bral bod.

Koneckonců Echiejileho tečovaná rána málem deset minut před koncem převrátila skóre ve prospěch domácích. Jenže Van Wolfswinkel se na rozdíl od kolegy Joãozinha nikam neporoučel - a to se ukázalo být rozhodujícím ukazatelem. Na tabuli svítila právě třetí minuta nastavení, když Sporting rozjel svou poslední akci po pravé straně a Van Wolfswinkel si záhy na malém vápně umně počíhal na centr Cedrica.

Autor: Tomáš Daníček / portugoal.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Hiko

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele