7. kolo
30.09.2023 16:00 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Carlton Morris (© AFP)

Luton si připsal první vítězství v éře Premier League. Úspěch nováčka odnesl Everton

Everton prohrál v sedmém kole nejvyšší anglické soutěže na vlastním hřišti s Lutonem 1:2. Cestu k historicky prvnímu triumfu Kloboučníků v Premier League započal obránce Tom Lockyer. Zlatým písmem do kroniky skromného klubu však zůstane vryt Carlton Morris, jenž po půlhodině hry zaznamenal v konečném důsledku rozhodující zásah. Hosté se tak stali ve společnosti Burnley a Sheffieldu prvním nováčkem, jenž v této sezoně zaznamenal tříbodový úspěch.

Toffees se po nevydařeném začátku soutěže těšili vzestupu formy. V minulém kole poprvé zvítězili v Premier League, ve středu pak slavili rovněž v EFL Cupu. Nováček z Lutonu naopak ve stejné soutěži vypadl s třetiligovým Exeterem, a tak stále hledal ideální pohodu. Ve vzájemném střetnutí po téměř 16 letech byl sice tým z Liverpoolu favoritem, hrál proti němu však fakt, že všechny dosavadní domácí zápasy prohrál, a dokonce v nich ani neskóroval.

Karamelky vstoupily do zápasu s lepším rozpoložením a dostávaly se do nadějných příležitostí. Při jedné z nich se v 11. minutě na pravé straně uvolnil James Garner, avšak jeho technická střela nezapadla za vzdálenější tyč. Ve 24. minutě se ovšem do šokujícího vedení dostali The Hatters. Ashley Young při odkopu po rohu trefil Lockyera, od něhož se míč odrazil do sítě. O chvíli později přidal další zásah Lutonu Morris, jenž střelou z voleje ke vzdálenější tyči zakončil přímý kop Alfieho Doughtyho. Před přestávkou se ale tým z Liverpoolu dočkal kontaktního gólu, v nepřehledné situaci se nejlépe zorientoval Dominic Calvert-Lewin, a rozradostnil tak Goodison Park. Branku musel ovšem po zdlouhavém přezkumu potvrdit až videorozhodčí.

Po změně stran kontrolovali hru hlavně Toffees, jenže jejich územní převaha nevedla v úvodních minutách druhého poločasu k žádné vážné šanci na vyrovnání. Tým z Merseyside si připravil nadějnou střeleckou příležitost až v 62. minutě, Calvert-Lewin se stal adresátem dalekonosného pasu a ranou bez přípravy těsně minul vzdálenější tyč. Po následné akci se fotbalisté Luton Townu krátce radovali z gólu, jenže vstřelenou branku rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. Čtvrt hodiny před koncem se k hlavičce po sérii odrazů dostal střídající Beto, ale hráč Karamelek poslal míč z nadějné pozice blízko hranice malého vápna vysoko nad branku. V nastaveném čase si Calvert-Lewin opět našel dlouhou přihrávku za obranu, tentokrát trefil boční síť.

Luton tak šokoval fanoušky a připsal si první ligovou výhru. V dalším zápase se 3. října utká s Burnley, Everton 7. října přivítá Bournemouth.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele