18. kolo
31.12.2022 16:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Demarai Gray (© AFP)

Everton veze z Etihad Stadium překvapivý bod. Mistra zaskočila výstavní trefa Graye

Manchester City nedotáhl do vítězného konce nadějně rozehrané klání 18. kola Premier League, když na domácí půdě pouze remizoval s Evertonem 1:1. Na trefu Erlinga Haalanda z 24. minuty odpověděl po změně stran Demarai Gray, jenž famózní ranou o břevno vystřelil hostům velmi cenný bod v boji o záchranu.

Zatímco Manchester City bojoval o přední příčky, Everton se na druhé straně tabulky snažil dostat z bodové bídy a "charitu" by jistě ocenil. Svěřenci Pepa Guardioly ovšem neradi rozdávali něco jiného než gólové příděly. A protože se na vedoucí Arsenal stále dosud nedotáhli, měli o motivaci postaráno. Ve prospěch Toffees navíc příliš nehovořila vzájemná bilance, v rámci které prohráli posledních 10 zápasů.

Nepříliš záživný vstup do utkání okořenil svou přítomností ve vápně v 11. minutě Haaland. Norský magnet na góly však ve snaze obejít brankáře dostal sám sebe do nevýhodného úhlu. Levá strana manchesterského útoku byla zřetelně při chuti a progresivní kombinační hru následovaly nebezpečné míče do vápna. Ve 24. minutě opět bravurně načasoval své uvolnění Haaland a bez problému uklízel do brány přihrávku technicky nadaného Riyada Mahreze, jehož kličky měly na brance lví podíl. První půle byla nečekaně bohatá na fauly a žluté karty. Co se však očekávat dalo, byl další skvostný pas Kevina De Bruyneho. Jeho centr přistál ve 44. minutě na hlavu Johna Stonese, který rybičkou trefil pravou tyč.

Citizens jako by nechali svůj ikonický šmrnc o poločasové přestávce v kabině, vysoké procento držení míče totiž bylo jedinou statistikou hrající v jejich prospěch. Ubrání nohy z plynu nebývá v Premier League bez potrestání, tentokrát byl katem Gray. Útočník Evertonu sprintoval v 64. minutě kupředu, a ačkoliv po zaseknutí podklouzl, následnému učebnicovému obstřelu do vzdálenější šibenice to na kráse ani špetku neubralo. Tým z Manchesteru se k pořádným šancím dopracoval až v poslední desetiminutovce, kdy trpělivá rozehrávka vyústila hned ve dvě nadějné střely zevnitř vápna. Úspěšný však nebyl De Bruyne, ani následně Mahrez. Domácím nepřineslo ovoce ani dlouhé prodloužení, v němž zachraňoval bod Toffees Jordan Pickford.

Manchester City tak zaváhal a stíhání vedoucího Arsenalu si znovu zkomplikoval. O nápravu se bude snažit 5. ledna na hřišti Chelsea, Everton o další body zabojuje na domácí půdě s Brightonem.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (4)

Přidat komentář
MCFC_8

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jsem nachystáno o 4 a více, stejně tak u Barcelony. Naštěstí nepodáno .

Reagovat
smazaný uživatel

V klidu, Arsenal je na jaře komický

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele