1. kolo
14.08.2021 13:30 CET
5 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Manchesteru United (© AFP)

Manchester United deklasoval Leeds 5:1, hattrickem se uvedl Bruno Fernandes

Lépe snad Manchester United ani nemohl odstartovat. V 1. kole nového ročníku Premier League smetl z povrchu zemského nebohý Leeds, který v Divadle snů držel krok jen padesát minut. Čtyři Pogbovi asistence a hattrick Bruna Fernandese nakonec vedli k drtivému vítězství 5:1. Na střeleckou listinu se za "Rudé ďábly" zapsali také Greenwood a Fred.

Reklama na fotbal. I tak by se dal charakterizovat první poločas, který nabídl na obou stranách vysoké tempo a řadu šancí. Red Devils výborně presovali, což činilo Leedsu nemalé potíže. V 10. minutě se to projevilo chybnou rozehrávkou a po kontaktu Greenwooda musel vyškrábnout balón na rohový kop Meslier. Zanedlouho domácí rozjeli další akci a Greenwood tentokrát v roli nahrávače našel Pogbu, jehož koncovka vyšperkovaná přešlapovačkou skončila těsně vedle. Perno bylo i na druhé straně. Harrison jenom trefil náruč De Gey, ale Klich už mířil přesněji a španělský brankář se musel natáhnout k tyči.

Ve 26. minutě se Leedsu naskytla ideální standardka, přičemž Raphinha načechral balón na hlavu Rodriga, ale ten svatyni MU netrefil. Strhující tempo přineslo první branku přesně ve 30. minutě a prosadili se hráči Manchesteru. Akci od půlící čáry urychlil přihrávkou z prvního doteku Pogba, Bruno Fernandes výborně zpracoval a balón procedil za Meslierova záda. Diváci na Old Trafford se mohli radovat z vedení 1:0. Nabuzení United ještě podnikli rychlý výpad prostřednictvím Jamese, ovšem další branku už do poločasu nevstřelili.

Pro střídání se jako první rozhodl Marcelo Bielsa a na plac přišla z kraje druhého poločasu letní posila z Barcelony Júnior Firpo. Leeds začal po přestávce dobře a ve 49. minutě srovnal na 1:1. Luke Ayling dostal spoustu prostoru ke střele a jeho přesně mířená dělovka skončila ve vinglu. De Gea se mohl natahovat jak chtěl, ale rána to byla fantastická.

Každopádně hosté se neradovali dlouho. Manchester si vzal vedení okamžitě zpátky a lví podíl na brance měl Pogba, jehož excelentní přihrávka od vlastní poloviny našla rozeběhnutého Greenwooda a ten s pomocí vzdálenější tyče dal na 2:1. United byli v ráži, Pogba opět adresoval skvělou přihrávku, Bruno Fernandes si balón zasekl a svojí druhou brankou zvýšil na 3:1. Chvíli se zdálo, že Ayling zastavil Fernandesovu střelu na brankové čáře, avšak balón ji přešel, což okamžitě potvrdil hlavní sudí.

Manchester United dál úřadoval a po hodině hry už si hýčkal tříbrankový náskok. Stoper Lindelöf vyslal parádní pas, na který obrana Leedsu opět nezareagovala a Bruno Fernandes tvrdou ranou pod břevno zkompletoval hattrick. Obrana hostů přestala existovat a zanedlouho už svítila na světelné tabuli pětka. Pogba čtvrtou asistencí v zápase nabil Fredovi, který měl snadnou úlohu - 5:1.

Utkání bylo rozhodnuté, nicméně defenziva Leedsu si neměla vydechnout, protože Solskjaer poslal na hřiště další ofenzivní esa - Anthonyho Martiala i novou posilu Jadona Sancha. Každopádně tempo se přeci jenom zvolnilo a Leeds měl pět minut před koncem možnost korigovat. Raphinha ale ve stoprocentní šanci vůbec netrefil branku.

Manchester v závěrečných minutách kontroloval hru a diváci na Old Trafford byli naprosto spokojeni. Tři body a výše skóre katapultovaly United do čela Premier League a naopak Leeds na chvost tabulky.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (7)

Přidat komentář
Moje maličkost

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Devil

4:2

Reagovat
Infernoqt

2:2

Reagovat
Fikus19

2x0

Reagovat
smetos

V ocekavane sestave chybi Sancho?

Reagovat
LeedsUnited

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele