1. kolo
12.09.2020 18:30 CET
4 : 3
(3:2)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool v sedmigólové přestřelce udolal nováčka z Leedsu

Návrat Leedsu na prvoligovou úroveň po dlouhých šestnácti letech sice bodový zisk nepřinesl, ovšem i tak loňský vítěz druholigového Championshipu zanechal nanejvýš silný dojem. Svěřenci Marcela Bielsy se totiž nezalekli ani návštěvy Anfield Road, tedy stadionu obhájce titulu z Liverpoolu, a po nebývale dramatické a atraktivní přestřelce si odváží porážku 4:3. Hrdinou večera se stal domácí Mohamed Salah, jenž i díky dvěma proměněným penaltám vsítil hattrick.

Bláznivé utkání se rozjelo na plné obrátky hned zkraje, když na Salahovu proměněnou penaltu ze čtvrté minutě po ruce Kocha bleskově odpověděl Jack Harrison prvotřídním sólovým průnikem. Pak se hlavním aktérem před oběma brankami stal Virgil van Dijk, jenž nejprve razantní hlavičkou vrátil svému týmu vedení, avšak vzápětí se nevyvaroval chyby před vlastní brankou, jíž beze zbytku využil Patrick Bamford. Ani to však z první půle nebylo vše, neboť nezastavitelný Salah v 32. minutě perfektní ranou pod břevno opět zařídil vedení Liverpoolu. Když ale po změně stran znovu srovnal Mateusz Klich, musel loňský mistr zabrat ještě jednou a s přispěním zbytečného faulu Rodriga se Salah další úspěšnou penaltou přece jen postaral o výhru Reds.

Nutno podotknout, že domácí si připravili více šancí než soupeř, který na brankáře Alissona vyslal pouhopouhé čtyři střely, ovšem o to lepší byla jejich efektivita. Podle úvodních minut však vyrovnanému měření sil nic nenasvědčovalo, neboť liverpoolští měli výraznou převahu, až Salahova rána skončila na ruce bezmocného Kocha, za což sudí Oliver bez váhání nařídil pokutový kop, který sám Salah bezpečně proměnil.

Ani brzký inkasovaný gól však s hosty nijak nezamával a hned ve dvanácté minutě bylo rázem srovnáno. Kolmice Kalvina Phillipse našla na levém kraji hřiště přesně Jacka Harrisona, jenž si to namířil přímočaře směrem k pokutovému území a po obehrání Alexandera-Arnolda s Gomezem překonal prudkou přízemní ranou na přední tyč i Alissona. Defenzivní činnost však hostům ani nadále nevycházela a ve 20. minutě vytahoval brankář Meslier míč ze sítě podruhé, když se ze vzduchu prosadil po rohovém kopu Virgil van Dijk, jenž unikl nešťastníkovi dne Kochovi a tvrdou hlavičkou suverénně skóroval.

Nizozemský stoper však deset minut nato nepotvrdil pověst jednoho z nejlepších stoperů na světě, když zdánlivě neškodný nákop Leedsu usměrnil špičkou kopačky přesně do kroku dotírajícího Bamforda, jenž nabídnutou příležitostí nepohrdl a pohotově tváří v tvář Alissonovi poslal míč k levé tyči. Ani to však k uklidnění hry nepřispělo, ba naopak. Uplynulo sotva devadesát vteřin a zpola odvrácený přímý kop Robertsona připadl na hraně pokutového území Salahovi, který se s ničím nerozpakoval a perfektní pumelicí pod břevno zařídil Liverpoolu poločasové vedení 3:2.

Leeds tak v druhé půli přešel opět do ofenzivy, kvůli čemuž sice nechával otevřená zadní vrátka, avšak favorit nabídnutých brejkových příležitostí nedokázal opakovaně využít. Postupně v zakončení selhali Wijnaldum a Mané, což hosté beze všeho potrestali. Přízemní kros Heldera Costy propadl přesně do cesty Klichovi, který nezaváhal a nekompromisní ranou na zadní tyč potřetí v zápase smazal liverpoolské vedení.

Zatímco jiné kluby by výsledek 3:3 z Anfieldu bránily s vypětím všech sil, tým Marcela Bielsy naopak zůstával při chuti a směle útočil, za což byl málem odměněn přímým kopem Phillipse, který skončil jen těsně vedle. Na opačné straně zase znovu udeřil Van Dijk, ale tentokráte jej o gólovou radost připravil faul střídajícího Curtise Jonese. Přesto se nakonec domácí dočkali dvě minuty před vypršením základní hrací doby, neboť střídající Rodrigo se nevyvaroval laciného faulu na Fabinha a daroval tak soupeři druhou výhodu pokutového kopu. Mohamed Salah se nemýlil ani tentokrát a vedle vlastního hattricku vystřelil Liverpoolu všechny body za výhru 4:3.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1 LFC

Reagovat
REPLIKATOR

1:0

Reagovat
LokoLFC

2:1

Reagovat
oli9

2:0

Reagovat
hematop

Ať už to dopadne jakkoliv, tak Leeds neskutečně sympatický výkon

Reagovat
smazaný uživatel

Super Leeds, s Oliverem nemohl uhrát dobrej výsledek druhá pencle víc jak přísná, moji CFC potopil několikrát

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta jasná...Chytrost fabinha , totální naivita Rodriga....

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Penaltu za faul Rodriga pripisknul naopak Leeds si meli taky jednu kopnout a odvezt prinejmensim remizu ..

Reagovat
smazaný uživatel

Bude Leeds dobrý?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele