28. kolo
14.03.2021 17:30 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Martin Ødegaard (© AFP)

Arsenal i bez Aubameyanga zvrátil derby a porazil Tottenham 2:1

Severolondýnské derby tentokráte svým napětím, zvraty, góly, vyloučeními a nastřelenými brankovými konstrukcemi ani trochu nezklamalo. Zprvu se zdálo, že tým Josého Mourinha vytěží z minima maximum, když se proti proudu hry lahůdkově prosadil Lamela, avšak "Kanonýři" skóre dokázali otočit a sám Lamela v závěru uviděl červenou kartu. Přesto bylo opětovné vyrovnání na spadnutí...

První půle přesně odpovídala předzápasovým očekáváním, co se herního pojetí obou mužstev týče. Arsenal měl takřka permanentně výrazně navrch a zasypal branku Huga Llorise do přestávky hned deseti pokusy, zatímco Tottenham se všehovšudy objevil v pokutovém území soupeře jedinkrát za úvodní pětačtyřicetiminutovku. I to však Spurs stačilo k poločasovému skóre 1:1.

Domácí překvapivě nastoupili do zápasu bez kapitána Piérra-Emericka Aubameyanga, jenž dorazil na utkání se zpožděním a za trest na něj čekala jen lavička náhradníků. Jeho záskok Alexandre Lacazette se ovšem této nečekané role zprvu nedokázal adekvátně zhostit a zahodil hned několik slibných šancí. Většinu útočných akcí Arsenalu měla na starost levá strana zosobněná Kieranem Tierneym a Emilem Smithem Rowem, který měl po čtvrthodině hry blízko ke gólu jako první, avšak jeho ukázková rána zpoza šestnáctky skončila jen na břevně.

To Tottenhamu stačil k průlomu skóre jediný útočný výlet. Hosty zdánlivě oslabilo vynucené střídání Heung-Mina Sona, ale právě jeho náhrada Erik Lamela se postarala o fantastickou první trefu večera. Sklepnutí míče od Lucase Moury sice Lamelu vystavilo do obtížné situace, avšak argentinský křídelník se rozpomněl na svůj legendární gól do sítě Asterasu Tripolis před šesti lety a levačkou za zády, tedy tzv. "rabonou" vykouzlil perfektní přízemní ránu, která proplula mezi nohama Thomase Parteye až přesně k tyči.

Arsenalu se málem podařilo okamžitě odpovědět, když kvalitní průnik a přihrávku Smithe Rowea přepustil Lacazette nečekaně za sebe, kde po chvíli doběhl Cédric, jenže pod tlakem dotírajícího Reguilóna napálil míč smolně jen do tyče. Vše tedy nasvědčovalo poločasovému vedení hostí, ale minutu před vypršením základní hrací doby se "Kanonýři" přece jen dočkali. Výborná práce Tierneyho okolo toporného Dohertyho vyústila v přízemní centr do šestnáctky přesně na nohu volného Martina Odegaarda, jehož zakončení bylo oproti ranám svých spoluhráčů chabé a nepřesné, ale zato mu nechyběla potřebná dávka štěstí. Letící míč totiž nechtěně tečoval Toby Alderweireld a Hugo Lloris tak neměl šanci zasáhnout.

Ani po změně stran se Spurs nedařilo probudit skomírající ofenzivu, na což José Mourinho zareagoval stažením Ndombélého s Balem za Alliho a Sissoka, ale než se tyto změny stihly na trávníku projevit, šel Arsenal zničehonic do vedení. Llorisův špatný odkop od branky přistál u střídajícího Nicolase Pépého, jenž jej bez váhání ideálním pasem poslal zpět do šestnáctky k volnému Lacazettovi. Francouzský útočník na první pohled znovu selhal, neboť míč ve snaze vystřelit jen neškodně škrtnul špičkou kopačky, avšak hned vzápětí se do něj opřel dobíhající Sánchez a sudí Oliver ukázal na značku pokutového kopu. Sám faulovaný se ujal exekuce a v tomto klíčovém momentu již nezklamal - Lacazette precizní ranou přesně k tyči poslal Arsenal do vedení.

Už tak nepříznivý vývoj zápasu z pohledu hostí ještě umocnil dosavadní tottenhamský hrdina Lamela. Ten čtvrthodinu před koncem zbytečně sáhl do obličeje Kierana Tierneyho, a jelikož uviděl žlutou kartu i o sedm minut dříve, Oliver jej bez váhání vyloučil.

I v deseti se ale Tottenhamu paradoxně podařilo vyvinout suverénně největší ofenzivní nápor za celé utkání a Arsenal se najednou jen úzkostlivě třásl. Nejprve "Kanonýry" před gólovou hlavičkou Kanea uchránil zdvižený praporek čárového rozhodčího, poté Bernda Lena pro změnu zachránila branková konstrukce u Kaneova excelentního přímého kopu, a následnou dorážku Sáncheze do odkryté brány zablokoval na poslední chvíli pozorný Gabriel. Arsenal tak i se štěstím udržel vítězství 2:1 až do konce, oplatil Spurs prohru z prvního vzájemného zápasu a znovu přiživil své šance umístit se v lize na pohárových příčkách.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (7)

Přidat komentář
Pharrell

2:1

Reagovat
Pharrell

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Aurier, Davinson, Alderweireld, Reguilon - Hojbjerg, Ndombelé - Bale, Lucas, Son - Kane

Reagovat
Seydou Doumbia

Na čtyři útočníky asi ne

Reagovat
Pharrell

Come on Gunners!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele