10. kolo
28.10.2018 14:30 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Arsenal daroval soupeři dvě penalty a veze tak ze Selhurst Parku pouze remízu

Vítězná série Arsenalu je u konce. Na půdě Crystal Palace nepodali Kanonýři nijak oslnivý výkon, a přestože se jim typicky povedlo zvrátit skóre dvěma slepenými góly po změně stran, neodpustili si individuální chyby, z nichž pramenily dva pokutové kopy soupeře. Luka Milivojević dostal důvěru i po neproměněné penaltě v minulém kole s Evertonem a odvděčil se Royi Hodgsonovi suverénním zakončením v obou případech. Dramatické utkání tak skončilo dělbou bodů po výsledku 2:2.

Přestože Unai Emery na předzápasové tiskové konferenci adresoval problém pomalých nástupů svého týmu do utkání, tento problém pro Kanonýry přetrval i tentokráte. Potíže Arsenalu s obsazením postu levého obránce se poprvé projevily v patnácté minutě, kdy Townsendův centr okolo stínujícího Xhaky proletěl až k volnému Wilfriedu Zahovi, jehož skryté ráně na přední tyč scházely jen centimetry, neboť orazítkovala brankovou konstrukci. Sotva pár vteřin nato předvedli domácí exkluzivní kombinaci, na kterou by i Arsenal byl hrdý, avšak skvělou práci Zahy s Van Aanholtem nedokázal Andros Townsend ve vyložené pozici náležitě využít a zamířil mimo tři tyče.

Teprve pak o sobě dal vědět i Arsenal. Nejprve se po zaváhání Milivojeviće dostal do slibné šance Alexander Lacazette a chvíli nato povedenou kombinaci francouzského útočníka s Mesutem Özilem mohl zužitkovat Héctor Bellerín, ale zakončení mu trvalo až příliš dlouho a bránící hráči tak stihli jeho gólovou ránu zablokovat.

Když už se zdálo, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu, natropili Eagles chaos v šestnáctce Arsenalu po rohovém kopu, s nímž si neporadili jak Leno, tak Bellerín, a zoufalý zákrok Mustafiho přinesl po pádu Kouyatého pokutový kop, který Luka Milivojević na rozdíl od minulého kola s Evertonem bezpečně proměnil. Domácí fanoušci tak po dlouhých 417 minutách nové sezony v Selhurst Parku konečně mohli slavit gól svého týmu.

Do druhé půle již nevyběhl pravděpodobně zraněný Bellerín, jehož zastoupil Lichtsteiner, ovšem ani tak se nic nezměnilo na tom, že po změně stran jdou výkony Arsenalu strmě nahoru. V 51. minutě se hosté dostali k přímému kopu z výrazného úhlu na samém rohu pokutového území, k němuž se postavil Granit Xhaka. Švýcarský reprezentant místo očekávaného centru vypálil přímo na bránu a jeho ukázkovou pumelici do horního růžku sice brankář Hennessey zvládl jemně přizvednout, ale míči v cestě do sítě nezabránil.

Dalším dobrým zvykem Kanonýrů je v letošní sezoně střílení slepených branek, jež od sebe obvykle dělí jen pár minut. Totéž se opakovalo i v Selhurst Parku, když Xhakův roh posunul bránící Ayew nešťastně na zadní tyč, kde se jako vždy zjevil ve správný čas na správném místě Piérre-Emerick Aubameyang a procpal zblízka míč do sítě. K ověření platnosti gólu bylo nutno použití brankové technologie, neboť Hennessey zvládl míč zastavit sotva centimetr za brankovou čarou, a opakované záběry navíc přinesly i kontroverzi v podobě Lacazettova možného hraní rukou v souboji s Ayewem.

Domácí se však nečekaným zvratem nenechali zaskočit a brzy měli zase herně navrch. Meyerova rána z ostrého úhlu ještě skončila jen na brankové konstrukci, ovšem sedm minut před koncem se neúnavný Wilfried Zaha přece jen dočkal vlastního příspěvku ke změně skóre. Po nezdařeném brejku Arsenalu se hráči Palace vrhli do rychlého kontru, díky čemu se Zaha ocitl na hranici šestnáctky sám proti Xhakovi a chytře si na těžkopádném soupeři vymodlil u sudího Atkinsona pokutový kop, který Milivojević i podruhé v zápase proměnil.

V samém závěru mohl Arsenal ještě jednou strhnout vedení na svou stranu, avšak střídající Ramsey po dobré Xhakově pobídce nedokázal svou hlavičku lépe usměrnit. Dramatické utkání ve vysokém tempu tak nakonec skončilo remízou 2:2 a vítězná série Arsenalu končí na čísle jedenáct.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:4

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
smazaný uživatel

2-3

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

nepochybně výhra Arsenalu

Reagovat
DUCK11

tak asi ne

Reagovat
oli9

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele