17. kolo
23.12.2013 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Mourinho ani tentokrát Wengerovi nepodlehl, na Emirates uhrál bezgólovou remízu

José Mourinho natáhl sérii neporazitelnosti s Arsenalem. Na půdě severolondýnského soupeře uhrál s Chelsea bezgólovou remízu. Gunners byli o trošku lepším týmem, přesto byli blíže brance právě Blues. Lampardova krásná rána se nicméně od břevna odrazila jen kousek před brankovou čáru, a tak si oba velkokluby odnášejí z šlágru zřejmě zasloužený bod.

Takhle vyrovnanou tabulku na jeho čele novodobá Premier League nikdy nezažila. Díky remíze Arsenalu s Chelsea je rozdíl mezi prvním Liverpoolem a pátým Evertonem jen dvoubodový a už den před Vánoci tak dostali fanoušci anglického fotbalu krásný dárek. Na nadcházející rozuzlení se musí těšit snad úplně každý.

Od úvodu utkání měl velice mírnou převahu domácí Arsenal, nicméně přes pevnou defenzivu Blues se jim přecházelo těžko. Navíc měli velké potíže s přihrávkami, takže jejich akce končily často jen mocným výdechem tribun. Nebylo proto divu, že za pětačtyřicet minut nezasáhli prostor tří tyčí ani jedinkrát. Chelsea zdatně sekundovala, předváděla slušné brejky, ale ani Mourinhovi svěřenci si dlouhé minuty nebyli schopni vyprodukovat žádnou šanci.

Až po půlhodině hry málem jako blesk z čistého nebe udeřila legenda Západolondýňanů Frank Lampard. Nejlepší střelec v historii Chelsea vypustil ze své kopačky po geniálním lobu Hazarda parádní ránu, která se ke smůle hostí odrazila asi metr před brankovou čáru. Závěr poločasu se dostali k otěžím utkání i hosté, kteří předvedli několik povedených ofenzivních akcí. Tu nejnadějnější zazdil při přečíslení Willian, jehož slabá střela nenadělala Szczesnymu velké potíže.

Hra nicméně setrvala v obvyklé "big clash" náladě vyrovnaná a ke smutku nezaujatých fanoušků i nudná. Pět minut před obrátkou se hra vyostřila, když padla kosa na kámen v podání dvou Mikelů. John Obi ošklivě skluzem inzultoval Artetu, ale sudí Dean byl blízko a patrně vzhledem ke stejné době "zahájení zákroku" neudělil Nigerijci ani žlutou kartu.

V podobném duchu jako první dějství probíhala i půle druhá. Arsenal měl o chloupek větší časové úseky míč na svých kopačkách, ale na podmáčeném trávníku je zrazovala přesnost přihrávek - přes velmi dobře konsolidovanou až Mourinhovskou obranu nebylo sto dostat se k blízkosti Petra Čecha.

Chelsea hrála dobře takticky, a když se dostala k míči, byla nebezpečnější než její londýnský rival. Její akce vypadali nadějněji, avšak ve vápně či těsně před ním už to taková sláva nebyla. Hazard pěkně vyhlížející situaci nezvládl kvůli nedokonalému zpracování, Lampardově razantní ráně pak scházela přesnost.

S ubývajícím časem se výstraha v obraně Chelsea zvyšovala, nějakou čtvrthodinu před koncem měl velkou šanci na první gól i střelu na bránu Arsenalu Giroud, jenže po lahodném pasu Ramseyho rozvlnil ranou podél Čecha jen boční síť. Český gólman musel zasahovat až při krásné akci po ose Rosický - Gibbs - Giroud, kterou mimo bránu dostal společně se skvěle bránícím Terrym.

José Mourinho na snahu o tři body rezignoval oficiálně tři minuty před koncem, když stáhl jediného útočníka Fernanda Torrese a namísto něj povolal do zbraně obránce, či dnes spíše defenzivního záložníka Davida Luize. A portugalský stratég svého cíle dosáhl, stejně jako utkání na Old Trafford, i to na Emirates takticky zvládl na výbornou a uhrál na horké půdě cenný bod.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1397)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele