14. kolo
29.11.2009 17:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Bitvu o Londýn ovládla Chelsea!

Chelsea potvrdila, že v Anglii v současné chvíli nemá konkurenci a Arsenal přehrála rozdílem třídy. Zápas se rozhodl v závěru prvního poločasu, kdy Blues vstřelili dvě branky. Zasloužené vítězství v závěru korunoval hrdina Didier Drogba.

Před utkáním manažer Arsenalu Arsene Wenger prohlásil, že právě zápas s městským rivalem ukáže sílu jeho týmu a jsem hodně zvědavý, co bude říkat po zápase. Na Emirates Stadium totiž Kanonýři nepředvedli kromě presinku vůbec nic. Vynikající obranná čtveřice Chelsea doplňována rovněž skvěle hrajícími Mikelem s Essienem totiž soupeře nepustila do žádné šance, na Petra Čecha prakticky nešla žádná přímá střela, což bylo rozhodující. Arsenal totiž na soupeře vyrukoval s hodně agresivním presinkem, který dělal borcům v modrých dresech problémy. Rozehrávka byla nepřesná, ve středu hřiště Chelsea často ztrácela míče a Arsenal měl navrch.

V úvodních minutách hosté prakticky nedokázali přejít před polovinu hřiště, ale to samé se dá říci i o Arsenalu a šestnáctce soupeře, do ní se Gunners ne a ne dostat. Velký tlak domácích se pomalu začal měnit pouze v optickou převahu, protože větší procento držení míče bylo stále na straně Arsenalu, ale Chelsea začínala být směrem dopředu stále nebezpečnější. Do její první šance pronikl Anelka, jenž byl ale ve vápně stažen Sagnou a již nedokázal vystřelit. Sagna sice unikl bez trestu, ale o čistém zákroku se určitě mluvit nedalo. Další šanci měl Anelkův parťák Drogba, ale hlavičku nedokázal přesně umístit.

Mezitím se na druhé straně opět snažil Arsenal, ale výsledek veškerých akcí byl vždy stejný. Střela, natož pak nějaká šance, žádná a většina akcí končila u bezchybně hrajících obránců soupeře. Za absolutní neproduktivitu Arsenal zaplatil ve 40. minutě, kdy Chelsea předvedla kombinaci jako vystřiženou z fotbalové učebnice. Nezvykle vysoko s míčem vyjel John Terry a parádní kolmicí vyslal Ashleyho Colea, který si mimochodem při každém svém dotyku musel vyslechnout ohlušující pískot fanoušků Arsenalu, načež anglický bek poslal přesný pas na Drogbu a kanonýr z Pobřeží slonoviny nádhernou trefou poslal Chelsea do vedení. Míč se odrazil od tyče, břevna a následně zapadl do branky. A uběhlo jen pět minut a zkáza Gunner byla dokonána. U všeho byl opět domácími fandy nenáviděný Ashley Cole, který podobně jako u první branky zleva odcentroval. Tentokrát však zaúřadoval Vermaelen, který si míč těsně před Almuniou srazil do vlastní sítě. Podobnost s Drogbovým gólem byla o to větší, když míč při cestě do branky opět olízl levou tyč. Do šaten se tak šlo za možná trochu překvapivého stavu 0:2.

Po změně stran nasadil Wenger běhavého Thea Walcotta, který měl za úkol zproduktivnit útočnou fázi mužstva. Vzápětí to vypadalo, že Arsenal snížil, když se po závaru před brankou trefil Aršavin, jenže sudí gól nemohl uznat, protože ještě předtím fauloval Čecha Eduardo. Hosté i v druhé půli prokazovali, že jejich obrana je jednou z nejlepších v Evropě a bezradný Arsenal k ničemu nepouštěli. Domácí evidentně postrádali útočníka Robina van Persieho, který se právě v podobných zápasech vždy cítil jako ryba ve vodě. Nechybělo mnoho a Arsenal mohl dostat do kolen další nešťastný gól. Drogbovu střelu zpoza šestnáctky nejprve tečoval Gallas a následně i Lampard, přičemž míč pokaždé změnil trajektorii. Almunia ale na vše dokázal skvěle zareagovat. Nic již ale nesvedl v 85. minutě, když si míč po faulu Fabregase postavil Didier Drogba a přesnou ranou k levé tyči definitivně rozhodl o tom, kdo se stane králem Londýna.

Chelsea si po zasloužené výhře 3:0 vybudovala na čele tabulky luxusní pětibodový náskok na Manchester United. Arsenal naopak klesl na čtvrtou pozici a na první místo ztrácí už jedenáct bodů.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (534)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele