21. kolo
11.01.2009 17:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Manchester rozstřílel Chelsea 3:0

V poslední době začíná docházet Chelsea dech. Svou nevalnou formu potvrdila ve veledůležitém zápase s Manchesterem United, ve kterém dostala tři branky a pojede domů se smutkem. Na vedoucí Liverpool už ztrácí čtyři body, zatímco Red Devils se vrátili na svou třetí příčku.

Ani jeden kouč obsazením základní jedenáctky nijak výrazně nepřekvapil. Pouze zraněného Ria Ferdinanda nahradil v domácí sestavě mladíček Evans a středopolaře Carricka pro změnu Ryan Giggs. Utkání začalo za skvělé atmosféry, přičemž jako první zahrozila Chelsea. Po rychlé kombinaci pálil z větší vzdálenosti Lampard, ale jeho pokus bránu Van der Sara nijak vážně neohrozil.

Manchester se snažil prosadit po centru z rohového kopu, ovšem ani on neuspěl. V 7. minutě naopak po Ronaldově centru vypadnul míč z rukou Petru Čechovi a s hodně velkou dávkou štěstí nestál nikde poblíž žádný hráč v červeném dresu, který by se jej snažil poslat do brány. Hra byla velmi vyrovnaná, bez výraznějších šancí na obou stranách. V 13. minutě dostala Chelsea možnost ke skórování z přímého kopu, jenže Ballackova přízemní dělovka byla zblokována.

Minuty stále ubíhaly a diváci marně čekali na nějakou pořádnou šanci. Ta přišla až v 23. minutě. Na hranici pokutového území zahrál rukou při centru Ronalda rukou Ashley Cole a rozhodčí nařídil přímý kop. K míči se postavil zkušený Ryan Giggs a z poměrně velkého úhlu zaměstnal gólmana Petra Čecha nepříjemnou střelou. Česká reprezentační jednička si ale věděla rady a míč odvrátila.

Na druhé straně pokoušel štěstí Frank Lampard, jenže jeho střelu dokázal zblokovat stoper Evans a Van der Sar tak vůbec zasahovat nemusel. V 31. minutě pořádně zatrnulo všem hostujícím příznivcům. United totiž byli brance nesmírně blízko. Evra našel Rooneyho, ten okamžitě přihrál míč ke kopačkám Berbatova, jenž se rozhodl střílet. Z dobré pozice ale nezakončil ideálně a Petr Čech si s jeho pokusem poradil.

O dvě minuty později se přesunulo hlavní dění na druhou stranu hrací plochy. Po Drogbově sťuknutí se balónu zmocnil Ballack, ale byl hned sražen k zemi v pokutovém území Vidičem. Rozhodčí Webb jeho atak ovšem jako nepovolený neposoudil. Atraktivní podívaná pokračovala až do konce první půle. Obrany obou celků si ale vedly na jedničku, a tak se útočníci k zakončení moc nedostávali.

Poslední minuty úvodního dějství patřily jednoznačně domácímu Manchesteru. Nejprve moc nescházelo k úspěšnému zakončení Parkovi. Korejec se po rychlé kombinaci dostal do zajímavé pozice, ale jeho střela byla zblokovaná na roh Johnem Terrym. O minutu později zachytil přihrávku od Mikela Park, na hranici pokutového území našel Ronalda, jenž svou střelou trefil do zad svého spoluhráče Rooneyho.

V nastaveném čase to už ale Manchesteru vyšlo. Manchester rozehrál signál z rohového kopu, který však rozhočí nepochopili, a tak Ronaldovu branku nemohli uznat a nařídili celou situaci opakovat. Po klasicky rozehraném rohovém kopu vyskočil nejvyýše Vidič a poslal svůj celek do vedení.

Londýňané tak dostali neoblíbený gól do kabin a museli ve druhém poločase doufat, že se jim podaří výsledek otočit. Bylo ale jasné, že budou muset přidat, jelikož Manchester hrál ve velké pohodě. Dopomoct k úspěšnému zásahu měl také kanonýr Nicolas Anelka. Ten o přestávce nahradil Deca, který si rozhodně v zápase nevedl nijak oslnivě.

Také druhý poločas však začal obdobně jako ten první. Ani jeden tým toho totiž za prvních dvacet minut nepředvedl. Za zmínku stojí jen střela Didiera Drogby, ke které se s dostal po přihrávce od Lamparda. Reprezentant Pobřeží Slonoviny si ovšem vedl špatně. Jeho pokus byl tečovaný a letěl hodně mimo.

V 63. minutě přišel druhý gól duelu. Ronaldo na levé straně hřiště uvolnil Evru, jenž poslal do pokutového území nebezpečný centr. Míč sice přeletěl hlavičkujícího Berbatova, dopadl ale přímo do cesty Rooneymu, a ten jej střelou mezi nohama Ashleyho Colea poslal až za záda Petra Čecha. Manchester měl najednou vše ve svých rukou, nemusel se hnát do žádné velké ofenzívy a stačilo mu poctivě bránit.

Avšak ani Blues nebyli nijak výrazně nebezpeční. Nejblíže gólu byl asi Drogba, a to když k němu doletěl Lampardův centr, jenže hostující útočník i přesto, že jej nikdo nehlídal, nedokázal trefit míč, který následně skončil v zámezí.

Dobrou náladu na Old Trafford ještě určitě vylepšila třetí branka. Střílený centr Ronalda poslal zblízka do brány Dimitar Berbatov a stanovil konečný stav zápasu. Zároveň tak Manchester prodloužil už téměř na třináct hodin svou neprůstřelnost.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (424)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele