6. kolo
27.09.2008 13:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Torres spasil nejistý Liverpool

Pozorně bránící Everton byl dokonce v první půli nebezpečnější stranou, ale Liverpool ve druhém dějství opět rozdával lekce efektivity. Konkrétně se za profesora převlékl Fernando Torres, jenž dvěma přesnými zásahy během tří minut rozhodl o vítězi merseysideského derby.

Jak se před zápasem očekávalo, Toffees chtěli v neposlední řadě svému slavnějšímu rivalovi otrávit život. O tom svědčí i duo řízných beků ve středu záložní řady Fellaini-Neville. Druhý jmenovaný uvolnil na pravém kraji obranné linie místo pro Hibberta, jenž letos debutoval. To značilo, že ofenzivní síla měla mít své epicentrum na krajích, kde pobíhali Arteta s Osmanem. Cahill se posunul na pozici podhrotového hráče za Yakuba. Rafa Benitez k žádným změnám nesáhl, neboť Aurelio nemohl hrát od samého začátku a šanci tak znovu dostal poněkud nevýrazný Ital Dossena.

Aktivněji do tohoto důležitého souboje vstoupili hostující Reds, ale zpočátku nedokázali žádnou svou šanci dovést do zdárného konce. Například pro Gerrardův centr z deváté minuty si jen o kousek nedoskočil Dirk Kuyt. Naproti tomu ve 14. minutě pořádně zatrnulo příznivcům Liverpoolu poté, co rozpačitý rohový kop Evertonu propadl se štěstím ke Cahillovi na malém vápně. Zaskočený středopolař se ale nedokázal seštelovat tak, aby zvládl přesně zakončit.

Hosté odpověděli Torresovou ranou ze zajímavé pozice do pravé nohy bránícího soupeře. Posléze se hrálo až příliš kouskovaně, z čehož vyplývá i na pohled ne zrovna záživné prvopoločasové dění na Goodison Parku. Když už se některé z mužstev dostalo před branku, dopadlo to podobně jako ve 23. minutě, kdy se balon snesl k nehlídanému Keanovi, jeho první dotek s balonem byl ovšem prachmizerný.

Přes nepříliš úchvatné dosavadní představení nelze říct, že by se snad nebylo po obědě v Liverpoolu na co koukat. Ve 28. minutě dokonce mohl mít na kopačce Fellaini jasnou tutovku. Centr Lescotta z levé strany trestuhodně Reina nezkrotil, míč dopadl za něj na belgického štíta a ten pálil jen do Carraghera, jenž přišel na brankovou čáru včas zastoupit svého brankáře. Nakonec se ovšem ukázalo, že si Fellaini v předchozím souboji s Reinou pomohl faulem, alespoň podle sudího Rileyho.

Vzápětí začaly oba celky opět poněkud nudit, zvolily pro závěrečné minuty první půle hodně opatrnou taktiku. Do poločasového hvizdu sice Liverpool určoval tempo hry, to však bylo až úzkostlivě pomalé. Ve 44. minutě ještě naposledy v úvodním dějství vystrčili růžky Toffees, ale Yakubu z hrany šestnáctky nemířil přesně.

Zpočátku se druhá půle odvíjela stejně, jako před chvílí končila ta první. Tedy v poklidu a bez větších šancí. Za zmínku stojí akorát dalekonosná přízemní střela Gerrarda těsně vedle vzdálenější tyčky z 52. minuty. Postupem času se však přeci jen čím dál tím častěji objevovaly skulinky v doposud bezchybně fungující obranné řadě Toffees. Jedno takové zaváhání domácích využil na začátku 59. minuty Fernando Torres.

Keane potáhl balon po levé straně pokutového území až k brankové čáře, odkud přetáhl centr na zadní tyč, kam dobíhal nestřežený a v zakončení jako obvykle pohotový španělský forvard. Liverpool tudíž, jak je jeho zvyklostí, udeřil prakticky z ničeho nic, což evidentně Toffees velmi rozhodilo. Hned za tři minuty totiž inkasovali znovu. Keane procedil nápaditou kolmici na Kuyta, toho ještě odzbrojilo duo skluzujících zadáků v modrém, jenže vzadu číhající Torres neváhal a odražený balon napálil suverénně pod břevno.

Zbývalo třicet minut do konce, a kdo čekal, že je Everton takřka výhradně stráví před brankou vedoucích Reds, hodně se mýlil. Červení dobře kouskovali hru, a když bylo potřeba, podrželi delší dobu míč na svých kopačkách. Vždyť taky okolo 70. minuty byl poměr držení balonu 64% ku 36% ve prospěch hostí. Nicméně i Toffees umí sem tam zaútočit. Například zajímavá akce ze 77. minuty vyvrcholila Lescottovým centrem, jenž v dobré pozici jen hrudníkem trefil Fellaini. A to ještě tak nešťastně, že Yakubu, který dobíhal na zadní tyč, nemohl už nijak Belgičanovo zaváhání odčinit.

Odpor Evertonu ovšem zřejmě definitivně zlomilo vyloučení Cahilla, jenž zepředu atakoval Alonsa. Na Rileyho vkus měl zřejmě jednu nohu až příliš vysoko a musel do kabin. Faktem však je, že australský záložník nebyl po celý zápas očividně ve své kůži. A tak Liverpool v poklidu dohrával, navíc zajímavá technická střela Gerrarda šest minut před závěrečným hvizdem dokonale suplovala Howardovi pozápasové protažení.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

liverpoolské derby vyhraje hostujici tym 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

everton to zvládne a herně podprumerny liverpool porazí 2 : 1

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool to zvládnul a herně podprumerny everton porazil 2 : 0

Reagovat
smazaný uživatel

liverpool vyhraje 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím ve výhru Reds a v to, že se konečně dočkáme golu od Robbieho. Už je na čase

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza 1:1.

Reagovat
Devil

Budu doufat v remizu!

tip.-1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Torrrrreeeeeees!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele