26. kolo
21.02.2009 13:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Chelsea udolala Aston Villu 1:0

Chelsea se poprvé předvedla pod vedením nového trenéra Guuse Hiddinka a své fanoušky potěšila nesmírně důležitou výhrou nad Aston Villou. O tři body se gólově postaral útočník Nicolas Anelka.

Holandský trenér na lavičce londýnského velkoklubu hned od začátku poslal na hřiště všechny své tři útočníky, Kaloua, Anelku i Drogbu, a jasně tak ukázal, že do Villa Parku si přijel pro tři body. Zápas podle očekávání nezačal nijak zhurta, oba týmy se hlavně oťukávaly, ale s ubíhajícími minutami přišly na řadu také zajímavé šance.

Jako první se s výsledkem pokoušel něco udělat hostující středopolař Lampard. Na bránu zkušeného Friedela ovšem vyslal spíše jen propagační střelu, která letěla zhruba metr nad a americkou jedničku tak nijak neohrozila. I přesto ale bylo dnes několikrát před bránou Villy hodně horko. Jako například v 15. minutě, kdy dostali Blues možnost ke vstřelení branky z přímého kopu ze slušné pozice, jenže Lampard nastřelil pouze zeď.

O tři minuty později se už ale prosadil Nicolas Anelka. Francouzský kanonýr využil skvělé přihrávky Lamparda za obránce a obloučkem přehodil Friedela. Své vedení mohla Chelsea v první půli několikrát navýšit, ale štěstí při ní již nestálo. V 28. minutě se zbavil bránícího hráče Didier Drogba a z levé strany pokutového území se snažil najít před bránou volného hráče, jenže jeho prudká přihrávka byla tečovaná a skončila přímo v rukavicích Friedela.

Ten se musel ohánět také při šanci Johna Terryho, který si naskočil na centr z rohového, a tvrdou hlavičkou se snažil překonat domácího gólmana. Bohužel pro hosty ale neuspěl. O minutu později se osmělila také Villa a výsledkem byla skutečně velká šance. Youngovu střelu z přímého kopu zastavilo až břevno za zkoprněle stojícím Petrem Čechem. Poslední zajímavá příležitost přišla v 38. minutě a opět v ní měl prsty Young. Po jeho nebezpečném centru se však k zakončení nedostal Agbonlahor ani Heskey a míč proskákal do zámezí. Chelsea tak odešla do kabin za zaslouženého vedení, jelikož byla o poznání aktivnější, což dokazují také statistiky (držení míče: 36% - 64%, střely: 6 - 11).

Hosté málem vstoupili do druhého dějství tím nejlepším způsobem. Už po necelých třech minutách hry se totiž mohli radovat z další branky. Jenže hlavičku Johna Terryho vyrazil z brankové čáry až jeden z domácích hráčů, a tak se anglický stoper opět radovat nemohl. A málem přišlo potrestání této nevyužité příležitosti. V jasné tutovce se poté, co se zbavil Bosingwy, objevil Agbonlahor, ale na Čecha nevyzrál. Český gólman jeho střelu vyrazil na rohový kop.

Z něho zahrozila Villa podruhé. Ke střele se dostal nikým nehlídán James Milner a nebýt teče Drogby, po které míč zamířil do zámezí, dost možná by míč skončil v síti. V 63. minutě předvedla Chelsea nebezpečný protiútok, na jehož konci byl nakonec Lampard a jeho střela z dobrých 22 metrů, která však skončil v zámezí. Petr Čech se musel pořádně činit v 68. minutě. Z hranice pokutového území na něj vyslal svůj projektil Gareth Barry, ale 26letý brankář mu radost neudělal, jelikož míč pohotovým zákrokem vyrazil.

Domácí trenér O’Neill se nechtěl s nepříznivým stavem smířit, a proto se rozhodl poslat na hřiště dalšího útočníka. Čerstvý John Carew nahradil stopera Curtise Daviese. Ani tato změna ale Ville moc nepomohla. Do žádné velké šance se už dostat nedokázala, ba naopak, stačilo málo a mohla odejít z dnešního duelu s prohrou 0:2. Ovšem Friedel se při šanci Drogby a Bosingwy vyznamenal a míč vyrazil. Podobně zlikvidoval také dělovku Ballacka. Jeho spoluhráči se trefit nedokázali, a proto Aston Villa po dlouhé době opět prohrála.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Čech

Reagovat
smazaný uživatel

Anelka

Deco

J. Cole Ballack Lampard Quaresma

A.Cole Alex Terry Bosingwa

Čech

Z fleku bych mohl do Chelsea

Reagovat
Lorcan

já sice toho o Chelsea moc nevím, ale za to vím že Joe Cole určitě hrát nebude

Reagovat
Honda

HAHA good vtip

Reagovat
Devil

Preju Villans vyhru!

tip-1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj se,já si myslím,že by je mohli roznýst,Chelsea je v krizy,ze který se nedostane,předtim to sváděli na trenéra,teď to začnou svádět sami na sebe a půjdou

Reagovat
Devil

Jj,hlavne nesmi dat Chelsea prvni gol,zacala by betonovat a to by pak nemuselo byt pro Villu lehky vyrovnat.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý si myslií, že chelsea je v ňáké krizi, ale já si mysliím, že chelsea nad nabuzenou villou v pohodě vyhraje 2:0 ( nejsem ale fanda chelsea)

Reagovat
scholes18

Klidne to muze byt 2:0 pro Chelsea a tak isto 2:0 pro Villians...ale dufam ze Villians vyhraju ...

Reagovat
Tomtaf

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

tak, tak Chelsea vyhraje 2:0

Reagovat
Honda

PRD wubec po tomto zapase zusstane tablka tak jak je myslim (pro tyto dva)

Reagovat
7C.Ronaldo

tipuju ze Aston Villa vyhraje tak 3:1

Reagovat
vitasrp

Aston Villa vs. Chelsea FC

aneb jak bych to postavil já

Základní rozestavení: 4-3-3

Základní sestava: Čech – Bosingwa, Terry, Ivanovic(Carvalho), Mancienne – Kalou, Mikel, Ballack, Lampard, Quaresma – Drogba

Informace k jednotlivcům: Bosingwa - U něj bude důležité, aby se i při svých ofenzivních výletech(které budou třeba) nezapomínal příliš vepředu, přeci jen Ashley Young je velikou hrozbou a jeho nedostatečné pokrytí by v tomto zápase mohlo být rozhodujícím faktorem. Každopádně od Bosingwy očekávám aktivní podporu útoku, především aby Kalouovi pomohl s vyplňováním pravé strany hřiště, přičemž Kalou bude muset plnit roli i takového druhého útočníka, a tudíž by zároveň nemohl na 100% zvládat i úkoly krajního záložníka, to je vskutku nemožné. V defenzivní činnosti nastává u Bosingwy problém, často to dost očividně fláká a zrovna v zápase, kdy na jeho straně operuje nejvýraznější postava soupeře by to mohlo být a asi by to i bylo smrtící. Je třeba mu pořádně vtlouci do hlavy, že prvotní je defenziva, ofenziva doplněk, nutno ovšem jedním dechem dodat, že doplněk nutný. Samozřejmě je ale jasném, že Younga nebude bránit sám, naopak, Ashley se bude muset pečlivě zdvojovat a to budou míti nastarosti i jiní hráči.. Ještě doplním potřebu správně vykrývat oblíbenou kličku směrem doprostřed, po které obvykle následuje střela či centr a i díky které je Young tak nebezpečný a produktivní.. A proč nepostavit na kraj Ivanovice nebo někoho jemu typově podobného?? Young je rychlý, kreativní hráč a nemyslím si, že by pomalý Ivanovic měl přespříliš velkou šanci uspět, to už spíše hráč jako je Jose, který s obratností a rychlostí problém nemá…

Terry, Ivanovic – Jako stoperská dvojice budou mít za úkol obranu organizovat, správně zajištovat, odvracet centrované míče, což by ale vzhledem k současné formě stoperů a kvalitě centrů v podání Villy mohl být sakra velký problém..Nicméně toto jsou klasické úkoly všech stoperů a není potřeba je rozebírat.. Zvládnout tyhle situace je základní povinnost, a i když s nimi měla Chelsea v posledních zápasech problémy, tak se na tenhle zápas musí odstranit Nezbývá tedy než doufat, že pan Hiddink hráče na tyto situace připravil. Každopádně existují 2 typy způsobů bránění, pojdme si je tedy přiblížit. Za 1. – Je tu offside systém, kterým by se ušetřilo asi dost namáhavých sprintů a soubojů s Agbonlahorem, já osobně očekávám, že Villans vyrukují s defenzivnější taktikou, ze které budou přecházet v rychlé kontry s kolmými míči za obranu. Takže jeden recept na tento styl útoků je vystavení útočícího hráče do ofsajdu, ovšem k tomu je zapotřebí dokonalé souhry všech obranných hráčů a s přihlédnutím k tomu, že poslední dobou obrana CFC nehraje v nikterak stále podobě, je tato varianta nesmírně riskantní a její praktikování bych nikomu nedoporučoval. Je velká pravděpobnost, že jednou to nevyjde, že jednou rozhodčí špatně posoudí situaci, že Gabby si to 1x pohlídá a uteče i to je možné, i když jinak jeho hlídání ofsajdové linie není nikterak geniální a úspěšné.. Navíc pokud chci praktikovat tento typ bránění, tak se očekává vysunutí obrany z hloubky a nechávání tedy značného prostoru za ní.. A zkrácení hry by napomáhalo presinku, rychlému dostupování hráčů, důrazným hráčům a ruku na srdce, tohle pro CFC není to, čím by disponovala a čím by soupeře válcovala… Tohle by spíše nahrávalo vlastnostem Villy, díky čemuž by asi i získali výhoda ve středové formaci.. Nutno také ale říci, že i při zatažené obraně se CFC bude muset co nejvíce Aston Ville vyrovnat ve výše uvedených aspektech.

Pak je tu tedy ta 2. varianta a dovolím si tvrdit i lepší, alespoň já bych ji určitě využil. Její aplikace spočívá v obranném postavení v co největší hloubce, díky čemuž se redukuje možnost kolmých balonů do brejku na Agbonlahora, což je tedy další možnost jak otupit jeho hru.. I tento systém má své mouchy, například díky zatažení obrany před ní vzniká vcelku velký prostor, ve kterém by mohla záloha Villy dominovat a sbírat potřebné odražené míče – celkem nutnost nasazení 2 defenzivnějších hráčů – nutnost hrát na 3 středové záložníky. A když si to člověk uvědomí, variantu zatažené obrany používá ve velkých zápasech většina týmů v PL, tudíž tento postup nemůže nikoho překvapit. Ale pozor, to, že se celý defenzivní systém posune blíže k naší brance ještě zdaleka neznamená, že se bránit bude pasivně. Právě naopak, velice důležité bude vystupovat proti hráčům a být u nich včas, nenechat jim zbytečný čas navíc, zkrátka je důrazně atakovat nejlépe už při převzetí míče, i když uznávám, to asi nebude vždy možné. Nakonec jen dodám mně známou věc, že tento systém nahrává té typické anglické hře nahoru-dolů, což zrovna pro mé oko je to největší potěšení.

Mancienne – v podstatě to samé jak u Bosingwy, sám Michael by ale neměl mít vůbec žádné problémy s rychlostí a agresivitou, jelikož odehrál pěkných pár zápasů v Championship, a tak by mu anglický styl AV neměl dělat problémy.. Abych byl upřímný, neočekávám od něj nějakou vydatnou podporu ofenzivy, přeci jenom je to hlavně stoper, takže v hlavě určitě bude mít z většiny defenzivní práci a mně to tedy nevadí, ono by se nemuselo vyplatit mít 2 útočné beky.. Ještě k tomu když na jeho straně hraje Quaresma a dají se tak očekávat občasné ztráty míčů či přečíslení v tomto prostoru, jelikož Quaresma a bránění… Však víte.. Jinak proč na tomto postu nehraje Ferreira?? Jednoduše řečeno, Paulo není rychlý, není ani nikterak důrazný, spíše měkký, ano, to je to správné slovo, přejít přes něj nepředstavuje neřešitelný problém a já bych v něm viděl nejslabší článek..

Tak a teď tedy záloha jako první Mikel – Jeho úkoly by neměly nikoho překvapit, při postupném útoku AV musí „čistit“ prostor před stopery, tedy vyhrávat odražené míče, zachytávat a narušovat kombinaci, neprohrávat souboje atp., tedy vcelku základní prvky hry každého DMF.. Dále jeho úkolem bude, a to již při nějaké rychlejší akci,pokud se třeba nestihne vrátit Kalou, zdvojovat a pomáhat tak Bosingwovi s bráněním A. Younga, přičemž pokud při této příležitosti opustí svůj prostor, musí ho zastoupit Lampard a Ballack.. Jenom pro upřesnění, v defenzivní činnosti Mikel bude bránit pravou střední část hřiště, naopak Ballack levou střední část hřiště.. Právě souhra mezi středními záložníky bude důležitá, pokud by nastoupil Deco či jemu podobný hráč, právě defenziva by mohla být zanedbávána a při tomto přebírání prostorů by hrozil i problém v podobě čistého otevření prostoru uprostřed hřiště.. Ještě pro úplnost, co se týče Mikelových ofenzivních úkolů, tak tam je to jasné, jde čistě a jen a pouze o rozehrávku na vlastní půlce, která ale na druhou stranu může být pro ofenzivní styl CFC dosti nezbytnou součástí.. Dá se očekávat, že AV se bude snažit dostávat středové hráče CFC pod tlak, v prostoru Mikela hlavně asi Gabriel Agbonlahor a občas by mohl i Barry a je jen otázkou, jak se s tlakem vypořádá John Obi.. Pro kombinaci je důležitý i její zárodek, a pokud Mikel ztratí hlavu a bude jen odkopávat, bude tím trpět celá CFC, vzpomeňme si na Makeleleho a jeho božský klid.. Jak tedy můžeme vidět, výkon Mikela bude strašně důležitý jak pro defenzivní činnost, tam se bude rozhodovat zda-li nás Villa dostane pod tlak a vynutí si tak převahu, a v ofenzivě zase je jeho úkolem rozjíždět akce a jak víme, bez začátku není ani konce.

Ballack – Tak tu pro změnu máme německého oficíra, pro někoho jen nutné zlo v sestavě CFC, pro někoho stále platný hráč. Pro mě alespoň v tomto zápase platným hráčem je, samozřejmě faktem je, že Essien by byl prospěšnější a jeho hra by byla i více uzpůsobený tomu, co bych od Ballacka vyžadoval za předpokladu, že bych tím koučem byl já.. Jak jsem již naznačil u pokynů k Mikelovi, Ballack by v defenzivě pokrýval hlavně levou část středu hřiště + by pomáhal Manciennemu s bráněním Milnera.. Každopádně neočekávám levou stranu tak rozžhavenou jak pravou, Villans asi přeci jen budou většinu akcí tahat přes Younga, tudíž na Ballacka nebudou kladeny takové nároky.. Vlastně základní pokyny budou stejné jako u Mikela, při čistém bránění by hrál i stejnou pozici jak on, působil by tedy jako takové 2. DMF.. V ofenzivě to bude už odlišné, tam by Ballack pracoval jako taková spojka mezi Mikelem a Lampardem, tedy takové nepatrně stažené CMF. Zrovna u Ballacka stejně jako u všech středových hráčů bude velmi důležité, aby nekazil nahrávky, pokud je ale kazit bude, vzniknou tak šance pro potencionální protiútok AV, který je tak známý a vyhlášený. Další povinností pro něj bude snažit se hrát na co nejméně doteků, dávat tedy míč rychle od nohy, ono totiž při tom rychlém přistupování hráčů AV se nějaké „drbání“ nevyplácí, maximálně přijdete o balon v nebezpečném prostoru a založíte tak šanci soupeře. A aby středová řada mohla hrát v tempu, bez ztrát míčů, na jeden dva doteky, k tomu všemu je potřeba co?? Nabídka hráčů. A ta vzniká jak?? Pohybem.. Ano, pohyb je ta nejdůležitější součástka k překonání rychlého přistupování soupeře.. Bez něj to nejde, stačí krátký pohled do minulosti a zápas na Anfield Road, kde Ballack, Lampard i Mikel utkání řekněme odchodili a CFC se dostala za zápas k jediné kloudné akci a střele. Když tedy pominu tehdy tragickou taktickou variaci, právě nepohyb byl příčinou toho přehrání naší zálohy. Ale to trochu odbočuji od tématu, tedy jak jsem řekl, všichni středoví hráči budou nesmírně důležití a dovolím si tvrdit, že jejich výkon rozhodne utkání. Každopádně v Ballackovi vidím nejslabší článek celé středové formace, kdo ho poslední dobou dost sleduje, ví, kam mířím.. On poněkud výrazněji ztrácí míče, buď si ho špatně zpracuje a nabídne tak soupeři, nebo kazí i jednoduché přihrávky. Ono pokud je zkazí do autu, tak to je ještě OK, pokud ale na kopačky soupeře, tak tam je to KO.

Lampard – Když se to tak vezme, jeho nebude třeba zatěžovat nějakými extra defenzivními úkoly, jediná jeho povinnost bude zajištovat Mikelův či Ballackův prostor při zdvojování Younga potažmo Milnera.. To je u něj asi tak k defenzivě vše.. K ofenzivě, zase nutno vyjmenovat pro úspěch naprostý základ – „nedrbat“, hrát jen na pár doteků, být v pohybu, neztrácet míče, ustávat souboje a Lamps bude i hráčem, na kterém budou stát tvůrčí schopnosti a taktéž to bude asi právě Lampard, který bude muset doplňovat z druhé vlny Drogbu a sbírat odražené míče.. K té tvorbě hry, jak už tu několikrát zaznělo, proti tomu presinku to nechce žádné komplikace, tedy tak ideálně 3x si vyměnit uprostřed v pohybu míč na 1-2-3 doteky a poslat míč, a to je důležité, do křídla, nikoli prostředkem na Drogbu, ale sakra do lajny, tedy do toho prostoru, který nás Scolari odnaučil používat a já se bojím, že za ten týden to Guus nebude schopen změnit a absence využití křídelních prostorů by nám mohla ubrat ofenzivní sílu. Ale nejsem trenér, hráče nevidím na tréninku, a tak nemohu soudit jak moc se v hráčích zakořenily ty návyky minulého kouče.. Pokud tento zlozvyk bude v hráčích přespříliš zakořeněný, šance na dobrý výsledek se snižuje.

Kalou- Jak už jsem řekl u Bosingwy, Kalou nebude hrát uplně typického křídelního útočníka, protože jeho úkolem bude v určitých situacích hrát takového staženějšího útočníka. Přeci jen nejde nechávat Drogbu na hrotu neustále osamoceného a zrovna Kalou si jistě ještě pamatuje na časy, kdy to válel v útoku.. Drogbovi to pomůže, protože rázem bude mít na koho prodloužit hlavičku, nebude tedy muset míče jen zpracovávat, navíc nebude muset vždy nacházet Lamparda a může okamžitě zakombinovat s Kalouem, zkrátka význam této taktiky je nenechat hrotového strikera odřízlého od zbytku hry. Zrovna tato variace hry ovšem není nikterak nová, CFC to hrála již za Scolariho a tuším že právě Kalou měl tyto pokyny v zápase na Boltonu.. Takže Kalou bude hrát více z prostředka hřiště, bude se snažit o individuální průniky, bude se snažit obranu AV přehrát po zemi svojí hbitostí, což očekávám bude platnější než nějaká nakopáváná, tu by si asi obránci pohlídali.. A právě na krajním bekovi bude doplnit tu odkrytou část na kraji hřiště a posílat odtud centrované míče, proto bude nezbytná ofenzivní podpora Bosingwy.. A samozřejmě v defenzivní činnosti se bude muset taktéž aktivně zapojit, jak všichni víme, bude působit na té silné straně AV a plnění určitých defenzivních pokynů pro něj bude nezbytné. Každopádně bude to Kalou, který by se měl společně s Quaresmou dostávat do individuálních akcí 1 na 1 nebo 1 na 2 a tak se tedy od nich požaduje vymyšlení nějaké nebezpečné situace, vytvoření či vstřelení branky atp.. Zrovna dravé průniky by Kalouovi problém dělat neměli..

Quaresma - Od něj bych požadoval pravý opak Kaloua, žádné zbytečné sbíhání k útočníkovi doprostřed hřiště, ale úplný opak, tedy roztáhnutí hry až do krajů, ze kterých by pak díky jeho technice centru mohla vzejít nějaká nebezpečná situace. Vyvstává otázka, jak si poradí s takto náročným zápasem, s rychlostí a agresivitě hry, tohle všechno je velká neznámá, ovšem nikdo jiný (pominu-li Stocha, který ještě není uzpůsobilý pro takovýto zápas) na křídlo nepřipadá v úvahu. Takže od Quaresmy očekávám hlavně kvalitní centry, nějakou tu jeho drzost a odvážnost v průnicích, zase na druhou stranu je důležité udržet tu odvážnost na rozumné hranici a nepouštět se do kliček na půlicí čáře, tam radši přihrát. Úmyslně jsem ho postavil na levou stranu zálohy, přes Cuellara bude mít větší šanci cokoliv vymyslet než přes Younga a zase v defenzivní činnosti jeho neschopnost bránit doufám nebude tolik znát jako kdyby nebránil Younga..

Drogba – Ptáte se proč sakra Drogba a ne Anelka, který dal ve Watfordu coby hrot hattrick?? Divíte se, jelikož tenhle útočník naprosto z formy se do nějaké velké kombinace nehodí?? Říkáte si, že hráč Drogbovi typologie se hodí více na nákopy a já přeci říkal, že nakopáváná moc platit nebude, že je lepší hrát po zemi?? Pak uvažujete správně, ale na všechny tyto otázky existuje odpověď.. Takže pojďme pěkně popořádku. Ideální by bylo zkombinovat hru na 2 hroty stejně jako posledních 20 minut na Vicarage Road, ovšem obávám se, že by absence 3 středového záložníka mohla neblaze ovlivnit výkon tím, že by se zbytečně odkryl střed hřiště a vznikl by tak daleko větší průchod, čímž by pro Villans bylo i lehčí rozehrát rychlý protiútok. Takže pro mě hra na 2 hroty představuje až příliš mnoho rizik, které bych jako trenér nechtěl podstupovat. Takže nám zbývá boj o jedno místo a teď podle čeho jsem se rozhodl?? Co u mě rozhodlo nakonec byla samozřejmě typologie těch 2 hrotů. On totiž žádný z těch ryze ofenzivních hráčů není nikterak silný v osobních soubojích, o těch hlavičkových nemluvě a za situace, při které by si záloha nevypořádala s presinkem Villy by mohl vzniknout docela velký problém, náhle by při pomoci v podobě nakopávání míčů nebyla osoba ten míč schopna podržet, vyhrát hlavičku, sklepnout míč atp.. Takže Drogba by se dal jako taková „pojistka“, kdyby náhodou nešlo vše podle plánu.. Ale samo sebou to není jediný důvod, pouze jeden z nich, i když asi ten nejdůležitější. Dále rozhodla taktéž neschopnost Anelky hrát jako osamocený striker do zavřené obrany a jak se dá očekávat, Villans budou hrát více defenzivně, tudíž pro Anelku by to bylo velice složité a možná neřešitelné.. K tomu všemu zase použiji příklad z Anfield Road, pamatujete na výsledek soubojů Škrťel vs Anelka?? Asi podobné by to bylo se souboji mezi Anelkou a Knightem.. A ačkoli má Nicolas lepší výběr místa ve vápně i zakončení, pro mě vítězí Drogba, jak říkám, je to důležitá pojistka, pokud by nastoupil pouze Anelka, je to sázka vše na 1 kartu, pokud by nastoupili oba, zvětšuje to šanci soupeře na rychlý protiútok..

Tak tohle bylo vše k jednotlivcům, teď jenom v krátkosti shrnutí systému hry..

Defenzivní část

-Obrana musí držet dostatečnou hloubku = redukce možnosti kolmých balonů za obranu.

-Díky zataženosti vzniká velký prostor = je velice důležitá dobrá práce defenzivních záložníků v pokrývání prostoru, vystupování atp..

-Nesmí se ztrácet míče ve středu hřiště, jinak by to byla dokonalá nabídka pro rychlé útočníky AV..

-Za další bude potřeba vyrovnat se Villans v důrazu, neprohrávat osobní souboje a naopak sami rychle dostupovat soupeřovi hráče, nenechat je zbytečně v klidu přejímat balon atp.. Tedy je potřeba se přizpůsobit jejich stylu hry, pokud budeme hrát španělsky, tak…

-Taktéž důležitá správně a svědomitě plnit taktické pokyny = zdvojování hráčů, zajišťování, dodržovat bránění prostorů..

-Nakonec takový pokyn navíc pro krajní obránce, a to co nejméně pouštět hráče Villy k centrům – zejména Younga(ano, už zase on), protože jak je známo, obrana v čele s Terrym v bránění centrovaných míčů docela dost hoří, i když by kvalitativně tohle pro ni měla být rutina, tak není a v zápasech centry představují velké nebezpečí.. Proto je potřeba alespoň se pokusit o to snížení počtu centrů do vápna a když už nic jiného, alespoň dostaneme centrujícího hráče pod tlak a tím se zajisté ovlivní kvalita vyprodukovaného centru.

-

Útočná část

-Co se týče samotného zakládání útoků, spíše než přes krajní beky by akce měli být zpočátku tahány přes střední záložníky, jelikož vysunuté kraje Aston Villy napadají již na soupeřově půlce, a to dost aktivně, kdežto střed zálohy logicky vyčkává trochu více a napadat začíná dejme tomu na půlicí čáře. Z tohoto hlediska tedy zakládání útoků beky v sobě skýtá skryté nebezpečí.

-Tak, teď tedy máme míč uprostřed hřiště, kde nás záloha Aston Villy již začne napadat.. Abychom míč neztratili a byli schopni držet míč na svých kopačkách, tak k tomu je potřeba několik faktorů – zcela jednoznačně pohyb, důraz v soubojích, kvalita přihrávek a hlavně žádné „drbání“, toto by opravdu byla cesta do pekel.. Jak říkám, 3-4 nahrávky ve středu pole, přičemž na každou připadá 1-2-3 doteky a okamžitě po tomto vykombinování musí přijít balon do strany – tedy na beka či lépe na krajního záložníka, tím se totiž hra i do značné míry zrychlí.. Zkrátka uprostřed to nechce složitosti, v tomto případě platí, že v jednoduchosti je krása..

-V té konečné fázi pak už závisí čistě na schopnostech jednotlivců, tedy zda – li se podaří obejít hráče, zakončit, kvalitně nacentrovat atd.. Ovšem základem jak říkám je vytvořit pro kraje tyto situace 1 na 1 popřípadě 1 na 2.

-Ke konci ještě krátce k nakopávaným míčům. Nedá se očekávat, že záloha CFC pokaždé ten agresivní blok vykombinuje (ona bude otázka, jestli ho vůbec někdy vykombinuje), a tak jednoduchý a účelný nákop na Drogbu by určitě nebyl špatným řešením. Samozřejmě, trvale se to řešit takto nedá, Knight a spol. si vzduch umí pohlídat, jako příklad uvedu zápas s Pompey, kde vysocí útočníci soupeře byli a stejně se nikterak výrazněji v hlavičkách neprosadili. Ale vzhledem k schopnostem Drogby, tedy s přihlédnutím k tomu, že Drogba je asi společně s Adrianem nejlepším útočníkem co se týká vyhrávání hlavičkových soubojů, hry tělem a podržení míče v souboji, tak by tato taktika mohla občas zafungovat a natropit problémy. K tomu je potřeba Drogbu po takovém nákopu doplnit, což by měli na starosti Lampard (z 2. vlny) a Kalou (zabíhá za Drogbu na případný prodloužený míč hlavou) Nakonec se tedy dá řici, že za Scolariho se v žádném zápase vůbec nevyužilo Drogbových předností jakožto velmi dobře ve vzduchu hrajícího hráče, a to je potřeba okamžitě změnit, jeho využití totiž dává hře zbrusu nový rozměr, který klidně může rozhodovat zápasy.

Závěrem jen řeknu, že jak by dopadl můj styl hry se asi stejně nikdy nedozvíme, pan Hiddink totiž stejně asi postaví jinou sestavu s jiným taktickým záměrem a já se pak jen budu moci dohadovat, zda by mou zvolená sestava potažmo taktika slavila úspěch. A já pevně věřím, že by slavila..

Reagovat
smazaný uživatel

no je to tak dlouhy ze se mi to nechce ani cist a jeste mam dotaz nas tym neprohral?

Reagovat
smazaný uživatel

Zavolej rusákovi, at nechá Hiddinka a veme tebe. By mě zajímalo kdo tohle budu číst. Ses asi málo nudil co ?

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý magor koho si myslíš že to zajímá co ty si myslíš??? - nikoho....mrháš časem

Reagovat
smazaný uživatel

Inteligentní lidi a fandy Chelsea to určitě zajímá

Reagovat
smazaný uživatel

chaa to joo... asi se budeš divit,ale jsem fanda Chelsea prostě mě nezajímá někoho žvásty jaký má názor na každého hráče apod. mám na to svůj názor ze zápasů a přijde mi zbytečný tady psát tohleto...většinu lidi to nezajímá co si myslí vitasrp...ok? ....mohl dělat užitečnější věci

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo tě nenutí to číst. Prostě jsi to mohl přejít a hotovo. Ale nadávat za to, to ukazuje pouze na tvojí (velmi nízkou) úroveň, nikoli na jeho.

To, jestli je to užitečné, o tom ať si rozhodne sám autor a ne nějaký chudák, který nedá dohromady jednu souvislou větu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje inteligence taky nesahá vysoko...nedokázal si ani pochopit na co jsem v komentářích narážel, natož tak číst - nikde jsem nenadával!

Reagovat
Devil

Ty voe,to si radej koupim trnky brnky...

Reagovat
smazaný uživatel

tiebeee,jaky sloh

Reagovat
smazaný uživatel

boze teba sa to celo pisat? :D

..wed mne sa to ani erpcitat nece :D

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si a pevně věřím, ze Villa neprohraje, můj tip 10.

Reagovat
smazaný uživatel

A je to

Reagovat
smazaný uživatel

výborně chelsea ale mrzí mě že nehrál quaresma protože hrál výborně proti hullu

Reagovat
smazaný uživatel

Scolari neříkal jsi, že to s Drogbou a Anelkou v útoku nejde? Tenhle zápas je důkazem toho že to jde sice tam jsou rezervy ale jde to a to je hlavní. Jinak Čech Friedel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele