Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

26.05.2012 20:15 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Češi v předposledním testu před ME porazili Izrael 2:1

Čeští reprezentanti v předposledním přípravném utkání před mistrovstvím Evropy porazili Izrael 2:1. Výhru Čechů zajistil ve čtvrté minutě nastaveného času střídající David Lafata. Svěřenci kouče Michala Bílka příští pátek absolvují generálku na ME v Praze s Maďarskem.

Michal Bílek, jemuž se před utkáním dostalo od vedení Fotbalové asociace prodloužení trenérského mandátu až do mistrovství světa 2014 v Brazílii, musel udělat v základu hned několik změn: Tomáše Rosického a Michala Kadlece nepustila do hry zranění, Čecha s Plašilem čekal pro změnu odpočinek, ještě před týdnem si totiž plnili klubové povinnosti. Od první minuty se tak na trávníku objevila silná ekipa plzeňské Viktorie (Rajtoral, Pilař, Kolář a Petržela), jíž oproti očekávání na levém beku doplnil Daniel Pudil.

Všechny tyto změny pochopitelně nezůstaly bez poskvrny a na herním projevu české reprezentace se zejména v začátku hojně projevovaly. Izraelci působili o poznání svěžejším dojmem, což se nejvíc projevovalo v klidné kombinační hře na soupeřově polovině a to mělo zanedlouho také za následek příchod zajímavých akcí: Zahaviho rána z rohu pokutového území se však do prostoru brány nevešla, mnohem více jedu pak v sobě skýtala dělovka Natcha, jenž se po rohovém kopu opřel do míče zpoza vápna, ani jemu se ale zacílit přesně nepovedlo. A do třetice Melikson obelstil Rajtorala, následně se dostal ke střele Damari, tomu však pokazil radost dobře pozičně postavený Hubník.

Češi se v prvních patnácti minutách dostávali z vlastní poloviny jen výjimečně, ovšem hned vzápětí našel Petržela za obranou Baroše, ten chtěl ještě obejít vyběhnuvšího Harushe, to se mu sice nepovedlo, ale zákrok izraelského brankáře byl od sudího Trutze označen jako nedovolený a svěřenci Michala Bílka tím před sebou měli jedinečnou možnost. Míč si na penaltový puntík postavil sám postižený a na přesně umístěnou střelu k pravé tyči Harush přes veškeré úsilí nemohl dosáhnout - 1:0.

Ani inkasovaná branka ovšem hostujícímu mužstvu elán nesebrala. Odpovědět mohl Shechter, jenž se z levé strany protlačil až ke střele, z velkého úhlu ale na Drobného recept nenašel. Na druhé straně si vzal pro změnu slovo Hubník, jenž nejprve celou akci rozehrál pasem na Pilaře, aby si následně naběhl do vápna, odsud však hlavou mířil jenom do tyče! Ve 25. minutě se po souboji se Scheimannem skácel na zem Petržela, tento zákrok (výraznější než ten předchozí, při němž se pískal pokutový kop na Baroše) ovšem rozhodcovské trio posoudilo jako dovolený. Po půl hodině hry vytrhl obecenstvo z nudy Baroš, zpoza vápna, ale měl místo nepřesné rány raději přihrávat nabíhajícím spoluhráčům, kterým se následně omlouval...

Těsně před pauzou už byla hra v české režii. To mohl podtrhnout po přesném centru Pilaře Baroš, na kulatý nesmysl ale o kousek nedosáhl a z celé akce tak nic nebezpečného nevzešlo. Naopak na druhé straně se urodilo: aktivní Melikson obelstil několik protihráčů, aby poté mohl na přední tyči vyslyšet volání Shechtera, jenž se hlavičkou nemýlil a srovnal na 1:1.

Po změně stran už se na trávníku neukázali vedle kapitána Baroše (pásku oblékl v mezistátním duelu poprvé) také Sivok a Rajtoral. Uvolněná místa zaujali Necid, Suchý a Gebre Selassie. Izrael se změnami otálel, čímž jen chtěl navázat na sympatický výkon z prvního dějství - to se mu ovšem nepodařilo. Míč začal kolovat jen a jen na českých kopačkách, hráči se konečně začali nabízet a šance tak nenechaly na sebe dlouho čekat. Jako první to zkoušel Pilař, střela mu ale nesedla, větší nebezpečí už přinesl pokus Petrželi, tomu se však postavil do cesty jeden z obránců. Po šedesáti minutách napřáhl z velkého úhlu Theodor Gebre Selassie, mířil ale pro změnu jen do boční sítě.

Už tak vydatně posílená ofenziva uviděla další čerstvou krev v podání dvojice Vladimír Darida - David Lafata. A druhý jmenovaný nechtěl zůstat své pověsti nic dlužen, hned po pár minutách tak natáhl za vápnem, branku však trefit nedokázal, čímž jenom potvrdil, že jeho revírem je hlavně pokutové území a ještě lépe jeho malý čtverec. Prostor ohraničený třemi tyčemi už sice dokázal o chvíli později nalézt Kolář, jeho snahu ale zastavil Harush. Izraelští hráči ovšem nadále zůstávali svému výkonu z první půle hodně dlužni, jejich ofenzivní aktivita se prakticky omezila na minimum a pozměněná česká defenziva tak před sebou měla dostatek klidu.

Darida si mohl svoji povedenou premiéru osladit v 85. minutě, kdy se zpoza vápna opřel do míče, ten ale zamířil jen do tyče Harushovy branky. Na pozoru se musel mít taktéž Drobný, ránu Vermoutha, jež mířila jen těsně nad pravou šibenici, by však tak jako tak zkrotit nestačil. Závěrečná desetiminutovka se proměnila v exhibici mladého plzeňského středopolaře, jež bývá mnohými považován za toho, kdo nahradí Pavla Horvátha. Opět ukázal svoji velkou zbraň, totiž tvrdou a přesnou ránu z dálky, ani druhý pokus ale na Harushe nevyzrál. Darida si tak spravil chuť alespoň v nastaveném čase, když rozehrál nakrátko provedený rohový kop, balón se pak dostal až k Lafatovi, jenž ho za přispění soupeře poslal až na místo určení - 2:1.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (611)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele