Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina B, 4. kolo
02.09.2021 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Alexander Isak (© AFP)

Švédsko otočilo utkání a slaví skalp Španělska

Další překvapení je na světě. Španělsko se sice ve Švédsku velmi rychle ujalo vedení díky parádní trefě Solerově, ale domácí Švédsko na to odpovědělo bleskurychle. A protože po změně stran aktivnější Španělé jednou nepohlídali Claessona, tři body zůstávají v Solně.

Španělsko vstupovalo do utkání se Španěly v roli jasného favorita a tuhle úlohu bezezbytku začalo naplňovat. K první brance mu totiž stačilo jen necelých pět minut! Enriqueho svěřenci dobře zakombinovali na pravé straně a Busquets poté přenesl hru na Albu. Zkušený bek našel krásným pasem na zadní tyči nabíhajícího Carlose Solera, který to měl sice trochu na dlouhou nohu, ale přesto dokázal do míče píchnout tak, aby skončil v síti - 1:0.

Jenže skvělá začátek potkal i Švédy. Po necelé minutě totiž srovnali krok s užaslými Španěly. Dlouhý nákop stopera Lindelöfa totiž obránce Laporte odehrál pouze k mladíkovi Alexandrovi Isakovi. A hráč, který si na chleba vydělává právě ve Španělsku, konkrétně v San Sebastiánu, pálil z kraje vápna neomylně - 1:1.

Nebyla to ani zdaleka jediná chvíle, v níž se Isak snažil ohromit španělské obranné linie. Naštěstí pro hosty si ale tak trochu osobku vzal na starosti Eric García. Mladý obránce Barcelony měl trochu štěstí po třiceti minutách, kdy sehrál trochu sporný souboj ve vápně s Kulusevskim. Sudí ale nakonec penaltu nepískal.

Jinak se Španělsko moc do šancí nedostávalo a směrem dopředu to v jeho podání byla opravdu slabota. Zejména dvojice mladíků Isak - Kulusevski pořádně zatápěla obraně favorita. Hráč Juventusu Kulusevski měl navíc prsty v další trefě Švédska. Deset minut po změně stran totiž našel nikým nehlídaného Viktora Claessona, který krásnou ranou propálil Unaie Simóna - 2:1.

Forsberg chtěl svou kolmicí vyslat do šance Isaka, ale míč zachytil dobře postavený García. Ten odehrál vůbec dobrý zápas, byť Švédsko dokázalo obranu Španělska dvakrát překonat.

Takovýhle vývoj Španělé rozhodně nečekali a bylo na nich vidět mírné překvapení. Aktivita jim ale nescházela a když se na hřiště dostal i Adama Traoré, hráč s rychlostí Usaina Bolta a muskulaturou Johna Coffeyho, začali Švédi tušit potíže.

Traoré opravdu patřil k aktivním hráčům a jeho nasazení přineslo do hry oživení. Jenže na brankáře Robina Olsena byl prostě Traoré krátký. Nehledě na to, zda zkoušel přímou střelu na bránu, nebo jestli se chtěl dostat do zakončení rychlou nahrávkou se spoluhráčem. Olsen byl na svém místě a připravený.

Ke konci utkání už Švédsko na jakékoli výpady na polovinu soupeře rezignovalo a snažilo se udržet skvělý výsledek. Do vápna domácích hráčů sice létal jeden centr za druhým, ale Helander a spol. je dobře odklízeli pryč. I proto slaví cenné tři body.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele