Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina B, 1. kolo
25.03.2021 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Švédsko proti Gruzii nepřesvědčilo, přesto se Ibrahimović vrátil do repre vítězně

Jestli Švédové hodlají v podobných výkonech jako proti Gruzii pokračovat, tak ať se do Kataru ani nechystají. Proti outsiderovi ze Zakavkazska ještě chabé představení stačilo na úspěch, ovšem v dalších utkáních už by měli žluto-modří zabrat. Kvalifikaci zahájili  "Blågult" vítězně jen díky jedinému gólu Victora Claessona, jemuž asistoval ostře sledovaný navrátilec Zlatan Ibrahimović.

Očekávalo se, že kouč Švédska Andersson nechá Ibrahimoviće proti Gruzii odpočívat. Opak byl však pravdou a hvězdný útočník se ihned po návratu do reprezentace zařadil do základní sestavy. V úvodu duelu ale společně s dalšími kolegy v útoku jen sledoval, jak hosté na druhé straně hřiště ohrožují obranu Blågult. V 11. minutě si ještě brankář Nordfeldt připsal proti hlavičce Kvilitaji snadný zákrok, tři minuty poté se však strážce domácí svatyně musel pořádně činit a po chybě zadáků zlikvidovat tutovku, kterou měl na kopačkách opět Kvilitaja.

Až poté se konečně probrali i domácí. Jmenovitě to nedlouho po Kvitalajově gólovce zkusil Kulusevski, na gólman Gruzie Loriu si však nepřišel. Podobně dopadl ve 25. minutě Isak, jemuž palebnou pozici připravil Claeson. Za další tři minuty na sebe konečně upozornil Ibrahimović, jenž ale pálil nepřesně. Ve 35. minutě už však vytáhlý forvard nechyběl u branky Švédska. Ibrahimović si na prsa snadno zpracoval centr z pravé strany, následně za sebou našel Claessona, který si postrážil míč, jenž napálil za záda Lorii.

Nešlo však říct, že by Blågult svého protivníka v první půli převálcovali. A ani zkraje druhého poločasu se nezdálo, že by Gruzínci měli být zcela bez šance. Odpor hostů ostatně demonstroval v 48. minutě sympatickou, leč nepřesnou střelou Aburžania. Na straně Švédska stojí za zmínku jen zcela zbytečná žlutá karta pro Ibrahimoviće, jenž si dovolil slovně nesouhlasit se soudcováním arbitra. Hosté naopak pokračovali v ostřelování, avšak také Kvilitaja se v 66. minutě nepotkal s přesností.

Až v 81. minutě dostal nevytížený Loria opět zaměstnání, když jej z úhlu prověřil Isak. Mnohem víc práce měl vzápětí na druhé straně Nordfeldt, který zastavil Šengeliu, jenž nebyl daleko od toho, aby zařídil překvapivou remízu. Gruzínci předvedli v Solně bojovný výkon, za který by si od potenciálně přítomných diváků pravděpodobně vysloužili potlesk. Uznání je sice hezká věc, body ale do tabulky brali pouze nečekaně vyčerpaní Švédové.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Elmas

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele