Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 7. kolo
08.10.2021 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Rusové slaví jediný gól (© AFP)

Slovensko v Kazani dřelo, po vlastenci Škriniara však slavilo výhru Rusko

Slovensko si po porážce na půdě Ruska v podstatě definitivně zabouchlo vrátka před možností postoupit na světový šampionát. Klíčové utkání totiž nezvládlo, zásluhou jediného gólu, navíc vlastního od Milana Škriniara, strhli Rusové zisk tří bodů na svou stranu a spolu s Chorvaty se vlastně osamostatnili na prvních dvou pozicích skupiny H. Slováci už na oba ztrácejí příliš.

Pokud budeme hovořit v konkrétních číselných hodnotách, na alespoň barážovou příčku se manko svěřenců trenéra Štefana Tarkoviče vyšplhalo již na rozdíl sedmi bodů pouhá tři kola před koncem. V tabulce se před ně vecpalo i Slovinsko, které v souběžně hraném mači skolilo venku jasně Maltu. Matematická šance na postup pro Slováky žije, prakticky je ale mizivá.

Nutno každopádně říci, že mužstvo kouče Valerije Karpina nebylo ani zdaleka tím lepším, jak by možná mohl napovídat konečný výsledek. Po statistické stránce byl daleko lepší jeho sok, který vykázal sedmdesátiprocentní držení míče a také dvacet šest střel na bránu oproti deseti ruským. Jenomže tu nejdůležitější kolonku, tedy počet přesných zásahů, nevyplnil ani jednou.

V 18. minutě se Sokoli propracovali do jakési první příležitosti, Hancko se pokusil uklidit míč hlavou pod břevno, nasměroval ho však těsně nad něj. Ve 22. minutě zahrozil i jeho spoluhráč Schranz po rychlém brejku, narovnal si balón za vápnem na svou levačku a tlačil ho solidně na vzdálenější tyčku, nicméně od nohy bránícího Těrechova se nakonec odrazil jen do zámezí.

O dvě minuty později přišel na řadu klíčový moment tohoto duelu. Zacharjan se z pokutového území snažil svou ne úplně povedenou přihrávkou najít své kolegy, pro merunu si už už chtěl seběhnout gólman Rodák, avšak Škriniar ve snaze odkopnout ji do bezpečí kompletně celou situaci zkomplikoval, až ve skluzu, suma sumárum nikým neatakovaný, zacílil do vlastní sítě.

Slovensko hledalo odpověď, vehementně hlavně v první půli, vyrovnání se však nedočkalo. Ve 32. minutě Kucka pálil nad bránu o malinký kousek, ve 36. minutě neseřídil svoje mířidla ideálně opět Schranz, ve 40. minutě Haraslína vychytal bravurně brankář Safonov, následně přízemní střelou minul Duda a po přestávce se pak neujalo ani Škriniarovo zakončení hlavou.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Modroočko

Tipujem konzervatívnu zostavu:

Rodák - Koscelník, Škriniar, Šatka, Hancko - Hrošovský, Kucka - Schranz, Hamšík, Haraslín - Boženík

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Veď práve. Kvalda je už v stratená a okrem možného ďaľšieho prepadu v rankingu FIFA už vlastne nemáme moc čo stratiť. V 6 bodový zisk zo zápasov v Kazani a Osijeku vzhľadom k našej súčasnej forme neverí snáď ani najväčší utopista. No a keďže MS sú už stratené, mohol Tarkovič upustiť od tradičného konzervativizmu a trochu v tej zostave zaexperimentovať. Generačná obmena je nevyhnutná a všetci vieme, že čas Pekaríka, Hubočana, Kucku či Hamšíka v repre sa pomaly chýli ku koncu. Tarkovič mohol pomaly začať do zostavy zapracúvať Valjenta (aj keď toho vyradilo zranenie), Suslova, Jirku, Almásiho a aj v Herca, ktorý sa v Grasshopper Zürich ukazuje v dobrom svetle. Herc mohol byť v nominácii namiesto už mesiac zraneného Lobotku, ktorého nominácia vzhľadom k jeho zdravotnému stavu a čakanie na verdikt lekárov, či môže nastúpiť alebo nie je hlúposť.

Reagovat
smazaný uživatel

Generačná obmena už bola ...

Reagovat
oli9

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele